Solwers - Kasvua yrityskaupoilla

Tuore laaja raportti Solwersista löytyy täältä. Tehdään huomenna luonnollisesti myös video tästä, jossa sitten samoja asioita tiiviissä paketissa :slight_smile:

5 tykkäystä

Laaja raportti herättäisi enemmän luottamusta, jos edes yrityksen markkina-arvo olisi saatu oikein :grimacing:

Ihan hyvä pointti! Se on nyt korjattu. Mä mietinkin, että toivottavasti mitään ei jäänyt matkan varrelle tuossa kun excel kaatu, mutta sä bongasit sen nopeasti. Kiitos kun huomasit!

Solwers Oyj mediatiedote 9.2.2023 klo 9.30

Solwers-yhtiöiden tiimi voitti Espoon kaupungin muotoilukilpailun - konsepteja Keran rakennusosien uudelleenkäyttöön

Solwersin monialainen työryhmä voitti työllään ”Nextille Levelille” Espoon kaupungin järjestämän muotoilukilpailun, jossa etsittiin konsepteja Keran alueen rakennusmateriaalien ja -osien uudelleenkäyttöön. Voittanut ehdotus tarjoaa konseptin, jonka tavoitteena on viedä rakentamisen kiertotalous Suomen näkökulmasta seuraavalle tasolle.

Keran väistyvä teollisuushallialue tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää purettavien rakenteiden potentiaali uudisrakentamiseen. Konseptin ytimessä on Keran hallien betonisen pilari-palkkirungon ja ontelolaattojen kierrättäminen uudisrakennuksien kantavaan runkoon. Keran hallien pilari-palkkirunko muodostuu ruuduista, joita voi monistaa peräkkäin ja vierekkäin suunniteltavan tilan ehdoilla. Muodostuva tila on mahdollista jakaa uudella välipohjalla kahteen kerrokseen.

”Nextille Levelille” -tiimi hahmotteli työssään esimerkkinä Uuden sukupolven päiväkodin, joka on ympäristövaikutuksiltaan neitseellisistä raaka-aineista toteutettua päiväkotia pienempi. Uuden sukupolven päiväkodin suunnittelu perustuu modulaarisuuteen, ja päiväkodin runko olisi mahdollista rakentaa Keran hallien betonipilareista ja -palkeista, ontelolaatoista sekä ulkoseinäelementtien sisäkuorista. Päiväkoti on muodoltaan kompakti, yksinkertainen ja energiatehokas. Lämmöneristävä ulkovaippa tehdään uusilla rakenteilla, jotta rakennuksen energiatehokkuus täyttää modernit vaatimukset.

Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti toteutettu oppimisympäristö on tilaisuus näyttää lapsille millä keinoilla pyrimme tasapainoon elinympäristömme kanssa.

Työssä hyödynnettiin eri Solwers-yhtiöiden kansainvälistä asiantuntemusta. Konseptin kehittämiseen ja ideointiin osallistuivat kaikki yhdessä, arkkitehtisuunnittelusta vastasivat Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy ja Arkkitehtitoimisto Sabelström Arkitektkontor Oy, rakennetekninen osaaminen tuli Insinööritoimisto Pontek Oy:stä ja energiatehokkuuteen liittyvissä asioissa konsultoitiin ruotsalaisen Enerwex Ab:n asiantuntijoita.

Muotoilukilpailu on osa Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO-hanketta, joka rahoitetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella.

1 tykkäys

Lisää toimintaa Ruotsin puolelle :+1:

Solwers laajentaa toimintaansa Ruotsissa ostamalla rautateiden tekniseen konsultointiin erikoistuneen yhtiön

Solwers laajentaa palvelutarjontaansa rautateiden teknisen konsultoinnin alalle ja Solwers Sweden AB on tänään allekirjoittanut sopimuksen ruotsalaisen Transport Consultancy Group Nordic AB:n koko osakekannan ostamiseksi.

Vuonna 2016 perustettu Transport Consultancy Group Nordic AB toimii Tukholmassa, Ruotsissa ja työllistää 17 henkilöä. Yhtiön konsulttipalvelut keskittyvät pääasiassa projektin-, dokumentoinnin ja laadunhallintaan sekä omaisuuden hoitoon ja toimitusten varmistamiseen. Yhtiön loppuasiakkaat koostuvat pääasiassa Ruotsin valtion ja alueellista junaliikennettä harjoittavista yrityksistä sekä johtavista kansainvälisistä junavalmistajista. Yhtiön liikevaihto 07/2021–06/2022 oli 30 miljoonaa Ruotsin kruunua.

”Transport Consultancy Group Nordicin asiantuntemus ja kokemus kestävistä liikennejärjestelmistä on tervetullut lisä Solwersin palvelutarjontaan. Yhteinen asiakaskunta viime keväänä hankkimamme Establish Scheningin kanssa tukee liiketoiminnan kehittämistä. Kestävämmän liikenteen suosio on lisännyt tämäntyyppisten palvelujen kysyntää, ja Solwers pyrkii edelleen vahvistamaan ja kehittämään asiantuntemustaan tällä alalla. Hankkeet ovat pitkäkestoisia, ja liiketoiminta on suhteellisen vakaata taloustilanteesta riippumatta. Yhtiön kannattavuus on historiallisesti ollut keskipitkän aikavälin tavoitettamme korkeampi, mikä on hyvä asia”, Leif Sebbas, Solwers Oyj:n hallituksen puheenjohtaja toteaa.

”Solwersiin liittyminen antaa meille pääsyn laajaan asiantuntijaverkostoon ja potentiaalisiin hankkeisiin, joilla tuotevalikoimamme ja asiantuntemuksemme voivat vahvistaa tarjontaamme ja liiketoimintaamme entisestään. Näin voimme jatkaa kehitystämme säilyttäen samalla Transport Consultancy Group Nordic AB:n nimen ja sen mitä olemme tähän mennessä rakentaneet.”, Kristoffer Oebius, Transport Consultancy Group Nordic AB:n toimitusjohtaja ja yksi perustajista sanoo.

”Suhtaudumme erittäin myönteisesti fuusioon Solwersin kanssa. Näemme paljon mahdollisuuksia kehittyä yhdessä muiden Solwers-yhtiöiden kanssa ja jatkaa samalla toimintaamme samalla kulttuurilla ja brändillä kuin ennenkin. Näemme myös, miten asiantuntemuksemme ja työkalumme voivat edistää konsernin muita yrityksiä ja hankkeita”, Stefan Nordin, Transport Consultancy Group Nordic AB:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja toteaa.

Osakeanti kaupan maksun osana

Lisää tietoa toiminnasta:

Kauppahinnasta ei näissä tiedotteissa muuta mainintaa, kuin suunnattu anti sekä oletettavasti yrityksen hallussa olevat osakkeet :thinking:
4,83 x (81505+41220) = 592 761€

Liikevaihto ollut luokkaa 30MSEK, eli ~2,73M€.
2022 EBIT puolittunut aiemmista vuosista, jotka olleet hyvällä tasolla.


Lähde: Transport Consultancy Group Nordic AB - Bokslut & Nyckeltal


Edit:
Siellä on näköjään otettu muutama juniori hommiin, keskimääräiset palkkakulut/työntekijä laskeneet ja Vastaavasti EBIT ottanut sen verran osumaa :rofl:

5 tykkäystä

Vahva kasvu jatkui ja kannattavuus parani

Heinä-joulukuu 2022 lyhyesti

Sulkeissa esitetyt luvut viittaavat vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2021 ja ovat samaa yksikköä, jollei toisin mainita.

  • Liikevaihto oli EUR 30,2 (22,7) miljoonaa ja kasvoi 33,2 % edellisvuoden vertailukaudesta
  • EBITA oli EUR 3,4 (2,0) miljoonaa eli 11,3 (9,0) % liikevaihdosta
  • Liikevoitto (EBIT) oli EUR 2,3 (1,4) miljoonaa eli 7,6 (6,0) % liikevaihdosta
  • Joulukuussa toteutettiin suunnattu osakeanti, 1.020.000 osaketta, joilla kerättiin EUR 4,5 miljoonaa varoja ennen transaktiokuluja

Tammi-joulukuu 2022 lyhyesti

  • Liikevaihto oli EUR 62,8 (44,7) miljoonaa ja kasvoi EUR 18,1 miljoonaa eli 40,6 (36,8) %
  • EBITA vahvistui 7,2 (4,7) miljoonaan euroon mikä on 11,5 % (10,5) % liikevaihdosta
  • Liikevoitto (EBIT) oli EUR 5,1 (3,4) miljoonaa eli 8,1 (7,5) % liikevaihdosta
  • Laskutusaste oli 80,0 (82,2) %
  • Omavaraisuusaste oli 46,7 (45,2) %
  • Kasvu ja omavaraisuusaste ovat edellä ja kannattavuus on keskipitkän aikavälin tavoitteiden tasolla
  • Kasvustrategian toteutus jatkui: yritysostoja tehtiin yksi Ruotsissa ja toinen Suomessa
  • Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että osinkona maksetaan 0,073 euroa osakkeelta, eli yhteensä 723.799,89 euroa.

Liikevaihto hieman alle Inderesin ennusteen, mutta kannattavuus yli :+1:

”Solwersin hyvä tilauskanta vuoden 2023 alussa tukee liikevaihdon positiivista kehitystä. Yrityskauppamarkkina on jatkunut aktiivisena ja yritysostoja on suunniteltu jatkettavan edelleen”, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteen mukaan monipuolinen palveluvalikoima, toiminta kahdessa maassa sekä pienten projektien suuri lukumäärä tasapainottavat ja tukevat keskipitkälle aikajänteelle asetettujen tavoitteiden saavuttamista.

”Myös energiantuotantoon sekä kiertotalousprojekteihin liittyvän suunnittelutyön kysynnän odotetaan kasvavan. Odotamme liikevaihdon kasvavan ja tuloksen pysyvän hyvällä tasolla”, tiedotteessa sanotaan.

5 tykkäystä

@kettunen ehtikin päärivit kasaamaan, mutta tässä vielä ensikommentit H2-rapskasta Solwers H2-aamutulos: Odotuksiamme suurempi kannattavuusparannus | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Solwersin tuloksen webcast alkaa piakkoin ja sitä voi seurata täältä: Solwers Q4'22 ti 28.2. klo 12:00 | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

3 tykkäystä

Tässä Petriltä tuore yhtiöraportti Solwersista. :slight_smile:

Solwers julkisti tiistaina H2’22-raporttinsa, jonka kokonaiskuva taipui positiiviselle puolelle. Tämän taustalla oli odotuksiamme parempi kannattavuustaso. Olemme tehneet lähivuosien ennusteisiimme vain hyvin pieniä ennustemuutoksia.

image

https://www.inderes.fi/fi/riskituotto-suhde-taipuu-yha-vihrealle

2 tykkäystä

Antti Leinonen on kirjoitellut Solwersista (ja Relaisista).

Solwersin liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 40 prosenttia ja liikevoitto noin 50 prosenttia. Solwersin hyvä tulos ei niinkään tullut kasvun tukemana, vaan kannattavuusparannusten ansiosta. Orgaaninen kasvu oli vuonna 2022 vain noin puoli prosenttia. Toimitusjohtaja Stefan Nyströmin mukaan joissakin Solwersin yhtiöissä oli vuoden aikana pulaa projekteista, mutta pääosin tilauskanta on yhä hyvällä tasolla.

2 tykkäystä

Jotenkin tuntuu, että markkinat uinuvat taas tämän kanssa. Tulosta tulee, pääomistaja ollut ostolaidalla, kassassa hyvin rahaa yritysostoja varten. Altistus rakentamisen alhosta eniten kärsiville segmenteille hyvin maltillinen

Kannattaa muuten huomioida, että puhtaasti viimeistä riviä tuijottaessa saattaa jäädä huomiotta mitä taseessa tapahtuu. Puhummehan jatkuvasti pieniä yritysostoja tekevästä firmasta. Yhtiön poistotaso on huomattavan korkea ja se laskee tulosta muutamalla miljoonalla eurolla verrattaessa siihen kuinka paljon yhtiö käyttää rahaa aineettomiin ja aineellisiin investointeihin

6 tykkäystä

Osaakos Petri sanoa onko yleisellä tasolla kauppahinnoissa tapahtunut laskua korkojen nousun myötä? Muutamia Solwersin kauppoja tarkastelin niin myyntiä tullut suurinpiirtein ehkä 50 pinnaa kauppahinnan päälle

Viimeisimmän annin myötä kuivaa ruutia olisi nopeasti laskettuna noin kymmenisen miljoonaa, jolloin mentäisiin omavaraisuusasteen alalaitaan. Tähän päälle kassavirta ja pienehköt suunnatut annit niin myyntiä saataisiin ainakin kolmannes lisää.

2 tykkäystä

Yleisellä tasolla arvostustasot ovat mielestäni tulleet selkeästi alaspäin. Jonkin verran tässä oli viivettä pörssiin nähden, mutta nyt useammat yhtiöt ovat mielestäni todenneet, että myös listaamattomien markkinoilla on tultu realiteettien ääreen.

Kuivaa ruutia Solwersilla tosiaan on, joten siitä ei pitäisi jäädä kiinni.

2 tykkäystä

Yleensä verrokkien ilmoittaessa tuloksesta edes jonkinlaista pöhinää johonkin suuntaan on tarjolla myös alan muissa yhtiöissä. Jos en olisi muutamalla satasella seku ostanut niin päivävaihto olisi jäänyt tasaan nollaan euroon.

Hieman muutenkin mietityttää mitä markkinoilla oikein tapahtuu. Esimerkiksi Efecteä vaihdettiin kokonaisella 11 eurolla. No on se tuokin jonkinlainen päivävaihto :smile:

1 tykkäys

Kertoo myös osakkeiden likviditeetti riskeistä?
Mitä jos “vene kääntyy huonoon suuntaan” mielestäsi, pohjaan voi olla tovi

Harvalla piensijoittajalla niin paljon löytyy lappuja, etteikö niistä pääsisi kädeen käänteessä eroon tarpeen tullen. Täten pieni vaihto tulisi nähdä enemmän mahdollisuutena, koska ylilyöntejä voi tulla kumpaankin suuntaan

Mahdollisuus se on, mutta kyllä mulle on esim useasti tullut piensijoittajana realitetti vastaan että ei saa lappuja laitaan koska laitoja ei vaan ole. Tai sit maksaa 5+% spreadia.

Esim Vicitissä, Siilissä, Digiassa jne. Sama koskee myös Solwers ehdottomasti.

On noihin laitoihin joskus useampi prosentti matkaa. Ellei nyt ole jatkuvasti ostamassa ja myymässä niin ei tuo ole itseä koskaan haitannut

Ei tuolta First Northista enää sellaisia tarjouksia tahdo löytyä kuin joskus aikanaan, mutta on tuo edelleen piensijoittajalle enemmän mahdollisuus kuin uhka. Hinnoittelupoikkeamia tulee väkisten vaihdon ollessa maltillista

image

8 tykkäystä

Ketju on ollut hiljaa melkein kolme kuukautta, no tässä olisi Petrin ennakkokommentit, kun Solwers julkaisee torstaina tuloksensa. :slight_smile:

Solwers julkistaa H1-raporttinsa tulevana torstaina. Odotamme yhtiön liikevaihdon kasvaneen vielä lievästi yritysostojen seurauksena, mutta orgaanisen liikevaihdon kasvun odotamme taittuneen H1:llä negatiiviseksi. Tämän sekä palkkainflaation ajamana odotamme yhtiön kannattavuuden laskeneen hieman vertailukauden hyvältä tasolta, minkä ansiosta tulosodotuksemme on aavistuksen vertailukauden alapuolella.

4 tykkäystä

Hieman epäilytti ennen tulosta, että miltä H1 näyttää, kun rakennuspuolelta on tullut jatkuvasti heikkoja uutisia. Aiemminkin todettuna, infrapuolella, konsultoinnissa ja asiantuntijapalveluissa vaikutus on huomattavasti rajallisempi.
Hyvältähän tämä kokonaisuus näyttää :cowboy_hat_face:

Tammi-kesäkuu 2023 lyhyesti

Tämä puolivuosikatsaus on tilintarkastamaton. Sulkeissa esitetyt luvut viittaavat vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2022 ja ovat samaa yksikköä, jollei toisin mainita.

  • Liikevaihto oli 33 194 (32 562) tuhatta euroa ja kasvoi 1,9 % edellisvuoden vertailukaudesta.
  • Oikaistu liiketulos (EBITA) oli 3 536 (3 801) tuhatta euroa eli 10,7 (11,7) % liikevaihdosta.
  • Liikevoitto (EBIT) oli 2 483 (2 808) tuhatta euroa eli 7,5 (8,6) % liikevaihdosta.
  • Yhtiö jatkoi kasvustrategiansa toteuttamista hankkimalla Ruotsista Transport Consultancy Group Nordicin.
  • Varsinainen yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 0,073 (0,040) euroa osakkeelta tilikaudelta 2022.
  • Yhtiön operatiivinen kassavirta +708 (+1 846) tuhatta euroa laski vertailujaksosta. pääasiassa nettokäyttöpääoman muutoksen takia. Yhtiön rahoitustilanne jatkui hyvänä.
  • Henkilöstön määrä katsauskauden päättyessä oli 611 (601) henkilöä.

Näkymät vuodelle 2023

Solwersin kohtuullinen tilauskanta tukee liikevaihdon positiivista kehitystä. Yrityskauppamarkkina on jatkunut aktiivisena ja yritysostoja on suunniteltu jatkettavan edelleen. Heikko Ruotsin kruunu tulee vaikuttamaan raportoituun liikevaihtoon negatiivisesti.

Monipuolinen palveluvalikoima, toiminta kahdessa maassa sekä pienten projektien suuri lukumäärä tasapainottavat ja tukevat keskipitkälle aikajänteelle asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Myös energiantuotantoon sekä kiertotalousprojekteihin liittyvän suunnittelutyön kysynnän odotetaan kasvavan. Odotamme liikevaihdon kasvavan ja tuloksen pysyvän hyvällä tasolla.


Vaikka konserniyhtiöt toimivat ominaan, niin synergiaetuja saadaan silti. Poimintana esim:

Uusista projekteista mielenkiintoisia ovat muun muassa Lukkaroinen Arkkitehtien voitto vanhan Vaasan sairaalan suunnittelukilpailussa. Lukkaroisen ehdotus “Huomassa” valittiin jatkosuunnittelun jälkeen sopivimpana myös sairaalan toteutukseen. Kilpailuehdotuksessa oli myös mukana toinen Solwers-yhtiö, LVI-Insinööritoimisto Meskanen Oy. Toteutussuunnittelussa ovat mukana myös Solwers-yhtiöt Insinööritoimisto W.Zenner Oy ja Finnmap Infra Oy.

Rakennusalalla muuten haastavaa, mutta vaikutus infrapuolelle ja suunnitteluun on rajallinen.

Markkinan yleinen epävarmuus on vaikuttanut asiakkaiden investointihalukkuuteen. Positiivista liiketoimintamme kannalta kuitenkin on, että Suomen uusi hallitus lupaa panostaa infrahankkeisiin merkittävästi.

Ja uusia yritysostoja on suunnitteilla. EUR/SEK on sellaisella tasolla, että Ruotsista löytynee tarjouksesta. Toki myös muut Pohjoismaat voisivat olla potentiaalisia, EUR/NOK ainakin tarjoaa mahdollisuuksia, jos halutaan laajentaa. Suomesta ja Ruotsista löytynee kuitenkin nyt riittävästi hyviä kohteita hyvään hintaan, kun rakennusalalla on haasteita.

Etenemme kasvustrategiamme mukaisesti täydentämällä konsernin palvelutarjontaa arviolta muutamalla yritysostolla vielä tämän vuoden aikana.

8 tykkäystä