Salkkujen tuotto-%

No nyt on sharpen luku kohdillaan…

Onkohan shareville ihan oikeassa?

12 tykkäystä

Tämän parempaan en ole pystynyt menneen 12 kk aikana. Reilut 150 % käyttämääni vertailuindeksiä paremmin kuitenkin. Ei ihan huono mielestäni, kun ottaa salkun melko laajasti hajautetun sisällön huomioon. Velkavipu selittää osan tuotoista.

Salkussa on ollut keskimäärin reilut kymmenen osaketta, joista yksikään ei ole kuulunut Inderesin palstan suosikkiosakkeisiin eivätkä olleet muutenkaan hypetettyjä. Osakkeet olen poiminut pääasiassa Pohjoismaista, hiukan myös jenkeistä. Kotimaiset konepajat ovat olleet yliedustettuina.

Yksi toimiala-ETF (vesi) löytyy. Huolella poimittujen aktiivisten osakerahastojen määrä salkussa on vaihdellut välillä 4 - 10 kpl ja niissä ovat painopisteinä olleet pienyhtiöt, Ruotsi, Baltia, Aasia ja pienesti myös Afrikka.

14 tykkäystä

Oman salkkuni tuotto 3 vuodelta. Aika karu alku mutta oikeaan suuntaan mennään.

Pojan salkkua hoidettu hieman paremmalla menestyksellä alusta alkaen. Mentulaa lainatakseni: "ei voi muuta sanoo kun hattua nostaa. "

On muuten tyhmin lause ikinä. :smile:

Edit. Lisään sen verran että nämä tuotot on tehty omistamalla ihan oikeita tulosta tekeviä yhtiöitä eikä kryptoilla tai millään toivotaan toivotaan osakkeilla mikä nyt sattuikin vahingossa menemään hyvin. Tämän ei ole tarkoitus olla provo mutta mainitsin sen koska asioilla on vissi ero.

21 tykkäystä

Vuoden alusta: -5,75%(ei sisällä osinkoja, pelkkä arvonmuutos siis). Välttämättä ei tänä vuonna oikene plussalle enää, mutta just katsoin kalenterista, että ensi vuonna on taas uusi vuosi tulossa :open_mouth:

33 tykkäystä

@Villester Kuulostaa hyvin samanlaiselta tarinalta kuin omanikin. Noin vuosi sitten aluksi oli kovaa nousua ja ihmettelin kuinka helppoa homma on, sitten kun tulikin lasku lähtöpisteeseen niin kyllä siinäkin oli ihmettelemistä. Itsellä tosin osakkeita ollut 5-10 firmalta ja en ole enää hetkeen lisää ostellut, yksinkertaisesti paniikki iski osakkeiden laskussa ja ei vaan uskalla enempää rahaa laittaa kuin rahastoihin.

3 tykkäystä

Mörniminen näemmä jatkuu. Ja koska salkkuun tulee lisättyä jatkuvasti uutta pääomaa/tehtyä uusia ostoja, niin jokainen romahdus on arvollisesti entistä suurempi :smiley:

5 tykkäystä

Nyt kun oma salkku on 1kk aikana ottanut 16% dunkkuun, on aika zoomata hiukan ulos. Hyvinhän tämä edelleen menee, ja kaula indeksiinkin pysyy. Eipä tuo niin vakavaa ole, vaikkei se aina pysyiskään.

Salkussa veivaaminen on hyvin vähäistä. Suurin osa tuotoista ja tappioista on tullut Qt:ta, Tecnotreetä, Kamuxia ja Evoa holdatessa. Holdaan näitä jatkossakin. Aikajännehän se on minulla toivon mukaan vuosikymmenissä.

16 tykkäystä

Perinteinen salkun tuotto päivitys…

Tappiota on tullut pahiten Solteqista ja tällä hetkellä salkussa olevista on reiluhkosti miinuksella Aspo ja Tokmanni. Kamuxia onneksi kevensin kesällä Saksan sekoilun jälkeen ja myin loput Q3 osarin jälkeen.
Harviahan salkkua on paljon liikutellut, mutta nykyään paino on jo inhimillisempi.

Tässä on nyt sitten enemmän ja vähemmän seivailtu loppukesästä lähtien ja niinkuin käppyröistä näkyy niin marraskuun alusta otettu tosi varovaisesti.
No, tänään sitten vähän availin hanoja, mutta varovainen olen edelleen ja nukun iso käteispossa tyynyn alla kunnes kertoimet on vähemmän jännittävällä tasolla.

Luin Pörssi-ilmiötä kirjan (aika raskas) ja siitä vinkkinä olen seuraillut S/P 500 pitkän ajan rsi käppyrää ja ajatellut säätää käteispainoa vähän sen mukaan. Voi olla, että oon hakoteillä, mutta ei se varmaan katastrooffi ole jos on varovainen tällä hetkellä.

Olikohan se Heikki Keskiväli joka kirjassaan sanoi siihen suuntaan, että markkinoita ei kannata yrittää ajoittaa, mutta pieni säätö pahojen pörssiaikojen varalle ei ole pahitteeksi. Jarkko Aho ja Svanne Holmströmmi oli vähän samoilla linjoilla.

Olen päättänyt olla myöskin tyytyväinen tämän vuoden tuottoon ja jos tulee Indeksiltä pataan ison käteispossan takia tulevaisuudessa, niin sitten tulee. Eiköhön tässä vielä joskus tule tilaisuuksia palata satasella markkinoille.

23 tykkäystä

Meni ehkä vähän väärään ketjuun minun historiamuistelot, ne sopisivat paremmin sittenkin tänne. Pari salkkuni graafia - finanssikriisin ajalta ja sen jälkeinen aika.

En osaa siirtää ketjuja, joten yritän linkittää ne tänne (jos joku osaa siirtää, voi siirtää puolestani :slight_smile: )

1 tykkäys

Entä, jos tämä onkin eläkerahasto, jonka nousua ei voi enää odotella vuosikymmeniä muualla kuin mullan alla?

1 tykkäys

Eipä oo kehumista enää vuoden käyrällä :smiley: Näkee kuinka isosti tultiin ylös viime vuonna. Onneksi 3v graafi näyttää vielä muutaman kymmentä prosenttia vihreää :cold_face:

21 tykkäystä

“Varallisuus on nimittäjässä”, kuten John Hussman kirjoitti pitkässä ja ansiokkaassa blogitekstissään. Niinpä tuottoa kannattaa seurata yhtiöiden tekemillä tuloksilla tai kassavirroilla sijoittajille. Koska on monta vaihtoehtoa tuoton osoittajalle, laitoin taulukkolaskentaan kolme.

Tuotto ostohinnalle - kuvaa ostopäätösten ja yhtiön fundamenttianalyysin onnistumista.
Tuotto markkina-arvolle - kuvaa salkun holdaamisen järkevyyttä.
Tuotto nettovarallisuudelle - kuvaa varallisuuden allokaation onnistumista.

Ongelma tässä on tietysti, että jos salkku on täynnä aallonpohjassa ostettuja syklisiä firmoja ja nyt olemme syklin huipulla niin asiat näyttävät turhan hyvältä. Olen pyrkinyt tekemään päätöksiä sykliä keskiarvoistavia lukemia käyttämällä. Aika näyttää miten käy.

Tuotto % ostohinnoista: 17,11 %
Tuotto % markkina-arvosta: 7,32 % (P/E 13,66)
Tuotto % nettovarallisuudesta: 5,14 %

Harmittaako tämänpäiväinen kurssilasku? Ei harmita.

3 tykkäystä

Sijoittamista takana 698 päivää
Keskimääräinen vuosituotto: 12,2%
Marraskuun tuotto: -3,0%
YTD: 19,2% (S&P 500: 21,6%; Nasdaq 100: 25,2%)
Kokonaistuotto (2.1.2020): 24,8% (S&P 500: 41,4%; Nasdaq 100: 84,8%)
Drawdown: 13,0%

Vaihteeksi miinusta (taas) :smiley: Alkuun homma näytti ihan hyvältä kun tuotot huitelivat jossain +5% tienoolla, mutta vimeiset pari viikkoa ovat olleet melkoista laskettelua. Voisi jättää tuon laskettelun tuonne rinteeseen, turha sitä on pörssissä tehdä :smiley: Ensi kuun tavoitteeksi / haaveeksi voisi ehkä ottaa YTD +20%? Matkaa tuohon vajaa prosentti eli homman pitäisi olla ihan saavutettavissa.

6 tykkäystä

Kuukausi: (YTD%)

Tammikuu: -0,15%
Helmikuu: 10,80%
Maaliskuu: 16,68%
Huhtikuu: 47,08%
Toukokuu: 52,43%
Kesäkuu: 57,05%
Heinäkuu: 83,62%
Elokuu: 85,90%
Syyskuu: 65,01%
Lokakuu: 104,71%
Marraskuu: 105,64%

Sharpen luku: 3,37 (4,22)

32 tykkäystä

Marraskuun tuotto 0% Kauppaa on käyty ahkerasti treidikassalla ja kaupoista näyttäisi 88% olleen voitollisia. Long positiot ovat siis mörnineet.

15 tykkäystä

Joulukuun lopussa laitan vasta vuoden käppyrät. Tässä nyt vielä lyhyitä pätkiä.

OP:n salkku



Tokmanni on suurin omistus.

Nordnet arvo-osuustili (Vanerikädet)



Tesla on suurin omistus.

OST


Tokmanni on ainoa omistus.

Salkkuni ATH ei johdu osakepoiminnoistani.

6 tykkäystä

Viimeiset 3kk on -10%. Suurin syy on Evolutionin romahdus ja Kamuxin laskettelu. Viimeiset 6kk on hävitty indeksille. Isossa kuvassa salkun yhtiöt kehittyneet kuitenkin ihan hyvin.

13 tykkäystä

YTD 40%

Sisältö tällä hetkellä:


Screenshot 2021-12-03 at 20.40.37
Lisäksi PYN Elite n. 10 % ja kulta n. 6% kokonaisuudesta.

Kauppasota- ja koronadipin karaiseman äidin salkun suunnitelma muuttunut kohtalaisesti. Nykyään ei pelätä volatiliteettia enää ja salkun sijoitusaste onkin ollut tänä vuonna 100%.

Sisältö on tarkoituksella pitkälti matalia arvostuskertoimia omaavia yhtiöitä. Käteistä pari prosenttia, jolla napataan vuoden loppuun mennessä paras tarjous joko Evosta, MIND:stä tai Voxturista. En ole tällä hetkellä kovinkaan pelokas markkinan mahdollista dyykkausta kohtaan tämän sisällön kanssa, enkä siksi ole harkinnut nostavani käteistä. Mielestäni sisältö yleisesti ottaen on halpaa ja teknisesti vahvan oloista. Jos jälkeisempi huomattavasti muuttuu saatan pienen käteispuskurin ottaa.

Edelleen riskien karttaminen on tässä salkussa ykkösprioriteetti. Tähän pyritään mahdollisimman suurilla margin of safetyillä, sijoitusten keskenäisellä korreloimattomuudella ja defensiivisyydellä. Suurimman position Voxturin miellän ainakin osin vastasykliseksi. Lappujen määrä on vähentynyt aika merkittävästi, mutta lukumäärältä hajautus silti hyvä n. 20 eri kohdetta. Nykyään sisältää vähemmän vähemmän hyviä ideoita. Kohteet olen valinnut n. 5 vuoden säteelle ja lähtökohtaisesti muutamaa poikkeusta lukuunottamatta odotan niiltä yli 40% kumulatiivista vuosituottoa tuolle aikasäteelle. (Markkinan huippu? Ehkä.) Jos lopulta päästään vaikka puoleen siitä olen tietenkin silti äärimmäisen tyytyväinen. Tähtäin kuitenkin pidetään mahdollisimman korkealla.

Näkemys:

Mielestäni sentimentti tällä hetkellä niin huono, että ennemmin uskon edelleen vielä yllättävänkin vahvaan markkinaan ainakin pariksi kuukaudeksi. Kertoimet todennäköisesti korkeimmassa päässä edelleen jatkavat maltistumistaan keskipitkällä aikavälillä. Mielestäni hyvän hintaisia ideoita on tällä hetkellä enemmän kuin itsellä rahaa, joten siinäkään mielessä markkina ei tunnu överikalliilta. Mm. myös Inderesin seuraamilla yhtiöllä tuntuu olevan varaa tavoitehintoihin vaikka kuinka.

EDIT:

Hyvä video joka käy läpi karhu- ja härkäskenaariota. Saa itsen tuntemaan oloni vähän karhummaksi lyhyen aikavälin liikkeistä (seuraava 6kk).

Loppuun vielä pidempi aikaväli:

19 tykkäystä

Minun salkut ovat tuottaneet tänä vuonna AOT 39,6% ja OST 49,73%, eli varsin hyvä sijoitusvuosi ollut.
Onko täällä sellaisia sijoittajia, joilla on salkuissaan käytännössä “ilmaisia” osakkeita, joiden alkupääoma on jo saatu takaisin osinkojen muodossa, tai anteliaiden osakeantien kautta ja voimallisen kasvun siivittämänä?

AOT:


OST:

Tästä näkee kuinka paljon yhden vuoden tuotoissa on kyse sattumasta. AOT:lle on myös kertynyt noin 1% IPO pikavoitoista ja siinä on noin 10% vipua. AOT:lla on myös tasapainoa tuomassa rahastoja jotka on keskimäärin +20% ytd. Eli AOT:n huono tuotto on johtunut täysin epäonnisista yhtiövalinnoista. Hyzon, Kamux, Evolution, Neste, Thunderful ja Tieto Evry. Yhtiöissä ei ole mitään vikaa ja varmasti tulevaisuudessa tuottavat paremmin mutta tänä vuonna on ollut synkkää. Dippien ostoilla olen vain lisännyt tuskaa.

25 tykkäystä