Salkkujen tuotto-%

Tottakai osingot mukaan, muussa ei ole järkeä IMHO. Osingot näkyvät yhtiön kurssissa joten ne ei vääristä tuottoja.

Puhumattakaan siitä että osingot on monesti pitkässä juoksussa se tärkein tuotto, miettikää vaikkapa Telian tai Fortumin pitkänajan tuottoja jos osinkoja ei huomioisi.

2 tykkäystä

Kannattanee laskea verot pois tuotosta ellei kyseessä ole OST

“Sijoittaminen on viihdettä, sijoittaminen on viihdettä, sijoittaminen on… p****le. Sijoittaminen on huonoa viihdettä!” :smiley:

Juu. Vuoristorata jatkuu. “Urani” paras alkuviikko, ja huonoin loppuviikko. Eilen tuli sorvailtua taas strategiaa uusiksi, mutta päädyin lopulta siihen että pitäydytään vanhassa. Äsken suunnittelin taas vetäväni strategian uusiksi, mutta nyt kun kirjoitan tätä niin taas tulee mieleen josko kuitenkin vain pysyisi vanhassa :smiley:

8 tykkäystä

Moikka foorumilaiset!

Vihdoinkin kauan odotettua salkun tuottotilanteen, ja samalla strategian päivitystä. Ennen näitä käyn kuitenkin läpi perustavanlaatuiset luvut Medifilmin viime tilikaudelta, jotka voitte myös itse käydä lukemassa seuraavista linkeistä: Medifilm Oy - taloustiedot, Y-tunnus ja päättäjät - Finder.fi Medifilm Oy - Taloustiedot | Suomen Asiakastieto Oy

Viime tilikausi (1.6.2019-31.5.2020) oli Medifilmille verrattain hyvä, jokseenkin liikevoitto oli huomattavasti tilikauden tulosta pienempi kun viime tilikautta edeltävältä tilikaudelta saatiin verrattain suuri veronpalautus (suuruus n. 5K€). Liikevoittoa rasitti tuloslaskelman puolella yksi poikkeuksellisen suuri pysyvien vastaavien alaskirjaus, joka aiheutui tytäryhtiön osakepääoman alaskirjaamisesta. Jostain selittämättömästä syystä Medifilmin taseessa oli ollut tytäryhtiö Suomen Videokeskus Oy:n osakepääoma tuplana, jolloin luonnollisesti osakepääoma piti alaskirjata puoleen aikaisemmasta (eli tehtiin pysyvien vastaavien alaskirjaus). Alaskirjauksen suuruus oli n. 3,3K€, jolloin tulosvaikutus oli em. luku negatiivisena. ROE tältä tilikaudelta oli em. alaskirjauksesta huolimatta oikein hyvä, eli n. 10,5%. Taseen loppusumma kasvoi tilikaudella n. 200K€:sta n. 220K€:oon.


Strategiapäivitys:

Kuten Twitterissä huhtikuun alkupuolella kerkesin päivittää, on salkun allokaatiossa tehty suuri muutos. Aikaisemmin treidien osuus salkusta saattoi olla jopa 50% koko salkusta, mutta käytyäni pitkän keskustelun @DayTraderXL:n kanssa riskienhallinnasta päädyin pienentämään treideihin allokoitua pääoman määrää huomattavasti. Uudella allokaatiolla treidien osuus salkusta on nyt aluksi 20K€, mutta tämä voidaan kasvattaa 40K€ asti mikäli track alkaa olla sen veroinen, että se on kannattavaa tehdä. Toisin sanoen, aluksi allokaatio longien ja treidien välillä on likimain 90/10, mutta se voidaan kasvattaa myös 80/20 asti. Tätä strategiaa edeltävistä seikkailuista selvittiin loppupeleissä hyvin vähällä: ennen tätä strategiaa tehdyistä treideistä jäätiin Medifilmin puolella suuntaa antavalla laskelmalla joitain tuhansia euroja plussalle! Olisi voinut käydä paljon huonomminkin noilla riskeillä - varmasti monet muistavat esimerkiksi käsittämättömän riskisen Nokia-positioni, joka oli n. 80K€ suuruudeltaan - jota onneksi en pitänyt Q3 yli, olisi voinut käydä tuolloin todella huonosti. Aikaisemmasta strategiasta jäi käteen hyviä oppeja siitä miten oma pää kestää erittäin korkeita riskejä, ja toisaalta stop lossien tärkeys treideissä - ilman stop losseja olisi useassa treidissä voinut käydä köpelösti. Tässä välillä - vaikka treidejä ei ole tullut paljon - on tietoa teknisestä analyysistä kartutettu huomattavasti. Koen Dunning Kruger -efektin mukaisen Mt. Stupidin olevan ohitettu, ja mahdollisesti ollaan pienimuotoisen Valley of Despairin jälkeen matkalla Slope of Enlightmentia pitkin kohti kestävää tiedon ja itsevarmuuden yhdistelmää TA:n ja treidaamisen saralla.


(kuvan lähde The Dunning-Kruger Effect – Agile-Mercurial)

Medifilmin pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet:

Tähän väliin saadaan myös erittäin hyvä kohta, jossa voin käydä läpi Medifilmin pitkän aikavälin taloudellisia tavoitteita, joita olen ajan kanssa ehtinyt pohtia. Tavoitteet on lueteltu tuossa alla. Tärkein ja kunnianhimoisin noista on luonnollisesti tuo taseen oman pääoman 1 MEUR tavoite 2032 mennessä.

Tähän kohtaan paljastan myös oman DCF-laskelmani Medifilmille, vaikka itse diskonttaus ei ole laskelmassa niinkään se olennainen osa - vaan pikemminkin pitää asettaa tavoitteita vapaalle kassavirralle.

Excel on tuossa aika täynnä, mutta kaikista oleellisimpia kohtia tässä laskelmassa on liikevoiton, vapaan kassavirran, taseen oman pääoman loppusumman, ja ROE:n kehitys. On pantava merkille, että luonnollisesti aion kasvattaa omistustani Medifilmissä nykyisestä 50% omistuksesta osakeantien kautta. Medifilmhän voi tässä toimia minulle loistavana säästökohteena - säästän sinne täsmälleen samalla tavalla kuin tekisin muutenkin esim. henkilökohtaiselle AOT:lle/OST:lle, mutta käytännössä en voi tuosta vaan ottaa rahoja millään pikkuisen tekaistulla syyllä ulos :slight_smile: Tein tämän DCF:n (tai ennemminkin oheen vapaan kassavirran laskelman) ikään kuin tavoitteeksi: Tässä kuvatut liikevoitot on saavutettava ko. tilikausina mikäli halutaan saavuttaa 1 MEUR taseen oma pääoma vuoden 2032 lopussa. Kuka tahansa huomaa, että tavoite on erittäin haastava - muutamana tilikautena vaaditaan jopa n. 12% ROE. Tätä kohti kuitenkin pyritään - ihan vaan senkin takia, että jos tavoitteisiin päästään, niin palkinto on huikea. Sijoittamisessa on muutenkin jatkuvasti muistettava kehittää itseään - joten miksi ei tekisi sitä muutaman tavoitteen kautta! Tavoite vaatii lisäksi siinä mielessä paljon kurinalaisuutta, että EBIT:n pitäminen halutulla tasolla tarkoittaa sitä, että mm. henkilöstökulut on pidettävä minimissä (= voittoja ei makseta missään muodossa ulos, vaan niiden avulla kumuloidaan systemaattisesti lisäarvoa korkoa korolle -efektin kautta).

Jotkut saattavat kysyä, että mistä vuosi 2032 tulee. Noh, olen tämän vuosiluvun aivan törkeästi napannut tarkastelupisteeksi inspiroituneena @Taloudellinen_Ajatte blogin 10-vuotistavoitteen optimistisesta skenaariosta (Miten saavutan 10-vuotistavoitteeni? - Taloudellinen Ajattelu) :slight_smile: Olisin itse tuolloin juuri täyttänyt 32, joten Medifilm olisi miljoonan nettovarallisuudessa reilusti ennen nelikymppisiäni, mikä olisi kaikin puolin mielestäni hyvä ja toivottava suoritus.

Salkun tuottotilanne tällä hetkellä:

Salkun tuottotilanteen päivittämisestä on hetki aikaa, ja välittäjäkin on ehtinyt välissä vaihtua. Foorumia pidemmän aikaa seuranneet muistaa mun hyvin karhumaisen allokaation alkamisen jo Q4:llä 2019 - olin melkein 70% käteispainossa jo silloin. Koronakriisiin mentäessä käteispainoni oli samaa luokkaa - rehellisesti sanottuna täysin tuurilla. On hyvin harvinaista, että onnistuu positioimaan itsensä suuresti käteisen puolelle ennen isoa kriisiä, mutta tällä kertaa se onnistui. Koronakriisi osui valitettavasti suoraan ylioppilaskirjoitusteni päälle, ja kaikista helpoin osuus tuli mokattua: koronakriisin aikana tiesin, että jonkunlainen pomppu varmasti tullaan saamaan, mutta osakepainon merkittävä kasvattaminen jäi tästä huolimatta tekemättä. Tämä oli todella iso moka. Salkun osakepaino kävi n. 60% paikkeilla, eli jotain sain kyllä poimittua läheltä pohjia, mutta aivan liian vähän isossa kuvassa. Tämän ison mokan takia salkun tuotto ei tällä hetkellä ole kymmeniä prosentteja kuten useilla, mutta vertailuindeksiä ollaan toistaiseksi selvästi kuitenkin voittamassa (tuotto tällä hetkellä YTD 8,89% vs. OMXHGI 5,17% YTD). Pääoman onnistunut allokaatio ennen koronakriisiä pelasti kyllä todella paljon, mutta tuo iso allokaatiomoka koronakriisin aikana taasen tuhosi omistaja-arvoa huomattavasti vaihtoehtoiskustannuksen muodossa. Nyt loppuvuonna on tarkoitus viedä taistelu vertailuindeksiä vastaan voitollisena maaliin - ja sinetöidä ensimmäinen oman pääoman tuotolla mitattuna selvästi ylituottoa tehnyt vuosi vertailuindeksiä vastaan (edellistä vuotta en laske tähän, koska OP:n tuottolaskurin laskutapa on minulle hiukan epäselvä, enkä voi siten verifioida järkevästi oman pääoman tuottoa vertailuindeksiä vastaan vuonna 2019).
image
Näillä sanoilla toivotan foorumilaisille menestyksekästä loppuvuotta 2020 - olkaa varovaisia, ja tehkää hyviä osakepoimintoja ja treidejä! :wink:

Johannes S. CEO, Medifilm Oy

Edit (4.10.2020): Korjattu DCF:ssä virheelliset ROE:t (viittaus vahingossa EBIT-riviin…) ja muutettu terminaalikasvu -3% → -2%, päivitettty myös WACC 5,70% → 6,70% nostamalla riskitöntä korkoa 0%:sta 1%:iin

64 tykkäystä

Paljonko tulee yhtiöstä kuluja?

1 tykkäys

Oletan, että viittaat pakollisiin menoihin. Luokittelisin seuraavat asiat pakollisiksi menoiksi:

  • Tilintarkastajan tilintarkastusmaksu → n. 600€ viime tilikaudelta (kirjanpidon teen itse)
  • TradingView:n Pro-Subscriptionin vuosimaksu ja OMX reaaliaikaiset kurssit → n. $192 = n. 160-170€ riippuen USD-kurssista
  • Muut pankkikulut (OP + LEI-tunnuksen vuosimaksu) → n. 130€/vuosi, riippuen pankkikorttiostojen määrästä (pääosin kytköksissä TradingView:n transaktioihin).

Eli kokonaisuudessaan pakollisia kuluja on n. 900€ vuodessa :slight_smile: Tähän tietenkin tulee päälle joinain tilikausina esim. laitehankintoja tai palkkoja, ja niiden suuruudet on sitten jokaiselle tilikaudelle ominaisia.
E: Mainittakoon, että viime tilikaudella oli mm. muutamia normaalista poikkeavia laitehankintoja, joilla oli negatiivinen vaikutus liikevoittoon. Nykyisellä tilikaudella ei näillä näkymin ole tulossa vastaavia kuluja.

13 tykkäystä

Saa “törkeästi” napata ja hienoa että olet näin tehnyt! Tarvitsemme tähän pieneen Suomen maahamme enemmän kaltaisiasi rohkeita yrittäjiä. Respektit Johannes, tsemppiä!

14 tykkäystä

Kiitos samoin TA! :smiling_face_with_three_hearts: Yhdessä eteenpäin ja vaikeuksienkin kautta voittoon jos sellaisia tulee :wink:

3 tykkäystä

Johannes Sippola millaista liikevaihtoa olet siis tehnyt edellisinä vuosina?

1 tykkäys

No siis jos mennään puhtaasti tase-erien perusteella niin liikevaihdot ovat juuri nuo mitä se näyttää (koska arvopaperit siirrettiin taseessa rahoitusomaisuudesta vaihto-omaisuuteen vasta viime tilikauden alussa → myynnit generoivat liikevaihtoa vasta viime tilikaudella, ja sitä edellisten tilikausien liikevaihto näyttää surullista tarinaa videobisneksen taantumisesta käytännön nollatasolle). Mutta jos arvopaperit oltaisiin siirretty aikaisemmin rahoitusomaisuudesta vaihto-omaisuuteen (jonka olisi kyllä jälkiviisaana voinut tehdä jo 2018), niin muistaakseni oon joskus laskenut, että 1.6.2018-31.5.2019 liikevaihto olisi ollut n. 500K€ luokkaa, mutta en nyt mene 100% takuuseen ilman lukuja, pitäisi tarkistaa kirjanpidosta :slight_smile: Sitä aikaisemmilta tilikausilta en osaa yhtään sanoa - en ole niin pitkältä ajalta alkanut mekaanisesti laskea rahoitusarvopapereiden myyntien suuruutta.
Olen siis ollut Medifilmin toimarina nyt 2/2019 lähtien.

4 tykkäystä

“Pakolliset laitehankinnat”, ne on ihania. Niitä olivat itselle viime tilikaudella mm. työtietokone (hitosti ledejä), työpöytä (sähköinen) sekä työtuoli (pelituoli). 45*90cm hiirimatto ei tainnut sinne enää mennä. :smiley:

Meneekö tämä liikevaihdon muodostuminen niin, että ostat lappuja 900€, myyt 1000€ → liikevaihto 1000€?

6 tykkäystä

No siis kyllä :joy:

Juuri näin! Ainoastaan arvopapereiden myynnit generoi liikevaihtoa, arvopaperiostot on kulua ja kasvattaa arvopaperivarastoa (vaihto-omaisuus taseessa) :slight_smile:

5 tykkäystä

Kiitos Johannes mahtavasta raportista!

Arvosta avoimuuttasi ja uskon myös, että sama avoimuus tuo sulle positiivisen paineen pidättäytyä kunnianhimoisessa suunnitelmassasi :slight_smile:

4 tykkäystä

Liikevaihtoa on kyllä helppo kerryttää arvopaperikaupalla. Tietenkin jos haluaisit välttää sen tilintarkastuksen kustannuksen, niin muutat yhtiöjärjestystä (olettaen, että siellä vaaditaan tilkkari) ja alat käsittelemään nuo rahoitusarvopapereissa ja voitot/tappiot rahoituserissä. Oliskohan tämä Linnea Invest @Hex_Hermoilijan yhtiö, ainaki Joku Kankaanpää Juha tässäkin istuu hallituksessa. Jos elektroniikan tukkubisnes on pienen katteen peliä, niin kyllä arvopaperikauppa siitä voiton vie :smiley:

1 tykkäys

Tää kyllä pitää todella hyvin paikkansa! Liikevaihto paukkuu äkkiä todella korkeissa lukemissa - mutta sillä ei ole mitään käytännön merkitystä oikeastaan, vaan itse seuraan ROE:a tarkasti.
Myös Nomad Invest (Mikko Mäkisen ja Ville Hemmingin yhtiö) hyvä esimerkki tästä - Nomad Invest tosin tekee jo todella hyvää tulosta euromääräisesti:

4 tykkäystä

Sitten jos enemmän tykkää vakoilla, niin Asiakastiedon kautta voi hakea tilinpäätökset. Hinta muistaakseni 5,70€. Näkee myös paljonko palkkoja nostetaan. Verotuksellisesti järkevintähän on nostaa hyvin maltillista noin 20t€/v. Osinkoa sitten 8% nettovarallisuudesta. Jollei rahoja tarvitsi itse, voi ne toki lainata Oy:lle takaisin, mutta tuo 8% kannattaa kuitenkin jakaa…nostaa sitten lainan joskus myöhemmin pois, kun tulee tarvetta.

3 tykkäystä

Jos vakoilet Medifilmin tilinpäätöstä niin kerro ihmeessä mietteet :wink: No ei vaiskaan :smile: Jotta ei jäis täysin off-topic, niin Medifilmin salkulla on vaikeuksia päästä ton +9,5% YTD-tuoton päälle. Varmaan kolme kertaa nyt käyty siellä eikä vieläkään oo rikottu - katotaan jos kohta ois jo aika mennä senkin yli.

2 tykkäystä

Pakko kommentoida että saman plavelun saa hintaan 2,6€ suoraan PRH:n Virre-palvelusta. Eipä nyt muuten parilla eurolla väliä, mutta ärsyttää, että Asiakastieto jälleenmyy PRH:n datalähteitä yleensä n. tuplat kalliimmalla

5 tykkäystä

Tämän voi rauhassa liputtaa sitten pois. Itse olen tottunut tuota Asiakastietoa käyttämään, Virressä näyttää kaupparekkari ja YJ olevan tuon saman 2,60€ kun asiakastiedon kautta ne on 1,54€, joten näköjään vähän molempiin suuntiin. Itselle piisaa usein kr ja yj, joten taidan jatkossakin olla Asiakastiedon asiakas. Tilinpäätös Asiakastiedossa näköjään 4,97€ (hinnat ei sis alv).

3 tykkäystä

Ok olinkin ollut ennakkoluulojeni vanki jos näin! Hyvä että hintakilpailu toimii.