Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

Oli kyllä Koillis-Satakunnan sähkön tarjous niin houkutteleva, että otin alkamaan syyskuun lopusta itsekin. Nyt on sitten 14 vrk aikaa odottaa, vieläkö tulisi muualta 6 kk sopparia vielä alempaan hintaan. Syyskuuhun asti ja talven jälkeen jatketaan pörssisähköllä

1 tykkäys

Täällä kanssa oli tarkoitus tarttua tuohon 6kk soppariin, mutta eipä sellaista näy enään nettisivuilla eikä asiakaspalveluun puhelimella pääse edes jonoon sanotaan vaan etta ruuhkaantunut. Harmi itselle tuo olisi sopinut hienosti ettei tarvitse talven hintoja jännittää. Mielelläni kuulisin onko joku vielä tänään onnistunut sopimuksen tekemään ja mihin aikaan?

3 tykkäystä

Etusivulla luki eilen, että tarjous voimassa 30.6 asti, joka yleensä tarkoittaa vielä tuota päivää, mutta on tulkinnanvarainen niin ovat ehkä ottaneet sen pois näkyviltä. Tuuleton pakkastalvi niin yhtiö haukkaa P:tä, varmaan ajattelivat että asiakkaat ottavat sen nyt syksyksi, ei 3kk päästä alkamaan.

Jos joku haluaa yrittää kikkailla, niin linkki taisi olla productId=778 (?) nyt tarjolla olevat linkit on 600(12kk) ja 900(24kk) (jos et ymmärrä mistä puhun, unohda) **

Mutta en vaipuisi epätoivoon, eiköhän uusia 3-6kk sopimuksia tule millä kikkailla talven yli.

Itse tein rivitalossa asuvalle äidilleni talveksi tuon 6kk sopimuksen juuri eilen. Hänellä on ilmalämpöpumppu ja pieni ei-varaava puuhella. Hän kauhisteli yli 9 sentin hintaa.

Nuo google-haussa esiintulevat sähkösopimusten vertailusivut on muuten ihan onnettomia/piilomainontaa, niistä puuttuu yhtiöitä, eli todellisuudet pitää itse käydä manuaalisesti kaikki sähköntarjoajat Suomessa läpi.


** kokeiltaessa ei löydä käyttöpaikkaa, mutta toisen sähköyhtiön sivuilla lukee, että tietokannassa on vikatilanne ja tämä tietokanta tarkoittaa kai jotain keskittyä tietokantaa mitä sähköyhtiöt käyttävät

7 tykkäystä

Nyt alkaa sähkömarkkinoiden hinnoittelu hieman ns normalisoitumaan kohti historiallisempia tasoja.

Päivitin oman seurannan, dataa löysin aikoinaan 1998 lähtien, ja vuosien 1998-2020 keskiarvo oli 4,24 c/kWh kun käytin 24% alv:ia (vaikka se on joskus muutakin voinut olla). Ja 4,6 c/kWh vaikka putsaisi mennen vuosituhannen pois. min n 2 c/kWh, Max 7 c/kWh

Viime vuodet kalliimpia 2021 9,0 c/kWH; 2022 19,0 c/kWh ja 2023 (cum) 7,5 c/kWh. Noitahan boostannut ensin Venäjän kaasutoimitusten vähentäminen ja sitten Venäjän hyökkäys turbulensseineen. Myös EU-politiikka toki.

Tuossa oli yllä 6kk sopimus (9,30 c/kWh+ 4,46 EUR/kk), jonka voi käyttää talvikautena 10/23-3/24, ja itsellä tuona aikana menee vuoden sähköstä nyt 75% kun talossa on aurinkopaneelit. Ts lämmitystarvetta talvella ja paneelien tuotosta valtaosa tuon ajankohdan ulkopuolella. Toki kahdella ILP:llä on kulutusta tullut leikattua huomattavasti, ja kahdella varaavalla takalla leikkaan myös kulutusta kylmimpinä aikoina.

Katselin 6kk toteutuneet markkinahinnat (kk-keskiarvojen keskiarvo) lokakuu-maaliskuu, ja päällehän pitää lisätä markkinasähköpreemio, esim Helen 0,38 c/kWh
-2017: 4,7 c/kWh
-2018: 6,0
-2019: 4,2
-2020: 5,1
-2021: 12,8
-2022: 16,3

Summa Summarum, 6kk loka-maaliskuus 9,30 c/kWh (tai 8,9 c/kWh pörssisähkön preemio huomioiden) ei todellakaan ole “paluu vanhaan”, mutta kuitenkin
-huomattavasti parempi kuin menneet pari vuotta
-talouden riskienhallintakeino
-sähkönysväyksen unohtamiskeino

Jää kuitenkin vielä itse tarkkailuasemiin, ja pidän peukkuja että
-saksalaiset saavat kaasuvarastot täyteen ja täydennettyä
-OL3 1,6 MW tehollaan pitää hintatasoja järkevämpinä, onhan se isompi kuin Venäjän tuonti joka loppui 5/22, ja tuli varsinaiseen tuotantokäyttöön vasta 4/2023 vaikkakin tuotti koeajoaikana vaihtelevasti sähköä
-tuulivoiman kapasiteetin lisäys tukee hintojen laskua, tuulisina päivinä mutta hyös semituulisina
-toki kaikesta huolimatta jotain kapasiteettia on sähkön osalta laitettu kiinni vaikka kriisi on vielä päällä, kuten Helen ja Hanasaari (sähköteho 240 MW; lämpö 420 MW)

11 tykkäystä

Itse onnistuin sopimuksen tekemään klo 9 aikaan aamulla eilen. Taisin sitten olla viimeisiä, jotka sen onnistui tekemään.

1 tykkäys

Riippuen sähköhinnasta takaisinmaksu aika on karkeasti ±10 vuotta. Paljon riippuu siitä, miten pystyy tuotantoaan itse. Esim. viime vuosi oli tuoton kannalta erinomainen. Paljon on puhuttu siitä, että paneelit eivät kannattaisi tulevaisuudessa, mutta esim. kesäisin yleensä pysyvät korkeapaineet johtavat heikkoon tuuleen ja sitä kautta pörssisähkön hinta nousee. Näin kävi esim. tällä viikolla. Eli siinä mielessä jokainen asennettu tuulivoimala ei suoraan vaikuta negatiivisesti paneelien tuotto-odotukseen. Lisäksi sähköistäminen lisää myös kulutusta tulevaisuudessa, joten hinnat eivät välttämättä romahda tavalla, jota on sepkuloitu. Ja mikäli pystyy käyttämään halpojen ja aurinkoisten päivien tunnit esim. sähköauton tai hybridin lataamiseen, lisää se tuottoa nopeasti.

4 tykkäystä

Edellisen talven leutoudella ja seuraavan pakkasilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

15 tykkäystä

Vuoden keskilämpötila ei koskaan muutu enempää kuin 2 asetta, joten hyvin kylmä talvi aiheuttaa automaattisesti lämpimän kesän, ja vastaavasti päin vastoin, toki kompensoituminen voi tulla syksyllä/keväällä mutta joka tapauksessa poikkeama suuntaan tai toiseen tasoittuu viimeistään noin vuoden periodilla.
On osa maapallon kaikkialle ulottuvaa lämmöntasausjärjestelmää joka on todennäköisesti jopa kriittinen elämän ehto tällä pallolla, ainakin maantieteellisessä laajuudessa ihmisten asuinalueeksi sopivat alueet olisi merkittävästi pienemmät. Ilman ko. mekanismia päiväntasaajalla kesällä olisi lämmintä 55 astetta, täällä talvella -55astetta yms.
Eli eri aikojen lämpötiloilla noin vuoden periodilla on paljon tekemistä toistensa kanssa, jonkin verran vaikuttaa pidemmällekin aikavälille.

2 tykkäystä

Tein vuoden KSS Valinta -sopimuksen KSS Energian kanssa 10,28 c/kWh 1.8.2023 alkaen. Siinä on tosin käyttövaikutusehto, joten saa nähdä, menikö metsään vai tuoko hiukan lisäturvaa… Talo on sähkölämmitteinen, mutta esim. vesi lämpiää öisin ja lämpötiloja voi nostaa yöksi, jolloin lämmitystä ei tarvita niin paljon päivisin.

VertaaEnsin.fi sivuston kautta sopimus on edullisempi kuin suoraan sähköyhtiön sivulta (10,28 vs. 11,40 ja saa vielä alennusta perusmaksuunkin parin kuukauden ajan).

Helen tarjosi 12 kk 9.70€/kWh +3.99€/kk.
Tartuin tähän.

10 tykkäystä

Olikos kiinteähintainen vs ‘fiksu’ (jossa kulutusprofiili vaikuttaa)?

Helenin sivuilla 12kk sopparit
-kiinteä 5,99/kk ja 11,64 c/kWh
-‘fiksu’ 3,99/kk ja 10,68c/kWh

24kk vastaavasti 10,94 ja 9,98 c/kWh

Käyttövaikutteinen on, kuten edellinenkin diili. Käyttövaikutus ollut noin 0.15€/kWh.

3 tykkäystä

Heräsin itsekkin vähä ihmettelemään näitä sähköasioita, kun 31.8.2023 loppuu nykyinen 5 snt soppari.
Paikalliselta yhtiöltä saa 8,4 senttiin sopparin, että sinällään ei suurta korotusta. Prosenteissa kuitenkin noinkin pieni nosto, vaan yllättävän paljon on. Laskin että siirto + sähkö kustannukset nousevat n. 28%. Tarkoittaa omalla kohdalla n. 700e lisäkustannusta vuodessa. Onneksi tuli viime vuonna laitettua paneelit katolle, niin tavallaan vuosikustannukset pysyvät nyt samana kuin ennenkin, vaikka hinta nouseekin. No jospa hinnat ensi vuonna tulisi taas hieman alaspäin.

6 tykkäystä

On siellä aikamoinen määrä kapasiteettia tulossa vielä tänä vuonna. Tiedän, ei aina tuule, mutta kokonaisuuteen vaikuttaa kyllä huomattavasti. Mikäli taantuma alkaa kalvaamaan niin teollisuuden rattaat myös hiljenevät.

En oikein millään jaksa odottaa mitään hirmuhintoja

10 tykkäystä

Pitäs huomenna päättää että hyväksyykö nykyisen toimittajan 10,96c/kwh vuoden jatkotarjouksen. Sähkö tullee mökille jossa ei paljoa talvella käydä mutta vesisysteemien vuoksi lämpö pidetty n 10 asteessa. Kannattaako ottaa tuo vuoden jatko?

Kuukauden keskiarvo 3,79c. Vuoden keskiarvo 6,72c. Miksi maksaa vapaaehtoisesti enemmän?

10 tykkäystä

Jos olisin sinä, ottaisin tuon sopimuksen – tai vastaavan n. 10c/kWh sopimuksen – kahdesta syystä.

  1. Käytät sähköä mökin lämmitykseen ja tiedät melko tarkkaan talven kulutuksen aikaisempien vuosien perusteella. Kesäkuukausien ajalta kulutus on vähäistä eikä suurellakaan hintaerolla pörssisähköön ole suurta merkitystä. Talvikuukaudet ratkaisevat.

  2. Sähkön pörssisähköhinta vaikuttaa edelleen heiluvan varsin voimakkaasti, jopa näin kesällä. Oletan, että talvikuukausien keskihinta ei tule jäämään alle 10c/kWh. Lämmityksen on kuitenkin oltava päällä maksoi mitä maksoi, joten vuoden sopimuksella ostat mielestäni mielenrauhaa.

Pitää muistaa @Janne, että sähkölämmityksen vuoksi kulutus voi olla talvikuukausina 10x tai 20x kesäkulutuksesta. Siis silloin, kun sähkö on kalleinta.

13 tykkäystä

Tätä olen itsekkin pohtinut. Toukokuussa olis saanut jatkosoppari sentin halvemmalla niin olis voinut jäädä eläkkeelle kun olis säästänyt 60€:)

1 tykkäys

Esim. tänä vuonna helmikuu meillä keskihinta oli 7,76c optimoimalla sähkölämmitys halvan sähkön ajalle. Eikä tarvinnut mitään sen erikoisempaa kuin ajastin lattialämmitykseen ja ilpillä lämmiteltiin jos tarvetta oli. Tämä etelä-suomessa et tietysti pohjoisemmassa voi olla eri. Oma asia sitten miten näkee sähkön hinnan kehityksen tulevalle talvelle.

4 tykkäystä

Tämä on ihan samanlainen riski-tuotto tradeoff kuin vaikkapa osakepohdinnoissa, vakuutuksien omavastuissa tai pankkilainan korkosuojauksessa.

Haluatko altistaa itseäsi enemmän vai vähemmän markkinariskille ja volatiliteetille. Se voi toimia joko puolestasi tai vastaan. Jälkikäteen on tietysti helppo viisastella, että kumpi olisi ollut halvempaa.

19 tykkäystä