Sijoitusstrategiasi

Ymmärrän, että naurattaa. Muistetaan nyt kuitenkin, että TA ei anna mitään varmaa suuntaa eikä hintaa. Kyse on todennäköisyyksistä. Kun teet 1000 analyysia ja toimit niiden mukaan, niin saat paremman tuoton kuin heittämällä tikkaa. Taitavat analyytikot saavat noista 1000 analyysista osumaan suuremman osuuden kuin heikot analyytikot.

12 tykkäystä

Juu ymmärrän. En kuitenkaan tikan heittoon vertaisi vaan pikemmin päätöksiin jotka perustuvat viimeaikaisiin uutisiin, yrityksen raportoimiin lukuihin/näkymiin, yleiseen markkinatilanteeseen, ym. Omaan tutkimukseen yrityksestä. Usein nämä voivat olla hyvin ristiriidassa TA:n antamien signaalien kanssa etenkin pienempivaihtoisten lappujen kanssa joissa markkinat eivät toimi tehokkaasti.

1 tykkäys

Pieni- ja suurivaihtoiset on erilaisia TA:n kannalta. Ensinnäkin TA toimii pienivaihtoisilla heikosti päivän sisäisesti, koska syntyy helpommin tilanteita, joissa ostajat tai myyjät ovat kateissa. Toiseksi pienivaihtoisten sijoittajakunta on yleensä maantieteellisesti ja kielellisesti rajatumpi joukko, jolloin myöskään informaatio ei liiku yhtä laajalle kuin suurivaihtoisilla. Samoin sijoittajilla voi olla enemmän tunnetta mukana pienivaihtoisilla. TA:ta tämä ei estä, on vain erilaista.

Otin tikanheittovertauksen mukaan, koska sekä fundamenttianalyysin että teknisen analyysin toimivuutta on paras verrata vain siihen, kuinka parjäisi ilman mitään analyysia.

Näen teknisen analyysin keinona signaloida osto- ja myyntipaikkoja perustuen sijoittajien mielentilaan (psykologiaa), johon pääasiallisesti vaikuttavat fundamentit (yhtiö, ympäristö) ja historiallinen kurssikehitys. Tätä kautta fundamenteilla ja TA:lla on yhteys. Pyrin välttämään TA:ssa oman fundamenttikuvan huomioimista. Tämä ei aina ole helppoa, kun oma psyyke on mukana.

Tulipa kryptistä tekstiä. Tarkoitukseni oli sanoa, että yhtiöketjuihin laittamani TA on pelkästään yksi näkökulma ja oletan, että valtaosa TA:n tekijöistä näkee samat signaalit.

9 tykkäystä

Kerro ihmeessä esimerkkejä, niin voidaan yhdessä katsoa, miten ne menee metsään. Tuollainen geneerinen kommentointi on lähinnä tuulipuvun kahinaa.

10 tykkäystä

Kai se on sitä kahinaa sitten jos et käsittänyt pointtia. :grinning: Selaile vaikka tuota TA ketjua. Analyysit joissa lopulta todetaan että voi joko nousta tai laskea ovat mielestäni ajanhukkaa. Sen voi sanoa ihan viivoja piirtämättä. Samoin kuin kaikki jälkiviisaus jota näissä analyyseissä usein tupataan viljelemään. Mutta tämä toki vain minun mielipide jota voitte pitää kahinana ja jatkaa rikastumista TA:n avulla. :moneybag::moneybag::moneybag:

3 tykkäystä

Jep jep, sulla näyttääkin olevan fundapohjaista tuo “sijoittaminen”. Mutta jätetään tähän, koska eihän tässä ole mitään asiaa.

16 tykkäystä

Juu sitä tässä opetellaan ja kokeillaan kovasti lukea papereita aiheesta. Tämä esim. Ihan mielenkiintoinen paperi lukea : Technical Analysis Around the World by Ben R. Marshall, Rochester H. Cahan, Jared Cahan :: SSRN

ps. en ole fundasijoittaja, kohta on isoin osa salkusta rahastoja, mutta kaikkea on kyllä tullut kokeiltua ja ns. oppirahat maksettu.

Mulle tämä tekninen analyysi on tuonut valtavasti iloa erityisesti korona-aikana. Se että löysin sen on erityisesti @DayTraderXL ja monen muun ansiota tällä foorumilla

Se on täyttänyt ison tyhjiön joka elämään tuli rajoitusten takia kun oli yhtäkkiä aikaa. Se on myös valtavan haastavaa jossa oppii koko ajan lisää.

Toki se myös palkitsee rahallisesti mutta myös maksaa kun mokaa. Itse olen ollut elämän erilaisissa johtotehtävissä kehittämässä erilaisia toimintoja ja olen edelleen, mutta tämä tarjoaa hienoa haastetta ja prosessin kehittämistä mitä harvoin on tarjolla.

Jos on hyvä fundassa, ymmärtää markkinaa ja osaa tämän niin voi olla jonain päivänä loistava sijoittaja.

23 tykkäystä

Ihan pikaselailulla katsoin sun linkkaaman dokkariin - täydellistä hebreaa itselle, mutta pitänee vielä lukea joku pidempi pätkä ajatuksella.
“Over 5,000 popular technical trading rules are not consistently profitable in the 49 country
indices that comprise the Morgan Stanley Capital Index once data snooping bias is accounted
for.”
Pelkästään tämä viittaa jo sellaiseen, että en lähtisi kyllä tämän kautta hakemaan todistelua siitä, onko TA:ssa ideaa vai ei. Lue vaikka Lepikön tekemä pdf ajatuksella - se on minusta ihan hyvä johdanto aiheeseen, suomeksi.

3 tykkäystä

“treidaa kuin ammattilainen”? Viitsitkö linkata vaikka privana niin tulee oikea dokumentti luettua ellei se ollut tämä. Lepikön videoita on joskus tullut katsottua.

2 tykkäystä

Eiköhän tuosta “Treidaa kuin ammattilainen” ole kyse. Nordnetistä pääsee ilmaiseksi lukemaan pdfnä.

3 tykkäystä

https://www.nordnet.fi/download/18.1a81c3d41755aa712d4869cf/1607932723258/Treidaa-kuin-ammattilainen-ekirja.pdf

2 tykkäystä

Kun olet lukenut sen ja sulle herää kysymyksiä, lupaan yrittää vastata niihin. Jos osaan :heart_eyes:

6 tykkäystä

Ja tuolta Nordnet-koulu: Tekninen analyysi -videosarjasta löytyy ihan hyvät perusteet eri TA indikaattoreihin:

3 tykkäystä

Yritän avata TA:ta hyvin karkeasti rautalankamallilla:

Teoriassa mikä tahansa lappu voi mennä ylös tai alas halutulla aikavälillä eli 50/50 jos yleinen sentimentti otetaan pois yhtälöstä. Kolikon heittoa siis.

Jos TA:n avulla saat vaikkapa 5% edgen niin oletkin 55/45 todennäköisyydellä pelissä mukana, ajan kuluessa tämä kertautuu ja kumuloituu voimakkaasti. Jos sulla on vielä FA mukana ja saat toisen 5% edgen niin etusi on jo todella huomattava. Tämä siis oletuksella että osaat TA:n ja FA:n hyvin. Eli toinen saa 1000 treidistä 500 oikein ja 500 väärin, toinen 600 oikein ja 400 väärin, tähän päälle R/R analyysi niin minimoit tappioit vääristä valinnoista ja maksimoit hyödyt oikein menneistä.

Luvut esimerkin omaisia.

Mark Minervinillä muistaakseni hit rate oli “vain” 45% tms eli alle puolet treideistä voitollisia mutta voitolliset treidit olivat monta kertaa enemmän tuottoisia kuin häviölliset treidit tuottivat tappioita keskimäärin, tämä on taannut hirmutuotot 20v aikana. TA+FA+Riskien hallinta = supertuotto.

28 tykkäystä

Kiitos selvennyksestä. Pitää selkeästi perehtyä aiheeseen tarkemmin jos tuo “5% edge” todennäköisyyksiin on oikeasti saavutettavissa ja jotenkin todistettavissa.

Työskentelen itse data scientistina ja suhtaudun melko skeptisesti tällaisiin oletuksiin vaikka menetelmät ovat suurelta osin tuttuja muista yhteyksistä. Haluan kyllä kovasti oppia ymmärtämään miksi TA:n nähdään toimivan ja palaan varmasti aiheeseen kysymyksillä paremmalla ajalla.

Olen eri lähteistä saanut sellaisen kuvan että pitkällä aikavälillä ylituottoa ei pystyisi tekemään pelkkään tekniseen analyysiin perustuvilla päätöksillä. Verratessa eri indikaattoreiden historiallisesti antamia signaaleja (osto/myynti) satunnaisesti tehtyihin päätöksiin, päästään suunnilleen samaan lopputulokseen. Tutkimusta löytyy puolesta ja vastaan… Edun saavuttaminen voi toki olla mahdollista jos yhdistelmässä on riittävä FA mukana ja toki treidaajan oma mutu ko. osakkeesta, ollaan muutenkin nousumarkkinassa jne.
Kun psykologiset tekijät tulevat mukaan on tämä aika pirun vaikea kokonaisuus tutkia.

6 tykkäystä

Mä luotan tässä tilastotieteeseen. Jos hyvät TA-tyypit vetää voitollisia (indeksin biittaus) vuosia 10kpl putkeen siten että ovat aktiivisia jatkuvasti niin minulle se kertoo jo riittävän luotettavasti että TA toimii. Jos pelaa pelkillä yleisindeksi johdannaisilla niin silloin FA:nkin rooli vähenee, joskin kokonaan sitä ei koskaan saa pois.

Minusta tuntuu, että et osaa hahmottaa sitä, mitä pitäisi tutkia. Tuo ylituoton mahdottomuus on vain yleinen perma bag holderin vasta-argumentti ilman mitään sen suurempaa tietopohjaa.

Sinun pitää ensin pystyä miettimään, mitä aktiivinen sijoittaminen tarkoittaa ilman, että siihen sotkee treidaamista. 1000 unit rahaa siirtyy kohteesta toiseen, teoriassa aina tuottavampaan kohteeseen. Verothan maksetaan vain koko vuoden tuotosta. Aika usein tässä takerrutaan verojen aiheuttamaan arvon laskuun ja kaupankäyntikuluihin. Fundasijoittajan on syytä osua aina oikeaan kohteissaan - miten usealla tämä onnistuu?

Ensinhän meidän pitäisi määritellä, mitä sinun mielestä TA on. Eikö näin?

4 tykkäystä

Varmasti ihan totta että en osaa tuoda ajatustani oikein esille ja riittävän selkeästi. Eikä keskustelusta saada hedelmällistä ennen kuin menetelmät on rajattu ja ollaan samassa asiassa. Jääköön se toiseen kertaan. Näytti taas menneen monta tuntia foorumia selaillessa. Kiitos ja anteeksi.:smile:

3 tykkäystä

Ei tuo kyllä mitään tilastotiedettä ole. Vaikka TA tuottaisi täysin satunnaisia signaaleja, niin silti me näkisimme ihmisiä jotka tekevät indeksiä suurempia voittoa ajanjaksolla X. Jos miljoonat ihmiset kokeilevat toimiiko, niin pelkän satunnaisuuden kautta on todennäköistä että joillain on pitkiäkin win streakkeja pelkän tuurin takia. Tilastotiedettä olisi arvioida, onko näitä enemmän kuin satunnaisesta kohinasta voisi olettaa.

2 tykkäystä