Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti

Tämä on hieno nosto. :+1:Erityisesti sääntö numero yksi on hyvä pitää mielessä, vaikka kuinka mieli mustenisi.

I) Ketään ei saa mollata eikä mennä henkilökohtaisuuksiin

Jos näette tuota sääntö rikottavan, niin laittakaa rohkeasti lippua. Itse lopetin tänne kirjoittamisen, kun sääntöä rikottiin itseäni kohtaan ja 41 foorumilaista laittoi mollausviestille tykkäyksiä :cold_face: Viesti kyllä poistettiin seuraavana päivänä, mutta kyllä minä mieleni pahoitin. Seurailen toistaiseksi foorumia passiivina.

30 tykkäystä

Todella harmillista, yritä kuitenkin päästä tuosta yli. Tykkäyksille voi toki aina olla monta syytä, esimerkiksi viestin on kirjoittanut joku suositumpi foorumilainen ja sitten hänen kaikista viesteistään tykätään automaattisesti ilman sen tarkempaa sisältöön tutustumista. Myös itselleni on joskus käynyt niin, että ensilukemalla olen tykännyt viestistä, kunnes sen perimmäinen sisältö on valjennut minulle jälkisytytyksellä, jolloin toki olen pyrkinyt poistamaan tykkäyksen, jos se täysin omien ajatusteni vastainen on. Lisäksi foorumin sentimentti voi toisinaan ruokkia negatiivista ilmapiiriä, mutta sitä vastaanhan tässä yritetään taistella. Ruma laskupäivä pörssissä tai suosikkiyhtiön huono tulos ei oikeuta ketään loukkaamaan muita.

17 tykkäystä

MoneyWalker, olet tärkeä foorumille, muista se! Niin kuin kaikki täällä me toisillemme. Anna kynän sauhuta! Jos, joku loukkaa toista ihmistä, se on hänen pienuutensa tai pimeytensä.
Anna valon loistaa!

35 tykkäystä

Moi!

Miksi Orthexia koskeva arvostuksen analysointini poistettiin? Eikö foorumin lempiosakkeista saa antaa kritisoivaa näkemystä?

“En ymmärrä alkuunkaan tämän firman hinnoittelua… Muovifirmalle kolmen vuoden päähän katsova p/e 13,4?! Tämän alan firmalle oikeutettu p/e on 8. Tämän vuoden tuloskunnolla kurssissa on yli 50% ilmaa… Sitten kun tuloskuntokin vielä koronaboostattu niin näen 70% downsiden tässä.”

3 tykkäystä

Edelleen, saa olla kriittinen ja se on jopa toivottavaa.

Ongelma tuossa varmaan oli se, että se ei sisällä perusteita.

  • Miksi hyväksyttävä P/E on ”x”?
  • Miten koronabuusti näkyy tai minkä suuruinen se on?
  • Miltä muut arvostuskertoimet vaikuttavat
  • Arvostustaso suhteessa kilpailijoihin
  • (keksi itse lisää perusteita)

Ei toki kaikkia mahdollisia tarvitse, mutta vähän enemmän lihaa luiden päälle kuitenkin

38 tykkäystä

II) Keskustelu asialinjalla. Älä kommentoi, jos et pysty tuomaan keskusteluun uutta sisältöä.

Mitä uutta tämä muutaman rivin viestisi toi Orthexin ketjuun kun jokainen voi itsekin katsoa päivittyvät kertoimet yhtiötasolla.
Et myöskään perustellut heittämiäsi prosenttiarvioita millään tavalla vaan vain ja ainoastaan räiskit ne sinne ilman mitään lihaa luiden ympärillä.
Mitä tulee siihen ettei osakkeita ja sen arvostusta saisi kritisoida se on enemmän kuin toivottavaa kunhan näkemyksensä perustelee jollakin tavalla.
Ei jokaisen tarvitse olla Homeros joka paukuttaa noin pitkää ja syvällistä analyysia markkinasta, mutta siitä voi hakea tukea siihen että minkätasoista sisältöä tällä foorumilla parhaimillaan on tarjolla.
Tervetuloa foorumille ja säännöt oppii parhaiten kun seuraa ketjuja ja katsoo minkälainen tavara ketjuissa säilyy ja mitkä savaat lippua.

12 tykkäystä

Moi. Yksinkertaista matematiikkaa: kun sallittu p/e puolittuu, hintakin puolittuu. Ei ole kauaa, kun p/e 10 oli normitaso ja p/e 15+ maksettiin vain aivan absoluuttisista huippufirmoista. Alle 10 p/e oli juurikin tällaisilla menneen maailman aloilla. Muovi on sananakin myrkkyä ja vielä enemmän tulevaisuudessa.

Lukekaa sijoituskirjallisuutta, niin ymmärrätte.

1 tykkäys

Missä kirjassa sanotaan että myrkky- eikun muovialan sallittu p/e on 8?

18 tykkäystä

En sano tätä millää pahalla, mutta vaikuttaa ainakin minulle siltä että te ette ole kovin syvällisesti alan kirjallisuutta omaksunut jos pidät noin ehdottomana että “oikea P/E tälle firmalle on 8x”. Asia on hyvin kompleksinen eikä yksiselitteistä vastausta ole, tämän toki varmaan oikeesti tiesitkin jo.

19 tykkäystä

Moi. Ok. En nyt hirveästi ehdi alkaa opettaa valuaatiota, mutta voimme tehdän yksinkertaisen verrokkianalyysin. Valitkaamme 3 saman hintaista osaketta (9-11e range) :

  1. Orthex
  2. Kamux
  3. Nordea

Näettekö oikeasti, että muovivalmistaja on yhtä arvokas kuin Euroopan paras pankki? Tai autokauppa, joka pyörittää kuitenkin satojen tuhansien eurojen autoja versus euron muovipurkit? Siitä mietittävää…

Ymmärrän niin, että argumentoit koko markkinan olevan liian kallis arvostuskertoimilla mitattuna ja jatkossa firmojen arvostukset kautta linjan tulevat painumaan alaspäin tasolle mitä ne olivat ennen nollakorkojen maailmaa. Tällä foorumilla saa olla markokarhu ja arvostustasokarhu, sitä tekee ansiokkaasti mm. @yha_musa_soi ja nauttii täällä arvostusta.
Tämänkin asian olisit voinut vaikka muutamalla rivillä avata ja maalata isommalla pensselillä kuvaa markkinanäkemyksistäsi, firman kilpailuhaitoista ym.
Totesit että “tämä on vitosen lappu, lukekaa vaikka sijoituskirjoista niin ymmärrätte.”
Sanon nyt suoraan että viestisi ketjuun oli laiska heitto, kenties halusit provosoida tai jopa trollata. Tällä foorumilla saa myös provosoida, jos sen tekee asiallisesti, perustellen hyvää jatkokeskustelua kirvoittaen. Tästä vaikka esimerkkinä @Pohjolan_Eka joka myöskin nauttii täällä arvostusta.

Vastineesi asialliseen kritiikkiin on lisää ylimielistä nyrpistelyä ja kanssakirjoittajien aliarvioimista.
Jos vika on kaikissa muissa eikä sitä löydy itsestään, niin sitten yleensä on joko huippuälykäs yksilö tai peili on mähmäinen eikä siitä näe kunnolla kuvajaistaan.

24 tykkäystä

Kannattaa palata niiden sijoituskirjojen pariin jos kuvittelet että osakkeen yksikkökohtaisella hinnalla olisi mitään tekemistä koko firman arvon kanssa. :slightly_smiling_face:
Samalla loogikalla QT olisi kymmenen kertaa arvokkaampi kuin Nordea.

41 tykkäystä

Yksittäisen osakkeen hinnasta et pysty yksistään päättelemään mitään yhtiön markkina-arvosta. Nordea ja Kamux on ihan eri hintaisia vaikka yksittäisen osakkeen hinta on samaa luokkaa. En nyt todellakaan halua vittuilla, mutta teillä on nyt alkeetkin selvästi hukassa. Kannattaa aloittaa opiskelemaan jostain ihan perusteoksesta ja pysyä nöyränä, tämä laji on ihan pirun vaikeaa. Toivottavasti et pahastu tästä saamastasi palautteesta.

36 tykkäystä

Tämän on pakko olla trolli.

Tutustu aiheeseen “yrityksen market cap” ja “osakkeiden lukumäärä”.

Ei ihme että osakesplitit aiheuttavat joskus ihan häröjä efektejä kun tämmöisiä on liikenteessä ja ilmeisesti jopa on tili välittäjällä ja oikeasti käy osakekauppaa.

Rautalangasta esimerkki

Kamux market cap 424,58 miljoonaa, 10,61 euroa per lappu, lappuja ulkona siis noin 40 miljoonaa.

Nordea market cap 41.7 miljardia, 10,59 euroa per lappu, lappuja ulkona siis noin 4 miljardia.

Nordea noin 100x arvokkaampi firma kuin Kamux. Tai toisin päin, saadaksesi saman osuuden firmasta, Nordean lappuja pitää ostaa satakertainen määrä.

Kumpaa vaan ostat, saat yhden osakkeen ostamalla tällä hetkellä vähän yli kympin arvosta ko firmaa, mutta toinen on Hieman isompi firma. Jos molemmilla olisi 4 miljardia osaketta ulkona, Kamuxin kurssi olisi noin kymmenen senttiä per osake.

16 tykkäystä

Tässä tapauksessa haiskahtaa todella vahvasti tahallinen ärsyttäminen. Samoin monessa muussakin poistetun viestin ihmettelyssä. Valituksien jälkeen poistetun viestin sisällöksi paljastuu ihan vastaavia heittoja kuin tässä Orthex-jutussakin. Se olisi poistettu, vaikka luvut olisi muutettu 4x ylemmäksi ja nähty osakkeessa pelkkää nousuvaraa. Negatiivinen näkemys ei ollut tässäkään syy poistoon.

En jaksa uskoa, että ihmiset olisivat oikeasti sitä mieltä, että yhtiöketjuissa ei saa sanoa mitään negatiivista. Tai sitten niitä ketjuja ei vaan lueta ollenkaan ja luullaan, että pelkkä kehuminen on sallittua. Vähän selaamalla löytyy kyllä hyviä haastoja eikä niitä kukaan liputa tai poista karhuilun takia. Eri mieltä oleminen ei ole liputusperuste. Luulisin, että liputusoikeus poistetaan jos sitä käyttää väärin.

15 tykkäystä

Hi @Sophierns!
I flagged your message on the Seeing machines thread due to it not providing any new information. So if its hidden or removed, it was not because some angry Smart bagholder could not take a dig. Sorry for nitpicking with the forum rules. :wink:

5 tykkäystä

Hieman on olo kuin olisin rikkonut sääntöjä jättämällä liputuksen väliin Palkkakeskustelussa. :smiley:

Katsoin hämmentyneenä viestiä ja meinasin jo liputtaa, mutta sitten totesin viestin kertovan niin paljon kirjoittajasta, että liputus jäi tekemättä :hear_no_evil:

edit. viestiä ei enää ole kyseisessä ketjussa

1 tykkäys

@Hillotolppa
Minä taisin tarkoittamasi viestin liputtaa, mutta ilmeisesti oli turha liputus.
Edit. Korjataan sen verran, että viesti poistettiin.

1 tykkäys

Tämä automaattinen viesti lähetettiin sivustolta Osakesijoittaminen kertoaksemme sinulle että [viestisi ](https://keskustelut.inderes.fi/t/kx
… ) poistettiin.

Viestisi merkittiin sopimattomaksi : se koetaan loukkaavaksi, herjaavaksi tai yhteisön sääntöjen vastaiseksi.

Yhteisö liputti viestin, ja henkilökunnan jäsen päätti poistaa sen.

Jaaha, MIKSI? Hys vai miten. Joka poistat viestini voitko kysyä ammattilaiselta, ehkä olen oikeassa.

@Huhuh. Kautta linjan viestisi foorumille ovat olleet käytännössä täysin käsittämättömiä, eli niistä ei saa mitään selvää. Olen saanut sen käsityksen, että ilmeisesti yrität viljellä täällä jonkinlaisia salaliittoteorioita, mutta siitäkään ei saa mitään tolkkua. Myöskin tämä viestisi on täysin käsittämätön, sanajärjestys ja puuttuvat sanat tekevät siitä aivan höpönlöpöä, vaikkei juuri tässä viestissä käsitellä edes salaliittohommia. Tässä olikin jo useita syitä liputuksiin.

18 tykkäystä