Salkkujen tuotto-%

Nyt kun vuotta on vain vähän jäljellä, on syytä ihmetellä mitä on taas saatu aikaan vuonna 2023.

Salkku ehti kokemaan kaikkea helmi-maaliskuun +10% ja lokakuun -15% väliltä, josta onkin aika hyvin palauduttu.

AOT ja OST salkun seikkailut eroavat myös siinä mallin toisistaan, että ensin mainittu on -21,06% pakkasella ja OST +14,2%. Euromääräisesti OST hiukan isompi.

Suurimmat virheet TNT.TO ja Plug Poweriin sijoittaminen, molemmissa seikkailuissa pääoman tuotto oli perin negatiivinen.

Ehkä tämän vuoden tärkein oppi on se, että lähtökohtaisesti en tyrkkää enää alunperin suunnitelmissa olevaa pääomaa kerralle osakkeeseen. Saadaan sitä ajallista hajauttamista, vaikka tällä hetkellä salkun suurimmat ovatkin ”vain” 2-2500e suuruudeltaan.

Sijoittamisen aloitin heinäkuussa 2020. Siitä hetkestä sitä kuuluisaa tikkaa heittävä apina on onnistunut tuhoamaan reilu 17% sijoitetusta pääomasta. Hopeareunuksena tämä prosentuaalinen tuhoutuminen on suurempi kuin euromääräinen. Sen kuittaisi ”vain” 9% nousu.

Jännä nähdä mitä vuosi 24 tuo tullessaan.

17 tykkäystä

Onneksi olkoon, voitit pelin. Millaisella summalla alunperin ostit Sysopen/Digiaa?

1 tykkäys

Tuskin tässä mitään voitettiin, eiköhän tuolla aika paljon parempiakin pelaajia ole.

Digiaa ja sitä myötä QT:tä oli jakautumisen aikaan 8500kpl, sillä ei ihan mahduttu Digian 100 suurimman listalle, mutta olihan sitä ihan kunnon siivu, noin 60k€.

Muistan vaan, kun ihmettelin mikä tämmönen QT on, pitäiskö myydä pois. Jätin kuitenkin salkkuun roikkumaan ja lisäsin sen sijaan Digiaa, eli väärä hevonen tuli tässä kohtaa valittua.

Oma hassu tarinansa oli QT:n osakeanti. Olin lomareissulla ja havahduin siihen, että anti päättyy tänään. Lähdin ajamaan kiireessä majapaikalle, koska tietokone oli siellä. Koneella kävi ilmi, että anti oli päättynyt jo klo 16 vaikka pörssi oli auki klo 18:30 asti. Soitin siis Nordnetiin ja kysyin eikö mitään ole tehtävissä. Asia järjestyi, eikä menneet kupongit hukkaan, tämäkin ajomatka on nykykurssilla 80k arvoinen.

80 tykkäystä

Pörssivuosi on ollut taas aikamoista kärsimystä ns. laatuyhtiöihin sijoittaneelle ja aikamoista on saanut kestää vaikkapa Nesteen, Valmetin, Revenion, Intrumin, Fortumin, Kamuxin ja muiden foorumin suosikkiosakkeiden osalta. Kiinteistörahastosijoitukset ottivat myös mukavat miinukset tälle vuodelle. Kaikesta huolimatta YTD näyttää +6%, uskomatonta mutta totta! Kiitos ulkomaan sijoitusten ja pörssin loppuvuoden kirin tämä on mahdollista.

Kaksi vuotta saisi riittää tätä surkeutta. Josko ensi vuonna Helsingin pörssi pääsee myös vähän parempaan nousuun ja kiinteistörahastot tuottavat nyt ensi alkuun jotain muuta kuin miinusta kun korotkin näyttävät laskevan.

9 tykkäystä

tuotto

Lokakuussa kun laitoin viimeiset likvidit sisään laskeviin kursseihin, YTD oli jotain 15% miinuksella enkä uskonut ihan hetkeen lukemien parantuvan. Kummasti se nollatuloskin lämmittää!

25 tykkäystä

Kale kysyi multa haastattelussa tästä vuodesta, niin tässä on vastaukseni:

Tämä vuosi oli todella hyvä vertailuindeksiinkin nähden. :slight_smile:

Ei unohdeta viime vuotta, eli vuotta 2022:

image

48 tykkäystä

Tuttua…

Alkuvuoden +20% vaihtui lokakuun -20% YTD tuottoihin. Lokakuussa täytetty salkkua vivulla ja kyllä silloin mentiin pahoinvointitablettien ja närästyslääkkeiden voimin. YTD taas plussalla. Toiselta AOT:lta kuvakaappaus tältä päivältä…näitä saisi tulla useamminkin…

27122023

22 tykkäystä

NN pelailusalkun ytd +50,96% +83 231€
Voi sanoa että enemmän tuurilla vedelty ko taidolla, kesäkuun alussa oltiin vielä mukavasti pakkasella, mutta lähes all in Sofi käänsi kurssin kesäkuussa.

Ihan jees fiilis lähteä ensivuoteen, nyt pääosin Tecnotreetä ja öljy/uraaniyhtiötä salkussa.

13 tykkäystä


Vuoden toiseksi viimeisen pörssipäivän kunniaksi avataan hiukan oman salkun tuottoja. Tähän mennessä paras vuosituotto saavutettu ja sijoitusstrategiana on ollut osta ja unohda. OST:llä ei käyty lainkaan kauppaa ja AOT:llä tehty vain kuukausittain merkintöjä rahastoihin.

26 tykkäystä

Jännittää että meneekö ensimmäinen 1000€ rikki tänää :smiley: (syksyllä aloittanut :fire::chart_with_downwards_trend::fire:) Suomi only OST (koska OP)

IMG_4649

Update, ja naps!
IMG_4650

49 tykkäystä

Kyllähän siinä loka-marraskuun vaihteessa meinasi jo usko loppua, mutta niin vaan noustiin! Tässä kohtaa varmaan fiksu ihminen tekisi itselleen jonkinlaiset muistiinpanot tulevaisuuden laskumarkkinoiden varalle, teki tuo 2v lasku nimittäin sen verran tiukkaa. Ensimmäinen vuosi meni vielä ihan ok, mutta 2023 meni kyllä jo ihon alle. Myyntejä en sentään tehnyt, mutta kyllä oli suunnitelmissa jo 2024 unohtaa osakeostot kokonaan. Jospa tästä nyt edes se oppi jäisi käteen, että se käänne parempaan voi tapahtua oikeasti ihan milloin tahansa, joten ainakaan tulevien vuosien tappioita ei kannata jo etukäteen alkaa murehtimaan. Tästä on hyvä jatkaa :beers:

21 tykkäystä

Indeksisalkulla meni ihan hyvin, vaikka paremmin olisi mennyt jos en olisi pitänyt Yhdysvaltoja kalliina koko vuotta ja keskittänyt sijoituksia Suomeen ja Ruotsiin. Omalla aktiivisuudella saatiin taas minimoitua tuottoja.

Osakepoimintasalkkuun olen hiukan tyytyväisempi, vaikka maailma-indeksi olisi edelleen tuonut samankaltaisen tuloksen, mutta ilo huomata että työni oli ainoastaan turhaa eikä tuhonnut oleellisesti arvoa. Suurimpina ajureina Valmet, Harvia, Puuilo, Revenio, Qt, Talenom.

Virheistäni oppimatta jatkan samalla pelikirjalla vuoteen 2024, eli näkemyksellä että Suomi, Ruotsi ja pienyhtiöt ovat nykyhinnalla pidemmällä välillä parempia sijoituksia kuin maailma-indeksi. Pidän myös näkemystä, että soft landing ei välttämättä toteudu aivan niin ruusuisesti kuin markkinat olettavat ja tähän varaudun kohtuullisella (n. 8%) käteis/bondipainolla. Tähän mennessä olen ollut yleensä väärässä makroennustuksissani.

25 tykkäystä

Xetra menikin ajoissa kiinni tänään, joten sijoitusvuosi paketissa.

Portfolio Performancen lukuja:
True Time-Weighted Rate of Return (TWR): 50,32 %
Internal Rate of Return (IRR): 44,69 %

OP:n ilmoittamat kokonaistuotot:
2022 -22,40 %
2023 noin 46 % (lopulliset luvut vasta huomenna)

Salkku 100% iShares NASDAQ 100 UCITS ETF (SXRV.DE).

Indeksisijoittajana lajin helppous viehättää.

16 tykkäystä

Vuosi taas paketissa, indeksiä murjottu kiitettävissä määrin tänäkin vuonna, tosin ehkä ei ihan 100% reilu vertailu koska salkusta noin 35% on NVIDIA + AMD + Microsoft -sektorilla mutta koska selvästi yli puolet repusta on kotimaista tauhkaa niin tällä mennään. Jos vertailuksi ottaisi Nasdaq Compositen niin aika tarkkaan indeksin tasolla olisi menty, mutta siinä taas annettaisiin turhan paljon tasoitusta koska salkku on sen verran Suomipainotteinen.

Omat tavoitteet täyttyivät kirkkaasti, minimitavoitteena “älä häviä indeksille niin että osakepoiminnasta oli jotain iloa” ja sen päälle yli +20% YTD oli haussa.

26 tykkäystä


Siinä on ja lepää +22,18%. Olen erittäin tyytyväinen.

Korkeimmillaan käytiin +25% tuossa kun piirsi tuonne huipulle tuollaisen tatin. Olisi ollut liian kiva luku tähän ”katsaukseen”, niin eihän sitä voinut sinne tietenkaan parkkeerata.

Ostopaikat on mielestäni tullut käytettyä hyvin ja rahaa on sysätty markkinoille ”tunteettomasti”. Muutamassa kohtaa hieman himmailtu, mutta muuten oltu aika paljolti valtaosa vuodesta ostolaidalla ja ollut näin jälkikäteen hyvä päätös. Sähläilyäkin tietty pienissä määrin mahtunut tekemiseen. On myyty liian aikaisin tai ostettu jotain pommia. Aika hyvin kuitenkin selvitty ja onnistumisia mahtunut oikein kivasti.

Ei ne jaksanut oikutella loputtomiin ja aika hyvin skarppasi loppuvuotta kohti:


(Spiltan aktiefond Investmentbolag)

2023 tuli ostettua paljon täyttöä rahastoihin ja vielä aika hyvään saumaan. Niiden paino tuli nostettua takaisin lähemmäs 50%:n ja ne voisi yrittää pitää jatkossa suunnilleen siellä. 2022 Microsoft oli silloin vaan liian herkullinen, niin painotukset näki vähän heiluntaa :face_with_hand_over_mouth:
Nyt on viimeisen kahden vuoden aikana saatu miellyttävän näköinen kokonaisuus kaikenlaista salkkuun ja vielä kivaan hintaankin. Niitä voisi nyt pidellä ja lisäillä nauttiessa kyydista. Vähän voi sivussa pelailla, mutta vähemmän ”aktiivisempi” voisi olla tähän väliin.

2023 on ollut mielestäni tämän sijoitushömpän ulkopuolellakin oikein onnistunut ja hieno vuosi. On menty elämässä huomattavasti taas eteenpäin lyhyessä ajassa ja saatu samalla hienoja muistoja / kokemuksia. Päässyt allekirjoittamaan useamman itselleni erittäin hienon paperin. Töitä on paiskittu ja tavoitteissa tultu askel tai kaksikin taas lähemmäs. Kyseiset tavoitteet ovat myös ”konkretisoituneet” entisestään ja se myöskin edesauttaa niiden saavuttamista. On jo puoli voittoa tietää tarkemmin mitä haluaa.

Vuoteen on hienojen asioiden lisäksi kuitenkin mahtunut useampi kuvottavan stressaava viikko. Yöunia on menetetty ja silmäpusseja kasvatettu näiden takia. Hauskaa tässä vain on se, että lopputulos näissä olikin parempi kuin olin edes parhaimmassa skenaariossa odottanut. Asiat usein tuppaa mennä ihan hyvin.

Sunnuntain kuplivat on mielestäni ansaittu ja vuoden voi päättää hymyillen. Hyvää uutta vuotta kaikille :sparkler: :wine_glass:

30 tykkäystä

Vuoden viimeinen pörssipäivä ja vuosi pakettiin. Melkoisen loppukirin salkku otti ja sepe tuli nyt joulukuussa lopulta voitettua. Sepe vertailuindeksinä, koska suurin osa salkusta on jenkkilässä.

Kuten käyrästä näkee, on meno ollut tänä vuonna ihan järkyttävää :nauseated_face: Homman hoiti lopulta kotiin se, ettei panikoinut ja pistänyt lappuja pihalle isoihin droppeihin, vaan alenteli keskihintaa ja holdasi.

Salkun loppuvuoden boosteista vastannut keväällä tankatut jenkki-reitit ,useat onnistuneet swingit varsinkin ruotsissa sekä tämän vuoden kovin suorittaja eli Porch.

Hyvää uutta vuotta foorumille täältä Aasian lämmöstä :partying_face:

32 tykkäystä

Omat salkut tappiolla ihan *vetin paljon. Ei riitä taidot laskemaan. Liikaa rahaa kulkenut edestakaisin sisään ja ulos salkuista, kun elämä heitellyt hieman enemmän kuin keskimääräisellä kaverilla normivuonna ja häviävästä hevosesta vaihdettu hienosti vauhdissa toiseen häviävään hevoseen ja vivut mukana sotkemassa jne. Kallista lystiä ja vois sanoa tähän jotain kivaa oppirahoista, mutta toivottavasti näistä sitten edes on jotain opittu. Aika näyttää.

Valopilkku se tyttären OST, joka sulki tämän vuoden siihen +80,11%. Hetkellisesti käväisi joku päivä päälle 90%:ssa, mutta loppua kohti kuitenkin vielä pakiteltiin.

Ensi vuonna jos oman tekemisen saisi lähemmäs tuota tyttären OST:n meininkiä. Vähemmän hätäilyä ja hötkyilyä ja enemmän malttia, niin voisi ehkä ujosti jo plussallekin päästä. Tosiaan menee varmaan +15 vuotta, että viimeisen parin vuoden tappiot kuitataan normaalilla tuotolla, niin jonkunlainen isompi osuma olis hyvä saada tuomaan potkua palautumiseen.

Joku, pahoittelut, kun en muista kuka, sanoi hienosti jotain, että 2024 tavoitteena ei yhtään myyntiä. Tiedän, että en siihen pysty, mutta jos edes tosissani yritän, niin varmaan tulokset ovat parempia kuin nyt parilta viime vuodelta.

25 tykkäystä

Vuosi taputeltuna ja tuotto jäi mukavasti tasan 30%:iin, josta lähes kaikki marras- & joulukuun erinomaisilla tuotoilla :smile:

Salkkuun jäi melko mukavia tammiarpoja, ja tarkoituksena olisikin pitää laput tammikuun ajan, jonka jälkeen mennä loppuvuosi tutuilla ja turvallisilla ETF:illä.

Mukavaa uutta vuotta kaikille! Ja rakettirahat voin suositella lähetettäväksi Ukrainaan.

13 tykkäystä

Sysipaska vuosi ja salkku kymmeniä prosentteja pakkasella. Ylivoimaisesti paskin jos ei 2022 vuotta lasketa :frowning:

Mutta en ole vielä menettänyt toivorikkauttani ja uusi yritys taas 2024. :muscle:

38 tykkäystä

Vielä ei ole jenkkilä sulkeutunut tältä vuodelta, niin voi vielä periaatteessa tulla prosentin kymmenysten muutoksia, mutta alustavasti noin 7,2 % tuottoon on vuosi päättymässä. Ihan ok tulos. Paras osuma oli 2022 syksyllä poimittu Wärtsilä ja myös syksyllä ostetut Fortumit osui aika hyvään saumaan. Pahin virhe oli jäädä jenkkiteknojen kyydistä rannalle.

16 tykkäystä