Salkkujen tuotto-%

kuva
Tänään meni viimeinkin kokonaistuotto negatiiviseksi. Kyllä tämä sijoittaminen on vaikeaa. Jatkuvasti kasvava säästöön jäävä raha on tarkoittanut nouseviin kurseihin ostamista. No jatketaan nyt samaa mutta laskeviin kursseihin.

96 tykkäystä

Johan se on puolet tästäkin vuodesta menny eli päivitys:

YTD: -20,46%

Eli ihan OK, mut saisi vielä tulla alaspäin reippahasti näin ostelijan silmin.

6 tykkäystä

Vuosi 2022 jatkuu mollivoittoisena kesäkuussa:

YTD: -22,06 %
Kesäkuu: -9,09 %

En ole tehnyt hetkeen pörssikauppoja. Joitain summia menee rahastoihin kuukausittain. Nyt fokukseni on ollut muissa henkilökohtaisissa asioissa ja pitää vain yrittää pysyä koossa tilanteesta huolimatta.

12 tykkäystä

Oppimispäiväkirja edellisiltä muutamalta kuukaudelta.

  1. Tässä markkinatilanteessa myy kun positio on plussalla.
  2. Älä edes katso niihin viputuotteisiin päin.

7 tykkäystä

Aloitin 4 kk sitten, kymmenkunta ostoa ja pari myyntiä. -1,21 %. Käteisen sijoittaminen inflaatiopelossa ei enää polttele aiempaan malliin. Konepajateollisuuden syklisyys on yllättänyt…

4 tykkäystä

Myös oma elämä on ikuista taistelua indeksiä vastaan, aina kun luulee päässeensä voitolle se keksii uusia metkuja. Vaihdon Nordnetille juuri ennen koronaa, mutta vuodesta 2015 tarina on melko samankaltainen.

OST

AOT

Sitten hyvät uutiset: jos pääsit indeksituottoon kuuluit top 20% parhaimmista sijoittajista! [lähde: omat laskut pörssien suunta Pörssien suunta (Osa 2) - #6024 käyttäjältä vuh] Tämä johtuu yksittäisten osakkeiden tuottojen vinoumasta (mediaani =/= keskiarvo). Ne suurimmat supermenestyjät kuuluvat indeksiin mutta eivät osu suurimman osan salkkuun tai osuvat sinne väärään aikaan… Minä ainakin onnistuin välttämään kaikki supermenestyjät mutta onneksi vältin myös suuren määrän huonoja osakkeita :man_shrugging:

Lopputuloksena olen hyvin tyytyväinen lähes indeksituottoon, koska tällä pidän hetkellä omistamistani yhtiöistä ja niiden arvostustaso on oikein urakalla tervehtynyt.

15 tykkäystä

Seurailen sijoituksiani vain puolen vuoden välein, mutta koska ne ovat kolmessa eri paikassa, pitää aina laskea ja piirrellä itse tuo TWR-tuotto vs. indeksit. Aloin sijoittamaan uuden strategian mukaisesti 2019 lopussa kun tyhjensin koko salkkuni ja tulokset tähän mennessä ovat olleet suhteellisen hyviä. Päävertailuindeksinä toimii MSCI ACWI-indeksi ja pari muuta sivuvertailuindekseinä ja

Tavoite on indeksiä paremmin ja vähintään 7,5% vuodessa, joten ihan tavoitteessa ollaan ainakin vielä. Defensiiviset kasvuyhtiöt ovat se oma juttuni, mutta yhtä puhdasta teknologiayhtiötä kaipaan edelleen salkkuuni kunhan arvostustasot vielä vähän rauhottuvat (toivottavasti).

Moni blogini lukija on pyydellyt päivityksiä useammin, mutta olen huomannut, että sijoitusten seuraaminen vain kerran puolessa vuodessa rauhoittaa mieltä huomattavasti enemmän kuin kurssien kokoaikainen tuijottelu. Hyvää viihdettähän nämä prosentit ovat, mutta vaikuttavat monen sijoittajan mieliin joskus vaarallisellakin tavalla, kun lähtee vertailemaan muihin.

Tarkemmin eurot ja kommentit sijoituksista auki blogitekstissä, niistä kiinnostuneille: Sijoitusteni puolivuosikatsaus – sijoitussalkkuni johtaa vertailuindeksiä 43%-yksiköllä! - Omavaraisuushaaste

18 tykkäystä

Nyt ollaan muutama % miinuksella YTD

16 tykkäystä

Nousu”viikko” tuli, YTD enää -23% :grin:

15 tykkäystä

Tässä yhden salkkuni tilanne

10 tykkäystä

No huhu, piti tälläinenkin päivä nähdä vielä. Vielä kun Evo ja Stokka toimittaa odotetunlaiset hyvät osarit niin pidän kyllä kuukauden loman.

33 tykkäystä

Perustin viime kesänä pienen sivusalkun Nordnettiin ja vaikkakin viime syksy meni ihan reisille, ainakin opin sen, että Nordnet on pienillä summilla aivan järkyttävän kallis ja päätin unohtaa suorat osakesijoitukset ja kokeilla uutta strategiaa.

Vuoden vaihteessa päätin siirtyä kokonaan Longeihin ja shortteihin, kun niitä voi hankkia “ilman kuluja”. Seurannut makroa paljon aiempaa tarkemmin ja tehnyt lyhyitä päivätreidejä tiukalla stopparilla. Viikkotavoitteena on ollut 100e tuotto ja pienistä puroista kasvanut pikku hiljaa pieni lätäkkö.

Pääomaa salkussa on melko vähän, mutta strategia on toiminut ja tänään ylittyi 100% tuotto.
image

107 tykkäystä

Vauhti on kovaa, suunta vain väärä :sweat_smile:

86 tykkäystä

Skarppasin. Lisäksi tiukat stop lossit.
Edit: Pitkässä pidossa ainoastaan Stocka. Muut tulee ja menee tällä hetkellä alle viikon aikatähtäimellä.

Eli kaikki salkut:

OST:

19 tykkäystä

Huonomminkin olisi voinut mennä. Amerikan dollarin vahvistuminen euroon nähden tukee myös omaa salkkua, kun ~70% salkusta dollareissa.

Ja pitkällä aikavälillä kiperästi vielä plussan puolella :smiley:

Vaikka karhumarkkina saattaa hirvittää, ja ATH-lukemista omakin salkku lasketellut ~15te, pitäisi meidän pitkäjänteisten netto-ostajien olla vain iloisia kurssien halpenemisesta - samalla euromäärällä saa enemmän osakkeita :slight_smile:

Itse ainakin toivon, että agressiivista kurssien palautumista ei vielä toviin nähtäisi, vaan minun puolestani ale-hinnat voisivat jatkua vielä pitkään.

51 tykkäystä

Sama meno jatkuu, eli indeksi on taas ottanut kaulaa ja tätä ei yksin selitä Stockmann-ajoitukseni - sitähän ostin tänään lisää, kun se oli dipannut -10 prosenttia. Onhan tässä muutenkin mennyt edelleen kehnonlaisesti, valopilkut himmenee, kun muut laskee isosti. :slight_smile:

Jos en tiedä yhtään, mitä tehdä, niin en tee mitään välttämättä ja tämänkään takia ei ole tullut kauheasti mitään myytyä. Toki lyhyellä aikavälillä salkun heilunta on, mitä on, mutta näen silti paljon syyllisyyttä itsessäni, miksi salkkuni on dipannut niin huimasti huipuista. Ehkä maalaisjärkeä saisi olla enemmän, ymmärrys luvuista sekä yleisesti kokonaisuuksien hallinta pitäisi olla paremmissa käsissä ja ehkä metsä pitäisi nähdä puilta paremmin.

YTD

image

3 v

image

Käteistä ei ole juurikaan, joten nyt markkinat voisivat sopivasti dipata kunnolla (vertailuindeksini on vain -13 prossaa), kun kaikki on niin epävarmaa ja on inflaatiota + muuta. :upside_down_face: Sijoitan edelleen tasaisesti joka kuukausi toivoen, että pitkässä juoksussa pärjäisin ja samalla toivoen onnistuvani omilla “analyyseillani”. Se hieman rauhoittaa, että osa rahoistani on PYN Eliten käsissä ja suurin osa varallisuudessa on kiinni kodissani.

Harmittaa, mutta eihän sitä nyt luovuttaa voi. :slight_smile:

51 tykkäystä

Vielä tukevasti miinuksella ja epäilen että lisää lunta on vielä tulossa tupaan. Kuitenkin pienellä sektorikikkailulla (maaliskuusta alkaen olen painottanut teknoja ja terveydenhuoltoa ja välttänyt perusteollisuutta ja kauppoja) ja luultavasti enimmäkseen tuurilla kuitenkin pungerrettu pieneen torjuntavoittoon OMHXGI:hin nähden.

13 tykkäystä

Hitaasti mutta varmasti.

30 tykkäystä

Tuottoprosenttia kun miettii niin esin. Nordnet näyttää näppärästi käyrän salkun tuotosta ja sitä voi verrata erilaisiin indekseihin. Mutta oheisessa kuvassa ei käsittääkseni ilmene tunnuslukua jolla sijoittaja voisi hahmottaa ’miten olen sijoituspäätöksissäni onnistunut?’ siten että voi samalla rajata pois käteisvarojen osuuden*. Ymmärtääkseni tuotto% on erilainen kun osakesijoitusten tuottoa määritettäessä huomioidaan käteisvarat eri tavoin. Joku kyynis-parkkiintunut veteraanisijoittaja toki voi ilkkua että kaikki raha pitää ottaa huomioon, mutta tällöin sijoittaja ei oitis saa esille omien sijoituspäätöstensä menestyksellisyttä. Onko tälle ’menestykseni’ katsannolle jokin käsite tunnuslukuna tarjolla jollakin palveluntarjoajalla?

[*esim. OST-tilille laitettu 10000 euroa josta sijoituksiin on parin vuoden aikana päätynyt erilaisten (esim QT!) sijoitusten myötä 7500 euroa. Käteistä siis pidetty 2500 euroa. Sijoitukset tuottavat mukavasti ja kotiutetuilla tuotoilla ostetaan muita osakkeita. Osakkeiden arvo nyt 15000 euroa. Tilin saldo 15000+2500 = 17500. Tuotto% on kovin erilainen jos käteissumma otetaan/ei oteta huomioon]
indeksi

5 tykkäystä

Hyviä kysymyksiä. Minusta tuoton mittaamiselle ei oikein ole mitään yksittäistä hyvää tunnuslukua. Jos katsotaan kurssikäyrien kehitystä, osakekurssi voi mennä ylös ja alas, mutta tällä ei ole merkitystä pitkäaikaiselle sijoittajalle (vertaa esim. listaamattomaan yhtiöön sijoittamiseen). Miten se olisi jotain varallisuutta mitä muut sijoittajat ovat osakkeista joskus maksaneet? Oleellista sijoittamisessa on omistaa mahdollisimman suuri osuus hyvästä yhtiöstä, eikä kurssimuutokset muuta osuutta. Nykyinen hinta kuvaa vaihtoehtoiskustannusta.

Toisaalta jos katsotaan tuottoa yhtiön fundamenttien kuten tulosten kannalta, pitää valita jokin vertailukohta. Tuotto ostohinnalle laskettuna kuvaa ostopäätösten hyvyyttä, mutta nämäkin ovat menneisyydessä. Positio voi olla tappiolla, mutta se voi silti olla parempi kuin voitolla oleva positio joka ostettiin halpaan hintaan. Tästä olen kertonut jossain aiemmassa viestissä. Minulla on tällä hetkellä salkku täynnä koronamontusta ostettuja osakkeita jotka kaikki ovat plussalla. Vihreistä luvuista huolimatta olisin myynteihin enemmän huomiota kiinnittämällä saanut parempaa tuottoa. Kannattaa siis katsoa mieluummin tuottoa nykyarvolle oikaistuna verovelalla.

Soppaa sekoittaa vielä osingonjaot ja omien osakkeiden takaisinostot. Yleensä sanotaan, että sijoituksen tuotto on yhtiön tekemät vapaat kassavirrat diskontattuna nykyarvoon, mutta eihän sijoittaja saa kassavirtoja itselleen. Osingosta maksetaan verot ja takaisinostetun osakkeen arvo on sama diskontattu kassavirta. Mitätöidylle osakkeelle muutoin kuulunut tuotto jaetaan muille ulkonaoleville osakkeille. Oleellista on siis hinta jolla osakkeita ostetaan. P/E 30 → tulostuotto 3,33 %. Se että firma ostaisi näitä osakkeita olisi aivan järkyttävää oman pääoman haaskaamista. Parhaimmillaankin päästään 10 %:iin ja sekin on oman pääoman tuotoksi varsin keskinkertainen luku. Erityisesti amerikkalaisyhtiöiden kohdalla kalliiksi käynyt osake pitää myydä, ei siksi että osake on kallis, vaan siksi ettei mitään tietä järkevään tuottoon holdaamalla enää ole.

Käteinen kannattaa toki ottaa huomioon. Sanotaan, että käteinen on huono sijoitus kun inflaatio sitä syö, mutta tämä on sellaisten tahojen tarinaa jotka saavat tuottonsa assets under managementista. Inflaatio vaikuttaa myös yrityksiin ja tuleviin kassavirtavaatimuksiin. Euron inflaatio on ongelma kaikelle euroissa käytävälle kaupalle. Varallisuus on sitä kuinka monta Big Maciä pystyt ostamaan.

3 tykkäystä