Sijoitusvirheet

Itselläkin tätä samaa vikaa. Olin viikkoja kytännyt Sampon ja Fortumin lisäämistä salkkuuni. Minulla oli näitä ostoja varten talletettu X määrä rahaa salkkuun jo valmiiksi ja olin tästä muodostanut kurssit, joilla ostan näitä yhtiöitä mikäli sen alle laskevat siten, etten uutta rahaa joudu tallettamaan ostoja varten.

Maanantaina avauksesta tämä sitten tapahtui ja sain tyytyväisenä molemmat yhtiöt ostettua salkkuun. Nyt jälkeenpäin on helppo katsoa, että olisi pitänyt vain malttaa, sillä isommat laskupäivät olivat vasta edessä päin. Olisin säästänyt nelinumeroisen summan rahaa ja saanut samaa tuotetta salkkuun halvemmalla. Sampossa ja Fortumilla ei sinänsä kiinnosta mikään muu kuin vuolas osinkovirta, kurssista niin välittämättä. Silti harmittaa tuollainen ajoituksen epäonnistuminen joka nyt jäi vain parista päivästä kiinni vaikka tarkoituksena ei edes ollut varsinaisesti ajoittaa ostoa. Sormet vain syyhysivät kun tuo asettamani raja vihdoin alitettiin, enkä toisaalta olisi tuolloin voinut tietää mitä loppuviikolla on luvassa.

Joka tapauksessa tästä oppineena maltan jatkossa odottaa ostoissa niitä oikeita laskupäiviä ja näiden jälkeen mielellään vielä muutaman päivän ekstraa, sillä isoja laskupäiviä on varmuudella luvassa niin pitkään kuin on osakemarkkinoitakin.

4 tykkäystä

Asiallisesti todettu ja samaan olen syyllistynyt :clap: Hyvien yhtiöiden kohdalla ja fundaan perustuvat ostot eivät minua harmita, jos lähteekin vähän laskemaan. Mutta kyllä tässä syksyn aikana on saanut käsien päällä istua vastustellen FOMOa ja harmitella, kun oma osakepaino ei ole ollut riittävän iso ja aikaa on kulunut kaiken maailman SPAC:ien jne. veivaamiseen pitkäjänteisten ostojen sijaan.

Nyt on useamman kuun odottelun jälkeen taas vähän sellainen ‘odottaminen palkittiin’ -fiilis. Salkkuun on viikon aikana löytynyt useampaa hyvää firmaa alelaarista: Tokmannia, Fortumia ja Kemiraa :slight_smile: Täytyy varmaan Sammon takaisinostosuunnitelmatkin aloittaa.

Jos nyt jotain nostaisin viime aikaiseksi sijoitusvirheeksi, oli Nokian pitäminen tulosjulkistukseen asti. Minulla oli edeltävänä päivänä tunne, että tämän hetkinen sentimentti vetäisi kaikki keskiverrosta tuloksesta heikkoon tulokseen pohjamutiin asti. En kuitenkaan luottanut intuitioon vaan painoin täydellä positiolla osariin, josta -10% turskat.

4 tykkäystä

Aloittelijan moka tällä viikolla stopparien kanssa. Heitin Carasentit ulos koska meni stoppariin vaikka oli ihan selkeä tukitaso yhden kruunun päässä. Laput ulos, kävi tukitasolla ja siitä eteenpäin on ollut pelkkää nousua.
Ehkä jatkossa ei pidetä noista ihan näin kirjaimellisesti kiinni ja katsotaan edes vähän mitä kuvaajat sanoo.

3 tykkäystä

Olen aikaisemmin keskittynyt enemmän näkemyksen ottamiseen isosta kuvasta, megatrendeistä, miten tulevaisuus vaikuttaa tämän ja tämän yhtiön liiketoimintoihin ja se on tullutkin minulle ehkä enemmän luonnostaan. Kuitenkin puhtaampi numeroiden murskaus on jäänyt vähemmälle ja totta puhuen matematiikkapuoli on aina ollut itselleni kouluajoista lähtien sellaista hieman haastavaa ja ei niin kiinnostavaa. Olen kuitenkin nyt havainnut sen, että vaikka näkemykseni ottamisella esimerkiksi megatrendeistä olen onnistunut löytämään mielestäni yhtiöitä, joiden tulevaisuus näyttää lupaavalta, olen kuitenkin epäonnistunut tarkemmin käyvän arvon määrityksessä ja muiden lukujen diskonttaamisessa tulevaisuuteen. Käytännössä tämä olisi helpottanut minua eniten määrittämään selkeämmät hintarajat yhtiöille, joiden tulevaisuuden näkymät ovat lupaavat mutta en kuitenkaan halua niistä maksaa liikaa. Pyrinkin saamaan maksimaalisen turvamarginaalin sekä tietysti samalla tämä kasvattaa tulevaisuuteen suuntautuvaa kurssinousua enemmän mitä halvemmalla suhteessa liiketoimintojen nyky -ja tulevaisuusarvoon saan ne. Aionkin tästä lähtien keskittyä enemmän matemaattiseen puoleen ja sitä kautta pyrkiä entisestään parantamaan tuottoja.

Mielestäni fundasijoittajalle näkemyksen ottaminen isosta kuvasta on ehdottoman tärkeää, siinä ei hyvät luvut nykyisyydessä auta jos tulevaisuuden trendit rapauttavat liiketoimintaa. Kuitenkin siitä on ehdotonta hyötyä ettet päädy maksamaan liikaa yhtiöstä, sillä vaikka mikä megatrendi olisi taustalla, aina voi maksaa liikaa ja tietysti mitä korkeamman hinnan maksaa, sitä enemmän tuotto/riski vaaka mielestäni kääntyy riskiä kohti.

15 tykkäystä

Nokia, ja varsinkin se etten hukannut 5xbulleja heti, vaan lähdin aikaiselle lounaalle. Siitä tulikin elämäni kallein lounas :astonished: Tästä tuli iso opetus, jonka luulen muistavani loppuelämäni.

9 tykkäystä

Nordea. Vahva alisuorittaja jo noin 10 vuotta putkeen.

Ostin sitä noin 7 eurolla joskus vuonna kivi, ja nyt osakkeen hinta on 6,5 euroa. Ja siis noin 10 vuotta on ollut välissä.

Aivan uskomatonta kuraa. Kaiken lisäksi tuo on/oli suurin sijoitukseni.

Hyvänä kakkosena tulee SRV:n ostaminen vuonna 2019. Onneksi vain kolmella tonnilla. Ne tonnit on 95-prosenttisesti syöty :smiley:

16 tykkäystä

Eikös siitä ole ihan hyvin saanut osinkoja?

4 tykkäystä

Miten nordea sijoitus on #1 kun se on kummiskin tuottanut yli 50% sinulle? ( Olet saanut osinkoja 4,6€/per lappu jos olet holdannut koko ajan saman verran [2011-2019 osingot])

Kyllä se SRV:n pitäisi olla se sijoitusvirhe, kun on tuhonnut pääomaasi eikä Nordea :slight_smile:

18 tykkäystä

Nojoo. Mun tavoite ei vain ole se, että 10-12v ostamisen jälkeen lapun hinta on sama kuin ostaessa. Vaikka olisikin isot osingot.

Olisimpa ostanut Sampoa mieluummin! :smiley:

2 tykkäystä

Osta nytten kun saa tällä hetkelläkin ihan ok hintaan.

1 tykkäys

Itse ajattelen aina kokonaistuoton kautta, mutta kukin tyylillään. Ihan mielenkiinnosta: oletko laskenut mitä tuon Nordea sijoituksen tuottoprosentti p.a on ollut kokonaisuudessaan sinulle?

En siis väitä ettei toi olisi ollut virhe, kiinnostaa vaan näkemyserot siitä mitkä ovat “suuria” virheitä, kun itse tässä aloittelevana sijoittajana mielelläni sellaisia välttäisin (varmuudella olen niitä tehnyt, mutta vielä vähän aikaista sanoa mitkä ne ovat kun aikahorisontti alle vuoden).

Oma tuottotavoitteeni on sen 7% vuodessa kokonaisutotto. Joten 7€ ostetun lapun arvo 10v myöhemmin pitäisi olla noin 14 euroa osingot mukaanlukien. Makuasia toki miten paljon tuon alle pitää olla, jotta on “suuri” virhe.

Mutta siis, minimissään pitäisi muutaman vuoden kuluttua sijoitushetkestä olla pörssiarvo korkeammalla kuin muutamaa vuotta aiemmin, ja lisäksi osinkoja.

Se on jännä, miten sama päätös voi olla yhtä aikaa virheen välttäminen ja toisaalta iso virhe. Lyhyen tähtäimen fiksunoloiset toimet voivat olla pitkällä tähtäimellä haitallisia. Liika aktiivisuus johtaa helposti jatkuvaan veivaamiseen, ajoittamiseen ja “hevosen vaihtamiseen”.

Esim. jos olisin laittanut Harvian osakkeelle aikoinaan stop lossin (etten jää roikkumaan tappiollisiin sijoituksiin), olisin myynyt osakkeet syksyllä 2018 hintaan 5,05 euroa per osake (- 0,78 euroa tappiolla) ja jäänyt odottelemaan alhaisemman hinnan ostopaikkaa, jota ei koskaan tullut. Nyt osakekurssi on 17,25 euroa ja matkan varrella on tullut mukavasti osinkojakin. En usko, että olisin löytänyt “hevosta vaihtamalla” syksyllä 2018 osaketta, jolla olisin saanut kahdessa vuodessa +240% tuottoa ja hyvät osingot päälle.

Kurssikehitystä tärkeämpää on seurata yhtiön liiketoimintaa, kannattavuutta ja laatua. Jos ne ovat kunnossa laatusijoittaja nukkuu yönsä hyvin kurssiheilunnasta huolimatta. Jos fundamentit alkavat rapautua on tietysti sitten tehtävä tarvittavat toimenpiteet. Yhtiöiden fundamentit harvemmin muuttuvat hetkessä ratkaisevasti, ei läheskään niin nopeasti, kuin mitä kurssiheilahtelusta voisi päätellä.

23 tykkäystä

Perjantaina menty kyynärpäitä myöten all-in vaaliralliin betsaus mielessä. High risk, high rewardista toteutui lähinnä ensimmäinen, kun rakettinoususta saatu nousua 13% salkkuun. Kele!

5 tykkäystä

Genoviksesta on tainnut tulla mun ensimmäinen “kantapään kautta”-opettaja asioissa joista kyllä on varoiteltu foorumilla enemmän kuin tarpeeksi. Mainitsin jo aiemmin että hermostuin osaridippiä, ajattelin että nyt menee lattiasta läpi ja myin puolet hintaan 26,7kr jonka jälkeen kurssi korjasi 29kr ja seuraavana päivänä 30.7e. Tänään sitten katumapäällä hyppäsin takaisin 30,5kr junaan ja nyt kurssi onsiitä -6% 29kr atm. Ei isoja oppirahoja tässä vaiheessa mutta voin sanoa että syö miestä ajatustasolla :see_no_evil:

Nyt vain pitäisi unohtaa tuo ja katsoa vuoden päästä missä mennään :upside_down_face:

11 tykkäystä

Jostain syystä kuulostaa liian lyhyen tähtäimen toiminnalta omaan ajattelutapaasi ja tavoitteisiisi suhteutettuna ja muistuttaa vedonlyöntiä. Silloin tulee hätäiltyä helpommin kuin jos olisi valmiiksi mietittynä strategia tai toimintatapa kurssin noustessa/laskiessa. Onneks pienestä rahoista kyse ja nyt onkin aika ottaa opiksi ja miettiä, miksi olet sijoittanut ko. paperiin. Tunne lyhyen aikavälin virheistä voi muuttua positiiviseksi mutta se vaatii tiedostamisen siitä, miksi on toiminut kuten on toiminut. Rikastuminen ei tule aina hetkessä😂

1 tykkäys

Osuit oikeaan. Olen noin 3,5kk aikana kasaillut salkkua joka alkaa olemaan nyt se “oman näköinen”. Genovis on 10 yrityksestä viimeinen joka on mukana “hype-meiningillä” ihan foorumin viestien ja Red Eyen raportin pikaluvun jälkeen ja ostettuani kurssia. Toisaalta sovelsin ajatusta siitä että jos homma kusee, reagoin heti ja kun joka sykäyksellä kurssi tuli alas 3%, (ja se oli ennen osaria pudonnut jo noin 15%), päätin minimoida riskit heti. Tämä vaan opetti sen että päätöstä ei kannata tehdä minuutissa :slight_smile:

Toisaalta, tuosta otetut rahat laitoin jo eteenpäin ja kyllä se poikii niissäkin osakkeissa eli eihän nämä lopulta maalta merelle vie. Ehkä halusin jakaa tämän sen vuoksi että uskon palstalla olevan paljon kaltaisiani aloittelijoita ja jokainen miestä tekee ne virheet vaikka miten on lukenut vinkkejä. Mokia käy kaikille, ne ei tapa ja pienillä pääomilla prosentit opettaa silti paljon näissäkin asioissa.

1 tykkäys

Nyt kun PLUGi painaa premarektissa taas uutta ATH, pakko päästä hiukan itkemään tänne :smiley: Tuli viime viikolla pistettyä koko possa pihalle, koska olin aivan varma, että osarissa käy kuten muillakin vastaavilla vety-lafkoilla. Nykymarkkinassa kun riittää vaan järisyttävä tulos kunnon nosteeseen, joka nähtiin about joka toisella osakkeella Q2 aikaan. No ei sitten tarvinnut ostaa halvemmalla takaisin, kun kurssi painaa menemään uutta ATH päivä toisensa jälkeen, ja vielä presskisa selvisi ja rokote iskivät vielä samalla kertaa alkuviikosta. Ei tässä pitäisi olla mitään itkettävää, kun voittoa tuli ja verottaja jäi ilman omiaan, koska OST. Sijoitusvirheeksi kutenkin lasken sen, että ei koskaan pitäisi tällaisessa kohtaa ulkoiluttaa koko possaa, ellei omaa sitä kuuluisaa kristallipalloa :slight_smile:

17 tykkäystä

Mulla myös suurimmat virheet ovat olleet myyntejä. Kesällä ostin PLUGia vitosella ja oikeastaan myin ne melkein saman tien parin prosentin voitolla. Myöhemmin sama liike kympin kohdalla. Voittoa pari prosenttia.

Mutta ei nekään vedä vertoja Teslan osakkeen myynnille (split-korjattuna) 32 dollarilla tai ”hyvällä voitolla” myydylle Admicomille 20€ kohdalla. :roll_eyes: :smiley:

9 tykkäystä

Vähän samoissa, 10% voitot PLUG:sta kesällä kahdesti ja hyppäsin liian aikasin pois.
NKLA tarjosi lopulta noin -50% turskat ennenkuin jääräpäänä luovutin liian myöhään :blush:
Olisi pitänyt tajuta siellä myydä ajoissa, olikin lähellä (ajattelin 100$ kohdalla myydä) no turha jossitella.
WKHS & SHLL (HYLN) kanssa tuli onneksi hypättyä ajoissa mukaan.

5 tykkäystä