Osakesijoittaminen

Salkun rakentaminen muotiosakkeista?

Mr. Marketin kanssa silloin tällöin käyn kauppaa.

Nyt hän suosittelee minulle alla olevaa 13 yhtiön kokonaisuutta (edit: lisäsin 10.8. vielä Optomedin). Menisin noihin tänään all-in tasaosuuksin. Mr. Market kehuu että riittävän yhtiö- ja toimialahajautuksen ansiosta pääsen tuolla kiinni hienoihin bisnesmahdollisuuksiin hyvin maltillisella riskillä.

En vie happea keskustelulta paasaamalla tähän aloitukseen sen kummemmin.

Mitä raati sanoo?

salkun:

 • vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet, riskit?
 • odotettu annualisoitu ja kumulatiivinen kokonaistuotto 9.8.2021–9.8.2031 ennen kuluja ja veroja?
 • odotettu vola?
 • odotettu maximum drawdown?

Sana on vapaa! :slight_smile:

Liityn keskusteluun mukaan tänään toki.

2021-ennusteet ovat Inderesiltä. Muutamia ei ole päivitetty Q2-osarin pohjalta, ja epäilen että liikevaihtoennusteissa nousupainetta niiltä osin.

3 v. lv.
kurssi- kasvu
ev/s 2021 muutos 2018-lv. 2021-lv. 18–21
% Me Me %
Qt 30 2150 46 124 170
Revenio 20 271 31 80 158
Admicom 18 403 11 25 127
Remedy 10 508 20 46 130
Talenom 8,8 460 49 82 67
Harvia 6,5 918 62 177 185
Tecnotree 6,1 1975 42 62 48
Marimekko 4,3 354 112 143 28
Musti 3,8 216 340 57
Gofore 2,6 116 51 101 98
Orthex 2,5 62 87 40
Boreo 1,6 780 57 138 142
Rapala 1,5 164 262 295 13
mediaani 6,1 460 98

EDIT: Alla vielä kurssit jotka noiden pohjana:

Admicom 92,00
Boreo 72,80
Gofore 18,75
Harvia 61,00
Marimekko 76,00
Musti 36,40
Orthex 10,85
Qt 149,40
Remedy 41
Talenom 15,50
Rapala 9,76
Revenio 61,20
Tecnotree 1,34

EDIT:

Otetaan 10.8. mukaan muotiosakeseurantaan vielä Optomed

 • kurssilla 13,45
 • p/s-arvostuksella 12x

Lisää hajautusta peliin <3

16 tykkäystä

Monipuolinen vertailu Nasdaqiin maaliskuussa 2000 vois olla kiinnostavaa?

3 tykkäystä

Jos tuosta setistä mediaaniyhtiön kurssi laskisi sen samat 82 % kuin Nasdaq 3.2000–9.2002…

…sen ev/s olisi edelleen yli 1x.

Aika pessimistinen mut tuskin worst case scenario?

EDIT:

1 tykkäys

Joudun vielä odottelemaan että tämä ketju syttyy liekkeihin :smiley: Joten laitan yhden laskelman tähän ennen kuin muut toivottavasti innostuvat.

Mediaaniosakkeella on tuossa ev/s:n:

 • osoittajassa 6
 • nimittäjässä 1

Best case scenariossa tuon salkun firmat voisivat tuplata liikevaihtonsa seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Eli laitetaan nimittäjään 2.

Mutta koska 3x olis jo hurja ev/s-arvostus ja yläraja siihen mitä voi kertoimeksi laittaa…

… kertoimen puolittuminen kompensoi liikevaihdon tuplaantumisen.

Eli laitetaan best case scenarioon nolla prosenttia vuotuista kurssinousua tästä kymmenen vuotta eteenpäin ja osingot siihen päälle. Kauheasti ei niistä voi laskea, osinkotuotto tänään tuolle salkulle matala.

4 tykkäystä

Hauska lista ja kertoo kuinka viime vuosina on päässyt valituissa suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä nauttimaan huikeista tuotoista.

Markkinoiden ostaessa tarinan on nähty hurja tuplavipu kun sekä tulos/liikevaihto on ollut nousukäyrällä ja kertoimet ovat ampaisseet parhaillaan moninkertaisiksi.

Yleisenä luonnehdintana: varmasti tuossa on joukko yhtiöitä, jotka markkinoiden hermoillessa tulisivat ryhmänä herkemmin isommin alas johtuen venytetyistä arvostustasoista. Siinä on myös ihan Helsingin pörssin kärkikastia mm. pääoman tuotoilla, kannattavuudella, liikevaihdon kasvulla yms. mittareilla mitattuna. Monessa on ainesta erittäin pitkään ja kannattavaan kasvuun, ns. “compounder-yhtiöitä”. Nämä tuppaavat kasvamaan läpi vähän tulehtuneimpienkin kertoimien. Osa näistä tulee yllättämään positiivisesti, osa negatiivisesti.

Omistaisin tätä koria mielummin kuin OMXH 25 ihan minä päivänä tahansa. En kuitenkaan monessakaan olisi enää ostolaidalla turvamarginaalin jäädessä kapeaksi ja arvostuksen vaativan vain huippusuorituksia.

Yhtiöinä monta niin hyvää, että kun näitä on päässyt ostamaan halvalla, niin ihan mielellään seuraa omistajana pitemmällekin, ottaen tyynesti vastaan yleiset nousut ja laskut ja pitäen katseen siinä bisneksen kehityksessä :wink:

Nimim. omistan useampaa listan yritystä ja ne on henkisessä kahvipurkkijemmassa. Uusiin ostoihin pyrin käyttämään reilua turvamarginaalia ja nyt on jo hieman vaikeaa löytää uutta ostettavaa…

9 tykkäystä

Foorumi onkin kaivannut hyviä karhuja! Hyvä kun jaksat pitää ääntä :slight_smile: Ehkä sellaisen huomion tekisin, että osa listan yrityksistä vaikuttaa kalliilta EV/S kertoimella, mutta nostan muutaman esimerkin tuosta listasta, jos katsotaan esimerkiksi P/E tai EV/EBITDA lukuja. Kuinka vertailukelpoisena pidät näiden kovin eri toimialoilla toimivien yhtiöiden vertailua yhdellä ja samalla mittarilla?

Esimerkiksi: Jos sallinet että katsotaan 2021 Q3 aikana jo seuraavan vuoden ennusteita, niin Orthex Inderesin ennusteilla p/e ~18, joka on kotipörssimme keskiarvon luokkaa. Ei nyt mikään halpa, mutta en väittäisi kalliiksikaan.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan keskustelua :bowing_woman:

6 tykkäystä

Totta :slight_smile: Jokin yksittäinen tunnusluku voi koska tahansa johtaa täysin harhaan.

Jos sijoitit 10 ke pe päätöskursseilla jokaiseen noista, saat sitä sijoitusta kohden silmiinpistävän vähän liikevaihtoa tänä vuonna vaikka noilla kaikilla on loistava vuosi nyt menossa.

Ensi vuodesta saati sitten kaukaisemmasta tulevaisuudesta ei kukaan oikeasti tiedä ihan niin paljoa kuin haluaa ajatella :wink:

2 tykkäystä

Liikevaihto on tuplaantunut mediaani yrityksellä viimeisen kolmen vuoden aikana. Miksi nyt best case on tuplaus kymmenessä vuodessa?

2 tykkäystä

Hyvä kysymys :slight_smile:

Hajautin potin 13 yhtiöön.

Noin hajautetulle salkulle 25 % vuotuisen liikevaihdon kasvun hankkiminen onnistuu vain jälkikäteen. Elokuussa 2018 kukaan ei osannut koota läheskään tuollaista salkkua.

Joillekin suppeammille salkuille sellaisen kasvun löytäminen on varmaankin onnistunut. Onnen merkityksen arvioiminen on niissä kuitenkin vaikeaa.

Toisin sanoen kun katsotaan menneitä kasvulukuja, mahdollistuu posketon data mining. Ja siitä alkaen ekstrapoloidaan ja unelmoidaan.

Kun yhtäältä keskiverto-OMX-yhtiö kasvaa 2–3 % p.a. ja toisaalta 25 % p.a. hajautetulle salkulle ei keneltäkään onnistu, seuraava kysymys on:

mihin kohtaan tuohon haarukkaan laitetaan noiden 13 salkkuyhtiön keskimääräinen kasvu?

Regression to the mean on näissä hajautetuissa salkuissa niin mielettömän vahva voima että best case scenario on laitettava selvästi lähemmäksi 2–3 % p.a. kuin 25 %.

Mutta onko se 7 % p.a. vai jotain muuta? Samalla pallokentällä kuitenkin?

Tällaisella ajatusmallilla olisi monet kymmenet kasvuosakebileiden loppumiseen liittyneet tragediat maailmalla vältetty.

Mutta ehkä meillä on nyt Suomessa vaan jotain ainutlaatuista tekeillä näissä :slight_smile:

4 tykkäystä

Keväällä oli muuten Juha Kinnuselle kysymys ”muotisijoittamisesta”: Kun täytin salkkuni supertähdillä | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus Ihan ajankohtainen aihe kun markkinoille tulee keskimääräistä enemmän uusia sijoittajia, joita tietenkin paljon puhutut ja ihaillut yhtiöt kiinnostavat. Aika pitkät jorinat sekä kysymyksessä että vastauksessa, mutta Kinnusen vastauksen pääkappale mielestäni tämä:

”Sisäinen kontraajani pakottaa vielä tarttumaan siihen, että kerroit yhtiövalintojesi olevan ”sijoituskeskustelupalstojen supertähtiä”. Olet tässä tietysti oikeassa, ja Inderesin Foorumihan on ollut erittäin onnistunut löytämään huippuosakkeita. Silti tämä mielestäni kaksiteräinen miekka: yleisesti suositut osakkeet tuppaavat olemaan sellaisia, jotka ovat löytäneet valtaosaan salkuista ja joiden arvostustasot ovat nousseet korkeiksi. Jos suosio joskus kääntyy, matkaa alaspäin on enemmän. Itsehän tunnen vetovoimaa yhtiöihin, joiden suuntaan yleinen kiinnostus on heikkoa tai joita jopa vihataan. Tietysti joka tapauksessa on vaatimuksena se, että fundamentit ovat kuitenkin kunnossa ja potentiaalia löytyy. Jos tämmöinen hyljeksitty yhtiö nimittäin joskus löytäisi tiensä suosioon, saisi tuloskasvun päälle vielä mahdollisesti muhkean arvostuskertoimien nousun. Mutta tämä nyt on vain minulle luonteenomaista, ja yleensähän supertähdet ovat suosittuja. Ehkä yritän vain sanoa, ettei kannata luottaa edes Inderesin Foorumiin, eikä mennyt menestys ole tae tulevasta.”

7 tykkäystä

Kontekstia vielä sille että salkkuyhtiöiden liikevaihdon tuplaaminen kymmenessä vuodessa on kova juttu jos salkku on kohtuullisesti hajautettu:

Nasdaq sales per share kasvoi 120 % kymmenessä vuodessa eli 8,2 % p.a. vuodesta 2010 vuoteen 2020.

Tuo sisältää omien osakkeiden ostot. Ilman niitä luku olisi hieman pienempi.

Ja ennen kaikkea tuo luku on data miningin tulos. Valitsin lähtöpisteeksi vuoden jolloin viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin katsovat kasvuluvut olivat iso pettymys ja jolloin oli juuri alkamassa kova kasvuvuosikymmen U.S. teknoilla.

Tuosta listasta antaisin saletit Reveniolle, Remedylle, QT:lle, Harvialle, Boreolle, Talenomille ja Admicomille.
Qt todennäköisesti jo parin vuoden sisällä tuplaa.

Edit: Puhe siis liikevaihdon kehityksestä.

3 tykkäystä

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan miten käy kun yhtäältä kova myötätuuli ja momentum ja sitten toisaalta regression to the mean kun sentään 13 firmaa (tai Optomedin kanssa 14).

Yksi muotiosakesijoittaja tulee olemaan voittaja, toinen epäonnistuu. Miten heidän kollektiivisesti käy kun he (isolta osin piensijoittajat) yhdessä omistavat muotiosakeskenen?

1 tykkäys

Todennäköisesti tuplaa. Vai niin. Kuulostaa niin varmalta caselta että pitää panostaa tähän ihan paperirahaa.

KalleH siis tarkoitti että todennäköisesti tuplaa liikevaihdon. Markkina-arvon kehitystä hän ei arvaillut.

3 tykkäystä

Mitä tehdä jos haluaa yhtäkkiä postata kaikki mahdolliset kiinnostavat John Kenneth Galbraithin sitaatit mutta tajuaa sitten heti että se on tolkutonta spämmäämistä?

-No tietysti spämmää sen ainoan ketjun jonka itse on aloittanut :wink:

John Kenneth Galbraith - Wikipedia

“The conventional view serves to protect us from the painful job of thinking.”

“The only function of economic forecasting is to make astrology look respectable.”

“Faced with the choice between changing one’s mind and proving that there is no need to do so, almost everybody gets busy on the proof.”

“There are two kinds of forecasters: those who don’t know, and those who don’t know they don’t know.”

“In all life one should comfort the afflicted, but verily, also, one should afflict the comfortable, and especially when they are comfortably, contentedly, even happily wrong.”

“One of my greatest pleasures in writing has come from the thought that perhaps my work might annoy someone of comfortably pretentious position. Then comes the saddening realization that such people rarely read.”

“The sense of responsibility in the financial community for the community as a whole is not small. It is nearly nil.”

“Wealth, in even the most improbable cases, manages to convey the aspect of intelligence.”

“It is a far, far better thing to have a firm anchor in nonsense than to put out on the troubled seas of thought.”

“Americans had [in 1929] built themselves a world of speculative pipe dreams. That world was inhabited, not by people who had to be convinced, but by people who sought excuses for believing.”

“Man, at least when educated, is a pessimist. He believes it safer not to reflect on his achievements; Jove is known to strike such people down.”

“Men can labor to make sense out of single steps toward the goal without ever pausing to reflect that the goal itself is ludicrous.”

“Do not be alarmed by simplification, complexity is often a device for claiming sophistication, or for evading simple truths.”

“In the world of minor lunacy, the behavior of both the utterly rational and the totally insane seems equally odd.”

“In economics, it is often professionally better to be associated with highly respectable error than uncertainly established truth.”

“The capacity for erroneous belief is very great, especially where it coincides with convenience.”

“Recurrent descent into insanity is not a wholly attractive feature of capitalism.”

“Fools, as it has long been said, are indeed separated, soon or eventually, from their money. So, alas, are those who, responding to a general mood of optimism, are captured by a sense of their own financial acumen. Thus it has been for centuries; thus in the long future it will also be.”

“The speculative episode always ends not with a whimper but with a bang.”

“Financial capacity and political perspicacity are inversely correlated. Long-run salvation by men of business has never been highly regarded if it means disturbance of orderly life and convenience in the present. So inaction will be advocated in the present even though it means deep trouble in the future. Here, at least equally with Communism, lies the threat to Capitalism. It is what causes men who know that things are going quite wrong to say that things are fundamentally sound.”

“For a decade after the bursting of the debt bubble in 1837, business conditions were depressed in the United States. The number of banks available for financing speculative adventures declined. Then, after another 10 years, public memory faded again.”

“Recurrent speculative insanity and the associated financial deprivation and larger devastation are, i am persuaded, inherent in the system. Perhaps it is better that this be recognized and accepted.”

“Anyone taken as an individual is tolerably sensible and reasonable - as a member of a crowd, he at once becomes a blockhead. - Friedrich Von Schiller, as quoted by Bernard Baruch”

“[…] to pursue the gold deposits that were presumed to exist in the great North American territory of Louisiana. There was no evidence of the gold, but this, as ever in such episodes, was no time for doubters or doubting.”

“Regulation and more orthodox economic knowledge are not what protect the individual and the financial institution when euphoria returns, leading on as it does to wonder at the increase in values and wealth, to the rush to participate that drives up prices, and to the eventual crash and its sullen and painful aftermath. There is protection only in a clear perception of the characteristics common to these flights into what must conservatively be described as mass insanity. Only then is the investor warned and saved.”

“The euphoric episode is protected and sustained by the will of those who are involved, in order to justify the circumstances that are making them rich. And it is equally protected by the will to ignore, exorcise, or condemn those who express doubts.”

“This map by cartographer Herman Moll was commissioned by the South Sea Company. The entire region displayed, with the exception of Brazil, was claimed as the company’s trading territory. Disregarded was the fact that Spain claimed the same territory.”

“There can be few fields of human endeavor in which history counts for so little as in the world of finance.”

“… out of the pecuniary and political pressures and fashions of the time, economics and larger economic and political systems cultivate their own version of the truth. This last has no relation to reality. No one is especially at fault; what is convenient to believe is greatly preferred.”

“Nobody blamed the credulity and avarice of the people—the degrading lust of gain…or the infatuation which had made the multitude run their heads with such frantic eagerness into the net held out for them by scheming projectors.”

"[…]for practical purposes, the financial memory should be assumed to last, at a maximum, no more than 20 years. This is normally the time it takes for the recollection of one disaster to be erased and for some variant on previous dementia to come forward to capture the financial mind. It is also the time generally required for a new generation to enter the scene, impressed, as had been its predecessors, with its own innovative genius.”

“When a mood of excitement pervades a market or surrounds an investment prospect, when there is a claim of unique opportunity based on special foresight, all sensible people should circle the wagons; it is the time for caution.”

“In all speculative episodes there is always an element of pride in discovering what is seemingly new and greatly rewarding in the way of financial instrument or investment opportunity. The individual or institution that does so is thought to be wonderfully ahead of the mob.”

“There would also be, we may be certain, the traditional reassuring words from Washington. Always when markets are in trouble, the phrases are the same: “The economic situation is fundamentally sound” or simply “The fundamentals are good.” All who hear these words should know that something is wrong.”

“Andrew W. Mellon said, “There is no cause for worry. The high tide of prosperity will continue.” Mr. Mellon did not know. Neither did any of the other public figures who then, as since, made similar statements. These are not forecasts; it is not to be supposed that the men who make them are privileged to look farther into the future than the rest. Mr. Mellon was participating in a ritual which, in our society, is thought to be of great value for influencing the course of the business cycle. By affirming solemnly that prosperity will continue, it is believed, one can help insure that prosperity will in fact continue.”

“Out of that belief, thus instilled, then comes action—the bidding up of values, whether in land, securities, or, as recently, art. The upward movement confirms the commitment to personal and group wisdom. And so on to the moment of mass disillusion and the crash. This last, it will now be sufficiently evident, never comes gently. It is always accompanied by a desperate and largely unsuccessful effort to get out.”

“But now, as throughout history, financial capacity and political perspicacity are inversely correlated. Long-run salvation by men of business has never been highly regarded if it means disturbance of orderly life and convenience in the present. So inaction will be advocated in the present even though it means deep trouble in the future."

“The recurrent and sadly erroneous belief that effortless enrichment is an entitlement associated with what is thought to be exceptional financial perspicacity and wisdom is not something that yields to legislative remedy.”

“The consequences of successful action seemed almost as terrible as the consequences of inaction, and they could be more horrible for those who took the action. A bubble can easily be punctured. But to incise it with a needle so that it subsides gradually is a task of no small delicacy.”

“It is possible to see here again the constants in these matters. Associated with the wealth of the Banque Royale, Law was a genius—intelligence, as ever, derived from association with money. When the wealth dissolved and disappeared, he was a fugitive mercilessly reviled.”

“In economics, the majority is always wrong.”

“In any great organization it is far, far safer to be wrong with the majority than to be right alone.”

2 tykkäystä

Jos minä rakentaisin oikein bullero salkun tänne, niin montako yhtiötä siihen pitäisi sijoittaa ja millaista tuottoa pitäisi saada? Bulleroin tuohon muutamia pikaisen suuren tuoton tavoittelun osakkeita :slight_smile: ja ale sellaisia joita voisin kuvitella ostavani 10 vuoden salkkuun. Kaikki tietysti kasvuyhtiöitä jotka eivät ole koolla pilattuja, toki QT arvo jo korkeahko.

 1. Kaspi (+50% 2022 Q1 mennessä)
  2.Voxtur (+100-400% 2022 Q1 mennessä)
 2. Oroco (+50% tai enemmän vuoden loppuun mennessä)
 3. Ses Imagotag (oon yli tuplannut 2020 joulukuusta, mutta sanotaan että 2022 loppuun mennessä selvästi korkeammalla kuin nyt)
 4. nexoptic (binäärinen joko 0 tai x10+ 1-2 vuotta)
 5. Serviceware +30-50% 2022 Q1
  Lisätään tähän vielä It-Palvelut Innofactor + 30% vuoden loppuun.

10 vuoden salkku: On muuten ihan sika (anteeksi) vaikea tehdä :slight_smile: Uskoisin, että arvokkaampia kuin nyt ja selvästi:
Talenom,Revenio?, Kamux, Harvia, Voxtur, Ses Imagotag, Inpost Sa (musta hevonen), , Leaddesk (musta hevonen),tekis mieli sanoa myös QT.

Koitin vähän hajauttaa :wink:

Lapseni salkku: Talenom n. 65% QT n. 25% ja Revenio n. 10% horsontti vielä 13-14 vuotta. Perustettu 2018 alussa. Tuotto tähän menessä (kohtuullinen :slight_smile: )

7 tykkäystä