Sitowise - The Smart City Company

Mielestäni Sitowisellä on uutisten mukaan lupaavammin hoidettu AI:n hyödyntäminen, kuin monella IT-firmalla.

Sitowise on rakentanut Tekoälyavustajan Saga AI:n tukemaan sovelluskehitystä.

Sitowise aloitti kartoittamisen AI-hyödyntämisestä ohjelmistokehitykseen jo 2022, kun muutama IT-palvelufirma on aloittanut sen vasta vuoden sisällä.
Olen käsittänyt, että moni IT-palvelufirma käyttää valmiita palveluja, kun taas Sitowise on rakentanut omansa Azure OpenAI:n palvelujen päälle.
Sitowisellä on muitakin onnistuneita sisäisiä tuotteita ja siksi on uskottavaa, että tämäkin toimii.

Tässä Sitowisen asiantuntijan artikkeli siitä, miten tekoäly uudistaa metsäalaa.

Hienoa tässä on se, että esimerkit pohjautuvat todellisiin liiketoimintatarpeisiin.
Monet IT-firmat, kuten Tecnotree, ovat kohisseen AI:sta viljellen hienoja termejä. Mitään liiketoiminnallista käyttötapausta ei ole kuitenkaan toistaseksi keksitty.

Siihen, miksi Sitowise metsäalan AI-hankkeissa onnistunee hyvin, auttaa alueen vetäjän Sanna Härkösen työkokemus, joka käsittää vahvan kokemuksen sekä metsien hoidosta että AI:n hyödyntämisestä sillä alueella.

Toki koko firman kannalta Talo-liiketoiminnan tila lienee kriittisin. Koronlaskuja ei eilisen perusteella ole tälle vuodelle tulossa ennakoitua tahtia, joten rakentamisen käänne taitaa tulla vasta 2025.

Sinänsä Sitowise tuntuu palkanneen ainakin saman verran työntekijöitä Talo-liiketoiminnan irtisanomisten jälkeen muille liiketoiminta-alueille

Kokonaisuutena mielestäni Sitowise on hyvin johdettu ja kun rakentaminen normalisoituu, tulee Sitowise saavuttamaan pitkäntähtäimen liiketoiminnalliset tavoitteensa.

19 tykkäystä

https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/public/procedure/6322/enotice/11790/

Sitowise on muuttunut digiturvallisuuden asiantuntijaksi.
"Hankittavan palvelun sisältöön kuuluu mm.:

  • riskienhallintaa
  • toiminnan jatkuvuuden ja varautumisen hallintaa
  • simulointien ja harjoitusten toteuttamista, jotka tähtäävät digitaalisen infrastruktuurin suojaamiseen ja turvaamiseen
  • tietosuoja- asetuksen ja muun tietosuojalainsäädännön mukaisen toiminnan kehittämistä"
  1. Toimittajaa, 1,9m€, 4 vuotta.
5 tykkäystä

Q2/2024 Hiljaista jaksoa edeltävä IR-uutiskirje | Sitowise Tässä taas linkki Q2/2024 presilent newsletteriimme. t. Mari/Sitowise IR

11 tykkäystä

@Olli_Koponen ja Lucas Mattsson ovat tehneet yhtiöraportin Sitowisestä. :slight_smile: :gem:

Sitowisen markkinatilanne ei arviomme mukaan ole kehittynyt suotuisaan suuntaan alkuvuoden aikana, minkä vuoksi laskimme ennusteitamme ennen Q2-tulosta. Vuodesta 2024 näyttää tulevan edelleen vielä erittäin haastava Talo-liiketoiminnassa, kun nyt myös muiden liiketoiminta-alueiden kehitykseen liittyy enemmän epävarmuutta. Markkinan piristyessä ja Sitowisen laskutusasteiden parantuessa tuloskasvulle on vahva pohja, mutta ennustelaskujen myötä tuotto-odotus jää mielestämme lyhyellä aikavälillä heikoksi. Laskemme tavoitehintamme 2,90 (aik. 3,20 euroa) ja suosituksemme vähennä-tasolle (aik. lisää).

2 tykkäystä

Tulihan se käänne sieltä.

Kuinkahan pitkään tässä vielä odotuksista jäädään, ja saataisiin kurssiin käänne. Menisiköhän sama 3 vuotta mitä inderesillä meni käänteisesti? :sunglasses: Laitan suositushistorian itse raportista, jos se sallitaan.

Kiitokset analyysistä, hyvin on tullut rakennus- ja kiinteistösektoriin materiaalia!

6 tykkäystä

Komea on suositushistoria, jos väärässä olemisesta tykkää! :grinning:

Ei tässä Sitowisen kannalta mielestäni kannata pyyhettä kehään heittää. Arvioltamme käänteessä kylläkin nyt tuntuu vaan kestävän edelleen hieman kauemmin, mikä pitää tulosta vielä matalalla tasolla. Mielestämme, kuten raportissa mainitsimme, potentiaali on selvästi korkeammalla. Nykyinen markkinan epävarmuus ja heikkous luovat vielä etenkin lyhyellä aikavälillä tulokseen riskiä ja mielestämme myös ohjeistuksen tarkistus alaspäin on mahdollinen vielä loppuvuoden aikana.

12 tykkäystä

Sweco kertoi eilen tuloksestaan ja siitä voi jotain osviittaa saada myös Sitowiselle:

Kokonaisuutena hyvää kehitystä. Orgaanista kasvua ja parempaa kannattavuutta. Rakentamisen markkinat kuitenkin heikot ja energiamarkkina on, mikä Swecoa tukee. Lisäksi työpäivien kasvanut määrä etenkin Norjassa näkyy selkeästi tuloksessa ja liikevaihdossa.

Sitowisellekin tärkeässä Ruotsissa saatiin kasvua, mutta marginaali ei merkittävästi parantunut kasvaneista työtunneista huolimatta

image

Markkina on Ruotsissa kaksijakoinen, energia vetää, mutta talonrakentaminen heikkoa edelleen!

Suomessa Sweco ei pystynyt kasvamaan, mutta marginaali parantui kasvaneiden työpäivien ja kululeikkauksien vuoksi.

Markkina on jatkunut Suomessa heikkona. Myös Suomessa energia ja osin myös infra pärjää paremmin. Kuitenkin talorakentaminen ja teollisuuspuoli on jatkunut heikkona tai haastavana edelleen.

image

Vielä selkeää parannusta markkinasta tai näkymistä on vaikea saada. Sitowisellä ei Swecon kaltaista energiapainoa omassa liiketoiminnassaan ole ja rakentaminen näyttäisi edelleen olevan haastavalla tasolla konsulteille. Positiivista Sitowiselläkin tulokseen tulee vaikuttamaan työpäivien kasvanut määrä, mutta heikko markkina arviomme mukaan heikentää vaikutusta.

6 tykkäystä

Saanko esittää tällaisen pölhökustaan kysymyksen, että jos ajatellaan rakennusalan lähtevän vetämään, esimerkiksi ensi kesänä, niin eikö juuri Sitowisen tapainen yritys ole ihan ensimmäisten joukossa, joka sitä nousua rahastaa? Eli teoriassa jo ennen itse rakennusliikkeitä ja jopa ennen perusinfran rakentajia.

Ainakin meillä on töissä ollut Sitowisen valmiit suunnitelmat kädessä ennen kuin kukaan on iskenyt kuokkaa maahan, jonka jälkeen Sitowise jää taka-alalle ja sivurooliin.

8 tykkäystä

Kyllähän tämä on ollut yksi Sitowisenkin suhdannekestävyyden pointteja. Hankkeiden suunnittelu ja konsultointi usein alkaa ennen varsinaista rakentamista. Näin Sitowisen pitäisi päästä kiinni uusin hankkeisiin kyllä lähes heti, kun aktiviteetti piristyy. Jos ei näin käy ja se ala tuloksessa näkymään, on syytä tietenkin miettiä kilpailuasemaa. Sitten taas suunnittelua ja konsultointiakin on erilaista. Talotekniikkasuunnittelua ei ihan heti välttämättä tarvita, rakennesuunnittelukin voi tulla vähän isoja linjauksia myöhemmin. Ja esimerkiksi valvojia työmailla tarvitaan enemmän työmaavaiheessa.

6 tykkäystä

Normaalisti erittäin aneemiseen vaihtoon nähden tänään oli ihan kohtalainen vajaa 30 000 osakkeen potti vaihtanut omistajaa.

Vaihto oli muutenkin hyvin paljon normipäivää suurempaa. Pitää koittaa seurailla tuleeko vastaavia lisää ennen 13.8 julkaistavaa osaria.

16 tykkäystä

Kiinnitin huomiota samaan. Päivän vaihto 138 338 osaketta, edellisen kolmen kuukauden keskimääräinen vaihto 20 937 osaketta. Tämän päivän vaihto siis suuri ilman tuota yhtä isoa kauppaakin.

Alla dataa edellisen vuoden vaihtomääristä, ei tuo yli 100 000 kovin yleistä taida olla. Ei kuvassa toki välttämättä yksittäiset piikit näy.

9 tykkäystä

Sitowise laskee koko vuoden liikevaihtoa ja oikaistua EBITA-marginaalia (%) koskevaa ohjeistustaan Ruotsin liiketoiminta-alueen odotettua merkittävästi heikomman toisen vuosineljänneksen kehityksen ja loppuvuoden näkymän sekä Suomen ja Ruotsin rakennusmarkkinoiden käänteen viivästymisen vuoksi.

Uusi ohjeistus:

Sitowise-konsernin liikevaihdon odotetaan laskevan vuonna 2024 Talo-liiketoiminnan laskun sekä Ruotsin liiketoiminnan heikentyneen toisen vuosipuoliskon kasvunäkymän vuoksi. Vuoden 2024 oikaistun EBITA-marginaalin (%) odotetaan olevan alempi kuin vuonna 2023.

Aiempi ohjeistus (annettu 27.2.2024 ja toistettu 8.5.2024):

Sitowise-konsernin liikevaihdon odotetaan laskevan hieman vuonna 2024 Talo-liiketoiminnan laskun vuoksi. Vuoden 2024 oikaistun EBITA-marginaalin (%) odotetaan olevan samalla tasolla kuin vuonna 2023 tai parempi.

19 tykkäystä

On se kätevää, kun jollakin on kristallipallo noihin tulosvaroituksiin, mutta itellä ei :frowning:

10 tykkäystä

Olli Koponen oli 15.7 tehdyssä analyysissä pessimistisempi kuin Sitowise sen hetkisessä ohjeistuksessa ja ennusti EBITA-marginaalin laskevan 8.1%->7.5% vaikka Sitowisen ohjeistuksessa EBITA-marginaalin (%) odotettiin olevan samalla tasolla kuin vuonna 2023 tai parempi.

Olli ennusti myös 2024 liikevaihdon laskevan 5% 211MEUR->201 MEUR

Toki huomenna silti lasketaan

13 tykkäystä

Tässä on Ollilta tuore yhtiöraportti, jonka inspiraationa oli ilmeisimmin tulosvaroitus.

Sitowise laski keskiviikkona liikevaihto- ja tulosohjeistustaan vuodelle 2024 etenkin Ruotsin odotuksia heikomman kehityksen vuoksi. Odotimme viimeisimmän päivityksen jälkeen Sitowiseltä tulosvaroitusta markkinan jatkuneen heikkouden vuoksi, mutta Q2:n odotuksia heikommat luvut laskivat kuluvan vuoden ennusteitamme. Varoitus nostaa mielestämme esiin riskejä Ruotsin liiketoiminnan syvemmistä ongelmista ja odotamme negatiivista kurssireaktiota. Toistamme vähennä-suosituksemme laskien tavoitehintamme 2,70 euroon (aik. 2,90 euroa).

5 tykkäystä

Tuostahan se selviää missä kyseinen kristallipallo pyörii.

4 tykkäystä

Ollin etkot, Q2-julkkareissa ei pitäisi tulla isompia yllätyksiä.

Sitowise raportoi Q2-tuloksensa tiistaina 13.8.2024. Toisen kvartaalin tulostasoon ja liikevaihtoon ei kohdistu viime viikkoisen tulosvaroituksen jäljiltä merkittävästi yllätyselementtejä. Sen sijaan katse on tulosvaroituksen esiin nostamien haasteiden syissä sekä kestossa ja siinä, miten yhtiön taloudellinen tilanne kestää yhtiön kannattavuushaasteet.

6 tykkäystä

Suurilla ruotsalaisilla, Swecolla ja Afrylla, tuloskunto vaikuttaisi olevan jo parempaan suuntaan, eli Ruotsin markkina ei kokonaisuudessaan ole kehno. Onko SW Ruotsissa liian pieni vai eikö osaaminen vielä riitä? Ja rajautuvatko ongelmat vain Ruotsiin, vai onko Suomen liiketoiminnoissakin vaikeuksia?
Vaikuttaisi että suorituskyky on jäänyt verrokeista viimeisen vuoden aikana hieman jälkeen. Onko avainhenkilöt kuitenkin saatu pidettyä talossa? Mahtaisiko tulevasta rapsasta löytyä tähän mitään kättäpidempää?

8 tykkäystä

Juuri tätä ajattelin ensi viikolla kysellä toimitusjohtajalta!

Jos on muita hyviä kysymyksiä, niitä saa laittaa tulemaan

9 tykkäystä

Luvuissa ei paljon yllätyksiä tulosvaroituksen jälkeen
https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b6bb95842762ece5c03ca13e018b01122&lang=fi&src=listed

Huhti–kesäkuu lyhyesti

  • Liikevaihto laski 9,9 % ja oli 50,9 (56,5) miljoonaa euroa. Vertailukelpoisilla valuuttakursseilla liikevaihto laski 9,6 %.
  • Liikevaihdon orgaaninen kasvu oli negatiivista, -13 % (5) %.
  • Oikaistu EBITA oli 2,6 (4,5) miljoonaa euroa, eli 5,0 (8,0) % liikevaihdosta.
  • Liikevoitto laski 1,1 (3,6) miljoonaan euroon, eli 2,1 (6,4) %:iin liikevaihdosta.
  • Toukokuussa toteutettu henkilöstökysely osoitti, että Sitowisen vahvuuksia työnantajana ovat edelleen erittäin hyvä työilmapiiri ja esihenkilötyö.
  • Sitowise osti KM Project Oy:n asiantuntijatoiminnot huhtikuussa.

Tammi–kesäkuu lyhyesti

  • Liikevaihto laski 9,0 % ja oli 102,4 (112,5) miljoonaa euroa. Vertailukelpoisilla valuuttakursseilla liikevaihto laski 8,8 %.
  • Liikevaihdon orgaaninen kasvu oli negatiivista, -10 (4) %.
  • Oikaistu EBITA oli 5,9 (11,1) miljoonaa euroa, eli 5,8 (9,9) % liikevaihdosta.
  • Liikevoitto laski 3,0 (9,1) miljoonaan euroon, eli 3,0 (8,1) %:iin liikevaihdosta.
  • Tilauskanta pysyi vakaana katsauskaudella. Tilauskanta laski vertailukaudesta 8 % ja oli 162 (175) miljoonaa euroa.
  • Velkaantuminen (nettovelka/oikaistu EBITDA) oli 4,3x (2,4x).
  • Alkuvuodesta toteutetussa asiakastutkimuksessa suositteluhalukkuus (NPS) pysyi hyvällä tasolla ja oli 31 (32), minkä lisäksi 95 (97) % vastaajista valitsisi Sitowisen kumppanikseen myös jatkossa.
  • Ahlman Group Oy:n asiantuntijatoimintojen osto toteutui tammikuussa.

Toimenpiteitä tulossa

  • Ruotsissa kannattavuusohjelma “Building for the Future”, tuloksia odotettavissa jo Q3:sta lähtien
  • Talo-liiketoiminnassa myös sama setti
  • fokus kasvusegmenteissä: vastuullisuus, uusiutuva energia ja teollisuus

markkinakommenteista

Merkkejä Suomen rakennusmarkkinoiden pohjan ohittumisesta ja alan asteittaisesta elpymisestä on kuitenkin nähtävissä, ja odotamme kasvun toteutuvan suuremmassa laajuudessa vuonna 2025. Ruotsin liiketoiminnassa toisella neljänneksellä koettujen haasteiden odotetaan jatkuvan vuoden toiselle puoliskolle ja parannusten näkyvän vasta vuonna 2025.

Tilauskanta:

Huhti–kesäkuussa saatujen tilausten määrä laski 0,7 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 9,0 prosenttia vertailukaudesta. Saatujen tilausten määrä nousi Infrassa ja Digitaalisissa ratkaisuissa ja laski Talossa ja Ruotsissa edellisestä vuosineljänneksestä. Konsernin tilauskanta pysyi vakaana edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vertailukaudesta tilauskanta laski 7,5 prosenttia ja oli 162 (175) miljoonaa euroa.

Kovenanteista huolissaan olleille

Sitowisella on rahoittajiensa kanssa rahoitussopimus, joka on tehty vuonna 2021 ja jota myöhemmin 2023 helmikuussa jatkettiin. Sopimus on voimassa maaliskuuhun 2026 saakka. Yhtiö huolehtii aktiivisesti vakavaraisuudestaan sekä ylläpitää aktiivista keskusteluyhteyttä rahoittajiinsa. Katsauskaudella Sitowise sopi rahoittajiensa kanssa väliaikaisista muutoksista lainojensa kovenanttiehtoihin.

9 tykkäystä