Rovio - Arvoa pelialalta?

On siellä ainakin yritysostoihin sotakassaa käytettävänä ellei tule itse ostetuksi.

5 tykkäystä

Tätähän itsekin odottelen kieli pitkällä, että koska kassa pääsee töihin. Tuolla kassalla voisi jo tehdä aika isojakin liikkeitä. Missään nimessä en toivo mitään hätiköityä ostosta, mutta ainahan jollain riskillä pitää mennä. Sitä nyt tosiaan toivoisin, että se tilipäivä koittaisi kunnolla myös jonkin sellaisen pelin kohdalla, jonka nimi ei ala sanoilla Angry Birds. Brändi on kova ja nyt AB pelien tasainen suoritus tasoittaa tietä myös uusien aihioiden julkaisuun. Muumeista en osaa sanoa mitään, mutta Huntteri 2:sesta odotan menestystä.

Tuossa ei taida olla vielä huomioitu tämän päivän kyykkäys eli onkohan tuokin arvo vielä sen 50 milliä pienempi. Ei siten, että pointtisi allekirjoitan ja tuo nyt entisestään mainitsemaasi tilannetta korostaa :grin:

6 tykkäystä

Tuossa markkina-arvossa ei ole myöskään huomioitu Rovion itsensä omistamia osakkeita, joita on kai lähes 10% koko osakekannasta.

6 tykkäystä

311,4M€ [= tase] / 83M [= osakkeiden määrä] = 3,75€ / osake → 6,4€ - 3,75€ = 2,65€. Tämä on pörssin mielestä Rovion arvo taseen loppusummasta oikaistuna. Miettikääpä sitä.

Halvalla saa kannattavasti kasvavaa firmaa, jolla ei ole velkaa ja sotakassaa vaikka mihin.

20 tykkäystä

Kuitenkin Ruby Gamesin ostosopimus oli omiin silmiini melko monimutkainen, hintaa maksetaan sen mukaan, miten firma performoi tuloksen ja liikevaihdon suhteen. Onko joku laskenut tätä auki joillakin oletusarvoilla!? Ajan tässä takaa vain sitä, ettei tule yllätyksiä a la Harvia, jossa EOS:n 20% vähemmistöosuudesta maksettiin lopulta saman verran kuin alkuperäisestä 80%:sta, tuntui tulevan yllätyksenä aika monelle. Näin sitä firman kassaa saadaan poltettua tai Harviahan kai otti sen velkana. Ping @Atte_Riikola

Lisäys: Hyvä kun jaoit tämän muistutuksena kaikille @Systempuulaag , itse olin reissun päällä, niin en saanut jaettua linkkiä yrityskaupan ehtoihin. Haen nyt joka tapauksessa jonkinlaista euro- ja osakemääräistä laskelmaa siitä, kuinka isoksi kauppasumma voisi lopulta muodostua, toki se pitää tehdä monelta osin oletusarvoilla ja useilla skenaarioilla, koska tulevaa kehitystä emme näe. Huvikseni en tätä tehtävää analyytikko-Atelle tai miksei jollekulle muullekin nakittanut, vaan humanistina myönnän auliisti rajoitukseni korkeamman matematiikan suhteen🙂

11 tykkäystä

En ole teknisen analyysin kovinkaan suuri ystävä, joten kysyn nyt silleen objektiivisesti: Mitä siis tapahtuu jos IHS:n necklinen alle mennään, ja toisaalta jos ei mennä? Tämähän pitää tietää etukäteen, muuten tekninen analyysi on vain “huutelua”, jonka avulla voidaan jälkikäteen osoittaa “että näin tuo pitikin mennä”. Kiinnostaisi siis kuulla näin etukäteen, että mitä tapahtuu! :wink:

3 tykkäystä

Tuo nyt on ehkä vähän järjetön laskukaava. Ei kai sitä ihan pelkkää taseen loppusummaa voi “oikaista” pois hinnasta ja katsoa mitä jää jäljelle. Eiköhän siellä taseessakin ole sisällä odotuksia? (Liikearvo, sijoitusten arvostus yms). Karkea laskelma voisi olla (OPO - liikearvo) / ulkona olevat osakkeet, josta saadaan noin 2,3€/os jonka voisi osakkeen arvosta vähentää. Näin ollen tuolle liiketoiminnalle jäisi hintaa suunnilleen 4€/osake. Sitten jos tilikauden tuottoihin lisätään mahdolliset liikearvopoistot, niin nähdään paljonko tuo tuottaa. Eli “oikaistu” markkina-arvo olisi noin 300M€ ja jos oikaistua liikevoittoa tulisi 30-40M€/v niin tuosta voisi laskea tuollaisen yhdenlaisen tuloskertoimen. Tuo Ruby-kuvio tuo sitten oman lisämausteensa. Toki pysyvistä vastaavista voisi oikaista muitakin eriä, jotka tuppaavat välillä sisältämään ilmaa, mutta en nyt paremmin jaksanut paneutua. Mutta samaa mieltä olen siitä, että melko halvalla saa hyvää tulosta tekevän firman ja varsin tunnetun brändin.

7 tykkäystä

Voi olla että en ymmärrä jotain, mutta eikö tuo laskutoimitus kannattaisi tehdä mieluummin osakkeen arvo vähennettynä oman pääoman arvo? Kun taseen loppusummassa on velat mukana niin mikä logiikka on laskea ”taseen loppusummasta oikaistua arvoa”?

Edit. näköjään samaa ihmeteltiin jo yllä, en huomannut kun ketju oli lukematta loppuun asti.

Nyt saatiin haastattelu(englanniksi), en ehtinyt vielä itsekään kuuntelemaan, kun oli kiire jakaa: Rovio Q2'22: Torjuntavoitto | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

6 tykkäystä

Atte kääntyy tässä varovaisen puolelle Nordean jalanjäljissä. Itse nään potentiaalia lähitulevaisuudessa mobiilipeliyhtiöiden hankinnalle. Nyt hyviäkin yhtiöitä saa kohtuullisen halvalla ja mobiilipelimarkkinahan tulee elpymään “kaikilla on puhelimet” potentiaalin takia. Riskinä tässä tietysti se, että Rovio onkin haukan sijasta pulu, joka ostetaan pois markkinoilta.

Laaja raportti on perinteisesti maksumuurin takana:
https://www.inderes.fi/fi/vihaisten-lintujen-lentoradalla-vastatuulta

3 tykkäystä

Ohessa linkki kommenttiin, joka luettavissa kaikille:

8 tykkäystä

OP:n suositus 8,50 euroa ja Osta. Hieman hajontaa suosituksissa mutta eilisen laskun jälkeen omaan silmään arvostus alkaa olemaan suhteellisen matalalla.

8 tykkäystä

Kassasta ja omista osakkeista puhdistettu P/E on luokkaa 10,5. Tylsä arvo-osake, jolla on pitkän tähtäimen potentiaalisia kasvuraketteja (ampukaa nyt jo ne Muumit Japani-kuuhun).

On tämä firma kuitenkin paljon houkuttelevampi itselleni kuin muut pelialan firmat, ihan vain sen takia että arvostus on kohtuullinen ja arvokkaat brändit tukevat tulosta vaikka uudet huippuosumat jäisivät puuttumaan.

Vähän outo tuo suosituslasku kun Q2 kuitenkin odotukset ylitettiin.

16 tykkäystä

Muurin takana pientä pohdintaa, lähinnä Atte Riikolan mietteitä.

3 tykkäystä

Nähdäkseni p/e ~10 on Roviolle ihan käypä arvo, jossa hinnoitellaan edelleen käänneyhtiötä ja hidasta / 0 kasvua. Mobiilipelaamiseen liittyen vaikka edellinen osari voi ensisilmäyksellä vaikuttaa hyvältä nostaisin siinä muutaman asian esille.

  • Se että käyttäjähankinnan panostuksia vähennettiin merkittävästi voi tarkoittaa jotain seuraavista asioista: 1) Rovio katsoo että nykyisiin peleihin ei kannata enää investoida lisää rahaa ja jäävät jauhamaan kassavirtaa ja hiipuvat hitaasti taaemmas rankingeissa. 2) Katsotaan että mobiilipelimarkkina on nyt niin epäsuotuisa, että investoinneilla ei saavuteta toivottua liikevaihdon kasvua vaan pelataan nykyisten julkaisujen kanssa puolustuspeliä.

  • Merkittävä osa tuloksesta syntyi dollarin vahvistumisesta.

Näen Roviolla paljon positiivisia ajureita, mutta mitä olen firmaa kohta parin vuoden ajan seurannut joskus salkussa joskus ulkona, antaa se kovasti puhuttu käänne kasvu-uralle vielä odotuttaa itseään.

14 tykkäystä

Tavallaan samaa mieltä että P/E 10 on aivan asiallinen kypsän vaiheen yhtiölle kyllä, mutta käytännössä kurssi hinnoittelee sitä että Rovion tulevat pelijulkaisut eivät menesty hyvin. Potentiaalinen downside on erittäin rajattu, kun taas itse pidän potentiaalista upsideä hyvin merkittävänä mikäli uudet julkaisut menestyvät.

Lisäksi Rovion hyvä tase ja kassavirta mahdollistaa vahvan aseman hyväksikäytön yritysjärjestelyissä. En tosin olisi yllättynyt jos jokin ulkomainen yhtiö jo silmäilisi (Disney?) Roviota himoiten mikäli suurimmat omistajat olisivat valmiita luopumaan.

16 tykkäystä

Disney on pyörinyt omassakin mielessä, mutta oon päätynyt pitämään Netflixiä todennäköisempänä. Tuottavat kuitenkin jo sarjaa sinne ja ovat ilmaisseet kiinnostuksen laajentaa muihinkin brändeihin. Samaan aikaan Netflix on tunnetusti laajentanut peleihin.

Hyvä tosin muistuttaa että on Rovio tehnyt AB Star Warsin eli tuttu firma Disneykin.

8 tykkäystä

Kaipaan menneeseen ja katson tulevaisuuteen…

Huhujen mukaanhan Zynga tarjosi Roviosta 1,5 miljardia vuonna 2012, mutta Rovio ei siihen tarttunut :man_shrugging:. Noh, se oli silloin se. Tuolloin ei oltu vielä pörssissä, firma oli hyvinkin erilainen, itse luulin olevani vielä nuori ja sähkökin oli vielä halpaa. Ei siis voi oikein verrata mitenkään tähän nykypäivän tilanteeseen. Mutta vertaanpa nyt kuitenkin.

Omistajuushan on edelleen tiukasti Hedien hyppysissä. Viime vuosina omistuksia on järjestelty heidän kesken eli mm. perheyhtiön osakkeet jaettu suoraan omistajilleen. Tätä voisi halutessaan pitää jonkinlaisena merkkinä myyntiin valmistautumisessa. Edelleen mietin, että jos tuosta oltaisi luopumassa, niin näillä hinnoilla siihen ei mielestäni olisi minkäänlaista todennäköisyyttä.

Minkälainen Rovion arvostus voisi olla, jos tuota kasvua saataisi kunnolla syntymään ja vähän tukevammalle pohjalle? Jos Journey tuosta nyt lähtee kasvamaan, jos Hunter 2, Muumit sekä Bad Piggies 2 (tai muut tutkan alla olevat uudet aihiot) menestyvät. Tai jos Rubyltä tulee uusia hyviä aihioita. Ja tietenkin, jos kassa saadaan töihin. Arvostus on tuolloin aivan muuta ja sen jälkeen hyvällä preemiolla myyminen voisi olla ajankohtaista. Tämä nyt on oma kutinani tilanteesta. Erityisesti perään kuulutan tuota kassaa. Jos Rubykin saadaan “halvalla”, kun liikevaihto tulee ehtoopainotteisemmin, niin sitä rahaa on. Miltä Rovio näyttää, jos siihen saadaan ostettua pari uutta studiota? Tai yksi suurempi hankinta? Roviohan on jo näyttänyt sen, että liikevaihto saadaan kasvuun laittamalla rahaa käyttäjähankintaan. Ja vastaavasti tulosta saadaan, kun käyttäjähankintaa pienennetään.

Sinällään olen myös täysin sitä mieltä, että Rovio tuosta jollain aikavälillä myydään. Disney ja Netflix ovat molemmat hyvinkin potentiaalisia ostajaehdokkaita :muscle:

Aika paljon tässä on jossittelua. Markkinat tuntuvat kuitenkin nyt katsovan maksimissaan yhden kvartaalin päähän, aina ei oikein sitäkään. Jos tässä nyt hetki maltetaan. Sijoitusteesieni ykkönen pätee edelleen: “Ei karhutkaan riehu koko ajan, ne vetää välillä puolukoita”. :rofl:

10 tykkäystä

Samaa mieltä että ei tätä ole hinnalla pilattu. Kuten kuvasit niin markkina ei vain tällä hetkellä hinnoittele sellaista menestystä mitä monet täällä minä mukaanlukien näemme Roviolle. Ehkä tässä kohtaa kun on laskettu takaisin 6€ pintaan tarjoillaan uutta pelipaikkaa niille jotka aikaisemmin myöhästyivät kyydistä kun noustiin yli 9€ hintoihin.

Jos jotain pientä toivoisin tässä kohtaa tehtävän toisin olisi osingonmaksamisen lopettaminen ja niiden varojen kanavoiminen omien osakkeiden ostoon.

8 tykkäystä

Teknologiajohtajalta pieni lisäys osarin jälkeen. Omistaa nyt yhteensä reilu 50k lappua.
https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/rovio-entertainment-oyj-johtohenkiloiden-liiketoimet-137

12 tykkäystä