Sijoitusstrategiasi

Omia sijoitusstrategian kulmakiviä:

  • hyviä mallisalkkuja voi tarvittaessa peesata etenkin vieraammalla markkinalla (esim. Redeye)
  • vältä käänneyhtiöitä
  • pieni yhtiö on ennustettavampi kuin suuri
  • track record on erittäin tärkeä (ennustaa usein tulevaa)
  • kannattava nyt tai kannattavuus näköpiirissä
  • laadukkaat analyysit oleellisia. Perehdy yhtiöön sen verran että pystyt tekemään myös oman tuloslaskelman tulitikkuaskiin
  • peg-luku (ja toimiala) määrää pitkällä aikavälillä yhtiön arvostuksen
9 tykkäystä

Hyviä pointteja! :slight_smile: Olisin kysynyt, että miksi pieni yhtiö on ennustettavampi kuin suuri? Yleensä sanotaan, että pienyhtiöiden volatiliteetti on suurempi kuin suurempien yhtiöiden. Näin ollen olisi loogista, että pienyhtiöissä osakkeen hinta vaihtelisi enemmän eli olisi vähemmän ennustettava?

Mielestäni pienissä yhtiöissä toteutuu useammin tilanne, jossa tulos muodostuu kohtuullisen ennustettavasta perusliiketoiminnasta. Liiketoiminnan rönsyjä ei välttämättä ole heiluttamassa tulosta.

Lisäksi pienempien yhtiöiden kohdalla kyseisen markkinan kehitys suuntaan tai toiseen ei välttämättä heiluta tulosta isommin. Näin jos yhtiön markkinaosuus ei ole vielä kovin suuri ja se voi kehittyä pääosin oman tuotteen pysyvämpien kilpailuetujen kautta.

Nämä asiat korostuvat kun tarkastellaan yhtiötä vuosien perspektiivissä.

2 tykkäystä

Tässä olis eka oma “oikea” strategia

1/4 menisi berkshireen kuukausi hajautuksella n. 8-10 osassa (kyllä B osaketta ei A:ta😆)

1/4 NASDAQ 100 LYMS 10 kerran hajautuksella

1/4 menisi osinkoa maksaviin “kasvu” yhtiöihin joiden tulee täyttää 5/7 seuraavista kriteereistä

  • P/E 15 tai alle
  • P/B 1.2 tai alle
  • Enemmän assetteja kuin velkaa
  • Maksaa osinkoa
  • Yhtiön kasvuodotus 20% tai enemmän
  • EMA 200D tulee olla nousussa
  • viimeisin sisäpiirikauppa tulee olla: Buy (jos kauppaa käyty vim. 12kk aikana)

Suurin sijoitus näihin yhtiöihin tulee olla max 1/3 koko niille varatusta raha summasta eli tarkoituksena on pitää lukumäärää max. 3-5 kpl. firmoja.
Tietenkin yhtiöillä tulee olla selkeä tulevaisuuden suunnitelma ja vaikuttaa yleisesti luotettavalta/järkevältä, jos aiheuttaa ihmettelyä että mitäköhän nää nyt meinaa niin yhtiötä EI osteta

Ylöspäin liikkuva Stop loss: 10% huipusta ostohetken jälkeen

1/4 pidetään käteisenä kattamaan arjen yllättäviä kuluja.

Antakaa palautetta olen aivan täysi aloittelija, kiitos.

6 tykkäystä

Nämä pisti silmään jotenkin hassuina.

  • Osingot: Joko haluat että yritys kasvaa tai sitten et. Kaikki ulos maksettu osinko on pois kasvusta, etenkin pääomapainotteisilla aloilla. Finanssipuolella tosin usein voidaan niistää rahaa ulos vaikka kasvetaankin, kun kulut investointien lisäksi ovat kovin pieniä.
  • Kasvu-odotuksen määritys on todella vaikeaa ja etenkin isoilla yrityksillä se on usein melko hyvin leivottu hintaan. Tätä varten analyytikoiden P/E-ennusteluvut ovat silti erittäin mielekkäitä ja niihin voi kiinnittää huomiota.
  • Kun on tälläinen fundamenttiperusteinen strategia, ilmeisesti nimenomaan pitkään holdiin, tekninen analyysi on vähän jännä olla mukana. Kurssin historialla ei ole pääsääntöisesti mitään merkitystä jos mennään edes vuosi eteenpäin. Ja etenkin kun kerran haluat osinkoja, kurssilla ei ole edes väliä.
  • Sisäpiirin omistajatkin myyvät osakkeitaan vaikka uskoisivat firman pärjäävän. Syynä voi olla oma rahantarve, halu pienentää riskiä firmasta (suurin osa sijoituksista omassa työpaikassa → riski on aika huikealla tasolla), strateginen päätös vapauttaa osakkeita markkinoille ja varmasti muitakin mitä en nyt heti keksi. Isot instituutio-omistajat tekevät myyntejä todella usein ihan vain salkun tasapainottamiseksi. Jos kiinnittää huomiota sisäpiirin kauppoihin, kannattaa aina yrittää löytää syy sille kaupalle myös.

Tätä ehdottomasti en suosittele ellet ole treidausmielellä liikenteessä. Yhtiöt laskettelevat useinkin 10% tai vaikka 20% alas huipuista ilman mitään fundamuutoksia.

15 tykkäystä

Ennen vanhaan sijoittamisena pidettiin sitä, että ostetaan firma jonka kassavirta tuottaa sijoittajalle voittoa. Nykyään sijoittaminen on sitä että arvaillaan seuraavan viikon kurssinousijaa ja yritetään ostoja ja myyntejä ajoittamalla tehdä rahaa, koska firmat joita treidataan ovat suurelta osin tappiollisia eivätkä tuota holdaajalle mitään. Ei ole väärin myydä osaketta, jonka tuotto-odotus romahtaa valtavan kurssinousun seurauksena.

11 tykkäystä

Tätä on aivan varmasti hoettu 1920-luvulta asti

1 tykkäys

Tuota tullaan hokemaan 2320-luvullakin. Aika ei kuitenkaan uudistu.

Heh, ennen vanhaan ei ollut tietokoneita, joilla nykyään kuka vaan Matti ja Liisa rikastuu ihan keittiön pöydän ääressä. Lähitulevaisuudessa jokaisella Matilla ja Liisalla on oma ohjelmistorobotti, joka hoitaa asian sillä välin, kun Matti ja Liisa ovat päiväunilla.

2 tykkäystä

Tuossa voittaa lähinnä välittäjä ja verottaja, mutta jokainen toki tyylillään. Ymmärrän nopeat myynnit esim. joidenkin täysin spekulatiivisten lääkealan pikkuputiikkien kanssa, jotka saattavat jostakin olemattomasta huhusta nousta 50-100% päivässä ja laskea saman verran seuraavana. Mutta en sellaisten firmojen kohdalla, joissa on pidempi hyvä momentum menossa, oli nousu miten “valtavaa” tahansa.

2 tykkäystä

Tässä viikon aikana oma strategia on lentänyt ympäri. Tuotto-riski-suhdetta on kasvatettu hypelapuilla, kuitenkin tavoitteena pitkä holdaus. Tavoitteena pitää käteistä uusia hankintoja varten, mutta pyrkimyksenä olla kuitenkin lähes all-in.

Ideana on takoa nyt maksimaalista tuottoa ottamalla hypeistä ilo irti. Nojaudun paljon pankkien kestävyyteen, toki salkussa on pahan päivän varalle myös kryptoja. Niin kauan, kun elvytys jatkuu, niin jatkuu myös minun karkelot :partying_face: Jos en ajoissa osaa hypätä pois, niin nojaan aikaisempiin tuottoihin tappioiden minimoimisessa. Jos kupla puhkeaa ennen ensi kesää, päästään kesän yritystoiminnan tienesteillä ostelemaan taas halvalla. Toivottavasti puhkeaa, sillä yritystoiminnalla tienattujen varojen ei ole tarkoitus mennä korkean riskin kohteisiin :joy:

2 tykkäystä

Laitetaanpa tähän ketjuun yhteisön kuunteltavaksi erittäin hyvä Brian Feroldin haastattelu. Moni varmaankin seuraa Briania Twitterissa.

Kertaan tässä pääteesejä, samalla itselleni hyvää harjoitusta takoa niitä omaan takaraivooni omalla twistilläni :nerd_face:

-Brian tosiaan sijoittaa kasvuyhtiöihin ja on siitä myös erittäin hyvä tracki vuosien ajalta.

-Hänen strategiassaan keskiössä on miettiä yrityksen näkymiä pitkälle tulevaisuuteen, 5-10 vuoden perspektiivillä - uskooko ja näkeekö hän että yritys voi kasvaa tällä aikavälillä, mielellään jopa siitä pidempään

-Valuaatio ei ole Brianin sijoitusstrategiassa ratkaiseva tekijä. Hän on valmis ostamaan yrityksiä korkeilla kertoimilla jos uskoo että ajan oloon yritys voi kasvaa nykyisestään 5-10 kertaiseksi. Tällaisena esimerkkinä mainitsee Fiverrin (FVRR) omista sijoituksistaan. Esimerkkinä omasta virheestään mainitsee Salesforcen johon ei sijoittanut vuosia sitten kun osake oli silloin kallis P/E luvulla. Siitä ollaan sitten multibagattu moneen kertaan.

-Etsii mielellään kohteita joiden market cap alle 5 miljardia taalaa, harvoin sijoittaa yli 100 miljardin yrityksiin.

-Brian ei koskaan sijoita yritykseen yli 3% omasta pääomastaan. Sijoitukset tehdään inkrementteina siihen asti, yleensä 0.5% panostuksin. Vaikka usko yritykseen olisi kuinka kova, niin hän pysyy tässä strategiassaan. Tämä koska oppinut kantapään kautta että vaikka itse uskoo vaikka kuinka kovaan yritykseen niin loppujen lopuksi se on vain omaa uskoa, todellisuudessa voi tapahtua mitä vaan. Koska Brian ei juurikaan myy osakkeita, antaa hän sitten parhaiten yritysten nostaa osuuttaan salkussa orgaanisesti.

-Sitten pientä bullerointia, Brian top pickit vuodelle 2021: Pinterest ja Semler Scientific. Semleristä löytyy täältäkin oma ketju.

11 tykkäystä

Kuulostaa vähän omaltakin strategialta nykyään, tosin minä yleensä koitan ostaa uusia ost puolelle osan ja kevennän yleensä vähän pois, jos arvostus korjautuu ja jätän loput kasvamaan.

Ongelma on sijoitusten suuri määrä.

Tosin mulla on salkussa vanhastaan isompiakin siivuja useimmiten n. 10% max, paitsi qt kasvanut paljon isommaksi.

Vaatii jo aika paljon töitä pysyä kohtuullisesti kärryillä. Toki vois ehkä vähemmän stressata ja enemmän luottaa/ käyttää stoppeja.

6 tykkäystä

13 kuukautta osakesijoittamista takana, jonka aikana olen ehtinyt muovaamaan strategiaa jonkin verran ja virheitäkin päässyt tekemään. Lähdin nöyrästi liikkeelle luottamalla Inderesin analyysiin ja tärppeihin, koska täysin aloittelijana luottoa itseeni ei ollut. Korona iski sijoitusuran alkuvaiheella, joten laskut eivät hetkauttaneet vaan ilomielin tankkailin halpoja yhtiöitä kuten Fortumia ja Sampoa. Minusta oli tullut arvosijoittaja.

Viime vuonna ajattelin, että kaikki osakkeeni menisivät pitkään holdiin, mutta koronamontun jälkeinen kertoimien venyminen on pysäyttänyt ajattelemaan, mitä tuotto-ododuksia oikeasti haen tällä harrastuksella. Tänä vuona arvioin että venyneet kertoimet laskevat pitkän tähtäimen tuotto-odotusta, joten mieluiten pysyn kasvuyritysten, kyydissä jotka toivottavasti ajan myötä korjaavat kalliit arvostuskertoimet. Fortum ja Sampo vaihtuivat tammikuussa nopeammin kasvaviin yrityksiin.

Heikkouksiani ovat riskinhallinta ja sijoittamisen psykologia. Viime viikkoina sain tuntea niin FOMOa kuin pörssiromahduksen pelkoa. FOMO johti liian hätiköityihin ostoihin, kuten silloin kun ostin Lion E-Mobilityä kymmenen minuutin tutustumisella. Kurssin raketointi posarin ja foorumihypen siivittämänä nopeutti päätöksentekoa analyysin kustannuksella. Onneksi jälkianalyysi vakuutti minut casesta, niin laput pysyvät salkussa. Tästä otin jo oppia kun törmäsin I Look Aboutiin joka myös raketoi patoutuneen kysynnän purkautuessa kun lokakuusta saakka ollut kaupankäyntikielto raukesi. Annoin itselleni runsaasti aikaa tutustua yritykseen ja kun luottoa oli tarpeeksi, niin hinta olikin jo laskenut. Se oli lohdullista, koska ostojen rahoitukseen myin pois Qt-positioni juuri ennen posaria ja voimakasta nousua. Siitä myynnistä pitää ottaa opiksi, että venyneet kertoimet kuuluvat kasvusijoittajan arkeen. Myynnin aikana pelkäsin isompaa romahdusta ja tietenkin, että salkun kallein yhtiö romahtaisi eniten. Tästä opin sen, että voimakkaasti kasvavia yrityksiä ei kannata myydä kokonaan pois. Jos olisin pelkästään keventänyt positiota olisin vähentänyt romahduksen vaikutusta ja samalla saanut nauttia posarin huumasta. Ylipäätään romahduksen pelko pitäisi saada kuriin. Toivon, että kokemuksen karttuessa saisin pelon päihitettyä. Eihän se periaatteessa niin vaikeaa ole. Kunhan suuntaa katseen viiden vuoden päähän, ei pieni heilahtelu haittaa.

29 tykkäystä

Juuri näin, tuttu haaste tämä osakkeiden arvostuksen kanssa pähkäily, etenkin myyntien kanssa. Itsellä sijoittaminen muuttunut ammattimaiseen suuntaan viimeisen 1,5 vuoden aikana ja pidän todella tärkeänä tarkastelua, josta näen ennusteen osakekohtaisesti sekä koko salkun tasolla 3 vuoden ajanjaksolla. Kun markkina myllertää tai jokin osake on hetkellisesti yli- tai aliarvostettu, vilkaisu tähän yhteenvetoon rauhoittaa kummasti päätöksissä.

6 tykkäystä

Voisi ehkä koittaa päivittää oman sijoitusstrategian niin että olisi ihan mustaa valkoisella mitä tuolla pörssissä koitan tehdä kvartaalista ja vuodesta toiseen.

Rustailin tuossa kuitenkin sijoituspäiväkirjaani jotain ajatuksen tynkää kuluvalle vuodelle/lähiajoille. Osuu kohtuudella osa tuosta kirjoituksesta tämän ketjun aiheiseen, niin jaetaanpa tännekin. Ehkä se motivoisi päivittämään tuon isomman suunnitelman ihan kirjalliseen muotoon taas.

"Lyhyt perjantai-iltapäivän reflektointi.

Salkussa näyttää erittäin hyvältä. Uskon tämän vuoden olevan hyvä tuloskasvun vuosi jokaisella salkkuyhtiöllä.

Mikäli kertoimet eivät nouse ja/tai tuloskasvu ottaa niitä kiinni - olisi moni ihan ostohinnoissa, osastoa “GARP”.

Pidän hyvin mahdollisena, että “arvo” voisi jollain aikaikkunalla yliperformoida. Jenkeissä superkasvajat, erityisesti tekki/SaaS -sektoreilta ainakin ottaa herkästi jonkin aikaa turpaan etenkin jos korot nytkähtää ylemmäs. Ei välttämättä ole huono idea olla perillä tämän sektorin helmistä jos sattuisi rysähtämään ostokeleihin asti.

En ole kuitenkaan kovasti altistunut näille. Qt salkusta silti osuu tuolle tontille jokseenkin suoraan, vaikka kuten viimeaikaisten Inderesin foorumin viestien perusteella (yhtiöketju) voi nähdä, ei sen arvostus ole ihan niin “tulehtunut” kuin monilla verrokeillaan, vaikka yhtiön voisi argumentoida olevan jopa lupaavampi kasvaja kuin moni niistä. Yhtiö on niin herkullisessa vaiheessa, että isompikaan dippi ei haittaisi - päin vastoin se pitäisi ehdottomasti käyttää hyväkseen.

Salkku sisältää edelleen ne toistaiseksi parhaimmat ideat pitkällä aikavälillä. Joten ensimmäinen prioriteetti on lisäillä näitä miten parhaaksi näkee. Toisena joka kuukausi painaa vipua kohti nollaa ja sen alle(?). Sitten uudet rivit, huippuyhtiöitä, tai sellaiseksi ehkä matkalla olevia. Kasvua kohtuuhintaan.

Arvoa ja käänneyhtiöitä vain jos olen erittäin varma mitä teen. Mitään tupakantumppien kierrätyslaitosta en halua edes yhdestä salkun nurkastani. Value maistuisi, mutta näissäkin pitää olla mukana hyvä mahdollisuus pitemmänkin aikavälin “compounderille”. "

Vaikka tämä lyhyt ajatusvirta oli enemmän omaa tiekarttaa lähitulevaisuuteen, lainaa se enimmät ajatukset niistä elementeistä, mihin oma sijoitusstrategiakin nojaa. Ehkäpä niistä joskus sitten laajemmin.

Mukavaa viikonloppua foorumin lukijat! Mielenkiintoinen tulosviikko takana ja paljon luettavaa viikonlopulle tiedossa. Ensi viikolla alkaa jo sitten tippua omaankin salkkuun tuloksia.

15 tykkäystä

Olen miettinyt maksimivivun käyttämistä samalla riskit minimoiden. Esim. Degiron automaattisesti vakuusarvon laskema ja heti käytössä oleva luotollinen tili mahdollistaisi tällaisen skenaarion:

Degiron luottotilin korko on viitekorko + 1,25% jos luoton määrä on allokoitu eli ns. varattu etukäteen. Allokointia voi vaihtaa kuun vaihteessa, joten tämä skenaario kannattaa aloittaa kuun viimeinen markkinapäivä. Luottoa ei tarvitse maksaa pois ja korot veloitetaan tililtä kuukausittain.

-Avaa uusi tili/myy vanha tyhjäksi osakkeista.
-Siirrä rahaa. Otetaan tässä esimerkiksi 10ke.
-Osta esim. maailma-indeksiä tai vastaavaa reilusti hajautettua rahastoa(etf).
-Degiro antaa tälle välittömästi n. 70-80% vakuusarvon.
-Laske/arvioi maksimivivun määrä ja allokoi se. (Osto 10k maailma-indeksi → 8k vipu, osto 8k maailma-indeksi → 6,4 vipu jne.)
-Osta lisää vakuusarvon verran ja toista muutaman kerran. Maailma-indeksi taisi kuulua ilmaiseksi ostettavien listaan, joten ei tule edes kuluja.
-Aseta stoppari niin, että myynti kattaa suuren osan vivusta tai vaikka sen kokonaan.
-Osta lisää kuun vaihteessa sitä mukaa kun rahaston vakuusarvo kasvaa.
-Säädä samalla stopparia ja allokaatiota.
-Profit :money_mouth_face:

Tämä toimi helpoiten ostamalla ko. salkkuun vain yhtä erittäin hajuatettua rahastoa/instrumenttia. Mikäli täytät salkun osakkeilla, niin niiden vakuusarvo saattaa heitellä merkittävästi ja joudut myymään koska yhden osakkeen arvo laski merkittävästi. Maailma-indeksiä vakuusarvo on myös paljon parempi kuin yksittäisten osakkeiden ja volatiliteetti pieni.

Mietteitä tällaisesta? Olenko jättänyt jotain huomioimatta?

Avoimia kysymyksiä ja huomioita:
-En tiedä voiko yhtä rahastoa käyttää loputtomiin vakuutena oli se kuinka hajautettu tahansa. Jos ei voi, niin vastaavia indeksirahastoja on useammalla eri toimijalla millä saisi näennäistä hajautusta salkkuun ilman, että mikään oikeasti muuttuisi.
-Potentiaali on aika rajattu, jos et lisää koko ajan oman rahan märää. Maailma-indeksi kasvaa niin hitaasti, että alun jälkeen tehokkainta olisi lisätä omaa rahaa vipua kasvattaakseen. Se on kuitenkin pois osakepoiminnasta, joka tuottaa, tai ainakin pitäisi tuottaa enemmän kuin tämä skenaario.

Tätä voi tietysti harrastaa paremmin tuottavilla etfillä, vaikka sepellä tai nassella. Niillä ei välttämättä saa yhtä isoa vipua ja ovat vähän volatiilimpia, mutta harkitsemisen arvoisia.

Ainakin se, ettei rahaston myynti toteudu välittömästi. Ainakin nordnetilla siihen voi mennä jopa toista viikkoa. Lisäksi mikään ei estä luotonantajaa muuttamasta mielivaltaisesti ehtoja.

1 tykkäys

Jos vedät vivun tappiin, se käyttäytyy hyvin ikävästi kurssin mennessä kannaltasi väärään suuntaan ja tuhoat hyvin nopeasti omaa pääomaasi suurella prosentilla.

4 tykkäystä

Suurimmassa osassa rahastoja on toteutuspäivä määrätty rahaston säännöissä, useimmiten se on 1-3vrk klo x. Nordnetin omat maksuttomat rahastot lienee aikamoinen poikkeus.