Salkkujen tuotto-%

Kiitettävä tuotto kolmen vuoden jänteellä, onnittelut ja lycka till myös alkavaan vuoteen :crossed_fingers::money_mouth_face::crossed_fingers:

4 tykkäystä

Hei, hei hei! Eipäs unohdeta, kuka on komeasti vitossijalla. Rajasit kuvan kriittisestä kohtaa katki.

Tämän vuosi on mennyt omalta salkulta hieman heikosti, mutta aiemmat vuodet kannattelevat kokonaistuottoa.

image

Loppuvuoden nousua selittää hyvään aikaan tehty Harvia-ostos. Muuten salkku on polkenut paikallaan syyskuusta asti.

Tässä vielä linkki ryhmään, jos joku haluaa liittyä: https://www.shareville.fi/ryhmat/foorumilaiset-3652

Ja meikäläisen salkkuun, jos joku haluaa seurata: Shareville

31 tykkäystä

Shareville ei ilmeisesti halua ottaa mua mukaan tähän foorumilaisten tuottokisaan. Liekkö johtuu siitä, että salkku alle 3v vanha😂

18 tykkäystä

Se on siinä (ainakin hetkellisesti), ero taisi olla 11 % suurimmillaan GI:n hyväksi mutta nyt ollaan rinta rinnan. Mukava joululahja tänne elämän laitapuolelle, jossa ei kuitenkaan ole kärsitty vilua eikä nälkää.

18 tykkäystä

My Portfolio is down -8 % for this year. CAGR from 2014 16 % in EUR. My portfolio construct is 20 % China , 30 % Americas rest in India. Contra bets in OXY, BRK, Markel and Fairfax, Indian IT and Hospitals really helped. Looking forward to now shift focus to Nordics small cap. I will be probably only one posting in english :slight_smile: apologies i tried learning finnish in this 6 years here but did not get more tiime . Happy holidays forum members.

38 tykkäystä

Viimeisimmästä katsauksesta lainaus. Jossain näköjään ollut oikeassakin tänä vuonna, mitenhän sen olisi saanut muutettua rahaksi…

Teen tilinpäätöksen jo nyt, sillä en usko, että loppuvuonna isommin saadaan salkkuun tuhoa/toivoa. (Pahoittelen jo valmiiksi…)


2022 Tilinpäätös: Suunnitelmallinen epäonnistuminen.

image
YTD tuo pikkiriikkisen oksun suuhun. Indeksin kanssa “vääntö” ollut täystyrmäys.

image
5v graafilla vielä pärjätään varsin mallikkaasti. Toivotaan, että sama jatkuu. Nyt voisi sanoa salkun arvostuksenkin jo hieman tervehtyneen :slight_smile: .

Ruusut:

  • Vuoteen varauduttu 2021 lopulla hienosti 20% käteispainolla*, joka on sijoitussuunnitelmassani melkolailla maksimaalinen käteispaino.
  • Kuukausittaista osakeosto-ohjelmaa jatkettu tyttären, ja omiin salkkuihin.
  • Markkinapsykologian 101-oppimäärä suoritettu onnistuneesti. Kaiken kaikkiaan opettavaisin sijoitusvuoteni tähän asti.
  • Suunnitelmassa pysyminen** ja ”sinkoilun” väheneminen lähes kokonaan.
  • Salkun tilanteen orjallinen seuranta vähentynyt huomattavasti → Tilaa hengittää, laskusta huolimatta.
  • Tunteeton suhtautuminen pörssin elämään vahvistunut → Laskut eivät oikeastaan ole sattunut juuri lainkaan (vaikka toki mieluummin sitä voittaa, kuin häviää).

Risut:

  • Hyvästä käteispainosta* vuoden alussa huolimatta täydellinen epäonnistuminen ”markkinan ajoittamisessa” → Käteinen töihin aivan liian aikaisin.
  • Vuoden tuotto.
  • Poteroituminen sijoitussuunnitelmaan**, vaikka jälkiviisaana todettakoon, että suunnitelmassa olevat puutteet löivät kynsille varsin nopeasti.

Lyhyesti sanottuna, on outoa, kuinka tällaisen vuoden jälkeen annan oikeasti itselleni enemmän ruusuja kuin risuja. Miksi? Koska tämä vuosi on ollut todella opettavainen, ja koen, että sitä oppia olen myös saanut imettyä niin paljon, kuin varsin keskinkertainen kuuppani on sisäistänyt. Etenkin markkinapsykologian kannalta koen kehittyneeni valtavasti, ja se tuo uskoa taas seuraaviin isompiin laskuihin, jotka vääjäämättä edessä vielä joskus ovat. Laskumarkkina on myös opettanut pysymään luottamissani yhtiöissä (joissa aika näyttää, olenko oikeassa), ja rahan heittely sinne tänne on loppunut.

Vuoden isoimmat oppini itse markkinaan liittyen ovat olleet:

  • Trendi on frendi. Ostojen ajoittaminen on haastavaa, ellei mahdotonta. Silti todettakoon, että ehkei se viikottainen alamäkeen lisääminen ole aina järkevin vaihtoehto. Voi myös odottaa, että tulee se mörnimisvaihe, tai edes orastava nouseva trendi. Nyt on kädet niin verillä kiuaskivistä, että saman olisi antanut huomattavasti mieluummin Punaiselle ristille. (Menkääpäs muuten luovuttamaan, hop hop!)
  • Maltti on valttia. Vähän liittyy myös edelliseen. Jokainen rasahdus ei ole se vuosisadan ostopaikka! On ihan OK odottaa ja katsoa tilanteiden kehitystä, eikä heti ajatella, että tämä se nyt on.

Sijoitussuunnitelman seuraaminen

Selvennän vielä ajatusta siitä, miksi suunnitelmassa pysyminen on ruusuissa, ja siinä pysyminen myös risuissa (lähinnä itseäni varten tulevaisuudessa). Olin varautunut vuoteen hyvin, itselleni isolla käteispainolla. Aavistelin – jos en nyt pienehköä laskua – mutta ainakin jonkinlaista mörnintävuotta pörssiin. Tässä vaiheessa kaikki meni ”nappiin” (huom. puhun vain suunnitelmastani, en sodan kauheuksista), ja katsoin innolla isoja punaisia päiviä. Jossain vaiheessa alkoi kuitenkin saldo loppumaan, ja silti punaisten päivien juna puksutti kiihkeästi eteenpäin. Mitäs helvettiä nyt? Mielessä kävi ajatus katkaista vähän tappioita, ja ostaa samat laput takaisin myöhemmin – olin varsin luottavainen, että isoin lasku tulee jatkumaan. Jäädyinkö? Jäinkö tuleen makaamaan?

Kyllä ja en. Noudatin omaa suunnitelmaani pitkäjänteisenä sijoittajana, ja jatkoin osakkeiden hodlaamista, kädet verillä. Jälkiviisaana helvetin tyhmä veto, mutta tästä saatu oppi toivottavasti tulevaisuudessa maksaa itsensä takaisin korkoineen. Yhtälailla kirjoittaisin tästä itselleni noottia, jos olisin hypännyt suunnitelmastani tuossa markkinatilanteessa toiseen, ja jokin käänne olisikin tapahtunut. Jatkoa varten on jo mielessä pieniä täsmennyksiä, joilla tällaisissa tilanteissa voisin toimia edes hieman paremmin salkun kannalta, edelleen pääasiallista pitkäjänteistä omistajuutta kunnioittaen. Typerä sijoitussuunnitelman seuraaminen – tai typerän sijoitussuunnitelman seuraaminen tuli tänä vuonna kalliiksi. Tästä opitaan, palataan takaisin piirtopöydälle, ja jatketaan osakkeiden haalimista :blush:.

E. Lisään vielä yhden lyhyen kappaleen. Yksi syy sijoitussuunnitelmassa pysymiseen, mikä piti mainita mutta unohtui, on se, että minulla ei ole mitään kokemusta yhtään pidemmistä laskumarkkinoista kuin koronan muutaman viikon lasku. En tiennyt, miten se vaikuttaa salkkuuni, tai psykologisesti omiin päätöksiini. Koska en tiennyt mitä tehdä, en tehnyt mitään. Olin päättänyt, että katson ensimmäisen laskun tällä mitä minulla on, koska en osaisi varmuudella toimia rationaalisesti paremmin.

TLDR: Taloudellisen (sijoitettavan)pääoman kannalta katastrofi, älyllisen pääoman kannalta selkeästi plussan puolella.

50 tykkäystä

Jos tässä ei ihmeitä tapahdu muutamassa päivässä, niin tässä on tämän vuoden tulos sijoitustoiminnalla. Harmillisesti Nordnet sekoilee eikä näytä oikein pidemmän aikavälin tuottoja tällä hetkellä mutta onneksi YTD sentään näyttää oikein.

Kokonaisuutena olen tyytyväinen ja oma näkemys osui suhteellisen oikeaan markkinan suunnasta vuoden osalta, mutta toisaalta vähän täytyy itseä sättiä siitä että omassa suunnitelmassa pysyminen petti toisinaan ja halvaannuin paikoissa joissa olisi pitänyt rohkeasti myös ostaa ja pelata vaikka lyhyempää aikajännettä myös vaikka kallistun edelleen karhun puolelle myös jatkon kehityksen suhteen pörssissä. Tänä vuonna tuli karu opetus myös siitä, että vaikka yhtiö jatkaisi tuloskasvua mutta kertoimissa on liikaa ilmaa, tulee kurssi rumasti alas. Joka tapauksessa, indeksin voitto tänäkin vuonna sijoittamisessa antaa hyvää itseluottamista omaan tekemiseen myös jatkossa. En ainakaan vielä siirry indekseihin vaan yritetään edelleen poimia osakkeita!

Täytyy sanoa että en olisi varmaan parempaa paikkaa olisi voinut löytää aloittaa sijoittamista kuin elokuu 2019, tämän jälkeen on kaikenlaista sattunut. Ensimmäinen pörssiromahdus vain puoli vuotta aloittamisesta, sen jälkeen käsittämätön pörssiralli 2020-2021 ja 2022 uusi lasku enemmän hitaan valumisen osalta. Tässä on tullut lyhyessä ajassa nähtyä kaikkea ja sitä tässä pohdinkin, miten erilaiset kokemukset erityisesti sijoitusuran alkuvaiheessa muokkaavat sijoittajan ajatusmaailmaa ja ymmärrystä siitä millaista sijoittaminen on. Jos tähän saakka sijoittaminen olisi ollut vain tasaista kivaa härkämarkkinaa hitaasti ylös nykien en varmasti osaisi yhtä kokonaisvaltaisesti ymmärtää syklejä ja markkinapsykologiaa pörssin eri vaiheissa. Erittäin opettavainen aika kokonaisuudessaan ja olen oppinut myös itsestäni valtavasti, millainen olen sijoittajana ja mitä vahvuuksia ja heikkouksia minulla on sijoittamisessa.

Uskoisin että useimmilla sijoittajilla on joko karhumainen tai härkämäinen bias vallalla ajattelussaan. Pitkän kokemuksen ja objektiivisena pysymisen harjoittelun seurauksena jotkut sijoittajat osaavat kenties päästä mielentilaan, jossa he osaavat tarkastella tilanteita täysin neutraalista näkökulmasta huolellisesti punniten sekä positiiviset että negatiiviset seikat. Omaan itse mielestäni enemmän karhumaisen biaksen. Ylikorostan helposti riskejä, luulen osakekurssien tippuvan paljon alemmas kuin ne todellisuudessa putoavat stressitilanteissa ja ihmettelen usein vierestä, kuinka vähäpätöisestä positiivisesta uutisesta kurssi saattaa raketoida ylöspäin. Minun pitää työstää perusoptimistista luonnettani tässä suhteessa ja nähdä enemmän mahdollisuuksia. Tälläisenä vuotena tuosta varovaisuudesta on ollut hyötyä, mutta koronan jälkeisessä rallissa en taas hyötynyt tuosta noususta niin suuresti kuin olisin voinut, kauhistelin syksystä 2020 lähtien kuinka korkeita arvostukset olivat. Tämä on yksi asia, jota pyrin kehittämään itsessäni jatkossa.

Toinen haastava asia itselleni on ollut osakkeiden myyminen. Kompastun myymisessä psykologisiin sudenkuoppiin ja en ymmärrä myydä hyvän sään aikaan, vaikka arvostus on korkea ja/tai taivaanrantaan alkaa ilmaantua ensimerkkejä tummista pilvistä tulevaisuudessa. Usein tähän on vaikuttanut se että en ole käytännössä ollut kuin hetken 100% osakkeissa toistaiseksi ja ajattelen liian voimakkaasti sitä etten halua liikaa nostaa myöskään käteispainoa. Korostan siis liikaa salkunhallinnallisia riskejä yksittäisen yhtiön kehityksen sijaan vaikka faktat puhuisivat liian korkean arvostuksen tms riskin puolesta. Toisaalta myös usein jos joku positio on noussut rutkasti, koen etten halua myydä jotta en jää myöskään jatkonoususta paitsi, ovathan asiat sujuneet tähän saakka osakekurssin kehityksen kannalta erinomaisesti. Aion työstää tätä asiaa myös, ostaminen on ollut itselleni helpompaa alusta alkaen ja olen ollut sopivan nuuka yleensä enkä ole päätynyt maksamaan liikaa toistaiseksi ostamistani osakkeista.

Olen keskittynyt tänä vuonna paljon makrotason parempaan ymmärtämiseen ja mielestäni nykyisessä tilanteessa makron ymmärtämisestä ainakin jollain tasolla on ja on ollut ehdotonta hyötyä. Kun talousympäristö tarjoaa riittävän hedelmällisen maaperän talouskasvulle, voi keskittyä vain poimimaan parhaat yhtiöt omaan salkkuunsa. Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu siltä että talousympäristön maaperä ei ole välttämättä kovin hedelmällinen ja parhaillakin yhtiöillä on vaikeuksia pärjätä tälläisessä tilanteessa. Täytyy odottaa sään laantumista ja signaaleja siitä, mikä laukaisisi kevään ja uuden kasvukauden. Samalla tutkitaan yhtiöitä ja pohditaan, mitkä ovat ne uuden kasvukauden voittajat joista kasvaa sijoittajien lellikkejä.

Tulipa pitkä teksti mutta hienoa jos jaksoit lukea tänne saakka, menkäämme yhdessä mielenkiinnolla ja uteliaisuudella uutta pörssivuotta kohti, eiköhän se nousukausikin sieltä aikanaan taas koita. Ainakin elämme mielestäni hyvin erilaisessa talousympäristössä kuin aikana ennen koronaa. Tämän nyky-ympäristön kaikki lainalaisuudet eivät välttämättä vielä ole täysin nostaneet päätään esiin :thinking:

16 tykkäystä

Vuoteen mahtui ylä- ja alamäkiä, lähinnä kuitenkin niitä alamäkiä. Jos vuosi jotain opetti, niin välinpitämättämyyttä. En enää seuraa kursseja päivittäin, enkä välttämättä edes viikottain, vaan suurimman osan ajasta annan mennä omalla painolla ja ostan lisää kun onnistun saamaan tarpeeksi rahaa talteen. Hajautusta on vähän paremmin kuin aiemmin kun salkkuun päätyi pari jenkkifirmaa, katsotaan miten ensi vuosi sujuu. Viime vuoden alusta katsottuna ollaan sentään vielä plussalla.

8 tykkäystä

YTD -42,97% ei paljon naurata. Jospa se 3-5 vuoden päästä olisi parempi tilanne. Jos oon jotain oppinut on se ettei jenkkipörssi tunnu olevan sen parempi ja stoplossit ois kova sana.

9 tykkäystä

Oma kokemus on, että varsinkin jenkkipörssit ovat volatiilejä. Jopa niitä gigaluokan lappuja myöten. Apple YTD on -28,5 %. Microsoft -29,2 %. Google -39,4 % eli siis mcapin mukaan maailman kolme suurinta yhtiötä, pois lukien Saudi Aramco, joka ei ole jenkkifirma.

Jopa Berkshire on vain hiuksenhienosti plussalla YTD.

1 tykkäys

Tervehdys ystävät!

Miten Alokkaan vuosi on päättymässä? :thinking:

image

Pelkäsin siinä kohtaa, kun YTD oli -50%, että minne se vielä voi romahtaa, kun vertailuindeksikään ei ollut vielä romahtanut. Ystäväni vertailuindeksi eli OMHHGI on vain -11,11%, joten ei sillä nyt kovin huonosti mennyt ja ehkä se ensi vuonna sitten romahtaa, kun viimein tajuaa, mitä ympärillä on tapahtunut.

Mulla on kryptoja aavistuksen ja niiden osuus on velattomasta omaisuudestani noin 0,3%.

PYN Eliteä olen ostanut tänä vuonna 14 000 euron edestä ja vaikka sekin on tullut hyvin alas, niin huomattavasti vähemmän kuin Nordnetin salkkuni, joten tästä en ole juurikaan harmissani.

Suurin asia, minkä olen oppinut viime vuosilta on ehkä se, että en lähde enää sijoittamaan mihinkään, mitä en ymmärrä ja tästä esimerkkinä on vaikkapa kryptot ja Hyzon. On paljon muitakin asioita, mitä olen oppinut, mutta tämä oli päällimmäisenä mielessä, jos olisin pitänyt tämän paremmin mielessä tänäkin vuonna, niin isoimmat hullutukset olisivat jääneet todennäköisesti ostamatta.

Teen ensi vuonnakin niin paljon töitä kuin melkein vain saan ja pidän säästöasteen hyvin korkealla sekä opiskelen sijoitusjuttuja parhaani mukaan, joten eiköhän jo lähivuosina salkulleni koita ruusuisemmat ajat.

Foorumilaisille haluan korostaa, että jos kurssit nousee niin tuntuuhan se kivalta, jos eivät nouse vielä niin saadaan sitten osakkeita ostettua halvemmalla. Vältetään sekoilut, opiskellaan ja ollaan pitkäjänteisiä sijoittajia, niin on hyvin epätodennäköistä, että pitkällä aikavälillä kävisi huonosti. Ei kannata luovuttaa.

Aivot ei toimi tai no ei ne mulla koskaan kunnolla toimikaan, olen väsynyt eikä ole enempää sanottavaa.:slight_smile:

Ollaan sitkeitä ja tuetaan toisiamme sekä pidetään tämä Foorumi erinomaisen laadukkaana. Hyvää ja rauhallista loppuvuotta kaikille! :blue_heart:

86 tykkäystä

Ja sieltä sukeltaa Kapteenin salkku viime metreillä indeksin alle pyörittyään koko vuoden sen hartioilla! Mikä ajoitus, mikä eleganssi! Miten tällaiseen pystyin, kysytte! Epätoivo indeksin päihittämisestä kasvoi joulukuussa jo sietämättömäksi. Miten salkku ei laske, vaikka veivaan OST:in puolella melkein päivittäin, myyn voittajia, ostan putoavaa puukkoa ja viritän salkkua alati tehostuvaksi turskamoottoriksi? Sitten tajusin, että etsin väärästä paikasta. Osakemarkkina ei enää suostu laskemaan, joten lähestymistapani oli ollut fundamentaalisesti väärä. Katsoin nopeasti mistä vuoden suurimmat turskat ovat tulleet markkinoilla. Pitkistä koroista! Niiden etf:ät ovat laskeneet parhaimmillaan 40% ja mikä parasta, laskuun ehtii vielä mukaan! Niinpä kävin momentum-treidaamassa kaikella vapaalla käteisellä muutaman viikon aikana komeat turskat ja kalkkiviivoilla sain salkun kyykkäämään hiuksenhienosti riman alle. Saa onnitella!

30 tykkäystä

Noniin, ensimmäinen täysi sijoitusvuosi lähes takana ja se lopetettiin noin 25% miinuksella eli indeksille jäätiin.
Untitled

Tähän vuoteen lähdettiin täytenä bullerona mutta hankalampi sijoitusympäristö on pakottanut oppimaan. Tuskin edes kehtaan vuoden takaisia postauksiani katsoa kun jälkikäteen mm. eri sijoituspäätösten perustelut olivat niin amatöörimäisiä :sweat_smile: Onneksi vuoteen 23 lähdetään hieman vähemmän bullerona toivottavasti uusia eikä samoja vanhoja virheitä tekemään.

20 tykkäystä

Surkea vuosi kruunattiin vielä viime metreillä Kamuxin negarilla. Valtaosa pääomasta on sijoitettuna ETF:iin, joten kokonaisuudessaan vuosi n. -24%. Jos huomioidaan Degiron puolella oleva pikkusalkku, niin päästään -22%.

AOT+OST:
image

Indekseissä tai OST:lta löytyvän BRK:n kyydissä olisi ollut hyvä pysyä, sillä OST:n osakepoiminta oli tämän vuoden rytinän takana. -45% vuosi sille salkulle, jolla olisi tavoite hakea se pieni ylituotto indeksiin. Katse on pitkässä pelissä, mutta ei näin heikkoja vuosia voi kovin tyytyväisenä katsoa.

Pelkkä OST:

4 tykkäystä

Vuosi 2022 on ollut osakesalkulla katastrofaalinen ja vastuu on minun. Kokonaistuotto on vuoden alusta -40 %:ia. Tämä ei ole yllättävää, koska huolimatta syksyn 2021 keventelyistä lähti salkku tähän vuoteen jälkiviisaasti katsoen täynnä kuplaisia osakkeita, joita korkojen nousu ei kohtele lempeästi.

Indeksillähän tämä jää jälkeen reippaasti vuoden osalta, paitsi Nasdaqille jos ei huomioida dollarin vahvistumista.

Nooh yksi vuosi on onneksi vain yksi vuosi eikä sijoittamisen isossa kuvassa merkitse kauheita, jos merkittävä osa yhtiöistä jatkaa arvonluomista, kuten uskon niiden tekevän.

Eniten osumaa salkussa ottivat Qt ja Kamux, mutta moni muukin osake lähes puolittui. Huom. Momentum, Harvia, Wärtsilä, Embracer sekä Puuilo tulivat vasta vuoden mittaan mukaan ja ne ovat enimmäkseen plussalla.

Vuosien varrella salkku on tuottanut erinomaisesti. 13 vuoden kumuloituva vuosituotto on ollut 22 %, eli 100 euroa vuoden 2009 lopussa olisi tänä päivänä 1372 euroa. Tosin niin tilanne oli myös vuoden 2020 lopulla eli hulivilivuoden 2021 tuotot on syöty. Plus ostovoima on kuihtunut ~10 % samalla.

Nordnetin graafi näyttää virheellisesti 3 vuoden tuotoksi jopa 140 %, mutta Inderesin listautumisanti sotki laskelmat. Ne korjattiin, mutta laskelma meni taas rikki. Todellinen 3 vuoden tuotto lienee nyt jossain 80-90 % välillä mikä sekin on hyvä. Olisi pitänyt ottaa antiosakkeet toiseen salkkuun mutta ei tämä käytännössä tietenkään kokonaistuottoja muuta.

Koska pidemmän aikavälin tuotto on ollut ihan mallikasta, uskon edelleen tyyliini ostaa kannattavasti kasvavia ja laadukkaiksi kuvailtavia yhtiöitä silloin, kun niitä saa edullisesti eli reilusti alle käyvän arvon. Ja, pyrin pitämään ne salkussa niin kauan kuin näkymät pysyvät lupaavina joskin keventelen ylipainossa olevia osakkeita. Ylipainon määritelmä riippuu tietysti yhtiöstä, mutta yli 20 %:in painossa olevia osakkeita pyrin välttelemään, kun koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu.

Pohdin hiihtolenkin lomassa salkussa majailevien pörssiyhtiöiden näkymiä ja ajureita vuonna 2023. Isossa kuvassa yksi vuosi on vain välietappi, mutta vuosikello ei ole hassumpi rytmi reflektointiin.

Yleiskuva

Yleistasolla vuodesta 2023 tulee kinkkinen. Energiakriisi on todennäköisesti kestopuheenaihe ja erityisesti talveen 2023–2024 varautuminen. Tämä talvi menee nykytiedon valossa ihan mallikkaasti vielä. Ukrainan sodassa voi tulla rajuja käänteitä, mutta nykyisellään on turvallista olettaa sodan jatkuvan pitkään (kumpikin osapuoli on taipumaton, Ukraina ymmärrettävistä syistä ja Venäjä koska Venäjä) ja Venäjän pyrkivän kompensoimaan heikkouttaan uhkaamalla eskalaatiolla tämän tästä. Ja vaikka sota “loppuisi” (se ei taida oikeasti loppua ilman Kremlin imperialistiukkeleiden vaihtumista), Venäjän raaka-aineet tuskin ovat länteen heti tervetulleita.

Kiina on kääntänyt koronapolitiikassa takkia täysin, ja oletettavasti maata pyyhkii oikea korona-aalto alkuvuoden. Päätellen avautumisesta sekä 5,5 %:in kasvutavoitteesta maa yrittää saada aikaan kasvua ja vakauttaa kiinteistösektoriaan. Kiina on tärkeä tulosten ja raaka-aineiden kysynnän lähde.

Moni pitää taantumaa lännessä varmana, mutta tilanteessa missä kuluttajilla on edelleen varaa kuluttaa ja palkat kasvavat tämä ei ole ihan niin varma nakki. Sen lisäksi taantuma on laajasti jo odotettua.

Inflaatiohuiput on todennäköisesti takana ja monilla tonteilla kuten käytetyt autot tai puolijohteet nähdään suoranaista deflaatiota. (Deflaatio on muuten myrkkyä kuten Kamuxin omistajat saavat nyt tuntea nahoissaan.) Mutta, rakenteellisesti kireä työmarkkina voi auttaa inflaatiota pysymään sitkeänä. Palkkainflaatio ei näytä selkeitä taittumisen merkkejä. Sitkeämpi inflaatio pitäisi korotkin edelleen koholla. Stagflaatio ei ole poissuljettu skenaario ja se olisi osakkeille todnäk. kivulias näillä arvostustasoilla (SXXP P/E 12kk 12-13x , SPX 18x).

Osakkeille on siis helppo keksiä negatiivisia ajureita, mutta voipahan asiat yllättää positiivisesti. Mitä jos taloudet kestävät energiakriisin kourissa odotuksia paremmin? Osakkeille kasvu, maltillistuva inflaatio ja ennakoitava korkotaso ei ole hassumpi lopputulema nykyarvostuksen vinkkelistä. Sitten sitä joutuu vain tasapainoilemaan kultakutrin ja stagflaation välillä.

Omaan salkkuun vaikuttaa hyvin herkästi inflaatio ja korot. Yhtiöillä itsellään on keinot siirtää hinnankorotuksia eteenpäin, niillä on pääosin matalat investointitarpeet ja bisnekset ovat monessa tapauksessa pääomakevyitä, mikä auttaa paljon. Mutta, inflaation pomppiessa ja korkojen paukkuessa moni osake ottaisi lisää osumaa kaukana olevien kassavirtojen tullessa vähemmän arvokkaiksi, etenkin Qt:lla, Remedyllä ja Reveniolla olisi silloin tuskaisempaa.

Näkymät ja ajurit vuoteen 2023 yhtiökohtaisesti

Remedyllä vuosi 2023 on mielenkiintoinen. Moniprojektimallin toimivuus pitää todistaa suuremmassa mittakaavassa. Sen hedelmiä poimitaan syksyllä, kun Alan Wake 2:sen pitäisi ilmestyä. 2024–2026 perässä seuraa mm. Control 2, Condor, Vanguard ja Max Payne, joskin olen aikataulujen suhteen vähän varovainen enkä myöskään uskalla paljoa odottaa Condorista saati Vanguardista, joita on hiottu pitkään ja jonka kaltaisista co-op peleistä yhtiöllä ei ole aiempia näyttöjä. Alan Waken tuotot tulevat vasta 2024, mutta arvosteluista ja pelaamalla itse pelin (voisikohan tähän käyttää työaikaa?) saa jo hyvän tuntuman laadusta ja potentiaalista.

Remedyllä on nettokassaa joku 50 miljoonaa euroa, ja mikäli Alan Wake ei menestyisi, mutta studio itsessään ei vuoda lahjakkuuksia ulos luulisi kurssilaskuvaran olevan rajatumpi sijoittajien keskittyessä uusiin julkaisuihin (joihin ei kyllä olisi paljoa uskoa mikäli lippulaiva IP:ssä mokattaisiin) ja miettiessä yritystopotentiaalia. Osake voisi olla mitä vaan 10-30 euron välillä ensi vuoden lopulla.

Qt jatkanee puksuttamista vaikka talousympäristö tuo vastatuulta. Toistaiseksi ei ole merkkejä yhtiön tuoteportfolion heikentymisestä, joskin teknologia-alalla muutoksen tuulet puhaltavat aina nopeasti. Yhtiön tekemiseen luotan (huolimatta negareista ja tulevasta potentiaalisesta negarista ellei se ole tosi ruma), joten osaketta heiluttavat voimat tulevat ulkoa inflaation ja korkojen myötä. Vuolas kassavirta mahdollistaa uusia yritysostoja ja kasvupanostuksia. Osake on nähdäkseni enemmän varovaisesti arvostettu, vaikka vastoinkäymisiä tulisi.

Incapin meno voisi rauhoittua, mutta toistaiseksi yhtiö on ylittänyt odotukset. Pääasiakkaan imussa on ollut hyvä kasvaa, joskin lyhyt näkyvyys ja riippuvuus yhdestä suuresta asiakkaasta voi nopeasti kääntää onnen. Osake tuntuu sopivasti arvostetulta nykyisellään ja mietin yhtiön painoa portfoliossa.

Kamuxilla viime vuodet ovat olleet vaikeita ja olen muuttunut kriittisemmäksi yhtiötä kohtaa. Kasvun kannattavuus (ROI on lopahtanut kuin lehmän häntä >20 %:sta päälle 10 %:iin ja siitä mennään kohta läpi alemmas) on kärsinyt, joskin on epäselvää paljonko sitä tekee supervaikea talousympäristö ja kuinka paljon Saksan ja Ruotsin kasvava osuus. Mutta saisi nuokin maat näyttää kyntensä pian. Osake voi vaikuttaa petollisen halvalta, mutta jos omistaja-arvoa ei onnistuta kasvulla luomaan niin “halvalta” se näyttää jatkossakin. Kaiken kukkuraksi tämä yhtiö ottaa isosti dunkkuun, jos talous happanee pahasti. Toisaalta ajat ovat hyvin poikkeuksellisia, minkä takia tuomiossaan voisi olla armollisempi. Pajuharjun tarttuminen rattiin pian on mielenkiintoista. Henkisesti olen aikalailla alaskirjannut osakkeen alas, kun ei tästä eroonkaan pääse suosiollisten osta-suositusten takia, joihin ei jostain syystä näytä tulevan loppua.

Boreon strategian toteutus näyttää etenevän mallikkaasti omistaja-arvoa luoden. Uusimmat yritysostot vaikuttavat vallan hyviltä. On mielenkiintoista seurata minkälaisen menon yhtiö saa päälle kokoluokan kasvaessa ja prosessien hioutuessa. Osakkeen arvostus ei varsinaisesti päätä pakota ja odotan mielenkiinnolla, minkälaisen yhtiön osaava porukka saa tästä rakennettua 5-10 vuodessa.

Revenio on Revenio. Osakkeen arvostus pakottaa päätä. Jos kaikki yhtiöt olisi kuin Revenio, tämä katsaus jäisi lyhyeksi…

Wärtsilä. Pahimpien kustannusinflaatiopaineiden pitäisi helpottua ja kannattavuuden elpyä jahka hinnankorotukset iskevät. Aika on yhtiön ystävä, kun energiatransformaatio etenee yhä kompleksisempiin ratkaisuihin. Osakkeen arvostus ei päätä pakota, joskaan nykynäytöillä ei tee mieli painoa kasvattaa salkussa.

Sievin uusi strategia vaikuttaa hyvältä ja keskittyminen KH Koneeseen järkevältä. Sen toteutusta odotellessa tämä pieni osakerivi seisoo tuulikaapissa valmiina ulostautumaan salkusta jahka analyytikko kääntyy (toivottavasti) arvostuksen korjatessa. Allokoisin rahat mieluummin sarjayhdistelijöihin.

Momentum Groupin strategia etenee myös mallikkaasti ja uusia yritysostoja tulee tasaiseen tahtiin. Hiljaa tai vähän vauhdikkaamminkin hyvä tulee. Osakkeen arvostus on suopea.

Muutenkin salkkua voisi allokoida enemmän Inderesin seurannan ulkopuolisiin yhtiöihin joissa liikkuminen on hieman ketterämpää. Omistan jo aikalailla lähes kaikkea sitä, mitä Helsingin pörssin yhtiöistä haluan omistaa mutta hintojen muutos voi tietysti muuttaa kuvioita.

Embracer. 2023 ja lähivuodet on yhtiön kasvustrategian todistamisen paikka. Osake näyttää halvalta, mutta pelialan sarjayhdistelijän kassavirrat eivät ole samalla tavalla ennakoitavia tai kurantteja kuin teollisuuden yms. kavereiden.

Harvia. Erinomainen yhtiö jota markkinatilanne lyö päähän ensi vuonna lisää. Sijoittajien luovuttaminen osakkeen suhteen on itselleni tilaisuus ostella, jahka meidän suosituspolitiikka antaa myöten. Nykyään ei saa ostaa lisää-suosituksella, jos “potentiaalia” tavoitehintaan on yli 20 % joten usein parasta olisi, että analyytikko olisi vain aina osta-suosituksella ja osake romahtaisi.

Rovio. Yhtiö on pärjännyt hyvin vaikeassa markkinassa. Osakkeen arvostus ei pakota päätä, mikäli yhtiön lähivuosien uusista peleistä kuoriutuu osasta hittejä. Jos ei kuoriudu, ei tässä pitäisi kaikkia rahoja ihan heti hävitä. En ole toistaiseksi kyllä innokas lisäämäänkään ilman näyttöjä uusien pelien menestyksestä ja pelkään että tähän jää huonossa paikassa jumiin, minkä takia optio hittipeleistä ei ole ihan niin houkutteleva.

Puuilo. Hyvän mielen yhtiö jatkaa erinomaista suorittamistaan ja vakaata kasvuaan. Uskon yhtiön fokusoituneeseen, mutta yllättävän laajaan tuotevalikoimaan ja konseptiin myös vaikeammassa ympäristössä. Kurssinousun myötä en kuitenkaan ole nykytasolla innokas lisäilemään, koska yhtiön kasvupotentiaali on lähivuosien rykäyksen jälkeen vallan rajallinen. Muutenkin opin Verkkiksessä miten kova kilpailu räjäyttää kauppiaita ja vaikka Puuilon painon soisi olevan enemmän kuin mikälie alle 1 %:ia salkusta, en näe että sen painon tarvitsisi olla kovin suurikaan.

Kaiken kaikkiaan yhtiöitä testataan ensi vuonna lisää. En odota ensi vuodelta ihmeellisiä tuottoja, ellei inflaatio lähde livohkaan ja korot maltillistu mikä eittämättä pulskistaisi salkun isoimpia omistuksia. Kenties pitäisi sijoittaa johonkin Nordeaan “suojana”? En olisi yllättynyt, jos tämän vuoden heikkoa tuottoa (-40 %) seuraisi toinen heikko vuosi luokkaa -20 % - -30 % perään mikäli inflaatio jyllää, osakkeista viedään loputkin ilmat ja samalla yhtiökohtainen kehitys olisi etenkin suuremmissa omistuksissa heikkoa.

Syksyllä oli mielestäni makoisia ostopaikkoja, mutta nyt on hyvä hetki ainakin siinä osakeuniversumissa, missä itse mellastan keräillä hissukseen käteistä ja vaania parempia ostopaikkoja. Salkku ottaa sen verran herkästi osumaa negatiivisessa skenaariossa, että ilman käteistä harmituksen määrää on vaikea ennakoida, mutta sitä varmasti piisaisi. Käteisen kanssahan laskut ovat lopulta tilaisuuksia lisätä omistuksia erinomaisissa yhtiöissä.

Huolimatta ensi vuoden tarkastelusta kaikissa yhtiöissä mietin osaketta yleensä 5-10 vuoden päähän. 12 kuukauden horisontti on melko lyhyt ja kovin kilpailtu.

143 tykkäystä

Käsikynkkää menty OMXH25:n kanssa koko vuosi. Eiköhän Alibaba sekä Meta pidä tänään huolen, että YTD menee kokonaisuudessaan vielä -12 prosentin huonommalle puolelle. Vuosi kokonaisuudessaan siis Chernobylia mukaillen: Not great, not terrible.

Suurimmat tappiot tänä vuonna teki erityisesti Nokian Renkaat, missä tuli otettua ihan liikaa näkemystä sodan nopean loppumisen puolesta. Ilman tätä seikkailua vuosi olisi ollut jopa kohtuullinen. Tästä sisuuntuneena on yritetty muokata omaa ajattelua ja ensi vuodelle pyritään lisäämään:

  1. Salkun hajautusta
  2. Laadun merkitystä osakevalinnassa
  3. Tuottovaatimusta sopivassa ostohinnassa

Pääpaino edelleen laadukkaissa osinkoyhtiöissä. Jos mörnitään seuraavat kymmenen vuotta sivuttaisliikkeessä, niin ainakin osingot kilahtavat joka kevät tilille.

image

Nykyinen salkku löytyy kokonaisuudessaan alta:

12 tykkäystä

Muutama kuukausi sitten oli ihan ok…sitten tulikin taas tiukempaa pudotusta… Ehkäpä taas swingiä ylöspäin, koska selkeesti tuo viimeinen häntä (kun oikein zoomaa) osoittaa koilliseen :joy:

7 tykkäystä

Ensimmäinen kokonainen sijoitusvuosi lähes takana ja tämä vuosi meni oman sijoitustyylin etsimisessä. Salkku jotenkin jäi plussalle täysin tuurin avulla.
Alkuvuodesta iso osa salkusta oli meemiosakkeissa jotka jostkain syystä ei laskenut vaikka ympärillä kurssit tippuivat, ajattelin että ehkä tämä uhkapelaaminen ei ole mun juttu, joten siirsin kaikki salkun varat indeksirahastoihin heinäkuussa, jotka sitten pehmensivät laskua mukavasti.
Harmittavasti unohdin sijoitukset marraskuuhun asti kun elämän muutokset tulivat vastaan, joten missasin sitten syvimmät kuopat, mutta nyt viimeiset kahden kuukauden aikana olen siirtänyt sijoitukset indekseistä OSTille ja hyviin suuriin yrityksiin joita nyt sattuu saamaan melko halvalla.

Uskon että nyt olen löytänyt sijoitustyylin joka sopii minulle ja into melko tylsään sijoittamiseen on löytynyt. Tästä jatketaan taas ensi vuonna monikertaisesti viisaampana ja kokeneempana.

25 tykkäystä

Nippanappa niukin naukin indeksin voitto tältä vuodelta.

18 tykkäystä

Paska vuosi mutta onpahan kohta ohi.

23 tykkäystä