Sijoituslaina-keskustelu

Voit tietenkin aina kysyä mutta ei ole mielestäni sitä Nordnet toistaiseksi sallinut. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti kysyä, koska minulla ei ollut tyrkätä asuntoa vakuudeksi. En siis ole kokeillut. Voi kertoa tännekin miten kävi.

Itselläni kun oli käytössä kiinteäkorko, ei järjestelmä automaattisesti ottanut käyttöön edullisempaa kultatason korkoa ehtojen täytyttyä vaan asiasta täytyi tuolloin omatoimisesti ilmoittaa asiakaspalveluun. Ovat mahdollisesti jo automatisoineet järjestelmän mutta epäilen. Ajantasainen tieto selvinnee Nordnetin asiakaspalvelusta.

1 tykkäys

Näin voi olla. Ei ole tippunut lainoitusaste takaisin kulta-tason raameihin tuon asiakaskohtaisen korkomuutoksen jälkeen.

Nordnetin private banking -asiakkaan erikoiskorko täälläkin käytössä. Omalla kohdalla käytännössä noin hopeatason korko, mutta hajautussääntöä katsotaan aavistuksen läpi sormien. Eli omassa salkussa 1 osake on kurssiraketoinnista johtuen hieman yliedustettuna, lainoituksen prosenttiosuussäännöt ylittyvät. Tästä huolimatta saan noin hopeatason koron. Tämä järjestely on sovittu vuosia sitten. Salkku muutoin erittäin hyvin hajautettu ja luottoa vähän salkun kokoon nähden.

Tosiaan huono puolikin tässä on: korko on lukittu tuohon erikoiskorkoon. Jos olisin välillä oikeutettu kultatason 0,99% korkoon (ykkösomistukseni väliaikaisen kurssilaskun myötä), pitää olla erikseen yhteydessä asiakaspalveluun ja pyytää poistamaan erikoiskorko pois käytöstä. Tätä ei jaksa tehdä jatkuvasti edestakas. Käytännössä olen pitänyt erikoiskoron voimassa koko ajan ja siitä johtuen tietyillä aikaväleillä maksanut siis liikaa korkoa. Kokonaisuus huomioiden vuosien aikajänteellä kuitenkin säästöä tulee.

6 tykkäystä

Muiden vastauksista päätellen tämä ei nyt sitten kuitenkaan pitänyt paikkaansa vaan vaatii asiakaspalveluun yhteydenottoa. Lisäsisitkö jonkun disclaimerin että väärä infoa ei leviä.

Kannattaa purkaa vipu hyvän sään aikana jos harrastaa spekulatiivisia kohteita – joihin kuuluu hyvin suuri osa yhtiöistä nykyisillä kurssitasoilla :slight_smile:

  • keinottelu suureksi osaksi tapahtuu lainatuilla rahoilla”
  • “siitä johtuu suuri vaara asianomaisille ennen tai myöhemmin välttämättömän laskun tullen”
  • “on vaadittu pankkeja ryhtymään toimenpiteisiin lainavaroilla tapahtuvan keinottelun rajoittamiseksi.”
  • “Lainavaroilla keinottelevat saattavat joutua ahdinkoon”
  • “Joka päivä lisää keinottelijoiden joukkoa. Ne, jotka nyt vasta siihen yhtyvät ovat poikkeuksetta sellaisia aineksia, joilla ei siihen tarvittavia edellytyksiä ole.”
  • “Pienpankit varsinkin ovat kovin halukkaita arvopaperien lainauttamiseen.”
  • “Pienemmät pankit ovat arvopapereita lainauttaneet miltei kenelle tahansa.”
5 tykkäystä

Kyselin jossain vaiheessa alkuvuodesta Nordnetin private banking - asiakkaan erikoiskorkoa, kun putosin hopea-tasolle. Salkku oli silloin n. 600k. Vastaukseksi sain että myöntävät lainaa vain normaaleilla lainaehdoilla. No, toisaalta puhutaan vain joistain kymmenistä euroista kuukaudessa, joten en jaksanut alkaa murehtimaan asiaa sen enempää.

1 tykkäys

Vielä yksi kysymys tähän Nordnetin lainoitukseen liittyen esimerkin avulla.

Sijoittaja Seppo omistaa 10 000kpl 10e/klpl arvoisia esim. Nordean osakkeita (lainoitusaste 80%). Eli hänellä salkku on 100 000e, ja lainaa mahdollista saada 80 000e korolla 4,85%. Eikö näin?

Jos Sijoittaja Seppo ostaa tuolla 80 000e:lla edelleen esim. Nordeaa samaan salkkuun, hän saa niitä edelleen 8000kpl. Tällöin Sepon Salkku on arvoltaan 180 000e, josta 80 000e lainaa.
Saako Sijoittaja Seppo vielä lisää lainaa, koska salkun arvo onkin 180k ja siitä 80% on = 144k, eli olisinkin vielä 144k maksimilainamäärä -80k käytössä oleva laina = 64k lainaa saatavilla?

Juuri noin se menee paperilla, eli salkun kokonaislainoitusaste kasvaa samaa tahtia salkun arvon kanssa, jos osakkeilla on lainoitusaste määritetty.

Tuossa tietenkin pitäisi hakea erikseen maximi lainamäärän korotusta, koska sitä voi saada maksimissaan salkun lainoitusasteen verran. Voi olla, että yhden osakkeen salkussa jäisi korotukset saamatta.

Lopputulos voi yllättää, mutta jos tuon laskee loppuun asti, niin 10t€ omalla pääomalla ja 80% lainoitusasteen osakkeilla voi teoriassa saada 40t€ superluottoa.

(10t€ + 40t€) * 80% = 40t€.

Luottolimiitti ja riskinsietokyky todnäk tulevat ensin vastaan.

Voit yrittää käyttää trailing-stoppeja - älä kuitenkaan liian lähelle laita. Lähes 10% pudotus voi tulla jo pelkästään osinkojen irtoamisesta(joskus).
Yritän itse ainakin spekulatiivisemmissa kohteissa lukita voitot mutta toistaiseksi vielä hyötyä kurssinoususta. Samalla pyrin varmistamaan, että kovassa kurssilaskussa myydään ennemmin edes vähän voitolla kuin tehdään pakotettu margin-call myynti.

En tosin käytä ko. strategiaa kaikista spekulatiivisimmassa osassa (kryptot) muttei siellä ole lainoitustakaan juurikaan.

1 tykkäys

Nordnetin PB-asiakkaana tuli nyt otettua käyttöön henkilökohtainen korkoprosentti.

Korko oli jollain perusteella suhteutettu heidän normaaliin listahintaan (joka tätä kirjoittaessa oli 4.85% eli tuohon sovelletaan sitten hlökohtaista alennusta).

Tämän hetken tarjous oli minulle hieman halvempi kuin superluoton hopeataso, ja voimassa koko limiitille eli selvästi isommalle saldolle kuin mihin hopeataso riittää.

Superluoton hajautusehtoja ei tarvitse enää noudattaa.

Mitään dokumentteja ei tässä vaiheessa kaivattu, mutta ilmeisesti salkun sisältöä ja tapahtumahistoriaa tarkastellaan tarjouspäätöksen tueksi.

Myöskään kultatasoa ei pääse automaattisesti enää hyödyntämään, paitsi ilmoittamalla asiakaspalveluun. Tätä ei toivottu tehtävän usein.

Korkoa tarkastellaan kahdesti vuodessa, että muuttuuko vai pysyykö ennallaan vai loppuuko hlökohtainen etu, ja tästä ilmoitetaan etukäteen.

Tarjousta varten soitin PB-palvelunumeroon, tarjous tuli samana päivänä viestikeskukseen ja sen hyväksyntä vastaamalla viestiin, jonka jälkeen aktivoitiin heti vastausviestiä seuraavaksi pankkipäiväksi.

Nyt on sitten likviditeettiä hyödyntää markkinoiden erikoistilanteita. Lähellekään koko saldoa en kyllä uskalla pitää markkinalla, etenkin kun nuo koron muutoksien määräytymisperusteet ovat aika läpinäkymättömiä.

15 tykkäystä

Olen tätä nordnetin luottoa jo hetken aikaa suunnitellut (näin aloittelevana sijoittajana ehkä vähän liiankin aikaisin) mutta luoton kohde vielä epäilyttää. Kannattaako vipua käyttää kasvuyhtiöihin eli suuriin riskeihin nopeamman ja suuremman tuoton myötä vai kannattaako luotto käyttää suurempiin ja varmempiin yhtiöihin joilla kasvu kohtalaista. Koron määrä ei kyllä mikään kovin suuri ole kulta tai hopea tasolla, mutta riittääkö tuotot silti kattamaan korkoja siten, että luoton käyttö edes on järkevää? Suurista summista ei kuitenkaan vielä minun tilanteessa puhuta, koska sijoittamista sen verran vähän vielä takana, mutta haluaisin jo hieman pienissä määrin päästä luottoa kokeilemaan jos se mahdollistaisi vipuamalla suurempiin tuottoihin.

1 tykkäys

Sen verran perustavanlaatuisia kysymyksiä, että sinuna jatkaisin opiskelua kunnes osaat itse päätellä vastaukset kysymyksiin. Autan kuitenkin eteenpäin:

Q: Kannattaako vipua käyttää kasvuyhtiöihin eli suuriin riskeihin nopeamman ja suuremman tuoton myötä vai kannattaako luotto käyttää suurempiin ja varmempiin yhtiöihin joilla kasvu kohtalaista?

A: Lähtökohtaisesti vipua kannattaa käyttää siten, että tuotto riittää kattamaan korot ja mieluiten osan lainastakin. Tätähän ei luonnollisesti etukäteen tiedä, joten joudut arvioimaan sijoituskohteen houkuttelevuuta. Eri aikoina kasvu- ja arvoyhtiöt ovat tuottaneet erilailla, joten sinun on tehtävä omat arviosi. Mitään yleispätevää kaavaa siihen, kumpaan kannattaa sijoittaa velalla, ei ole.

Q:riittääkö tuotot silti kattamaan korkoja siten, että luoton käyttö edes on järkevää?

A: Kuten todettua tätä ei voi etukäteen tietää. Jotkut suosivat osinkoyhtiöitä, jolloin osingot lyhentävät lainaa sijoittajan puolesta. Tämä ei kuitenkaan ole ilmainen lounas, sillä osakkeiden arvo yleensä laskee osingon verran

Lopuksi korostan, että kannattaa tehdä oma riskiarvioita salkun ja lainan käyttäytymisestä, jos markkina sulaa alta. Nordnet voi varsin nopeastikin viedä lainoitusasteet nollaan, jolloin Margin Call paukkuu ja osakkeesi likvidoidaan. Vipu on vipu myös alas.

17 tykkäystä

Minä kohtelen luottoa ihan normaalina rahana osakevalintojen suhteen. Omasta sijoitusstrategiasta ei tarvitse/kannata poiketa kasvu- tai arvoyhtiöihin sen takia, että käyttää luottoa.

Tuotto riippuu omista osakevalinnoista sekä yleisestä markkinan menosta. Keskimääräinen pörssituotto riittää noihin korkokuluihin, mutta mikään ei takaa, että juuri sinä tai minä saataisiin sellaista tuottoa.

Koska sijoittamista on vähän takana niin en suosittele missään nimessä luottoa. Hiljaa hyvä tulee.

14 tykkäystä

Nordnetin superluotossa on se hyvä puoli, ettei se maksa mitään kun et käytä luottoa.

Tässä markkinatilanteessa olisin erityisen varovainen luoton suhteen, mutta jos ja kun loistava ostopaikka tulee on se hyvä olla aktivoituna (Nordnetilla kestää aikaa käsitellä hakemuksia ja myöntää superluotto).

7 tykkäystä

Koska velan vakuutena on koko salkku eikä vain lainalla ostetut kohteet niin sinun pitää miettiä asiaa kokonaisuutena. Jotta luoton nostaminen on edes mahdollista tarvitsee salkulla olla lainoitusastetta. Riskisimmillä kasvuyhtiöillä lainoitusaste on pyöreä nolla prosenttia. Nordnet voi myös koska vain pudottaa lainoitusastetta kuten kävi lentoyhtiöille pahimmassa koronakuopassa. Jos lainat ylittävät sen hetkiset vakuudet niin uhkana on pakko realisointi. Tästä jää helposti luu käteen. Riski lapuilla on siis kaksi toisistaan riippumatonta riskiä. Arvon- ja lainoitusasteen vaihtelu. Molemmat johtavat pahimmassa tapauksessa siihen huonoimpaan lopputulokseen. Onneksi Nordnetin Kulta taso ohjaa vastuulliseen hajautukseen joka pienentää mutta ei poista näitä riskejä.

9 tykkäystä

Itse olen ottanut vivuttanut melkeinpä vain sen verran kun on ollut käteistä säästötileillä, ei tartte romahduksissa realisoida osakkeita ja samalla voin pikkuvivulla saada pientä lisätuottoa + verovähennykset.

Jos p*ska lentäisi joskus kunnolla tuulettimeen, niin niiden säästötilien (olettaen Svea Ekonomi, tai Norwegian) rahat ei hyvinkään olisi ihan heti käytettävissä ja siinä voisi olla jopa margin call riski, kun odottelee talletussuojasta maksua. Pikkuvivulla tosin saanee olla aika turvallisin mielin.

1 tykkäys

Kysy itseltäsi aloittavana velkavipusijoittajana:

Mitä teet jos velkarahalla ostamasi osake romahtaa -40% ja osinko nollaantuu. Itselleni kävi aikoinaan näin, nollaosinkovuodet olivat raskaita (jouduin maksamaan korkokulut palkkatuloistani) ja yhtiön lähitulevaisuus näytti synkältä. Yhtiöllä kesti vuosia uusiutua ja palata kannattavaan liiketoimintaan. Nyt yli 10 vuoden holdaamisen jälkeen erittäin onnistunut sijoitus nykytiedon valossa.

Jos et pysty odottamaan vuosia tai firma ei pysty tervehtymään niin velkavipu voi olla tosi tuskainen.

6 tykkäystä