Smart Eye - King of automotive’s Interior Sensing AI?

Jos nuo myynnit olisi kiinaan, niin ei Smartin edustaja varmaan olisi mainostanut samoja katteita kuin Seeingin toimari, Arimatin puhelussa…

Kiinasta itselläni tulee mieleen pienemmät katteet ja pelko kopionnista.

5 tykkäystä

Tätähän joku vieraista painotti. Onhan se kopionti muutenkin mahdollista ilman kauppaa.

2 tykkäystä

Vaikka joku kiinalainen pulju onnistuisi kopioimaan tuotteen, heidän pitäisi vakuuttaa lisäksi Tier1/OEM-poppoo saadakseen markkinaosuutta itselleen. Kiinan sisällä se voi onnistuakin, mutta jotenkin luulen että se olisi tahmeaa kaikkialla muualla maailmassa kiinalaisen teknologian ylle syntyneen stigman vuoksi. Ehkä tarkoititkin juuri Kiinan sisäisen markkinaosuuden menettämistä kopioivalle firmalle?

10 tykkäystä

Kiinalla on todella huono maine Australiassa ja sitä käytetään vähän kuin ilkkumisena. Vähän kuin miten Venäjästä puhutaan Suomessa eli “Suomi Eye’n tuotetta käytetään lähinnä Ladassa” -tasoa.

12 tykkäystä

Tää on Smart inside (Näin itse käsittänyt. Lisäys jälkikäteen: Ainakin polestar 3 on hyvin suurella todennäköisyydellä.). :slight_smile:

https://www.polestar.com/global/press/press-release/polestar-wins-insider-s-car-of-the-year-award-for-2020#dialog

Noh sinällään Smartin osuus koko auton kokemuksesta on aika pieni, mutta kuitenkin :slight_smile:

Käyttöjärjestelmänä Android

The 2 retains the 1’s good looks and Polestar’s overall corporate fascia, but it’s shorter in length and stockier in stance. It’s a sedan with back seats and a usable trunk. It runs the Android operating system natively. It’s set up to be far more consumer-friendly.

Mahdollinen kamera on ympyröity punaisella (2021 polestar 2)?

image

On tehty Volvon käyttämälle SPA-alustalle (alusta versio 1 tai 2). Oletan, että SPA2-alustan on Smart voittanut volvolta ja syksyllä 2021 tulee tuolta alustalta ensimmäinen Smart inside autona XC90.

Volvo Cars believes that distraction should also be addressed via in-car cameras and other sensors that monitor the driver. With such technologies, if a clearly distracted (or intoxicated) driver does not respond to warning signals and risks a serious, potentially lethal accident, the car could intervene.

Volvo Cars plans to start introducing these cameras on the next generation of Volvo’s scalable SPA2 vehicle platform.

Tässäkin se hauska juttu, että Volvo itse kommunikoinnissaan liittää DMS-kameratekniikan tiettyyn PLATFORMIIN. Tästähän on käyty keskustelua. Tämä puoltaisi sitä, että Smartinkin kommunikointi “platformeista” pitää kutinsa täsmälleen. Samalla logiikalla esim BMW:n CLAR-alustalla on Smart kaikissa malleissa (X3,X4,X5,X6,X7, 3 ser, 4 ser, 5 ser, 6 ser, 7 ser, 8 ser, Z4, ehkä ix3).

Lisäyksenä polestariin, mistä tähän päädyin on tuo visuaalinen havainto. Verrattuna tähän videoon kohtaan 5:40

Sekä tämä Smartin twiitti. Precent on Polestar 3, mutta näyttäisi että mahdollisesti samanlainen mötikkä on ikkunalla tossa kakkosessa?

Tässä nettikuva polestar 2 interior. Onko tossa sama mötikkä? Vai muu mötikkä?

Noh joka tapauksessa Polestar 3 on ainakin HYVIN todennäköisesti Smartin softa.

44 tykkäystä

Koska meillä kuitenkin oli jo aiemmin design winneihin perustuva projektio tulevan liikevaihdon koosta, aiheutuuko tästä jotain olennaisia muutoksia ennusteisiin koskien aiemmin ennustettua kokoa?

Äkkiä en näkisi, miksi näin olisi. Varmuuden ja jatkuvuuden tunnetta tästä saanee.

Niin mietinkin. Täällä on mielestäni puhuttu todella paljon triviaaleista yksityiskohdista, jotka eivät muuta casea.

2 tykkäystä

Ei mielestäni. Vaan pointti lähinnä se, että kun OEM:t itsekin kommunikoivat DMS:n olevan sidottuna platformiin niin se vain vahvistaa sitä, mitä Smart kommunikoi. Ja antaa koko ajatukselle lisää luotettavuutta. Eli että yksi design win platformilta laajenee pääsääntöisesti koko platformille.

Kun nuo see-pojat ovat huudelleet netissä vähän toisenlaista Smartin design winneistä ym.

11 tykkäystä

Nordnetin suomalaisten asiakkaiden netto-ostetuimmat ulkomaiset osakkeet. Paljonkohan mahtaa suomalaista omistusta jo löytyä Smartin omistajarekisteristä :smile:

29 tykkäystä

It seems that Colin is saying some nice words about Smarteye :thinking:

7 tykkäystä

linkkarin puolelta kommentti samasta aiheesta. En osaa sanoa onko kyseinen siru kellä kaikilla DMS-käytössä mutta ainakin smart on yhteistyössä näiden kans.

7 tykkäystä

Tässähän meillä on hieno esimerkki, kuinka DMS toimittajan HW-agnostisuus on suuri etu jos siruvalmistajien joukosta joku pääsee yllättämään ja tekemään erityisen ylivertaisen tuotteen (kuten nyt näyttäisi tapahtuneen). OmniVision taisi kehuskella aiemmin olevansa ainoa siruvalmistaja, jonka tuote pystyy tallentamaan RGB+IR kuvaa yhdellä sensorilla, laskien siten oleellisesti DMS kustannuksia. Aiemmin on nostettu myös DMS:n virrankulutusta merkittävänä tekijänä ja kun OmniVision näyttäisi olevan tälläkin saralla kärkitekijöitä, ei ole pahaksi Smartille olla ollut jo ennestään yhteistyökuvioissa näiden kanssa!

En muuten ihmettele jos autovalmistajat ovat vitkutelleen DMS-ratkaisujen kilpailutusten kanssa, kun ilmeisesti rauta ei ole ollut lähelläkään kypsää tai edes kohtuullisen suorituskykyistä niiden toteuttamiseksi. Tämä OAX8000 olisi siis oikeasti vasta ensimmäisiä DMS:lle sopivaksi tehtyjä siruja:

“Most DMS processors on the market today are not dedicated to this application, requiring added circuitry to perform other system functions that consumes more power, occupies more board space and doesn’t allow room for on-chip SDRAM,” said Brian Pluckebaum, automotive product marketing manager at OmniVision.

Kuinkahan kauan menee että tämä siru (ja tulevatkin DMS-ASICit) saadaan mukaan kilpailemaan Design Wineistä? Jos tällä sirulla päästään täyttämään OEMien patoutuneita odotuksia kohtuullisesta DMS-raudasta, niin ketsuppipullo voi aueta Design Winienkin kanssa.

PS. Onhan tuollainen 1 watin kulutus 1,1 biljoonan (eng. trillion) laskutoimituksen sekuntivauhdille aivan uskomattoman vähän kuuloista, hurjaa tämä teknologia.

E: Huomionarvoista myös, että OAX8000 mainitaan olevan optimoitu “entry-level” DMS:ille. Eli tulkintani mukaan niille low/mid-end autoille, joihin DMS saadaan viimeisenä ja joihin liittyviä Design Winejä oletettavasti on jaettu myös vähiten → se suurin nippu DMS kilpailutuksia budjettiluokkaan saattaisi vasta aueta tällaisten hw-ratkaisujen saapuessa markkinoille.

35 tykkäystä

Tsekkasin kuka meidän industry experttiä seuraa twitterissä. SEE ja Smart fanipojat lähinnä :slight_smile: Löysin vain kaksi selvää ”industrykaveria”: veoneerin inssi ja qualcomin markkinointi manageri. Ei kummoista seurantaa siis… Alkaa vaikuttaa ostetulta mainokselta. Olisi ollut huolestuttavaa jos tärkeitä kavereita olisi seurannut colinin twiittausta, sillä kun valheita toistaa tarpeeksi usein ne muuttuu todeksi (vrt. See-pojat)…

Linkedinistä ei taida pystyä katsomaan kontakteja? SEE:n toimari on myös kova kaveri tykkäämään eri LinkedIn postauksista, telegramissa niistä(kin) vihjeistä sitte jauhetaan.

Nyt on tärkeää että ei rakastu tähän caseen, jotta osakkeen voi hylätä jos sellaista tarvetta ilmenee.

13 tykkäystä

Pari esimerkkiä SEYE / OV yhteistyöstä kolmen vuoden ajalta:

2018:

2020:

On varmasti tiivis yhteistyö OV:n kanssa. Mielenkiintoista katsoa tuoko CES mitään uutisia näiden firmojen osalta.

16 tykkäystä

DMS tuntuu olevan sektori, jossa kaikki makaa kaikkien kanssa: https://www.seeingmachines.com/wp-content/uploads/2021/01/SEE-RNS-OVT-Agreement-to-license-Occula-FINAL-06-01-21.pdf

5 tykkäystä

It appears that way. Seems SEE have been working with Omnivision for 5 years and have now together produced a worlds first. SEYE are working on a in car video conference system with Omnivision apparently.

1 tykkäys

Toi HW vs SW juttu mistä jatkuvasti väännetään ei ole välttämättä niin yksinkertainen juttu. SM käyttää FPGA-chippiä ja nyt vissiin tulossa myös ASIC. Jo FPGA on n. 10-20x nopeampi / energiatehokkaampi suhteessa normaaliin (arm/x86/gpu) käytettyyn euroon chipissä vaikka Smartillakin softa optimoitu toimimaan esim Nvidian platalla. Isoissa tuotantomäärissä FPGA:n käyttö saattaa muodostua oikeasti isoksi kustannussäästöksi. Sähkönkulutuksen en usko olevan deal breaker koska todennäköisesti määrät ovat suurimmillaankin vain kymmeniä watteja. Operatiivisesti fpga:n kehitys on kalliimpaa kuin pelkän softaratkaisun. Asicin todella paljon kalliimpaa.

Syitä käyttää FPGA:n eduista huolimatta softaa autovalmistajille:

  1. Autovalmistajia ei kiinnosta optimoida tällaista asiaa kustannusnäkökulmasta (liian pieni optimoitavaksi?).
  2. Non-fpga -järjestelmälle on helpompi ajaa softapäivityksiä, asicille ei voi niitä kai ajaa ollenkaan
  3. Dms joka ajetaan ohjelmana auton käyttöjärjestelmässä on helpompi integroida auton muihin ominaisuuksiin ja virhekoodeihin kuin hardisratkaisu.
  4. Smartin softa on niin paljon kevyempi suhteessa muihin että se on kilpailukykyinen ilman että kehitetään fpga-chippiä. (Spekulaatiota)
  5. Smartin ratkaisu vaikuttaa joistain muista syistä autovalmistajille paremmalta kuin kilpailijoiden. (Spekulaatiota)

Spekulaatiota eli suomeksi arvaus.

10 tykkäystä

Eka?

Eipä tuossa mitään uutta taida olla. Huono tuote only for China.

7 tykkäystä

Eipä mitään uutta tai mielenkiintoista tässä Smartin tiedotteessa.

SEEn tiedote sen sijaan tuli hieman puskista ja tuntuisi ravistelevan asetelmia. Google ei löytänyt eilen etsiessäni mitään yhteyttä Seeing Machinesin ja OmniVisionin välillä, mutta ilmeisesti sieltä vain löytyykin 5 vuotta yhteistyötä taustalta. SEE on nyt siis lisensoinut softansa OmniVisionin uudelle sirulle, mikä tarkoittanee sitä että ovat työskennelleet sen parissa jo hyvissä ajoin ja ovat heti valmiita tarjoamaan siru + softa -pakettia tier-ykkösille.

Itselleni polttavin kysymys on nyt, mikä on Smart Eyen tila tämän suhteen, ovatko jo päässeet optimoimaan softaansa samalla sirulle, ja tulevatko julkaisemaan tiedon oman softansa lisensoinnista sirulle? Oma perstuntuma olisi että tuo siru kuitenkin on merkittävä harppaus eteenpäin DMS-raudan saralla, jolloin OEMit voisivat painottaa valinnoissaan sitä ja poimivat sitten vain algoritmin joka vain tulee sirun mukana. Tähän olisi miellyttävää saada ammattimasempaa näkemystä, kuinka merkittävä tämä ASIC on, etenkin OEMien näkökulmasta. @lee2sos hieman kääntäen jo aloittikin, haluan hieman haastaa ajatuksiasi FPGA:n suosimisesta ASICin yli:

Tämä on vain lainaus Wikipediasta, ilman lähdeviitettä, mutta ehdottaisi asian olevan juuri päinvastoin:

For smaller designs or lower production volumes, FPGAs may be more cost-effective than an ASIC design, even in production. The non-recurring engineering (NRE) cost of an ASIC can run into the millions of dollars. Therefore, device manufacturers typically prefer FPGAs for prototyping and devices with low production volume and ASICs for very large production volumes where NRE costs can be amortized across many devices.

Tutustun itse nyt vasta tarkemmin FPGA ja ASIC -siruihin, joten esitän vastaväitteitä sinänsä olemattomalla tietopohjalla:

  1. Olen ymmärtänyt että autonvalmistajat tilaavat DMS-ratkaisun pakettina tier-1 toimittajalta, esim. Veoneerilta. Veoneer ottaa vastaan OEMien tarpeet ja vaatimukset, minkä jälkeen kokoavat tarjouksen. Veoneer voi tässä vaiheessa tarjota halvempaa(?) ei-ASIC-pohjaista ratkaisua ja ASICin päälle rakennettua ratkaisua. OEM päättää sitten kumman valitsee (jos valitsee), mutta optimointityö on todennäköisesti tehty jo tier-1 toimesta.

  2. En löytänyt äkkiseltään tietoa, miksi ASICille ei voisi ajaa päivityksiä. OmniVisionin siru näyttäisi käyttävän flash-muistia, johon ohjelmakoodi oletettavasti tallennetaan. Onko muistin uudelleen flashaaminen sitten tällaisissa järjestelmissä no-no, jolloin päivitysten tekeminen ei olisi ainakaan mielekästä?

  3. Omaa spekulaatiota tähän: Erillinen ASIC vapauttaa auton käyttöjärjestelmälle resursseja, joita DMS osana käyttöjärjestelmää vaatisi. Modulaarisuus lienee päivän sana myös autojen järjestelmissä, jolloin varsin erillisen DMS-palikan voisi kuvitella olevan mieleinen vaihtoehto OEMeille. Omnivisionin sanoin ASIC myös “reduces the board area for the engine control unit (ECU)”, en sitten tiedä miten merkittävä seikka tämä on.

Toivottavasti Smartilta saataisiin jonkinlaista kommenttia tästä ASICista vaikka CES yhteydessä.

E: Vielä disclaimer näihin kommentteihin, kuten @KalleH aiheesta oikein muistutti:

Tämä pitää lukea niin että vastuu siirtyy lukijalle.

13 tykkäystä

Fpga on kallis suhteessa asicciin mutta suhteessa geneerisiin siruihin joita puhdas softaratkaisu käyttää (gpu, x86, arm) edullisempi. Fpga on vähän kuin välivaihe asicin ja täysin geneerisen sirun välillä. (Käsittääkseni)

Asicit perustuvat sille että ohjelmakoodi porataan suoraan sirulle jolloin ohjelman suorittaminen on todella tehokasta ja nopeaa. En ole itsekään asiantuntija tässä mutta käsittääkseni tuota logiikkaa ei voi muuttaa ainakaan kovin paljoa. Ehkä hienosäätö on mahdollista.

Olen samaa mieltä että smartin kommentti hardware ratkaisuun olisi hyvästä. Kaikissa ratkaisuissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

6 tykkäystä