Salkkujen tuotto-%

Sijoittamista takana 1,5v.
Alla tuotto% viimeisen vuoden ajalta.
Ihan kivasti mennyt, en oleta että jatkuu näin.
Tavoite tuotto% on 30% per vuosi.

7 tykkäystä

30% / vuosi on kyllä kova, toivottavasti tuo tulee! Näyttää kuitenkin siltä että aika moni on sokaistunu tästä poikkeuksellisesta huippuvuodesta

26 tykkäystä

En nyt kritisoida halua, mutta minusta sijoittaminen on juuri päin vastoin tuosta. Tavallisten tallaajien (lue: ei tee sijoittamista palkkatyönä esim. pankille) ei millään tasolla tarvi “voittaa” toista sijoittajaa. Jos nyt vähän vitsailee: Me tienataan tällä :smiley: Oikeastaan juuri toisinpäin on parempi, eli saada mahdollisimman moni tuttu ja kaveri mukaan tienaamaan hyvillä kohteilla. Ja ultimaattisena olisi saada Suomeen voittoja ja pääomatuloja ulkomaisista osakkeista. Se se vasta auttaisikin kaikkia :slight_smile:

9 tykkäystä

Itse tällä hetkellä tavoitellut tuottoa +20-25k€ per kk rullaavaa kuukautta taaksepäin (Nordnet) ja hyvin on mennyt viime kuukaudet :blush: Aika hurjaahan tossa kyydissä toki ois pysyä pitkään. Poikkeusaikojahan tässä eletty.

Edit: prosentit jäi nyt avaamatta, mutta elän euroista :joy:

7 tykkäystä

En ole paljoa perustanut omien tuotto % huuteluista, koska en itsekään ole tiennyt tarkkoja lukuja, enkä ole asiaa paljoa edes ajatellut. Olen vain tiennyt että ihan OK tuottoja on tullut ja se on riittänyt. Minulla on ollut viimeisen 10v aikana ja erityisesti nyt viimevuosina useita salkkuja eri tarkoituksiin. Salkkuja on availtu/suljettu tarpeen mukaan. Osa on ollut pantattuna sijoituslainoja varten ja suljettu kun laina maksettu ja osakkeet myyty. Osa on suljettu jos on ollut pidempiä jaksoja kun en ole ollut aktiivinen markkinoilla. Eniten harmittaa että se aivan ensimmäinen arvo-osuustili on myös suljettu, ja en siten pääse käsiksi kaikkein vanhimpiin tietoihin.

Vaikka en ole itse tänne kontribuoinut, niin on ollut mukava vakoilla tästä ketjusta miten muilla on mennyt. Nyt lopulta oma panostus tähän ketjuun siltä osin kun tietoja on helposti kaivettavissa:


Osuuspankin “Salkku1” joka on ollut auki pisimpään, 2013 →
(OP ei piirrä kuin max 6 vuoden käyrän.)

Ylin rivi oma salkku, alempi joku OP:n vertailuindeksi
OP salkku1 tuottoluvut

Vuosikohtaiset tuottoluvut:
2013 +89,44 %
2014 -22,92 %
2015 +44 %
2016 +45,57 %
2017 +22,58 %
2018 +3,23%
2019 +71,66 %
2020 +17,68 % (tili tyhjennetty maaliskuun rommissa jonka jälkeen pari pientä veivausta nousukiimassa)


Osuuspankin “Salkku2”, joka ollut auki 2017 →
(Tyhjennetty tammikuussa 2020, joten vuoden alusta tuotto “heikko”)
Tämä on ollut ns. kakkossalkku. Välillä pantattuna ja välillä ostoerien kanssa pelleilyyn.

Ylin rivi oma salkku, alempi joku OP:n vertailuindeksi
OP salkku2 tuottoluvut

Vuosikohtaiset tuottoluvut:
2017 -1,17 %
2018 +3,24 %
2019 +70,13 %
2020 +9,03 % (tili tyhjennetty tammikuussa)


Degiro. Tili avattu 2019 lopussa jolloin oli vain testikäytössä treidausharjoituksissa, joten 2019 tuotoista ei kannata puhua (jäi plussalle sentään). Tänä vuonna otin tilin aktiiviseen käyttöön ja siirsin tänne lähes kaiken sijoitustoiminnan. Tili oli aktiivisessa käytössä vuoden alusta heinäkuun lopulle, ja nyt olen päättänyt pikkuhiljaa sulkea tämänkin pois.
Tuotoksi jäänee Tammi-heinäkuu välillä +304 %


Mahdatum joka avattu kesällä ja toiminee jatkossa pääasiallisena sijoitusalustana. Vajaa 2kk tuotto näkyy kuvasta:

Mandatum heinä-elo

26 tykkäystä

Kovia tuottoprosentteja täällä kaikilla! Mulla on samat prosentit omassa salkussa, mutta eri etumerkillä. Salkun kehitys on ollut suorastaan katastrofaalinen ja luvut ovat surullista katseltavaa. Näitä kuvia katsoessa tulee paha mieli eikä näistä ketään muuta voi syyttää kun itseään. Mietin kehtaanko edes julkaista näitä, mutta laitetaan nyt esimerkki siitä toisesta ääripäästä. Harvemmin näitä miinusmerkkisiä tarinoita postaillaan. Tältä näyttää kun ahne ottaa liikaa riskiä kerta toisensa jälkeen ja paska osuu isosti tuulettimeen.

Taustaa sen verran, että ostin v. 2016 asunnon, johon käytin kaikki rahani. Palasin osakemarkkinoille v. 2018 aikoihin ja sain hiljalleen salkun kasvatettua 10.000 euron paremmalle puolelle v. 2019 aikana. Salkun kehitys(%) pyöri nollan molemmilla puolin, joten ahneena lähdin hakemaan parempaa tuottoa viputuotteilla v. 2019 keväällä. Salkusta suli silloin neljännes. Kesälomalla 2019 oli vapaa-aikaa ja ajattelin tienata vielä isommalla vivulla hävityt eurot takaisin. Silloin tein kaikista isoimman sukelluksen kun kurssien lähdettyä väärään suuntaan ostin aina vaan alempaa kun ajattelin, että saan niillä kompensoitua kalliimmalla ostetuista tulevia tappioita ja “saa halvalla” / “hyvät tuotot”. Siinä konkretisoitu “'älä tartu putoavaan puukkoon” kun kurssiliikkeet jatkuivat paljon pidemmälle mitä odotin ja vielä vipukertoimella. Olis pitänyt todeta paljon aiemmin, että nyt meni vihkoon ja sulkee positiot tappiolla. Juha Kinnusen sanoin: “Toivo ei ole strategia.” Otin yhteensä 11 kiloa turskaa viime vuonna. Se on paljon kun salkku oli suuruusluokkaa 10-15k. Lisäsin sen verran rahaa salkkuun mitä pystyin palkkatuloista ja masennuttuani tappioista annoin salkun elää omaa elämäänsä koronan iskemiseen saakka. Silloin ajattelin, että laskeviin kursseihin voi myös tehdä tuottoa eikä antaa salkun sulaa ja lähdin uudestaan ostamaan viputuotteita. Hetkellisesti olin voitolla vuotta 2020 kunnes isompi veivi meni vihkoon, enkä taaskaan osannut minimoida tappioita vaan otin kunnolla turskaa. Graafista on nähtävissä, että olen senkin jälkeen yrittänyt viputuotteilla saada salkkua takaisin pinnalle, mutta aina on tullut tilanne, missä veivi on mennyt pieleen ja olen ottanut kohtuuttoman paljon turskaa onnistumisiin nähden.

Tyhmän uhkapelin tuloksena ~15 kiloa turskaa kahden vuoden aikana ja suuri osa pääomasta menetetty. Huonoin tilanne mitä voi käydä. Nyt olisi korkea aika jo tajuta, ettei niihin viputuotteisiin kannata koskea kun niillä polttaa vain näppinsä. Tappioita on jopa niin paljon, että niiden kuittaaminen on jo hankalaa ennen niiden vanhentumista, minkä tietysti haluaisin tehdä. Summa vastaa puolen vuoden bruttotuloja tai 2,5 vuoden säästöjä palkkatuloista. Tappioiden suuruuden vuoksi myös motivaatio sijoittamisen jatkamiseen on vähissä. Saa nähdä josko tästä vielä jotenkin pääsisi pinnalle.

200 tykkäystä

Äärimmäisen raskas viesti, mutta samalla meille muille aloitteleville sijoittajille erittäinkin opettava sijoittamisen vaaroista.

Ei voi kuin toivotella voimia asian kanssa!

15 tykkäystä

Pakko udella, jos/kun sinulla on eri tyyppisiä salkkuja, niin mitä ihmettä Mandatum sisältää, jos on elokuussa ottanut 50 % nousut? Riittääisikö tähän edes 100 % painotus Teslaan :joy:

2 tykkäystä

Hatun nosto viestistäsi. Täältä foorumilta saa hyviä neuvoja mutta huomasin että itselleni uutena sijoittajana on ehtinyt reilussa kuukaudessa tulla jo olo “mitä teen väärin kun kuukausituotto oli vain 3,5%”. Kovat prosentit ja huippuonnistumiset voi antaa väärän kuvan joten realistinen muistutus pääoman menettämisen riskistä on myös paikallaan. Toivon sinulle kaikkea hyvää. Raha ei merkitse kaikkea mutta toki toivon että saat asiaa korjattua ajan kanssa, maltilla ja pienemmän riskin keinoin.

40 tykkäystä

Näitä tarinoita löytyy pelkästään Suomesta paljon, et ole yksin tässä asiassa. Näitä ei tosin jaeta näin yleensä, johtuen varmaan ihmisen (suomalaisen?) perusluonteesta. On todella hienoa, että jotkut sen tekee, olisi hienoa jos useammatkin sen tekisi. Toivotaan parempaa jatkoa sinulle, itse en ole niin hyvä sijoittaja, että osaisin lähteä neuvoja antamaan (en tiedä kaipaisitko niitä edes tähän) ja varmasti sinulla on ollut todella huonoa tuuriakin.

17 tykkäystä

Muista että tappiot voi vähentää muistaakseni 5 vuoden ajan pääomatuloista :slight_smile:. Eli ei kannata tämän takia yrittää kiirehtiä ja tavoitella nollapeliä tänä vuonna, vaan hioa hyvä strategia tuleville vuosille pienellä riskillä ja ottaa nämä “oppirahoina” vaikka se pahalta tuntuukin. Tsemppiä!

12 tykkäystä

Erittäin hyvä ja herättelevä viesti! Moni pelaa äärimmäistä uhkapeliä rahoillaan ja tässä ketjussa on tuotu esiin lähinnä onnistumisia, joista osa on tehty todennäköisesti valtavalla riskillä ja hyvällä tuurilla.

Viputuotteiden käyttö edellyttää syvällistä opiskelua ja mielellään pitkäaikaista kokemusta osakemarkkinoiden käyttäytymisestä. Kun itse palasin markkinoille vuoden 2017 lopulla, ei onneksi käynyt mielessä pelailla sijoitustuotteilla, joista minulle ei ole riittävää ymmärrystä.

Jossakin määrin olen kokenut tämän ketjun jopa haitalliseksi, jos se inspiroi yhtäkään foorumin käyttäjää kokeilemaan pelionneaan pitkäaikaisen sijoittamisen sijaan.

Se on pieni määrä sijoittajia, jotka pystyvät kymmenien prosenttien tuottoihin, vaikka keväällä olikin erikoistilanne markkinoilla. Aika harvat kuitenkaan pystyivät ennakoimaan tätä hurjaa nousupyrähdystä ja ei ihminen, joka on kasannut salkkuaan parhaimmillaan kymmeniä vuosia, voi yhtäkkiä alkaa pelaamaan. Pitää myös muistaa veroseuraamukset, jotka sitten lankeavat ensi vuonna tämän kevään kaupoista.

Kiitos vielä kerran viestistäsi @Lupiini ja nyt vaan nollaat tilanteen parhaan kykysi mukaan ja ei kun uutta matoa koukkuun, mutta toivottavasti tällä kertaa pitkäjänteisen kuukausisäästämisen muodossa!

Lisäys: Jotta pysytään paremmin ketjun aiheessa, niin oma YTD-lukemani näyttää olevan +12,48%, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kyseessä osakesäästötili, johon osingot tulevat ilman heti tapahtuvaa veronpidätystä. Lisäksi joissakin kevään hyvin maltillisissa ja mielestäni vähäriskisissä veivailuissa, minulla on ollut mukana aimo annos tuuria.

19 tykkäystä

Vihdoin täällä näkee muutakin kuin näitä tähtitieteellisiä tuottoja :smiley:

Tässä omat luvut jotka varsin lähellä indeksiä:

YTD: +4,68 %
1 v: +14,86 %
3 v: +26,57 %
Koko ajalta kesäkuu 2016 - nyt: +70,53 %

Vertailuna todettakoon että OMXH tai S&P indeksiin sijoittamalla tuotto olisi hieman parempi, mutta 3kk ajalla indeksit on voitettu merkittävästi ja toivottavasti kehitys jatkuu.

Matkan varrella on tapahtunut mm. totaalinen pääoman tuhoaminen Savo-Solarin avulla, krypton ostaminen päivää ennen kuplan poksahtamista (nyt vihdoin taas plussalla pienen lisäoston jälkeen) ja Capmanin ostamista koronadipistä joka toipui todella hitaasti muihin firmoihin verrattuna. Oppirahojakin siis maksettu, mutta matka jatkukoon :moneybag:

12 tykkäystä

Tärkeä postaus ja informaatioarvoltaan paljon arvokkaampi kuin käppyräporno keskimäärin. Jokainen vastaa tietysti omista sijoituspäätöksistään ja käyttämistään instrumenteista. Silti tällaisten viestien kohdalla käy mielessä viputuotteiden välillä turhankin näkyvä markkinointi kampanjoineen. Kuitenkin viputuotteet yhdistettynä vähäiseen kokemukseen on se kaikkein riskisin yhdistelmä ja tämän suhteen toivoisi maksimaalista vastuullisuutta alan toimijoiden, lähinnä välittäjien suhteen. Sama koskee treidausta, jota tunnutaan markkinoivan potentiaalisena tienä onneen, vaikka lopulta vain hyvin harvat tulevat siinä pitkässä juoksussa menestymään. Suurimmat osan kohtaloksi jää lähinnä välittäjän tilipussin lihottaminen.

20 tykkäystä

Tämän hetken suurin omistus PLUG selittää ison osan tuotosta. Toki muutamia nappiin menneitä treidejä myös taustalla. Sijoitustapa on pitkään ollut panostaa pariin hyvin tuntemaani yhtiöön lähes all in fundapohjalta ja seurata aktiivisesti. Viime aikoina olen tutustunut tekniseen analyysiin ja olen alkanut myös treidaamaan, jonka avulla tämän vuoden tuotot on olleet parhaat koskaan. Parhaaksi tavaksi olen omalla kohdalla nyt todennut fundan ja TA:n yhdistämisen. Eli fundan perusteella valitsen pari lupaavaa firmaa ja imen niistä kaiken mahdollisen tiedon. TA avulla yritän ajoittaa ostot. Eri tilillä vielä lisäksi saatan treidata samoja osakkeita. Kun tuntee yhtiön perinpohjin ja “elää” itsekin kurssikäyrän mukana, niin on helpompi tunnistaa hyvät veivipaikat.

Seuraavaksi pitänee harkita osinkosalkun perustamista, joka on ollut aina pitkän tähtäimen suunnitelmana.

Disclaimerina todettakoon että sijoitustapani on vaarallinen. All in ja treidaus ei sovi kaikille. Molemmissa on hyvien voittojen lisäksi melkoinen mahdollisuus suurille tappioille.

7 tykkäystä

2017 18-vuotta täyttäessä tuli ensimmäiset osakkeet ostettua, jotka ovat laskeneet n. 90%. Osakkeiden arvon laskemisen jälkeen päätin etten enää osakkeisiin koske, sen jälkeen tullut pari vuotta sijoiteltua indeksirahastoon. Osakesäästötilistä kuullessani nousi uusi kipinä osakkeisiin ja aloitin heti tammikuun alussa poimimaan osakkeita. Suuri kiitos inderesin ja foorumin väelle osakesuosituksista :grin:

Tällä hetkellä salkun omistukset suuruus järjestyksessä:
Kamux, Marimekko, Sampo, Digia, Qt, Apple, Remedy

21 tykkäystä

Kuukauden päivät ollut sijoitukset vain Nordnet salkkussa. Vähemmän säätöä ja liikkuja nyt. Niin sanotusti ehjä kuukausi takana. Salkku on äärimmilleen hajautettu. 10 osaketta ~35% ja 2 etf:ää ~20% ja 9 rahastoa loput ~45%.
11.02% tuotto kuukaudessa mutta volatiliteetti vain 10.42%.
Nordnet ei näitä taida näyttää aivan vertailukelpoisesti koska 20% vipu vaikuttaa tuottoon mutta ei volaan?

Koska salkun päällä istuminen hieman tylsää nyt projektina Suomi osakkeiden siirto OST:lle.

Ps. Ytd näyttää nordnetissä -20.42% koska salkussa oli ennen pelkästään Nordnetin Smart15 ja sillehän ei kovin hyvin käynyt dipissä. Tippui kyllä mutta ei noussut. Todellinen YTD on noin +10%.

8 tykkäystä

Olen hoitanut kolmen lapseni sijoitussalkkuja, ensimmäistä vuodesta 2005 alkaen. Koska kyse on lasten rahoista, olen ollut melko konservatiivinen ja pyrkinyt hajauttamaan omistukset riskin vähentämiseksi. Pari vuotta sitten tajusin, että liian moneen omistukseen hajautettu salkku ei tule koskaan tuottamaan paljon indeksia enempää ja aloin nuorempien lasten salkuissa hyödyntämään jäljellä olevaa 10+ vuoden sijoitusaikaa (jos tulee taantuma tai pahasti tappiollinen sijoitus, on myös aikaa toipua siitä eikä osakkeita ole pakko myydä) keskittämällä jopa 30-50% salkusta yhteen tai kahteen hyvänä pitämääni kasvuyritykseen, kuten Remedyyn. Tulos on ollut toistaiseksi erinomainen ja hyvä käteispositio koronakeväällä antoi lisävipua. Ostin perinteisiä suurempia firmoja kuten Kesko, Huhtamäki, Olvi, Nordea ja Fortum kun ne alkoivat näyttää halvalta ja hajautin ostot noin viikon väleille kun laskun syvyyttä oli mahdotonta arvata. Nyt olen kevennellyt omistuksia sen verran, että kaikki varat eivät ole kiinni osakkeissa ja lisännyt hajautusta, koska en pysty arvioimaan Koronan vaikutusta eri aloilla pidemmällä aikavälillä. Kuvassa on yhden salkun tilanne viimeiseltä vuodelta ja olen kyllä tyytyväinen tuottoon. En koe ottaneeni suuria riskejä tuon saavuttamiseen enkä ole lainkaan käyttänyt velkavipua tai johdannaisia. Mutta todettakoon että monet oppirahat on ennen tätä joutunut maksamaan :slightly_smiling_face:

18 tykkäystä

Moi kaikille vaan! Halusin myös tulla tasapainottamaan näitä hurjia ytd tuottoja. Olen siis aloitteleva treidaaja jolla ikää 23v ja markkinoille hypättiin marraskuussa 2019. Tänään 2.9 pitäisi itseasiassa Nordnetin kanavalle tulla Trader’s club jakso jossa olen vieraana ja käyn läpi salkun kehitystä syvällisemmin. (Muista katsoa :slightly_smiling_face: )

Koronan laskuun menin itse melko vahvalla osakepainolla ja oli aluksi todella vaikea hyväksyä laskevia kursseja. Tässä vaiheessa turpaan tuli noin 8%. Samaa putoavaa puukkoa yritettiin kalastella, monta kertaa ja viputuotteilla tietenkin. Stoploss tasot paukkuivat ja salkku syöksyi syöksymistään. Tuo todella korkea piikki maaliskuussa johtuu Bilot Oyn osakeannista, jossa rahoja palauteltiin. Kun pohja oli löytynyt en kumminkaan suurten tappioiden jälkeen uskaltanut lähteä longiksi (Tähän syynä media ja asiantuntijoiden pelottelut että lasku jatkuu vielä) Yritin siis nousumarkkinaa shorttailla useasti ja käytännössä jokaista uutta huippua yritettiin saada kiinni. Jossain vaiheessa kesän alussa sitten hyväksyin tilanteen ja kaikkien pettymysten sekä melkein luovuttamisen jälkeen annoin kumminkin itselleni mahdollisuuden.

Lähes -50% pohjamudista ollaan nyt noustu varsin komeasti ylöspäin. Viimeisen 3kk aikana tuotto% on ollutkin lähes 60! Tässä oma tarinani ja toivon että näistä minun tekemistä virheistäni voi joku muukin oppia. Itse ainakin opin ja sain paljon :slightly_smiling_face: Viputuotteita todellakin kannattaa käyttää vasta kun kokemusta löytyy paljon sekä tiettyä tunteiden hallintaa. Itsellä oli myös melko lähellä että mennään “all in” ja yritetään pelastaa menetetyt rahat. (pahoittelut vielä jos teksti on sekavan oloista :grin: kirjoittaminen tai jäsentely ei ole koskaan ollut vahvuuksia)

29 tykkäystä

@Lupiini laskin jutustasi että kaiken kaikkiaan neljään eri otteeseen tuona aikana tartuit viputuotteisiin, tappioista huolimatta ja niistä opiksi ottamatta.

Itselleni rahan menettäminen on tuskallista oli kyse kympeistä, satasista, saati tuhansista euroista. Joka kerta kun isompi tappio on tullut, olen yrittänyt miettiä missä meni vikaan, etten tulisi toistaneeksi samaa virhettä.

Mikäli toivottavasti sijoitat vielä jatkossakin, jätä ne viputuotteet rauhaan äläkä yritä tavoitella pikavoittoja.

8 tykkäystä