Saga Furs - Helsingin pörssin arvoyhtiö

Ajattelin avata ketjun Helsingin pörssin todelliselle arvoyhtiölle eli Saga Furssille, josta ei ollut vielä ketjua tai ylipäätänsä keskustelua. Vuosien mörnimisen jälkeen Saga Fursilla saattaa olla mahdollsiuus merkittävään tuloskasvuun suurimman kilpailijan lopettamisen jälkeen. Saga Furs antoi tänään positiivisen tulosvaroituksen. Saga Furs Oyj: Positiivinen tulosvaroitus, sisäpiiritieto: Saga Furs -konsernin päättyneen tilikauden tulos selkeästi edellistilikautta parempi | Kauppalehti

Saga Furs ei toimi välttämättä valovoimaisella toimialalla, koska yhtiö järjestää huutokauppoja turkiksille. Yhtiö on kuinkin mielenkiintoisessa tilanteessa, kun turkishuutokauppojen markkinaykkönen, Kopenhagen Furs, lopettaa liiketoiminnan kokonaan todennäköisesti tänä vuonna 2024. Kopenhagen Fursin markkinaosuus oli joitain vuosia sitten 60%. Tämä antaisi Saga Furssille mahdollisesti merkittävän määrän markkinaosuutta. Huutokauppojen kulurakenne on aika kiinteä ja lisämyynnin kautta kannattavuutta saataisiin hilattua ylemmäksi (Vrt 2021 51M€ liikevaihto ja 11M€ ebit). Juuri annetun positiivisen tulosvaroituksen mukaan liikevaihto oli vuonna 2023 46M€. Saga Furssilla on mahdollisuus saavuttaa orgaanisesti käytönnössä monopolia muistuttava markkina-asema, kun kilpailijoita on lopettanut liiketoimintansa ja toimiala ei ole kaikista houkuttelevin, joten uutta kilpailua tuskin hirveästi tulee :smiley:

Yhtiö saa rahansa huutokauppojen välityspalkkioista sekä rahoituksen tarjoamisesta ostajille ja myyjille. Yhtiöllä oli H1:lla 37M€ edestä korollisia saamisia huutokaupoista. Rahaa oli 21M€ ja korollista velkaa 9,6M€. Merkittävän mahdollisen markkinaosuuden saamisen lisäksi yhtiö on hyvin vakavarainen ja taseesta löytyy piiloarvoja sekä osaketta hinnoitellaan n. P/B 0,4. Mikäli rahavirtaa olisi vapautunut korollisista saamisista H2:lla reippaampi määrä kuin viime vuonna, voisi yhtiön yritysarvo mennä NEGATIIVISEKSI. Kuulostaa kiinalaiselta huijaukselta tai arvosijoittajien luvatulta osakkeelta.

Yhtiön rahavirta heiluu paljon liittyen korollisiin saamisiin, joita yhtiö tarjoaa huutokaupan ostajille ja saa tästä merkittäviä rahoitustuottoja vuosittain, joka on pitänyt yhtiön tilikausien tulokset voitolla, vaikka liiketulos on ollut negatiivinen. Yhtiön markkina-arvo on 38M€ 10,5€ osakekurssilla. Mikäli yhtiö tekisi liikevoittoa 2023 2,6M€ ja rahoitustuottoja 2,5M€ olisi tilikauden tulos verojen jälkeen 4,1M€, eli pe-luku olisi 9,2x. Tuleville vuosille on mahdollisuus merkittävään tuloskasvuun, kun Kopenhagen Furin viimeiset huutokaupat päättyvät.

Piiloarvoista puheen ollen, yhtiöllä näyttäisi olevan kiinteistöjä taseessa n. 55M€. En tiedä mitä nämä kiinteistöt ovat tai missä ne sijaitsevat, mutta vuosittaisten poistojen jälkeen taseeseen on syntynyt merkittävä määrä mahdollista piiloarvoa, kun se suhteutetaan yhtiön markkina-arvoon (38M€).
image

En ole turkistarhauksen asiantuntija, mutta käsittääkseni, vaikka turkistarhaus kiellettäisiin Suomessa, sillä ei välttämättä olisi suurta vaikutusta Saga Fursin liiketoimintaan, koska ainakin maaliskuun 2023 huutokaupan mukaan 18% hankituista nahoista oli kerätty Pohjoismaista. Toimialalla on poliittisia riskejä, mutta näen Saga Fursin matalariskisenä sijoituskohteena sen merkittävän varallisuuden vuoksi. Mikäli kiinteistöt ovat kurantteja, voisi yhtiön arvo olla kuolleena 3x nykykurssiin suhteutettuna.

image

Tässä juttu lokakuulta 2023 liittyen Kopenhagen Furssiin:


The Changing Fur Auction Landscape (truthaboutfur.com)

Löytyykö foorumilta aihealueen asiantuntijoita?

26 tykkäystä

Mielenkiintoinen avaus ja Saga on ainakin aikaisemmin myynyt pienessä mittakaavassa kiinteistöjä ja kirjannut niistä hyviä voittoja. Taseessa ilmeisesti vielä paljonkin piilovarallisuutta.

Yhtiö voisi jakautua kahdeksi yhtiöksi jossa kiinteistöt laitettaisiin omaan yhtiöön ja tämä uusi yhtiö jaettaisiin nykyisille omistajille. Kiinteistöyhtiö voisi tehdä pitkän sopparin huutokauppa yhtiön kanssa ja näin ollen sen rahavirrat olisi aika pitkälle ennustettavissa. Kiinteistöyhtiölle voisi allokoida jonkin verran velkaa mukaan. Kovemman volan kauppayhtiö saisi treidata vahvalla taseella omana yhtiönä ,joka jatkaisi myös pankin kaltaista liiketoimintaa rahoittamalla asiakkaita.

Perinteinen tupakantumppi yhtiö, joka huutaa jonkinlaista järjestelyä. Elämme ESG maailmassa jossa moni asia polarisoituu hyväksi tai pahaksi ja se avaa myös mahdollisuuksia.

https://www.globenewswire.com/news-release/2022/01/25/2372184/0/fi/Saga-Furs-myi-Kiinteistö-Oy-Tiilitason.html

9 tykkäystä

Nahoista 18% tulee Pohjoismaista ja 71% Muualta Euroopasta ja 10% Pohjois-Amerikasta. Lainaus hallituksen toimintakertomuksesta:

”Saga Furs -konserni muodostuu emoyhtiö Saga Furs Oyj:stä sekä emoyhtiön kokonaan
omistamista tytäryhtiöistä. Tytäryhtiöitä ovat pääasiassa suomalaisille tuottajille nahkonta-
palveluja myyvä Furfix Oy; siitoseläinkauppaa ja siihen liittyvää karanteenitilaa hoitava Lumi
Mink Oy; Tanskassa myynninedistämis- ja nahkojenhankintayhtiö Saga Furs A/S; Hollan-
nissa nahkojenhankintayhtiö Saga Furs Holland BV; Puolassa nahkojenhankintayhtiö Saga
Furs Polska Sp. z o.o.; Yhdysvalloissa nahkojenhankinta- ja lajitteluyhtiö Saga Furs North
America INC”

Onko tietoa mistä tuo Muun Euroopan osuus 71% Sagan nahoista sitten tulee? Puolastako? Ei kai sentään Venäjältä tai Valko-Venäjältä? Hollanti on jo kieltänyt turkistarhauksen kuten 18 muuta Euroopan maata. Miksei yhtiö kerro avoimesti (tai en ainakaan löydä tietoa) nahkojensa alkuperämaita kun Euroopassa on vain kourallinen maita joissa turkistarhaus on sallittua? Sen tosin kertovat että valtaosa nahoista myydään Kiinaan.

3 tykkäystä

Tuossa jutussa sanotaan, että EU-maista turkistarhauksen sallivat Suomen lisäksi Puola, Liettua, Kreikka, Kypros, Portugali ja Romania. Liettua tosin kielsi turkistarhauksen syksyllä. Yhtiö kertoo nahkojen alkuperäismaan huutokaupoissa ja on erotellut ne Pohjoismaat / muu Eurooppa -tasolle sijoittajaviestinnässä.

Osa noista kiinteistöistä on hankittu markka-aikana, joten niiden oikeat arvot voivat olla reippaasti enemmän kuin tuo 55M€ hankintameno. Yhden kiinteistön myynti vuonna 2022 ja siitä saatu myyntivoitto vahvistaisi tätä.

Nettorahoitusomaisuuden arvo on 48,4M€. Kioskin markkina-arvo on 38M€. Vaikea tästä on kovin karhuinenkaan olla, kun omaisuuserien arvo on 3x markkina-arvo, vaikka koko toimiala kiellettäisiin. Tulevat pari vuotta ovat myös hyvin mielenkiintoisia tuosta kilpailullisesta näkökulmasta, kun markkinajohtaja lopettaa leikin.

5 tykkäystä

Puhuvat sijoittajille ympäripyöreästi Euroopasta eikä EU:sta. EU:n ulkopuolisista Euroopan maista turkistarhaus on sallittu tuon jutun perusteella ainakin Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Moldovassa, Albaniassa, Montenegrossa ja Makedoniassa. Ostajille on varmaan lakienkin mukaan kerrottava nahkojen alkuperä eikä se varmaan kiinalaisia ostajia kovasti kiinnostakaan, mutta potentiaalisia sijoittajia saattaisi kiinnostaa.

6 tykkäystä

Hyvä avaus :+1: . Kauppalehden keskusteluissa on ihan hyvää pohdintaa. Saga fursin kiinteistöt sijaitsevat vantaan Petikossa muistaakseni , ihan kehä3 vieressä. Siellä järjestetään huutokaupat. Kiinteistöt on hyvässä kunnossa, ja sijainti erinomainen, niissä on kyllä hyvin arvoa.
Yksi iso ongelma sijoittajille on , että suurimmat omistajat on tarhaajien liitot pstk ja söp , ne tuskin ihan kaikissa tilanteissa omistajien parasta ajattelevat, vaan tarhaajien.

4 tykkäystä

Kiitos lisätiedosta :+1:

Olen myös täysin samaa mieltä, että tuottajaomistajat ovat harvoin parhaita yhtiökumppaneita muille spekulanteille.

Edit: Toistan itseäni, mutta en näe poliittisia riskejä ongelmana nykykurssilla, koska yhtiöllä on 48,4M€ rahoitusvarallisuutta ja siihen päälle 55M€ kiinteistöt, jossa voisi olla nousu- tai laskuvaraa ja yhtiön markkina-arvo on 37M€. Monet voisivat sanoa, että koko ala pitäisi kieltää, joka hieman nurinkurisesti purkaisi yhtiössä piilevän arvon. Poliittiset riskit ovat siis optio kaikille vähemmistöomistajille tuottajia lukuunottamatta.

3 tykkäystä

Sagan kohdalla pitää ihan oikeasti huomioida, että tavoitteena ei ole rahan tuottaminen sinulle, ellet sattumalta ole turkkari. En epäile että jopa tilanteessa, jossa tarhaus Suomessa kiellettäisiin ja Saga ajettaisiin alas, keksittäisiin keino jakaa jäljellä oleva varallisuus tavalla tai toisella liitoille ja turkkari-osakkaille.

Tämä on toki vain ilkeämielistä spekulointia. En omista (enää) Sagaa, enkä ole tai minulla suvussa ole (enää) turkistarhaajia.

9 tykkäystä

Amerhan teki aikanaan tupakkaa, mutta vaihtoi Bostonsätkät urheiluvälineisiin. Olen pohtinut Saga Fursin kohdalla, voisiko silläkin olla edessään samanlaista radikaalia uudistumista, jos turkistarhaus kokee tupakkatuotannon kohtalon. Koska yhtiön suurimmalla omistajalla on yli 60% äänistä on se samaan aikaan uhka ja mahdollisuus. Koska kyse on liitosta eli käsittääkseni “kasvottomasta” omistajasta, jossa johto pelaa muiden rahoilla, mutta hyötyy hyvästä tuloksesta voi se olla omistajana “ei niin innovatiivinen”

4 tykkäystä

Tuleekos ne osavuositulokset vasta iltapäivällä vai mikä on ollut Saga Fursin käytäntö?

Edellinen tilinpäätös julkaistiin vuosi sitten klo 13:15. H1’23 julkaistiin klo 11:15. Tarkkaa kellonaikaa ei ole käsitykseni mukaan kerrottu.

4 tykkäystä

Tilinpäätös ulkona:

  • Liiketulos koko vuodelta 3,2M€
  • Rahoitustuotot 2,9M€
  • EPS 1,39€
  • Osinko 0,66€

Osaketta hinnoitellaan tällä tuloksella PE 7,87x. Jos huomioidaan vain käteinen ja korolliset velat olisi EV/EBIT 10,95€ kurssilla 3,66x

Nettorahoitusvarallisuutta on 48,9M€ vs. Sagan markkina-arvo 39,4M€.

Saga Furs Oyj:n TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1.11.2022-31.10.20 | Kauppalehti

14 tykkäystä

Sagasta juttua.

4 tykkäystä