Sijoitusyhtiöt salkun ytimenä

Miten suhtaudutte ruotsi yhtiöissä valuuttakurssien heilahteluun? EUR/SEK on jo 11,36 tasossa. Tällä hetkellä ei olisi kovin mukavaa, jos valtaosa salkusta olisi kruunu -omistuksissa. Minulla on noin 10%.

Toisaalta nyt voisi olla hyvä aika ostaa osakkeita tukholman pörssistä, jos uskoo, että taas palataan kohti historiallisia tasoja, esim. 9-10 tuntumaan. Mutta mistäs näistä pidemmän ajan trendeistäkään ihan saletisti tietää. Vai tietääkö? :thinking:

9 tykkäystä

Tässä fundamenttisijoittaja, jonka salkun arvosta yli puolet on ruotsalaisissa osakkeissa. Suhtautuminen valuuttakurssien vaihteluun riippuu siitä miten omistamiesi yhtiöiden liikevaihto on jakaantunut maantieteellisesti. Heikko kruunu parantaa Ruotsissa tuotettujen hyödykkeiden kilpailukykyä ja toisaalta ulkomailta saadut tulot konvertoituvat suuremmilla kertoimilla kruunuiksi. Saat myös tehtyä lisäsijoituksia “halvemmalla” jos näin haluaa valuutoista ajatella. Sanotaan kyllä, että valuuttamarkkinat ovat maailman tehokkaimmat markkinat. Haittapuoli heikkenevässä valuutassa on, että maksetut osingot tulevat olemaan euroissa pienempiä.

Kannattaa katsoa yhtiön tuloslaskelmasta laajan tuloksen erät, sieltä näkyy näiden valuuttakurssien vaikutus. Omasta kokemuksesta nämä ovat käytännössä ± 0.

Otetaan käytännön esimerkki niin asia avautuu parhaiten. Salkussani on yhtiö nimeltä AQ Group, joka on elektroniikkateollisuuden konserni. Yhtiön vuoden 2021 liikevaihdosta 64 % tuli Ruotsin ulkopuolelta. Yhtiön Q3 2022 raportista voi havaita seuraavaa:

1.1.2022 valuuttakurssi oli 1 EUR=10,2503 SEK
30.9.2022 valuuttakurssi oli 1 EUR=10,8993 SEK
Eurosijoittajalle valuuttakurssista koitunut tappio on ollut siis 10,2503 / 10,8993 -1 = -6 %

Yhtiön osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma oli vuoden alussa 2616 * 10,2503^-1 = 255 miljoonaa euroa. Jos yksinkertaistuksen vuoksi oikaistaan tarkasteluperiodilta voitonjako pois, 30.9.2022 osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma oli (2995+59) * 10,8993^-1 = 280 miljoonaa euroa. Suomalaisen sijoittajan näkökulmasta pääoma olisi siis kasvanut 280/255 = 9,8 %. Jos valuuttakurssit olisivat pysyneet samana, oman pääoman muutos olisi sama kuin raportoitu tulos, eli 277/2616 = 10,6 %. Valuuttakursseilla tässä tapauksessa on siis ollut lievä negatiivinen vaikutus 0,8 %-yksikköä.

10 tykkäystä

Harkitsen parhaillaan isomman SEK-erän ostoa, juuri tästä syystä. Ruotsalaiset sijoitusyhtiöt ovat toki nousseet aika paljon viime aikoina, joten en välttämättä lähtisi heti SEK:llä ostoksille.

Handelsbankenin aamukatsauksesta tänään:

9 tykkäystä

Petrusko on toisella kotimaisella vertaillut Berkshireä ja Investoria. Hiukan historiallista tuottoa.

11 tykkäystä

Tässä uunituore arvio ruotsalaisten sijoitusyhtiöiden kurssihinnasta verrattuna substanssiarvoon. Esim. Investoria saa 12 % ”alennuksella”. Onkohan myös Berkshire Hathawayssä alehintaa?

4 tykkäystä

Ruotsalaisten sijoitusyhtiöiden alennusta tai preemiota voi katsella ibindex sivulta. Näyttää parhaillaan 11% alennusta substanssiin.

Berkshiren kohdalla substanssiarvon laskeminen on hankalampaa, koska suurta osaa omistuksista ei ole listattu pörssiin vaan ostettu sieltä kokonaan poissa. Jos vertaa esimerkkinä P/B-lukua niin Investor on 1,02 ja Berkshire 1,41. Anders Olderburg käsittelee varsin ansiokkaasti Berkshiren arvostusta kirjoituksessaan. Mielestäni arvio on varsin konservatiivinen, josta lainaus: “Hyvin yksinkertaistettu ajatusmalli olisi siis, että Berkshiren bruttoarvo on noin 850 miljardia. Lisäksi sillä on toisataa miljardia korkosijoituksia ja suunnilleen vastaava määrä vakuutusteknisiä velkoja, sekä merkittävä realisoimaton verovelka, koska listatut sijoitukset arvostetaan taseessa markkina-arvoon. Nettoarvo vastaa aika hyvin nykyistä 700 miljardin markkina-arvoa.” Tuosta saadaan substanssialennus 21%. Olen törmännyt kirjoituksiin, joissa bruttoarvoksi laskettu 950 miljardia. Fooruminen Berkshire Hathawayn ketjusta löytyy kuva, jossa melkoisen lähelle osuva arvio tuohon Oldenburgin arvioon: Berkshire Hathaway: rahat jatkossakin Buffettille vai indeksiin? - #323 käyttäjältä Otter_Investor

Huomaa suurien sijoitusten perässä at least kommentti.

Sijoitus yhtiöihin liittyen sitten vielä tämmöinen mielenkiintoinen poiminta. IBI index on yleensä ylisuorittanut suhteessa OMX30 indeksiin.

3 vuotta

5 vuotta

Koko historia

Viimeisen vuoden sen sijaan IBI Index on hävinnyt OMS30. Uusi aika? Sijoitusyhtiöt menettäneet kosketuksensa ja osaamisen? Disclaimer: Ei ole sijoitussuositus.

9 tykkäystä

Olen pohdiskellut suorien osakkeiden vähentämistä sitä mukaa kun sijoitukset menevät maaliin/tavoitteisiin(/roskakoppaan :smiley: ) ja pikku hiljaa rakentaa osakekoreihin pohjautuvan ytimen, joka olisi yksinkertainen ja tehokas.

Tällaista neljästä komponentista rakentuvaa koria mietin
-Investor AB ~25%
-Berkshire ~25%
-Seligson Global Top 25 Brands ~25%
-World sustainable etf ~25%

Siinä olisi salkussa paljon laatuyhtiöitä hyvällä träkkillä ja mukava hajautus. Tietysti mahdollista on ottaa vähän enemmänkin sijoituksia, vaikkapa se Exor mukaan. Olisiko teillä mielessä jotain, mitä ehdottomasti itse ottaisitte ytimeen mukaan?

Investoria mulla on jo mukava köntti ja vähän Top Brandseja, sitten vaan ostamaan noita muita. Euro-Dollari kurssi on ollut pidempään heikko, niin ei ole raaskinut ostaa Berkshireä vielä.

Kiitos @LakeBoodom tuo oli hyvä lisäys, ehdottomasti tutustun Markeliin :blush:

Päivitys 3 viikkoa myöhemmin:
suunnitelma on kehittynyt niin, että olen ottanut myös sarjayhdistelijät mukaan sijoituskohteena salkun pitkäaikaisiksi tukijaloiksi.

19 tykkäystä

Jos yhteen ”baby-berkshireen” haluaa hyvän intron niin suosittelen tätä podcastia. Kysessä siis Yhdysvaltalainen Markel.

4 tykkäystä

Herätellään ketjua. Kinnevikin Q1 osavuosikatsaus julkaistu

”In the first quarter, we made headway on our 2023 priorities. We invested significant capital to accrete ownership in Spring Health and Agreena and financed these investments by exiting our remaining shareholding in Teladoc – ending the quarter with a net cash position remaining above SEK 10bn. The market backdrop continued to be volatile, exacerbated by distress in the banking sector, impacting the financial ecosystem our growth companies form part of. The impact on Kinnevik and our investees was limited, but the events serve as an important reminder of the fragility of current markets and the importance of financial resilience in these uncertain times.”

Georgi Ganev, CEO of Kinnevik

9 tykkäystä

Fairfax Financial Holdings treidaa alle P/B 0.9 tälle vuodelle (lähde Marketscreener.com)

Tässä yksi kirjoitus ja näkökulma Seeking Alphasta viime vuoden puolelta yhtiön tilanteeseen.

6 tykkäystä

Tällainenkin ketju löytyi. Sijoitusyhtiöt yksi ehdoton oma mielenkiinnon kohde. Salkussa tällä hetkellä:

Exor
Peugeot Invest
Naspers
Georgia Capital
Financiere Odet / Bollore

Kaikkia yhdistää äärimmäisen suuri substanssialennus -40-50% välillä, mielenkiintoiset assetit ja hyvä historiallinen pääoman allokointi. Kaiken kaikkiaan en ymmärrä järkyttävän suuria ajoittaisia substanssialennuksia. Esimerkiksi Peugeot Investin alennus substanssiin oli hiljattain lähes -60%. Mutta mikäs siinä, halvalla on kivempi ostaa kuin kalliilla.

Muita kiinnostavia joihin pitäisi tässä tutustua on edelläkin mainittu Fairfax ja Schibsted ASA. Lisäksi omalla tarkkailulistalla on Ackmanin suljettu rahasto, Pershing Square Holdings, joka taitaa sekin olla tällä hetkellä n. -35% alennuksella NAV:iin ja on useasti käynytkin omassa salkussa.

Itsellä sijoitusyhtiöt ovat varsin iso osa salkusta. Ne ovat usein sellainen “helppo” default kohde laittaa rahaa töihin.

Lähes kaikki noistahan operoivat myös vivulla, mikä on mielestäni myös ihan kiva ominaisuus, kunhan se pysyy maltillisena. Saa sijoituksiin pienen vivun ottamatta itse margin lainaa.

9 tykkäystä

Kolme kysymystä valinnoista:

  1. Exorin NAVista hurja osuus on Ferrarissa, jonka arvostus on kivunnut jo aivan käsittämättömälle tasolle (lähes 40x 2024 P/E ilman erityisen nopeaa kasvua). Näetkö, että tuo voisi kestää ja siten pitää yllä substanssialennusta?
  2. Miksi Naspers eikä Prosus?
  3. Kuinka vahvaa särkylääkettä tarvitsit, kun aloit selvittelemään Odetin ja Bollorén omistajakuvioita? :grin: Se sisäpiirikikkailu ja yhtiöiden ristiinomistus on jotain niin järkyttävää tulkita, että itse suoraan sanottuna luovutin ja totesin, että on muitakin firmoja joita omistaa. Sijoitus on onneksi ollut ilmeisen hyvä viime vuodet, joten ei ole omistajilta mennyt hukkaan vaivannäkö. :smiley:
6 tykkäystä
  1. Samaa mieltä että Ferrarin kurssi on kovissa sfääreissä, itsellä ylivoimaisesti isoin huoli Exorin suhteen. Tosin se oli mielestäni kallis jo pari vuotta sitten, eikä huoli ole materialisoitunut. Ehkä yhtiö ansaitsee isommat kertoimet. Tämä on toisaalta myös helppo ison listayhtiön tapauksessa vaikka hedgetä pois halutessaan. Toistaiseksi tämä ei ole itselle maksanut vaivaa. Itse en usko että se on syynä substanssialennukseen, tai en ymmärrä miksi olisi koska ostaja voisi mielestäni hedgetä sen. En oikein ymmärrä Exorin suurta alennusta huomioiden yhtiön vahvan historiallisen trackin.

  2. Naspers oikeastaan vain teoriassa vielä suuremman discountin takia, jos katsoo Prosus - omstuksen läpi. Uskon että Naspers hyötyy esim. omien ostoista enemmän. Toisaalta en tiedä onko tällä niin isoa väliä. Osasyy tähän on myös se että osa omista Nasperseista ostettu jo ennen Prosuksen listaamista.

  3. Tähän löytyi onneksi paljon hyviä muiden kirjoituksia, niin ei ole tarvinnut täysin itse selvitellä. Olen tukeutunut aika vahvasti muiden analyyseihin. Noin periaatteessa asia on kuitenkin tavallaan yksinkertainen, vaikkapa bollore omistaa itse itseään ristiinomistusten kautta, jolloin osakemäärä ei anna tarkkaa “taloudellista” kuvaa. Jos se vaikkapa maksaisi osinkoja, niin se maksaisi niitä tavallaan osittain takaisin itselleen. Mutta en tuota koko kuviota ole jaksanut selvitellä yhtiö yhtiöltä, niitä on todella paljon. Itse ajattelen että about puolet osakkeista voi ikäänkuin jättää huomiotta NAV laskettaessa ja se mielestäni on jotakuinkin pallokentällä. Nythän myös Bolloren molemmat logistiikkaliiketoiminnot ollaan myymässä. On jännä nähdä tullaanko tuota rakennetta yksinkertaistamaan tai mitä varoilla tehdään. Päämotivaatio tuossa kuitenkin sijoituksen puolesta oli & on Vivendi ja UMG. Levy-yhtiöt ovat mielestäni suorastaan loistobisneksiä tässä streamausmaailmassa ja UMG omaa vahvimman katalogin isoista yhtiöistä.

1 tykkäys

Mielenkiintoinen kuva mielenkiintoisesta videosta.

Bure och Öresund avslöjar planer för framtiden | EFN Marknad 26 april - YouTube

13 tykkäystä

Sijoitusyhtiöihin voi sijoittaa myös rahastona mm. Kavaljerin sijoitusyhtiörahaston kautta. Tai sitten sen sisältöä tutkimalla voi löytää itselleen uusia sijoitusyhtiöitä. Ja hyvä huomata että joustavat määritelmässä ja sijoittavat myös ns. konglomeraatteihin.

Tässä portfolio ja linkkiä presikseen. Esityksessä on kivasti 1-2 kalvoa jokaisesta yrityksestä, varsin hyödyllistä tietoa monista vähemmän tunnetuissa yrityksistä.

https://kavaljer.se/fonder/kavaljer-investmentbolagsfond/

13 tykkäystä

@LakeBoodom Ainakaan Nordnetista ei voi Kavaljerin rahastoa ostaa, joka on todella harmillista.

1 tykkäys

Tällainen suljettu rahasto on myös kuin Avi global investment trust, joka sijoittaa pääasiassa sijoitusyhtiöihin. Ite tilaan uutiskirjettä ja välillä ihan kiinnostavia ideoita.

Tuota rahastoa voisi ostaa myös Lontoon pörssistä. Taitaa itse rahastokin olla pienellä NAV-alennuksella (10% discount tms.) Perustettu muuten alunperin vuonna 1889 :grin:

8 tykkäystä

Ruotsin nordnetistä löytyy, mutta ei tuo lopulta ole kovin mullistava tuote. Kulut Nordnetin mukaan 0,55% ja sisältö vahvasti Ruotsia painottava.

Saa lähes saman hieman halvemmalla, kun ostaa 50% Spiltan Aktiefond Investmentbolag ja 50% Spiltan Globalfond Investmentbolag.

14 tykkäystä

Mielenkiintoinen artikkeli joka sopii ketjuun Muiden maiden Buffettit - löydä uusi sijoitusjumala | Sijoitustieto

11 tykkäystä

Harmillista nähdä että palstan alussa puhutusta listasta ei ole näkynyt mitään tai en ainakaan itse huomaa sitä. Itseäni kiinostaisi löytää ainakin listaa Suomalaisista ja Britti sijoitusyhtiöistä. Koska ost:lle ei voi hankkia rahastoja/etf:ä ajattelin että hajautuksen nimissä sijoitusyhtiöt olisivat paras vaihtoehto sille. Mitä muut on mieltä onko tässä strategiassa teiän mielestä mitään järkeä?

5 tykkäystä