Sijoitusasunnot.com Group Oyj

Aamun uutisia:

Kiinteistökehitys- ja asuntosijoitusyhtiö Sijoitusasunnot.com Group Oyj (”Sijoitusasunnot.com” tai ”Yhtiö”) suunnittelee listautumisantia (”Listautumisanti”) ja osakkeidensa listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämälle First North Growth Market Finland -markkinapaikalle (“Listautuminen”).

Suunnitellun Listautumisannin odotetaan koostuvan pääosin osakeannista, jossa Yhtiö pyrkii keräämään noin 5 miljoonan euron bruttovarat ennen Listautumiseen liittyviä palkkioita ja kuluja. Yhtiö aikoo käyttää suunnitellulla Listautumisannilla hankittavat varat Yhtiön strategian toteuttamiseen sekä liiketoiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen, sisältäen kohteiden ostovolyymin kasvattamisen, suurempien kiinteistökokonaisuuksien ostot ja uudet jalostushankkeet. Listautumisannissa oletetaan olevan mukana myös noin 2 miljoonan euron lisäosake-erä, joka voidaan ottaa käyttöön ylimerkintätilanteessa.

https://group.sijoitusasunnot.com/tiedotteet/sijoitusasunnot-com-group-oyj-suunnittelee-listautumisantia-ja-listautumista-first-north-growth-market-finland-markkinapaikalle/

Avainluvut näyttävät seuraavalta:

Mielenkiintoinen case ja varmasti oleellista se miten tuo oikaistu liikevoitto tässä tapauksessa rakentuu.

  1. Asuntojen jalostamisesta ja myynnistä syntynyt voitto
  2. Pitosalkussa olevien asuntojen vuokratuotto
  3. Pitosalkussa olevien asuntojen arvonnousu
23 tykkäystä

Otetaas tämä seurantaan kun on tullut yhtiön tarjontaa seurattua jo jonkin aikaa.

Myynnin kyllä osaavat, kun jokin aika sitten kauppasivat synnyinkaupungistani huonolta alueelta kerrostaloja ja saivat sen kuulostamaan paratiisilta :sweat_smile: kyllä ne kämpät sieltä aika äkkiä menivät, vuokratuotoksi lupailivat 7-12%.

Itseä mietityttää, että mitä hiipuva asuntomarkkina tekee noille melko koville odotuksille :thinking:

17 tykkäystä

No niin nyt on itselle asuntosijoittajana erittäin mielenkiintoinen ja odotettu listautuminen! Koen Sijoitusasunnot.comin asuntosijoittajille hieman vastaavana tahona kuin Inderes osakesijoittajille, mutta he eivät tuota yhtä paljon ns. opetusmateriaalia eikä heillä ole vastaavaa yhteisöä, mutta silti iso yleisö ja mittava yli 60 000 seuraajan sähköpostilista.

Sijoitusasunnot.comin pääliiketoimintaa on kiinteistökehitys eli he pyrkivät ostamaan kokonaisia kerrostaloja tai ison nipun asuntoja, jolloin saavat isolla tukkulalennuksella kohteet. Tämän jälkeen taloon ja asuntoihin tehdään tarvittavia suurempia saneerauksia ja remontteja, minkä jälkeen ne myydään sijoittajalistan kautta sijoittajille eteenpäin. Tytäryhtiön Rajape Oy kautta harjoitetaan saneeraustoimintaa ja kiinteistökehitystä, kiinteistövälitystä sekä vuokraustoimintaa Kauppa Käy LKV kautta. Lisäksi oma asuntosijoitussalkku näyttelee jonkinlaista roolia, mutta tarkkoja numeroita näistä ei minulla ole.

Vuosina 2016-2021 yhtiö on kasvanut keskimäärin 75% vuosivauhtia, MUTTA äärimmäisen kannattavasti, sillä liikevoitto% ollut aina yli 20%. Yhtiö on päässyt asuntosijoittajapiirissä hyvään maineeseen hyvien sijoituskohteiden myynnin kautta. He myyvät sijoitusasunnot lähes aina alle alueen toteutuneiden keskihintojen, minkä kautta sijoittaja saa suurimman arvon ostettuaan heiltä kohteen.

Yhtiö on kertonut, että myytävät kohteet ovat aina valikoitu siten että ne toimivat hyvin heidän omassa pitosalkussa, jos kohteet eivät mene kaupaksi. Syitä miksi heiltä ostetut kohteet ovat hyviä: sijainti, yleensä hyvin saneerattuja ja remontoituja, usein valmiiksi vuokrattu, hyvä vuokratuotto ja tärkeimpänä alle markkinahintaisia eli julkisesta markkinasta ei halvempia yleensä löydy.

Todellisuudessa heidän hyvä maine on johtanut siihen tilanteeseen, että asunnot varataan usein jopa ensimmäisten minuuttien aikana ja näkisin riskin olevan aika pieni sille, että ainakaan suurempia eriä asuntoja heille jäisi itselleen.

Riskeinä varmasti on korkotason nousu ja yleinen taloustilanteen heikentyminen —onko ihmisllä varaa ostella sijoitusasuntoja jatkossa yhtä paljon ja ostoaikeita voidaan lykätä tulevaisuuteen. Toisaalta vähänkin isommat toimijat varmasti kasvattavat salkkujaan lähes aina, jos vain sopivia kohteita löytyy ja heiltä niitä löytyy.

Yhtenä haasteena nykymarkkinassa on varmasti rakennuskustannusten nousu, joka taitaa toki olla osittain hellittämään päin.

Yksi riski on sama mikä Inderesilläkin, jos maine heikentyy ja yleisö lähtee, ei yhtiön toiminnalle jää juurikaan arvoa. Niin pitkään kun homma toimii niin homma toimii😃

Moni saattaa myös miettiä, että eikö kerrostalot lopu jos toimintaa tehdään isossa mittakaavassa. Vastaus on ei. Yhtiö toimii Suomen markkinoilla, mutta huonokuntoisia kerrostalo on täällä valtavasti ja talot vanhenevat koko ajan, minkä takia kohteisiin tulee jatkuvasti saneeraustarpeita.

Muutamia asioita jotka kiinnostavat itseäni, joista toivon mukaan kuullaan yhtiöltä lisää.

-Miten he onnistuvat ostamaan kokonaisen kerrostalon? Jos omistajia on taloyhtiössä useita niin kuinka saada kaikki suostumaan myyntiin tai mistä löytyy tahoja, jotka myisivät suoraan koko talon?

-Huonokuntoisen kokonaisen kerrostalon ostaminen antaa varmasti suuret tukkualennuksen, mutta missä välissä ja miten noin iso kate saadaan tehtyä, kun asunnot myydään saneerauksen/remontin jälkeen edelleen alle markkinahinnan? Tätäkin he ovat pystyneet toistamaan aivan järkyttävän hyvällä marginaalilla onnistuneesti ja pitkään.

-Yhtiö on melko erilainen toimija mitä muut, mutta miten alan kilpailu kehittyy ja vaikuttaa yhtiön toimintaa?

-Muistaakseni vuodessa myytyjen asuntojen lukumäärä oli noin 450-550, jos muistan oikein. Mitä keskimäärin yhden asunnon myynnistä jää viivan alle kaikkien kulujen jälkeen?

-Missä suhteessa kaikki yhtiön liiketoiminnat tuottavat liikevaihtoa ja voittoa?

Toivottavasti saadaan yhtiöstä hyvää keskustelua aikaan ja listautumisen hintalappu kohdilleen!:sunglasses:

35 tykkäystä

Olen pitänyt Sijoitusasunnot.comia Suomen mittapuulla uniikkina keissinä jo aikaa ennen kuin listautumisesta on ollut tietoa, hienoa että saadaan tämäkin pörssiin mukaan!

Hyvän yleiskäsityksen yrityksestä ja toimari Henri Neuvosesta saa kun kuuntelee Ostan asuntoja-podin jaksot joissa Neuvonen haastattelussa: Uusinta vuodelta 2018 Henri Neuvonen "kymmenestä sataan miljoonaan" - Tiistaiaudio #218 - Ostan Asuntoja Podcast | Podcast on Spotify
203. Henri Neuvonen sadasta tuhanteen miljoonaan Osa 1 - Ostan Asuntoja Podcast | Podcast on Spotify
204. Henri Neuvonen sadasta tuhanteen miljoonaan Osa 2 - Ostan Asuntoja Podcast | Podcast on Spotify

12 tykkäystä

Alla oleva täysin omaa henkilökohtaista kokemusta ja pohdintaa. Moni varmasti toista mieltä, mutta hyvä herättää myös keskustelua.

En tiedä mitä mieltä olisin tästä listautumisesta. Asuntosijoittamisen yleinen trendi on todella vahvasti kääntymässä tällä hetkellä (toki aina joka markkinassa voi tehdä hyviä kauppoja) ja suuret massat eivät enää pysty tätä kansanhuvia samanlaisesti harrastamaan kuin ennen. Päinvastoin, korkojen nousu voi jopa laittaa asuntosijoittajat myymään asuntojaan 1-2 vuoden kuluessa. Olisin ollut innokas sijoittamaan kyseiseen yritykseen esimerkiksi vielä 3 vuotta sitten. Suurin asuntosijoitusbuumi mahdollisesti meni jo. Vilpittömästi toki haluan uskoa, että he eivät aio rahastaa listautumisella viime hetkillä vaan uskovat voivansa kasvattaa liiketoimintaansa kuten ennenkin.

Mainostavat 60 000 asuntosijoittajan yhteisöä. Tämä 60 000 asiakkaan yhteisö taitaa kuitenkin olla ennemmin sähköpostilista? Sähköpostilistat ovat kyllä tehokkaita, mutta eivät ne kaikkea kerro potentiaalisista asiakkaista ja heidän muuttuneista tilanteistaan. Ei se yhteisö ole lähellekään samanlainen kuin esimerkiksi Inderesillä.

Olen itsekin asuntosijoittaja ja käyttänyt yhtiön palveluita, tosin niistä hankinnoista on jo aikaa. Tämän jälkeen en ole kokenut saavani heiltä enää tarpeeksi houkuttelevia kohteita ja jäänyt hieman kaksijakoiset fiilikset joistakin heidän kohteistaan. Asuntosijoittajan kannattaa katsoa tontin vuokrasopimukset, taloyhtiölainat yms todella tarkkaan kohteista läpi. Välillä paljastuu yllätyksiä.

Osaavat todellakin myydä ja tehdä huonoista kohteista markkinoinnin avulla jotain luksuskohteita :joy: Välillä on heikolla mikrosijainnilla olevia vanhoja kaupungin vuokrataloja, joista et todellakaan pääse hyvään hintaan eroon enää hankinnan jälkeen, koska alueen ja talon maine paikallisten kesken on tiedossa. Toisaalta, välillä on oikeasti todella fiksuja ja hyviä kohteita, mutta näissä harvemmin on suurta alennusta tarjolla, laatu maksaa.

Aivan mahtavat vuodet takana, hienoa kasvua ja todella osaavaa väkeä. Onko nyt kuitenkaan oikea hetki meidän yksityissijoittajien lähteä mukaan tähän tarinaan, kun riskit ovat todella koholla?

34 tykkäystä

Lisäksi koko talon asuntotarjonnan tulisi olla sellaista, että se kiinnostaa heidän asiakkaitaan. Otetaan esimerkiksi yhtiön ainoa myyntikohde Tampereella tällä hetkellä: Iidesranta 15, Tampere - Sijoitusasunnot.com Yhtiölainalliset pikkuasunnot näyttää olevan kaikki myyty, mutta samaan aikaan kaikki yhtiölainaa omaamattomat ja hieman isommat asunnot ovat myynnissä.

En nyt usko, että tuon talon kanssa ongelmia syntyy päästä asunnoista eroon, mutta pelkällä sijoittajaringin parissa markkinoimalla se ei välttämättä onnistu.

Jep. Itsekin olen useammalla listalla mukana. Firmat muuten menee itsellä ainakin ihan iloisesti sekaisin, eli toisen tökerö toiminta voi menä mielikuvissa toisen piikkiin. Sijoitusasunnot.comista sinällään ei ole mitään pahaa sanottavaa. Mutta joku noista saman alan firmoista esim. liputti sijoitusoppaassaan verkostomarkkinoinnin nimeen lisätulojen hankkimiseksi, mikä ei suoranaisesti nostata luottamusta.

4 tykkäystä

Samoilla ajatuksilla porvarin kanssa.

Omalla markkinalueellani asunnot jotka olisivat vajaa vuosi takaperin myyty välittömästi sijoittajille makaavat nyt etuovessa. Nykyisellä korkotasolla ei vain laskin tykkää ja hintojen alennus ei vielä ole alkanut tai ollut riittävää.

Uskon myös sijoittajien myyvän asuntoja ja varsinkin taloyhtiö lainoitetut uudiskohteet ovat tulilinjalla.

Olen myös seurannut sijoitusasunnot.comin tarjontaa ja ollut valmiudessa mikäli järkeviä kohteita tulisi myyntiin. Vielä ei ole tarvinnut mitään ostaa…

8 tykkäystä

Antti haastatteli Sijoitusasunnot.comin toimitusjohtajaa Henri Neuvosta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Toimitusjohtajan esittely
01:17 Mitä sijoitusasunnot.com tekee?
04:00 Asuntobuumi
05:20 Korot
06:00 Sijainti
06:42 Tuottovaatimus
07:25 Skaalautuminen
08:28 Listautuminen
09:40 Strategia
10:20 Tavoitteet ​


Sijoitusasunnot.com Group Yhtiöesittelytilaisuus ma 14.11.2022 klo 18:00

10 tykkäystä

Kuuntelin tuota maakuntahehkutusta, ja tunsin kokeneeni tuon saman ennenkin: Yhtiöesittely Huhtanen Capital, vieraana puhumassa kansanedustaja Elina Lepomäki - YouTube

Äsken luin Kauppalehden artikkelin, jossa firman toimari kertoi epäilyksistään kasvukaupunkien asuntosijoittamisesta, ja hehkutti Porin kaltaisia mestoja. Viitaten tuohon asuntosijoittaminen-ketjuun, ensimmäisenä mieleen tuli että kai näilläkin on jotain luukkuja Pihlavassa. Googleen sijoitusasunnotcom ja Pihlava. Bingo: Katkojantie 3, Pori - Sijoitusasunnot.com

Tosin Pihlava-sanaa tuossa vältetään viimeiseen asti, ja asuinalueeksikin on määritelty Meri-Pori, joka on aika laaja käsite. Harvoin muuten näkee mainintaa hissittömyydestä näin positiivisin sanakääntein: “Hissejä ei ole, joten niiden osalta kalliita remonttejakaan ei tule.”

Ja kuten arvata saattaa, 48 vuotta vanhassa mörskässä kaikki olennaiset taloyhtiöremontit tekemättä.

Jos firman liikeidea on myydä tuollaista roskaa sijoittajille, niin osakesijoitusta miettien tämä firma ei mene jatkoon.

Tuossa vielä saman Pihlavan taloyhtiön tarjontaa muiden välittäjien kautta: Katkojantie 3 - Pihlava, Pori | Oikotie Asunnot

24 tykkäystä

Oikaistu liikevoitto muodostuu näistä:

  1. Nopean kierron asuntojen ostosta ja myynnistä (suurin osa yhtiön oikaistusta liikevoitosta)
  2. Asuntojen jalostaminen (tuloutuu joko myyntien kautta tai arvonkorotuksena, jos kohteet siirretään pitosalkkuun.)
  3. Pitosalkussa olevien asuntojen vuokratuotto. Huom! Pitosalkun kohteet, arvonkirjaukset ja tuotot avataan läpinäkyvästi auki tarkastelua varten. Pitosalkussa olevat kattavasti saneeratut kohteet ovat arvostettu taseeseen n. 6 - 6,5% tuottovaatimuksen mukaan.

Pitosalkussa jo olevien asuntojen arvonmuutoksilla emme arvioi olevan yhtiölle tulosvaikutusta. Yhtiön oikaistu liiketulos ei perustu näihin.

Pitosalkun kokoa ei ole tarkoitus aktiivisesti kasvattaa ja tehdä yhtiöstä ns. taseyhtiötä. Pyrimme sen sijaan kasaamaan riittävän ison portfolion ja tarjoamaan sitä suuremmille sijoittajille. Tällä tavoin on mahdollista, että tuottovaatimus on portfoliona selvästi alhaisempi kuin nykyiset tasearvot ja yhtiölle tuloutuisi myynneistä merkittävästi lisätulosta.

30 tykkäystä

Heh, Pori on juuri se synnyinkaupunkini josta aikaisemmin puhuin :grin: Pihlava oli vielä ysärillä ok mesta, mutta nykyään todella huonoa seutua, kuten koko Meri-Pori. Väestön ikääntyessä asukkaita on alettu korvaamaan kaupungin tukiasujilla yms. eli meno on mitä on. Neliöhinnat reippaasti alle 1 000 €/m2 ja kysyntää 0. Uusien vuokralaisten löytäminen voi olla vaikeaa, vaikka asunto olisi juuri nyt vuokrattuna.

e. Ja tarkennuksena, että ei missään nimessä ole tarkoitus moralisoida yhtiötä ja toimintatapoja.

5 tykkäystä

Asuntomarkkina on kieltämättä nyt muuttunut merkittävästi. Se tarjoaa sekä haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Näkemyksemme mukaan nämä asiat ovat olennaisimpia:

  1. Matalan vuokratuoton ja korkean hinnan asuntojen kysyntä on laskenut asuntosijoittajien keskuudessa merkittävästi. Merkittävin syy tähän on korkojen nousu. Asuntosijoittajan kassavirta ei oikein toimi, jos asunnon tuotto ja korko ovat samaa luokkaa.

  2. Korkeamman vuokratuoton (esim. +7%) kohteet tekevät edelleen ihan hyvin kauppansa. Ostamme ja myymme tyypillisesti tällaisia asuntoja esim. tällä viikolla laitoimme Jyväskylästä kohteen myyntiin ja varauksia tuli erittäin hyvin: Polttolinja 27, 40520 Jyväskylä - Sijoitusasunnot.com

  3. Ja sitten se tärkein pointti. Kokonaisten kerrostalojen ostaminen on ollut jo monta vuotta haastavaa järkevään hintaan. Nyt näyttäisi siltä, että kohteiden ostaminen on aiempaa helpompaa. Olemme tehneet viime aikoina hyvin kauppoja ja näkymät ostoille ovat edelleen hyvät. Kuten monessa muussakin, teemme tuloksen osto- emmekä myyntihetkellä (vaikkakin meillä on vahva myyntikanava, mutta se vain nopeuttaa myyntiä).

Kokonaisuudessaan pidän tätä markkinaa meille jopa suotuisampana kuin mitä se on aiemmin ollut. Pystymme todennäköisesti ostamaan enemmän kohteita. Ostot kannattaa suunnata erityisesti korkeamman vuokratuoton kohteisiin, koska niiden myytävyys on parempi. Hyvässä markkinatilanteessa “kaikki” saavat asuntoja myytyä, mutta tässä haastavammassa ympäristössä vahva myyntikanavamme on merkittävä kilpailuetu.

Itse henkilökohtaisesti pidän tästä markkinasta ja olen innoissani siitä, että pitkästä aikaa kerrostaloja on mahdollista saada ostettua aiempaa paremmilla diileillä.

33 tykkäystä

@Henri_Neuvonen Mä laitoin sulle tommonen merkin et oot todennettu yhtiön edustaja alustalla :slight_smile:

image

16 tykkäystä

Jos palaan siihen Porin Pihlavaan (joka toki vain välityskohde), niin eikö se korkea vuokratuotto ole melkoinen harha, jos samaan aikaan asuntojen vuokrattavuus heikkenee (viittaus esim. Vuokraoven tarjontaan), hinnat laskee ja epäilemättä tekemättömien taloyhtiöremonttien rahoitus hankaloituu entisestään? Ja eikö ole todellinen riski, että näinä aikoina erityisesti tuollaisissa taloyhtiöissä törmätään osakkaiden välisiin intressiristiriitoihin ja tuollaisten kohteiden riskien keskusteluun nouseminen kuihduttaa tuon puolen sijoitusinnokkuuden?

Hienoinen haaste on myös se, että samaan aikaan teidän tulisi perinteisen kiinteistövälittäjän tavoin tehdä kauppaa kevyillä puheilla, mutta myös profiloitua vuokranantajien luotettavanana yhteistyökumppanina. Olihan esim. tuo Pihlavan myyntivideo oikeasti aika hassu, kun siinä hymyillen hehkutetaan kuinka 48 vuotta vanhat viemärit ovat muovia. Ikään kuin niistä sillä tulisi jotain ikuisesesti kestäviä.

“Ennen vuotta 1975 rakennetut muoviviemärit ovat usein PVC- ja PVC HT-muovia. Ne ovat heikkolaatuisia vaaleita muoviviemäreitä, joiden pinta tyypillisesti kovettuu lasimaiseksi ajan saatossa. Lasittunut pinta on altis vaurioille, koska pienikin mekaaninen muutos tai tärähdys voi johtaa muovin halkeamiseen. Nämä viemärit myös herkkiä lämpötilavaihteluille ja kemikaalien sekä öljyn tuomille rasitteille.” (sitaatti: Taloturva).

Ps. Mielenkiinnolla jään seuraamaan tuon kohteen esittelyvideon mukaan 4-5 vuoden päästä koittavaa käyttövesiputkiremppaa. Ihmettelen, jos pankkirahoitusta sille löytyy, ellei valtion toimesta sitten sitä ennen ole kehitetty erilaisia takausjärjestelmiä.

7 tykkäystä

Kiitos kommentieista! :blush:

Päätimme jo hyvin varhaisessa vaiheessa, että toimimme reilulla tavalla kaikkia sidosryhmiä kohtaan. Se koskee niin asiakkaitamme, kohteiden myyjiä kuin henkilöstöämmekin.

Riskeinä tosiaan ovat korkotason nousu ja yleinen taloustilanteen heikentyminen, mutta kuten kirjoitin jo aiempaan kommenttiin, tekee se todennäköisesti ostamisesta kannattavampaa.

Rakentaminen on hiljenemässä emmekä näe rakennuskustannusten nousussa enää paineita. Nousseet kustannukset tällä saralla ovat jo luvuissa mukana. Jalostustoiminta on tästä huolimatta ollut kannattavaa.

Kerrostalot eivät tosiaan ihan heti lopu. Rakennuskanta on pääosin aika vanhaa (60-80 -luvulla rakennettu vilkkaasti), joten uskon, että löydämme sopivia kohteita jatkossa jopa nykyistä enemmän.

Ostamme kokonaisia kerrostaloja sellaisilta tahoilta, jotka omistavat ne itse kokonaan. Olisi hyvin vaikeaa saada useat taloyhtiön osakkaat suostumaan kauppaan sopivalla hinnalla.

Huonokuntoisen kerrostalon kate tulee pitkälti siitä, että kohde on ajettu teknisesti loppuun ja “rungon” hinta on hyvin edullinen. Merkittävä osa katteesta tulee myös siitä, että suuria asuntoja pilkotaan pienemmäksi → kohteen neliövuokra nousee reilusti → nettotuotto nousee → kohteen tuottovaatimus laskee n. 6% tasolle saneerauksen jälkeen → hankintahinta+remontti on oltava merkittävästi alhaisempi kuin saneerauksen jälkeinen arvo.

Merkittävimmät kilpailijat ovat niitä, jotka kilpailevat kohteiden ostoista kanssamme. Riippuen kohteista ne voivat olla paikallisia piensijoittajia tai maailman suurimpia rahastoja. Nyt on kuitenkin näköpiirissä, että ostajien ostohalut ovat laskeneet, joten meillä on paikka iskeä. Tämän vuoksi listautuminen tulee erinomaiseen ajankohtaan mielestäni.

Haarukka myydyistä asunnoista osui oikeaan. Asuntokohtainen myyntikate (eurot / %) riippuu aika paljon kohteesta. Kalliimmissa asunnoissa on tyypillisesti korkeampi euromääräinen kate, mutta alhaisempi prosentuaalinen kate. Edullisissa asunnoissa taas euromääräinen myyntikate alhaisempi ja prosentuaalinen kate korkeampi.

20 tykkäystä

Kiitoksia hyvästä pohdinnasta!

Asuntosijoittamisen trendi on ehkä hieman alavireinen, mutta yli 60.000 asuntosijoittajan yhteisölle oikein hinnoitellut asunnot tekevät kyllä ainakin meillä hyvin edelleen kauppansa.

Olen samaa mieltä, että meidän yhteisöä ei voi verrata Inderesin yhteisöön. Se on mielestäni aivan upeasti luotu kokonaisuus.

Esimerkiski tontin vuokrasopimukset teemme kyllä aina todella reilusti, jos kohde pilkotaan vuokratontille. Vuokra on kohtuullinen, korotusehdot selkeät ja taloyhtiö saa lunastaa tontin itselleen (esim. 10 vuoden välein).

Mahtavat vuodet takana, mutta uskon, että vielä mahtavammat vielä edessä. Riskit ovat hallitut ja mahdollisuudet mielestäni hyvät. Olemme olleet tyypillisesti hyviä tarttumaan jälkimmäisiin.

8 tykkäystä

Maakunnista puhuttaessa on hyvä tarkentaa, että mistä puhutaan. Tarkoitetaanko Jyväskylää, Lahtea, Kuopiota ja Oulua vai Pihtipudasta, Ähtäriä ja Juankoskea. Tällaisilla kohteilla on keskenään aika valtava ero. Ostamme kohteet pääsääntöisesti edellä mainittujen kaupunkien kaltaisilta paikkakunnilta emmekä lähde aivan pienille paikkakunnille lainkaan.

En ole ainakaan tarkoituksella epäillyt kaikkiin kasvukaupunkeihin asuntosijoittamista. Meilläkin on niissä omat eurot kiinni. Kalleimmilla alueilla on kuitenkin haasteena se, että vuokratuotto voi olla samalla tasolla kuin korko, jolloin ne eivät oikein toimi asuntosijoittajille, jotka käyttävät velkavipua.

Porin Katkojantie on välitystoimintaamme harjoittavan Kauppa Käy Oy:n välityskohde. Onhan se aika haastava kohde, mutta moni asuntosijoittaja haluaa ostaa korkean vuokratuoton asuntoja korjausvelasta huolimatta, joten toisinaan otamme myös tämän tyyppisiä asuntoja välitykseen.

6 tykkäystä

Uskoisin, että tällaisten haastavien talojen kohdalla sijoittajat ajattelevat näin:

a) Vuokratuotto on niin hyvä, että sijoitussumman saa muutamassa vuodessa takaisin (Porissa vuokratuotot n. 15-25%)

b) Taloyhtiötä ensisijaisesti ylläpidetään ilman suuria remontteja mahd. pitkään.

c) Ymmärretään se, että asunnon arvo todennäköisesti laskee tai asunnon arvo laskee jollain aikavälillä nollaan, mutta vuokratuotoista on kertynyt tätä enemmän.

Markkinatilanne on kuitenkin tällä hetkellä siinä mielessä muuttunut, että ns. hyvät kohteet, kuten Jyväskylän parhaalla asuinalueella Lutakossa sijaitsevasta talosta (Kiramo 4, 40100 Jyväskylä - Sijoitusasunnot.com) meillä on vielä muutamia asuntoja jäljellä, kun taas edullisissa lähiöissä kauppa käy hyvin.

Tärkeää on se, että pystymme tarjoamaan sellaisia asuntoja sijoittajille, mitä he etsivät.

13 tykkäystä

Tuo on täyttä asiaa. Noin minäkin toivoisin asiat ymmärrettävän. Pahoin silti pelkään, että liian moni ei ymmärrä. Se toki on ostajan eikä myyjän vastuulla oleva asia.

Joka tapauksessa myyntikohteiden laatu on se, mikä synnyttää yrityksen arvon asuntosijoittajien keskuudessa. Tuollaiset kaupat kuin mitä teitte taannoin Tampereen kaupungin omistaman vuokrayhtiön kanssa, näyttää hienoilta peliliikkeiltä. Aika sitten näyttää paljonko tuollaisia herkkuja löytyy tulevaisuudessa markkinoilta poimittavaksi. Itse maallikkona epäilen, että niiden löytäminen käy jatkuvasti entistä haastavammaksi.

2 tykkäystä

Mihinkä tämä innostus perustuu?
Tuskin ne joilla on aikaisemmin ollut mahdollista kokonaisia kerrostaloja ostaa on markkinoilta mihinkään poistunut. Voisin nähdä asian jopa toisin päin, loputkin heränneet “alennus” markkinoille.

Mitkään yksityiset sijoittajat nyt tuskin on aikaisemminkaan ollut kilpailijana näiden ostossa.

2 tykkäystä