KH Group - Sievi Capital muutosmatkalla

Minua on vähän hämännyt tässä keskustelussa se, että moni on puhunut Sievin vahvasta track recordista ja osaavasta johdosta, jotka voivat jatkaa arvonluontia itsenäisen Sievin nimissä. Todellisuudessa Sievi on todella pieni viiden työntekijän, toimarin ja viiden hallitusjäsenen nakkikiska. Näistä koko hallitus on vaihtunut toukokuussa 2021, toimari on vaihtunut syyskuussa 2021, molemmat investment directorit elokuussa 2019 ja marraskuussa 2020, kuten myös investment manager on lokakuussa 2020. Ainoa avainhenkilö, jolla on selkeästi enemmän Sievi vuosia on CFO Peura, joka on liittynyt Sieviin 2016. Jos assaria ei oteta lukuun, niin siinä se firma sitten oli.

En siis missään tapauksessa väheksy näiden henkilöiden osaamista, mutta haluan kyseenalaistaa ajatuksen siitä että Sievi on näyttänyt kyntensä ja pystyy myös jatkossa luomaan arvoa. Minun mielestä suurelta osalta tätä porukkaa on vielä kynnet näyttämättä Sievin puikoissa. Kun kyseessä on näinkin pieni firma niin silloin ollaan todella riippuvaisia yksittäisistä henkilöistä ja heidän osaamisestaan.

24 tykkäystä

Peurakin on lähdössä maaliskuussa…

Ihan koko hallitus ei tainnut keväällä vaihtua, mutta muuten tilanne on kyllä aika lailla sellainen kuin kuvasit. Osaaminen on vielä tällä porukalla näyttämättä, ja hallituksen toimeksiantona oli varmaan viedä fuusio maaliin, ei pohtia Sievin strategiaa kuten nyt pitäisi tehdä.

6 tykkäystä

Ettei Juurikille tule väärinymmärryksiä niin olen itsekin vahvasti longina Sievissä. Halusin tuoda esille huoleni yhtiön koosta ja sitä kautta nostaa esille asian, että jopa yksittäisellä henkilövaihdoksella, puhumattakaan isommista määristä, voi olla valtava merkitys sen “pärjäilyyn”.

Ja oikeastaan korostit tätä minun huolta itsekin.

Olen tästä täysin samaan mieltä ja tämä saattaisi olla jopa toivottava kehityskulku. Ongelmana on että oletan hallituksen ja TJ:n nauttivan edelleen Preaton luottamusta. Preato omistaa yhtiöstä vieläkin neljänneksen, jolla käytännössä yhtiökokouksessa pääsee kertomaan miten haluaa asioiden olevan ja useimmiten näin jopa tapahtuu. Jopa tämä hetki sitten nähty “kansannousu” jäi alle 50%:n kuten tiedotteessa mainittiin. Vaikka pienomistajat ja muutama suurempi saisivat koottua rivinsä ja vaihdettua hallituksen, niin kysymys on että miten saada Päivi takaisin. Onko hänellä edes kiinnostusta.

Minulle on myös epäselvää miksi nykyinen TJ olisi automaattisesti huono valinta. Hänellä on ilmeisesti ollut tehtävänä ajaa tätä mergeriä eteenpäin. Mikäli hallitus määrittelee hänelle uuden tehtävän, kuten kasvattaa Sievin omistaja-arvoa tms, niin hän voi olla vaikka kuinka hyvä siinä. Jos hänellä ei ole siteitä Boreoon / Preatoon, niin silloinhan hänen pitäisi ajaa Sievin etuja ihan niinkuin kenen tahansa muun.

EDIT: Juurikin viesti johon vastasin on poistunut keskustelusta, joten tämä jäi hieman irralliseksi.

3 tykkäystä

Jossain muistelen nähneeni idean, että Päivi takaisin ja titteliksi hallituksen PJ. Tai miksei myös joku neuvontajan rooli. Tosin minulla ei ole mitään tietoa, onko hän kiinnostunut olemaan missään tehtävässä Sievillä.

Ei minullakaan ole mitään syytä miksi nykyinen toimitusjohtaja ei saisi jatkaa tehtävässään.

4 tykkäystä

Vähän lisää spekulaatiota. Boreon tiedotustilaisuuden mukaan Mikko Laakkosen kanssa käydään keskusteluja jatkosta. Olisiko tässä uusi ankkuriomistaja Preaton osuudelle?

19 tykkäystä

Fuusio on kuollut ja kuopattu ja hyvä niin. Mutta koska Inderesin mukaan “tieto on sijoittajan perusoikeus” ja väärien tietojen oikaiseminen mielestäni tärkeää täällä keskustelupalstoilla, niin laitetaan @Half_pro viesti Boreo-ketjusta tännekin näkyviin.

Yhtiöiden edustajathan hehkuttivat Boreon huikeaan ja hetkelliseen kurssinousuun perustunutta preemiota, mutta kun kurssi oli kääntynyt toiseen suuntaan, keksittiin selitykseksi ja preemion korvikkeeksi, että kurssithan tässä vain asettuivat vaihtosuhteen mukaisiksi ja se on ihan normaalia. Mikä kummallisinta, tätä tarinaa kertoi jopa Sievin eli käytännössä fuusioitavan yrityksen hallituksen pj. Motiiveja voi itse kukin miettiä.

Jotkut ovat tämänkin tarinan uskoneet, ja jotkut näköjään uskovat vieläkin. Totta kai on normaalia, että kurssit asettuvat vaihtosuhteen mukaisiksi, jos markkinoilla uskotaan fuusioon. Mutta haluaisin nähdä sen oppikirjan, jossa sanotaan, että tämä vaihtosuhteen mukaiseksi asettuminen tapahtuu niin, että fuusioitavan yrityksen kurssi pysyy ennallaan, ja vain valtaajan kurssi reagoi.

Asiaa voi miettiä myös siltä kannalta, olisiko Boreo tehnyt tällaista tarjousta, jos olisi oppikirjojen mukaan ollut selvää, että sen markkina-arvosta lähtee puolet pois.

4 tykkäystä

Mielikuvitus ei kovin helpolla tuo muita vaihtoehtoja mieleen. Erikseen vielä kysymyksissä kysyttiin ja vastattiin, että nämä eivät liity Boreoon

Joku koki tarpeelliseksi liputtaa viestin, mutta minusta on mielenkiintoista, että Hallqvist kertoi/lipsautti keskustelleensa Laakkosen kanssa jo ennen fuusion kariutumista. Se herättää esim. kysymyksen, onko kaikki mahdollisesti pörssikurssiin vaikuttava tieto ollut silloin kaikkien sijoittajien saatavilla. Voi toki liputtaa uudestaan, jos ei pidä tätä ollenkaan relevanttina asiana tässä ketjussa.

29 tykkäystä

Todennäköisesti soitti hänen ulostulon jälkeen, sehän olisi varsin luonnollista toimintaa siinä tilanteessa, eikä siihen mitään hämärää tarvitse liittyä. “Ennen” saattoi siis tarkoittaa juuri ennen kuin päätös ja sen julkaisu tehtiin.

1 tykkäys

Näin todennäköisesti onkin, koska Pyysing sanoi, että Laakkoseen ei ollut otettu yhteyttä fuusion ehdoista keskustelun merkeissä. Toisaalta Boreon videon perusteella Hallqvist ja Laakkonen etsivät Sieville muita vaihtoehtoja kuin fuusio, ja keskusteluja on käyty jo ennen fuusion kariutumista.

Tästä syntyy helposti vaikutelma, että Laakkonen on saanut tiedon fuusion kariutumisesta eli kahden yhtiön pörssikurssin kannalta merkittävästä tiedosta ennen sen julkaisua. Hän olisi siis voinut esim. vinkata Boreota omistavalle kaverilleen (joita hänellä tuskin on), että sinun sijassasi harkitsisin myyntiä.

Ehkä olen ainoa, joka näkee asioita näin vainoharhaisesti, mutta jos Hallqvist ei ollut aiemminkaan Laakkosen kanssa keskustellut, niin yhteyttä olisi mielestäni kannattanut ottaa vasta kariutumisen julkaisemisen jälkeen, jotta tällaisia epäilyjä ei syntyisi. Mutta erikoisia käänteitä tässä Boreo-kuviossa näyttää riittävän, ja tämä tuskin on niistä erikoisin.

6 tykkäystä

Jos nyt ollaan tarkkoja niin Boreo ei missään vaiheessa tehnyt mitään tarjousta Sievistä. Sen sijaan perustettiin Preaton ehdotuksesta toimikunta, joka päätyi ehdottamaan tätä vaihtosuhdetta. Tämä ehdotus sitten vietiin erikseen Boreon ja Sievin yhtiökokouksiin. Näin ollen Preato ei myöskään “korota tarjoustaan”, koska se ei ole koskaan mitään Sievistä tarjonnutkaan.

Olisin alun perinkin suhtautunut fuusioon positiivisemmin jos joko Preato tai Boreo olisi reilusti tehnyt tarjouksen, esimerkiksi “2,5 euroa per Sievin osake” koskien kaikkia Sievin osakkeita. Tällöin olisi ollut hyvin läpinäkyvää ja selvää millaisen preemion Preato tai Boreo oli tarjoamassa. Joku toinen firma olisi ehkä sitten voinut osallistua tarjouskilpailuun ja tarjota enemmän. Mitään haittapuolia en tällaisesta prosessista olisi nähnyt Sieville.

Sen sijaan minulle on täysi kysymysmerkki miten jokin kahden yrityksen perustama toimikunta voi tehdä “riippumatton ehdotuksen” siitä, mikä on sopiva vaihtosuhde. Sopiva kenen kannalta? Eihän tuollaista riippumattomuutta voi olla olemassakaan, vaan kyse on kahden eri yrityksen osakkeenomistajien intresseistä. Sievin laajan omistajakunnan intressi olisi ilman muuta ollut sanoa “ei” toimikunnalle ja sanoa Boreolle että tehkää vain tarjous niin katsotaan sitten. Olisi tullut Sieville paljon halvemmaksikin: Sievi olisi voinut jättää laatimattaa kaikki IFRS-dokumentit. Miksi sellaiset yrityskaupan kohteelle kuuluisivat? Nehän ovat integraatiokustannuksia jotka kuuluvat tarjojalle. Nyt Sievin hallitus päätyi maksamaan faktisesti integraatiokuluja etukäteen valitsemalla tällaisen menettelyn joka samalla poissulki kilpailevat tarjoukset.

Olen myös pannut merkille, ettei Praeto tai Boreo ole missään vaiheessa sanonut etteikö se voisi tehdä ehdottaa fuusiosta uudestaan samalla tai heikommalla vaihtosuhteella hankittuaan ensin enemmän ääniä yhtiökokoukseen. Nyt on vain sanottu ettei parempaa ehdotusta vaihtosuhteesta ole tulossa.

31 tykkäystä

Onhan tällaisia “tasaveroisia” fuusioita ollut vaikka kuinka paljon, esim juuri käynnissä oleva Cargotec-Konecranes, tai vaikkapa Metso-Outotec aiemmin.

Kumpi osapuoli niissä on ostaja ja kumpi myyjä?

Boreon videossa mielestäni erikseen sanottiin, että Laakkosen kanssa käytävät neuvottelut eivät liity mitenkään Boreoon. Kyllä siitä videosta sai muutenkin sen käsityksen, ettei fuusiota enää suunnitella ja Boreolla riittää muuta ostettavaa

Lisäys: Boreon ja Sievin kurssit menee muuten edelleen yllättävän lähellä fuusiosuhdetta

1 tykkäys

Toki näin on. Vastaavasti Nokia tarjosi Alcatel-Lucentista 0,55 Nokian osaketta jokaisesta Alacatel-Lucentin osakkeesta. Erona tässä Boreon menettelyyn oli se, että tämä oli Nokian tekemä tarjous eikä molempien yhtiöiden nimittämän yhdistymiskomitean tekemä ehdotus, jota oli edeltänyt mittava investointi Sievistä.

Sievin tapauksessa tällaiseen komiteamenettelyyn oli tietysti syynä se, että Preato on merkittävä omistaja molemmissa yrityksissä. Ei kuitenkaan ollut uskottavaa, että komitea olisi täten voinut olla Boreosta riippumaton. Jos Preato olisi halunnut olla tässä asiassa uskottava, se olisi voinut jäävätä itsensä Sievin hallituksen päätöksestä hyväksyä tai hylätä ehdotus. Se olisi voinut etäännyttää itsensä sanomalla reilusti, että kyse on Boreon tarjouksesta. Nyt tämä näyttäytyi klassisena nurkanvaltauksena ja siltä se näyttää yhä, koska Praeto ei ole kertonut mitä se aikoo tehdä omistukselleen: lisätä, vähentää, vai pitää samana?

Vaikka toimintatapa on mahdollinen ja käytetty, tässä tapauksessa Preaton toiminta esiintyä tai jäävinä tahona joka ei ollut vaikuttanut ehdotukseen ei ollut uskottava tai riittävä Sievin muiden omistajien silmissä. Jo ihan lähtökohtaisesti Preato oli vaikuttanut siihen, että selvitys käynnistettiin sekä siihen, millaisella prosessi yhdistymistä lähdettiin valmistelemaan. Vastaavaa tilannetta ei ollut näissä muissa tapauksissa.

5 tykkäystä

Onko kukaan lukenut kyseistä artikkelia jotta voisi vähän valottaa mitä on pohdittu? Onko tässä puhetta että Sieviä ajettaisiin myös kohti sarjayhdistelijämallia?

Artikkelissa käydään ensiksi lävitse yhtiön historiaa (Scanfil, Takaset, ILoq, Preato jne.) ja tämän jälkeen käsitellään fuusiota ja sen hylkäämistä.

Seuraavaksi käydään läpi Ollin analyysiä ja mahdollisia seuraavia askelia, nämä voit lukea myös inderesin raportista.

Analyytikko Olli Vilpon mielestä Sievin hallituksen Boreo-fuusiota puoltanut kanta kertoo siitä, että yhtiö näkee paljon potentiaalia strategisessa siirtymässä sijoitusyhtiöstä sarjayhdistelijäksi.

”Yhtiö on aiotun Boreo-fuusion aikana kommentoinut, että omistusten arvo ei tule kunnolla esiin sijoitusyhtiömallissa. Sievin hallitus muuttui viime keväänä, ja ei olisi yllätys jos yhtiö tulisi uudella strategialla ulos ensi vuonna”, Vilppo sanoo.

Hän toteaa, että kyse on tässä vaiheessa spekulaatiosta.

Toinen tapa tuoda arvoa esiin olisi Sievin isoimman omistuksen Indoor Groupin pörssilistaaminen. Vaihtoehto on ollut esillä jo aiemminkin spekulaatioissa.

Seuraavaksi käydään lävitse sarjayhdistelijän toimintamallia ja arvostuskertoimien mahdollisuuksia.

Sinänsä artikkeli ei tarjoa mitään uutta tietoa.

20 tykkäystä

Lienee aika erikoislaatuinen tilanne, että hallituksen neuvottelema yhdistymissopimus tyrmätään yhtiökokouksen äänestyksellä. Toimitusjohtaja kuvaili ennakkoon haastattelussa onnettomaksi tilannetta, jos niin kävisi. Nythän sitten on käynyt juurikin niin. Äänestin sopimuksen puolesta, koska halusin ostaa Sievin kautta vähän Boreon osakkeita, enkä siis saanut niitä yhtään. Voisiko joku kertoa, miten tästä pattitilanteesta päästään eteenpäin, vai palautuuko yhtiön arvostus nyt vaan fuusio-odotuksia edeltävään aikaan?

2 tykkäystä

Yhtiön arvostus on jo palautunut fuusio-odotuksia edeltävään aikaan.

Itse näkisin seuraavaksi askeleeksi sen, että yhtiölle nimitetään Sievin etua ajava johto.

24 tykkäystä

Mitä yhtiöstä jää jäljelle jos kaikki vaihdetaan, muuta kuin omistukset? Eihän siellä juuri muuta ole pääkonttorissa kuin johto. Kaikki jatkuvuus katoaa.

2 tykkäystä

Luulisin, että Hurde tarkoitti johdolla yhtiön hallitusta. Toimitusjohtaja tekee mitä hallitus määrää.

8 tykkäystä