Sijoitusstrategiasi

All in Voxtur, tavoite tulla sen avulla miljonääriksi viiden vuoden sisällä. Tämän jälkeen sijoitusomaisuuden siirtäminen indeksirahastoihin ja kiinteistöihin. Kauppakorkeakoulusta olen valmistunut, pääaineena rahoitus, mutta ilmeisesti mitään ei jäänyt koulusta päähän, kun vedän ihan WSB meiningillä.

32 tykkäystä

En tiedä onko kyseessä strategia vai tyyli, mutta itse olen kiinnostunut hyvistä osingonmaksajista, mutta sijoituspäätöksen teen muidenkin tietojen perusteella kuin vain korkean osinkoprosentin. Tavoitteenani nyt on saada ost- täyteen suomalaisia osinkofirmoja 5-10t allokaatiolla / firma. Sitten suunnitelmissa olisi siirtyä tutkimaan ulkomaisia, etenkin jenkkilästä, vakaita osinkoyhtiöitä ja tavoitteena olisi saada osinkovirtaa joka kuukausi, että tämä korkoa korolle -viritys lähtisi pyörimään vielä tehokkaammin. Indeksejä tietenkin sitten vielä suorien osakesijoitusten lisänä. Tällä tyylillä mennään ja tämä on tuntunut alusta lähtien omalta jutultani.

7 tykkäystä

Osakestartegia ja siinä pitäytyminen on minulle koko sijoitustoiminnan kulmakivi. Pidän strategiastani kiinni lähes järkähtämättä. Toki jotkut markkinamullistukset ovat tähänkin periaatteeseen kolhuja tuoneet vuoskymmenten aikana.

Ajattelutapani sijoittamiseen ja strategiani periaatteet ovat:

  1. Tunne yritys, johon sijoitat perinpohjin
  2. Ostan osan yritystä ja sen liiketoimintaa, en osakkeita.
  3. Ostan vain large cap -yhtiöiden osakkeita.
  4. Ostan taseeltaan vahvoja, velattomia tai hyvin vähävelkaisia yhtiöitä.
  5. Ostan vain osakkeita joiden osinkohistoria on vakaa ja osinko vähintään 3,5 %.
  6. Sijoitan vain yhtiöihin, joiden toiminnan ymmärrän ja markkinan tunnen.
  7. En osta hyvin syklisiä enkä osakkeita, joiden volatiliteetti muutoin on korkea.
  8. En myy osakkeitani salkustani kurssivaihtelujen johdosta.
  9. Vältän teknologiaosakkeita ja ns. “kasvuosakkeita”.
  10. Kartan osakeanalyysejä ja erityisesti suosituksia ja tavoitehintoja.
23 tykkäystä

Kiitos ajatuksistasi. Tämä on hyvin stipuloitu strategia, joka näyttää lunastavan nimimerkin tuoman lupauksen.

Muut kohdat tuntuvat melko ymmärrettäviltä, mutta saanko kysyä, miksi kohdan 3. large cap -rajaus? Pohdin, että luovutko tällä liian kategorisesti monista ylituoton mahdollisuuksista. Eikö kohdat 1.,2. ja 6. riittäisi jo turvaamaan liiketoiminnan arvaamattomuustekijöitä? Mietin myös sitä, poikkeaako (tai millä tavoin poikkeaa) tällä tavoin saatu tuotto indeksisijoittamisen tuotoista. Osaatko arvioida tätä?

1 tykkäys

En omassa arkisessa sijoitustoiminnassani ajattele näitä elementtejä erillisinä vaan ne menevät sijoituspäätöksiä tehdessä limittäin ja lomittain. Niistä syntyy kokonaisuus. Tämä koskee myös large cap -periaatetta. Olen pitkän ajan kuluessa huomannut, että tällaiset yhtiöt takaavat vakaamman ja minulle riittävän tuoton. Enkä täysin ehdoton ole ollut aikojen kuluessa tässä. Minulla on esimerkiksi Ålandsbankenia ja Olvia salkussa, jotka ovat mid cap-yhtiöitä. Ulkomaisissa kyseeseen tulevissa yhtiöissä suomalainen large cap -raja menee aina lähes automaattisesti yli.

En hae sijjoitustoiminnalla lottovoittoja mutta indeksin kyllä olen sijoituksillani päihittänyt käytännössä aina. Pitkässä juoksussa korkoa korolle -periaate ja vakaa osinkotuotto tuottavat paljon paremmin, kuin moni lyhyemmän ajan sijoittanut hahmottaakaan. Kierrätän aina osinkotuotot salkkuuni takaisin.

Strategia on minulle hyvin henkilökohtainen tapa lähestyä ja jäsentää ja rajata osakesijoittamista. Mikäli syntyy mielikuva indeksisijoittamisen periaatteista, niin näin voi olla. Itse en ole sitä miettinyt.

9 tykkäystä

Noin vuosi sitten tuli laitettua ylös omia ajatuksia. Vaikka motivaatio sijoittamiseen on pysynyt samana (vankka epäusko nykyiseen eläkejärjestelmään), niin olen huomannut ajattelussani muutoksia. Kai se karhumarkkina opettaa.

Tulen edelleen sijoittamaan koko työurani pääsääntöisesti indekseihin. Osakkeisiin on varattu könttäsumma, uudet ostot pitää rahoittaa myynneillä tai osingoilla. Olen kuitenkin aikeissa vähentää tulevaisuudessa kasvuyhtiöiden painotusta salkussa tuntuvastikin ja pitäytyväni laadukkaissa, osinkoa maksavissa yhtiöissä. Itselle tällaisten yhtiöiden arvonmääritys on kasvuraketteja (esim. Qt) paljon yksinkertaisempaa ja jatkuvasti kasvavat osingot lämmittävät mukavasti kurssien sukeltaessa 20-30% Psykologian puolta sijoittamisessa ei voi aliarvioida. Alibaban sukeltamista olisi ollut paljon mukavampi katsella, jos vuodessa tulisi turvallisesti 4-5 prosenttia osinkoja. Ylempänä oli hyvä pointti siihen, että osaketta pitäisi osata käsitellä osuutena yhtiöstä. Se rauhoittaa mieltä, että vaikka Marimekko tuosta laskee vielä 40%, niin brändit ja osaava johto eivät ole hävinneet mihinkään. Olen yritänyt kääntää ajattelua enemmän tähän suuntaan.

Olen myös miettinyt viimeisen puolen vuoden aikana enemmän vallihautoja sekä käyttänyt aiempaa suurempaa tuotto-odotusta ja/tai maltillisempia kasvuennusteita laskelmissa. Tuntuu vähemmän huonolta jättää osaketta ostamatta kuin ostaa “liian kalliilla” ja katsoa hinnan laskua vielä 20-30% sinne oman maltillisen skenaarion tasolle. Lisäksi olen opetellut uusia arvonmäärityksen lasketatapoja entisten rinnalle.

Olen myös päättänyt lisätä tulevina vuosina hajautusta tuntuvastikin ja harkitsen pitäytyväni jatkossa pääosin kotimaisissa yhtiöissä. Osakesäästötilillä osingot kasautuvat korkoa korolle paljon nopeammin ja ulkomaalaiset tuntuvat ajoittain pakenevan Helsingin pörssistä jättäen hyviä ostopaikkoja kotimaisille sijoittajille. Vaikkakin Suomen talouskehityksen tulevaisuus vähän huolettaa, niin täältä löytyy monia laadukkaita yhtiöitä, jotka tekevät bisnestä Euroopassa ja kauempana.

Lisäksi olen ottanut screenauksen tueksi useampia mittareita, joista vähintään kuuden pitää täyttyä ennen lähempää tutkistelua. Näitä yritän myös tarkastella kriittisesti ja lisäillä uusia tarvittaessa.

  1. Hyvää oman pääoman tuottoa pitkältä ajalta (ROE min. 14%)
  2. Kasvavaa osinkoa pitkältä ajalta / Yhtiön tavoitteena nouseva osinko
  3. Terveellinen osingonjakosuhde (maks 70%)
  4. Osinkotuotto vähintään 3%
  5. Tulos sekä liikevaihto kasvaneet viimeisen viiden vuoden aikana
  6. Varat yhteensä on suurempi kuin velat yhteensä
  7. Arvostus: 10% tuotto-odotus täyttyy normaalissa skenaariossa maltillisilla odotuksilla

Osana strategiaani on myös ostojen ajoittaminen kuukauden välein, etten enää tarttuisi putoaviin puukkoihin niin tiukasti (köh, Nokian Renkaat, köh). Tähän mennessä H2:lla ollaan tehty muutama osto, vaikka kesärallin jälkeen elokuussa tulikin lisättyä onnistuneesti käteispainoa.

Heinäkuu: Uponor Oyj
Elokuu: -
Syyskuu: Marimekko Corporation

Viimeisin salkkupäivitykseni kesäkuulta: Mitä sinulla on salkussa - #3001 käyttäjältä Needles

6 tykkäystä

Oma suunnitelmani on täällä toisaalla.

Omat suositukseni alkuvaiheen sijoittajalle ovat:

  1. Älä missään nimessä sijoita pieniin teknologiayrityksiin.
  2. Älä sijoita kovin syklisiin (esim konepajat) tai muuten volatiliteetiltaan suuriin yhtiöihin.

Kumpikin aiheuttaa helposti pörssikursseihin kovaa heiluntaa ja varsinkin laskeneissa kursseissa korjausliikeet kestävät pahimmillaan jopa vuosia. Voi usko ja hermo sijoittamiseen mennä.

  1. Älä seuraa mallisalkkuja vaan tee oma työ.
  2. Ostamalla Helsingin päälistan kymmentä liikevaihdoltaan suurinta yhtiötä ylität indeksin lähes varmasti.
  3. Osingot ovat (lähes) varmaa tuloa tunnetuilla osinkoyhtiöillä ja osingot usein vain nousevat, kun osakkeen hinta laskee.
11 tykkäystä

Jokainen saa noudattaa sellaista strategiaa kuin haluaa, ja propsit siitä, että tuot omasi julki. Mielestäni suosituksesi ovat kuitenkin siinä määrin perusteettomia tai jopa virheellisiä, että en näiden noudattamista aloittelijoille suosittelisi.

  • Pienyhtiöt ovat tutkitusti tuottaneet paremmin kuin isommat yhtiöt. Kannattaa tutustua fama french five factor malliin.

  • Pienyhtiöt ovat vähemmän seurattuja ja tehottomammin hinnoiteltuja, joten keskittämällä osakepoiminta niihin on helpompi saavuttaa ylituottoa.

  • SP500 teknologiasektori on tehnyt ylituottoa SP500 indeksiin nähden ainakin viimeiset 20 vuotta. Tämä ei tietenkään ole tae tulevista tuotoista, mutta on melko rohkeaa neuvoa välttämään teknoja.

  • Pienyhtiöiden volatiliteetti on suurta, mutta salkkua voi suojata omilta virheiltä ja volatiliteetiltä sijoittamalla suuremman osan salkustaan indeksirahastoihin. Tämä on mielestäni viisasta etenkin aloittelijoille.

Mielestäni analyysiä ja mallisalkkujen liikkeitä kannattaa hyödyntää, eikä mallisalkkujen peesaaminenkaan ole huono ratkaisu. Kannattaa olla nöyrä ja miettiä kumpi onnistuu todennäköisesti osakepoiminnassaan paremmin, tiimi kokeneita analyytikoita vai alkuvaiheen osakesijoittaja? Oma työ kannattaa toki silti tehdä, niin oppi tarttuu paremmin.

Tälle väittämälle ei ole mitään perusteita. Tällä tavoin pääsee hyvin lähelle omxh25gi tuottoa(kymmenen suurinta noin 80% indeksistä), josta on vähennetty kulut ja verot. Helpommin, verotehokkaammin ja vähemmillä kuluilla samaan pääsee todennäköisesti ostamalla esim. Nordnetin Suomi indeksirahastoa tai SLG OMXH25 etf:ää. Itse suosittelisin kuitenkin sijoittamaan esimerkiksi paljon paremmin hajautettuun ACWI indeksiin ja keskittämään erilliset osakepoiminnat, niin etten peesaa suoraan indeksiä.

Osakkeen hinnan laskulle löytyy usein syy ja tämä sama syy johtaa monesti myös osinkojen leikkaamiseen, mutta en nyt takerru tähän enempää.

Kehotatko siis panostamaan erityisesti suurta osinkoa jakaviin yhtiöihin vai onko oleellisempaa historia yhtäjaksoisesta osinkojen kasvatuksesta? “Osinkoaristokraateilla” on taidettu ylituottoa jollain ajanjaksolla saavuttaakin, ainakin SP500 yhtiöissä. Tämä neuvo pitäisi siis määritellä paremmin väärin ymmärryksien välttämiseksi.

37 tykkäystä

Meinasin jo eilen kirjoittaa asiasta, mutta en sitten vaivautunut. @CitizenJ perkasi hyvin omatkin mietteet.

Molempiin kohtiin kommentoisin vielä “circle of competence” ajatelmalla. Syklisissä on omat riskinsä, mutta vähäinen seuranta pienyhtiöissä ja tunnet sijoittamasi teknologian, niin voit saada melkoisen vivun sijoitukseesi. Korostan tässäkin maksettua hintaa.

Ymmärrän mitä haet takaa, mutta en kyllä tuomitsisi täysin. Teknologia käytännössä nivoutuu parhaiten megatrendien kategoriaan.

3 tykkäystä

Mitähän merkitystä osakkeen yksikköhinnalla on tässä vertailussa?
Keskolla on ulkona yli 20 kertaa enemmän osakkeita.

7 tykkäystä

Äkkiä takaisin opiskelemaan, nyt on ihan perusasiat hukassa.

25 tykkäystä

On valitettavaa, että annat kysyjälle vastauksestani kuvan, että suositukseni on virheellinen ja valheellinen. Kannanottosi ei tietenkään pidä paikkaansa.Sijoitusstartegiani on hyvin varma ja turvallinen aloittelevalle sijoittajalle ja hyvin tyypillinen pitkän linjan, kokeneelle sijoittajille (esimerkiksi Kim Lindströmille), joiden ei enää tarvitse näprätä esittämiesi yksityiskohtien kanssa.

On paljon turvallisempaa sijoittaa olemassa olevaan, todennettuun kassavirtaan ja tuottoon kuin kasvuyhtiöiden johdon lupauksiin tulevaisuuden kasvusta ja potentiaalista. Kannanottosi luo vaikutelman, että et ole vielä kypsynyt sijoittajana vaan olet Inderes-uskovainen peesaaja. Uskon, että ajan mittaan ymmärrät paremmin, mistä sijoittamisessa on kysymys.

11 tykkäystä

Noihin kasvuyhtiöihin voi noususuhdanteen aikana sijoittaa, koska tuotot ainakin alkuvaiheessa voi olla suotuisat, mutta kasvuyhtiöistä pitäisi pystyä irtautumaan hyvissä ajoin ennen laskusuhdanteen alkua (jos yrityksen kasvu perustuu pelkästään tulevaisuuden odotuksiin), moniko on valmis tähän, kun se ahneuden peikko kummittelee siellä taustalla, ehkä auttaisi jos laittaisi jonkin tuottorajan ja kun sen ylittyy, niin myy pois.
Itsellä on salkussa vakavaraisia osinkoyhtiöitä ja muutama, niin sanottuja kasvuyhtiöitä, jotka eivät maksa osinkoa. Myin epävarmuuden alettua kasvuyhtiöitä pois, nyt on ehkä sellaiseksi luokiteltuja enää Dovre ja Tecnotree.

4 tykkäystä

Voisitko koittaa perustella miksi kymmenen suurinta liikevaihdoltaaan suurinta yhtiötä ylittäisi indeksi tuoton lähes varmasti? Mikä on painotus millä tämä onnistuu?

13 tykkäystä

Tästä olen samaa mieltä. En muutenkaan haukkunut sijoitustategiaasi kokonaisuudessaan. Otin kantaa ainoastaan lainaamiini suosituksiin.

Millä perusteella väität, että Kim Lindström käyttää samaa strategiaa kuin sinä? Kerro toki mitä Kimillä on salkussa, kun tunnut nuin tarkkaan tietävän, että hänellä ei ole kuin large cap -yhtiöitä.

Uskon, että ajan mittaan ymmärrät paremmin, että tämmöinen alentava käytös ei lisää arvostustasi tällä keskustelupalstalla.

29 tykkäystä

Pyrin välttämään kisailun kasvu- ja arvosijoittamisen välillä. Se ei yleensä johda mihinkään hyvään ja johtaa yleensä kaltaisiisi reaktioihin. Olen klassinen arvosijoittaja ja halusin antaa kysyjälle oman vilpittömän, kiihkottoman näkemykseni, kun hän niitä palstaa seuraavilta kysyi. Mielestäni on alentavaa käytöstä väittää näin antamaani vastausta virheelliseksi ja valheelliseksi, kun valtava määrä arvosijoittajia kuta kuinkin samoin periaattein pienin painotuseroin sijoittamista harrastaa. Itsekin olen näillä periaatteilla päässyt uskaltaisin väittää kilpailukykyisiin tuottoihin.

Mielestäni olisi tyylikästä tuoda kysyjälle omat näkemyksesi esille ilman, että alat parjaamaan minun näkemyksiäni. Uskon, että vastaaja on vain tyytyväinen, kun saisi erilaisia sijoitusnäkemyksiä, joista HÄN voisi sitten tehdä asiassa omat valintansa.

1 tykkäys

Onhan se kyllä sulaa hulluutta lähteä itse valitsemaan osakkeita, muuta kun tyyliin harrastukset aina maksaa, koska takkiin tulee lähes varmasti mm. Seligsonin etf rahastolle SLG. Ero tulee jo siitä, että nuo ei maksa osingoista veroa. Lindströminkin strategia kuulostaa siis melko kyseenalaiselta verotusmielessä. SLG:n 5 vuodessa tuotto 30%. Vertailuksi : Sharevillessä. Sijoittaja.fi:n Suomi Laatuosake on 10-20 kotimaista laatuosaketta sisältävä 100 %:sti osakkeisiin sijoittava salkku. Sen tuotto 5v. on 9,3%. Jos itse poimitusta salkusta puuttuu yksikin rakettiyhtiö,nyt vaikka Neste ? ETF pesee heti…

Kasvuosakkeilla voi tehdä tiliä, kuten Inderes, mutta monesti ajoitus on näissä väärä. Vaikkapa Coeus rahasto on tästä esimerkki. Toki 99% aloittelijoistakin uskoo olevansa etevämäpi kuin heidänkin salkunhoitajat :slight_smile:

1 tykkäys

Omxh25 indeksi koostuu päälistan 25 vaihdetuimmasta osakkeesta ja painot määräytyy painorajoitetusti market capin mukaan. Indeksi päivitetään pari kertaa vuodessa.
Miten ihmeessä tuosta löytyy vastaus kysymykseeni?

24 tykkäystä

Oman sijoitusstrategiani voinee summata muutamalla avainsanalla:

  • Arvosijoittaja
  • Keskitetty osakesalkku
  • Laatuyhtiöt pitkäaikaisesti (3v+)
  • Heikommat yhtiöt lyhyemmällä tähtäimellä (0-3v)

Arvosijoituksia en määrittele halvoilla P/B tai P/E -luvuilla. En myöskään erota kasvuyhtiöitä pois arvosijoituskorista. Kasvu on osa arvonmääritystä. Käytän arvostuksissani omia arvioita yrityksen normaaleista kassavirroista, ylläpitoinvestoinneista ja diskonttona Suomen 10-vuotista velkakirjaa (min. 3%). Taseesta tarkastelen erityisesti yhtiön omavaraisuutta, lyhyen aikavälin maksukyvykkyyttä, ja nettoreaaliomaisuutta.

Keskitetyssä osakesalkussani pyrin pitämään yhtäaikaisesti 3-5 yhtiötä. Olen vasta kerryttämässä varallisuuttani, enkä koe laajemman hajautuksen tuovan minulle mitään etua. Keskityn sijoitustoimintaan toistaiseksi vain muun elämäni ohessa, enkä koe pystyväni seuraamaan aktiivisesti tai ymmärtämään syvällisesti kymmeniä yhtiöitä samanaikaisesti. Kun siirryn varallisuuden keräyksestä sen ylläpitoon, laajentanen salkun yhtiömäärän huimaan 8-10 haarukkaan, joka on mielestäni enemmän kuin riittävä hajautus sijoittajalle joka ymmärtää omistamiensa yhtiöiden liiketoiminnan syvällisesti.

Laatuyhtiöitä pyrin pitämään salkussa pitkäaikaisesti, vaikka niiden hinnat nousisivat reilustikin oman arvostukseni yli. Ostohinnat ovat kuitenkin olleet maltilliset, enkä näe syytä myydä hyviä yhtiöitä pois salkusta vain jos ne ovat hieman ylihintaisia. Mikäli hinta muodostuu naurettavan korkeaksi omaan arvostukseeni nähden, tai yhtiön liiketoiminnan luonne muuttuu sijoitusaikaisesta oletuksestani merkittävästi, myyn kuitenkin omistukseni myös laatuyhtiössä.

Heikompia yhtiöitä voin omistaa, mikäli niiden arvostus on naurettavan alhainen omaan arvostukseeni nähden. Näissä tapauksissa pyrin odottelemaan arvostuksen korjausta lähemmäs todellista arvoa. Myyn kuitenkin omistukseni heikommissa yhtiöissä jo ennen “oikean arvostuksen” saavuttamista. Heikommissa yhtiössä aika ei ole sijoittajan puolella.

Tällä hetkellä salkussani on neljä yhtiötä, joista kolme menee laatuyhtiökategoriaan (70% salkusta), yksi heikompien yhtiöiden kategoriaan (25%), ja käteistä 5%. Käteistä lisään sijoituksiin palkkatulosäästöistäni merkittävästi kuukausittain, joten pyrin pitämään sijoitusasteen korkealla, mikäli vain ostettavaa löytyy. Nyt, pitkästä aikaa, on se aika kun ostettavaakin löytyy.

9 tykkäystä

Suomen 10v valtion velka on aika pieni diskonttokorko osakesijoitukseen. Tuohon pitää lisätä päälle riskipreemio osakeriskistä ja se vaihtelee yhtiöiden välillä.

1 tykkäys