Scanfil - Sopimusvalmistaja salkun täytteeksi

Tässä on lyytikon kommentit. :slight_smile:

Scanfil julkisti tänään aamulla Q1-tuloksensa, joka oli huhtikuun tulosvaroituksen jälkeen nousseita ennusteitammekin parempi etenkin ennusteitamme korkeamman liikevaihdon takia. Tuoreen ohjeistuksensa Scanfil toisti raportissa ja myös loppuvuoden näkymät ovat vahvan kysyntätilanteen ansiosta erittäin hyvät. Alustavasti emme usko raportin aiheuttavan merkittäviä muutoksia Scanflin nousujohteisiin lähiaikojen ennusteisiimme.

Evlin ajatuksia:
Scanfil’s Q1 was expected to be strong, however the results still clearly topped estimates by many percentage points. In our view it wouldn’t seem too difficult for the company to reach the higher end of its guidance range for the year.

Nordean pohdintoja:
Scanfil reported 1% above our net sales forecast in Q1. Operating profit was even 10% above our estimates in Q1. Capacity utilization ratios have been in a good level in Q1. Guidance was same as published on 12 April 2023. Full year 2023 revenue guidance midpoint indicates 8% y/y revenue growth in 2023. Operating profit guidance midpoint gives 6.6% EBIT margin for 2023 (consensus 6.4%). The main reason for a good development has been European energy efficiency and the green transition customer segments. The company will also get more capacity online in Atlanta and in Sieradz sites in Q3 2023. Overall, operating profit margin improvement seen in Q1 2023 looks sustainable.

2 tykkäystä

Nyt menee kovaa ja kurssi kiittää. Katselin Scanfilin velkojen sulamista ja varsinaisia korollisia velkoja alkaa olemaan melko maltillinen määrä. Pieni yrityskauppa voisi tässä kohtaa olla paikallaan.

Olisiko siinä teollista logiikkaa, jos Scanfil ostaisi ostaisi / tekisi osakevaihdon Incapista? Scanfilin markkina-arvo on nyt 630 miljoonaa ja Incapin 300 miljoonaa. Päällekkäisyyksiä on Euroopassa, mutta toisaalta markkina kasvaa. Scanfil taas on USA:ssa, kun taas Incapilla on toimintaa Intiassa. Nämä täydentäisivät toisiaan. Incapista varsinaista liikevaihtoa tulisi vähän, mutta kannattavuutta senkin edestä.

Toki alkuun Incapista voisi ostaa nurkan ja edetä hiljalleen kohti lunastusta?

2 tykkäystä

Q3 valmistumassa uusia laajennuksia. Mitä sitä turhaan ostelemaan mikäli orgaanisestikin saavutetaan kasvua

Kyllähän noita varmasti koko ajan katsellaan, mutta eri asia onko hintataso kohdillaan

1 tykkäys

Yritysosto hinnalla millä hyvänsä on hyvä idea, kun tekee toisen rahoilla ja on tj ja hallitus yrityksessä missä ei pääomistajaa ole vahtimassa omistaja-arvosta. Kun historiaa katsoo vaikka 20 vuotta, mielestäni Scanfilistä ja Incapista ei voi yrityksinä puhua samassa lauseessa. Scanfilillakin on kokemusta onnistuneista (mm. Parnertech ja muitakin) yritysjärjestelyjä ja riittävästi vähän heikommin onnistuneita yrityskauppoja. Scanfil on kertonut ainakin viimeiset vuodet etsivän aktiivisesti ostettavaa ja niitä varmasti tarjotaan koko ajan. Hintalappu vaan on varmaan ollut halvan rahan aikaan kohteille liian korkea. Minä omistaja ainakin uskon johdon ja hallituksen nykyiseen toimintaan todella hyvin. Scanfil vaanii kuin kissaeläin sopivaa kohdetta ja iskee kuin kissaeläin kun sopi kohde tulee kohdalle. Nykyinen orgaaninen kasvu on minusta todella hyvää ja järkevää nyt ja näyttää siltä lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä laajennetaan ainakin kahta tehdasta ja asiakkaita tulee hyvin. Tätä on tapahtunut aikakin kolme viimeistä vuotta, mitä toki korona ja komponenttipula ovat vähän puristaneet. Itse uskon suhteellisen terveessä markkinassa Scanfilin pystyvän performoimaan 3–8 % orgaanista kasvua keskimäärin tulevinakin vuosina (ks. ka orgaaninen kasvu Parnnertech saneeraukseen jälkeen). Inderes taitaa ennustaa liikevaihdon laskua ensi vuodelle -3%, mutta uskon ajatuksella ”yli ajan” tulevaisuuden olevan suunnilleen menneisyyden kaltainen (paino sanalla uskon).

4 tykkäystä

Katselin vähän myöhässä tuon tulosjulkistuksen tallenteen ja siellä Q&A-osiossa oli puhe yrityskaupoista. Ymmärsin itse niin, että TJ on tällä hetkellä tyytyväinen siihen, että ovat keskittyneet orgaaniseen kasvuun ja se on tuottanutkin tulosta. TJ puhui myös mahdollisesta tehdasverkoston laajentamisesta tulevaisuudessa ja tässä yhteydessä nousi esiin potentiaalisina vaihtoehtoina muun muassa Intia, Vietnam ja Malesia. Kyllä siellä tosin mainittiin, että orgaanisen kasvun kiihdyttäminen yritysostolla ei ole poissuljettu. Summa summarum, tulkitsin kuitenkin itse että tällä hetkellä todennäköisempää on että keskittyvät orgaaniseen kasvuun ja kiihdyttävät sitä tehtaiden kapasiteettia lisäämällä / laajentamalla tehdasverkostoa maantieteellisesti uusille alueille.

4 tykkäystä

Vastaan ihan Scanfilin ketjuun, koska ketju ei mikään erityisen vilkas ole ja kuitenkin CEO:n myynnit ihan ok täällä ilmoittaa :slight_smile:

Jokitalohan jää tosiaan pois yhtiön vetovastuusta, joten en ole kovin yllättynyt että myy ainakin osan omistuksistaan.

Tuli tänään huvikseen katsottua Scanfilin “suurimmat omistajat” lista läpi. Yhtiön perustajan Jorma Takasen ja hänen “lähipiirinsä” omistaa käytännössä 70 % yhtiön osakekannasta. Ei paljon näy rahastoja yms listalla. Ja kun tuntee Takasten sukua, niin aika selvää että pääosin tuo 70 % on melkoisessa ikiholdissa. Vaihto tämän vuoksi luonnollisesti yhtiön kokoon nähden melko maltillista. Toisaalta ei ole pelkoa että tätä firmaa kukaan ulkomaalainen saisi ostettua.

En Helsingin pörssistä oikein toista yhtiötä tiedä joka menee näin tutkan alla ja jolla on vuosi(kymmenien) track record kannattavasta kasvusta. Tasaisen tappavaa orgaanista kasvua kannattavasti ja hyvillä pääoman tuotoilla. Mielettömän hienosti on Scanfil omistaja-arvoa luonut koko olemassa olonsa aikana ja en näe oikein mitään syytä miksi näin ei olisi jatkossakin. Liiketoiminnan riskiprofiilikin koko ajan laskemaan päin kun asiakassuhteet lisääntyvät ja asiakkaita tullut eri segmenteistä.

22 tykkäystä

Kysymys @Pasi_Hiedanpaa yhtiön sisäpiirikaupoista parin viimepäivien ajalta. Yhtiön johto on myynyt osakkeita, mutta samalla merkinnyt optioilla yli puolet halvempia uusia osakkeita lähes samalla summalla. En ole kovin hyvin selvillä yhtiön johdon palkitsemispolitiikasta, mutta kyseinen “veivaus” näyttää ulkopuolelta tarkastellen erikoiselta. Pystyttekö avamaan, miksi kyseiseen menettelyyn on ryhdytty? Miksi johto ei ole ainoastaan päätynyt merkitsemään optioilla uusia osakkeita sen sijaan, että ovat päätyneet välissä myymään osakkeita, ja vasta tämän jälkeen hankkimaan lähes koko rahalla uusia?

4 tykkäystä

Sähköisen liikenteen suurteholatauslaitteita valmistava Enersense Charging Oy ja elektroniikkateollisuuden valmistuskumppani Scanfil Oyj ovat aloittaneet yhteistyön Enersensen uusien suurteholatauslaitteiden valmistuksessa.

”Yhteistyö Scanfilin kanssa on lähtenyt todella hienosti käyntiin. Scanfilillä on pitkäaikaista ja vahvaa kokemusta elektroniikkalaitteiden kokoonpanosta ja uskon, että tämä yhteistyö tarjoaa meillekin oivat kasvun mahdollisuudet. Pystymme nyt nostamaan nopeastikin tuotantomääriämme asiakkaidemme tarpeiden mukaan”, toteaa Enersensen sähköisen liikenteen latausratkaisujen johtaja Topias Koskela.

6 tykkäystä

Kiva kun tätä kysytään, koska tästä on välillä ollut epäselvyyttä.

Optioilla merkittävät osakkeet tulee maksaa yhtiölle. Varoja maksuun voi vapauttaa esim. osakkeita tai muita omistuksia myymällä, käteisvaroista tai ottamalla lainaa. Transaktio on ns. cash neutral.

Myyntien jälkeen optionsaajan osakeomistukset ovat Scanfilissä kasvaneet ja sitä kautta myös yhtenevä intressi muiden osakkeenomistajien kanssa on kasvanut.Toivottavasti tämä vastaa kysymykseesi.

Yst.terv. Pasi

10 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Kysyin asiaa, koska en aiemmin ollut törmännyt vastaavaan menettelyyn omistamieni yhtiöiden ja niissä toimivan johdon kohdalla. Muiden yhtiöiden johto on kyllä merkkaillut mahdollisuuksien mukaan optioilla uusia osakkeita (välillä jopa hävyttömän hyvään hintaan :wink:), mutta eivät vastaavasti ole signaloineet myynneillään mitään. Molemmissa tapauksissa kyllä johdon omistusosuus yhtiöstä kasvaa. Toisella se kasvaa ilman myyntien aiheuttamaa hämmennystä. Yhtä kaikki, en usko, että täällä foorumilla tai sijoittavassa kansanosassa olisi ketään, joka ei tekisi samoin, jos mahdollisuus siihen tulisi. Kukapa meistä ei myisi osakkeitaan hyvällä hintaa ja merkitsisi samalla euromäärällä tuplasti uusia, jos se vaan olisi mahdollista. Näin se vaan menee.

1 tykkäys

Sijoittaja.fI:n juttu laatuyhtiöstä on alla, se on osin maksumuurin takana, mutta Scanfilin osuus näkyy. Ei mitään ihmeellisempää uutta ja tämän yhtiön osuuden lukee minuutissa. :slight_smile:

Elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja Scanfil on täyden kympin laatuyhtiö osaketyökalussa, ja se yltää myös kokonaispisteillä listan kärkipäähän.

4 tykkäystä

Scanfilin ulkomaalaisomistus ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa yli 5 prosentin.

9 tykkäystä

Oikein mukavaa huomata että myös ulkomaalainen omistus on keksinyt Scanfilin sijoituskohteekseen. Ja vielä kun tämä tapahtuu lähes ath-hinnoilla niin sieltä(kin) löytyy uskoa/näkemystä että yrityksen kehitys on tulevaisuudessakin sijoituksen arvoinen.

Taasen koputellaan mukavan numeerisen merkkipaalun ovia. 4-digit osakearvostus on tosi lähellä viimein toteutua. Pidetään peukkuja sille, josko 10€ puhkaistaisiin vaikka tänään… :yum:

1 tykkäys

Tunnen Scanfiliä huonosti, mutta koitin tässä hieman aloittaa perehtymistä. Muutamat muut elektroniikan sopimusvalmistajat ovat tutumpia, joten toimiala, sen liiketoimintamallit ja kilpailutilanne eivät kuitenkaan ole aivan vieraita.

Kiinnitin huomiota toimialan ja Scanfilin kasvuprofiiliin.

Toimialan kasvu:

EMS-toimialan uskotaan kasvavan varsin vahvasti 2-6 prosenttia vuodessa maantieteellisestä markkinasta riippuen. Kasvua ajanee erityisesti yleinen elektroniikkakysyntä (mm. digitalisaatio, sähköistyminen, elintason nousu, greentech, ikääntyminen jne.), ulkoistusasteen nousu ja sen seurauksena EMS-toimijoiden kasvava osuus arvoketjusta. Scanfil toimii ymmärtääkseni enemmän teollisuuselektroniikassa, jossa ulkoistustrendillä on kuluttajapuolta enemmän kasvuvaraa.

Lisäksi jos katselee ja kuuntelee muita EMS-toimijoita tulosjulkistuksissaan ja pääomamarkkinapäivissään, niin kyllä he aika poikkeuksetta arvioivat kysyntäkuvan tulevina vuosina olevan erinomainen ja myös pidemmän aikavälin näkymä on vahva. Myös kilpailija Incap kehui EMS-toimialan näkymiä, vaikka onkin itse ajautunut hankaluuksiin suurimman asiakkaan pienentäessä varastojaan.

Historia:

Scanfil on tainnut kasvaa putkeen viimeiset kymmenkunta vuotta. Matkalle mahtuu toki yritysostoja, enkä ehtinyt vielä perehtyä orgaanisen kasvun historiaan, mutta joka tapauksessa näytöt kasvusta ovat aika vahvat.

Scanfilin ohjeistus 2023:

Scanfililtä ei odotettu hääppöistä vuotta 2023 vielä vuosi sitten, sillä esimerkiksi Inderes ennusti liikevaihdon laskevan 4,5 prosenttia tasan vuosi sitten.

Toisin kuitenkin kävi.

Scanfil veti todella vahvan loppuvuoden 2022 ja antoi vuodelle 2023 ihan luottamusta herättävän ohjeistuksen (alalaita toki ohjeisti liikevaihdon laskua), jota se on jo kertaalleen joutunut positiivisessa mielessä tulosvaroittamaan. Nyt jos ohjeistukseen osutaan, tulee alalaidassakin ihan mukavaa kasvua (liikevaihto 2022: ~840 M€)

Scanfil arvioi vuoden 2023 liikevaihdon olevan 880–940 (21.2.2023 julkaistu arvio: 820–890) milj. euroa ja oikaistun liikevoiton 56–64 (49–55) milj. euroa.

Scanfilin pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet:

Scanfil tavoittelee vuosittain 5–7 % orgaanista liikevaihdon kasvua ja 7 % liikevoittotasoa. Scanfil pyrkii maksamaan kasvavaa osinkoa, joka on noin 1/3 osakekohtaisesta tuloksesta.

Scanfil itse tavoittelee edellä mainittua orgaanista kasvua, joka on siis aivan ennustetun markkinakasvun ylälaidassa tai jopa hieman sen yläpuolella.

Voi olla, että olen tämän suhteen hieman hakoteillä, mutta oma käsitykseni on, että Scanfil on kärsinyt (esim. komponenttien hankintaongelmat) hieman enemmän korona-ajasta kuin muutamat kovat kilpailijansa. Lisäksi minulle on tullut mielikuva, että Scanfil olisi vasta nyt saamassa hieman enemmän jalansijaa esimerkiksi hulppeasti kasvavassa greentech-segmentissä, joskin on hyvä huomata, että Scanfilin jokainen viidestä segmentistä kasvoi hienosti Q1/2023-raportissa.

Yhteenveto ja pohdintaa Inderes-ennusteista:

Kaikki tämä huomioiden voisi olettaa, että Scanfilin tuleville vuosille ennustaisi mieluummin liikevaihdon kasvua kuin laskua. Kuitenkin Inderesin ennusteissa liikevaihto laskee 2024 ja kasvaa vuosina 2025-2026 vain 2,8-3,8 prosenttia.

Olen itsekin suhteellisen skeptinen - tai ainakin epävarma - yleisestä taloustilanteesta 2023-2025, mutta en vielä sen perusteella uskaltaisi ennustaa em. näyttöjä ja kasvutrendiä vastaan.

Siksi minulle tulikin tässä sellainen fiilis, että onko Scanfilin asiakkuuksissa, liiketoimintamallissa tai jossakin muussa osa-alueessa jotakin sellaista, joka tekisi liikevaihdon laskusta 2024 erityisen todennäköistä? Onko jotakin, mitä en nyt tässä hahmota?

Lainaan @Antti_Viljakainen laajaa raporttia kesäkuulta 2022, koska oletan, tässä kirjoitetut syyt vuodelle 2023 voisivat olla edelleen samat, mutta ajankohta olisi siirtynyt vuodelle 2024? Antti, onko tässä ne syyt, joiden vuoksi odotat kasvukuvan olevan lähivuosina negatiivinen tai niukasti positiivinen?

Maailmantalouden osalta tilanne on taas hyvin epävarma, sillä keskuspankit taistelevat inflaatiota
vastaan kiristämällä rahapolitiikkaa, mikä voi heikossa skenaariossa sekä yhdessä kuluttajien
varovaisuuden ja laskeneen kuluttajaluottamuksen kanssa johtaa lopulta reippaaseenkin talouskasvun hidastumiseen. Siten myös Scanfilin asetelmat ensi vuoteen ovat makroperspektiivistä mielestämme heikentymään päin nykyisen uutisvirran valossa, vaikka periaatteessa ekonomistit ennustavatkin vielä globaalin talouden kehittyvän kohtuullisesti myös ensi vuonna.

Vuonna 2023 odotamme Scanfilin liikevaihdon laskevan 5 % 740 MEUR:oon. Laskun pääajuri on
vuonna materiaalitilanteen parantumisen myötä tuntuvasti supistuva tilapäismyynti. Volyymien
arviomme kehittyvän epävarmuuksista huolimatta ja siedettävänä pysyvää taloustilannetta peilaten
lievästi nousujohteisesti, mitä tukee toimialan pitkän ajan trendit ja Scanfilin pienet markkinaosuuksien voitot. Yhtiön orgaaniseen kasvun 5-7 %:n tavoitteeseen yltämistä emme usko taloustilanteen silti tukevan tarpeeksi.

12 tykkäystä

Pääpiirteittäin. Tosiaan tuon tilapäismyynnin odotan häviävän numeroista kokonaan vuodesta 2024 alkaen ja vähenevän oleellisesti jo tänä vuonna, mikä tietenkin painaa orgaanista kasvua raportoiduilla luvuilla näinä vuosina. Tämä tilapäismyynnin puuttuminen on myös tärkein selittäjä vuoden 2024 kasvuennusteen etumerkille.

Scanfilin tai minkä tahansa muun EMS-yhtiön tuloksen muodostumisen kannalta liikevaihtorivillä oleellista on mielestäni oikeastaan volyymi. Tätä Scanfilin tai muiden EMS-yhtiöiden raportoinnista ei saa suoraan irti ja sen raportointi onkin toimitettavien tuotteiden laaja kirjo huomioiden vaikeaa. Hintojen muutoksilla ja tilapäismyynnillä voi olla raportoitua kasvua nostava tai laskeva vaikutus, mutta tuloksen muodostumisen kannalta näistä tekijöistä muodostuva kasvu on EMS-yhtiölle molempiin suuntiin lähellä nollasummapeliä. Näin ollen suosittelisin sijoittajia keskittymään sopimusvalmistajissa tällä hetkellä etenkin absoluuttiseen tuloskertymään kasvuprosentin tai kannattavuuden sijaan. Toki nykyistä normaalimmassa inflaatioympäristössä volyymin muutos vastaa melko hyvin liikevaihdon kasvua, joten pidemmällä sihdillä liikevaihdon kasvukin on relevantti mittari.

3 tykkäystä

Scanfilin edellinen kauppa Vodafonen tytäryhtiön grandcentrixin kanssa sai jatkoa: Scanfil aloittaa valmistamaan Vodafonen Asset Solar tracker -laitteita - Scanfil

10 tykkäystä

@Antti_Viljakainen on tehnyt hienon Laajan raportin Scanfilistä. Laajat raportit ovat kaikkien luettavissa, eli näissä ei ole mitään “muureja”. :slight_smile:

Scanfil tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ulkoistaa tuotteiden valmistus ja keskittyä omiin ydintoimintoihinsa, mikä luo asiakkaille joustoa kulurakenteisiin ja tehostaa pääomien käyttöä. Yhtiö on päässyt viime kvartaaleilla yli korona-ajan materiaalihaasteista ja yhtiön viimeisen vuosikymmenen kannattavan kasvun track-record on vakuuttava.

Rapsasta poimittua:

"Pitkät asiakassuhteet ovat tärkeitä

Sopimusvalmistajien ansaintalogiikasta johtuen pitkäkestoiset asiakassuhteet ovat erittäin tärkeitä. Arviomme mukaan Scanfilin kokonaistoimituksiin taipuvan toimintamallin vahvuudet nousevat esiin juuri pitkissä asiakassuhteissa laitevalmistajien asteittain kasvavia volyymimääriä ja niiden myötä syntyviä lisäpalvelutarpeita mukaillen. Tätä taustaa vasten on järkeenkäypää, että pitkien asiakassuhteiden tavoittelu on myös yksi yhtiön strategisista tavoitteista.

Tässä Scanfil on myös historiallisesti tarkasteltuna onnistunut erittäin hyvin, eikä avainasiakkaita ole menetetty käytännössä koskaan…"

EDIT:

Laitetaan vielä aamarikommentikin tähän.

6 tykkäystä

Uusi tulosohjeistus vuodelle 2023:

Scanfil arvioi vuoden 2023 liikevaihdon olevan 900–950 milj. euroa ja oikaistun liikevoiton 61–68 milj. euroa.

Aikaisempi tulosohjeistus, julkaistu 12.4.2023:

Scanfil arvioi vuoden 2023 liikevaihdon olevan 880–940 milj. euroa ja oikaistun liikevoiton 56–64 milj. euroa.

Scanfil julkaisee tammi-kesäkuun osavuosikatsauksen perjantaina 4.8.2023 arviolta klo 8.00.

17 tykkäystä

@Tommi_Saarinen on antanut kommenttinsa Scanfilin posarista. :sunglasses:

Sit tässä on Nordean turinat posarista. :slight_smile:

2 tykkäystä

Onko analyytikko vaihtunut vai onko Viljakainen vaan lomilla?