Solwers - Kasvua yrityskaupoilla

Selkeästi Petrin odotusten yli :green_circle:
Kasvua tuli hyvin yrityskauppojen kautta. :green_circle:
Kannattavuus-% alle viime vuoden pääsiäisen ja hiljaisen alkuvuoden takia. :yellow_circle:

Markkinan piristymistä havaittu jo maaliskuussa ja Ruotsissa parempaa kuin Suomessa :eyes:

Liikevaihdon kasvua vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Avainluvut

Solwers konserni Q1/2024 Q1/2023
Tuhat EUR

Liikevaihto 19 221 16 210
Liikevaihdon kasvu-% 18,6 % 4,3 %

EBITDA 1 785 2 171
EBITDA-% 9,3 % 13,4 %

EBITA 1 531 1 937
EBITA-% 8,0 % 12,0 %

EBIT 906 1 418
EBIT-% 4,7 % 8,7 %

Henkilöstö, keskiarvo 704 589
Henkilöstö, Q1 lopussa 698 595

Omavaraisuusaste, % 44,8 % 47,5 %

Ennusteet 16,0M€, toteuma 19,2M€
EBITA 1,3M€ (8,2%) vs 1,5M€ (8,2%)

Katsausta avattu KL:ssä hieman lisääkin

5 tykkäystä

Hyvin tiivistetty - tässä vielä aamun ensikommentit Solwers Q1’24-pikakommentti: Kausiluonteisuus odotuksiamme vähäisempää - Inderes

Viimeistään maanantaina on sitten tarjolla tuoretta yhtiörapsaa

6 tykkäystä

Petri on ollut reipas poika ja tänään sunnuntaina on viimeistellyt tuoreen yhtiöraportin Solwersista. :slight_smile: :gem:

Solwersin perjantaina julkaiseman Q1-liiketoimintakatsauksen operatiiviset rivit ylittivät ennusteemme tuntuvasti. Arvioimme kuitenkin pääasiallisen ajurin olleen ennakoimaamme selvästi maltillisempi kausiluonteisuus ensimmäisellä neljänneksellä. Kokonaisuutena kysyntätilanne vaikuttaa kehittyneen pitkälti odotuksiemme mukaisesti ja tätä heijastellen emme ole tehneet ennustemuutoksia. Siten toistamme 5,0 euron tavoitehintamme ja Osta-suosituksemme. Hiljattain julkaisemamme ja edelleen ajankohtainen laaja raportti Solwersista on vapaasti luettavissa tästä linkistä.

5 tykkäystä

Ansioitunutta historiaa mukaan Solwersin tulevaisuuden matkaan :cowboy_hat_face:

Solwers Oyj: Siren Arkkitehdit liittyy Solwersiin

Solwers Oyj, Lehdistötiedote 4.7.2024 klo 14.00

Solwers vahvistaa konserniaan arkkitehtuuriosaamisella. Konsernin tytäryhtiö Arkkitehtitoimisto Davidsson Tarkela Oy on on tänään allekirjoittanut sopimuksen historialtaan Suomen vanhimman arkkitehtitoimiston, Siren Arkkitehdit Oy:n koko osakekannan ostamiseksi. Siren Arkkitehtien liikevaihto tilikaudella 1.3.2023-29.2.2024 oli 1,75 miljoonaa euroa (1,74) oikaistun liikevoittomarginaalin ollessa 13,5 % (14,4 %). Yhtiö työllistää yhteensä 18 osaajaa ja se raportoidaan osana Solwers-konsernia 1.7.2024 alkaen.

Osakekauppa ei aiheuta muutoksia Siren Arkkitehtien toimintaan, vaan työ jatkuu toistaiseksi entiseen malliin itsenäisenä yksikkönä Jukka Sirenin johdolla.

Siren Arkkitehtien historia juontaa juurensa vuoteen 1925, jolloin J.S. Sirén voitti Eduskuntatalon suunnittelukilpailun. Vuosikymmenten aikana yritys on suunnitellut tunnettuja maamerkkeä niin Suomessa kuin maailmallakin, mukaan lukien Graniittitalon ja Ympyrätalon ja Helsingissä, Lahden konserttitalon ja Baghdadin kongressikeskuksen Irakissa. Suunnittelureferenssesistä löytyy lukuisia asuin- ja toimistorakennuksia, oppilaitoksia, liikuntarakennuksia, peruskorjauksia ja asemakaavoituksia.

“Olemme iloisia saadessamme konserniin lisää vahvaa arvokiinteistöjen ja vaativien uudiskohteiden suunnitteluosaamista merkittävillä referensseillä”, toteaa Leif Sebbas, Solwers Oyj:n hallituksen puheenjohtaja.

Osa maksusta tuttuun tapaan omilla osakkeilla ja tässä tapauksessa 9kk myyntirajoitteella.

7 tykkäystä

Tässä on Tommin ja Paulin kommentit Solwersin pikkuisesta yritysostosta. :slight_smile:

Suhtaudumme pieneen yritysjärjestelyyn lähtökohtaisesti positiivisesti, sillä ostokohde vaikuttaa laadukkaalta ja pidämme Solwersin tuhtien kassavarojen sijoittamista yhtiön strategian mukaisiin yritysostoihin myös pääoman käytön tehokkuuden kannalta järkevänä. Kauppahintaa ei julkistettu, mutta luotamme sen olleen maltillinen Solwersin strategian ja aiempien yritysostojen valossa. Tulemme huomioimaan yritysoston ennusteissamme seuraavan yhtiöraportin yhteydessä, mutta pienen yritysjärjestelyn vaikutus konsernin liikevaihtoon ja liikevoittoon jää muutamaan prosenttiin.

1 tykkäys

Ruotsista lisää osaamista WiseGate AB:n alle :+1:

Solwers vahvistaa läsnäoloaan Ruotsissa - Spectra Consult yhdistää voimansa WiseGate AB:n kanssa

Solwers Oyj, Lehdistötiedote, 19.8.2024 klo 14.00

Solwers Oyj vahvistaa asemaansa Ruotsissa. Solwersin tytäryhtiö WiseGate AB on tänään allekirjoittanut sopimuksen kaikkien Spectra Consult AB:n osakkeiden hankkimisesta. Yhtiö raportoidaan osana Solwers-konsernia alkaen 1.8.2024.

Vuonna 2019 perustettu Spectra Consultilla on toimistot Skövdessä ja Åmålissa, työllistäen noin 20 kokenutta konsulttia, joista osa toimii alihankkijoina. Yritys keskittyy suunnitteluun ja valvontaan sähkö-, telekommunikaatio- ja turvallisuusaloilla. Asiakkaat toimivat pääasiassa sähkövoiman, maanpuolustuksen, infrastruktuurin ja julkisten siivilirakennusten aloilla. Yrityksen liikevaihto vuonna 2023 oli 19,9 (14,7) miljoonaa Ruotsin kruunua ja EBIT 16,3% (15,9).

“Olemme seuranneet Spectra Consultin kehitystä jo pitkään. WiseGatella on laaja verkosto sekä toimittajia että asiakkaita, jotka hyötyvät Spectra Consultin hankinnasta”, sanoo Michael Augustsson, WiseGate AB:n perustajajäsen ja markkinointijohtaja.

Osa kauppahinnasta on sovittu suoritettavaksi Solwers Oyj:n osakkeilla.

Osakeanti toteutetaan Solwers Oyj:n yhtiökokouksen 25.4.2024 hallitukselle antaman valtuutuksen nojalla. Osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poikkeamiselle on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy, koska suunnattu osakeanti liittyy yhtiön kasvustrategian mukaiseen yritysjärjestelyyn.

Osakkeiden merkintähinta on 3,53 euroa osakkeelta, joka on volyymipainotettu keskihinta Solwers Oyj:n osakkeen noteerauksesta First North Growth Market -markkinapaikalla kuukauden ajalta ennen yrityskauppaa. Myyjille suunnattavien uusien osakkeiden lukumäärä on 62 471 osaketta, vastaten noin 0,6 prosenttia koko osakekannasta. Uusien osakkeiden rekisteröinnin odotetaan tapahtuvan syyskuun 2024 aikana

5 tykkäystä

Nykyisellä kurssitasolla ei kannattaisi maksaa yritysostoja osakkeilla, edes osittain.

Tästä samaa mieltä, nykyinen kurssitaso ja tase puoltaisi ennemmin omien ostoja ja käteisen käyttöä yritysostoihin.

Onneksi tuo kuitenkin on osuudeltaan oletettuun kauppahintaan suht maltillinen osa, 220t€ osakkeina ja loput oletettavasti käteisellä tai tuottosidonnaisilla osuuksilla myöhemmin. Tätä ei julkaistu tiedotteissa.

Liikevaihto 19,9M SEK eli n. 1,7M€ ja EBIT 3,2M SEK eli n 0,3M€.

Kokonaiskauppasumma olisi hatusta otettuna n. 1M€ luokkaa riippuen muista vastuista, joten 20% osakkeina sitouttamaan myyjiä lienee ihan ok.
@Tommi_Saarinen ja @Pauli_Lohi voinee ottaa paremmin kantaa kertoimiin :slight_smile:

tervetuloa takaisin :wave: katselin tuolta edelliseltä Siren Arkkitehtien kommenteista näköjään tuuraajien tietoja
Siellä myös nuo kertoimet mainittu ja aloin myös arvioimaan hieman korkeampaa kokonaislukemaa.

5 tykkäystä

Joo tää oman osakkeen käyttäminen nykyisellä valuaatiolla on vähän kakspiippunen juttu, kun matalan arvostuksen takia osakkeita ei kannattaisi käyttää. Toisaalta osakkeiden käyttämistä puoltaa niiden sitouttamisvaikutus, joskin nyt lock-upit ovat vain 12 kk:lle. Toisaalta nyt maksetaan vain reilu 200k osakkeilla, eli 0,06 % Solwersin koko osakekannasta eli puhutaan aika pienestä summasta.

@kettunen mä oon palannut lomalta, joten mä lasken :smiley: Lasken kuitenkin historiallisilla (noin 5-6,5x) arvostuskertoimilla hieman korkeampaa kauppasummaa.

3 tykkäystä

Tässä on Petrin kommentit Solwersin tuoreesta ostoksesta. :slight_smile:

Yritysjärjestelyssä Solwersin tytäryhtiö WiseGate AB ostaa suunnitteluun ja valvontaan keskittyneen konsultointiyhtiön. Ostettava liiketoiminta vaikuttaa avainlukujen valossa laadukkaalta ja mielestämme se täydentää hyvin Solwers-konsernin tarjontaa.

5 tykkäystä

Kyllähän toi yhtälö edelleen toimii, että käytetään omaa osaketta jonka arvostus on ev/ebit 11 ja ostetaan firmoja ev/ebit 5.5 kertoimella.

3 tykkäystä

Mitäs markkina koittaa nyt kertoa Solwerssin tilanteesta? Kurssi laskenut kohtuullisen voimakkaasta viime aikoina ja arvostus ei näytä nykyisillä ennusteilla ollenkaan pahalta (P/E-luku n 10). Vai onko siellä yksittäisiä myyjiä (firmansa Solwerssille myyneitä) kenties lockuppien loputtua, josta syntyy nyt paljon painetta? Onko näkemyksiä? Ainakin tasaisesti joku tuntuu myyvän ostolaidat puhki.

Tuoreita omistalalistauksia ei löydy sivuilta, niin ei pääse näkemään kuukausitason muutoksia.

3 tykkäystä

Samaa olen pohtinut ja en usko että markkina ennakoi jotain. Ajattelen, että lockup on ohi ja joku taho tai useampi haluaa realisoida kaupassa saamansa osakkeet nyt vaikkapa sitten lähes atl-lukemissa. Tänään näyttää vaihto isolta ja mielenkiintoista nähdä mikä taho on tarttunut tarjoiluun. Jos myyjätahoja on vain yksi, niin myyntipaine loppunee pian tällä erää. Ehkä jo loppuvuoden aikana on siirtyminen päälistalle ja kenties vastaavat ilmiöt eivät ole näin rajuja jatkossa. Itse olen ollut ostolaidalla.

1 tykkäys

Vaihto on ollut tämän osakkeen kohdalla niin mitätöntä, että markkinan kertomukseen ei kannata hirveästi luottaa. Muutaman euron kaupoilla on voinut heilutella Solwersin markkina-arvoa miljoonia ylös tai alas. Tänään toki aktiivisempaa kaupankäyntiä.

Kurssin romahdukselle kesän aikana on nähdäkseni kaksi selitystä. 1) yhtiössä muhii kunnon aikapommi ja jollain on tästä tietoa tai aavistus 2) yrityskaupassa osakkeilla “sitoutettu” taho työntää lappuja laitaan hinnasta välittämättä.

Ensi viikolla ollaan viisaampia kun q2-numerot tulevat julki.

1 tykkäys

olihan tossa esim. 21.6 päättynyt lockuppeja, silloin kurssi oli vielä 3.82. Kolmas vaihtoehto on, että tuosta puolentoista vuoden takaisesta suunnatusta annista 4.4€ hintaan merkanneet ovat kyllästyneet, tämä ehkä se todennäköisin vaihtoehto.

3 tykkäystä

Naputtelin yritysostot, osakemäärät ja lock-up jaksot yhteen listaan.
Voi olla, että jotain jäi matkasta, mutta eiköhän tuosta suurin osa löydy :slight_smile:

Pre-IPO otettu olikohan 2022 vuosikertomuksesta, niiden kk/vuosi myös sen osakeantilistan mukaan.

Establish Engineering osalta ainakin olisi juuri vapautunut 55k lappua.
ELE ja Lukkaroinen myös suht sopivalla määrällä olleet vapaita myymään.

Nyt kolmeen päivään on ollut n 100k kpl vaihto. Aiemmin muutama tuhat per päivä. Eli jos jompikumpi jälkimmäisistä, niin painetta olisi vielä muutama päivä tällä tahdilla :eyes:

8 tykkäystä

Jos liikevaihdosta puolet on kaavailtu rakennushankkeista ja toinen puolisko rakennusalan yritysten konsultoinnista (ja muista palveluista) niin vaikea nähdä että seuraavat kvartaalit erityistä riemujuhlaa Solwersillekaan olisi.

Koitin tehdä pikaista tutustumista yritykseen, mutta kävi äkkiä selväksi, että vaatii pidemmän ajan.
Ensireaktio oli, että en saanut siitä yrityksen tiukimmasta ytimestä ja sielusta kiinni. Tällaista se meillä milleniaaleilla on kun ei jakseta lukea kahta lausetta pidempää selostusta.
Kaipa tuollainen vahvasti yritysostoihin perustuva malli edellyttää tiettyä joustavuutta rönsyillä vähän sinne sun tänne.

Tavoitteenamme on kehittää ja ylläpitää erilaisia kulttuureja, jotka saavat työntekijämme viihtymään työssään, edistävät innovointia ja luovuutta sekä antavat henkilöstön oppia ja kehittää taitojaan oman alansa osaajien kanssa hallittavan kokoisissa työyhteisöissä. Kehitämme osaamista muun muassa yhteisten digitaalisten palvelujen ja kiertotaloushankkeiden kautta. Konsernin yhteiset taloushallintopalvelut ja järjestelmät mahdollistavat Solwers-yhtiöiden keskittymisen ydinosaamiseensa ja asiakastyöhön.

edit.

Kiitos! :pray:

1 tykkäys

Hyvä koonti, kiitos @kettunen

Varsin looginen selitys tosiaan olisi tuo lock-up osakkeiden aiheuttama myyntipaine. Harmillista, että noita suurimpia omistajia ei raportoida 100 suurimman osalta ja kuukausittain…

5 tykkäystä

Saat sen tuosta tuoreesta laajasta raportista Konsultointia ja konsolidaatiota - Inderes

Yhtiö ei siis ole mukana rakentamisessa itse suoraan. Toki rakentamisen alakulo vaikuttaa myös niihin markkinoihin, missä Solwers operoi. Samalla kuitenkin syytä huomioida, että Solwers ei juurikaan ole sidoksissa asuinrakentamiseen, missä se vaikein tilanne on nyt

5 tykkäystä

Tämmöinen kirjoitus tältä päivältä: ostopapereista Solwersilla suurin nousuvara, nousuvara 47,1 %.

3 tykkäystä