Osakesijoittaminen

Serviceware SE - Keski-Eurooppalainen vaihtoehto

Serviceware toimittaa erilaisia ESM-tuotteita Eurooppaan, pääfokuksena saksankieliset maat, Espanja ja UK.

Servicewarella on sekä vanhaa lisensseihin ja infrastruktuurin ylläpitoon perustuvaa bisnestä, mutta strategian mukaisesti niiden roolia ollaan vähentämässä ja transformaatio ESM-SaaS-liiketoimintaan on käynnissä. Ohessa Q32020 YTD (huomioi että yhtiöllä on tavanomaisesta poikkeava kalenterivuosi):

image

Yhtiöllä on todella vakuuttava vakuuttava asiakaskanta. Neljä kappaletta Saksan seitsemästä suurimmasta yhtiöstä ovat Servicewaren asiakkaita, sekä 12 kappaletta DAX 30 yhtiöistä! Ohessa esimerkkejä yhtiön asiakkaista, jotka ovat varmasti sijoittajille tuttuja:

Monesti softabisneksessä asiakkaat ovat kovin tyytymättömiä palveluun. Servicewaren asiakkaat sen sijaan ovat erittäin tyytyväisiä yhtiön tuotteisiin ja yhtiö onkin sektorin selvä tyytyväisyysjohtaja.

Yhtiön perustajat (CEO ja CFO) omistavat yhtiöstä vieläkin yli 60%, joten johdon motivaation luulisi olevan kunnossa:

Kaikesta tästä huolimatta Servicewaren kertoimet ovat maltillisia ja markkina-arvo naurettavat 138 M€!

Mistä tämä mahtaa johtua? 2018 yhtiö listautui ylihintaan tavoitteenan kerätä rahaa SaaS-transformaatiota ja yritysostoja varten. Kuten aina SaaS-bisneksessä, myös tässä transformaatiossa kannattavuus hetkellisesti romahti koska asiakkaan hankkimiskulut tulevat heti mutta tuotto viiveellä. Osakeantiin osallistuneet menettivät paljon rahaa, kun markkinat eivät hyväksyneet lyhyen aikavälin miinusriviä tuloksessa:

Tämä listautumisrahastus oli nykysijoittajille erittäin mukava asia, koska yhtiöllä on yritysostojenkin jälkeen vielä todella merkittävä sotakassa, jonka varassa on helppo kasvaa:

SWKassa

Ohessa lisälukemista yhtiöstä:

Yhtiön uutisvirtaa:
https://serviceware-se.com/company/investor-relations/ad-hoc-news

Tietoa kilpailukentästä:

2020-German-vendor-selection-matrix-ITSM.pdf (1,5 Mt)

2020-Global-vendor-selection-matrix-ITSM.pdf (1,5 Mt)

Analyytikkojen suositushintoja:

75 tykkäystä

Numerot näyttää hyvältä. Vaatii lisää tutkimuksia. Toivottavasti ei lähde juna asemalta ennen.

5 tykkäystä

Yhtiöllä on todella mielenkiintoinen Q4 tulossa ja seuraava suuri kysymys lieneekin että milloin mennään kassavirran osalta nollaan. Ennusteet lähtevät siitä että tämä tapahtuu 2021

Kuitenkin jos katsomme hieman yhtiön SaaS-liikevaihdon historiaa, niin huomaamme että Q3 on yleensä ollut erittäin heikko ja Q4 taas tehty todella suuria pomppuja:

18Q1 18Q2 18Q3 18Q4 19Q1 19Q2 19Q3 19Q4 20Q1 20Q2 20Q3
Vuoden kumulatiivinen SaaS-Liikevaihto M€ 3,627 7,403 10,068 16,3 5,641 12,548 15,994 24,3 7,263 15,335 22,414
SaaS-liikevaihdon vuosikasvu % 56 % 69 % 59 % 49 % 29 % 22 % 40 %
Kvartaalin SaaS-liikevaihto M€ 3,627 3,776 2,665 6,232 5,641 6,907 3,446 8,306 7,263 8,072 7,079
Q-Q SaaS-liikevaihto % 4 % -29 % 134 % -9 % 22 % -50 % 141 % -13 % 11 % -12 %

Todella iso kysymys onkin että mitä käy 2020 Q4, nyt kun tehtiin ennätyshyvä Q3. Onko lupa odottaa yli 100% Q-Q SaaS-liikevaihdon pomppua myös tänäkin vuonna? Tuo koronan boostaama aikaisempia vuosia selvästi parempi Q3 tarkoittaa että Q4 SaaS-liikevaihdosta tulisi näin ollen törkeän hyvä.

11 tykkäystä

Ei ole yhtiö ainakaan arvostuksella pilattu. 2021E EV/Sales 1.4x. Yhdellä alan isoimmista ServiceNow:lla se on 19x, ja mielenkiintoisempana ServiceWarea selvästi pienempi Efecte treidaa 3.8x.

8 tykkäystä

“Makings of a multibagger” by Alta Fox

15 tykkäystä

Näyttää ihan mielenkiintoiselta tosiaan. Nyt lähdin mukaan. Pitää vielä tarkistella tarkemmin tuo raportti :thinking:

2 tykkäystä

Tiedätkö @Pohjolan_Eka voiko Saas-kasvu tulla ainakin osittain siitä että tuota muuta liikevaihtoa “vaihdetaan” Saas-liikevaihdoksi muuttamalla sopimuksia/myymällä eri tuote/tms samalle asiakkaalle?

Ja osaatko arvioida millaista katetta nuo lisenssi + maintenance myynnit voisivat tuoda?

2 tykkäystä

Pitäisin todennäköisenä että osa SaaS-liikevaihdosta tulee kun vanhoja asiakkaita konvertoidaan SaaS-malliin. Sitä ei pidä sinänsä surkutella, sillä joku sen tulee väistämättä tekemään kuitenkin ja SaaS-liikevaihto on arvokkaampaa eli omien konvertointikin luo pitkällä tähtäyksellä omistaja-arvoa kun samasta asiakkaasta saadaan enemmän tuloja koko asiakkuuden ajalta. Kun katsoo menneisyyden lukuja niin vaikuttaa että tuo lisenssi+maintenance puoli tuo nettotuloja 10-15% liiketoiminnan liikevaihdosta.

Yksi tapa miten arvostusta voisi lähestyä olisi osien summa:

Esimerkiksi näin:
30 m€ SaaS-liikevaihtoa 20-30% kasvulla. Tämän kokoiselle hyvin maantieteellisesti hajautetulle ja laajan tuoteportfolion omistavalle yhtiölle antaisin SaaS-liiketoiminnalle kertoimen P/S 4x eli 120 M€

40 m€ hitaasti poistuvaa ei-SaaS-liikevaihtoa, jonka oletan jatkossa laskevan 5-10% vuodessa. Tuottaa ihan hyvin, mutta lyödään tälle “Nokia”-kerroin P/S 0,8x eli 32 M€

Sitten vielä nettokassaa yli 30 M€ vuoden lopussa.

Eli kyllä sanoisin yhtiön olevan aliarvostettu näillä lähtökohdilla. SaaS-P/S-kertoimissa on lyhyellä tähtäimelläkin nousuvaraa kertoimeen 5x, jos ensi vuonna suorituminen jatkuu hyvänä ja kassavirta kääntyy nollaan/positiiviseksi. Ei-Saas-liikevaihdon kestävyys on hieman kysymysmerkki, mutta sen romahtaminenkaan ei olisi katastrofi valuaation kannalta ja jopa voisi auttaa tuomaan SaaS-bisnestä paremmin esille.

Konservatiivisillakin kasvuoletuksilla 2021 valuaatio pyörii nykyisillä kertoimilla 203 M€ - 216 M€ alueella eli hyvään vuosituottoon päästään. Kuten aikaisemmin totesin niin tuossa SaaS-kertoimessa on vielä nousuvaraa ja 2020Q4 on mahdollista tulla erittäin kova!

10 tykkäystä

Vaikuttaa muuten todella mielenkiintoiselta, seuraako tätä mikään suuri analyysitalo? Sellaista ei toki tarvitse, jos tämä ketju muuntuu Smart Eye tyyppiseksi :smiley:

5 tykkäystä

Sen riskin näen tuossa konvertoimisessa, että mitä jos “orgaaninen” Saas-kasvu onkin todellisuudessa todella pientä, ja yhtiöllä on pikku hiljaa ehtyvä legacy-asiakaskunta jota konvertoidaan Saas-asiakkaiksi. Tästä olisi hyvä saada dataa :thinking:

5 tykkäystä

Markkinoilla pitäisi kyllä olla tilaa kasvaa myös uusissa asiakkaissa. Oheinen kuva on Inderesin Efecten laajasta raportista. Huomioi Servicewaren kohdemarkkinat Saksa, Itävalta, Espanja ja Iso-Britannia:

ITSMMarkkinat

10 tykkäystä

Tuosta voi olla jotain dataa jo saatavilla, nimittäin yhtiö julkaisee liikevaihdon kehityksen segmenteittäin.

Kvartaalit 1-3

Vuosiraportista 2019/2018
image

Yritys on laajentunut myös yritysostoin, mutta olen pistänyt merkille, että yhtiö raportoi jokaisen uutisen alalaidalla about-sarakkeessa asiakkaistaan (ja työntekijöistään) kulloisellakin hetkellä.

500 asiakasta 3/2018
700 asiakasta 3/2019
900 asiakasta 3/2020

Voitaneen kuitenkin todeta, ettei SaaS-kasvu voi olla pelkkää legacy-konversiota, koska SaaS kasvaa absoluuttisin luvuin paljon nopeammin kuin legacy tippuu. Tämä ei tietenkään ole mahdollista ilman, että “uutta” liikevaihtoa tulee jostain. Onpa se sitten yritysosto tai orgaaninen kasvu.

Saksalainen kustantaa IPOn, suomalainen ostaa nettokassan alennuksella?

@Pohjolan_Eka:lta viime aikoina tullut enemmän hyvää tavaraa kuin roskaa. :stuck_out_tongue:

25 tykkäystä

Ei ole nähtävästi Nordeassa kaupankäynnin kohteena kyseinen osake… no nyt on ainakin yksi pyyntö lähetetty lisäyksen toivossa.

9 tykkäystä

LinkedIn avoimet työpaikat:

  • Efecte 3 kpl
  • ServiceWare 50 kpl
  • BMC 148 kpl
  • FreshWorks 246 kpl
  • ServiceNow 960 kpl
  • ZenDesk 1313 kpl
10 tykkäystä

OP:lta löytyi mahdollisuus ostaa, mutta ilmeisesti käyttävät jotain meklaria, sillä en saanut ostettua yhtään kappaletta 14.95 hinnalla, vaikka kurssi kävi 14,85 vielä reilusti toimeksiannon laiton jälkeenkin. Eikä oma toimeksiantoni kirjautunut myöskään ostolaitaan. No nielin pettymyksen ja laitoin uuden toimeksiannon suoraan tämän hetkiseen kurssiin (15,2), niin meni suoraan läpi.

On kyllä suoraan sanoen niin lupaavan oloinen keissi, että oli siis pakko ottaa avauspositio. Lisäilen myöhemmin tällä viikolla, mikäli keissi onnistuu vakuuttamaan vielä tarkemmalla perehtymiselläkin. Riski Inderes-efektiin on kyllä olemassa, sillä niin pienivaihtoinen on osake.

Suuret kiitokset Pohjolan_Eka taas mielenkiintoisen yhtiön esille nostosta!

10 tykkäystä

Sisäpiiriomistuksia simply wall streetin mukaan. Pitääköhän paikkaansa :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 tykkäys

Pitää! Itse itseäni siteeraten:

Yleensä sijoittajat valittavat että johto ei omista tarpeeksi yhtiön osakkeita. Serviceware on sieltä toisesta ääripäästä missä johto omistaa jopa liiankin paljon osakkeita :cowboy_hat_face:

13 tykkäystä

Erittäin mielenkiintoinen lappu. Kiitos avauksesta. Otin myös mehevän avausposition tähän.

1 tykkäys

Kevyt myyntilaita ilmaantunut :smile:

1 tykkäys

Onko kellään tietoa mitä kuluja yhtiö voisi raportoida purchased services alla? Prosentuaalisesti varsin merkittävä summa pienentämässä myyntikatetta. image

Itseäni mietityttää tässä myös se että kasvu näyttää tulevan toistaiseksi pitkälti Saksasta. DACHin ulkopuolella kasvu ollut vaatimattomampaa vaikka DACHin ulkopuolelle kasvuun panostettu. Tämä varmaan yksi keskeinen seurattava asia sijoittajatarinan kannalta.image

3 tykkäystä