Salkkujen tuotto-%

Joskus muistaakseni Brexit-äänestyksen tienoilla aloin ajatella, että nyt taitaa olla aika kypsä myös minun sijoittamisille. Toki aiemminkin olin jo kypsytellyt ajatusta, mutta matkustelu sun muut veivät voiton (ja hyvä niin, upeita muistoja noista reissuista). Eli vajaan 8 vuoden opintomatka takana.

Ensimmäiset pienet rahat tietysti Nokiaan ja metsäyhtiöihin. Aikanaan näistä metsästä irtauduin voitolla, Nokiasta sain tappioita. Eihän se ole tuulipuku eikä mikään, jolle Nokia ei olisi aiheuttanut tappioita :grin:

Tiedän olevani liian tunteellinen sijoittaja, korona ja sen alussa tehdyt typeryydet alleviivaavat tätä. Listautimishypellä oli kiva leikkiä ja keräillä kahvirahoja. Ainoat osakkeet, joita jätin salkkuun listautumisanneista on se säälittävän pieni erä Inderesin osakkeita.

En ole osannut tehdä moniakaan onnistuneita myyntejä, liikaa olen holdaillut. Varsinkin 2022 alkanut turbulenssi yllätti minut housut kintuissa. Kyseessä oli myös äärimmäisen raskas työvuosi, joten salkun seuraaminen jäi täysin ja myynnit tekemättä tarpeeksi ajoissa. Silloin harvoin kun kävi kurkistamassa, sai todeta eurojen lentäneen taas pesästä.

Ihan kaikkea en ole onnistunut mokaamaan, koska olen (vielä) voitolla. Mutta eiköhän tämäkin korjaannu vielä ajan saatossa kun nykysalkusta suuri osa on kiinni OMXHn indeksissä ja osakkeissa😅

Nykyään noin 1/3 sijoituksista muualla kuin Nordnetissä. Nekään eivät ole tappiolla pitkällä aikavälillä, eivätkä muuta isoa kuvaa.

Olen joskus tännekin maininnut, että sijoittamani summat ovat kovin pieniä. Tähän vaikuttaa mm. perhe ja puolison vuodet kotona lapsia hoitamassa, oma lähelle keskiarvotasoa jäävä palkkataso & se, että olen välillä priorisoinut lainanlyhennyksiä.

Tällä menolla veikkaan, että pääsen aikanaan 50-v. korvilla myllyttämään enemmän näitä sijoitushommia, kun velat on maksettu ja muksutkin lähellä pesästä lentämistä. Siihen on toki vielä aikaa. Silloin on kuitenkin eläkkeelle vielä 20 vuotta, joten sijoitushorisontti on tarpeeksi pitkä. Ajattelin FIREttää itseni eläkkeelle alle 70 vuoden iässä. Otaksun virallisen eläkeiän lähentelevän tuolloin 80 vuoden rajapyykkiä, joten aikaiseksi eläköitymiseksi tuo on laskettava.

Tässäpä vielä tuottograafi

18 tykkäystä