Asuntojen arvostustaso

Tässä alkaa olla jo ison maailman meininkiä pyyntihinnassa: 367 m² Korkeavuorenkatu 21 A, 00130 Helsinki Kerrostalo 6h myynnissä - Oikotie 21096815

Pyynti 29 837 €/neliö. :face_with_monocle:

Edit: On se kyllä hienokin.

4 tykkäystä

Tässähän säästäjälle oiva paikka. 899.15e hoitovastike on vain 2.45e/neliö.

10 tykkäystä

Onko kellään kokemusta sijoitusasunnon ostamisesta sijoitusasunnot.comin kautta? Osaavat ainakin markkinoida, mutta miten käytännössä homma on toiminut.

2 tykkäystä

Sitten taas Kiinteistövälitysalan keskusliiton asuntomarkkinakatsausta maaliskuulta:

Näköjään lakkoilu vedetty syyksi tähänkin, mut hei, nousu on taas aivan kulman takana, niinkuin on ollut viimeiset pari vuotta näissä asuntomarkkinakatsauksissa:

“Asuntokaupassa alkuvuoden aikana odottavat tunnelmat, mutta näkymät ovat kirkastumassa”

26 tykkäystä

Ainakin kauppamäärät ovat nousussa jokavuotiseen tapaan tammikuu → helmikuu → maaliskuu. Volyymi on edelleen matala. Huhtikuussa on yleensä kaupat vähentyneet, mutta jos tänä vuonna ylitetään maaliskuun kauppamäärä, niin sitä voi pitää näkymien kirkastumisena ja positiivisenä signaalina.

Varainsiirtoveron poisto aiheutti arviolta 60% nousun kauppamäärään ainakin joulukuussa. Nyt meni yli viiden tonnin, mutta olisi voinut jäädä alle kolmen tonnin ilman tuota piikkiä.

Kun mietin millainen vedätysyritys tuo listautumisviritelmä oli, millaisia älyttömyyksiä kohteiden myyntitekstit sisältävät ja millaiseksi tyypiksi firman toimari osoittautui hyökätessään pörssikolumnistin kimppuun tällä foorumilla, oma mielipiteeni on selkeä: Ei jatkoon.

Firmastahan on oma ketju tällä foorumilla: Sijoitusasunnot.com Group Oyj

14 tykkäystä

Vertailun vuoksi nostetut asuntolainat. Lähde: uudet nostetut asuntolainat

2023 tammikuu 847
2024 tammikuu 812

2023 helmikuu 980
2024 helmikuu 925

Kiinteistönvälittäjiltä on turha kysyä mielipidettä uudesta nousumarkkinasta tai edes kaupan piristymisestä. Kauppa piristyy kevättä ja kesää kohti mentäessä, mutta kuinka paljon se jää esimerkiksi koronavuosia edeltävistä määristä, sen aika näyttää. Oma vahva epäilyni on, että tuskin puhutaan millään tasolla ennätysvuodesta.

14 tykkäystä

Sitten kun huomioidaan vielä tuossa tilastossa näkymättömät taloyhtiölainat ja uudiskohteiden myynnin romahdusmainen lasku, niin todellisuudessa kyykkäys on vielä paljon syvempi.

3 tykkäystä

Nämä sammakkotohtorien povailut saavuttaa jo humoristiset mittasuhteet :smiley: Joskus sitä osuu toki oikein kun tarpeeksi pitkään toistaa samaa…

21 tykkäystä

Kävin tänään kävelyllä Länsi-Tampereella ja ajattelin esitellä teille kauniita paikallisia asuinalueita kolmen kuvan voimin. 2-3 kohteiden tilanteestahan on tullut tällä palstalla aiemminkin kirjoiteltua.

1. TOHLOPINRANTA

Tohlopinrantaan tuli valmistua asuinalue noin 700 asukkaalle. Rakentamisen tuli alkaa vuonna 2023 ja ripeästi luvattiin rakentaa. Purkutöitä viime vuonna tehtiinkin ahkerasti. Kuvassa rakennustyömaa nyt. Tuolta se näytti muistaakseni viime vuonnakin, jolloin tuosta viimeksi kuljin.

YIT:n yhden kohteen kohdalla ei ainakaan puhuta enää mitään valmistumisajasta. Mutta hinnastoja on edelleen näytillä. Miltä kuulostaisi esim. 170t euroa 23 m2 yksiöstä, 250 t euroa 44,5 m2 pikkukaksiosta tai 634t sadan neliön perheasunnosta? Valinnaisella vuokratontilla totta kai, joten tontin hinta sitten vielä päälle.

Ok, kohde rakentuu Tohlopinjärven välittömään läheisyyteen ja parvenäkymät ovat varmaan kivat. Mutta toisella puolella taloja kulkee sitten yllättävän vilkas pikkutie ja sen vieressä junarata aktiivisen junaliikenteen kera. Lähipalvelut löytyy sitten naapurikaupunginosasta Tesomalta, josta uudiskohteita on saanut noin puolet edullisempaan hintaan.

2. RAHOLANHARJU

Arktan oli määrä rakentaa Raholanharjulle parikymmentä kerrostaloa. Ja olikohan siellä muidenkin rakentajien hankkeita. Joka tapauksessa Raholanharjuun on suunniteltu yli 2500 asukkaan aluetta. Vanhojen teollisuuskiinteistöjen purkutyöt alkoivat suunnitellusti viime vuoden alussa. Tänä kesänä tuli ensimmäisten talojen valmistua, kunnes jossain vaiheessa ilmoitettiin että suunnitelmat siirtyy määrittelemättömään ajankohtaan. Jotain yksittäistä pytinkiä jonnekin alueen nurkkaan totta tosiaan näytettiin kasaavan, mutta noin suuressa kuvassa alueella on vain raivattu pläntti, joka on näyttänyt samalta viimeisen vuoden ajan.

3. VILLILÄ

Äsken konkkaan menneen Puukoti Groupin rivarikohde eteni viime kuukausina hyvää vauhtia eteenpäin. Vuosiahan projekti onkin jo viivästynyt, kun rakentajakin on välillä vaihtunut. Nyt on ollut viime viikkoina vähän hiljaisempaa.

Myös Tesoman puolelta löytyisi ainakin yksi alue Tesomajärven kupeesta, jossa päästiin jo raivaustöiden tekoon ja kohteiden ennakkomarkkinointiin. Ne kohteet kuitenkin katosivat markkinoinnista ja nyt aikatauluissa ollaan pakitettu siihen vaiheeseen, että rakennusfirma pyytää ottamaan yhteyttä, jos haluat infoa kun kohteen ennakkomarkkinointi alkaa.

38 tykkäystä

Tohlopinrannan kohteessa taisi olla suunnitelma poistaa tie ja siirtää se junaradan viereen. Tuo paikka on oikeasti hieno kun tie poistetaan, mutta toki nuo suunnitellut hinnat ovat utopistisia ja veikkaan, ettei pikkuyksiöitä lopulta tehdä.

Raholanharju on aika hyvä esimerkki korona-ajan huumasta. Maksaako kukaan noista kerrostaloista, kun sijainti on rautatien ja vilkkaan tien välissä? Veikkaan, että alueelle ei rakenneta tällä vuosikymmenellä.

Villilän kohdetta täytyy seurata, eiköhän tuon joku tee loppuun.

Juu. Mutta se tie on kuitenkin oikeasti yllättävän vilkas noin pieneksi tieksi. Ja junaa menee ohitse tuon tuostakin, kun ohi kulkee Porin junat ja ennen kaikkea Tampereen ja Nokian välinen lähijunaliikenne. Alueesta voi tulla silti viihtyisä, mutta hinta-laatusuhde on kaukana todellisuudesta. Ei Tohlopin kerrostalojen kämppien neliöhinta voi olla suurempi kuin Ranta-Tampellan kerrostalojen kämppien neliöhinta.

Mun mielestä tuo oli edellistä esimerkki siinä mielessä realistisempi hanke, että hinnoittelu oli vähän enemmän tästä maailmasta. Mutta hankalaa tulee kieltämättä olemaan…

Toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin. Yli puolet kämpistä taisi olla jo varattuna. Nyt myyntiponnistelut taitaa alkaa aikalailla nollapisteestä.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus nostaa esiin tässä haastattelussa, että arvonlisäveron nosto 24 % > 25,5 % nostaa uusien asuntojen hintaa noin 1,2 %.

Kyseessä on varsin merkittävä kertaluonteinen korotus hintoihin.

12 tykkäystä

Tänään uutisoitiin asunto-osakeyhtiön konkurssihakemuksesta Keravalla.

Taustalla konkurssissa on uutisen mukaan merkittävä vastikevelka, johon haltuunotto ei ole purrut.

Etuovella on kyseisestä taloyhtiöstä yksi myynti-ilmoitus, joka varmaankin katoaa kohta:

Kyseisessä 97 neliön neliössä on velkaosuutta 79 442,27 € ja velaton pyyntihinta 86 500,00 €. Hoitovastike 521,63 € / kk ja pääomavastike 550,88 € / kk. Etuoven mukaan talo on vuodelta 1973, yhtiö omistaa tonttinsa ja matkaa rautatieasemalle 1,5 km.

Mielenkiintoista on, että yhtiö on rekisteröity kaupparekisteriin vuonna 2015 vaikka talo on 1970-luvulta. Onkohan tämä jokin vanha institutionaalinen vuokratalo, joka on sittemmin myyty yksityissijoittajille?

11 tykkäystä

Todennäköisesti juuri noin. Tuon massiivisen taloyhtiölainan vastapainonahan ei ole mitään suurempia remontteja tehty ja tehtyjen remonttien luettelossakin mainitaan “2008-15 Huoneistokorjauksia kiinteistön edellisen omistajan toimesta tarpeen mukaan”.

Tuon kaltaista roskaahan kaiken maailman Sijotusasunnot.comit ja vastaavat ovat myyneet viime vuosien kuumentuneilla markkinoilla. Ja kun kohteeseen on päässyt kiinni käytännössä olemattomalla omalla pääomalla, ovat tyhjätaskutkin voineet mistään mitään ymmärtämättä aloittaa uransa vuorkaloordina. Ja toki sitten antaa lehdille haastatteluja siitä, kuinka siivoojasta ponnisti kymmenien asukkaiden vuokranantajaksi, ja nyt ollaan välittäjän päivitettyjen hinta-arvioiden perusteella miljonäärejä :slight_smile:

27 tykkäystä

Onko tämä Keravan konkurssi esimakua tulevasta vai pelkkä onneton sattuma? Eipä varmaan näillä uusilla vuokraloordeillakaan ollut intoa tehdä mitään suurempia remontteja. Tosin tässä keisissä ei ongelma kai ollut se putkiremontti vaan se että osakkaat jättivät vastikkeensa maksamatta luultavasti sen takia että vuokralaisia ei löytynyt tai olivat todenneet että turha maksaa mitään kun koko höskä kaatuu kuitenkin.

Välittäjän teksti taloyhtiössä myynnissä olevasta asunnosta tuntuu jälkiviisaasta irvokkaalta:

-Pankkilainalla kannattaa maksaa rahoitusosuus pois, jolloin asumiskuluksi jää vain hoitovastike 521,63€ asuntolainan ja vesimaksun lisäksi. Sopii hyvin myös sijoittajalle.

Mielenkiintoista seurata mitä konkurssipesä tekee rakennuksen ja (oman) tontin kanssa. Jonkinlainen arvo niillä varmaan on toisin kuin jossain Punkaharjun/Mäntän konkurssiyhtiöissä.

10 tykkäystä

Mielestäni ei kumpaakaan. Tuollaisia kovalla taloyhtiölainalla vivutettuja peruskorjaamattomia mörskiä tulee vastaan aina silloin tällöin, mutta onneksi niiden määrä on kuitenkin melko vähäinen. Yleensä jos vanhan kämpän mukana tulee taloyhtiölaina, on sillä joku yhtymäkohta tehtyihin remontteihin.

Moni on voinut ostaa myös nipun vastaavia asuntoja positiivisen kassavirran oletuksella. Vaikka vuokrattavuus olisikin säilynyt, niin korkoympäristön muutoksen myötä kohteista on voinut tulla yksi toisensa jälkeen kassavirraltaan negatiivisia kohteita. Lisäksi tuollaisten kämppien myyminen edes yhtiölainan hinnalla on voinut osoittautua mahdottomaksi.

7 tykkäystä

Joskus aikaisemmin olen maininnut, että mielestäni uudiskohteissa tulee yksi uusi riski vastaan siinä vaiheessa, jos kämppien myyntihinnat alkavat valumaan “pikavippien” tasolle, ja kuka tahansa tyhjätasku pääsee osakkaaksi.

Olen aiemmin linkittänyt Nokian keskustaan neljä vuotta sitten valmistuneen taloyhtiön myyntikohteita, joissa taloyhtiölainan osuus velattomasta myyntihinnasta taisi olla yli 85 %. Katsoin päivän tilanteen. Nyt tarjolla olisi esim. tällainen kohde, jossa velkaosuus velattomasta hinnasta on 93 %.

Ja kysehän on vain pyyntihinnasta. Heti vapaan tyhjillään olevan kämpän myyntihinta todennäköisesti joustaisi tuosta.

18 tykkäystä

Kävin katsomassa tätä kohdetta joskus, muiden Nokian uudiskohteiden ohella.

Kyseessä on tosiaan aika huomattava riskikeskittymä:

  • Tornitalo, pääosin pieniä sijoittajien haalimia yksiöitä, joista yllättävän suuri osa näytti olevan tyhjillään (nimet puuttuivat)
  • Maksimaalinen velkavipu taloyhtiölainassa, melkein kenellä tahansa ollut mahdollisuus päästä kämppiin kiinni ja alkaa ”asuntosijoittajaksi”
  • Yhtiö lunastanut tontin, josta uusi rahoituslaina aiemman lainan lisäksi > Yllättävä kustannusnousu joillekin ja korkojen äkillinen nousu siihen päälle
  • Kämppiä ollut myymättä 2020>, junaradan varteen valmistunut uudempaa kantaa paremmalla sijainnilla (Nokian keskusta on täysin kuollut)
  • Yksiöpitoisessa keskustakohteessa oli juuri niitä ongelmia mitä kuvitella saattaa
  • Yhtiöllä on ollut vastikerästejä, nykytilannetta en tiedä

En pidä täysin mahdottomana ajatuksena, että joku tämänkaltainen kohde voisi mennä nurinkin. Ottaen huomioon, etteivät yksiöt liiku juuri nyt.

18 tykkäystä

Uutisessa haastatellaan Keravalla konkurssiin hakeutuneen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa. Jutussa kerrotaan myös taustoja: lähes kaikki osakkaat ovat yksityissijoittajia, ja talo on 2015 Satolta hankittu.

9 tykkäystä