“Paljonko yhtiön todellinen arvo on?” on vaikea kysymys vastattavaksi. Se edellyttää näkemystä muiden sijoittajien tai markkinan valuaatioperiaatteista ja luottamusta että nämä kestävät yli ajan. Paljon helpompi kysymys on “mitä saan kun ostan firman tällä hinnalla?”. Siihen voi laskea karkean haarukan käyttämällä oletuksia pääoman tuotosta ja sen allokoimisesta.
Otetaan esimerkkinä Betssonin faktasivu. Sivulta löytyy valtavan paljon numeroita joita tutkia. Toisella sivulla huomioni kiinnittyy seikkaan, että yhtiön pääoman tuotto on pysynyt hyvin vakaana. Sekä oman pääoman että kokonaispääoman tuoton keskiarvot 3, 5 ja 10 vuoden ajalta ovat lähellä toisiaan. Voidaan tehdä oletus, että kun yhtiö allokoi pääomiaan, se saa suunnilleen tällaista tuottoa sijoitukselleen.
Yhtiö jakaa tuloksestaan puolet osinkona omistajilleen. Firma on nettovelaton, joten sillä ei ole tarvetta maksella velkoja. Siispä se luultavasti investoi loput. Kasvun mallintamiseksi otetaan avuksi oma pääoma 869 miljoona kruunua vuoden 2024 lopussa ja tehty tulos 181 miljoonaa. Koska puolet jaettiin osinkona, oma pääoma olisi vuoden lopussa noin 869 + 181 / 2 = 960 miljoonaa.
Yhtiö siis kasvaa 960 / 869 - 1 = 10,47 %. Kasvu on suurempi tai pienempi vain jos pääoman tuotto eroaa. Yhtiön vuosittainen kasvu on historiallisestikin ollut lähellä 10 prosenttia, joten mallinnus kuulostaa uskottavalta.
Siispä arvioin saavani osakkeesta tällä hinnalla ostaessani osinkoja 4,4 % ja osinkojen kasvavan vuosittain 10,47 %. Näin voidaan arvioida osakkeen tuottoa ottamatta kantaa siihen mitä muut ovat osakkeesta mieltä tai mitä he ovat siitä valmiita maksamaan. Nämä kysymykset riippuvat minusta lopulta siitä miten yhtiö pärjää pitkällä aikavälillä.