Sampo - Vakuuttava vakuuttaja

Taisin kiittää Mirkoa, kun Sauli vastasi kysymykseeni, mutta kiitos molemmille ja teette hienoa työtä👍

6 tykkäystä


Kyllähän tuo Top on hyvin pitänyt pintansa vs. Tanskan 25 indeksi :face_with_monocle:

Ehkä tuo ei niin näkymätön käsi kannattelee sitä?

37 tykkäystä

Eikös Sampo jo ostanut jonkun verran Toppia ihan markkinoilta. Olisikohan markkinalla mysteerinen toimeksianto joka ostaa kaiken minkä irti saa alle tietyn rajahinnan ja se sitten tukee kurssia… Ja toimeksiannon takana joku mystinen lafka joka alkaa S-kirjaimella. Loppuu O-kirjaimeen.

5 tykkäystä

Sampo osti lokakuu-joulukuu välisenä aikana ja se oli tarjottu blokki sammolle. Sampo ei itse omatoimisesti ostanut markkinoilta. Voisi kuvitella hinnan olleen 330ish DDK.

Tarvitaan laajempaa paniikkia markkinoille ( jenkeissä! ), että Toppi rupeaisi valumaan myös. Sampo rupeaa olemaan huokeasti arvostettu, kun katsotaan arvostuskertoimia etukenoon osingon irtoamisen jälkeen.

E: Tai noh, kait Sampo sitten osti markkinoilta :thinking:

7 tykkäystä

Sampo on mukana Sijoittajapäivässä maanantaina 7.3. klo 16 alkaen. Paikalla sijoittajasuhdepäällikkö Mirko Hurmerinta. :point_down:

25 tykkäystä

Ja tuosta tallenteeseen. :point_down:

19 tykkäystä

Twitterin puolella jo ehdinkin mainita, että tänpäiväinen esitys ei mennyt niin kuin olin sen käsikirjoittanut ja aika paljon asioita jäi mainitsematta. Rehellisesti keskittyminen ei ole viime päivinä ollut ihan optimaalisella tasolla, sillä Ukrainan sota on päässyt menemään ihon alle ja mielessä pyörittelee koko ajan erilaisia uhkakuvia ja skenaarioita.

Tiivistetysti vielä esityksestä. Tärkein kalvo on tämä ensimmäinen.

Strategia etenee suunnitellusti ja olemme toimineet juuri niin kuin viime kevään CMD:ssä linjasimme. Tästä on hyvä jatkaa, vaikka vallitseva tilanne on mitä on.

Pohjoismaiden vahinkovakuutusmarkkinalla kilpailuympäristö on pysynyt edelleen suotuisana, eikä meillä ole ollut ongelmia tarkistaa hintoja korvausinflaation mukaisesti. Erityisesti Suurasiakasliiketoiminnassa, jossa kannattavuustaso ei muutamina aiempina vuosina ole ollut ihan sillä halutulla tasolla, hintojentarkistukset ovat menneet hyvin läpi ja edellä korvausinflaatiota. Asiakastyytyväisyys ja asiakaspito ovat pysyneet korkealla tasolla - itse asiassa vuodenvaihde (iso osa yrityspuolen sopimuksista uusitaan silloin) oli yksi Ifin historian parhaista.

Isossa-Britanniassa markkinatilanne oli erityisesti vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla haastava ja markkinoilla vakuutusten keskihinnat olivat laskussa (Isossa-Britanniassa hinnoittelu muuttuu hyvin paljon tiheämmällä syklillä kuin Pohjoismaissa). Hastings pysyi kurinalaisena ja piti kiinni vahvasta kannattavuudesta, jolloin kasvu oli vaimeampaa. Tiedon- ja osaamisenvaihtoon liittyvä ohjelma Ifin ja Hastingsin välillä etenee suunnitellusti ja luo synergioita. Pääomanhallinnan puolella vähensimme vuoden alussa Hastingsin jälleenvakuutuksen osuutta eli kannamme isomman osan riskistä itse = enemmän voittoja omaan taskuun.

Mandatum on hyötynyt sijoitusmarkkinoiden hyvästä vireestä ja sijoitussidonnaisten tuotteiden nettomerkinnät ovat olleet vahvassa kasvussa. Samalla vanha laskuperustekorkoinen kanta on kutistuntu suunnitellusti. Mandatum on Sammon tytäryhtiöistä eniten altis markkinoiden kehitykselle, sillä suurin osa tuloksesta tulee sijoitustuloksesta (laskuperustekorkoisen kannan varoja sijoitetaan). Viime vuonna Mandatum tekikin äärimmäisen kovan tuloksen (kun otetaan vielä huomioon erittäin suuret 130meur korkotäydennykset). Laskumarkkinassa onkin sitten aina vähän haastavampi tehdä hyvää sijoitustulosta.

Jäljellä olevissa finanssisijoituksissa oli vuoden lopulla pääomaa noin 5-6 euroa per osake (tämä toki heiluu pitkälti Nordean kurssin mukana). Tavoite on edelleen sama: ajan myötä irtautua näistä ja pienentää markkinariskiä. Irtautumisen aikataulu toki riippuu paljon markkinatilanteesta ja “PE-sijoitusten” osalta meidän sijoituskumppaneiden intresseistä. Tavoite on myydä fiksusti, ei välttämättä nopeasti. Eli mikään kiire meillä ei ole. Toki meillä on taloudellinen (verotuksellinen) intressi luopua lopuistakin Nordean osakkeista lokakuuhun mennessä, mutta se ei tarkoita sitä, että osakkeet pitäisi lyödä viimeisellä hetkellä laitaan hinnalla, millä hyvänsä.

Ukrainan sodasta ja Venäjästä onkin ollut jo puhetta IR-blogissa. Operatiiviset riskit ovat rajalliset ja suurin vaikutus tulee sijoitusmarkkinoiden kautta. Vakavaraisuus on kuitenkin vahvalla tasolla (185%, kun tavoite 170-190%) ja kestää turbulenssia. Lisäksi SII-laskennan symmetrinen mukautustekijä vaimentaa osakkeiden laskun iskut lyhyellä aikavälillä (tiettyyn pisteeseen asti vakavaraisuus nousee, ceteris paribus). Hyvä myös huomioida, että sekä ehdotettu 4,10 euron osinko että koko 750 miljoonan euron osto-ohjelma on jo huomioitu tuossa vuoden lopun vakavaraisuussuhteessa, eli ne on laskettu pois omista varoista.

226 tykkäystä

Olen tässä pohtinut inflaatiota ja sen merkitystä salkun liiketoimintoihin, ja erityisesti kuluttajakäyttäytymiseen. Nyt alkaa polttoaineiden hinta ja tietoisuus siitä olla sen verran korkealla, että moni näyttää selkeästi vähentävän autolla liikkumista. En ole vakuutusmatemaatikko, mutta voisi loogisesti kuvitella tämän vaikuttavan ajoneuvovahinkojen määrään ja näin IF:n ytimessä olevan ajoneuvovakuutusten kannattavuuteen pienempien korvausmäärien kautta, kun autoilla suhataan vähemmän?

38 tykkäystä

"OP:n pääanalyytikko Antti Saari nostaa vakaista ja Venäjä-riskistä vapaista yhtiöistä ykköseksi Sammon . Finanssiyhtiö on jo tovin pyrkinyt keskittymään vakuutustoimintaan myymällä merkittäviä omistuksiaan pankkiyhtiö Nordeasta.

Vakuutustoiminta on ylipäätään vakaata liiketoimintaa. Lisäksi Sammon hinnoitteluvoima on kunnossa.

Markkinoita on painanut viime aikoina myös inflaatio. Se syö erityisesti niiden yhtiöiden katteita, jotka eivät pysty nostamaan tuotteidensa hintoja, vaikka kulut nousevat.
Tätä ongelmaa Sammolla ei ole ollut. Inflaatiota usein seuraava korkojen nousu voisi myös parantaa Sammon sijoitustoiminnan tuottoja.

Vaikka inflaatio kiihtyy, vakuutusyhtiöt pystyvät turvaamaan omaa kannattavuuttaan hyvin, Saari sanoo.

Sammon omistajia odottaa tänä keväänä myös osinkojuhla. Sampo jakaa Nordean osakkeista saamiaan rahoja peräti 4,10 euron osakekohtaisella osingolla. Se nostaa yhtiön osinkotuottoprosentin jo yli kymmenen.

Analyytikoiden keskimääräinen suositus Sammolle on ”Osta” ja target price 50,40e. Nousuvaraa on siis lähes 30 %".

Lähde: Kauppalehti 10.3 -22

52 tykkäystä

Olet oikeassa, että ajokilometrien lasku sataa suoraan vakuutusyhtiöiden laariin (vrt. korona). On varmasti myös ihan loogista olettaa, että korkea bensan hinta leikkaa jonkin verran ajokilometrejä (tosi vaikea arvioida kuinka paljon). On kuitenkin hyvin harvinaista, että tämä kilometrien lasku tapahtuu tyhjiössä, kuten koronassa kävi. Yleensä näillä on aina jokin muu syy ja tässä tapauksessa se on tuo bensan hinnan nousu sekä yleisesti heikentyvä ostovoima. Heikentyvä ostovoima on luonnollisesti huono asia vakuutusyhtiöille, sillä silloin kuluttajat 1) ovat herkempiä kilpailuttamaan, 2) hinnankorotuksia vaikeampi rullata läpi ja 3) autokanta vanhenee (ei varaa uusiin menopeleihin). Eli kyllä tämä ostovoiman lasku (= heikentyvä taloustilanne) on minun papereissa isompi miinus mitä tuo ajettujen kilometrien lasku on.

Ifistä puhuttaessa on taas hyvä muistaa, että If operoi kaikissa pohjoismaissa ja meidän taloustilanteet ovat varsin erinäköiset. Suomi uhkaa lipsua taantumaan, kun taas Norjassa menee huomattavasti paremmin. Tässä mielessä en olisi kovinkaan huolissani yhtiön kehityksestä lähitulevaisuudessa :slight_smile:

92 tykkäystä

nyt ei tule paljoa tykkäyksiä miulle :wink: vakuutusmarkkinoissa on eroja. USA:ssa autovakuuttajat maksoivat vakuutuksen ottajille koronan aikana kun korvausvaateet laskivat niin paljon. UK:ssa taisi olla sama juttu. Magnunson vetosi sijoitustuottojen heikkenemiseen kun analyytikko kysäisi aikooko IF tehdä samoin.
kyllähän tuo venäjän tilanne vaikuttaa uusien autojen kysyntään aika reippaasti. saattaa IF:n kasvu olla sen vuoksi aika flättiä tänä vuonna, kun se on tärkein komponentti. toisaalta tuleeko ensi vuodelle patoutunutta kysyntää vai ollaanko osana venäjää?

17 tykkäystä

Vakuutusmarkkinoissa on ihan hurjia eroja. Kyllähän pohjoismaat on melkoinen lintukoto vs. nuo super-verisesti kilpaillut US ja UK. Täällä ei paljon koronassa maksuja palauteltu tai jaksettu lähteä kilpailuttamaan. Helppo allekirjoittaa Elliottin väite siitä, että pohjoismaat ovat maailman paras vakuutusmarkkina. Näköjään Elliottin Simplify Sampo sivut ovat poistuneet, mutta ne kalvot kyllä löytyvät vielä täältä ketjusta :slight_smile:

Pitää muistaa, että If kasvusta aika iso osa tulee hinnankorotuksista mitä on ajettu systemaattisesti sisään (ja ajetaan varmasti edelleen). Näin ollen tuo pelkkä uusien autojen myynti ei määritä sitä volyymin kehitystä.

37 tykkäystä

Niin Sampon kannalta on varsin merkittävää voiko jokin tätä lintukodon rauhaa järkyttää. Hintakilpailu tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa pohjoismaissa, mutta voisiko finanssivalvonta tai muu taho alkaa vaatimaan pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden porsastelun kohtuullistamista. Käsittääkseni ei ne yritykset jenkeissäkään hyvää hyvyyttään katteistaan nipistäneet vaan hyvin aktiviisessa roolissa oli markkinan regulaatio.

3 tykkäystä

Ihan vaan tälläisenä hölmönä ajatuksena tuli mieleen, kun konsensus tuntuu palstalla olevan sen suuntainen, että esimerkiksi Britanniassa on verisesti kilpailtu markkina vs pohjoismaiden lintukoto. Niin onko sinne (Britteihin) siis silti ihan aidosti järkevää kuitenkin allokoida niitä pääomia? En siis sano etteikö voisi hyvin ollakin, kunhan ajattelen. Se vaan, että ellei pohjoismaista löydy järkevään hintaan ostettavaa tai muuta tuoton osalta korkean odotusarvon kohdetta, niin miten olisi vaan kylmästi entistä(kin) isommat osingot ja omien osakkeiden osto-ohjelmat omistaja-arvon luomiseksi? Koittaa vaan sanoa, että ei niistä uusista yritysostoista tai varsinkaan uusille markkinoille laajentumisesta pitäisi mitään automaattisia tyylipisteitä saada, verrattuna osinkoihin ja omien ostoihin, vaan tuotot ratkaisevat homman järkevyyden. Välillä itsestäni tuntuu, että monissa yhtiöissä haetaan kasvuavauksia, koska ne ovat ikään kuin “seksikkäämpi” tapa allokoida pääomia voitonjakoon verrattuna.

Noh toivotaan tietysti, että tämä on vain turhaa spekulointia ja Hastingista ja Brittien valloituksesta kuoriutuu pitkässä juoksussa omistaja-arvoa luova seikkailu. Hieman vaan on nostanut kulmakarvoja allekirjoittaneella kun todetaan, että pääomia allokoidaan kohteeseen, jossa kaikki sanovat olevan verinen kilpailu ja heikohkot katteet varsinkin muistaen, että muitakin vaihtoehtoja on olemassa. :thinking: Se tietysti vielä lisäksi, että voitonjaon osalta varsinkin osinkojen kohdalla riskit ovat huomattavasti yritysostoja alhaisemmat mitä tulee tuottojen tekemiseen omistajille. Omien ostoissa sitten tietysti todella paljon on ajoituksesta ja oikeasta kurssitasosta kiinni homman onnistuminen.

Tarkoitukseni ei vähimmässäkään määrin ole epäillä Sammon johdon asiantuntemusta asian osalta, kunhan vaan vähän halusin spekuloida, mitä mieleeni tuli aiheesta verinen kilpailu, lintukoto ja omistaja-arvon luonti. :slightly_smiling_face:

21 tykkäystä

Itse olen miettinyt sääntely-ympäristöjä ja niiden eriytymistä. Yksi ongelma “finanssitavaratavoilla” (pankit ja vakuutusyhtiöt samassa ryhmässä) on ollut sääntelyn hankaluus ja uskon, että se osaltaan on motivoinut selkeyttämään Sammon rakennetta.

Käytännössä Britit ehtivät olla mukana S II valmisteluissa mukana sen verran pitkään, että todennäköisesti heidän vakuutusyhtiöitä koskevat lait ovat yhä hyvin lähellä EU:n vastaavia. Tapahtuukohan säädösten tasolla tapahtuvaa eriytymistä pikkuhiljaa jatkossa? Jos tapahtuu, on Hastings pieni kiviriippa jatkossa, jonka pitäisi omalla koollaan ja toiminnallaan pystyä kattamaan kaikki pienet ja isommat poikkeukset sääntelyn suunnalta. Esim tuollaisista aiheituvat IT- ym. kulut eivät välttämättä ole ihan pieniä.

Tästä syystä ihmettelen pikkuisen, että miksi edes yrittää laajentaa Brittien suuntaan. Miten olisi mieluummin muut EU-maat ja nykyisessä S II -säännöstössä jo olevat ja siinä pysyvät toimijat, Saksa, Ranska, Espanja jne?

Näihin ajatuksiin olisi mukava saada palautetta. Voi hyvin olla, että nämä kulut kuitenkin ovat merkityksettömiä kokonaisuuden kannalta.

5 tykkäystä

Omien ostot ovat edenneet junan lailla ja edelleen tasaisen oston kaavalla osto-ohjelma saadaan päätökseen 25.3.2022, koska kaiken järjen mukaan ostopäiviä tarvitaan enää 10 kpl. Ostettujen keskihinta on saatu runtattua alle 44 euron, joka on mielestäni kohtuullisen hyvä. Alla numerot ja niiden alla lainaus edellisestä viestistäni sisältäen edelliset lukemat.

Tilanne päivitys per 11.3.2022 ostot mukaan lukien:
Tähän mennessä on siis ollut ostopäiviä: 111 kpl
Yhteensä ostettu: 15776336 kpl
Ostettujen määrä kaikista osakkeista: ~2,841 %
josta saadaan keskiarvona: 142129 kpl / päivä
ja prosentteina per päivä (per 750milj.) : 0,829 %
ja prosentteina nyt hankittu (per 750milj.) : 92,04 %
Yhteensä käytetty : ~690,2 Milj. €
Keskihinnan ollessa nyt noin: 43,753 €

42 tykkäystä

Nordea käynnistää toisen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman

  • Osakkeita voidaan hankkia enintään 310365414 kappaletta, mikä vastaa noin 8,0:aaprosenttia yhtiön kaikista osakkeista, ja niiden hankintaan käytettävä kokonaissumma voi olla enintään 1002 miljoonaa euroa. Yhtiöllä ja sen tytäryhtiöillä voi kulloinkin olla hallussaan yhteensä enintään 10prosenttia yhtiön kaikista osakkeista.

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/nordea-kaynnistaa-toisen-omien-osakkeiden-takaisinosto-ohjelman

Kuulostaako tämä muidenkin korvaan Sampolle räätälöidyltä? :face_with_monocle:

35 tykkäystä

Kuulostaako tämä muidenkin korvaan Sampolle räätälöidyltä?

Tämähän saattaa nopeuttaa Sammon loppu-Nordeapotin myyntiä, joten pysyn edelleen antamassani 21.3. profeetallisessa ennustuksessa, jolloin myynnit loppuu :slight_smile:

6 tykkäystä

Sammon osinkotuotto vieläkin noin 9,20% ja osake alle 45 euroa. Oma analyysini on, että luvassa on tukevaa kurssinousua ennen osingon irtoamista ja kurssinousu vain kiihtyy, kun loput Nordeat myydään ja yhtiö puhdas vahinkovakuuttaja. Nyt, jos koskaan sijoittajat haluavat salkkuihinsa vakaata tuloksentekijää ja osingonmaksajaa. Kyllä nyt kelpaa olla Sammon osakkeenomistaja.

52 tykkäystä

Pitää kuitenkin muistaa, että perusosinko on 1,7e ja alle 4% osinkotuotto (ilman kassa oikaisuja). Ja n.5% nordea-kassa-korjattuna(?).

28 tykkäystä