Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti

Ei väärä paikka sinulle, vaan turhanliputtajille. Ehkä vähän lohduttaa, että ainakin Juurikki vilkaisee kaikki liputetut ja lopettaa lukemisen vain, jos liputukseen on syytä. @sahtimummo

Voisiko noita liputusoikeuksia rajata pienemmälle ryhmälle? Esimerkiksi huumorintajuttomat häiritsevät jo liikaa keskustelua. Yllä olevassa lainauksessa se kerrotaan: huumori suotavaa.

15 tykkäystä

Itse asiassa @sahtimummo n toteamus oman mielenkiinnon heräämisestä on hyvin relevantti asia jota on tutkittu yliopistoissakin. “Asymmetric information”, eli markkinahintoihin vaikuttavan tiedon jakautuminen epätasaisesti eri toimijoille, on yksi syy miksi uutiset nostavat pienyhtiöiden arvoa enemmän kuin suurten. Pieniä yhtiöitä seuraa vain harvat sijoittajat, suuryhtiöitä suuri joukko ja suurpääoma. Kun uutta tietoa tulee markkinoille, sen vastaanottaa pieni määrä omistajia ja suuri määrä ei-omistajia. Siksi pientä yhtiötä koskeva uutinen johtaa ostopäätökseen todennäköisemmin kuin suurta yhtiötä koskeva. “Ahaa/ainiin, tuollainenkin yhtiö on olemassa.” Juuri sillä tavalla uudet omistajat tulevat nostamaan kurssia. “Post-announcemet drift” saattaa pienyhtiöillä kestää joskus hyvinkin pitkään.

Jos joku kirjoittaa vaikka, että uutinen saattaa hyvinkin herättää uusien tai unohtaneiden sijoittajien mielenkiinnon ja siten nostaa kurssia, viestiä ei ehkä liputeta. Tarinan muotoon kirjoitettu viesti on kuitenkin parempi ja mukavampi lukea.

24 tykkäystä

Liputin juuri samoista syistä kuin sinäkin. Perkasit viestin hyvin osiin. Tuo kommentoimasi toteamus liittyi ympäripyöreästi yhtiöön, mutta sekin olisi ollut lipun arvoinen, vaikka viesti ei olisi sisältänyt mitään muuta. Viestissä oli tuon lisäksi paljon “kevyttä” pohdintaa, joka olisi sopinut kahvihuoneeseen.

Onneksi olkoon liputuksesta. Tuskin saapuu enää foorumille ja nostaa muidenkin kynnystä jakaa ajatuksiaan ja harjoitella julkisesti pohdiskelua osakkeista.

Näin pidetään homma pienen piirin käsissä, eikä turhaa oteta uusia osallistujia osakekeskusteluun mukaan. Pysykööt kahvikeitaassa.

Mitä muiden mielipiteillä, kun löytyy omiakin.

Good job guys! :+1:

42 tykkäystä

Liputus oikeuksien jakaminen pienelle ”paremmalle” ryhmälle vaikuttaa negatiivisesti, kun pienempi poppoo voi määritellä miten ja mistä keskustellaan ilman liputuksia. Kuppikuntia syntyy lisää. Ei mitenkään reilu tapa, jos aletaan naamavärkistä katsomaan käyttäjät kelle se annetaan ja kelle ei.

2 tykkäystä

Raadollisestihan se on vähän näin, vaikkei kukaan muiden mielipiteitä ole estämässä tai muuta, vaan yrittävät vain pitää foorumin säännöistä kiinni. Tälläisen tapahtuman jälkeen 2/3 ehkä hiljenee iäksi, mutta 1/3 panostaa siihen seuraavaan viestiinsä 3h - joka sitten ehkä onkin jo parasta A-luokkaa.

Ennemmin voisi kysyä mihin on mennyt @Wondadog ! Eli #laupiassamarialainen

7 tykkäystä

Minusta se on myös kanssakeskustelijoiden kunnioittamista, että mikäli nimenomaan yhtiöketjuihin kirjottaa, asioihin on perehdytty riittävällä tasolla jotta keskusteluun voi tuoda lisäarvoa. Näin me pidetään kiinni tämän foorumin laadukkuudesta. Niin kuin edellä todettiin, kevyempiä viestejä voi laitella huoletta esimerkiksi kahvihuoneeseen.
Onhan se toki niinkin, että toiset tietää yhtiöistä enemmän kun toiset mutta kyllä monista viesteistä pystyy näkemään onko asioihin yritetty perehtyä vai onko viesti pelkkää mutuilua. Eikä sekään haittaa vaikka viesti sisältäisi asiavirheitä ensimmäisessä tapauksessa, tällöin asiasta paremmin perillä voivat korjata kanssakirjoittajaa.

17 tykkäystä

Pienen piirin? Täällähän on valtava määrä porukkaa kirjoittelemassa laadukasta tekstiä yhtiöketjuihin. Kyseistä viestiä ei ole edes poistettu, eikä pelkästä liputuksesta kannata tehdä poistumispäätöstä. On toki monia mielipiteitä, mutta ihan yleisenä linjana on ollut, että yhtiöketjut pidetään laadukkaina ja kahvihuone on parempi ketju kirjoittaa jos ei ole perehtynyt yhtiöön juurikaan.

4 tykkäystä

Täällä on tämä oma liputtamiseen erikoistunut iskuryhmä joiden kontribuutio voidaan löytää hyvin suurelta osin tästä ketjusta ja kahvihuoneesta. He ovat kyllä mielellään kertomassa että tuo ja tämä ei ole laadukasta keskustelua mutta heidän oma kontribuutionsa on about nolla.

“do as I say, not as I do”

6 tykkäystä

Käsittääkseni foorumilla vaaditaan kovaa tasoa asia sisällössä. Viestini koski liputukseen liittyvän palautteen laatua ennemmin kuin liputusta itseään.

Jos haluat vaalia foorumin sääntöjä

Muistakaa itsekin pitää niistä kiinni. Jos liputatte, pitäkää palautteen taso myös laadukkaana.

Tuo oli vähän huonosti annettu palaute ja osoitti huonoa pelisilmää siihen nähden, että henkilö ensimmäisen kerran rohkenee kirjoittamaan jotain yhtiöketjuihin.

12 tykkäystä

Minä en vieläkään käsitä, miksi nämä liputukset on julkisia. Synnyttää vain pahaa mieltä ja käyttäjien vastakkainasettelua. Kaikilla muillakin palstoilla voi raportoida viestejä, mutta oikeastaan vain Inderesin palstalla ne raportoinnit/liputukset heitetään suoraan toisen käyttäjän pärställe. Muilla palstoilla ne raportoinnit menee moderaattoreille, jotka sitten tekee päätökset viestien poistamisesta/piilottamisesta.

Millään muulla palstalla ei myöskään tarvita tällaista ketjua, vaan se ketju on muodossa käyttäjät “vs.” moderaattorit, kuten pitääkin.

6 tykkäystä

Mennään taas todella harmaalla alueella. Vähän sama kuin linkin jakaminen ilman referointia tai muuta sisältöä. Edellämainittu on ollut liputuksen arvoinen viesti. Itsekin vähän siinä ja siinä mikä on ok. Ehkä tuo foorumin politiikka karsii turhia viestejä pois. Foorumin linjahan kallistuu nopeasti alla mainittuihin:

  • News feed
  • Musta tuntuu
  • Aihetta hipoen nolla arvollinen viesti (omakohtainen kokemus, mikä desimaalivirhe / neula heinäsuovassa)
  • Spekulaatio- tai skenaarioanalyysi on viesteissä tosi häilyvää. (härkäinen tai karhuinen skenaario, mutta voi olla tosi laadukas tai todella ontuva viesti)
  • Tuo kaikella tavalla lisäarvoa
  • Analyyttinen
    yms

Jokainenhan määrittelee itse haluamansa laadun. Ylläpito omasta puolestaan tekee saman. Mielummin viestejä liian vähän kuin liian paljon, jos laatu joustaa.

Tämä väitteen toistelu häiritsee minua, koska se ei omien havaintojeni mukaan ole totta. Aika uskomatonta tekstiä taas - minä puolestaan mietin, miksi ihmeessä koet jatkuvasti tarvetta painaa muita alas.

17 tykkäystä

Tämä sama mollaaminen toistuu aina, kun itse asiaan ei ole mitään järkevää sanottavaa. Vähän sama kuin kommentoisi kirjoitusvirheitä tai ulkonäköä.

1 tykkäys

Yhtiöihin tutustuminen vaatii huomattavan ajallisen panostuksen. Raskaiden analyysien väliin on ihan hyvä saada pienempiä viestejä käyttäjiltä osoittamaan, että hekin ovat yhtiöstä kiinnostuneita. Foorumiketju voi olla vain yksi lähteistetty aloitusviesti jonka kirjoittamiseen on mennyt tuntikausia aikaa, se jo itsessään asettaa riman aika korkealle lähteä mitään parin rivin lisäystä kirjoittamaan. Ketju hautautuu välittömästi kahvihuoneiden alle. Monet yhtiöketjuista ovatkin yhden henkilön kampanjoita. Tämä tuskin on tarkoitus, mutta se on seuraus säännöstä “älä kommentoi jos et tuo mitään uutta”. Kai sen säännön idea on ettei jokainen viesti olisi vain “miksi kurssi -2 % tänään?”.

Näin tämä foorumi omalta kohdaltani toimii, että bongaan jonkun toisen esittämässä hyvän kysymyksen ja pyrin siihen vastaamaan. Kysytään ja ratkaistaan asioita yhdessä, koska jokaista “tyhmää” kysymystä kohden on kymmenen tai sata tyyppiä jotka miettii juuri samaa.

16 tykkäystä

Olen kanssasi hyvin samaa mieltä! Mutta kaikki kukat saa kukkia, ja puolustan myös tämän mielipiteen esittäjän oikeutta siihen, niin hassulta kun se tuntuukin.

Itse entisenä kilpaurheilijana ajattelen foorumin joukkueena. Kahvihuone ja tämän ketjun iskuryhmä- voisivat olla vaikka niitä toivottomia pelaajia joukkueessa, joita ei herranjesta toivottavasti kentälle laiteta tiukoilla hetkillä. Heille on silti paikkansa ‘pukukoppi’- pelaajina ja osana muuta joukkuetta (yhteisöä). Näyttöjä voi antaa muualla kuin kentälläkin (yhtiöketjussa). Kurjaa, jos joku kokee että vain ne tähdet (huippukirjoittajat) ovat osa porukkaa.

Liputetut käyttävät ovat niitä jotka saapuvat treeneihin vähän väärään aikaan tai väärässä varustuksessa. Heille ‘huomautetaan’ ystävällisesti, ja toivotaan ettei harrastus siihen lopu. Kaikki täällä varmasti virheitä tehty.

Ei tämä ole niin vakavaa, ihmisille voi olla ystävällinen lipulla tai ilman, ja kaikille täällä varmasti tilaa on. Yhtäkään yli-ihmistä, joka loistaa poikkeuksellisella älyllään en ole täällä nähnyt.

17 tykkäystä

Jonkinlainen tasapainotila näissä liputuksissa olisi löydettävä, tarkoitus ei kuitenkaan ole ketään saada menettämään itseluottamustaan sen suhteen, että pystyy tuottamaan ihan hyvää sisältöä foorumille, toisaalta taas joissakin ketjuissa on ihan selvä ongelma, kun viestejä tulee päivässä kymmeniä ja joukossa on paljon ihan nolla-arvoisia parin rivin viestejä, joihin kirjoittaja ei ole viitsinyt edes panostaa. Pahimmillaan esimerkiksi niin, että sama asia on jo käyty läpi tai sitä on kysytty jo muutamaa viestiä aiemmin. Liikaa sen sijaan on vaadittu, että koko viestiketju olisi luettava alusta loppuun, ennen kuin suunsa uskaltaa avata.

Itse suosittelisin käyttämään liputustilanteissa vaihtoehtoa “jotain muuta” ja selittämään ymmärrettävästi, miksi viesti on omasta mielestä epäasiallinen tai väärässä paikassa, ainahan voi ehdottaa viestin siirtoa toiseen ketjuun. Näin liputus menisi suoraan moderaattorien käsiteltäväksi ja he voivat joko yksin tai yhdessä pohtia, onko liputus aiheellinen. Moderaattoreille maksetaan palkkaa heidän roolistaan eli ei pidä epäröidä kääntyä heidän puoleensa.

Mielestäni on selvää, että liputustoimintoa kuitenkin tarvitaan, sen verran paksua kamaa on toisinaan varsinkin “Tesla”- ja “Ukrainan sota”-ketjuissa. Kannattaa ottaa huomioon, että keskustelufoorumia ylläpitää ja hallinnoi pörssiyhtiö, jolle ei todellakaan ole samantekevää, minkälaista sisältöä täältä löytyy. Potentiaaliset mainehaitat ovat ilmeisiä tietyissä tilanteissa. Tuskin kukaan haluaa tästä foorumista Kauppalehden vastaavan kaltaista, puhumattakaan Ylilaudasta. Myös epäasialliset, toisia käyttäjiä mollaavat viestit on syytä armotta liputtaa, keskustelukulttuuria on vaalittava ja ei foorumi yhtä rääväsuuta kaipaa, kyllä se jatkaa toimintaansa ihan ilman häntäkin.

Tämänkertainen keskustelu sai alkunsa @sahtimummo :n liputetusta viestistä, alunperin olin sitä mieltä, että viesti liikkuu ihan rajamaastossa, mutta luettuani sen riittävän monta kertaa, niin näen kyllä pohdinnassa myös arvoa eli ei olisi pitänyt liputtaa( varsinkin tämä kohta: “Joku on valmis maksamaan yhtiöstä 9 euroa ja omistajat eivät ole oletettavasti myymässä, herätti halun tutkia yhtiötä lisää”) Pitää kannustaa porukkaa ajattelemaan ääneen, toki yhtiökohtaisissa ketjuissa pitää tsempata ja panostaa viestiin myös. Välillä myös kirjoittajan oma aiempi ulosanti voi hieman edesauttaa jonkun liputtajan toimintaa, mutta parempi on käydä asiat läpi viesti kerrallaan. Ihmisillä on myös välillä huonoja päiviä ja joku yksittäinen viesti voi katkaista kamelin selän ja lippu heiluu.

Rovio -ketjussa on sattumoisin erikoistilanne päällä ja moni varmaan on laittanut “hälytyksen” päälle eli aina, kun joku sinne kirjoittaa, niin monien ihmisten kännykkä piippaa ilmoittaakseen uudesta sisällöstä ketjuun, käytännössä siis, jos joku käy pieraisemassa ketjussa, niin mahdollisesti useampi kymmenen muuta käyttäjää saa tiedon siitä välittömästi🙂

18 tykkäystä

Mielenkiintoista seurata liputuskeskusteluketjua sen jälkeen, kun blokkasin hiljattain pari nimimerkkiä. Näen edelleen muiden käyttäjien viesteistä tässä ketjussa, että samat kaverit ovat aktiivisia, kuten tässä täysin tarpeettomassa @sahtimummo -jahdissa. Muissa ketjuissa blokki toimii onneksi hienosti.

Näillä nimimerkeillä ei vaikuta olevan muuta tekemistä, kuin käydä arvostelemassa muita keskustelijoita ja liputtaa viestejä, joihin eivät itse ole tyytyväisiä. Aina kun joku erimielisyys on päätynyt liputusketjuun asti ovat samat hahmot paikalla palautteineen. Ja kyllä, on aivan eri asia olla foorumin sisällöntuottaja, joita foorumille kirjoittelijoista on valtaosa, kuin arvostella päätyökseen muita kirjoittajia tai heidän tuotoksiaan.

Kirjoitan tämän mielipiteen ties kuinka monetta kertaa: Henkilökohtaiset hyökkäykset ovat rasittavin osa koko foorumia – ei jokin yksittäinen tyhjä sisältö siellä täällä. Tätä sisältöä saa tällä rahalla. Bloombergilta voi ostaa lisää.

Kirjoittakaa ja avatkaa mielipiteitänne – tiukkojakin mielipiteitä, joista arvelette muidenkin kiinnostuvan tai joihin arvelette muiden reagoivan – tai poimikaa valtavasta uutisvirrasta mielenkiintoisia kohokohtia muiden nähtäville. Jos haluatte väitellä kovin sanoin kannattaa silti muistaa, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Kiitos kaikille sellaisille kirjoittajille, jotka jaksavat tätä työtä tehdä.

(…ja suosittelen lämpimästi blokkaamaan turhantoimittajat – vähentää kummasti tarpeetonta draamaa – jää enemmän aikaa olennaiseen ja foorumin selaaminen on ihan mukavaa)

16 tykkäystä

Olen nähnyt ihmisten joutuvan Inden putkaan vähäisemmistäkin henkilöön kohdistuvista halveksuvista/alentavista kommenteista.

Hyvän keskusteluilmapiirin säilyttämisen kannalta tällaiset eivät ole pelkästään asianomistajarikkeitä, vaikka kuinka olisikin heitetty vain läpällä tai ilman sarvia ja hampaita.

Jos @Pohjolan_Eka :lla on joku aiempi kommentti, missä hän kertoo olevansa se, joka ei ymmärrä mistään mitään, lienee kommenttini tarpeeton ja voidaan poistaa.

6 tykkäystä

P/Ekalla on oikeasti ollut viime päivinä merkittäviä vaikeuksia ymmärtää kirjoituksiani, ei tässä sen vakavammasta ole kyse. Mukavaa sanailua puolin ja toisin. :slight_smile:

Täytyy kyllä sanoa, että tällä kertaa minä en ymmärrä sinun viestiäsi.

4 tykkäystä