Sijoituslaina-keskustelu

Nordnetin kanssa ei tarvitse kommunikoida, mutta veroilmoituksen kanssa joudut painimaan jos lainaa muuhunkin käyttöön kuin pääomatulon hankkimiseen.

2 tykkäystä

Olen nostanut ja ei vaadi mitään toimenpiteitä :+1: eli siitä vaan

Tein itse näin. Eli Qt oli noussut liian suureksi, jotta voisi pysyä kultatasolla. Perustin uuden AOT:n jonne siirsin yli puolet Qt osakkeistani. Luottolimiitti koskee siis vain yhtä AOT:tä.

En muista perikö NN tästä pienen maksun, mutta veroihin ei ainakaan vaikuttanut.

Nyt sama (positiivinen) ongelma Nvidian kanssa :man_facepalming:

2 tykkäystä

Arvopapereiden siirto Nordnetissä olevien salkkujen välillä 30 €/arvopaperilaji (ISIN)/siirto

1 tykkäys

Samankaltainen juttu kiinnostaisi minuakin Nordean puolella.
Onko joku nostanut lainaa osaketiliä vakuutena käyttääkseen ja kuitannut pois esim. luottokorttia tai käyttöluottoa?
Kuinka paljon pankkia kiinnostaa mihin laina käytetään? Ja millaista lainaa (korko %) olette saaneet salkkua vastaan?

@InvestoriM @palse
Uhkaako inflaatio kassavirtaasi -ketjussa keskusteltiin tästä. Tässä linkki omaan tarinaani: Uhkaako kassavirtasi kuihtua inflaation myötä - arjen säästövinkit joilla on merkitystä - #286 käyttäjältä DarkRoast

Pankkia ei varmaankaan kiinnosta mihin lainan käytät, sillä nuo taitavat olla vakuudellisia luottolimiittejä/joustoluottoja. Verottajaa toki varmasti kiinnostaa. On tietysti käytännössä semantiikkaa nostaako Nordnetistä ensin omat rahat ja sitten täyttää tilin samalle tasolle, vai nostaako suoraan luottoa.

Verottajalle tällä on merkitystä, sillä muuten kaikki kulutusluotot sijoitusomaisuuden määrään asti voitaisiin katsoa sijoituslainoiksi, jolloin kyseessä olisi aika valtava verotuki parempiosaisille. Voisin esimerkiksi laittaa Porschen rahoituskulut sijoituslainaksi sillä perusteella ettei minun tarvinnut myydä sijoituksia.

Nordnetilla ei tarvitse edes salkun pysyä ennallaan, vaan sen ehdot muuttuvat dynaamisesti. Kaupat, osingot ja arvonmuutokset vaikuttavat suoraan lainamäärään, sen maksimiin sekä korkoon. Korkoa maksetaan vain käytössä olevasta lainasummasta.

Lainasumma myös huomioi valuuttatilit positiivisesti, joten 5000€ luotosta maksetaan korkoja vain 4000€ perusteella, jos dollaritilillä on reilu tonni.

2 tykkäystä

Eli voisiko tästä tulkita, että verottajan osalta pitäisi käyttötarkoitus ohjata? Sinänsähän tämä vähän tulkinnanvarainen jos oikein ymmärsin, että jos mainitsemassasi Porschen tapauksessa oli lainoittanut salkkuasi aiemmin ja säästänyt muuten summan, niin se varmaan katsotaan sijoituslainaksi, mutta sit jos menet hankkimaan sen suoraan salkun limittiä vasten ei niinkään. Ja veroilmoituksella pitää tämä varmaan sit osata suoraan katsoa tai poistaa jos Nordnet ilmoittaa suoraan vähennyskelpoiseksi.

Juurinäin. Veroilmoitukselta tuo on helppo tarkastaa.

Toki voit myös nostaa sen lainan Porschen ostoon, etkä välttämättä ikinä päädy Verottajan haaviin, mutta itse olen päättänyt pysyä ihan laillisessa verosuunnittelussa. Nuo hyödyt verottajan suuntaan ovat euromääräisesti kuitenkin varsin pieniä, niin en ainakaan itse halua niistä yhtään lisätyötä. 10 000€ laina 4%:n korolla tarkoittaa noin 120€ vuosihyötyä. Ei siinä tuntipalkoille pääse, jos sen seurauksena joutuu verotarkastukseen.

Jos ehdot ovat muuten paremmat, niin voihan sitä Superluottoa toki hyödyntää ilman veroporkkanaakin juuri luottokorttien jne maksuun.

1 tykkäys

Eli mitään rikollista ei tule tehtyä jos nostaa sijoituslainaa salkkua vastaan vaikka käyttää rahat ”viinaan ja naisiin” kunhan huolehtii, että ei käytä verotuksessa hyötyä?

Olisko Nordeasta lainaa nostaneita paikalla, minkähintaista lainaa saa? Kulutusluottohan heillä on 5,90%+euribor +12,5€/kk. Sellainen pitäisi hoitaa pois halvemmalla

1 tykkäys

Juuri näin. Pankki saattaa sen ilmoittaa verottajalle sijoituslainana, mutta muutat sen kulutusluotoksi, niin et saa vähentää korkoja ja täten verottajaa ei kiinnosta, mitä rahoilla teet.

Tänään on auennut verottajan Positiivinen luottotietorekisteri - Positiivinen luottotietorekisteri

Itselläni näkyy Nordnetin sijoituslainan kohdalla käytössä oleva luottolimiitti, mutta luoton määrä on 0€ ja päiväys vuosien takaa, ilmeisesti summa on luoton myöntämispäivältä?

Luottokorttien saldoissa on viivettä n. 1-2kk.

1 tykkäys

Minulla sama juttu, eli Nordnetin superluoton osalta luoton määrä on 0 vaikka osa limiitistä on ollut käytössä jo vuosien ajan. Tässä on selkeästi virhe Nordnetin antamissa tiedoissa, sillä tuossa pitäisi olla tämän hetkinen (=päivityshetken) luottosaldo.

Ei positiivisesta luottorekisteristä ole hyötyä, jos siitä ei käy luottojen saldot ilmi. Nordnet korjannee tiedot heti kun ymmärtää tehneensä virheen.

Tokihan luotonantajat voivat ottaa huomioon pelkästään luottolimiitin, silloin käytössä olevalla luoton määrällä ei ole merkitystä, ainahan noissa on kuitenkin viivettä.

Toki jos on hakenut suuren limiitin varoiksi, se voi nyt hankaloittaa luoton saantia muualta.

Voivat toki, mutta lain mukaan rekisterisssä pitäisi näkyä luoton nostettu määrä. Nyt näkyy alla olevan kohdan nro 1 tieto mutta kohta 2 puuttuu.

Positiiviseen luottotietorekisteriin talletetaan jatkuvien luottojen osalta 1 momentissa säädetyn lisäksi seuraavat tiedot:

  1. luottoraja;

  2. luoton nostettu määrä kuukausittaisen eräpäivän jälkeisenä kalenteripäivänä tai, jos kuukausittaista eräpäivää ei ole, kuukauden viimeisenä kalenteripäivänä, sekä luoton nostetun määrän arvopäivämäärä.

1 tykkäys

Itsellä näkyy kyllä nordnetin luotto ihan ajantasaisella summalla(torstain summa). Mutta autolaina puuttuu kokonaan. Hmm pitäisikö nyt tehdä nopeita liikkeitä itsensä velkaannuttamiseksi ennenku tiedot päivittyy🤔

Hei, miten toimitte nordnetin sijoituslainan kanssa, jos teillä on sekä kotimaisia ja ulkomaisia sijoituksia sekä suoerluottokäytössä. Olenko ymmärtänyt oikein, että jos ostan ulkomaisia yhtiöitä ilman valuuttatiliä, niin maksan korkeamman valuutanvaihtokulun, mutta saan osakkeet superluoton sijoituslainan vakuudeksi. Jos taas avaan valuuttatilin ja ostan osakkeet ko. Valuuttatilille, ko. summan itse siirtäen, niin selviän tuolla hieman pienemmällä valuutanvaihtokululla, mutta sitten ko. Osakkeet ei ole enää pääsalkussa superluoton vakuutena, kun ne on valuuttatilillä?

Aivan samalla tavalla käyvät ulkomaiset osakkeet vakuutena, vaikka olisi valuuttatili tai -tilejä käytössä. Ei siis vaikutusta vakuusarvoon.

Osakkeet on aina arvo-osuustilillä. Valuuttatilillä on vain valuuttasaldoa joka voi olla positiivinen tai negatiivinen.

1 tykkäys

Jos tarkkoja ollaan, niin monesti ulkomaiset osakkeet eivät taida todellisuudessa olla arvo-osuustililla, vaan esim. hallintarekisteröitynä ”könttänä” välittäjän lukuun.

Lisäksi muistelisin, että valuuttatilin negatiiviselle saldolle maksetaan hinnaston mukaista korkoa, eikä superluoton mukaista korkoa.

2 tykkäystä

Mikä on näkemys/tietämys Nordnetin kaupankäyntiluoton korkotasosta, kun Euriborit lähtevät laskuun? Pitkäänhän Superluoton kultataso oli 0,99%, ennen kuin lähti yleisten markkinakorkojen mukana nousuun. Tällä hetkellä kultataso on 3,49%.
Nythän on ennakoitu, että Euriborit lähtisivät kesällä laskuun ja vuoden loppuun mennessä EKP tiputtaisi ohjauskorkoa 75 bps. Onko tietoa/arvauksia, että mahtaako myös Nordnetin luottojen korot seurata Euriborin perässä alaspäin? Luultavasti jollakin aikavälillä, mutta toisaalta Superluoton kultataso (3,49%) voisi olla uusi normaali, jos Euriborit asettuvat keskipitkällä aikavälillä reiluun 2%:iin.

Itsellä seuraavanlainen tilanne: opintolaina ja asuntolaina sidottu 3kk Euriboriin ja marginaalit 0,4% sekä pankin lainanhoitokulut. Pohdin, että myisikö osan osakkeista, lyhentelisi em. lainoja ja nostaisi Nordnetista Superluottoa (kulta- tai hopeataso, riippuen kuinka paljon luottoa nostan). Tällöin tulonhankkimiskulut olisivat 100% verovähennyskelpoisia, jolloin todellinen korko olisi esim. 3,49% → 2,44%. Toisaalta, jos Euribor lähtee pian laskuun, voisi 3kk Euribor olla vuoden lopussa ~3,2% (+0,4% marginaali). Tai toisaalta voisin pitää muut lainat entisellään ja nostaa lisäksi vielä päälle Superluottoa. Jos Euriborit tästä kuitenkin pikkuhiljaa lähtisivät laskuun.
Arvuuttelen siis lähinnä, että nostaisiko velkavivun määrää Superluotolla (tai pitää ainakin option vivun kasvattamiseen Superluotolla, jos markkinat sattuisivat romahtamaan) vai vaihtaisiko nykyistä kalliimpaa asuntolainaa halvemmaksi sijoituslainaksi (huomioiden verovöhennyksen) ja säästäisi korkokuluissa?

Mikäli Euriborit laskisivat esim. 2,5%:iin seuraavan parin vuoden aikana ja Superluoton kultataso jäisi 3,5%:iin, ei Superluotto olisi sen halvempi verovöhennyksienkään kanssa. Harmittaako silloin, että on turhaan sitonut tasettaan asuntoon (hetkellisten korkosäästöjen vuoksi), kun voisi olla isommalla vivulla osakemarkkinan mukana?