Solidium - Valtion omat salkunhoitajat ylituottoa metsästämässä

Huomasin että haulla ei löytynyt ollenkaan ketjua Solidiumille joka hallitsee kuitenkin pääosaa valtion merkittävästä osakevarallisuudesta.
Solidiumin portfolion arvo on tällä hetkellä yli yhdeksän miljardia ja jakaantuu seuraavasti.


Virallisestihan Solidium on poliittisesti riippumaton organisaatio joka toimii oman strategiansa mukaan jossa on tavoite pitkäjänteisesti kasvattaa omistusten arvoa.

Laitetaan vielä pari kuvakaappausta Solidiumin sivuilta jatkeeksi jos Solidiumin toimintaympäristö ei ole tuttu ja viimeisenä tuottograafi viideltä vuodelta :roll_eyes:.


26 tykkäystä

Mitä mieltä Solidiumin ilmoituksesta myydä Sampoa? Pidän vähän kummallisena. “Solidium käyttää Osakemyynnistä saatavat varat pääasiassa pääoman palautukseen valtiolle ja yleisiin rahoitustarpeisiin.”.

Kas kun ei johdon bonareihin. Elleivät nämä mene Sampolle, niin varmaan valuvat ulkomaille.

4 tykkäystä

No tuota, nykyhallitus pyörittää ”suhteellisen” alijäämäistä taloutta… Sen rahoittaminen valtion omaisuuden myynnillä tuntuu yksinkertaisesti käsittämättömältä…
Rahoitetaanko tällä artistien jo kerran poistettu ja sittenmin palautettu tuki?

11 tykkäystä

Onko tietoa, millainen valta hallituksella on Solidiumin myynteihin ja ostoihin liittyen? Eli voivatko sanella, että nyt myydään Xmilj.eurolla omaisuutta, vai jopa niin, että nyt myydään Xmilj.eurolla Sampoa?

Kiitos TJT:lle ketjun avaamisesta! Solidiumista on kyllä jäänyt itselleni huono maku omistajana. Nyt varsinkin kun valtiovalta sekaantui tähän soppaan poliittisella päätöksellä siirtää SSAB omistus Solidiumilta VNK:lle niin itselle se aiheutti kuumotusta ja salkussa ei ole enää yhtään firmaa missä solidium olisi omistajana. Pandoran lipas on nyt aukaistu ja valtiolle tapahtuvat sosialisoinnit tuskin päättyvät tähän kun edellisenkin kaappauksen perustelut olivat erittäin huonoja.

2 tykkäystä

Samoin, kiitos avauksesta TJT:lle!

Solidiumin keissi ja rooli omistajana on todella mielenkiintoinen ja ainakin itselle tuo koko VNK - Solidium - suhde on vielä hieman epäselvä.

Solidiumin myyntien seuraaminen on mielestäni huolestuttavaa näin kansalaisen näkökulmasta ja kun niitä vertaa yrityksen arvoihin (vastuullisuus, avoimuus) ja tavoitteisiin, on välillä vaikea ymmärtää miksi yritys toimii kuten toimii.

1 tykkäys

Avauksessa on kuvakaappaus Solidiumin sivuilta Solidiumin strategiasta.

Solidiumin sijoituspäätökset tekee yhtiön hallitus, jolla on omistajan antama laaja toimivalta tehdä omistusyhtiöitä ja uusia sijoituksia koskevia päätöksiä.

Valtio voi lähinnä esittää toiveen kuinka paljon Solidium palauttaisi pääomaa valtion suuntaan minäkin vuonna ja Solidium joutuu sitten itse arvioimaan mistä yhtiöstä he saavat parhaan hinnan milläkin hetkellä ilman että omistusosuuden lasku saattaisi aiheuttaa sellaista vaaraa että yritys joutuu ulkomaalaisen ostotarjouksen kohteeksi.

Myyntien suhteen Solidium on ollut jopa yllättävän hyvä ajoittaja ja sijoituksista on saatu hyvä hinta myydessä poislukien viimeisin Neles kauppa.
Kyseenalaistan silti että mitä valtiovalta meinaa Solidiumilla tehdä kun muskelit ankkurisijoittajana pienenee suhteellisesti vuosi vuodelta kun osinkovirta pumpataan kokonaan ulos yhtiöstä ja yhtiöiden arvot tuppaavat nousemaan jolloin prosentuaalisen osuuden saaminen uusista yhtiöistä on lähtökohtaisesti vuosi vuodelta kalliimpaa.
Tähän kun lisää vielä sen että jos olemassa olevia omistuksiakin aletaan nyt jo ajamaan teuraalle ja niistä saatavat myyntituotot tilitetään valtiolle niin mikä virka on koko solidiumilla kun tuottavia omaisuuseriä myydään nollakorkojen aikaan?

4 tykkäystä

Kirjoitin taannoin Solidiumista artikkelin inderes.fiin puolelle ja myöhemmin kuvattiin myös video.

Solidiumin olemassaoloa haastettiin varsinkin sen ensimmäisinä vuosina ja poliittista vääntöä sen ympärillä on riittänyt. Nykyisen toimitusjohtajan Antti Mäkisen kausi on ollut seesteisempi, tai oli Neles-vääntöön asti.

Mäkisen aikana Solidium on noussut useissa sen omistamissa yhtiöissä hallitukseen ja näin ikään kuin tiivistänyt otettaan niistä. Suomalaista omistajuutta se on vahvistanut tai puolustanut silmiinpistävimmin Nokiassa ja Nokian Renkaissa.

Solidium on lyönyt sinettinsä myös moneen suureen yritysjärjestelyyn viime vuosina: Metso Mineralsin ja Outotecin fuusio + Neleksen irtautuminen Metsosta, Tiedon ja EVRYn yhdistyminen, Konecranesin ja Cargotecin fuusio sekä tietenkin viimeisimpänä Valmetin ja Neleksen kimppa.

7 tykkäystä

Mäkisen Antti voisi olla todella kova vieras Inderespodiin tuloskauden jälkeen kun kiireet helpottavat. :wink:
Solidiumkin harvemmin erittäin laajasti avaa omaa toimintaansa muualla kuin vuosikertomuksissaan ja youtubestakaan ei löydy mitään materiaalia jossa Solidiumin edustaja olisi päässyt ääneen ja perustelisi Solidiumin nykyistä strategiaa.
Ylen areenastakin tuorein videomuotoinen haastattelu löytyy viiden vuoden takaa ja siinäkin otsikko on hieman ristiriidassa päivän tiedotteen pääomien allokoinnin kanssa. :smiley:

Valtion pörssiomistuksia hallinnoivan Solidiumin pääomia ei jatkossa pumpata juokseviin budjettitarpeisiin

7 tykkäystä

Itse olen pyrkinyt juuri päinvastaiseen toimintaan kun Solidium myy → osta, kun he ostavat → jää katsomoon / älä tee mitään. Omistan osakkeita näistä yhtiöistä missä Solidium osakkaana: Konecranes, Sampo, TietoEvry, jälkikasvulle ostanut Kemiraa ja valtioneuvoston kanslian vajaa 40% omistamaa Nestettä on itsellä sekä jälkikasvulla. Olisi ollut hyvä avata tuota miksi tuollainen Sampo määrä piti juuri nyt laittaa lihoiksi ja mitä ne käyttötarkoitukset siis olivatkaan…? sellaista ympyränmuotoista tekstiä taas joka ei tarkoita yhtään mitään konkreettista.

Hyvä että Solidiumille avattiin oma ketju, se on kuitenkin merkittävä peluri Helsingin pörssissä. Olen itse alkanut seuraamaan yhtiötä jollain tasolla Mäkisen aikana, ja sen innoittama tässä omia maallikon ajatuksia.

On hyvä että Solidiumia seurataan ja kritisoidaan, mutta mielestäni välillä se saa aiheettakin lokaa niskaansa ja on historiansa aikana onnistunut vähintäänkin kohtuullisesti. Moni myös kritisoi firmaa ehkä senkin takia, että ei haluta valtion touhuavan pörsissä ja näkee kaiken valtion omistuksen vääränä ja tehottomana. Nämä perustelut toki ymmärrän. Pitää kuitenkin muistaa, että omistukset tulevat pitkälti historiasta, ja pitihän niille jotain tehdä.

Perustettaessa idea oli kai viedä finanssisijoitukset pois politiikasta asiantuntijoiden käsiin, missä kai ainakin jollain tasolla onnistuttu. Toki Talvivaarat ja SSAB:t eivät tästä kerro, mutta tästä ei kai voi firman johtoa syyttää. Itse pidän tärkeänä, että Suomessa on Solidiumin kaltainen vahva ankkuriomistaja, mutta tämä toki vain oma mielipiteeni ja poliittinen kysymys.

Sammon viimeaikaiset myynnit ovat pistäneet silmään ehkä vähän outoina, mutta en toisaalta lähde omalla track recordillani uskalla lähteä barrikadeille. Telioiden myynnit ja muiden omistusten kotimaisuuden puolustamisesta, sekä salkkuyhtiöiden tukemisesta voin antaa pisteet. Toki mukana on huonoja myyntejä ja outojakin ratkaisuja.

Ennen periaatteena oli kai, että osinko maksetaan kokonaisuudessaan (miinus kulut) valtiolle, ja osakemyyntien tuloilla piti ostaa uusia osakkeita. Mielestäni ihan hyvä periaate, toivotaan että olet väärässä.

Tämä oli huono kauppa, jos mieltää Solidiumin perinteiseksi sijoitusyhtiöksi, mutta kun miettii sen tehtävää, muuttuu asia päinvastaiseksi. Kaiken sanahelinän jälkeen Solidiumin rooli on pitää yritysten pääkonttorit koivun ja tähden alla. Myymällä Nelekset halvalla Valmetille, josta Solidium omistaa n.10%, vapautti se pääomaa muihin hankkeisiin ja sai Nelekselle uuden kotimaisen pääomistajan.

Myymällä oikeampaan hintaan, olisi Valmetin ollut vaikeampi taistella Alfa Lavalin valtaus yritystä vastaan. Neleksen ollessa pörssissä olisi ollut selvästi haastavampaa perustella miksi myydä Valmetille, jos ulkomainen tarjoaja maksaa enemmän. Solidiumissa kuitenkin varmasti osattiin ennakoida, että Nelesille riittää kosijoita.

Lisäkaneettina pitää muistaa, että EU:ssa valtiontuet on kielletty. Myymällä alihintaan osuuden Nelesistä, mahdollistettiin Valmetille kyky puolustaa omistusta ja hankkia Neles. Käytännössä tämä oli epäsuora valtiontuki. Niiden hankittujen osakkeiden keskihinta ei taida olla Valmetille kovin korkea, vaikka niitä ostettiin pörssistä yli Lavalin tarjoushinnan. Se myynti hinnassa mentetyt kymmenet miljoonat ovat tulleet Solidiumille takaisin jo Valmetin kurssinousun myötä, vaikka Neles ei siihen toki ole ainoa syy.

Pitää vielä todeta, että vaikka Solidiumista syntyy puhetta ja mielipitetiä, on se vain murto-osa valtion osakevarallisuudesta. Pelkät Nesteen osakkeet taitavat jo kirkkaasti ohittaa koko Solidiumin salkun.

8 tykkäystä

Tehoton parkkipaikka valtion osakkeille. 13 henkilöä pyörittää 12 osakkeen salkkua.
Henkilöstökulut 2,5 miljoonaa EUR.

Saiskos edullisemmin jos antais koko homman pankkiiriliikkeen hoidettavaksi?

4 tykkäystä

Siirrän tänne parempaan paikkaan…

Olisi kyllä erittäin mielenkiintoista tietää että miten voi henkilöstökulut olla tätä luokkaa. Ylipäätään, onko 13 henkilöä oikeesti tarvittava määrä tuohon hommaan ja vastaako palkkaus lähes 200te / v työn haastavuutta?

Joskus näin maallikkona tuntuu, että valtion hommissa olisi paikoitellen paljonkin tehostettavaa kulurakenteissa.

9 tykkäystä

https://www.solidium.fi/fi/julkaisut-ja-media/tiedotteet/1/tiedote/anora-group-oyj-n-osakkeet-siirtyvat-solidium-oy-lle/

Solidiumin salkunhoitajille lisää hommaa kun Anora aka ex-Altia Solidiumin hallinnoitavaksi.
Hallinoitava varallisuus nousee täten vajaaseen yhdeksään miljardiin.

Solidiumin toimitusjohtaja vaihtuu

www.solidium.fi/fi/julkaisut-ja-media/tiedotteet/1/tiedote/solidiumin-toimitusjohtaja-vaihtuu/

“Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen jättää yhtiön toimitusjohtajan tehtävät 31. toukokuuta 2022.”

“Solidium aloittaa välittömästi uuden toimitusjohtajan haun.”

5 tykkäystä

Solidiumin toimari Antti Mäkinen tulee mulle ensi tiistaina haastikseen. Ei mikään ROASTi siis, vaan ihan haastis haastis. :sweat_smile:

Herääkö täällä Antille kysymyksiä? Kuvataan meidän Villen kanssa tallenne ja pyritään julkaisemaan se sitten lähiaikoina.

11 tykkäystä

Kysymyksiä varmasti riittää, itselle tulee mieleen ainakin:

Valtion rooli vihreässä transitiossa, aikooko Solidium priorisoida ns ”vihreitä arvoja” taloudellisen edun yli? Ja tätän ohjata markkinaa kohti vihreää siirtymää, vai pelaako se puhtaasti kapitalistina toimijana.

5 tykkäystä

Mitä lisäarvoa tuo valtion yhtiö jossa 13 hengen työpaikan työvoimakulut on n .12 miljoonaa veronmaksajalle? Voisiko Solidiumin listata tai vaikka realisoida omaisuus ja jakaa se niille kenelle se kuuluu eli veronmaksajille?

6 tykkäystä

Suomen valtiolla on strategisia ja ei-strategisia osakeomistuksia, joista jälkimmäiset Solidiumin hanskassa. Tämä jako on paikoin vaikeasti avautuva. On helppo ymmärtää, että esimerkiksi tärkeät energiayhtiöt Fortum ja Neste luetaan ensin mainittuihin huoltovarmuus- yms. muista syistä. Mutta yhtä lailla avainasemassa ovat ei-strategisiksi luokitellut Elisa ja Nokia, jotka tietoverkkojensa kautta ovat avainasemassa nyky-yhteiskunnan toiminnassa. Tähän selvyyttä?

Toiseksi vaikuttaako Solidium taustalla, jotta sen omistamat yhtiöt kehittyvät ja kukoistavat? Esimerkiksi Solidiumin omistaman Kemiran kurssi on uppomörninyt samalla tasolla ainakin viimeiset 10 vuotta, joka joidenkin mielestä kuvaa myös yhtiön menoa.

Jokin aika sitten Solidium myi ison Sampo-potin. Tuleeko lisää myyntejä? Jos ei tai kyllä, niin millä perusteilla?

Tekisi mieli ehdottaa myös kysyttäväksi, miksi valtio omistaa periaatesyistä energiayhtiö Fortumista yli puolet, mutta periaatesyyt energiayhtiö Nesteen tapauksessa eivät oikeutakaan kuin onko noin 1/3 omistukseen. Mutta ei taida tämä olla Solidiumin näpeissä?

Monen Solidiumin omistuksen ymmärtää jonkin kansallisen tärkeysedun kautta, mutta mikä on syynä omistaa esim. TietoEvryä?

3 tykkäystä