Salkkujen tuotto-%

Nyt on hyvä aika nousun jälkeen päivittää tuotot.
Kiusallisesti nostin hieman käteispainoa muutama päivä sitten, mikä oli jälkikäteen katsoen suboptimaalinen liike (suurin osa sijoituspäiväkirjani kirosanoista on tässä kohtaa).

Nordnetsalkkujen tuotto, koostuen pääosin indekseistä voittaa kuononmitalla omxh25:n (enää ei tarvitse käyttää first northia vertailuindeksinä, mutta pidetään varalla…).

OST-osakepoimintasalkku ei sen sijaan voita indeksiä. Mutta enää viisi eilisenlaista nousupäivää, niin salkku on nollilla :partying_face:

7 tykkäystä

Viiden vuoden seuranta. Välillä on rallateltu reilusti indeksin päällä, nyt sitten alla.

13 tykkäystä

+37% viimeisen 6kk aikana melkoista vuoristo rataa ollut tämä 1,5v sijoitus ura

17 tykkäystä


Tilannepäivitystä parin viikon takaiseen, tämähän alkaa sujua (ennen vääjäämätöntä ensimmäistä kunnon turpaasaantia).

10 tykkäystä

Salkkujen Q3 paketissa.

Aot. Holdisalkku.

Ei muutoksia tämän salkun sisällössä viimeisen vartin aikana ja yhtiöiden Q4 näkymät ihan jees eli näillä mennään.

Ost.

Tämä vuosi alkaa tuoton osalta näyttämään rehellisemmin meikäläisen taitotasoa verrattuna aikaisempiin vuosiin.
Tämän vuoden osalta näillä kyvyillä ollaan aika lähellä maksimisuoritusta.

Olen aika skeptinen kilpailueduistani sijoittajana, mutta tavoite ja suunnitelma kuitenkin on edelleen indeksin voittaminen.
Riskit haluan pitää kuitenkin nykyään aika maltillisena, joten salkku on liikkunut entistä enemmän indeksiä seurailevammaksi.
Onneksi hahmottelin tätä suunnitelmaa jo viime syksynä, joten tappio on pysynyt siedettävänä.

Olen melko varma, että sijoittamisessa en näillä kyvyillä saa tiedoista ja lukujen murskaustaidoista etua markkinoihin, mutta näin isolla ajankäytöllä voisin ajatella, etten toisaalta häviäkkään ratkaisevasti.
Pienen kilpailuedun voisin sitten toisaalta saavuttaa tunteiden hallinnan pelikentällä tälläisinä synkistelyn aikoina.
Tähän perustuen olen koittanut löytää pahimpien pelkokertoimien aikana hyviä yhtiöitä, joilla on huonot lähitulevaisuuden näkymät, mutta jo muutaman vuoden sisällä olisi potentiaalia selvästi parempaan.

Katsotaan onnistuuko osakepominnat ja jos ei, niin poinopiste menee entistä enemmän indeksityyppisiin ratkaisuihin.

17 tykkäystä

Noin kuukausi sitten YTD oli -45%.

Ja nyt on -44%

Eipä sillä ole väliä, että mitä kuukaudessa tapahtuu, mutta hieman lannistavaa kuitenkin. Vertailuindeksini on kasvattanut kaulaa; OMXHGI:n YTD on nyt -11,87%.

Ostin ja myin -ketjuun lisäilin tuoreimman hankintani ja voi olla, että tänä vuonna en välttämättä osta tai lisäile mitään, mutta ajattelin hieman (en paljon) kasvattaa käteiskassaa. Toki ostan tai lisäilen, jos näen jotain oikein houkuttelevaa, mutta tuskin mitään sen suuremmin.

Säästämisaste korkea, paljon töitä, opiskelua ja melko säännöllistä osakepoimintaa - näillä mennään. Olen iloinen siitä, että viime kuukausina indeksi ei ole valtavasti ottanut lisää kaulaa.

Lainaan tätä kommenttia:

Jos nyt oikein postiivisesti katsoo, niin ehkä voi sanoa, että ainakin laskun kiihtymisnopeus on hidastunut ja pahimmasta palautunut.

:sunglasses:

24 tykkäystä

Eikös se ollut joskus kuukausi sitten kun esitettiin arveluita, että kova työntekosi alkaa kantaa hedelmää? Sen jälkeen olet takonut lyhyellä matikalla laskettuna annualisoituna 30% tuottoa. Lumipallo on lähtenyt pyörimään eikä tätä vyöryä pysäytä enää kukaan eikä mikään. (Edit: oli väärät luvut, alla korjaus.)

16 tykkäystä

En muistanut googlettamatta, mikä oli annualisoitu tuotto, mutta ostin heti tämän faktan.

Eikä tässä hätää ole, kun mulla on salkussa potentiaaliset 10-bäggerit Konecranes, Scanfil ja Valmet. PYN Elite on ollut mun Nordnetin salkun kanssa samassa juonessa… tai itse asiassa se on vähemmän laskenut kuin salkkuni. :sunglasses:

4 tykkäystä

Korjaus edelliseen: (0,56/0,55)^12=1,24, eli +24% per vuosi tällä tahdilla.

13 tykkäystä

Oma strategia (mielestäni sijoittajien strategiat ovat mielenkiintoisempia kuin itse tulokset)

  • Ostaa hyviä, kilpailuedun omaavia yhtiöitä, jotka ovat tilapäisesti pois muodista tai ulkoisen vastatuulen vuoksi alennuksessa. Siten olen tuomittu saamaan hetkellisesti myös huonompia tuottojaksoja.
  • Keskityn saamaan markkinoita parempaa tuottoa keskittämällä salkkuni 4-5 hyvään ideaan ja pommitan niihin rohkeasti pääomaa.
  • Näen markkinat pitkällä aikavälillä hyvin tehokkaina, mutta lyhyellä aikavälillä joskus naurettavina.(Asun suhteellisen pienellä paikkakunnalla ja markkinoiden tyhjänpäiväinen melu ei pääse saastuttamaan omia näkemyksiä)
  • Pyrin löytämään erinomaisia yhtiöitä joka on suhteellisesti edullisia verrokkeihin ja absoluuttisesti edullisia vs osakemarkkinat.
  • En sijoita tarina osakkeisiin: jätän spinnova ihmekuidut ja muut maailmaa pelastavat modulight laser tarinat paremmin niitä tunteville sijoittajille.
  • Laskumarkkinoilla tehdään parhaat sijoitukset kun salkun tilanne näyttää kaameimmalta
  • Suurin innoittaja omaan strategiaan: Peter Lynch
  • Vältän pääsäisentöisesti Ipoja
  • Sijoitan pohjoismaihin ja yhdysvaltoihin. En kehittyviin maihin koskaan suoraan.
  • Intohimoni on ymmärtää liiketoimintoja ja erottaa alan parhaat toimijat
  • Vältän kryptovaluuttoja kuin ruttoa.
  • Mikäli yhtiö on jotenkin tylsä tai masentava sen parempi (mikäli kassavirta on hyvä)
  • Sijoita aina yhtiöihin ensin riskien kautta. Yritän tuhota tai tappaa se eri riskien kautta. Kunnes ne katsottu läpi katsotaan mikä on potentiaali ylöspäin pitkällä aikavälillä.
  • Ei ole olemassa selkää jakoa kasvu tai arvoyhtiöihin. Kasvu on arvon komponentti.
  • Elä ikinä anna kusen nousta päähän. Mikäli olo on voittamaton ja olet huolimaton sijoituksissa saat pian turpaan.
  • Osakemarkkinat ovat valtameri ja aina löytyy sivujokia jotka kulkevat eri suuntaan kuin markkinat.

Nämä on helpommin sanottu kuin tehty ja jokainen sijoittaja konttaa välillä, mutta tärkeää on pitää katse pallossa. Rakenteellisesti omistan massiivisesti vähemmän pääomaa kuin rahastot ja pystyn ilman säädöksiä keskittämään parhaisiin ideoihin suhteellisesti Isompia summia. Tämä antaa itselle rakenteellisen edun, jotka olen päässyt hyödyntämään voittamalla käsittääkseni ainakin suurimman osan suomessa toimivista osakerahastoista pitkällä aikavälillä. Uskon, että pystyn voittamaan myös jatkossa. Siten en tee itsestäni vieläkään rahastosijoittajaa.

Oma motto sijoittamisessa:

Lyhyen aikavälin kipu on pitkän aikavälin nousuvipu.

Alla noin 12-13 vuoden pomppuisa matka tuottojen valossa osakemarkkinoilla. Hyviä kalastuskelejä kaikille sijoittajille!

122 tykkäystä

Onneks olkoon, hieno trackrecord! Ajattelen ranskalaisten viivojen tasolla tismalleen samalla tavalla, kiinnostaisi tietää, että onko näin myös käytännössä sijoituspäätöksiä tehdessä. Haluatko avata vähän tarkemmin vielä prosessiasi: Mitä olet omistanut ja miten kauan? Minkälaisilla valuaatiolla olet ostanut ? Milloin olet päätynyt myymään? Kiitoksia

20 tykkäystä

Hyvä kysymys ja kuten sanoin helpommin sanottu kuin tehty. En missään nimessä täydellisesti ole hoitanut salkkuani.

Matkalle mahtuu tyhmiäkin sijoituksia joista on oppirahoja makseltu. Prosessiini kuuluu löytää lähinnä isompia firmoja joiden vapaa kassavirta hyvin vakaa ja jotka ottaneet tilapäisesti osumaa. Voisin mainita 2010-luvun alussa esim. Microsoftia myytiin noin 10 P/E-luvulla ja sitä pidettiin kuolevana liiketoimintana. Yhtiöllä oli tuolloin vielä valtava nettokassa ja muistaakseni noin 9 miljardin R&D budjetti. Muistelen että sain yli 10% free cash flow yieldin siitä ostaessani sitä. Ei huono liiketoiminnasta jota pidin hyvin dominanttina, vaikka PC:n kuolemaa toitotettiin joka paikassa.

Myyntien suhteen olen huonompi kuin ostojen. Olen ollut historiassa liian hoppuinen, mutta siihenkin onneksi tullut vähän parannusta ja sen voi suorittaa osissa kun valuaatio alkaa olemaan yli historiallisen valuaation.

Muita firmoja joita ollut matkan varrella joista ihan onnistunut kohtuu isosti on: Novo Nordisk, Alphabet, Netent. Nyttemmin olen palannut jälleen eurooppaan, koska pidän dollaria vähän ylihintaisena ja täällä olevia firmoja enemmän alihintaisina. Pistin itseasiassa pääni roskakoriin 2012 ja tein L&T osakkeella ihan kohtuullisen voiton ostamalla sitä noin 9e osake ja myymällä ihan ok hintaan. Nythän yhtiö on taas masentavilla hintatasoilla niin sanotusti.

Sen voisin vielä mainita, että painotan enemmän vapaata kassavirtaa kuin tulosta. Katson kuinka yhtiö on allokoinut tuota kassavirtaa.

Yleensä “kasvuyhtiöistä” maksetaan liikaa ja niitä aika harvoin tarjolla järkevään hintaan. Iloinen poikkeus oli koronapaniikin aikaan Netent jota sai alle 10 P/E-luvulla ja yhtiö taisi nelinkertaistua arvossa noin 6kk aikana (kunnes Evolution osti yrityksen pois).

28 tykkäystä

Hieno strategia (ja tuotot)! Pistin sinut seurantaan, toivottavasti kirjoittelet enemmän. Varsinkin tuosta kryptojen välttelystä pisteet, todella harvassa tuntuu nykyään olevan ne jotka ei kryptoihin koske. :slight_smile:

Ilmeisesti olet irrottautunut yhtiöistä liian aikaisin. Olisiko tuotot olleet parempia jos olisit holdaillut kauemmin? Kuinka pitkälle yleensä katsot sijoituscasea vai teetkö exitin kun aliarvotus purkaantuu? Tuo case L&T ainakin oli myynnin suhteen ilmeisesti onnistunut.

Mielenkiintoista että jotkut availevat positioita melko huolettomasti jos löytyy potentiaalisia firmoja ja lisäilevät sitten hyviin uutisiin, ja salkusta tuleekin melkoinen sillisalaatti, toiset taas keskittää täysillä vaan muutaman yhtiöön. Molemmissa strategioissa on puolensa ja olen nähnyt molempien toimivan. Itse olen vähän siinä välimaastossa, ehkä enemmän keskittäjä.

11 tykkäystä

Meinasin itseasiassa käyttää esimerkkinä Microsoftia siinä, että miten hyvin olet onnistunut. En näe ihan alkua mistä vuodesta (2010/2011?) tuottograafisi lähtee, mutta vaikka olisi keskittänyt koko salkun pelkästään Microsoftiin (tai Alphabetiin tai Novo Nordiskiin) GFC romahduksessa 2008-2009 niin olisit silti vetänyt pidemmän korren. Olet kuitenkin yli 20 kertaistunut pääoman 2022 huipulla. Virkistävää luettavaa

11 tykkäystä

Ihaltavaa sijoittamista pitkällä aikavälillä!
Mielellään kuulisin ajatuksiasi salkkusi peliliikkeistä tulevaisuudessa (kuten varmasti moni muukin foorumilainen). :slight_smile:

5 tykkäystä

Vihdoinkin alle -20% :partying_face: :partying_face: :partying_face:

16 tykkäystä


Nice

17 tykkäystä

Sijoittamista takana: 2,9 vuotta
Keskimääräinen vuosituotto: -6,3%

Marraskuun tuotto: -10,7%
S&P 500: 5,4%
Nasdaq 100: 5,5%

YTD: -31,3%
S&P 500: -14,4%
Nasdaq 100: -26,3%

Kokonaistuotto (2.1.2020): -17,2%
S&P 500: 26,3%
Nasdaq 100: 37,8%

Drawdown: 42,6%

Ei mennyt ihan hirveän putkeen tämä kuukausi. Huonoin kuukausi sitten tammikuun ja samalla sijoitushistoriani toiseksi huonoin kuukausi. Viimekuussa ajattelin että indeksien voittaminen YTD tuotoissa on ihan mahdollista ja jopa hyvä tavoite loppu vuodelle, mutta tuo taitaa olla aika kaukaa haettua tässä vaiheessa :smiley: Jos voittaisi indeksit edes ensikuun tuotoissa niin tuo olisi ihan kiva tulos. Ensivuonna voi sitten taas haaveilla siitä ettei viihteestä tarvitse maksaa :wink:

12 tykkäystä

Nykyinen salkku täytti 3 vuotta eikä se nyt ihan huonolta näytä, vaikka onkin viimeiset puoli vuotta junnannut paikoillaan. Harmittaa tietysti kun en älynnyt myydä tai edes keventää reilusti vuosi sitten, kun salkku oli ATH:ssa. 3 vuoden välein tapahtuvat lahjoitukset jälkikasvulle tehty ja käteistä jäljellä reilut 30 %. Kristallipallokin pölyttyy hyllyssä, eli pitäisi kai kaivaa se esiin ja yrittää katsoa miltä vuosi 2023 näyttää…

34 tykkäystä

Marraskuu 2022 jatkoi pientä nousua, joka oli jo havaittavissa lokakuussa.

marraskuu 2022: + 4,40 %
YTD: - 17,94 %

Edelleen on mennyt pieniä summia kuukausisäästämisen kautta rahastoihin. Tänään maksoin verokarhulle ekan mätkyerän hiukan yli 11kEur. Toivottavasti suhdanteet jatkuvat nousussa, jotta saan rahat toiseen mätkyerään helmikuun alussa. Ehkäpä joulukuun ralleissa voisi kerätä tuon summan… Tammikuussa on usein ollut hiukan vaisumpaa markkinoilla, jolloin silloin voisi ehkä tehdä joitakin veivauksia, jos tulee rajumpaa vaihtelua.

4 tykkäystä