Scanfil - Sopimusvalmistaja salkun täytteeksi

Tässä on Antin iltamyöhään tekemä yhtiöraportti. :slightly_smiling_face:

Scanflin eilen julkistama Q3-raportti oli sävyltään maltillisen positiivinen suhteessa ennusteisiimme. Leikkasimme kuitenkin yhtiön ennusteitamme etenkin EPS-tasolla lievästi lähivuosille ja nostimme korkojen nousun takia tuottovaatimustamme lievästi.

image

https://www.inderes.fi/fi/hintalappu-houkuttelee-hyvan-raportin-jalkeen

9 tykkäystä

Hei.

Katselin jälkikäteen Q3 2022 tuloksen webcastia. Nauhoitteesta puuttui Q&A-osio?

Toivoisin, että Scanfilin IR ottaisi mallia Umpin sijottajasivuilta, jossa sijoittajan kaipaama osarimatsku vaivattomasti saatavissa.

https://www.upm.com/fi/sijoittajat/raportit-ja-esitykset/2022/

Kiitos ajatuksesta. Teemme muutokset vuoden 2023 alun aikana, niin saadaan raportit ja esitykset selkeästi sekä loogisesti esille.

Yst.terv. Pasi

12 tykkäystä

Ikävä kyllä webcastin linja meni niin huonoksi, ettei siitä saanut käytännössä enää mitään selkoa. Tämän vuoksi tallenteen loppuosa on poistettu. Palveluntarjoajallamme oli tekniikan kanssa haasteita ja he tutkivat ongelmaa, jottei tätä pääsisi enää myöhemmin tapahtumaan.

Yst.terv. Pasi

6 tykkäystä

Olen keskustelut muutamien kanssa Scanfilista, lisäksi olen lukenut Inderesin tarjoamat rapsat, kommentit ja olen myös katsonut kaikenlaiset videotkin firmasta. Olen myös tutkinut firman sivuilta kaikenlaista ja erityisesti niitä asioita, mistä vähän mulle vinkattiin. Salkunrakentaja, Sijoittaja.fi ja googlettelut antoivat myös lisää käsitystä tästä firmasta, mutta pitää erikseen mainita, että ketjussa on ollut paljon erinomaisia viestejä ja kiitoksia myös @Pasi_Hiedanpaa:lle, joka on aktiivisesti tänne viestejä laittanut. :pray:

Ajattelin kirjoittaa tässä koosteen firmasta, jossa olen apuna käyttänyt em. lähteitä. Olen voinut tulkita asioita väärin ja joukossa on omia pohdintojani, mutta vielä en itsenäisesti osaa mitään erityisen hienoja päätelmiä tehdä, joten kannattaa lukea ajatuksiani suurella varauksella.

SCANFIL - ei ainakaan mikään alisuorittaja

Scanfil on elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja.

Scanfil valmistaa tuhansia tuotteita maailmanlaajuisesti, mutta emme koskaan pane omaa tuotemerkkiämme mihinkään niistä. Toteutamme asiakkaidemme tuotteita ja tuomme ne markkinoille. Asiakkaat saavat meiltä huipputason palveluita, aina tuotesuunnittelusta, teollistamisesta, toimitusketjun hallinnasta, valmistuksesta, laadunvalvonnasta ja jakelusta loppumarkkinoille asti. (Scanfil.fi)

  • Viime vuoden liikevaihto 697 miljoonaa
  • 3300 työntekijää
  • Sievissä vuonna 1967 perustettu firma, jolla on yhdeksän tehdasta ympäri maailmaa

Sopimusvalmistaja, en tiedä, mutta jotenkin heti automaattisesti tulee mieleen firma, jonka tulevaisuus on vaikeasti ennakoitavissa ja jonka on vaikea saada kivasti katetta. Tällainen fiilis on mulle tullut ja osittain siksi en ole ollut kiinnostunut sopimusvalmistajista.

No niin… ennakkoluulot sikseen ja nyt katsomaan tätä yksilöä siis yhtiötä. Aika paljon luin kaikenlaista ja tuntui siltä, että jo otsikoiden perusteella firma on usein ylittänyt monien odotukset ja saanut kehuja vahvasta suorittamisesta. Laajassa raportissa track-record mainitaan useampaan kertaan, joka taitaa olla todiste jostain.

Takaset ovat suurimpia omistajia ja muutenkin omistus on jokseenkin keskittynyttä, niin mites sitten osakkeista pääsee eroon, jos vaihto ei ole kovin isoa. En sitä kauheasti murehdi, koska nykyään yleensä tankkaan osakkeita muutamissa erissä (1000-4000 per erä), mutta kyllä se hiukan mietityttää. Toisaalta huomasin, että johto (muutkin kuin Takaset) omistavat mukavasti yhtiötä, eli luottoa omaan yhtiöön ilmeisesti löytyy.

Mitä olen vähän kuulostellut ja lukenut, niin firma vaikuttaa olevan avoin ja luotettava tiedottamispolitiikaltaan, toisaalta eivät tunnu lupaavan ainakaan liikoja. Mielikuvien perusteella johto vaikuttaa hyvälle, mutta tämä ei perustu sen suurempaan tutkimukseen, mutta pisteet siitä, että Scanfil viihtyy täällä Foorumillamme!

Arvostuskertoimien mukaan firma on halpa ja kyllä se träkkirekordi jotenkin vakuuttaa myös tulevasta, vaikka historia ei ole tae siitä, että tulevaisuudessa menisi lujaa.
image
Vahva yleinen suorittaminen ja ihan kohtalainen osinko tuovat sellaista omanlaista luottamusta, vaikka esimerkiksi osinkoa ei saa liiaksi tuijottaa.

Kassavirta-asiat ovat potkineet eteenpäin sekä tasekin on oikein ok, eli ehkä jossain vaiheessa voisi olla mahdollisuuksia tehdä yritysostoja, joka hieman laajentaisi aika keskittynyttä asiakaskuntaa, mikä tietysti vähentäisi riskiä. Asiakkuussuhteet ovat lukemani perusteella pitkäikäisiä ja pääosin ilmeisesti asiakkailla on mennyt hyvin, mikä tietysti on hyvinkin olennaista Scanfilin kannalta.

Kiinteiden kulujen osuus ei ole korkea, mutta muuttuvien kulujen osuus sitten vastaavasti onkin ja kulujutuissa onneksi jonkinlaista joustavuutta löytynee. Ilmeisesti tämän alan toimijaksi Scanfil on kulutehokas ja pystynyt kohtuulliseen kannattavuuteen, minkä eteen yhtiö onkin mitä ilmeisemmin tehnyt töitä. Tosin tällä alalla on pakko olla erityisen tarkka kuluissa, koska hinnoitteluvoimaa ei ole erityisesti, mikä tuo omia haasteita, joten myös yritysjärjestelyissäkin pitää olla kovin tarkkana, missä tosin Scanfil on onnistunut aiemmin.

Yhtiöllä on kohtuullisessa kunnossa oleva tase, hyvää kulutehokkuutta, yritysjärjestelyosaamista löytyy ja taitoa tehdä investointeja, joten hyvältä näyttää monella eri isolla osa-alueella. Lisäksi vahva aiempi suorittaminen ja pätevältä vaikuttava johto tuovat lisäävät uskottavuutta Scanfilille eikä ole pahitteeksi ollenkaan se, että firmalla on todennäköisesti vielä potentiaalia kasvaa orgaanisesti sekä epäorgaanisesti että myös vielä ottaa ehkä vähän lisää kannattavuudesta irti lähitulevaisuudessa.

Asiakkaan näkökulmasta tärkeitä ovat Scanfilin joustavuus, laadukkuus ja nopeus, joten asiakaskunnan keskittyneisyys kompensoituu osin asiakassuhteiden pysyvyydellä ja ehkä lähitulevaisuudessa Scanfil saa laajennettua asiakaspohjaansa. Nostettavana seikkana pitää mainita, että Scanfilin asiakkaat tulevat toimialoilta, joilla on kasvunäkymiä.

Sopimusvalmistaja on sanana kai monille sijoittajille kirosana… tai voin olla väärässäkin(?) sekä alaa itsessään ei kai pidetä yleisesti ottaen kovin kiinnostavana pienten sijoittajien keskuudessa, mutta näitä en näe erityisen suurina ongelmina. Itseäni ehkä mietityttää tämä, mikä suurimassa osassa muissakin firmoissa, miten firma pärjää, jos “taloudet” romahtelevat reippaasti alas ja mörnitään siellä pohjalla pitkään, miten tällainen firma pärjää muihin nähden? On mielestäni reilua nostaa esille myös syklisyysasiat ja asiakaskunnan keskittyneisyys, voihan niistä tulla ongelmia isommin, vaikka ei nyt näytä siltä. Pohdin myös hinnoitteluvoiman rajallisuutta, niin mietin, että miten firma pärjää inflaatiojuttujen kanssa jatkossa varsinkin, jos tilanteet pahenevat ja mites, jos materiaalien saatavuusongelmista tulee entistä isompia?

Olen seurannut tätäkin firmaa jonkin verran jo pitkään, kuten useampia muitakin suomalaisia pörssiyhtiötä, mutta vasta lähiaikoina olen tutkinut tätä tarkemmin. En tunne firman alaa ja tekstissäni oli mukana omia päätelmiäni sekä mahdollisia väärinkäsityksiä. Olen kiinnostunut tästä firmasta, joten haluaisin hyvää karhuilua tästä firmasta, mutta jos joku osaa torpata mun “karhuiluni”, niin sekin olis oikein kiva, jotta pääsisin painamaan ostonappia. :smiley:

Lukekaa ajatuksiani varauksella, koska itsekin suhtaudun näihin analyyseihini hyvin kriittisesti. :slight_smile:

19 tykkäystä

Minulla on se käsitys, että Takaset ovat pitäneet firmasta oikein hyvää huolta. Jos oikein muistan, yrityksellä ei ole koskaan ollut ainuttakaan tappiollista tilikautta. Se on näin pitkään toimineelta sopimusvalmistajalta aika kunnioitettava saavutus.

8 tykkäystä

Timo Sonninen operatiivinen johtaja myi 7000 osaketta. Kokonaisomistus ennen myyntejä oli 140 500. :slight_smile:

1 tykkäys

Scanfil Oyj:n toimitusjohtaja Petteri Jokitalo aikoo jättää yhtiön vuoden 2023 loppuun mennessä: Scanfil Oyj:n toimitusjohtaja Petteri Jokitalo aikoo jättää yhtiön vuoden 2023 loppuun mennessä - Scanfil

6 tykkäystä

Oon jo pidemmän aikaa pohtinut, että tältä sopimusvalmistajapuolelta kiinnostaisi saada yhtiö salkkuun. Kasvunäkymät ja ajurit taustalla vaikuttavassa markkinassa ovat hyvät. Nyt oon alkanut lukemaan scanfilistä hieman enemmän ja muutamia kysymyksiä heräsi. En ole ketjun aikaisempia viestejä käynyt läpi, joten pahoittelut jos näitä asioita on jo käyty täällä läpi.
-Kävin läpi viimeisimpiä osavuosikatsauksia ja haasteet komponenttien saatavuudessa ja hinnassa ovat aiheuttaneet ongelmia kasvavana käyttöpääoman sitoutumisena vrt. normaalitasoon. Osaako @Antti_Viljakainen tai joku muu vääntää mulle rautalangasta tätä komponenttien saatavuushaastetta vähän tarkemmin? Korona-ajan perujahan tämä taitaa olla, mutta mitä tarkalleen pitäisi tapahtua, että tilanne palaisi pre-korona tasolle?
-Seuraavaksi pallo heitetään @Pasi_Hiedanpaa , pystytkö kommentoimaan yhtiön suhtautumista Kiinaan, onko esimerkiksi Ukrainan sota herättänyt uudenlaista keskustelua Kiinasta poliittisena riskinä? Nythän on jo nähty, kuinka Kiinan koronasulut on aiheuttanut osassa kvartaaleissa vastatuulta yhtiön tuloksentekoon. Onko tuotannon siirtäminen Kiinasta esimerkiksi matalamman elintason Euroopan maihin jatkossa mahdollista?

1 tykkäys

Tuohon voisi sanoa yhtiötä lähes koko sen historian seuranneena (jo 80-luvulta ennen pörssissä oloa), että kyllä tehtaiden sijainti nykyisin on suhteellisen optimaalinen heidän kokoonsa nähden (yritysostomahdollisuuksia tarkkaillaan koko ajan, mutta hyviä paikkoja ei ole auennut 3-4 vuoteen). Kiinasta Scanfil myi yksinkertaiseen mekaniikkaan yms. keskittynyt tuotantolaitos alihankkijalle muutama vuosi sitten. Tuotantolaitoksia Scanfililla nyt kaikilla merkittävillä markkinoilla ja lähellä heidän asiakkaitaan. Niitä tuotantolaitoksia laajennetaan (taitaa kahta nytkin) missä kysyntä kovinta ja tarve. Kyllä Kiina taitaa niin merkittävä yhteistyökumppaneiden ja edullisen tuotannon paikka olla, että sielläkin on oltava lähellä kumppaneita todennäköisesti vielä pitkään.

7 tykkäystä

Kiitos nopeasta vastauksesta. Juu kyllähän asia varmasti näin on, että Scanfil tekee bisnestä yhteistyössä asiakkaidensa kanssa, jolloin heidän intresseillä on myös iso painoarvo. Kiinnostais tästä huolimatta kuulla myös yrityksen ajatuksia Kiinan suhteen. Luulis, että Kiinan lievästi sanottuna mielenkiintoinen koronapolitiikka ja sitä myötä tehdassulut olis voinu jonkinlaisia ajatuksia yrityksessä herättää.

1 tykkäys

Yhtiö laajentuu ja kasvaa yhdessä asiakkaiden kanssa. Voi olla, että mikäli yhteistyötä halutaan jatkaa niin silloin seurataan päämiestä uusille markkinoille ja pyritään löytämään paras toimintatapa toteuttaa tämä. Näin oli erityisesti aikanaan, kun Nokia oli vielä korostuneen suuri asiakas

Scanfililla asiakasriski on hyvin maltillinen. Mikäli tuotannon keskittyminen ja asiakasriski painaa mieltä niin Incap on tässä suhteessa omaa luokkaansa. Omistan kumpaakin ihan tuntuvasti, mutta seuraan kyllä tarkasti erityisesti Incapin tilannetta, vaikka toistaiseksi kultaa on vuoltu ihan huolella

1 tykkäys

Antti Viljakaisen kommentti siitä, kun toimitusjohtaja Jokitalo jättää tehtävänsä. :slight_smile:

Scanfil tiedotti eilen, että yhtiö toimitusjohtaja Petteri Jokitalo on ilmoittanut Scanfilin nimitys- ja palkitsemisvaliokunnalle aikomuksestaan jättää tehtävänsä vuoden 2023 loppuun mennessä. Petteri Jokitalo on johtanut Scanfiliä 1.4.2013 lähtien.

3 tykkäystä

Kiitos kysymyksistä. Voin vastata lyhyesti kumpaankin.
Komponenttien saatavuushaasteet liittyvät sekä koronaan että elektroniikan kasvaneeseen kysyntään mm. liikenteen sähköistymisen ja yleisen taloudellisen noususuhdanteen kautta. Tämän lisäksi markkinoilta poistui kapasiteettia juuri ennen koronakriisiä sekä sen aikana mm. tehdaspalojen vuoksi. Korona rajoitti puolijohteiden saatavuutta pääosin Kiinassa asetettujen liikkuvuuteen liittyvien rajoitteiden kautta. Komponenttipulan aiheuttamaa haastetta voidaan kuvailla esimerkiksi näin: tuotteeseen tarvitaan 100 komponenttia ja niistä yksi puuttuu. Seurauksena tuote jää valmistamatta kunnes tuo puutuva komponentti on saatu. Eli yksittäinen komponentti voi olla tuotannon pullonkaula ja nämä varastossa odottavat 99 komponenttia lisäävät varastojen arvoa ja heikentävät kiertonopeutta kunnes ne saadaan valmistettua asiakkaille tuotteiksi. Toki, varastojen arvot kasvavat myös muuten hyvässä kysyntätilanteessa. Komponenttien saatavuustilanne on kolmannesta vuosineljänneksestä alkaen ollut helpottumaan päin.
Kiinan tilanne vaikutti meidän operaatioihin ja kannattavuuteen muun muassa huhtikuussa 2022 koronasulun vuoksi. Jotkut asiakkaistamme preferoivat tuotantoa muualla kuin Kiinassa ja meidän globaali 9 tehtaan verkosto pystyy näihin toiveisiin vastaamaan. Viime aikoina olemme investoineet olemassa oleviin tuotantoyksiköihin ja niiden tehokkuuden parantamiseen sekä kapasiteetin lisäämiseen, joten siirto meidän Euroopan tai Yhdysvaltojen tehtaille on melko helppoa. Meidän altistuminen Kiina-riskille on melko maltillinen: meillä on yksi tehdas Kiinassa, joka palvelee pääosin Kiinan markkinoilla toimivia asiakkaitamme.

Toivottavasti nämä vastasivat riittävällä tasolla kysymyksiisi.

Yst.terv. Pasi

21 tykkäystä

Kasvu jatkuu: Scanfil investoi Sieradzin tehtaan tuotantokapasiteettiin

Scanfil on päättänyt investoida uuteen tuotantoteknologiaan Sieradzin tehtaalla Puolassa. Investointi sisältää uuden elektroniikkatuotantolinjan ja varastoautomaation. Kokonaisinvestointi on noin 6 miljoonaa euroa.

Lisäksi Scanfil aloittaa suunnittelemaan nykyisen tehtaan laajentamista uudella noin 8 000 m² tuotantorakennuksella. Projektin esisuunnittelu aloitetaan välittömästi ja lopullinen päätös uudesta tuotantorakennuksesta tehdään myöhemmin vuonna 2023.

”Uusi elektroniikanvalmistuslinja tulee osaksi olemassa olevaa tehdasrakennusta ja se kasvattaa Sieradzin tehtaan elektroniikkatuotannon kapasiteettia jo kolmannen vuosineljänneksen aikana vuonna 2023”, sanoo Scanfilin toimitusjohtaja Petteri Jokitalo. “Päätös laajennuksesta odotetaan tehtävän vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Mikäli uusi rakennusprojekti toteutetaan, Sieradzin tehtaan kokonaispinta-ala kasvaa lähes 26 000 m² kokoiseksi vuoteen 2025 mennessä.”

Investointipäätös perustuu olemassa olevaan vahvaan asiakaskysyntään ja ennustettuun kasvupotentiaaliin, jonka ajureina ovat erityisesti Industrial ja Medtech -asiakkaat.

28 tykkäystä

Kyllähän tuo investointiuutinen luo edelletyksiä kannattavan kasvun tarinan jatkumiselle.

Toivottavasti käyttöpääoman määrää on saatu/saadaan supistettua, ettei tarvitse korollisella velalla rahoittaa investointeja.

2 tykkäystä

Scanfil on allekirjoittanut toimitusjohtajasopimuksen Christophe Sut’in kanssa

Scanfil on tänään allekirjoittanut sopimuksen Christophe Sut’in kanssa, joka aloittaa Scanfilin uutena toimitusjohtajana viimeistään 1.9.2023. Siihen asti toimitusjohtajana jatkaa yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Petteri Jokitalo. Tämän jälkeen Petteri Jokitalo jatkaa hallituksen neuvonantajana vuoden 2023 loppuun saakka.

Christophe Sut toimii Sandvik-konsernissa Manufacturing Solutions –segmentin liiketoimintajohtajana. Hänellä on laaja, yli 12 vuoden kokemus, B2B-liiketoiminnan kehittämisestä, myynnistä ja markkinoinnista.

“Minulla on kunnia tulla nimitetyksi Scanfilin uudeksi toimitusjohtajaksi. Se on yksi Euroopan johtavista sopimusvalmistajista”, sanoo Christophe Sut. “Yhtiö on taloudellisesti vahva ja nopeasti kasvava. Se on asiakkaidensa ja tavarantoimittajiensa keskuudessa tunnustettu liikekumppani ja työntekijöidensä keskuudessa arvostettu työnantaja”.

“Haluan hallituksen puolesta toivottaa Christophen tervetulleeksi yhtiöön”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Harri Takanen. ”Olemme iloisia saadessamme Christophen mukaan, ja johtamaan Scanfilin kansainvälisen kasvun ja kannattavuuden seuraavaan vaiheeseen”.

15 tykkäystä

Pystytkö @Pasi_Hiedanpaa yhtään avaamaan asiakaskysynnän jakautumisestsa maantieteellisesti? Scanfil investoi Sieradzin tehtaan tuotantokapasiteettiin asiakaskysynnän vuoksi (erityisesti Industrial ja Medtech -asiakkaat). Mikä on tilanne Sievin tehtaan osalta?

Scanfilin Sievin tehtaan ympäristössä on nähdäkseni isoja muutoksia työntekijöiden saatavuudessa tapahtumassa, kun Leden Group tuo omat tytäryhtiönsä saman katon alle siirtymällä Oulaisiin ja siis viemällä Ojala Groupin ja Celermecin pois Sievistä. Sievistä poistuu siis suhteellisen paljon työpaikkoja ja on äärimmäisen todennäköistä, että nämä työntekijät eivät lähde Oulaisiin töihin (välimatka +50 km ja tästä on paljon hiljaista tietoa työntekijöiden keskuudesta :slight_smile: ) → alueella on siis paljon alan osaajia ja vähän työpaikkoja. Lisäksi Scanfilin Sievin tehtaan lähelle jää nyt paljon tehdastiloja tyhjilleen, joita voisi saada äärimmäisen houkuttelevalle hinnalla ottaen huomioon Scanfilin neuvotteluaseman äärettömän tärkeänä työllistäjänä Sievin alueella.

Käsittääkseni Sievin tehtaalla tehdään pitkälti pohjoismaisten asiakkaiden komponentteja ja lopputuotteita, joten lähinnä ajattelin että onko tässä Scanfililla erinomainen mahdollisuus kasvaa ääärimmäisen kannattavasti ja orgaanisesti Sievin tehtaan osalta? Työnvoiman saatavuus luulisi olevan erinomaista, samoin tehdastilojen saatavuus. Ei puutu kuin kysyntä enää, vai puuttuuko? :smiley:

8 tykkäystä

Hyvä kysymys - ja pahoitteluni myöhäisestä vastauksesta. Tässä taulukko viime vuoden vuosikertomuksesta meidän asiakkaiden maantieteellisestä jakaumasta:
image
Siinä näkyy muutoksen 2021 ja 2020. Vuoden 2022 vuosikertomus ilmestyy viimeistään 29.2. Siitä löytyy sitten vastaavat tiedot 2022 osalta.

Olen - ja olemme - tietoisia Ledenin muutoksista. Esitit hyviä huomioita ja toivottavasti Scanfilin huokuttelevuus alueen työnantajana kasvaa entisestään. Kysyntäasiaan tulemme ottamaan kantaa 21.2. julkaistavan tilinpäätöstiedotteen yhteydessä kun annamme ohjaustiedon vuodelle 2023.

15 tykkäystä