Sijoituskirjallisuus

Tosi kiva kuulla, toivottavasti tykkäät myös kirjasta! :slight_smile:

Suosittelen kyllä Smithin kirjaa. Minusta Smithin ajattelutyyli on todella tervetullutta sijoittamisen maailmassa. Muistutetaan että rahastolla on mennyt hyvin, mutta sijoittajan ei tulisi odottaa vastaavia tuottoja. Kirjassa tuodaan hauskasti myös esille erilaisia sijoitusmaailman hulluuksia. Smith kirjoitti 90-luvulla toisen kirjan Accounting for Growth (en ole lukenut), joka muistaakseni paljasti yritysskandaaleja. Hän itse sai potkut työnantajaltaan kirjan aiheuttaman kohun takia. Eli kaveri ei pelkää tuoda esille asioita.

Ainut “miinus” on vuosikirjeet, jotka sisältävät sitä pakollista tietoa mitä vuosikirjeissä on mukana. Tuottoja, vertailuindeksituottoja, kustannuksia jne. Mutta sitä on suhteellisen vähän ja ainakin itse tykkäsin lukea näiden vuosikirjeiden muuta sisältöä missä käsittellään yhtiöitä ym.

Sain juuri aamulla kivan sähköpostin, että oma joulukirjapaketti on pian saapumassa. Kuukausi sitten tilattu niin alkoi vähän jännittämään ehtiikö jouluksi. Ei itseni takia, koska minulla riittää luettavaa, mutta siellä oli lahjoja muille :grimacing: Toki pari kirjaa oli samalla tilattava itselleni :innocent:

8 tykkäystä

2. More than you know, finding financial wisdom in unconventional places – Michael Mauboussin

More than you know on poikkeuksellinen sijoituskirja. Tämä pätee omaan suhteeseeni kirjaan, sekä kirjan sisältöön.

Ostin kirjan 3-4 vuotta sitten. Halusin lukea jotain Mauboussinin kirjoittamaa, koska hänen tekstejä on kehuttu paljon ja tämä kirja taisi olla saatavilla olevista se halvin. Lukiessani kirjaa muistan olleeni todella tylsistynyt. Kirja ei oikein vastannut odottamaani ja se sai mielessäni aika ristiriitaisen leiman. Kirjaa on kehuttu, mutta minulle ei ollenkaan auennut miksi tämä kirja oli millään tavoin hyvä. Aiheet tuntuivat silloin sekavilta ja sain vähän käytännön apua sijoittamiseen. Annoinkin kirjalle tuolloin 3 tähteä Goodreadsissä , mikä on omalla skaalallani aika heikko tai keskinkertainen.

Koska tästä jäin niin ristiriitainen fiilis, päätin kokeilla kirjan lukemista uudestaan nyt hieman kokeneempana sijoittajana.

Sanon heti alkuun, että suosittelen kirjaa lämpimästä, mutta ehdottomasti vasta siinä vaiheessa, kun on sijoittanut osakkeisiin parin vuoden ajan (tai pidempään). Kirjan konseptit eivät välttämättä aukea samalla tapaa ennen kuin on vähän kokemusta markkinoista. Mutta ai vitsi mikä kirja! Jos minun pitäisi nostaa esille kirja, joka kuvastaa sijoittajan yleissivistystä monesta eri kulmasta, tämä olisi se kirja. Olen kuullut monen sanovan, että Investing, the last liberal art voisi olla se kirja, joka yhdistää monta eri tiedettä onnistuneesti. Itselleni se kirja ei maistunut, mutta tätä kirjaa voisin ehdottaa sijoittajatieteen rajoja rikkovaksi.

Kirja on jaettu eri osiin. Sijoittajan filosofia, psykologia, innovaatio ja kilpailuedut, sekä tiede ja kompleksisuus. Tämä kirja rakentaa lukijalle hyvän ajatusmallin siitä kuinka monimutkaista sijoittaminen todellisuudessa on, kuinka vähän ymmärrämme markkinoista (vaikka luulemme ymmärtävämme vaikka kuinka paljon) ja miten inspiraatiota voi ammentaa monesta eri tiedealasta. Esimerkkinä kirjassa käsiteltiin kuinka luonnontieteistä voi ammentaa ryhmäkäyttäytymismalleja tutkimalla muurahaisia ja miten hyvin tai huonosti ne sopivat sijoittajien toimintamalleihin.

Nostan pari mielenkiintoista aihetta esille:

Minusta kirjan ydin tuli esille alkutekstissä, missä kirjailija kirjoittaa:

A sloppy philosophy inevitably leads to poor long-term results…First in any probabilistic field – investing, handicapping, or gambling – you´re better focusing on the decision making process than on short-term outcome… you simply cannot judge results in a probabilistic system over the short term because there is way too much randomness.

Eli lyhyesti, sijoitusprosessisi on merkittävästi tärkeämpää kuin lyhyen aikavälin tulos. Pitkällä ajalla se miten sijoitat mahdollistaa ylituottoja…eli kun prosessisi on kunnossa teet todennäköisesti parempia pitkänajan päätöksiä.

Markkinathan ovat täynnä erilaisia tekijöitä, jotka jatkuvalla syötöllä yrittävät saada sinut harhaan omalta sijoituspolulta. Uutiset, analyysit, tavoitehinnat, uhkakuvat…näitä voi listata loputtomiin. Se miten reagoit ja toimit näiden kohdalla vaikuttaa siihen millaisiin lopputuloksiin päädyt. Ainakin itse koen, että markkina yrittää houkutella lyhyt näköisyyteen. Tulee jatkuvasti uutisia, jotka sinä hetkenä vaikuttavat elintärkeiltä yhtiön menestyksen kannalta, mutta pitkällä ajalla tämä tieto saattaa olla merkityksetöntä. Luen parhaillaan kirjaa Same as Ever, missä nostettiin esille hauska tarina. Kuulemma eräs yritysjohtaja oli ollut autossa Buffettin kanssa, jolloin Buffett oli kysynyt

Tiedätkö mikä oli USAn suosituin makeispatukka vuonna 1962?

-Snickers

Tiedätkö mikä on USAn suosituin makeispatukka tänään?

-Snickers.

Koen, että sijoittajan pitäisi yrittää irrottautua hetkestä ja miettiä onko tällä tiedolla mitään arvoa viikon, kuukauden tai vuoden kuluttua. Helpommin sanottu kuin tehty. Tiedon määrä suhteessa hyötyyn ei ole myöskään lineaarista. Tietyssä pisteessä lisätieto itse asiassa johtaa heikompiin tuloksiin, koska me emme osaa käsitellä tietoa suurissa määrissä. Sen sijaan lisätieto kasvattaa itsevarmuutta päätöksenteossa, mutta se ei välttämättä ole hyödyksi jos tietoa ei osaa käsitellä.

”…I argue that the primary aim of human judgement is not accuracy but the avoidance of paralyzing uncertainty” -Lewis Lopert, Faraday Lecture

Tämä oli mielestäni erinomainen lainaus. Me inhoomme epävarmuutta. Tietyt ovat parempia käsittelemään epävarmuutta, mutta ryhmänä emme oikein siedä sitä. Siksi sijoittajina, me keksimme tarinoita selittääksemme täysin satunnaisia asioita markkinoilla. Tämähän minun mielestä luo myös uhkakuvia sille, että toimimme lyhyt jänteisesti omien tarinoidemme perusteella. ”Tuo osake laski tänään -5%, mitäköhän on tapahtunut. Ahaa nyt foorumilla/lehdessä joku on kirjoittanut että sen täytyy olla koska tuloksen odotetaan heikentyvän, minäpä myyn osakkeeni”. Jos on vähän edes seurannut pörssin vähä vaihtoisia osakkeita, niin tietää että jopa kaksilukuiset prosentti nousut tai laskut voivat sattua ihan syyttä suotta. Kannattaa olla siis tarkkana eri johtopäätöksien kanssa ja olla varuillaan satunnaisuuden aiheuttamassa kohinassa.

Tässä oli muutama kirjasta poimittu ajatus. Jos olet laajasti sijoittamisesta kiinnostunut ja haluat oppia parantamaan sijoitusprosessia sekä päätöksentekokykyäsi suosittelen lämpimästi tätä kirjaa. Tein aikamoisen määrän alleviivauksia kirjaan ja voisin hyvin lukea kirjan vielä uudestaan. Tietyt asiat menivät yli hilseen, esim. ymmärrän periaatteessa miten potenssilaki toimii (eng. power law), mutta kirjassa esitetyt esimerkit meni ohi. Suurin osa tiedosta oli kuitenkin todella mielenkiintoisia ja herätti ajatuksia. Löysinkö kirjasta jonkinlaisen sijoittamisen Graalin maljan? En, mutta muistan taas hetken miten vaikeaa sijoittaminen on ja miten sekaisin porukka menee kun sentimentti muuttuu (minä mukaan lukien).

Ajattelin antaa Goodreadsissä kirjalle uuden arvion ja nostaa sen 5/5 tähdeksi :slight_smile: .

43 tykkäystä

3. Same as Ever, what never changes in a changing world, Morgan Housel

Keskityn usein vanhempien kirjojen lukemiseen, sillä uskon että jos vanha kirja on edelleen relevantti, sen täytyy sisältää hyvää tietoa. Uusien kirjojen kanssa tuntuu taas että ne voivat sisältää paljon kohinaa tai tietoa, mikä voi olla relevanttia vain hetken. Kun sain kuulla, että Morgan Housel kirjoittaa uutta kirjaa tiesin heti, että se on tilattava. Pidin todella paljon hänen ensimmäisestä kirjasta Psychology of Money ja olen usein lukenut hänen blogia.

Same as Ever muistuttaa Psychology of money:ta. Kirjassa on 23 lyhyehköä kertomusta siitä mitkä asiat eivät muutu ajan saatossa. Kirja on kirjoitettu viihdyttävästi ja siinä on noin 180 sivua. Kirjassa käsitellään sijoittamista, mutta aiheet vaihtelevat elämän, talouden, historian ja rahan välimaastoissa. Eli tämä ei ole sellainen perinteinen “sijoituskirja” missä käydään läpi sijoittamisen taitoa. Sanoisin kuitenkin, että tästä kirjasta on hyötyä sijoittajille, sillä tämäkin kirja opettaa ajattelemaan.

“Things that never change are important because you can put so much confidence into knowing how they shape the future”
Tämä on ehkä tärkein syy miksi kirjan aihe minuakin kiinnosti. Tietyt asiat ovat sellaisia, että ne toistuvat. Esimerkiksi markkinoiden pelko ja ahneus. Koska maailmassamme tietyt syklit toistuvat ennemin tai myöhemmin voi niiden toistumisesta olla varma ja voi valmistautua näiden tapahtumien toistuvuudelle. Kirjassa puhutaankin, että valmistautuminen on tärkeämpää kuin ennustaminen, koska esimerkiksi odottamattomia riskejä on mahdotonta ennustaa. Emme voi tietää mikä triggeröi seuraavan kriisin, mutta voimme olla varmoja, että kriisejä tulee jatkossakin.

Yksi omista lempiaiheista kirjassa koski itse asiassa ahneutta ja onnellisuutta. Kirjailija selitti erinomaisesti miten olisi helppoa olla onnellinen, jos onni olisi tiettyyn pisteeseen sidottu tunne. Todellisuudessa olemme vasta onnellisia siinä vaiheessa kun olemme muita onnellisempia…mikä on surullista, mutta totta. Samalla odotusarvomme nousevat, mitä onnellisemmaksi muutumme ja ympäristömme muokkaavat standardejamme. Mikäli puhumme rahasta, niin mitä enemmän rahaa haalimme, sen todennäköisemmin siirrymme rikkaampiin piireihin, jossa taas kerran koemme olomme köyhemmäksi kuin aiemmin, ennenkuin taas haalimme kasaan enemmän rahaa. Eli tämä on tietynlainen oravanpyörä. Tämä on yksi selittävä tekijä sille, miksi emme tänä päivänä ole sen onnellisempia kuin aikaisemminkaan, vaikka elintasomme on noussut räjähdysmäisesti. Charlie Munger on esim. sanonut että resepti onnelliseen elämään on matalat odotusarvot ja tietynlainen stoalainen asenne.

Toinen minua etenkin kiinnostanut aihe oli aikajänteet.

“The long run is just a collection of short runs you have to put up with”
Kirjailija käsittelee mielenkiintoisesti sitä miten ehkä joskus tulee ajateltua, että ne jotka kykenevät toimimaan pitkäjänteiset ei tarvitse ahdistua lyhytaikaisesta kohinasta. Sain sen käsityksen, että tämä voi olla väärin ymmärretty asia, sillä kohina vaikuttaa suurinpaan osaan meistä, mutta voimme harjoitella ajattelutapaamme siten että kestämme lyhytaikaisen kohinan. Ei helppoa, mutta saavutettavissa. Samalla voi olla itse asiassa tosi vaikeaa olla pitkäjänteinen, koska ei välttämättä riitä että vakuutat vain itsesi. Sinun pitää mahdollisesti vakuuttaa työnantajasi, kumppanisi jne. että olet oikeassa ja sinuun kannattaa luottaa. Tämä on usein syy miksi sijoitusalan ammattilaisten on vaikeaa olla pitkäjänteisiä. On vaikeaa säilyttää oma työpaikkansa jos tulos näkyy vasta vuosien holdaamisen jälkeen.

Kirjassa kävi myös hyvin ilmi se, että historian opiskelu on tärkeää. Mitä enemmän historiaa luet, sen paremmin ymmärrät mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan. Se ei tee sinusta ennustajaa, mutta olet valmiimpi reagoimaan oikealla tavalla tapahtumiin.

Kirja oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen. Minulle jäi ehkä sellainen tunne, että olen kuitenkin lukenut monesta asiasta aiemmin. Tieto oli paketoitu hyvällä tavalla ja moni näistä tarinoista herätti paljon ajatuksia. Kirja oli lisäksi kirjoitettu hyvin soljuvasti, joten sitä oli viihdyttävä lukea.
Minusta tämä ei ole kirja, joka jokaisen sijoittajan on pakko lukea, mutta se sisälsi mielenkiintoisia aiheita, herätti miettimään asioita ja sai siitä uusia oivalluksia.

Oikein hyvää joulua kaikille, toivottavasti pukki toi kirjoja luettevaksi! :slight_smile:

31 tykkäystä

@Omavaraisuushaaste:en tuore blogikirjoitus kiinnostanee tätä ketjua seuraavia. :slight_smile:

Viime vuonna luin 39 eri kirjaa ja vuonna 2023 sain luettua 49 tietokirjaa. Tässä tekstissä arvosanat kaikista lukemistani tietokirjoista sekä top3 suositukseni vuoden aikana lukemistani kirjoista.

16 tykkäystä

4. Barrikkaadeilta pankkimaailmaan – Björn Wahlroos

Barrikaadeilta pankkimaailmaan oli minusta viihdyttävä kirja taloushistoriasta kiinnostuneelle. Nallen nuoruus ja sukuhistoria käytiin aika rivakasti läpi kirjan alussa. Tämän jälkeen siirryttiin aika nopeasti siihen aikaan, kun Nallen mielenkiinto taloutta ja rahaa kohden alkoi. Se mikä minut yllätti oli, että Nalle pääsi aikamoiselle aitiopaikalle verrattain nuorena. Toki, oli hänellä siihen ihan riittävät meriitit USA:sta, mutta moni hänen kollegansa oli liki 20 vuotta vanhempia. Tämän jälkeen käsiteltiin hänen uraansa pankkimaailmassa ja ajanjakson yritysjärjestelyjä, joita todellakin riitti. Kirja päättyy Mandatumin perustamiseen.

Kirjassa mielestäni kävi aika hyvin ilmi, miten Suomen yritysmaailmaa pyöritti tuona aikana hyvin rajallinen ja pieni ryhmä. Samat ukot istuivat eri hallituksissa ja järjestelivät asioita. Minusta kirjassa korostuu se miten vallanhimoisia pankit olivat tuona aikana. En tiedä pitääkö tämä huomio paikkansa, mutta minulle jäi voimakkaasti sellainen tunne, että intressit olivat erilaisia kuin nykyään?

Myös Nokian rooli oli kirjassa todella mielenkiintoinen. En itse asiassa tiennyt, että sen ympärillä pyöri noinkin paljon osto spekulaatioita ja kuinka lähellä kävi ettei sitä olisi tuossa vaiheessa ostettu.
Ne suuret ideat joihin itse kiinnitin kirjassa huomiota olivat, miten jälleen kerran valtio on omistajana rasite. Toinen oli henkilökemioiden tärkeys. Aika useasti kirjassa kävi ilmi miten suhteet vaikuttivat neuvotteluihin ja ylipäänsä siihen, että asioita saatiin järjestettyä.

Minun suurin mielenkiinto kohdistu itse aikakauteen. Koska en ole elänyt tätä aikaa on minun hyvin vaikea käsittää millainen ilmapiiri elinkeinoelämässämme oli tuolloin. Tällaisista kirjoista pääsee kärryille siitä, millainen valta muutamalla pankilla oli, etenkin kun yritysten ulkomaalaisomistus oli käytännössä nolla ja miten tietyt henkilöt olivat monessa mukana. Minun on kuitenkin edelleen vaikea ymmärtää ketkä henkilöt kuuluivat mihinkin leiriin ja missä juonissa ketä oli mukana? Ehkä olen yksin tämän kanssa, mutta päähenkilöita lukuunottamatta on minun hankalaa käsittää kuka toimi kenenkin puolesta.

Olen viime vuoden aikana lukenut kolme kotimaista elämänkertaa, jotka kaikki sivuavat samoja tapahtumia. Luin ensimmäiseksi Pentti Kourin kirjan Suomen omistaja, seuraavaksi luin Hannes Kulvikista ja Sifteristä kertovan Sijoittaja -kirjan ja viimeisimpänä tämän Nalle Wahlroosin elämänkerran ensimmäinen osa. Näistä kaksi käsittelevät 70-80-luvun suomalaista talousympäristöä ja liike-elämää ja Kulvik oli puolestaan aika keskeisessä osassa edellä mainituissa kirjoissa. On ollut mielenkiintoista lukea nämä kaikki kolme, nimittäin osapuolilla on ollut aika erilainen näkemys siitä mitä tuolloin on tapahtunut.
Esimerkiksi Kourin kirjassa sain vahvasti sellaisen käsityksen, että Suomalaista talouselämää johdettiin humalassa (tai vähintäänkin kauheassa darrassa) ja iso osa johtajista vaikutti tiedon ja taidon valossa olevan väärässä virassa. Tuli sellainen tunne, että asiat hoitui vahvasti hyvä veli tyylillä. Nallen näkemys on minun mielestä siistimpi ja antaa asiallisemman kuvan tästä aikajaksosta. Oma veikkaukseni on, että totuus on varmasti jossain näiden kertomusten välillä.

Suosittelen tätä kirjaa niille, jotka ovat tästä ajanjaksosta kiinnostuneita tai muuten kiinnostuneita Suomen historiasta. Ei välttämättä se kirja jonka jokaisen sijoittajan tarvitsee lukea, mutta oli mielenkiintoinen ja viihdyttävä tarina.

32 tykkäystä

Itse asiassa kirjasi oli ensin nelonen, mutta kun tein verrokkianalyysin, jouduin nipistämään siitä 0,25 pistettä, jotta sain yhden toisen kirjan niukasti kirjasi edelle. Jouduit näin mielivaltaisen arvioinnin kohteeksi. :grimacing:

Se pitää heti perään sanoa, että Psychology of Money ei pärjää Viisaalle Sijoittajalle sitten alkuunkaan. Ei millään.

Ja onhan Viisas Sijoittaja yksi kotimaisen sijoituskirjallisuuden kärkiteoksia. Se on oivaltava, tarinallinen ja kiinnostava, ja erittäin harvoin mikään 500-sivuinen teos pitää otteessaan alusta loppuun niin sujuvasti. Varsinkaan mikään sijoituskirja.

Se myös täydentää muuta kotimaista sijoituskirjallisuutta erinomaisesti, koska ainakaan minä en ole koskaan törmännyt kotimaiseen sijoitus-/talouskirjaan, jossa olisi yhtä perusteellisesti asiaa sijoittajan tunteista, ajatustyöstä ja käyttäytymisestä.

Olen itse ollut aina mielettömän kiinnostunut näistä Kahnemaneista, Gigerenzereista, Tverskeistä ja Thalereista, jotka kirjoittavat ymmärrettävästi käyttäytymistaloustieteestä ja siihen kytkeytyvistä asioista. Siksi kirjassasi oli aika paljon tuttuja asioita. Jos näin ei olisi ollut, niin kirja olisi varmasti ollut vieläkin kiehtovampi.

Joka tapauksessa fantastinen sijoituskirja ja jos nyt aloittaa sijoittamisen ja lukee tämän sinun teoksen kylkeen ajatuksella Keskivälin Tähtäimessä osakkeet, Kallungin Tilinpäätösanalyysin, Elon & Saarhelon Osakesijoittajan maailmanvalloituksen, Hämäläisen & Oksaharjun & Ahon Pikkugurun ja Orvomaan Hinnoittelun voiman, niin on jo ensi jouluna paremmin perillä osakesijoittaisesti kuin 95 prosenttia suomalaisista.

18 tykkäystä

Vaikka ei olekaan suoraan sijoituskirja, niin silti mielestäni yksi hyödyllisimmistä kirjoista, joita olen koskaan lukenut sijoittamiseen liittyen, on Philip Tetlockin ja Dan Gardnerin - Superforecasting.

Kuten nimikin kertoo, kirja käsittelee ennustamista ja sitä millainen on tyypillisesti hyvä ennustaja, minkälaisia piirteitä heillä on ja millaisia metodeja he käyttävät. Ja päinvastoin, mikä ei yleensä toimi. Kirjassa seurattujen “superennustajien” ennusteet tapahtuvat toki maailmantapahtumien tai poliittisten tapahtumien kontekstissa. Mutta lopulta mitä muuta sijoittaminen on kuin tulevaisuuden ennustamista ja pohtimista heijastaako markkinahinta jo tulevaisuutta oikein ?

17 tykkäystä

Kesällä tuli kuunneltua äänikirjat: Tähtäimessä osakkeet: Kuinka kääntää tappiotkin voitoiksi (Heikki Keskiväli) sekä Warren Buffett on Business: Principles from the Sage of Omaha. Harmillisesti tuo Buffettin kirja jäi kesken, koska se poistui yllättäen Storytelistä kesken kuuntelun. Jäi hieman tympimään ja lopetin palvelun käytön. Tässä talvella alkoi taas kiinnostamaan sijoittamisen yleissivistys sekä aloin etsimään suosituksia hyvistä kirjoita ja tästä ketjusta löysinkin monta hyvää vinkkiä.

Tässäpä oma lista kirjoja, jotka olen lisännyt itselleni Amazon.de:n tilattavien kirjojen listalle, jos vaikka muutkin aloittelijat etsii hyviä englanninkielisiä teoksia. Lista sekalaisessa järjestyksessä, mutta 5 ensimmäistä tilasin juuri itselleni.

The Richest Man In Babylon
by George S Clason, Zinc Read (Hardcover)

Poor Charlie’s Almanack: The Essential Wit and Wisdom of Charles T. Munger
by Peter D. Kaufman, Charles T. Munger (Hardcover)

Most Important Thing Illuminated: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor (Columbia Business School Publishing)
by Howard Marks (Hardcover)

The Joys of Compounding: The Passionate Pursuit of Lifelong Learning, Revised and Updated (Heilbrunn Center for Graham & Dodd Investing)
by Gautam Baid (Hardcover)

Richer, Wiser, Happier: How the World’s Greatest Investors Win in Markets and Life
by William Green (Hardcover)

Investing for Growth: How to Make Money by Only Buying the Best Companies in the World ; an Anthology of Investment Writing, 2010–20
by Terry Smith, Lionel Barber (Hardcover)

Expectations Investing: Reading Stock Prices for Better Returns, Revised and Updated (Heilbrunn Center for Graham & Dodd Investing Series)
by Michael J. Mauboussin, Alfred Rappaport (Hardcover)

Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success
by William N. Thorndike Jr. (Hardcover)

Thinking, Fast and Slow
by Daniel Kahneman (Hardcover)

One Up On Wall Street: How To Use What You Already Know To Make Money In The Market
by Peter Lynch (Paperback)

The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns (Little Books. Big Profits)
by John C. Bogle (Hardcover)

The Little Book that Still Beats the Market (Little Books. Big Profits)
by Joel Greenblatt (Hardcover)

The Little Book of Valuation: How to Value a Company, Pick a Stock and Profit (Little Books. Big Profits)
by Aswath Damodaran (Hardcover)

The Little Book of Value Investing (Little Books. Big Profits)
by Christopher H. Browne, Roger Lowenstein (Hardcover)

The Little Book That Builds Wealth: The Knockout Formula for Finding Great Investments (Little Books. Big Profits)
by Pat Dorsey (Hardcover)

The Little Book of Stock Market Cycles: How to Take Advantage of Time-Proven Market Patterns (Little Books. Big Profits)
by Jeffrey A. Hirsch, Douglas A. Kass (Hardcover)

The Millionaire Next Door: The Surprising Secrets of America’s Wealthy
by Thomas J. D. Stanley, William D. Danko (Hardcover)

The Psychology of Money: Timeless Lessons on Wealth, Greed, and Happiness
by Morgan Housel (Hardcover)

Same as Ever: A Guide to What Never Changes
by Morgan Housel (Hardcover)

The Intelligent Investor…Hardcover
by Benjamin Graham (Hardcover)

Security Analysis, Seventh Edition: Principles and Techniques
by Seth A. Klarman, Benjamin Graham (Hardcover)

Incerto (Deluxe Edition): Fooled by Randomness, The Black Swan, The Bed of Procrustes, Antifragile, Skin in the Game
by Nassim Nicholas Taleb (Hardcover)

Principles: Life and Work
by Ray Dalio (Hardcover)

University of Berkshire Hathaway: 30 Years of Lessons Learned from Warren Buffett & Charlie Munger at the Annual Shareholders Meeting
by Daniel Pecaut (Hardcover)

Lisäksi tämä vaikutti mielenkiintoiselta opukselta:
Tilinpäätösanalyysi
Juha-Pekka Kallunki

18 tykkäystä

Tämä oli mielestäni loistava teos, suosittelen laittamaan tilaukseen. Helppolukuinen ja tiivistää selkeästi millaisia vallihautoja laatuyhtiöistä kannattaa etsiä. Taidan lukea tämän itsekin uudestaan ihan kertauksen vuoksi :face_with_monocle:

13 tykkäystä

En tiedä joko oli, mutta Jesse Livermoren How to trade in stocks. Vanha mutta ei vanhentunut kirja.

1 tykkäys

Kannattaa lisäksi lukea Edwin Lefèvren “Reminiscences of a Stock Operator”, kirja kertoo Livermoren urasta ja samalla avaa hänen ajatusmaailmaansa markkinoista. Molemmat kirjat kyllä liittyvät enemmän treidaukseen kuin sijoittamiseen.

5 tykkäystä

5. The Essays of Warren Buffett, lessons for Investors and managers.

Buffettista on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Välillä tuntuu, että kirjoja on jopa niin paljon ettei tiedä mistä aloittaisi. Oma suosikkini on edelleen Alice Schroederin The Snowball, mutta moni on kehunut yllä olevaa Lawrence Cunninghamin kirjaa. Kirja poikkeaa monista muista kirjoista siten, että Cunningham on koonnut Buffettin omia sanoja kansien väliin. Buffett on itse kommentoinut, että hänestä tämä kirja on paras kaikista hänestä kertovista kirjoista. Näiden sanojen jälkeen odotukset on viritetty aika tappiin ja luettuani kirjan uskallan todeta, että ne täyttyi…osittain.

Kirjaan on koottu etenkin Berkshire Hathawayn vuosiraporteista Buffettin omaa tekstiä ja järjestetty ne niin, että ne luovat kokonaisuuden eri aiheiden ympärille. Kirjassa käsitellään johtoa, sijoittamista, vaihtoehtoisia sijoitustuotteita, sijoittamista, yritysostoja, valuaatiota, kirjanpitoa, veroja ja historiaa. Kokonaisuutena kirja mielestäni toimii ja vaikka toisinaan huomaa, että teksti on kokoelma ja jatkumossa voi olla pieniä katkelmia, niin tämä on toimiva ja kevyempi tapa tutustua Buffettin vuosikirjeisiin.

Omasta mielestäni tietyt osa-alueet eivät kuitenkaan olleet erityisen helppolukuisia, etenkin kirjanpito ja verotus olivat aiheita, joiden kanssa itse liki tylsistyin. Siksi aloittelevalle sijoittajalle suosittelisin edelleenkin muita Buffettista kertovia kirjoja! Toisaalta kirjassa oli paljon tärkeää ja ajatusta herättävää tietoa. Jouduin siksi tasapainoilemaan aika paljon lukiessani tätä. Oli jaksettava puuduttavien osioiden ohi, jotta pääsi nauttimaan niistä loistavista paloista. Tässä toki on painotettava sitä, että lukijan omat kiinnostuksenalueet tulevat määrittelemään sen paljonko kirjasta saa ulos. Ero on kuitenkin huomattava vuosikirjeisiin, nimittäin se että luet pari riviä Buffettin mielipiteistä verotuksesta per vuosikirje on eri, kuin että luet 50 sivua samasta aiheesta.

Kirjasta voisi nostaa esille monen moisia lainauksia, onhan kirja täynnä Buffettin kultakimpaleita, mutta valitsin tähän pari vähemmän esille nostettua lausahdusta.

”I would wager you a very significant sum that fewer than 10 of the 200 most profitable companies in the 2000 will attain 15% annual growth in earnings per share over the next 20 years”

Omasta mielestäni on oikeasti todella hankalaa identifioida niitä yhtiöitä, jotka voisi hyvin todennäköisesti kasvaa kaksi numeroisia lukuja useita vuosia eteenpäin. Nämä yhtiöt ovat todella harvassa. Siksi kannattaa olla todella varovainen omien oletuksien kanssa. Excelissä on helppo luoda villejäkin kasvu skenaarioita ja siten oikeuttaa korkeiden arvostuskertojen maksamista, tässä helposti irtaantuu siitä kuinka vaikeaa on kasvaa pitkän aikaa.

”A horse that can count to 10 is a remarkable horse, not a remarkable mathematician. Likewise, a textile company that allocates capital brilliantly within its industry is a remarkable textile company - but not a remarkable business”

Tämän ymmärsin aikoinaan väärin. Etsin eri toimialoilta yhtiöitä, jotka tekivät joitain asioita muita paremmin. Ikävä kyllä en ajatellut paljoakaan sitä, mitkä ovat toimialan keskimääräiset kannattavuus tasot ja pääomantuotot. Pitkässä juoksussa yhtiön suoritukset kääntyisivät vääjäämättä keskiarvojen suuntaan. On toki mahdollista löytää erinomaisia yhtiöitä perinteisesti todella kilpailluilta toimialoilta, mutta ainakin minusta tuntuu, että on helpompi kalastaa sellaisissa lätäköissä, joissa isoja kaloja ui vimmatusti. Tästä syystä tutkin nykyään mielummin toimialoja, joilla tunnetusti on myötätuulta ja hyvät pääomantuotot.

”History tells us that leverage all too often produces zero, even when it is employed by very smart people”

Suhtaudun todella varauksella velalla sijoittamiseen. Mielestäni tästä ei ehkä varoitella aloittelijoita tarpeeksi ja velalla sijoittamisen nopeat tuotot voivat helposti houkutella. Historiassa on ikävä kyllä todella paljon näitä ikäviä tapauksia, joissa volatiliteetti pääsee yllättämään sijoittajan. Sen takia ainakin itse haluan päättää milloin minun on myytävä omistuksiani, en annan pankkien tai rahoittajan määrätä sitä. Suosittelisin ainakin jokaisen velalla sijoittajan tutustuvan näihin tapauksiin, joissa asiat ovat loppuneet ikävästi. Sitten voi miettiä haluaako vielä jatkaa.

Kaiken kaikkiaan suosittelen tätä kirjaa, mutta en heti sijoittajan alkutaipaleelle. On olemassa muita helpommin lähestyttäviä kirjoja Buffettista. Kun on pari vuotta sijoittanut, niin mielestäni silloin tämä on lukemisen arvoinen. Toisaalta, jos on lukenut Buffettin kirjoittamat vuosikertomukset, niin tämä ei tarjoa merkittävästi uutta, mutta voi toimia hyvänä muistinvirkistäjänä :smile:.

29 tykkäystä

Olen tässä vasta ihan alussa, mutta erittäin mielenkiintoiselta vaikuttaa :point_down:

image

Yritän aktivoitua tässäkin ketjussa, kun lukuharrastus kuitenkin voi hyvin - tai siis minähän kuuntelen äänikirjoja edelleen, mutta kuitenkin :sweat_smile:

Edit: Nyt viisi päivää myöhemmin kirja on kahlattu ja ansaitsi kyllä lukusuosituksen! Originaalin ja hieman hassun ajatuksen taustalta löytyy mielenkiintoisia ajatuksia ja toimiva sijoitusstrategia.

37 tykkäystä

Piti tilata Guy Spierin The Education of a Value Investor, mutta samalla tarttui pari muutakin kirjaa matkaan. Nyt on hetkeksi luettavaa.

19 tykkäystä

Kiitos tästäkin arvostelusta. Kirja oli itselleni 5/5 ja tämän johdosta tilauksessa on taas lisää teoksia :sweat_smile:

Alun lukemisen ja oppimisen vinkeistä jäi parhaiten mieleen vinkki lukea ainakin 25 sivua päivässä. Laiskana lukijana oma lukeminen on jäänyt yleensä viikonloppuun, mutta tämän vinkin ansiosta on omaan rutiiniin tullut tavaksi rauhoittua iltaisin kirjan kanssa ja koittaa lukea edes 25 sivua. Se on jo lähes 10000 sivua vuodessa.

8 tykkäystä

Kiva kuulla, että arvostelusta oli hyötyä!:smile: Gautam Baidin kirja on edelleen yksi suosikeistani. Jossain vaiheessa pitäisi tilata hänen uusin kirjansa.

Ja on hyvä merkki, että uusi tilaus on jo matkalla. Oman uteliaisuuden rajoja kannattaa tutkia ja kokeilla. Itse luin hetki sitten Esa Saarisen kirjan. Minulla on yksi filosofian kurssi lukioajoilta, mutta nautin silti kirjan sisällöstä paljon. Saarisen kirjan perusteella minulla on jo seuraava filosofia kirja odottamassa.

Mitä tykkäsit muuten Guy Spierin kirjasta?

3 tykkäystä

Lukemattomien kirjojen pino on kasvanut jo niin suureksi, etten ole vielä lukenut tuota Spierin kirjaa :sweat_smile: Nyt menossa Morgan Houselin The Psychology of Money.

Edit: suurin osa kirjoista on tullut tilattua tämän ketjun innoittamana, joten kiitos kaikille vinkeistä ja arvioista.

1 tykkäys

Minulla tuli jonkin aikaa sitten Twitterissä kirja vastaan geopoliittisten konfliktien hyödyntämisestä sijoittamisessa. En kuitenkaan tajunnut ottaa tuon kirjan nimeä ylös. Tuleeko kellään täältä mieleen tuon kirjan nimeä?

1 tykkäys

Tämäkö?

Geopolitical Alpha – An Investment Framework for Predicting the Future

Provides readers with an original and compelling approach to forecasting the future and beating the markets while doing so. Persuasively written by author, investment strategist, and geopolitical analyst Marko Papic, the book applies a novel framework for making sense of the cacophony of geopolitical risks with the eye towards generating investment-relevant insights.

Geopolitical Alpha posits that investors should ignore the media-hyped narratives, insights from “smoke-filled rooms,” and most of their political consultants and, instead, focus exclusively on the measurable, material constraints facing policymakers. In the tug-of-war between policymaker preferences and their constraints, the latter always win out in the end. Papic uses a wealth of examples from the past decade to illustrate how one can use his constraint-framework to generate Geopolitical Alpha. In the process, the book discusses:

  • What paradigm shifts will drive investment returns over the next decade
  • Why investment and corporate professionals can no longer treat geopolitics as an exogenous risk. How to ignore the media and focus on what drives market narratives that generate returns

Perfect for investors, C-suite executives, and investment professionals, Geopolitical Alpha belongs on the shelf of anyone interested in the intersection of geopolitics, economics, and finance.

3 tykkäystä

Julkaisin juuri historian ensimmäisen intohimoprojektini eli Inderesin Kirjakerhon jakson! Kyseessä on uusi konsepti, jossa jokaisessa jaksossa käydään läpi jotakin sijoituskirjaa ja lukukokemusta sen ympärillä. Pyrkimyksenä on, että saan jokaiseen jaksoon jonkun Inderesiläisen kaveriksi juttelemaan kirjasta kanssani, mutta voi olla, että joskus saatte tyytyä vain kuuntelemaan minua. :smiley: Videokonseptin tavoitteena on toimia viihdykkeenä sijoittamisesta ja sijoituskirjallisuudesta kiinnostuneille. Ajatuksena on, että te katsojat olette kaikki Kirjakerhon jäseniä, joten kommentoikaa ihmeessä omia kokemuksianne käsiteltävistä kirjoista ja esittäkää toiveita jaksoaiheista! :books:

Ensimmäisessä jaksossa käsittelemme @Atte_Riikola :n kanssa Terry Smithin teosta Investing for Growth! Kirja nousi itsellä heittämällä sijoituskirjojen top 3:seen ja suosittelen sitä hyvillä mielin kaikille, jotka eivät ole sitä vielä lukeneet! Iso suositus myös mm. YouTubesta löytyviin Fundsmithin Annual Shareholder’s Meeting-videoihin, joiden kautta ensimmäiseksi tutustuin Terry Smithiin ja Fundsmithiin! Smithillä on mahtavan sarkastinen ja suorapuheinen puhe-ja kirjoitustyyli, joka sai ainakin minut heti koukkuun ko. videoihin ja hänen kirjoituksiinsa. Smithin suorapuheisuus ja sarkastisuus muistuttavat minua jo valitettavasti edesmenneestä legendaarisesta lempisijoitusgurustani Charlie Mungerista ja molempien gurujen sijoitusstrategiassakin on paljon yhteneväisyyksiä. Molemmat ovat laatusijoittamisen puolestapuhujia!

Jakso on reilu 54 min pitkä ja se sisältää videokonseptin, kirjan ja kirjailijan esittelyn, sekä minun ja Aten keskusteluosuuden! Nauttikaa! :blue_heart:

45 tykkäystä