Sijoittajana koettua - omakohtaisia tarinoita - inspiraatioksi tai opiksi

Heh, mua jotenkin naurattaa, kun juuri sunnuntaina @Pyoratar pyysi minua rustaamaan omaan tyyliin ajatuksia sijoitusvirheistäni. Olin todella otettu. Siinä kohtaa ei ollut oikein mitään mielessä. Kun hyvin pyyhkii, kauhean kätevästi unohtuvat kaikki menneet, ikävät tapahtumat.

Ajattelin, että turha oikeastaan kirjoittaa asioita, jotka joku toinen oli jo nostanut esille. Odotan inspiraatiota.

Eilen sitten paukahti Robitin tilinpäätösjulkistuksesta luku -25%. Sitten alkoi kynä sauhuamaan.

Äsh… Palataan astialle tuonnempana.

Haluan ensin todeta, että olen hyvin tavallinen syssyllä 37-vuotias mamma, joka on surffaillut elämänsä sillä periaatteella, ettei raha saa olla unelmien esteenä. Salkkuni ei ole mikään kovin kummoisen kokoinen, sentään viisinumeroinen, koska nuorempana sijoittaminen oli itselle lähinnä tapa saada lisäbuustia erilaisiin lapsiperheen unelmien toteutteluun.

Tiedättehän…

Aina, kun nelihenkinen perhe tekee ihan mitä vain, se on aina kallista. Lapsille haluaa antaa aina kaikkensa.

Ja voi pojat… On sitä paljon tullut tehtyäkin ja tullaan tekemäänkin.

Vaikka olen aktiivinen sijoituskeskustelija ja sijoittaminen on rakas harrastukseni, se on myös vain yksi harrastuksistani, mielenkiinnon kohteistani ja työväline. Raha ei varsinaisesti ole ollut koskaan tärkein motivaattorini. Ei se oikein ole työelämässäkään.

Sijoittamisessa itseä motivoi eniten uuden oppiminen, se tukee hyvin luontaista kiinnostustani historiaan ja rakastan myös sitä endorfiinipiikkiä, kun huomaan olleeni oikeassa. Se on välillä hankala asia muille.

Keskityn aika vähän asioihin, mitkä ovat menneet pieleen. Kaatunutta maitoa on turha itkeä. Se meni jo. Pyrin pikemminkin pohtimaan, miksi tein jossain tilanteessa tietyllä tavalla ja päätän, tarvitseeko minun seuraavalla kerralla toimia toisin.

Sijoituspäätösten ruotiminen on mielenkiintoinen sukellus omaan itseesi. Parhaassa tapauksessa se on peli, joka on pitkä. Matka, jonka pituuden, varustelun ja haastavuuden vain sinä voit päättää. Aina voit luovuttaa tai tehdä myös lyhyempiä reissuja.

Itse aiheeseen.

Lueskelin ketjua ennen omaa tekstiäni. Aika moni oli nostanut virheekseen esille ostaneensa jotain yritystä liian kalliilla, joka oli sitten korjannut alaspäin. Voisin itsekin nostaa useamman sijoitukseni, joille on käynyt juuri näin. On löytynyt itseltäkin uskoa Nokiaan ja tullut ostettua yrityksiä kovilla arvostuskertoimilla ja niiden kasvu onkin tyssännyt.

Prkl… En ihan ymmärrä, miksi jäi Boreon omavaraisuusasteen kehitys katsomatta.

Matalat arvostuskertoimen… Ohhoh… Näkihän tuon eilen.

Äsh…

Onkohan Case Robit vielä liian tuore, ettei siitä kumpuavia fiiliksiä kannata käydä edes läpi.

Mutta vaikka monet ovat nostaneet virheinä erilaisia osakkeiden arvonlaskuja, itse suhtaudun niihin tapahtumina. Tapahtumina, jotka tulevat väistämättä vastaan sijoittamisessa. Niihin tarvitsee vain opetella suhtautumaan oikein. Kun ihminen sijoittaa, sitä pistää toiveensa ihmisiin ja yritykseen. Haluaa luottaa visioon ja uskoa yritysten tulevaisuuden olevan valoisampi kuin mitä se sillä ajan hetkellä arvioidaan tai liiketoiminnan olevan arvokkaampi kuin, mitä markkinat antavat sille arvoa. Yrityksen liiketoiminnan kasvavan ja kukoistavan.

Siksi on hyvin luonnollista, että sijoittajalle kehittyy tunneside omistamiinsa yhtiöihin ja tuntee voimakasta pettymyksen tunnetta, kun unelmat eivät vastaakaan odotuksia.

Älä tee sitä.

Jos olet piensijoittaja, et ole vastuussa yrityksen tekemisistä. Voit korkeintaan vaikuttaa yrityksen johdon tekemiseen, mutta yritykset yleensä toimivat huomattavasti monimutkaisemmassa makroympäristössä ja sidosryhmien verkossa kuin mitä ulospäin saattaa näyttää. Koen tehokkaampana ajankäyttönä keskittymisen salkun hallintaan ja vaihtaa sitten tarpeen tullen vaikka hevosta tai sitten ei vaihda. Mitä alkaa käymään hevoselle, josta ei niin välitäkkään?

Tätä itse olisi pitänyt noudattaa Nokian kanssa. Itselle Nokia oli kuin se huono poikaystävä, jolle annat monta mahdollisuutta palata samaksi hurmuriksi kuin hän oli ensimmäisenä päivänä kun tapasitte. Se ei vain ole muuttuakseen, koska on päässyt jo niin monta kertaa vähällä. Vai niinkö ne prinssit sitten vain muuttuvat sammakoiksi? Lopulta joudut tekemään sen päätöksen ja yksinkertaisesti päättämään, ettei tämä palaa enää millään ennalleen. Vaikka aina välillä voit hetkellisesti tehdä lyhyinä ajanjaksoina Nokialla rahaa, pitää hyväksyä se, että Nokia pettää aina. :sweat_smile:

Nokialla on ollut itseeni myös toisenlaisia vaikutuksia.

Yksi mielenkiintoisimmista kursseista TTY:llä aikanaan oli Teknologiajohtamisen kurssi. Teknologian tuotekehitystä kuvataan usein S-käyränä, jonka muuttuja on jokin teknologian suoritustehokkuuteen liittyvä muuttuja. Varhaisen vaiheen tuotekehityksessä teknologian kehitykseen palaa paljon rahaa ja edistystä tulee hyvin vähän. Kun tuotekehitys pääsee tiettyyn pisteeseen, suorituskykyyn investointi on kustannustehokkaampaa. Teknologian suorituskyvyn saavuttaessa tietyn kypsyysvaiheen, vaikka kuinka siihen investoisit, eipä se kummemmaksi muutu.

S-kurveista klassinen esimerkki on mm. Hevoset vs autot. Jossain kohtaa ihmisen kyky jalostaa yhä tehokkaampia hevosia törmää seinään ja on kustannus tehokkaampaa ja helpompaa saada enemmän tehoja autoista irti.

Yritykset voivat jatkaa toimintaansa vuosisatoja, mutta harvemmin ihan samanlaisina.
Yksi tapa löytää itselleen mielenkiintoisia sijoituskohteita, on tunnistaa teknologiakehityksen vaiheet ja milloin alkaa olemaan sopiva aika investoida.

Teknologian kehityksessä oleellisena osana on myös ihmiset, jotka vastaanottavat uuden teknologian. Sitä kuvataan usein teknologian käyttöönoton elinkaarella, joka kuvastaa erilaisten persoonoiden vastahakoisuutta ottaa vastaan uutta tekniikkaa.

Sanoin alussa jo, että sijoittaminen on sukellus omaan itseesi. Sijoittamiseen liittyy paljon tunteiden hallintaa, mutta siihen liittyy myös paljon sitä, että tunnistat rehellisesti, millainen olet suhteessa muihin ihmisiin.

Jos ymmärrät S-kurvien suhteen teknologian kykyyn tuottaa kassavirtaa ja tunnistat itsesi teknologian elinkaarimallista, se voi olla hyvin käytännöllinen konkreettinen työkalu selittämään, missä teknologian kehityksen vaiheessa halukkuutesi hypätä mukaan kohtaa kassavirtoja. Oletko ”early adapter” ja sinulle on ihan suotavaa rauhassa tutustua teknologiaan? Vai kuulutko myöhäiseen valtavirtaan, jolloin saadaksesi kaikki parhaat hyödyt irti, voisit toisinaan olla vielä rohkeampi ja lähteä hieman aikaisemmin mukaan.

kuva

Miten tämä liittyy Nokiaan?

Tietokoneiden ja erityisesti puhelimien kehitys osaksi meidän arkea on ollut aika iso osa elämääni. Sain ensimmäisen kännykkäni 7. luokalla, 3210. Silloin vain aniharvalla kaverillani oli omaa puhelinta. Nokian vaikutus Suomeen oli niin valtava, että puhelimen lisäksi monilla oli hyvin positiivinen suhtautuminen itse yhtiöön. Monet pörssin nykyisistä yhtiöistäkin ovat kasvattaneet siipensä ja opetelleet lentämään Nokian siipien suojissa.

Itsellä kesti omasta mielestäni suhteellisen kauan ottaa vastaan ensin älypuhelimet sitten hyväksyä Lumia puhelimien jääneen kilpailijoiden jalkoihin, että ihan aidosti ajattelin olevani myöhäistä valtavirtaa tai ”laggards” eli hieman jälkeenjäänyt. :sweat_smile: Ajattelin, että sijoittamisessa, minun pitäisi hieman tsempata ja pyrkiä oikeasti omaksumaan uusia asioita vähän nopeammin. :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

Sijoittamisesta minulle opetettiin myös, että pörssi elää tyypillisesti aina puoli vuotta etukenoon ja pitäisi pyrkiä kuvittelemaan, mikä tilanne on vuoden päästä. Silloin pystyy paremmin hyppäämään junan kyytiin oikealla hetkellä.

Ihmettelin usein, miksi muut eivät omasta mielestäni huomanneet, että ajat muuttuvat heidän tahtotilastaan riippumatta. Menin esimerkiksi tiettyihin ympäristöjuttuihin mukaan sillä ajatuksella, että näitä juttujahan on jo pidempään tehty, ihmiset kysyy näitä ja niistä saa hyvää katettakin. Odottelin ja ihmettelin, kun mitään ei tapahtunut. Sitten alkoi näkymään merkkejä jo, että parhaat kassavirran tahkomisvuodet olivat jo menneet ja kyllästyin jo vähän juttuunkin. Kyllästymiseni jälkeen ilmiöstä tulikin massojen hype.

On näitä muitakin. Vähän liian usein.

Piti oikeasti mennä hieman itseensä, nojata taaksepäin ja pyörähtää tuolilla. Mikäs tässä mättää. Piti myöntää itselleen, vaikka itsellä on näitä kummallisia piirteitä, etten meinannut luopua Nokiasta, en oikein välitä autoista eikä joka kerta tarvitse ostaa sitä uusinta elektroniikkaa. Kuuntelenkin aika pitkälti sellaista musiikkia kuin kuuntelin 18-vuotiaana, mutta kukapa ei. Ehkä olen muulla tavalla vastaanottavainen uusille jutuille ja ajatuksille. Koska olen tietyissä asioissa ehkä liiankin vastaanottavainen, saattaa olla hyvin tarpeellista malttaa odottaa ihan rauhassa, kun visiot realisoituvat kassavirraksi ja saavuttavat kypsän vaiheensa.

Tässä on itsellä hieman tekemistä, pitääkö hypätä kyytiin siinä kohtaa, kun juttu kiinnostaa ja istua käsiensä päällä vai istua käsien päällä.

Opettelen mieluummin sitä käsien päällä istumista.

Hei!
Olen Aili.
Hyppään innokkaasti uusiin tuuliin mukaan.
Tiedän, mitä se myös minulle maksaa.
Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen.

Neste ahdistuksestani olen joskus aikaisemmin kirjoittanut kahvihuoneelle. Liittyy myös edelliseen aiheeseen ja oikein mukavaan Thaimaan reissuun. Tylsä palata asioihin, jotka on jo kerran höpötellyt.

Voisin nostaa toisenlaisen osakkeen hintaan liittyvän tapahtuman. Joku voi puhua virheenä. Itse puhun tapahtumasta, josta tuli oppia.

Joskus sain päähäni, että DNA on hyvä sijoitus. Siihen saattoi liittyi paljon asiakastyytyväisyyttä, mutta myös tarina vuokravastuista. Ymmärrän hyvin, miksi tapaa kirjata vuokravastuut muutettiin. Minulla oli tuolloin myös käteistä irrallaan. Osaketta ostaessani määritän aina kappalemäärän ja ylärajan ostokselleni. Laitoin haluamani ylärajan sen hetken ylärajalle. Eihän se mennyt läpi. :sweat_smile:

Jonkun muunkin mielestä oli hyvä aika ostaa DNA:ta ja DNA:llla oli aika hyvä päivä. Ajattelin, että ostan sitten kun hinta hieman laskee. Noo…

Eihän se laskenut enää samoille hinnoille parina seuraavana päivänä ja laitoin rahani johonkin mörnijään. Nokkavana ajattelin, etten maksa.

Meni joitain kuukausia. En seurannut kurssia oikein ollenkaan ja eiköhän se ostettu pörssistä pihalle.

Voi olla, että olisin saanut sitä haluamaani hintaankin välissä ja tuotot olisivat olleet prempia kuin siinä mörnijässä.

Kaatunutta maitoa on turha itkeä.

kuva

41 tykkäystä

Oma sijoittajatarina. Kuulin 90- luvun lopulla isosiskolta että opettaja kysyy lukion tunnilla (olikohan yhteiskuntaoppi) että kuka omistaa pörssiosakkeita. Sitten tunnilla tehtiin jokaisen oma mallisalkku. Minkä muuten voitti monta vuotta putkeen salkku missä oli vain Nokiaa ja Raisiota. Se oli sitä aikaa kun rahat tehtiin kännyköillä ja Benecolilla.
Oma kurssini olisi 99 keväällä ja halusin päteä tunnilla, joten jotainhan oli sitten ostettava. Mopolla paikallisen pankin tiskille ja kerroin mitä papereita haluan ostaa, mutta maailma oli muuttunut ja piti avata arvo-osuustili ja hankkia pankkitunnukset. Olin siirtynyt suoraan sijoittamisessa internet aikaan. Silloin osake ostoja rajoitti melkoisesti, kun osakkeet piti ostaa erissä. Esim 100kpl Koneen osakkeita oli lukiolaisen likviditeetille liikaa, joten ostin HKruokataloa ja Raisiota. Maalaispojalle tuttua ja turvallista.
Lukion kurssi tuli ja todellakin olin ainoa joka tunnilla viittasi. Joten sijoittamisen tavoite täyttyi melko kivuttomasti.
Tämä menee nyt tällaiseksi setä miehen muisteloksi koko kirjoitus mutta menkööt.
Ennen vanhaan kun osti osakkeita, niin postista tuli kirje missä oli dokumentoitu osto/myyntitapahtuma. Näitä kirjeitä olen säilyttänyt näihin päiviin saakka.

Minun sijoittajaurani suurin onnistuminen ja suurin virheeni on sama asia. Tyhjensin lähes koko salkun ja myin rahastot 2007 keväällä. Tarvitsin rahaa kun olen aina yrittänyt olla sanojeni mittainen. Ette halua tietää mitä ostin. Kerron silti. Saksilavanostimen. Säästyin pankkikriisiltä enkä pudonnut rakennustyömaalla, mutta palasin takaisin osto laidalle vasta 2016 joten aika hyvä nousu markkina jäi kokematta. Ei vaan ollut rahaa mitä sijoittaa. Salkkuun jäi Raisio, tjgroup ja Evia. Ostin tj grouppia kun autokouluope uskoi yhtiöön kovasti, mutta pahemman luokan putoava puukkohan se oli. Pääoma hävisi kaikki. Eviaa ostin kun nousi 10%, sen jälkeen se sitten laski ja laski ja laski. Pääoma hävitty kokonaan.

Nykyään salkku paremman näköinen, mutta Raisio salkussa on edelleen. En ole ostanut lisää enkä myynyt pois. Enkä myy. Oli joskus 10-15v sitten jopa voitolla, mutta käytännössä mörninyt 24 vuotta. Osinkoa tämä lukiolaispojan sijoitus on toki tuottanut noin 14€/v. Olisiko kannattanut laittaa osingot pääomaan? Teoriassa kyllä mutta jos 14€ laittaa 7€ ostopalkkiolla pääomaan niin ei 1200mk pääomalla euromiljonääriksi tulla ihmisen eliniän aikana.
Raisio on salkussani muistijälkenä virheestä, josta kumpuaa oppi. Hoida salkkua. Seuraa yhtiötä mitä omistat. Osta ja unohda ei toimi.

Sijoittamisessa unohdetaan usein koko homman ydin. Ydin on osuuden ostaminen yhtiöstä jonka liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksiin uskoo. Kun ostetaan osakkeita ei osteta päivän kurssia, tavoite hintaa tai tunnuslukuja vaan x määrä osuutta yhtiöstä. Se mitä tänään osti voi huomenna olla enemmän tai vähemmän mutta jos liiketoimintaan uskoo niin sitä kannattaa huomennakin ostaa riippumatta eilisen hinnasta. Eilistä hintaa ei pörssissä noteerata. Jos yhtiö menestyy, omistaja menestyy. Terve yhtiö maksaa aina osinkoa. Kohta edellistä lausetta haastetaan Vernerin opein, että vain yhtiöt jotka eivät tiedä mitä rahalla tehdään maksavat osinkoa. Kasvu yhtiöissä tämä toki pätee ja asiat ovat aina vähän tapauskohtaisia. Oma mielipiteeni on, että jos yhtiö tekee voittoa voitto kuuluu omistajalle. Omistajan pitää saada päättää mitä rahoillaan tekee. Ostaa lisää yhtiötä tai ei. Ei se päätös kuulu yhtiön hallitukselle. Jos voittoa tarvitaan kasvuun, niin jaetaan osinkoa vähemmän, mutta osinko on pahimmillaan ainoa raha mitä omistajalle yhtiöstä jäi vuosikymmenien omistuksesta.

Tällä foorumilla usein hoetaan että yhtiön on viisaampaa ostaa omia osakkeitaan ja mitätöidä niitä tai käyttää yritysostoihin kuin jakaa osinkoa. Yritysostot menevät valitettavan usein pieleen. Hukattiin omistajan rahat. Omien osakkeiden osto ja mitätöinti. Mitä sillä rahalla ostettiin? Arvostuskertoimia alas. Omistajan omilla rahoilla ostettiin omistajalle mahdollisuus ostaa yhtiötä halvemmilla arvostuskertoimilla. Millä rahalla niitä ostetaan kun osinkoa ei jaettu?

Edit. Jotenkin sähläsin tekstin jo foorumille mutta olkoon nyt noin. Kirjoittelin puhelimella aina milloin missäkin ja paljon jäi vielä kirjoittamatta mutta olkoon nyt noin. Jos muuta ei jää mieleen niin. Osingot hyvä asia. :grin:

53 tykkäystä

Itse en juuri koskaan lue näin pitkiä tekstejä täällä muiden kirjoittamana, joten en ihmettele yhtään, jos sinäkin vain skrollaat kohti seuraavaa.



Aloitin sijoittamisen aivan liian myöhäisellä iällä noi kaksi vuotta sitten. Ajankohta ei ollut kaikkein helpoin heti koronadipin jälkeisen nousun päätteeksi. Vaikka sijoitetun pääoman kokonaistappio tältä ajalta lieneekin jossain -25% tuntumassa, ei ongelmaksi ole muodostunut rahan, vaan ajan ja ajatteluenergian hukkaaminen.

Käytän jatkuvasti pieniä määriä aikaa kurssien seuraamiseen. Yhteenlaskettuna aikaa kuluu paljon. Tätäkin pahempaa kuitenkin on se, että olen jatkuvasti keskeyttämässä ajatukseni niiden takia. Minulla on ollut keskittymisvaikeuksia muutenkin aina, mutta tämä on pahentanut tilannetta entisestään huomattavan paljon. Nytkin tätä kirjoittaessani olen vähällä tarkistaa, mitä millekin kurssille kuuluu, vaikka ei sillä pitäisi olla mitään väliä.

Rationaalinen osa mieltäni on jo pitkään tiedostanut, että tämä ei ole järkevää. Hallitsemani sijoitusvarallisuus on niin pieni, vain viisinumeroinen, ettei sen jatkuvalla säätämisellä ole kovin suurta taloudellista merkitystä, koska en kuitenkaan aktiivisesti treidaa. Jos käyttäisin kaiken tämän ajan itseni ammatilliseen kehittämiseen, tuottaisi se enemmän rahaa positiivisen urakehityksen kautta jo muutamassa kuukaudessa.

Tilannetta voisi kutsua itsepetokseksi, mutta kun en edes itse ole pitkään aikaan hämännyt itseäni uskomaan tässä olevan mitään järkeä, sen täytyy olla jotain muuta. Minua on aina kiinnostanut kaikenlainen mitattava ja numeerinen informaatio ja erilaisten asioiden yhteydet toisiinsa. Nyt minulle on syntynyt riippuvuus informaatioon. Informaatio, joka olisi muutenkin kiinnostavaa, muuttuu vieläpä erityisen merkitykselliseksi, kun siihen kytkeytyy raha, eli oma hyvinvointi. Siinä missä joku muu tuijottaa koiravideoita instassa tai kitisee maailman pahuutta twitterissä, minä huomaan tuijottavani numeroita, käyriä ja kynttilöitä yrittäen nähdä niissä jotain kuvioita ja merkityksiä. En silti ole opiskellut kunnolla fundaa enkä teknistä analyysiä, koska en mielestäni ole ehtinyt. Välillä tuntuu, että katselen ja tuijotan tuota dataa ja muka yritän imeä siitä jotain salattua syvempää ymmärrystä maailmasta, mutta oikeasti tämä on vain outoa abstraktia viihdettä minulle.

Yritän uudelleen ja uudelleen päättää, että en enää seuraisi kursseja aktiivisesti. Kokonaista päivää en ole pystynyt pysymään päätöksessäni. Jokaisen salkussani olevan rivin kohdalla mietin, haluaisinko myydä tämän, jos se laskee johonkin pisteeseen. En halua. Uskon niihin kaikkiin edelleen. Olen jo sopeutunut ikäviin laskuihin ja ajoittaisiin romahduksiinkin niin, etten kauheasti jaksa edes harmitella. Isot nousut tuntuvat ihan hyvältä, mutta niihinkin sisältyy usein harmitus siitä, etten ostanut sitä nousijaa silloin enempää tai kyyninen ajatus siitä, että kohta kuitenkin tullaan takaisin alas. Voisin siis vain laittaa IBKR:n, Nordnetin, Tradingviewn, Investingcomin, Finanznachrichtenin ja Coingeckon kiinni ja palata parin vuoden päästä tarkistamaan tilanteen.

Päihteet eivät ole koskaan olleet osa elämääni, mutta olen lukenut, että AA:ssa tärkein ensiaskel kohti parantumista on myöntää muille ääneen olevansa alkoholisti. Minä tulen nyt kaapista:

Hei, olen osakepoimija. Joskus vedän myös rahastoja, etf:iä ja välillä kryptojakin. Optioista, bondeista ja raaka-aineista olen onnistunut pysymään erossa. Ihan alkuaikoina joku yritti houkutella etoroon, mutta onneksi kuulin, että CFDstä voi jäädä huono trippi päälle. Kovemmista aineista kokemusta on vain ihan vähän, mitä nyt joskus tuli otettua jotain unlimited turboa, dax minifutuuria tai sen sellaista. Ei ongelmaksi asti tietenkään, ehei. Kokeilin aluksi vähän päivätreidaamistakin, mutta vaikka tulos oli lievästi positiivinen, sanoi vaimo pian, että valitsen joko ne kynttilät tai hänet. Perhe on edelleen kasassa.

Heti aamulla herättyäni tarkistan indeksit. Jo aamuhuutarissa saatan seurata yhtiön tai muutaman tilannetta vaikka tiedän ettei se useinkaan kerro tulevan päivän kurssista mitään. Kymmeneltä aukeaa Eurooppa, yhdeltätoista Amerikan ensimmäiset premarketit. Tai Saksahan aukeaa oikeasti jo viimeistään yhdeksältä. Olen jo oppinut olemaan polttamatta puuroa pohjaan samalla kun tarkistelen niitä. 16:30 jenkit pääsee kunnolla irti ja tulee volaa tai tällä kertaa ei tulekaan. Nasse loikkaa 600 alas ja pian 400 ylös. Pitkin päivää aina jostain päin maailmaa kerrotaan pmi, coreinflaatio, fedin tai ecb:n puheet, GDP, retailsales (ex autos), non-farm payrolls. Niitä ja niiden vaikutuksia voi seurailla. Puoli seiskalta vähän rauhoittuu, kun Eurooppa sulkeutuu. 23 menee lopulta kaikki kiinni, paitsi jos joku kurssi oikein sinä päivänä kiinnostaa eikä uni tule, jatkuu elämä afterissa vielä pari tuntia. Ja tietty tarvittaessa kryptot on avoinna 247…

En voi perustella tätä osake- ym poimintaharrastusta taloudellisin syin. Eikä tämä oikeastaan usein niin hirveän hauskaakaan ole. Kiinnostavaa ja opettavaista kyllä, mutta minulle henkilökohtaisesti isommat tuotot tulisi, jos käyttäisin ajan ihan muiden asioiden opetteluun. Saisin siitä luultavasti paremmat dopamiinikiksitkin.



(Sainpas kirjoitettua. Nyt ihan vain lyhyesti kurkkaan, mitä kursseille tällä aikaa tapahtui. Mutta se saa olla sitten tämän viikon päivän viimeinen kerta.)

62 tykkäystä

Tämä oli aivan loistava vertaus ja luultavasti aivan oikea!

En ole itsekään vielä täysin kuivilla mutta lohdutukseksi voin sanoa, että pettymysten määrän noustessa tarpeeksi suureksi, alkaa hakemaan pikkuhiljaa parempaa elämää. Lopulta ei enää halua edes katsoa pulloon … eikun kursseihin … päin, koska pettymyksiähän olisi vain lisää luvassa. Niinpä alkaa lopulta mielikin jo suuntautumaan muihin harrastuksiin.

Voisimmekin perustaa yhteistyössä AS-kerhon (Anonyymit Sijoittajat) …

8 tykkäystä

Jos mua kerran oikein pyydetään kirjoittamaan tähän ketjuun ja kertomaan tarinani ja ajatuksiani, niin onhan se ehottomasti kirjoitettava! Tässä makoilen riippumatossa, läppäri sylissäni kevätaurigossa, saikulla covidissa, onneksi lievässä sellaisessa. Ei kai siinä, aloitetaan.

Oli synkkä ja myrskyinen yö…Ei vaan itse asiassa oli erittäin kuuma ja kaunis heinäkuinen yö vuonna 2022, kun ostin ensimmäisen 25€:n osuuden OP-Rohkea rahastosta. Miksi päädyin tähän ja ylipäätään aloittamaan. Joudun tuottamaan nyt pettymyksen sekä itselleni, että lukijoille. Mulla ei nimittäin ole mitään hajua, mikä aloituskipinän iski. Oli tylsää, ei nukuttanut kun oli niin kuuma. Selasin luurilla pankin sivuja ja jotenkin se siitä vaan lähti ja hyvä, että lähti.

Mulla oli joskus aikoinaan, 10-20v sitten joku samanlainen päähänpisto hetken aikaa. Muutama kymppi, tai satanen oli jossain rahastossa ja sitä sitten teksti-tv:stä seurailin. Muutaman viikon, tai kuukauden kuluttua myin rahapulassa pois. Monesti tuon jälkeen on käynyt mielessä, että pitäisi aloittaa, mutta aina vaan on jäänyt aloittamatta, paitsi nyt. Ei ole kuulkaas yksi eikä kaksi kertaa tässä viime aikoina, kun olen syyttänyt itseäni typeryydestä. Miksen aloittanut aikoinaan? Miksi en? 20 vuodessa olisi kympeistä ja satasista tullut komia potti, oli se vaikka miten kalliskuluisessa rahastossa hyvänsä. Pitäisi päästä tästä syyttelystä eroon, asialle kun ei voi enää mitään.

Olin siis 46-vuotias kun aloitin. Olen ns. kädestä-suuhun eläjä. Matalapalkkainen duunari, lähihoitaja. Perheenisä, ja onnellinen sellainen. En ole koskaan ollut hyvä säästämään. Monet kerrat on odoteltu tilipäivää ja pähkäilty, että maksanko tuon ja tuon laskun, vai käydäänkö ruokakaupassa. Uskoisin, että tilanne on erittäin tuttu tavallisille duunareille, ei välttämättä tämän foorumin käyttäjille. Duunarin perusmeininkiä. Vaikka piiskasin itseänä, koska en ole aloittanut sijoittamista aiemmin, täytyy vastapainoksi antaa itelle myös kiitosta. En ole sortunut pikavippeihin. En ole allekirjoittanut kenenkään lainantakauspapereita. En ole sortunut huumeisiin. Ja tärkeimpänä, mulla on ehjä perhe! Kaksi lasta ja vaimo. Koko jengi kasassa melkein 20 vuotta. Se on saavutus se!

Yksi sijoitusharrastuksen aloittamisen laukaissut kipinä saattoi tulla alitajunnasta. Meidän jätkät on on täysi-ikäisyyden molemmin puolin ja lentävät ajallaan pesästään. Mä haluan auttaa näitä rakastamiani poikia! Elämä maksaa. Asuminen maksaa. Opiskelu maksaa. Ruoka maksaa. Kaikki maksaa ja paljon maksaakin. Milläs autat, jos ei ole millä auttaa? Toivottavasti kohta on. Edes vähäsen.

Muisti palailee pätkittäin. Hei, mähän muistan toisenkin jutun, mikä laukaisi tämän sijoitusinnon. Osuuspankilla on sellainen toiminto kuin Säästölipas. Halutessaan voi tehdä sopimuksen, että jokaisesta korttimaksusta siirtyy tietty summa säästölippaaseen. Mulla tuo summa oli kolme euroa / ostos. Tästä kertyikin jemmatilille vajaassa vuodessa noin 800€ ja näillä rahoilla lähdin leikkiin mukaan.

Kuten aikaisemmin kerroin, ensimmäinen ostokseni oli op-rohkea rahastoa. 25€/viikko. Sitten tuli ekat osakepoiminnat muutamalla kympillä / pulju. OP mahdollistaa hyvin nappikaupat. Suomen pördessä olevien firmojen ostokulut on vain 1% Ekat ostokset olivat muistaakseni BioHit, Kesla ja Tulikivi. Kaikki jo myyty. Tulikivi olisi varmasti kannattanut ainakin jättää. Kymppejä sinne ja tänne ja hetken päästä toisiin ajatuksiin ja kympit takaisin. Ei mitään järkeä, tiedän. Mutta kun on innokas ja kaikki on uutta ja ihmeellistä, niin semmosta se vaan on. Aika nopeasti oivalsin, ettei tommosessa ole tolkkua ja ettei tätä näin pelata. Nykyisin pääsääntöisesti vain ostelen. Tai nykyisin ja nykyisin, tätä leikkiä on kestänyt vasta yhdeksän kuukautta, mutta uskoakseni olen jo tässä suhteessa ja lyhyessä ajassa jotain oppinut. Samoin tuo kalliskuluinen rahasto vaihtui indeksirahastoon. Onneksi tuo onnistui vieläpä ilman kaupankäyntikuluja.

Ai missä mennään nyt, hurjan yhdeksän kuukauden kokemuksen jälkeen? Kiva kun kysyitte. Koen olevani onnistunut muutamassa asiassa. Ylivoimaisesti olennaisimpana se, että olen aloittanut. Aivan ehottomasti koko homman tärkein asia ja onnistuminen. Toiseksi kovin juttu on se, että olen saanut rahaa jemmaan. En paljon, mutta kuitenkin. 47-v ja ekaa kertaa elämässäni rahaa jemmassa. Parempi myöhään kuin ei plaah plaah plaah. Tuuriakin on ollut matkassa. Sanon tuuria, en taitoa. Ehkä jotain loogista päättelykykyä, mutta eiköhän tuo enemmänkin tuurin puolelle mene. Ehkä. Salkku näyttää juuri nyt +14% ja se on aika hieno suoritus. Ja tiedän. Maanataina se voi olla -10% Silti. Mulla on nyt rajaa jemmassa ja joka kuukausi laitan sitä sinne lisää. Salkun, tai sanotaan eskarilaisen eväsrepun saldo on jo lähes 2500€ Tuo summa on jollekin varmaan yhden päivän kaupankäytikulujen kokoinen määrä, mutta mulle tuo on iso raha. Täysin nollasta yli 2000 jemmaan yhdeksässä kuukaudessa. Hyvä minä!

Lyhyesti sijoitusstrategiastani. En ole ainakaa fomottaja. Olen jossain määrin oman tieni kulkija. Nuori anarkisti. Mulla on jonkin sortin punk-tausta. Tykkään ”tarinaosakkeista”, sankaritarinoista ja suurista tunteista. Koneet, Nokiat, Huhtamäet ei ole mun juttu. Kyllä nekin kelpaisi, mutta ei vaan kiinnosta. Spinnovat, Kempowerit ja vastaavat taas ovat. Niistä voi rakentua mahottoman hienoja tarinoita, tai sitten ei. Mä lähen siitä, että joo. En mä muuten niihin hilujani laittaisikaan. Ja vastapainoksi tuollaisella mulla on sitten indeksejä ja tulevia ostoja onkin tarkoitus lisätä indeksien suuntaan automaattisella kuukausisäästämisellä. Riskiä pois reilusti.

Mulla on haave, joka ei kuitenkaan ole mikään pakkomielle. Tarkoitus olisi, että mulla olisi kymppitonnin salkku, ennen kuin täytän 50. Viiskymmentä, wtf!?! Ei nimittäin tunnu siltä yhtään. Saattaa olla, etten kuitenkaan pääse tavoitteeseeni, sillä aion tilaisuuden tullen syödä kuormasta. Ehkä. Jos joku tarinaosakkeeni (Kemppiä lukuun ottamatta, siihen en koske.) tekisi jonkun ihmetempun, niin…Uusi sohva olisi kiva, ja sähköhella jne. En kuitenkaan usko, että näin käy, ellei sitten joku 100€:n bitcoin pomppaa tonniin. Tokkopa.

En ole tyhmä. Matematiikkakin onnistuu varmaan ihan ok. Looginen ajattelukyky varmaan myös suunnilleen kunnossa. Silti tunnuslukujen tarkastelu, pohdiskelu ja laskeskelu on mulle äärimmäisen hankalaa. Olen siinä sysipaska. En ymmärrä miksi. Olen yrittänyt välillä opetella asioita, mutta ei vaan mene jakeluun. Ei ainakaan siinä mittakaavassa missä pitäisi. Numerot ovat kuitenkin kaiken perusta. Näin ainakin kaikki alan asiantuntijat paasaavat kirjoissaan, joita on tullut viime kuukausina kuunneltua äänikirjoina autossa, töissä, lenkillä ja vaikka missä. Tässä on mun pahin ongelma ja puute, tiedostan erittäin hyvin.

Vielä jotkut loppusanat. Olen kertonut asiasta muissakin ketjuissa, mutta asia on niin olennainen, että avataan se vielä tähän. Mulle on tullut ihan mahottoman hyvä mieli siitä, että molemmilta pojiltamme löytyy nyt myös pikkuruiset salkut. Iskä edellä, poijaat perässä. Ovat laittaneet omia rahojaan ja mä heitän aina silloin tällöin jonkun kympin, jos sattuu tulemaan vaikka hyvät vuorolisät. Nyt annetut kympit ja sataset saattavat poikia isomman potin, kuin tulevat aikanaan multa koskaan perinnöksi saamaan, mikäli vanhaksi elän ja mikäli poikain hilut pysyvät pörssissä. Jos taas eivät pysy, vaan rahat nostetaan uuteen mopon kaasariin, aluvanteisiin tai festareille, niin siitä vaan. Aamen.

ps. Tiesittekö, että esimerkiksi imuroidessa kämpän läpi, voi kurssit tarkastaa kolmesti puhelimestaan… Ei mitään järkeä. Ei sitten yhtään mitään. Tiedän ja yritän opetella taas tolkun ihmiseksi.

Edit: Kirjoitusvirheitä paikkailin

68 tykkäystä

Suunnilleen 20 vuotta on värkätty. Välitulema on hyvin ristiriitainen. Maksoin laserleikkaukseni 2006 osakevoitoilla. Sijoitin Talvivaaraan ja hävisin kaiken. Pitkän aikaa meni, että pääsin yli Pekka Perän ‘hienosta’ vedätyksestä. Hk Scania ostin jokseenkin järjettömään hintaan 2010. Ovat salkussa mutta voitoista ei tarvinne haaveilla.
Fiilis on ettei suorilla osakkeilla varsinaisesti rikastu. Täysin eri asia on sitten kun yrityksiä ostetaan pois. Niiden suhteen olen jotain voittanut, mutta työssä käyn edelleen…
Nyt luotan Capmaniin sekä Dovreen. Jälkiviisaana voisin todeta, että Kempoweria olisi pitänyt älytä ostaa silloin kun pörssitaival alkoi…
Asioita tulee kylläkin seurattua ihan eri tavalla kun on monessa mukana. Tulospäivät ovat aina kutkuttavia.

15 tykkäystä

Noin kaksi vuotta olen touhunnut. Ehkä vuoden totisemmin. Tässä eka kämmi joka vieläkin ärsyttää. Ei tappiota tullut, mutta silti saattaa huomata mistä kiikastaa. Punasesta täplästä ostin ja vihreästä myin. Noh tekemällä oppii.

20 tykkäystä

On tämä kyllä mielenkiintoinen harrastus. Ehkäpä jopa mielenkiintoisin ei-liikunnallinen harrastus, joka minulla on koskaan ollut.

Olen tänään harrastanut tätä lajia kaksi ja puoli vuotta. Nämä kuukaudet ovat täyttyneet paitsi odotuksista myös yllättävistä käänteistä ja melkeinpä vaarallisista tilanteista.

Se tunne, kun odotan uutista, joka räjäyttää koko potin. Se tunne, kun pelkään pahimman skenaarion toteutuvan. Se tunne, kun odotan, että jotain tapahtuu - ja useimmiten mitään ei tapahdukaan. Ja se tunne, kun luulen, että nyt jokin omaa osaketta koskeva tuore uutinen on katastrofaalinen ja kokeneet sijoittajat tulkitsevatkin sen positiiviseksi. Ja olen huojentunut, kun en tehnytkään paniikkisiirtoja suuntaan enkä toiseen.

Noh, potti ei ole vielä räjähtänyt. Mutta tämä harrastus on kuitenkin tähän mennessä reilusti voiton puolella! Ei, ei - ei siis salkun tuottoprosentin osalta, vaan kaiken sen muun osalta, mitä tässä on tullut opittua harrastuksen aikana.

Rahaa on tullut laitettua säännöllisesti joka kuukausi pörssiin ja suoriin osakkeisiin, ja onhan sitä kertynyt jo aikamoinen potti, kun kuukausiakin on kertynyt, mutta eihän se markkina-arvo vielä ole sitä, mitä toivoisi. Enemmän on tullut laitettua vielä näihin harrastusmaksuihin. :sweat_smile:

Ja sitten muutama päivä sitten luin Hesarista, kuinka suoriin osakkeisiin sijoittamisen väitetään olevan kuin lottoamista. Niin harva loppujen lopuksi tulee voittajana maaliin - auts, no niinhän se taitaa olla.

Sitä jaksan kuitenkin ihmetellä, kun varoitetaan sijoittamasta siten, ettei mene katki missään vaiheessa. Mutta mitä se katki meneminen on, jos kerran ei saa sijoittaa kuin sen verran, mitä on varaa menettää?

Sitäkin jaksan ihmetellä, miten mahtavaa porukkaa täältä foorumilta löytyy! Olen saanut pyytäessäni ja joskus pyytämättäkin apua palstalaisilta sijoitusilmiöiden pohdintoihini. :pray: Siis, että te kokeneet sijoittajat viitsitte auttaa meitä aloittelijoita ymmärtämään näitä mielenkiintoisia, joskus loogisia ja joskus tosiaan aivan epäloogisiakin ilmiöitä.

Ja onhan se minulle jo aikaa sitten selvinnyt, että ilman teitä foorumilaisia olisin ollut todella monta kertaa aivan hukassa täällä sijoittamisen ihmemaassa :blush:

40 tykkäystä

Tämä on mukavan laaja-aiheinen ketju. :slight_smile: Kirjoitetaanpas vähän omaakin tarinaa. Neljä vuotta olen osakkeisiin sijoittanut ja pyrin tekemään pitkäjänteisiä ja vastuullisia sijoituksia. On ollut kyllä tosi mielenkiintoista. Aiemmin olin passiivinen rahastosijoittaja. Tuppaan aina koukuttumaan asioihin ja nyt oon koukuttunut tähän sijoittamiseenkin.

Itse olen aika optimistinen pörssin suhteen ja muutenkin elämässä. En tiedä olenko itse netto-ostaja jatkossa vai en. Tällä hetkellä mulla ei oikeastaan ansiotuloja ole. Pähkäilen lähinnä itselleni sopivaa sijoitusastetta. Nykyään se on n. 75-80%. Varovainen luonne kun olen niin velkavipua en ole koskaan käyttänyt. Kasvuosakkeet olisivat aina mielenkiintoisempia kuin arvo-osakkeet mutta olen muuttanut salkun painopistettä enemmän arvon suuntaan. Laskeskelen nykyään excelissä osakekohtaisesti kuinka paljon voittoa minun osuuteni yhtiöistä tekee vuodessa. EPS * oma osakemäärä. Tavoitteena olisi joskus saada tuo summa vastaamaan vuotuisia menojani. Olen huomannut että tämä ajattelutapa vähentää stressiä suuristakin pörssien vaihteluista ja ehkä myös innostaa sijoittamaan niihin tylsiin arvolappuihinkin enemmän.

On mulla tappiotakin tekeviä kasvuyhtiöitä salkussa. Lasken niille epsiksi nollan. Tulevien vuosien ennusteeseen laitan ennustetut epsit joko Inderesiltä tai marketscreenistä tai arvioin itse. Tästä johdettuna saan laskettua myös koko salkkuni P/E-luvun kuluvalle vuodelle ja tuleville vuosille. Samoin tuloskasvuennusteen. Kun ajattelen että omistamani yhtiöt tahkoavat minulle voittoa xx euroa joka päivä ja niiden tulokset kasvavat jatkuvasti(ei toki välttämättä ihan joka vuosi), niin se on auttanut itseäni keskittymään seuraamaan enemmän yhtiöiden tuloksentekokykyä ja tuloskasvuodotuksia ja niiden toteutumista ja vähemmän kurssivaihteluita.

26 tykkäystä

Aloittaessa iso virheeni oli uskoa, että moni äänekäs sijoittamisesta puhuva oikeasti olisi asiantuntija. En ymmärtänyt, että sijoituskeskustelupalstoilla suuri osa nimimerkeistä on aloittelevia harrastelijoita, osa lähes 0-tason tietotaidoilla ja kokemuksella ja osakesalkun koko on mitätön. Nyt kun omaa sijoitusuraa on yli 10 vuotta takana, muutama huomio vaaranpaikoista:

Sharevillessä keskustelun laatu on oikeasti ala-arvoista osalla keskustelijoista. Mutulla suu vaahdossa selostetaan asioita ja omia päättelyvirheitä levitetään totuutena muille kovalla itsetunnolla. Treidataan osakkeita edestakas jatkuvasti. Näiden ohjeiden innostamana moni sitten ostaa/myy jotain ja jälkikäteen kertoo menettäneensä säästötilinsä saldon.

Kauppalehden keskustelupalstalla tuhansien viestien kirjoittajien oletin olevan rikkaita sijoittajia. Kun keskusteluja seurasin vuosia, sivulauseissa useampi paljasti, että salkku on oikeasti olematon ja taustalla jopa aiempaa päihderiippuvuutta ja mitään koulutusta sijoittamiseen ei ole. Asiavirheitä aloin havaitsemaan kun olin muualta tarkistanut faktat. Päämotiivi palstalla roikkumiseen olikin viihdearvo kun kotona työttömänä ei muutakaan tekemistä ole. Näiltä otin alkuvuosina sijoitusvinkkejä vastaan!

Inderesin keskustelupalstalla myös “Mestari”-titteli onnistui osittain huijaamaan minua. En tajunnut, että tittelin saa aktiivisella kirjoittamisella, vaikka ei olisi mikään asiantuntija. Moni kirjoittaja toki tietää sijoittamisesta paljon, mutta tuo titteli itsessään ei ole tae mistään.

Moni reaalimaailman tuttava, joka on minulle kertonut harrastavansa sijoittamista, eivät oikeasti tienneetkään asiasta juuri mitään. Heille sijoittaminen oli sitä, että kännykällä vilkaistaan Kauppalehdestä pörssikursseja ja hetken mielijohteeesta ostetaan jotain osaketta ja myydään se pois viimeistään seuraavalla viikolla. Jos yritin kysyä jotain yhtiöanalyysiin liittyvää, sain vain hölmistyneen H. Moilasen katseen ja en mitään järkevää vastausta. Yhtiöiden omistaminen ei kiinnostanut, halusivat vain viihdearvoa elämäänsä treidaamalla.

Mediassa kun seuraa sijoitusasiantuntijoiden ohjeita, ennusteita ja vinkkejä, ei näitäkään voi ottaa totuutena. Nykyisellä kokemuksella kun kuulen järkevältä kuulostavan vinkin, totean mielessäni “Kyllä, näin se on lähtökohtaisesti, paitsi historiassa on ollut 100 poikkeustilannetta, jossa tuo ohje ei olekaan toiminut reaalimaailmassa jos asiat X ja Y ovat tapahtuneet myöhemmin”.

Vuosia vanhoja Kauppalehden paperiversioita luin läpi jokin aika sitten. Silmiä avaavaa oli huomata, että asiantuntijoiden lausunnoista tuolloin osa on toteutunut, osa näkemyksistä on ollut täysin vääriä. Kukaan ei oikeasti tiedä, että mitä maailmassa tai jossain tietyssä firmassa tapahtuu vuosien kuluttua.

Lue 20 sijoituskirjaa, sen jälkeen aloittelijana ymmärrät, että miten pihalla asioista oletkaan aiemmin ollut. Sitten kun olet käyttänyt 10 vuoden aikana 10 000 tuntia elämästäsi sijoittamiseen perehtymiseen, katso tuottokäyrää ja kysy itseltäsi, onko vielä mielenkiintoa käyttää toiset 10 000 tuntia rakkaaseen harrastukseen vai laitatko jatkossa kk-säästösopimuksella rahasi automaattisella suoraveloituksella indeksirahastoon. Nykyisiä osakkeita ei ole pakko myydä, mutta indeksirahastoonkin voi osan rahoistaan laittaa jatkossa.

61 tykkäystä

Asiallinen varoitus. Sijoittamisessa ei oikeastaan ole muuta tietä kuin samalla luottaa itseensä - ja samalla myös olla luottamatta. Skitsofreeninen tilanne. Itse olen harjoittanut sijoittamista vasta kaksi vuotta, mutta olen myös huomannut, että kaikenlainen some-alustoilla tapahtuvaan sijoitusinformaatioon kannattaa suhtautua todellakin enemmänkin viihteenä kuin ohjeistuksena. Ei kukaan mattimeikäläinen oikeasti tiedä pörssien tulevista tapahtumista, kun ei siihen pysty aina ekonomitkaan.

Mikäli haluaa oikeasti oppia sijoittamisesta, niin kannattaa käydä kirjastosta, mutta jättää kaikki Youtube-kanavat sun muut välistä. Warren Buffettin ja Peter Lynchin ym. konkareiden näkemykset ovat edelleenkin valideja, mutta nekin ohjeet täytyy aina soveltaa omiin olosuhteisiin. Siinä on eroa, ostitko esimerkiksi Coca Colaa salkkuun 1960-luvulla vaiko vasta tänään.

Kukaan ei tiedä huomisesta. On jokaisen omalla vastuulla hankkia ja suodattaa tietoa, joka johtaa sijoituspääpäätökseen tai siitä vetäytymiseen.

17 tykkäystä

Laitan tähän huonoja ja hyviä kokemuksia omista sijoituksista, virheistä ja joistakin onnistumisista.
Ajattelin, että vielä aloittelevaisemmat sijoittajat voisivat saada esimerkkejä asioista, joihin ei kannata sortua.
Voipi olla väärä ketju, mutta siirrelkää parempaan tai heittäkää roskiin.

Huhtamäki. Ostot ja myynnit ovat ajoittuneet erinomaisesti, mutta positio on tällä hetkellä merkittävästi miinuksella. Pitkän ajan näkökulmasta ei ole kallis ja suht. defensiivinen toimiala.

Yksi huonoimmista ostojen ajoituksista vuonna 21. Ostin Tokmannia lähes huipulta ison määrän hyvin pikaisella osaketutkimuksella. Luin Inderesin rapsan hätäisesti ja katsoin muistaakseni lisää suosituksen.
Viimeisen vuoden aikana olen saanut veivauksella pieniä kahvirahoja takaisin.
Tällä hetkellä en ole erityisen innostunut Tokmanista, kiristyykö kilpailu halpakaupassa.

Medexus. Meikäläisen seikkailu Kanadan pörssissä alkoi ja loppui lyhyeen. Kynnys todella korkealla palata kyseisen pörssiin näillä sijoittajan taidoilla.

Modulight. Osallistuin antiin, myin, lisäilin ja myin. Taisin jäädä jotain satasia plussalle, mutta annista jäi toistaiseksi suurin kusetuksen maku.


Evolution. Sillä olen tehnyt toiseksi isoimmat voitot. Isohkolla possalla mukana suuren osan ajasta ja veivailut osuneet aika mukavasti. Pari pientä paniikkimyyntiä rumentaa kokonaissaldoa, mutta isohkot myynit aikanaan huipulta onnistui ihan ok.

Alfi. Idioottimaisin ostopäätökseni. Ei osaketutkimusta, Alfin idea kuulosti vain hyvältä, onneksi tulin nopeasti järkiin ja myin pois. Hyvä huomata, että ei läheskään aina kannata ajatella, että en myy salkussa tappiolla olevaa osaketta.

Pricer. Muistuttaa edellista, mutta tässä lähdin tekemään omaa oseketutkimusta ruotsalaisen lapun kanssa :rofl:. Ei vaan kyvyt riitä oseketutkimukseen näiden ulkomaanlappujen kanssa.
Onneksi olo jäi riittävän epävarmaksi ja myin nopeasti pois.

Vontier.
Tässä on pitkälti peesilappu, idea saatu Keskiväliltä. Yritän pysyä sen verran kartalla, että tajuan myydä edes yhtään oikeaan aikaan ja on Keskiväli tiukassa seurannassa. :grinning:
Jos oikein katsoin, niin saatoin ajoittaa tuon jälkimmäisen oston mahdollisesti jopa toistaiseksi alimpaan ikinä myytyyn hintaan, ei se ainakaan monesta sentistä ollut kiinni.
En juurikaan käytä teknistä analyysiä, laitetaan tuurin piikkiin.

Qt. Esimerkki hermoilusta ja panikoinnista, ostot osui ihan hyvin, mutta sinipunaisten palleroiden kohdalla myin kaikki ihan puhtaasti hermostuksissani. Viimeinen myynti keväällä oli tyttären salkusta.

Viimeisenä Harvia. Lähdin isosti mukaan osakkeen hinnan ollessa kympin nurkissa ja postion kasvoi suhteessa salkun kokoon valtavaksi. Positio oli ehdottomasti liian suuri ja vaaransin liikaa saavutettuja tuottoja, mutta onneksi myynti osuin kivasti ja taas kerran jälkeenpäin katsottuna onnella.
Tuhosin jonkin verran tuottoa ostelemalla lappua takaisin laskun aikana. Tällä hetkellä en omista Harviaa.
Lapulla ylivoimaisesti paras tuotto koko sijoittajaurallani.

Keli suosii ainakin Pirkanmaalla eli seuraavaksi vene vesille :motor_boat:. Hyvää juhannusta foorumille.

35 tykkäystä

Kiitosviesti

Ketjun perustamisen vuosipäivänä :yellow_heart:

Ketjua perustaessani oli ajatuksissani luoda foorumille ketju, johon kuka tahansa, milloin tahansa voisi kirjoittaa omista kokemuksistaan sijoittamisen parissa ja kirjoittaa vaikka ensimmäisen tekstinsä foorumille pelkäämättä sitä, että viesti ei olisi foorumin tai yksittäisen ketjun kriteereiden mukainen.

Halusin myös innostuneena kuulla muiden sijoittajien tarinoita ja kokemuksia vuosien varrelta.

Olen muutamia teistä pyytänyt ihan yksityisviestillä kirjoittamaan ketjuun ja on aivan mahtavaa, että olette löytäneet aikaa ja nähneet vaivaa teksteissänne! Erityisen mieluista on ollut sekin, että niin moni teistä on kirjoittanut oma-aloitteisesti yksittäisistä havainnoistaan tai kokonaisen sijoittajan tarinansa.

Olen edelleen mielissäni aina, kun ketjuun kilahtaa viesti, koska jokaisessa kirjoituksessa on aina omanlainen viehätyksensä ja kirjoituksista voi saada ideaa ja näkemystä siihen, mikä tässä sijoittamisessa on kenellekin tärkeää; Mikä on merkityksellinen kokemus pitkään sijoittaneille tai eilen aloittaneille - jokin yksittäinen onnistuminen yhtä lailla kuin epäonnistuminen tai läheltä piti tilanne. Tai vain se, että on ylipäänsä ryhtynyt sijoittamaan

Toiveeni siitä, että saisin kuulla erilaisia sijoittajatarinoita, on toteutunut. Olen saanut enemmän kuin olisin osannut toivoakaan! Kiitos teille ketjuuni kirjoittaneet! :pray:

17 tykkäystä

Muistan puhuneeni blogissa tai muualla foorumilla kasanneeni salkkuni melko lailla itse säästetyistä pennosista. Haluaisinkin tehdä asiaan vilpittömän korjauksen ja myöntää, että vaikka salkun peruspilarit rakennettiinkin omista säästöistä, on sinne pieni buusti saatu myös erään huoneiston myynnillä parin vuoden takaa. Vaikka säästöähän toki sekin on niin pahoittelut joka tapauksessa mahdollisesta väärään johdattelemisesta.

“Elämäsi sijoitus”. Näin Tampereen seudun lähiöissä mainostettiin ennen inflaatiota myynnissä olevia uudiskohteita, joissa neliöhinnat olivat melko raskaat ja talot koostuivat vain yksiöistä sekä kaksioista. Varmasti elämäsi sijoitus, muttei välttämättä paras sellainen, ajattelin. Täsmälleen nämä Elämäsi sijoitukset ovat päätyneetkin viime aikoina jopa talousotsikoihin asti, eikä edes positiivisessa valossa.

Elämäsi sijoitus -aikana möin omaa huusholliani. Taloyhtiö oli hieman pommi, asunto oli liian pieni ja maisemanvaihto oli mielessä. Oli myynnin aika. Taloon oli tulossa isoja remontteja, mutta vanhusvoittoisten osakkaiden kesken oli hieman eripuraa, mitä tehdään ja millä hinnalla. Alustavat laskelmat lopulta saatiin veistettyä, mutta remontin aloittamisesta ei päästy sopuun, eikä isännöitsijä tehnyt asian eteen juuri mitään. Kaikki laitettiin koronan piikkiin, jonka vuoksi ei voitu kuulemma järjestää ylimääräistä yhtiökokousta. Siinä missä kaikissa muissa maapallon taloyhtiöissä oltiin siirrytty etäkokouksiin jo kauan sitten, meidän taloyhtiössä lykättiin talon kannalta elintärkeitä päätöksiä johonkin kokoontumisrajoitukseen vedoten. Laskelmat alkoivat vanheta, uusien teko olisi vaatinut uuden suunnittelun (joka itsessään maksaisi vitusti). Ketään ei kiinnostanut. Ei isännöitsijää, hallitusta, osakkaita, ei ketään.

Siinä sitten sanoin välittäjälleni että yritäpä myydä tämä. Hän laittoi hihat heilumaan ja alkoi myydä asuntoa. Turhauttava vuosi siinä myynnissä menikin, kunnes tulimme emännän kanssa päätökseen, että ei tätä kukaan osta ennen kuin remontti on tehty. Mutta lopulta, kun olimme päättäneet välittäjän kanssa, että vielä yksi näyttö vedetään, välittäjä yhtäkkiä soittaa keväisenä perjantaina klo 22 - kertoen saaneensa kauhean taistelun jälkeen sitovan tarjouksen solmittua! Hintakin oli hyvä, joten se oli siinä, asunto lähti ja välittäjän käyntikortti sujahti lompakkoon säilöön ikuisesti.

(Vain 4 kuukautta myöhemmin alkoi hintojen nousu. Rakennusmateriaalit nousivat yllättäen, pankit myönsivät nihkeämmin remonttilainoja taloyhtiöille, korot nousivat ja talojen vakuusarvot sekä hinnat laskivat. Ajattelin, että tästä ei selviä tämä taloyhtiö, mutta ihme ja kumma remontti saatiinkin siellä talossa aikaiseksi, en tiedä miten).


No, eipä tuosta isoja rahoja tullut mutta jotain silti, ja mitäpä sitä rämäpää Heikkilä olisi muutakaan keksinyt kuin työntää rahat pörssiin. Jos asunnon kanssa kävi hyvät, pörssiosakkeiden kanssa kävi sitten kylmät.

Ja nyt astuu se Buffettmainen kärsivällisyys valokeilaan, mitä minulla ei ainakaan ollut. Että jos joku pitää itseään huonona sijoittajana koska käteinen polttaa taskussa niin, no, minulla ei ole varaa moralisointiin.

Joten tietenkin lähdin tuuttaamaan rahoja liki täsmälleen kuplan huipulla, muun muassa Orthexiin ja Harviaan. Muistan kuin eilisen sen, miten Orthexia rummutettiin ja jota aivan liikaa verrattiin silloiseen tähtiosake Harviaan. Fomo tarttui minuun kyllä lujaa tässä casessa, ei voi muuta sanoa. Kannoin nimittäin kaunaa, kun olin ostanut aikanaan Harviaa niin varovaisilla summilla silloin ipon jälkeen, joten pidin huolen, että tällä kertaa olin tukevasti mukana tässä “seuraavassa Harviassa”, vaikka vähän ylihintaa koinkin maksavani (minkäs teet, kun pelko jäädä pois on päällä). Mikä psykologinen kierous. Lisäksi ostin joitain osakkeita minun ja vaimon yhteiselle aot:lle. En osaa sanoa, milloin sekin salkku nousee pinnalle. Tuskin ihan hetkeen.

No tajusin onneksi herranjestas edes vähän jättää talorahoja jemmaan mitä olen laittanut jopa semi-oikeaan aikaan laulamaan, mutta oli toi seikkailu, mitä en oikein ikinä ole ennen edes käsitellyt, paitsi ehkä nyt vasta. Kun pitäisi miettiä, kävikö enemmän hyvä kuin huono tuuri, niin sanoisin silti, että hyvä. Toisinaan olen kyllä miettinyt, että mitä jos olisin vain kylmästi istunut rahakasan päällä ja pistänyt ostonapin soimaan edes -hieman- myöhemmin, minkälainen tilanne olisikaan nyt. Toisaalta olen miettinyt, että mitä jos en olisikaan löytänyt tätä mestarivälittäjää? Entä, jos olisin luovuttanut ja laittanutkin asunnon vuokralle (se olisi tällä hetkellä helposti kassavirtanegatiivinen)? Entä, jos olisimme jääneet siihen taloon ja inflaatio olisi syössyt taloyhtiön nurin. Moni asia olisi voinut mennä toisin.

Eli paljon tuossa oli hyvää munkkia ja paljon myös itse aiheutettuja toilailuja, mitkä olisi voitu välttää helposti. Tulipa ainakin sellaista oppia matkaan, kuin että cash is king ja kärsivällisyys on hyve. Ehkä tärkeänä myös: jos satut saamaan tilillesi hieman isomman potin, oli ne irtisanomisrahoja, perintöä, mitä tahansa, niin vedä henkeä hetki. Maksa vaikka kalliit osamaksut, luotot sekä kytkyt pois ja mieti sitten, mitä tekisit lopuilla rahoilla. :pray:

Ja yksi juttu vielä: tarkkana Elämäsi sijoitusten kanssa.

57 tykkäystä

Elämäni sijoitukset

Tosiaan, kirjoituksesi sai minutkin oivaltamaan, että tämä sijoittamisharrastuksen aloittaminen tulee aikanaan päätymään minullakin elämäni sijoitukset -kategoriaan. Se, tuleeko tästä onnistunut sijoitus, jää nähtäväksi vasta pitkän ajan kuluttua, koska olen valinnut pitkäaikaisen omistamisen strategian.

Noh, onhan siellä kategoriassa onneksi jo muitakin omaisuusluokkia, muun muassa asunto, mökki, auto ja mukava määrä elämän eri vuosikymmeninä kertyneitä muistoja. Onneksi siksi, ettei tämän osakesijoittamisen varaan tarvitse tulevaisuutta suunnitella.

Hmm. ja niin, mikähän siinä onkin, että juuri tämä suoriin osakkeisiin sijoittaminen -ajan tai rahan- tuntuu herättävän tässä elämänvaiheessa eniten odotuksia ja toisaalta myös epävarmuutta. Johtuuko se siitä, että muihin omaisuusluokkiin ei sisälly niin useita muuttuvia tekijöitä tai ei ainakaan päivittäin tai edes kuukausittain muuttuvia epävarmuustekijöitä?

Vai johtuuko se valitsemastani sijoitusstrategiasta, kasvua ja riskiä maantieteellisesti ja toimialoittain hajauttaen, joka kuukausi määräsummalla, kunnes OST tulee täyteen? Tuoko tämä tähän elämäni sijoitukseen niin paljon odotusarvoa?

Ja olen kyllä yllättynyt, miten säästäväinen sitä pystyykin olemaan! Tätä on toki edesauttanut se, että elämääni ei ole sattunut tulemaan mitään yllättäviä sattumuksia tai pettymyksiä, joiden myötä perheemme menot olisivat yhtäkkisesti lisääntyneet. Tästä voin olla kiitollinen joka päivä.

Nyt olen tilanteesa, jossa salkkuni OST:lle on tullut sijoitettua yli 40 000 kohta kolmen vuoden aikana. Ja kehitys viimeisen vuoden aikana näyttää tältä:

12 kk -31.18 %
6 kk -14.30 %
3 kk -6.07 %
1 kk -0.72%
1 vko + 0.19 %

Miinuksella tietty ollaan edelleen reilusti, mutta huh, suunta on ainakin viimeisen vuoden aikana vihdoin muuttunut. Mutta voikohan tästä salkkuni kehityksestä sittenkään mitään päätellä?

Niin tai näin, kiehtova harrastus ja minua tämä kannustaa edelleen jatkamaan, määrätietoisesti sijoitussuunnitelmaani noudattaen. :hugs:

20 tykkäystä

On tämä taas ollut mielenkiintoinen vuosi sijoittamisharrastuksen parissa.

Olen löytänyt harrastuksen, johon on ollut helppo sitoutua täysillä. Ei nimittäin ole kolmeen vuoteen ollut päivää, jolloin en sijoittajajuttuja olisi lukenut, kuunnellut tai edes silmäillyt.

Ja nyt on ehkä vihdoin ensimmäinen kunnon onnistuminen kasvu-riskisijoittajan salkussa tapahtumassa. Ehkä ja ehkä, nöyrin mielin siis edelleen ollaan, koska voitot ovat vielä paperilla. Olen koonnut viitisentoista valikoitua yhtiötä hajautettuun salkkuuni, viideltä toimialalta, kolmesta maanosasta.

Olen ostanut näiden kaikkien yhtiöiden osakkeita laskeviin kursseihin kuukausittain nyt muutaman vuoden ajan, pelontunne takaraivossa ja hikikarpalot otsalla, useimmiten. Muutama yhtiöistäni on edelleen rumasti ja roimasti tappiolla, enkä niistäkään ole osannut luopua.

Mutta vihdoinkin, tämän syksyn aikana, muutamissa osakkeissani on alkanut näkyä valonpilkahduksia ja niiden keskihinnat ovat jo plussan puolella. Ja nyt, ensimmäinen yhtiöni on voitollinen jopa siten, että ne ensimmäisetkin ostot ovat lähes 100 % voitolla. Huh, huh - vielä kun tietäisi, milloin on järkevää aloittaa myyminen. Sitä en juurikaan ole vielä päässyt harjoittelemaan :grin:

Noh, eihän tästä mitään voi vielä päätellä - kasvu/riskisijoittamisen kannattavavuudesta tai salkun rakentamisen onnistumisesta, mutta hyvältä tuntuu juuri tänään, ainakin hetken. Olen ehkä saamassa pitkäjänteisyydestäni palkinnon. Ja sehän on vain mukavaa, jos harrastaminen tuottaa aina välillä hyvää oloa. :blush:

Toivotan foorumin väelle korkeaa ytd-tuottoa ja hyvää oloa tämän harrastuksen parissa vuodelle 2024. :yellow_heart:

33 tykkäystä

Pieni kirjoitus oman “uran” alkamisesta, virheistä, muutamista opeista ja ihan vain älkää tehkö näin- tyylisenä vinkkinä :sweat_smile:.

Kerrotaan ensin nykyhetkestä, jossa sijoitan kuukausittain palkastani jäävän osuuden osakkeisiin. Tai oikeastaan FIREttäjien “pay yourself first” toteutuu, ja maksan heti tilipäivänä itselleni Nordnettiin aiemmin ylöskirjatun summan mukaisesti. Sijoittaminen on siis käytännössä kuin laskun maksamista, joka kuukausi. Koen tämän strategian olevan itselleni toimiva, sillä pidän markkinan melko aktiivisesta seurailusta, mutta kuitenkin rahan ollessa “kortilla” en voi aivan poskettomasti tehdä kauppaa.

Aloin “sijoittamaan” 2018 kun vaimoni huomautti minulle tästä upeasta mahdollisuudesta tehdä rahaa. Kyseessä ei tosiaankaan ollut matalakustanneiset indeksirahastot, saati osakkeet, vaan yllätys yllätys - johdannaiset. Googlea apuna käyttäen näppärästi Nordnetin hankalat testit läpi ja maailma oli auki. Enää puuttui muutama näpäytys, ja päivätyöt olisi muisto vain. :sunglasses:

Aloitin täysin nollista. Minulla oli muutamalta kuukaudelta palkkaa fikassa sen verran, että sain vähän alta 1000 euroa talletettua mihinkäs muuhun, kuin Nordnetin “pelitili”- nimiseen salkkuuni. Kyseessä oli siis salkku, jolla en aikonut tulla miljonääriksi, vaan “treidailla” ihan vain sen verran, että vuosittaiset etelän matkat olisi katettu. Suunnitelma oli mielestäni uskomattoman hyvä! Suunnitelmani toimivuutta mielessäni lisäsi se, että Nordnetin jonkun viikko- tai kuukausisähköpostin kannessa komeili nuoruudenystäväni nimimerkki, jossa hän oli päässyt kertomaan kuinka rikastui jalometallijohdannaisilla. Kuukaudessa hän oli frontannut itselleen kahden ja puolen vuoden vuokrat melko mukavaan kämppään meren rannalla. Saatana.

Dollarinkuvat silmissä vilisten tein konsultoivan keskustelunavauksen tämän Messiaan kanssa, jotta itsekin saisin maallista mammonaa. Treidauksen peruskurssini kesti siis noin 18 viestiä eräässä sosiaalisen median palvelussa, ja olin valmis.

Ensimmäiset päivät jännitti, ja vahtasin kursseja (kuten treidaajan ilmeisesti kuuluukin) joka sekunti. Homma oli uskomattoman tehokasta, ja noin 900 euron “alkupanoksella” minulla oli varsin nopeasti vähän alta 1500 euroa kasassa. Naureskelin päivätyön tekijöille ja muille junteille, jotka eivät tätä rahasampoa olleet vielä keksineet.

Treidit perustui siihen, että johdannainen jolla tein kauppaa, heitteli paljon tietyssä hintahaitarissa, noin 0,3-0,45 euroa. Sen nimessä oli joku BULL- teksti, mutta ei sillä ollut merkitystä, koska who fucking cares mitä se tarkoittaa: tulin tänne tekemään rahaa, en opiskelemaan tai hankkimaan ystäviä.

Salkkuni arvo peakkasi vielä kahden tuhannen euron rajalla, kunnes kävi se odottamaton (= odotettu): “strategiani” mukaisesti aina edelliset voitot laitettiin “all in”, koska mitä enemmän panostaa, sitä nopeammin rikastuu. Mulla oli kaksi keilaa kiinni jossain instrumentissa, josta ei ollut mitään hajua. Tuli ilta, muistaakseni jonkun hassun pyhän tms. takia pörssi sulki hieman aiemmin (tarkkaa syytä en muista, ehkä pääkoppa suojelee henkistä terveyttäni). Aiemmin olin aina sulkenut treidit ennen pörssin sulkemista.

Aamulla herätessä ajattelin, ettei se nyt kovin paha voi olla, jos jätti ne yöksi. Oli se. Aamulla kun marketti oli auki, ja sormet syyhyten lähdin hakemaan voittojani kotiin huomasin, kuinka noin 2000 euron positioni oli sulanut noin 350 euroon. En muista monesko virhe oli, mutta yksi ainakin se, että positio jäi yöksi. Toinen oli se, että olin vahingossa ostanut edellispäivänä suuremmalla vivulla kuin aiemmin. Hups.

Tämän jälkeen totesin vaimolle että paska peli, ei kannata. Pienen motivaatiopuheen jälkeen jatkoin kuitenkin noin kaksi vuotta indeksimiehenä, josta sitten päästäänkin nykypäivään, jossa osakkeita on poimittu (ammuttu salkkuun) kohta neljä vuotta.

Onneksi summat olivat tuolloin todella pieniä, ja opin kaiken, mitä markkinoista voi oppia.
Paitsi koronan tuoman äkkisyöksyn.
Ja kusetusmarkkinat ja kriisit, saatana (2022 neva föget, -50%).

e. Tämä sekoilu on huomioitu siis käppyröissä, joita täällä esittelen. :slight_smile:

83 tykkäystä

Ensinnäkin kiitos Pyörätär, kun vinkkasit minulle tästä ketjusta. Teema on minullekin tärkeä ja iso, ja siksi kynnys kirjoittaa on korkea. Aloitin sijoittamisen vasta reilu kaksi vuotta sitten, joten en koe, että minulla olisi paljoa annettavaa opiksi, mutta voin silti kertoa mitä sijoittaminen merkitsee minulle. Long story, pahoittelen jo etukäteen :blush:

Sanon, että aihe on minulle iso, koska nykyinen taloudellinen hyvinvointini ja sijoittaminen sekä aiempi vuosikausia elämääni hallinnut varattomuus, velat ja päihdetausta ovat muovanneet identiteettiäni paljon. Mutta hei, tässä kuussa nettovarallisuuteni rikkoi 20 000 € rajapyykin. Vanha minäni ei olisi voinut kuvitellakaan sellaisia summia. Ei ollut sitä kymmentäkään euroa, jota säästää.

Aloitin sijoittamisen hieman ennen Ukrainan sodan syttymistä. Olin juuri jatkanut työssä vanhempainvapaan jälkeen, palkkani nousi ja sain vielä lisätulojakin muutaman tonnin. Ajatus sijoittamisen aloittamisesta oli kytenyt jo vuosia, joten päätös osakesäästötilin avaamisesta oli helppo, kun kerran rahaa oli. Rinnalle avasin arvo-osuustilin, johon ostin hajautuksen vuoksi ETF:iä. Harmillisesti vain ehdin sijoittamaan jo isomman summan ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja kurssit romahtivat. (Ainut neuvo, jonka annan: Älä aloita sijoittamista juuri ennen sodan syttymistä Euroopassa :blush:)

Kaiken kokemani jälkeen en säikähdä pienistä. Jatkoin sijoittamista suunnitelmani mukaan ja sijoitin enemmänkin kuin olin suunnitellut. Helppohan se oli tehdä lisäostoja laskeakseen keskihintaa. (Toivottavasti kohta saisin opetella sijoittamaan kurssien noustessa.) Minulla on korkea resilienssi, olen luonteeltani määrätietoinen ja harkitseva. Toisaalta olen ollut isoimman osan elämästäni hällä väliä -eläjä. Nyt sanoisin, että sijoittaminen on yksi iso tekijä, joka on saanut minut aikuistumaan (olen yli 40-v. :blush:), tekemään järkeviä päätöksiä ja vahvistanut hyviä luonteenpiirteitäni. Ja haluaisin uskoa, että nämä samat edellä mainitut piirteet saattavat auttaa minua olemaan keskimääräistä aloittelevaa piensijoittajaa parempi. Will see!

Tosiaan vielä pari vuotta sitten nettovarallisuuteni oli pyöreä nolla. Sijoittamisen aloittamisen jälkeen opin myös puskurin säästämisen. Säästäminen on supertylsää. Jos olisin noudattanut neuvoa, että säästä ensin kahden vuoden nettotuloja vastaava puskuri ja aloita vasta sen jälkeen sijoittaminen, en olisi ikinä tehnyt sitä. Aloitin sijoittamisen suorilla osakepoiminnoilla, koska se oli mielenkiintoista. Ahmin muutaman sijoituskirjan ja tein ensimmäiset sivut luettunani ensimmäiset osakehankinnat. Ja tämä harrastus on imaissut täysin mukaansa. (Pieni hallinnassa oleva addikti minussa hihkuu riemusta, kun vilkuilee päivittäin kursseja ja lukee uutisia sekä Inderesin keskustelupalstaa.) Ja kuinka paljon mielenkiintoisempaa nykyään onkaan seurata politiikkaan ja talouteen liittyviä uutisia!

Kantapään kautta kuitenkin opin myös puskurin tärkeyden, kun heti syksyllä 2022 jouduin realisoimaan joitain tappiolla olevia osakkeita hyödyntääkseni sijoitusmahdollisuuden työnantajayritykseeni. Mutta tänä vuonna tavoitteeni onkin kasvattaa säästötilini saldo kymppitonniin kesäkuuhun mennessä, jotta voin ostaa mieheni kanssa asunnon, jos niin päätämme. Sijoittaminen on siis muutaman kuukauden tauolla. (Harmi! Onneksi saa uudelleen sijoitella osinkoja nyt kevään. Kaikki 250 euroa :blush:)

Aiemmassa elämässäni olen kokenut huumemaailman, lasten huostaanoton, uuden elämän rakentamisen tyhjistä ilman koulutusta ja työtä. Ja raitistuttuani pitkän taiston jälkeen työllistyin, kävin läpi velkajärjestelyn ja sain lapset kotiin. Opiskelin yksinhuoltajana työn ohessa tavoitteena parempi elämä ja talous.

Tapasin ihanan miehen, nousin esimiesasemaan, sain kaksi lasta lisää ja aloitin sijoittamisen ja säästämisen. Kaiken piti olla hyvin ja olin onnellinen. Kunnes viime kesänä täysin yllättäen sain puhelun, että esikoiseni on sairaalassa kuolemaisillaan eikä toivoa selviämisestä ole. Hän oli vasta 21-vuotias kuollessaan. Fiksu ja tuhannesti järkevämpi ihminen kuin minä. Hän jos kuka, olisi menestynyt elämässään.

Pitkän alustuksen jälkeen… Mitä sijoittaminen merkitsee minulle, miten se on muuttanut elämääni? Millaista elämäni olisi nyt, jos en olisi aloittanut sijoittamista? Noh, varallisuuteni olisi edelleen olematon, se on selvä. Lapseni menehtymisestä huolimatta olen edelleen hengissä ja nousen aamuisin ylös sängystä. Se ei ole ehkä pelkästään sijoittamisen ansiota vaan ennemminkin elossa olevien lapsieni. Mutta jopa poikani kuolinviikolla lueskelin pörssiuutisia. Ja jos oikein muistan, saatoin tehdä jopa jonkun pienen lisäoston poikani siunauspäivänä. Minun oli pakko ripustautua johonkin normaaliin, joka sai ajatukseni pois muusta edes minuutiksi. Se jokin oli ensin sijoittaminen, pari kuukautta myöhemmin työt. Ihminen tarvitsee jotain mitä odottaa tulevalta. Lapseni kuoleman jälkeen varallisuuden kasvattaminen oli ainoa, jota halusin edelleen yrittää tavoitella – vaikka väkisin. Ja käytän sanaa tavoite enkä unelma, koska en edelleenkään pysty unelmoimaan mistään hyvästä.

Minulle on ihan sama näyttääkö salkkuni vihreää vai punaista. Edelleen uskon olevani riittävän fiksu päihittääkseni indeksin, Svean säästötilin koron tai ainakin mieheni salkun tuoton – jollain aikajänteellä. Tiedän, että kaikki se, jolla on oikeasti väliä, voi kadota hetkessä ilman, että siihen voi vaikuttaa. Mutta se mitä voin tehdä, on varmistaa, että en enää koskaan joudu näkemään köyhyyttä. Sijoittaminen merkitsee minulle turvaa edes yhden elämän osa-alueen osalta.

Sijoittamisen aloittaminen on siis yksi tärkeistä päätöksistäni, jotka ovat muuttaneet elämääni ja identiteettiäni. Varallisuuden kasvattaminen antaa tällä hetkellä sisältöä elämääni. Vielä tärkeämpänä näen antaa elossa oleville lapsilleni hyvät eväät elämään. Ja haluan ehdottomasti myös auttaa toisia nousemaan vaikeuksista ja tavoittelemaan parempaa. Jos en tekisi sitä, poikani kuolema ja kaikki kokemani vastoinkäymiset olisivat turhia.

Jos jaksoit lukea tänne asti, niin nyt ehkä ymmärrät mitä tarkoitin sillä, että tämä on asia minulle iso. En pysty tiivistämään enkä sanomaan kaikkea mitä haluaisin. Olen oikeasti jopa harkinnut blogin aloittamista aiheesta. Tekisin sen itselleni terapiaksi - ja ehkä jopa joku voisi saada siitä inspiraatiota omien vaikeuksiensa voittamiseen, tavoitteidensa saavuttamiseen ja taloutensa kuntoon laittamiseen. Lupaan huikata tännekin, jos sen teen :blush:

102 tykkäystä

Tämä on ehkä aidoin, puhtain ja koskettavin kirjoitus, jonka olen koskaan lukenut Inderesin foorumilta. Aito kuvaus oikeasta elämästä.
Kiitos siitä @Nousutar

Lopulta elämä aina kantaa, kun sille antaa mahdollisuuden.
Asioilla on merkitys.
Hattu päästä.

15 tykkäystä

On arvokasta tuntea kokeneita sijoittajia jotka ovat luovineet ainakin jonkinlaisella menestyksellä vaihtelevien markkinakäänteiden psykologisessa karikossa. Minulla on ilo tuntea yksi ihan tavallinen, ei mitenkään nerokas sijoittaja, joka on kuitenkin ollut korkealla osakepainolla mukana markkinoilla yli puoli vuosisataa.

Hänellä on ihan puhtaasti suora Suomi-salkku, varmaan kymmeniä rivejä, isoin kyllä ihan merkittävällä painolla ja pitkän ajan profiilisijoitus josta on ylpeä. Joskus kysyin, onko hän harkinnut indeksirahastoja mukaan, mutta jotenkin hänellä on jostain 90-luvulta tai niiltä main jäänyt allergia koko sanaan rahasto — nehän olivat silloin pelkästään aktiivisia ja vielä paljon härskimpiä hinnoitteluiltaan kuin nyt. Kyllä hän tietenkin tiedostaa että indeksirahastot ovat ihan jees, mutta kai hän sitten vain tykkää omistaa suoraan.

Hänellä ei ole mitenkään syvällinen sijoitusprosessi, taitaa lähinnä katsoa että näyttää terveeltä ja voitolliselta bisnekseltä ja maksaa aina osinkoa. Sellaista Sinkko-tyyliä jota täällä usein halveksutaan.

Hänen vahvuutensa on tietenkin psykologisella puolella; pakko ollakin jos kerran on vuosikymmenestä toiseen ollut aina lähes täydellä painolla mukana. Hänellä on todella leppoisa suhde salkkuunsa ja sen heilahteluihin, mikään ei hetkauta. Joskus kun olin lukenut Lindströmin kirjasta millainen tuomionpäivän tunnelma Helsingissä vuonna 1992 vallitsi, kysyin häneltä, eikö edes silloin kylmännyt. Kuulemma ei. Ainoa muistamani kerta kun hän on selkeästi harmitellut jotain ei liity romahdukseen vaan vuoden 2000 kuplaan. Hänellä oli salkussa eräs rajuimmin kuplaantuneista yhtiöistä ja sen arvo taisi salkussa nousta oikein huomattavaksi, mutta kevensi vain pienen osan. Tämä taitaa olla laajempikin ilmiö: toiminta ja sen väistämätön epäoptimaalisuus kuplissa ottaa jälkikäteen paljon enemmän päähän kuin apaattisissa markkinatunnelmissa.

Leppoisuuden takana on ollut muut rahaa tärkeämmät asiat elämässä ja se, että statuksella ei ole koskaan ollut hänelle juurikaan merkitystä. Tiesi että perheellä kyllä on kaikki tarvittava, heilui salkku miten heilui. Nyt hän on eläkkeellä. Lukee paljon laajasta kotikirjastostaan ja tykkää tavata lapsenlapsia. Kukaan ei hänet kadulla nähdessään voisi ikinä kuvitella että hän on miljonääri. Vaatimattomat vaatteet, dyykkailee välillä mielenkiintoisia lehtiä ja kirjoja paperinkeräyksistä, joskus keräilee huvikseen pulloja kaduilta ja puistoista. Ei hän silti mikään kaikista mukavuuksista kieltäytyvä kitupiikki ole — on vieraillut kymmenissä maissa ja arvostaa sopivassa määrin laadukkaita alkoholijuomia. Hänellä on ollut kaikki mitä on tarvinnut, vähän kuin Buffettilla. Luonteeltaan hän on sosiaalinen ja aika persoonallinen.

Kun tässä kirjoittaessa mietin tekijöitä hänen mukavasti sujuneen elämänsä taustalla, tuo immuniteetti statuksen tavoittelulle on varmaan ollut yksi tärkeä. Jos vertailee itseään koko ajan muihin, ajautuu markkinoilla herkemmin ostamaan hypeosakkeita huipulta ja myymään salkun kun kaikki sanoo että vain idiootit omistavat suomalaisia pörssiosakkeita. On yleisemminkin muiden vietävissä. Statuksen perässä juokseminen ajaa ostamaan kalliita autoja, veneitä, tonnien arvoisia laukkuja ja muuta vastaavaa materiaa, joka ei tuo kestävää onnea. Status on nollasummapeliä; jos mun on pakko näyttää rikkaammalta kuin naapuri, sitten hän kärsii köyhemmältä näyttäessään. Mutta oho, nyt tuolta ilmestyi taas uusi tyyppi joka on hankkinut vielä korkeamman statuksen tällä hetkellä cooleilta, 50 vuoden päästä huvittavilta näyttävillä manöövereillä. Loputon suo. Tällä tuntemallani henkilöllä on ollut mukavan rehevä elämä joka on nyt ehtoopuolella. jollain muulla oli varmaan enemmän kaikkea mahdollista. Mitä väliä.

73 tykkäystä