Salkkujen tuotto-%

Näitä sattuu kaikille :blush: Vaikutat kaikin puolin fiksulta ja matemaattisesti lahjakkaalta kaverilta eli eteenpäin vaan :muscle:t2:

3 tykkäystä

Nää on käytännössä näitä klassisia tilanteita jossa saa ihmetellä, että mitä h*lvettiä sitä on tullut tehtyä :joy: Näitä esiintyy usein jokaisella myös mm. matikan ja fysiikan kokeissa etenkin :smile:

3 tykkäystä

Puoli vuotta harrasteltu sijoittelua ja nyt ensimmäistä kertaa tarkemmin tuottoja tarkastelen indeksiä vastaan…

Tyytyväinen olen, tavoitteet on täyttynyt mitä olen itselleni asettanut. :slight_smile: Koitan olla olematta ahne, ja mielestäni salkkuni riskitaso ei ole iso.

Suurin este isommille tuotoille tähän asti on ollut käteisen vähäisyys, kun myyntejä en tehnyt yhtään romahduksen alussa/lopussa. Nyt vasta äskettäin oli ensimmäinen myynti sitten joulukuun, kun realisoin baswaret…

4 tykkäystä

Riskien ja volatiliteetin minimointi on vähän erikoinen strategia.

Toki salkussa on tarkoitus tehdä myös mahdollisimman paljon tuottoa.
Strategiana se toimii käytännössä niin, että ylituottoon päästään, kun laskussa lasketaan vähemmän kuin indeksi ja sitten nousussa pyritään mahdollisimman lähelle indeksin tuottoa, mikäli sitä ei pystytä ylittämään. Ylituotto suhteessa 100% osakeindekseihin on nousussa haastavaa mikäli hajauttaa pitkässä juoksussa vähemmän tuottaviin omaisuusluokkiin sekä pitää varalla myös reilusti käteistä. Laskujen ajoittaminen on tietenkin todella vaikeaa, mutta toimiminen näissä tilanteissa eri omaisuusluokkiin hajautetussa salkussa kuitenkin vähän helpompaa, sillä kaikki omistukset eivät laske samanaikaisesti (pl. nyt koronadipissä) ja myöhemmin pystyy allokoimaan vähemmän laskeneista omaisuusluokista riskisempiin (osakkeisiin), mikäli uskoo pystyvänsä jossain määrin ennustamaan pohjia johon uskon teknisellä analyysillä verratuna ilman teknistä analyysiä ainakin hiukan paremmin pystyväni. Ihan osakeomaisuusluokan sisälläkin tätä pystyy harjoittamaan esim. hajauttamalla eri sektoreiden ETF:iin myyden yliarvostettuja ja ostaen aliarvostettuja. Tutkimusten mukaan edellä mainittua strategiaa toteuttamalla on mahdollista päästä ylituottoon pitkällä aikavälillä.

Olen tietoisesti valinnut keskittymisen sijoittamaan yksittäisiin osakkeisiin ja myös hyvin riskisiin sellaisiin, enkä esimerkiksi vain juuri eri sektoreiden ETF:iin. Pyrin korkeammilla yksittäisillä riskeillä nostamaan salkun tuottoa, mutta laajasti hajauttamalla vähentämään downsidea ainakin volatiliteetissa. Esimerkiksi Rush Factorya tuli omaan salkkuun napattua n. 1% arvolla salkusta kokonaisuudessaan, sillä näin riskin epäsymmetrisenä eli tuottopotentiaalia oli 80snt hinnoilla hyvin käydessä monia satoja prosentteja (laskua vain 100%) joka voisi nostaa salkkuni arvoa useammalla prosentilla tai mikäli huonosti kävisi ja leikittäisiin, että holdaisin osaketta konkurssiin asti menettäisin maksimissaan vain 1% salkun kokonaistuotosta.

Strategiaa ei ehkä voi kutsua sijoittamiseksi. Se on enemmän peliä pyrkimyksenä hallita todennäköisyyksiä riskien hallinnalla, mitä toisaalta osakepoimintakin on (mutta siinä mahdollisesti kykyjen mukaan keskitytään enemmän henkilökohtaiseen informaatioetuun jolla lasketaan riskiä Charlie Munger / WB tyyppisesti samalla keskittäen omistuksia). Minulla ei ole vielä kovin montaa vuotta aikaa ja kokemusta sijoittamisen parissa, joten nään pelkästään omiin näkemyksiini luottamisen riskinä huolehtiessani jonkun toisen kuin itseni rahoista, joten hajautan lisäämällä omieni sekaan ideoita niiltä jotka ovat yhtiöiden analysoinnissa minua huomattavasti kokeneempia ja parempia.

Riskisyydessä laittaisin kärkeen kaikki järkyttävän korkeilla arvostustasoilla olevat heikon kannattavuuden teknofirmat, koska niiden nykyliiketoiminta ei anna mitään selkänojaa ja markkinoiden reaktioista pettymyksiin ei ole takeita. Toisaalta kupla voi paisua talouden realiteeteista välittämättä (“new economy”), joten nämä eivät varmasti ole tylsiä yhtiöitä.

Varmasti voi olla niin. Mutta ihan huvikseen voidaan katsoa asiaa myös tältä kantilta: Tietynlainen riski on kuitenkin myös jättäytyä kokonaan pois kulloisenkin hetken eniten tuottavista keisseistä, jos perustaa näkemyksensä vain omaan uskomukseen asian laidasta, mikä voi olla väärä. Riskinä lähinnä on vaikka Nasdaq indeksin tuotolle häviäminen, minkä haluasin välttää, jotta saan mahdollisimman paljon arvoa käytetylle ajalle. Itse käytännössä pyrin valitsemaan kohteita vastakkaisista näkemyksistä ja painottamaan siihen suuntaan johon itse uskon.
Uskon myös, että on hyvät mahdollisuudet siihen, että jos huonosti käy (ja jossain vaiheessa käy) tylsien ja tasaisten tulosten tekijöiden houkuttelevuus nousee ja taas mainitsemasi tyylisten firmojen luokkaa Tesla, Uber, WeWork, Beyond Meat yms taas vähenee. (Kyseisistä firmoista tai esim. kannabisfirmoista voi kuitenkin saada laskettua riskiä jos sitä mitataan volatiliteetissa (huomioiden painotuksen), koska aikansa hypefirmat liikkuvat vähän eri tahtiin muun markkinan kanssa voiden nousta muiden laskiessa ja päinvastoin tasaten salkun kokonaisvolatiliteettia (Minulle tai sinulle tällä ei varmaan ole väliä, mutta vaikka rahastonhoitamisessa voisi olla sen houkuttelevuuden puolesta).) Aiemmin avaamassani salkussa tämä näkyy tällä hetkellä juuri arvoon keskittymisessä, mutta en ole jättämässä hyviä kasvukeissejä pois vaan siirrän vain hiukan painoa jalalta toiselle. Tämän laajaan toteuttamiseen täytyy salkussa kuitenkin olla enemmän kokoa kuin vaikka omassa henkilökohtaisessani. Mikäli strategia pysyy millä lailla järkevästi tuottavana tulevaisuudessa kiinnostaisi huomattavasti pidemmällä track recordin jälkeen perustaa hedge fund, joka seuraisi tälläistä strategiaa. Tähän astinen voi kaikki olla kuitenkin myös tuuria ja riski olisi myöskin se, että kuvittelisin, että tuurilla ei olisi mitään tekemistä tulosteni kanssa.

Tämä menee kyllä nyt ohi ketjun aiheen ja pitäisi olla salkkujen strategiassa. :sweat_smile:

7 tykkäystä

komppaan ehdottomasti @Verneri_Pulkkinen’n näkemystä. Volatiliteetti on hyvä riskimittari jos jakauman vinous (skewness) on pieni tai neagtiivinen. Osakepitoisessa salkussa se on tyypillisesti negatiivinen eli keskimääräisestä tuotosta poiketaan isommasti alas- kuin ylöspäin. Jos skewness on positiivinen (isommat poikkeamat keskimääräisestä tuotosta saadaan ylöspäin), parempi mittari on downside vola. Myös max. drawdown on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvä mittari, mutta ei ota huomioon sitä tuleeko isoja drawdowneja usein.

Pitkällä tähtäimellä, mitä isompi tuottotavoite, sitä suurempaa riskiä tuottotavoitteen kannalta edustaa käteinen.

4 tykkäystä

Strategiasi kuulostaa lähelle samalta kuin omani. Olisi kiinnostavaa jutella kanssasi lisääkin. Ks. tämä Sijoitusstrategiasi - #279 by Tompe

3 tykkäystä


Ote sharevillestä. Koronakriisistä ollaan selviydytty melko kuivin jaloin (tähän mennessä). Emmää mahda mitään että oon näin hyvä! YTD tuotto inan plussan puolella.

Mutta yritän pitää katseen tulevassa. Mietin vähän väliä, miten pitää jalat kuivana myös jatkossa. Olen melko varatauneessa tilassa tämän nousun suhteen. Finanssikriisissä nähtiin myös raju karhumarkkinaralli ennen sitä oikeaa laskua. Myös monet rahastot ja isot kaverit ovat melko skeptisiä tähän nousuun (joka toisaalta luo tilanteen että sijoittajilla on rahaa jemmassa valmiina osakkeisiin). Kukaan ei oikein tiedä vielä paljonko talous kyykkää ja milloin tämä pandemia menee ohi. Itseasiassa minulla ei ole mitään hajua, mihin suuntaan ollaan seuraavaksi menossa, joten jatkan suurella osakepainolla ihan kaiken varalta ja pidän huolta parhaani mukaan että yhtiöt ovat salkun sisällä iskussa. Käteistä olen pyrkinyt pitämään jonkinverran kasassa (käteispaino silti edelleen suht heikko vrt. Ennen koronakriisiä), lisäksi säästän pennosia joka palkkatilistä. Tankkasin osakkeita omaan makuuni aika paljon laskun aikana (en tosin aivan pohjiin osunut) ja monet salkkuyhtiöt ovat toipuneet hyvinkin nopeasti laskusta, mistä johtuu salkun nopea toipuminen. Myös ylipainotus oikeisiin hevosiin on pitänyt tuotoista huolta, paljonko tämän voi laittaa tuurin piikkiin ja paljon taidon, paha sanoa. Sanotaan että huonoa tuuria on ollut matkassa melko vähän tähän mennessä (hyvää ja huonoa tuuria esiintyy pitkässä juoksussa aikalailla yhtä paljon, se on hyvä muistaa).

Salkkuun on eksynyt myös surullisia tapauksia, mm Efecte ja Wärtsilä. Sen olen tosin tiedostanut, että semmosia sattuu kohdalle jokaiselle aina välillä eikä niistä pidä masentua, siksi täytyy pitää hajautus kunnossa (ainakin itse suosin jonkinlaista hajauttamista eliminoidakseni omaa osaamattomuuttani sekä myös huonon tuurin suurta vaikutusta) eikä panosta liikaa yhteen osakkeeseen. Mikään osake ei koskaan ole varma sijoitus vaikka kaikki analyytikot pitäisivät sitä hyvänä sijoituksena. Mutta kokonaistuotto lopulta ratkaisee.

7 tykkäystä



Bilot- anti dilutoituna tuotot annualisoituina:
Ytd: n. 10%
3v: 33%
5v: 29%

Ytd on epätyydyttävä koska koitin treidaamista ja tein turskaa ennen ja ja koronan aikaan. Ei mun juttu. :joy:

Salkku jatkaa: Remedy, Revenio, Fortum, Harvia, Incap, Cibus (SEK), Telia (SEK).

E. Oon nyt ja aina eri mieltä hajautuksesta. Jos sulla on miljoona, sitten ei tarvitse kuin juoksuttaa osinkoja ja hajauttaa. Jos ei, tee jotain sen miljoonan eteen. Hajautus on vain tekosyy sille ettei ole tehnyt kotiläksyjä. Toki jotkut firmat tekee siitä helpompaa ja toiset ei.

“Jos ei rakkaasi osaa sulle, tuottoa antaa, on parempi antaa mennä ystävän.”

16 tykkäystä

Hajautus on siinä mielessä järkevää että all-in yhteen lappuun nostaa riskit isoiksi.

Toisaalta hajautus kymmeniin lappuhin lähinnä lisää kuluja ja vie salkkua lähemmäs indeksin tuottoa.

Jotain siltä väliltä todennäköisesti tuo parhaan lopputuloksen. Liika hajautus vesittää osakepoiminnan tuomaa etua, liian pieni hajautus puolestaan sitten voi tuoda yksittäisen lapun liikkeiden takia isompia lommoja.

Itse tällä hetkellä pyörittelen 4-8 eri lappua salkussa tilanteesta riippuen. Sen verran ehtii firmoja seurata ettei tule ottamaan sikaa säkissä ja silti on sen verran hajautusta että yksittäisen firman yllättävät liikkeet eivät kaada maailmaa.

8 tykkäystä

Kuulostaa, että samankaltaisuutta on. Toki, laita vaan kysymystä tai aihetta vaikka tuonne strategiapuolelle/ yksityisviestillä tulemaan, jos se on foorumilla mahdollista, tai preferoitu muu yhteydenottokanava.

2 tykkäystä

Tähän pätee hyvin sanonta, että keskittämällä voi rikastua nopeammin, mutta kukaan ei ole pysynyt kauaa rikkaana keskitetyllä portfoliolla.

Todella keskitetyt portfoliot näyttää hienoilta (”onpa se fiksu kaveri kun on ottanut näkemystä ja niin hyvät perustelutkin hänellä on juuuh…”), mutta niissä ei ole kauheasti nöyryyttä tulevaisuuden arvaamattomuutta kohtaan.

Tarkoitan tässä portfoliota jossa ollaan all in yhdessä lapussa tai salkussa yksi osake edustaa suurta osaa koko portfoliosta.

11 tykkäystä

Mä arvasin että tällainen kommentti nousee. :sweat_smile:

Bezos on yrittäjä, ei sijoittaja: hänellä on kontrolli tuohon firmaan, sijoittaja on aina enemmän tai vähemmän takapenkillä istumassa.

Amazon on myös yrityksenä todella hajautettu: vähittäiskauppaa verkossa, striimausalustaa, pilvipalveluita, logistiikkaa, adseja jne. saman katon alla. Amazon ei todellakaan ole yhden kortin varassa.

Sama jonkun Berkshiren kanssa. Siihen voisi periaatteessa lämäistä ison osan portfoliosta kiinni ja silti saada laajan hajautuksen.

Pitkässä juoksussa kuitenkin kaikki firmat menevät konkurssiin, useimmat eivät kasva loputtomasti vaan niillä tulee heikkoja aikoja. Suomessa Nokia on konkreettinen esimerkki yhtiöstä, joka on muuttunut monesti.

Jos keskittää portfoliota voimakkaasti pitää todellakin vahtia munia korissa. Ja silti voi tulla rapaa syliin yllättäin niin että bisnes muuttuu fundamentaalisesti yön yli kuten vaikkapa NoHolla ja Finnairilla tänä keväänä.

Lisäys: menee vähän ketjun aiheen ohi mutta tässä ketjussa on muutoinkin käyty laadukasta keskustelua sijoitustyyleistä ja liittyyhän ne suoraan salkun tuottoihin. :sunglasses:

22 tykkäystä

No sepä se, kunnianhimoa ja nöyryyttä hyvässä suhteessa ja kotiasiat kunnossa, sijoittaminen on aikas hieno laji. Sanois Silakkakin. :sweat_smile:

Jos keskittää portfoliota voimakkaasti pitää todellakin vahtia munia korissa. Ja silti voi tulla rapaa syliin yllättäin niin että bisnes muuttuu fundamentaalisesti yön yli kuten vaikkapa NoHolla ja Finnairilla tänä keväänä.

Aktiivinen salkunhoito yhdistettynä siihen että hylkii lentoalaa, eikä se raflabisneskään normaalioloissakaan riskittömintä ole.

Koronajälkiviisaudet sikseen koska sitä ei kukaan voi ennustaa, mutta voi päättää millä aloilla on mukana. Toki NoHon kohdalla syyt ovat paljon moninaisemmat niinikään (kuluttajaherkkää, työvoimavaltaista, yritysostovetoisuus, vähemmistö-omistajat, voiton valuminen muualle kuin alariville).

Toki Marimekko oli sitten taas orastavasti sivuten samaa tapausta ja siinä suli voittoja. Hyvä muistutus kyllä.

E. Toki jos riskiä karttaisi niin olisi ennustajan lahjoilla pohjilta ostanut hajautuksilla ajallisesti hajautettuna 25-firmoja. Mutta kun olen aloittelija niin pysyin nöyränä ja ostin sitä minkä tunsin parhaiten pohjilla eli Remedyä kympillä.

1 tykkäys

Ymmärrän tämän logiikan, mutta toisaalta näen siinä myös valuvikoja ainakin kahdesta merkittävästä näkökulmasta:

  1. Suurimmat tuotto-% tehdään yleisesti ennen yrityksen viemistä pörssiin (yksityisen piensijoittajan saataville), jolloin ns satumaisten tuottojen mahdollisuus on huomattavan harvinaista. Voidaankin väittää, että suurin osa pörssiyhtiöistä on jo tuottanut listautuessaan satumaisia tuottoja perustajilleen tai aikaisen vaiheen riskisijoittajille. Amazon on esimerkki, jossa suuria tuottoja on saanut myös pörssissä olon aikana, mutta ei kukaan sillä ole rikastunut samoin, kuin esimerkiksi Bezos itse.

  2. Yrittäjä kyllä myös sijoittaa rahaa ja voi mennä tämän osalta ”poikki”, mikäli konkurssi iskee tai liikeidea onkin huono. Yrittäjä kuitenkin luo omalla tekemisellään arvoa, jota se voi epäonnistuneen yrityksen jälkeen jatkaa toisen liikeidean parissa ja ehkä sitten onnistua (usein liikeidea hylätään suht aikaisessa vaiheessa, jolloin sitoutunut aika/pääoma suhteellisen pieni). Sijoittajan tilanne on kuitenki se, että jos sijoitus epäonnistuu, laskee sijoittajan varallisuus ja tämä laskenut varallisuus pitää sijoittamalla taas kuroa umpeen, mikä ei ole aivan helppoa sekään.

Tämän sanottuani, omakin salkkuni on rajattu tällä hetkellä neljään osakkeeseen, joista yksi edustaa noin 50% salkun arvosta.

2 tykkäystä

Vois hyvinki sanoa, että ei niin oppikirjan mukaan sijoitettu. Nimittäin tammikuusta lähtien sijoitettu kaikki yhteen lappuun saman aikaisesti salkussa. Eli ei hajautettu.

36 tykkäystä

Onnittelut! Mikä lappu muuten on kyseessä? :sunglasses:

5 tykkäystä

Täytyy vielä sen verran kommentoida että eikö riskin idea ole sen kannattavuus? Miksi kriminalisoida tuottoa/riskiä jos riski/tuotto on kannattanut? Miksi yleistää koronan kaltaisia tapahtumia joita ei voi ennakoida? Aliarvioida aktiivista salkunhoitoa?

Varmasti joku pystyy sadan, viidenkymmenen, kymmenen osakkeen holdiin päästen samoihin tuottoihin ja vielä jopa parempiin, minä en. Mun taso on siinä. Ymmärrän mitä ajettiin takaa mutta viesteistä paistaa läpi se että “väärin noustu” / “pian tippuu koska kuuluu”.

Ikään kuin tämä tai toi olisi oikea tapa sijoittaa. Tai etf:ät. Tai Amazon. Tai Remedy.

E. Täsmennän vielä eli tarkoitin alkuperäisessä viestissä että sijoituskohteiden kuuluisi olla sellaisia joiden paino voisi olla tai jotka voisivat nousta suuriksi salkussa.

Jos et voisi ostamaasi yhtiöitä omistaa isolla painolla salkusta, miksi lainkaan?

1 tykkäys

Salkussa pääasiassa OceanaGold. Fts International, Genovus Energy. Nyt Outokumpu. Vain yhtä lappua kerralla, välillä veivailtu.

9 tykkäystä

Salkku_250520
Aloitin sijoittamisen 3/2018 ja tänään ylitettiin 100% tuotto ensimmäistä kertaa. Uskomatonta mihin märkäkorva voi pienyhtiökentässä päästä Inderesin ja muiden yhteisön jäsenten ansiosta. Itse ei tarvi keskittyä kuin pitämään hermot kurissa ja ostamaan dipit. Kiitos teille kaikille! Kannan tänään saatua kassia erittäin tyytyväisenä :blush:

39 tykkäystä

Onnittelut @Gerald_of_Rivia
Hyvä vuosituotto syntyy tuosta jo…

Foorumilla on aika kova taso tuotoissa…kertoo että jotain on tehty oikein inderesillä ja foorumin tiedonhankinnassa…

Eniten on tietysti jokaisesta itsestään kiinni, paljonko viitsii perehtyä ja pitääkö hermo jne. Yleensä mitä paremmin perehtyy ja mitä aktiivisemmin hankkii ajantasaista tietoa niin sen vähemmän laskumarkkinat säikäyttää… jos todella tuntee portfolionsa niin yleensä dipit alkavat automaattisesti näyttää lähinnä ostopaikoilta :grin::+1: enkä nyt puhu vuosikymmenien kokemuksella…

18 tykkäystä