Spinnova - Suomalainen ihmekuitu

ihan ok viedä sanomaa Dubaihin, mutta tekoja uuden tj myötä toivoo ilmeisen moni kannustimensa menettänyt

7 tykkäystä

Jos Spinnova on todellisen teknisen kilpailuedun saavuttanut ei kannustimia tarvitse vaatia.

3 tykkäystä

Tekninen kilpailuetu ei välttämättä kulje käsi kädessä hinnan kanssa. Tekstiiliteollisuuden veden ja kemikaalien käytön tiedostaminen on yleisesti vielä “mainstreamin” ulkopuolella.

Kuluttajat vasta hiljalleen tiedostamassa muovin käytön ongelmia🤔

Toivon Spinnovalta hauiksen koon kasvatusta Renewcell-yhteistyön kautta.

6 tykkäystä

Toivon myös, että Spinnova pääsisi tuossa ympäristöretoriikassaan = markkinoinnissaan käsittelemään “kehdosta hautaan” ympäristövaikutuksia. Heidän sellukuidun käsittely on kuitenkin vain yksi pieni käsittelyvaihe koko prosessiketjussa raaka-aineesta… jätteeseen.

7 tykkäystä

Renewcell tuottaa liukosellua kierrätysvaatteista, eikä saa tätä myytyä eteenpäin riittävästi tällä hetkellä.

Spinnovan langankehruu tuottaisi lisäarvoa Renewcellin tuotteelle, mutta Spinnovan nykyisen strategian pitäisi perustaa RenewSpin 50-50%. Huomioiden RNC:n huono taloudellinen tilanne, tämä olisi varsin riskialtis hanke Spinnovalle. En usko, että yhteistyö etenee, ellei RNC saa lisärahoitusta ja asiakkuuksia tätä varten.

3 tykkäystä

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 3)

Tässä pohdinnassa on mielenkiintoista pohtia sitä, onko Spinnovan kuidut lopulta alkutuotantoa vai kierrätystä. Silloin kuin se tehdään “first-pass” kuiduista, kuten WoodSpin ja ReSpin, niin ehdottomasti se on biotaloutta, muttei kierrätystaloutta. Infinited Fibres ja ReNewCell voisivat myös tuottaa sopivaa materiaalia Spinnovalle, mikä olisi kiertotaloutta.

Käsittääkseni esim. yleisintä/halvinta kierrätyskuitua OCC:ta (old corrugated cartonboard) ei voi sellaisenaan käyttää Spinnovan prosessissa sen epäpuhtauksien takia. Mm. ligniini voi estää MFC jauhatuksen.

Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että suuren mittakaavan MFC-tuotantoprosessit saattavat vielä tulla Spinnovalle pullonkaulan materiaalien sovellutukselle, mutta tämän prosessin Spinnova on rajannut vastuualueensa ulkopuolelle.

5 tykkäystä

Tällaisessakin indeksissä näköjään Spinnova ollut, eipä ole enää kohta. Toki tuskin nyt heilunnan takia tippuu vaan markkina-arvo romahtanut: Rajusti heiluva Spinnova tiputetaan pois First North 25 -indeksistä | Kauppalehti

Pohjoismaisen Nasdaq-pörssin First North 25 -indeksin puolivuotistarkastelun tuloksena suomalainen kasvuyhtiö Spinnova siirretään pois indeksistä.

Indeksi sisältää kasvupörssin eniten vaihdetut ja suurimmat yhtiöt Islannissa, Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa.

Spinnova on ainoa suomalaisyhtiö, joka saa lähteä. Muutos tulee voimaan 2. tammikuuta 2024.

3 tykkäystä

Uusi toimari, alkaa tapahtua?


Jari Vähäpesola on nimitetty Spinnovan hallituksen neuvonantajaksi

Jari Vähäpesola on nimitetty Spinnovan hallituksen neuvonantajaksi joulukuusta 2023 alkaen. Jari on tehnyt yli 36 vuoden menestyksekkään uran Valmet Oyj:ssä monien eri liiketoiminta-alueiden johdossa. Viimeisimpänä hän toimi paperiliiketoiminnasta vastaavana johtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Koulutukseltaan hän on konetekniikan diplomi-insinööri.

Jari tukee hallitusta strategisissa kysymyksissä ja neuvoo teknologian skaalaamisessa.

Hallituksen puheenjohtaja Janne Poranen kommentoi: “Olemme iloisia, että Jari liittyy Spinnovaan neuvonantajana. Jarin osaaminen tukee Spinnovaa, kun siirrymme kaupalliseen skaalausvaiheeseen.”

Jari Vähäpesola kommentoi: “Olen erittäin innostunut työskentelemään Spinnovan kanssa ja tukemaan heidän työtään kehittää kestäviä teknologioita tekstiilikuitujen valmistukseen.”

22 tykkäystä

Rohki tosissaan ovat nämä maakarit muuttamassa rätei ja lumpui … räteiksi ja lumpuiksi :grinning:Pitkään ja hartaasti rustasivat ympäristölupaa. Vuodessa ehtii korotkin tulla alas jotta rahoitus muuttuu helpommaksi. Toivottavasti toteutuu kunnianhimoinen rojekti :+1:

10 tykkäystä

Tuosta voi hieman peilata, minkä verran Spinnovalla vielä menee aikaa oikeasti toteuttaa ne jutut, mitä on IPO-esitteessään luvannut.

Tässäkin vuosi uuden ympäristöluvan käsittelyyn ja kaksi vuotta rakentamiseen. Ihan realistinen aikataulu. Uutta ympäristölupaa ei siinä vaiheessa toki tarvita, jos rakennetaan jonnekin, missä vanha vielä kelpaa. Tässä on varmaan tarvinnut muuttaa jotakin, kun eikös tämä tullut vanhoihin Stora Enson tiloihin.

Saas nähdä, milloin toteutuu Brasiliaan Suzanon huudeille rakentaminen.

10 tykkäystä

Kyllä vain, Infinited Fibren tehdas on tulossa Storan vanhan PK5 tehtaan tiloihin joista vanha isäntä on paperimyllyt jo kuskannut pois. Kun saarella on tupruteltu lähes 100v jo aikaisemmin ja jätevesien puhdistukselle on valmiit aihiot niin onhan tuossa tehdasalueessa jo paljon valmista.
Voisi olettaa että listaamattomalla yhtiöllä on myös paremmin rauhaa viedä näin isoa ja uutta teknologiaa vaativaa hanketta eteenpäin kuin listatulla jonka täytyy altistua kaikenmaailman sijoittajayhteisöjen tuskailuille homman hitaudesta :slightly_smiling_face:
Ei ole ihan simbsalabim juttuja Spinnovan ja IF:n kaltaisten pienten firmojen luoda teknologia, kerätä rahoitus ja pistää pystyy tehdas joka perustuu sekä uuteen innovaatioon tai sen variaatioihin että uuteen markkinaan. Hienoa että Suomesta löytyy näitä rohkelikkoja :+1:

20 tykkäystä

Sitten niitä kaivattuja päivämääriä, tilinpäätöstiedote 14.3.2024: Spinnova-konsernin taloudellinen tiedotus vuonna 2024 ja 2025 | Kauppalehti

3 tykkäystä

Pitkästä aikaa positiivisen kuuloinen uutinen :smiley:

Tuo strategiapäivitys on varmaan tämän yhtiön kohdalla seuraava virstanpylväs niin saamme tietää miten yhtiö aikoo luovia tästä eteenpäin. Veikkaisin, että teknologiamyyntiä lähdetään ajamaan, mutta onko sille kysyntää tässä maailmanajassa?

4 tykkäystä

Onko meillä tietoa, että Jyväskylän tehtaan teknologia toimii ja tuottaa teollisuusmittakaavassa?

1 tykkäys

Todellakin! Ja hienoa, että löytyy rahoitusta tällaiseen ja uskaliaita sijoittajia. Ei ihan tyypillinen yritys meidän pikkuiseen reunamarkkinapörssiin.

5 tykkäystä

Mutta ei taida kyllä aivan vähään aikaan tulla sijoittajalle palkintoja tästä putiikista. Hienoa jos uusi tuotantotapa tekstiileihin onnistuu. Epätyypillisesti Talvivaarakin aikoinaan aloitti. :joy:

4 tykkäystä

En huomannu et kukaan ois vielä vastannu tähän mutta löysin artikkelin (vuodelta 2021) jossa tästä puhuttiin niin linkkampa sen. Lyhyesti: On mahdollista mutta noi sekoitteet on helpoin tapa skaalata tuotantoa ja pitää laatu samana ja myydä jotain just nyt. Pyrkivät siis tällä hetkellä tekemään saman tuotteen mutta ympäristöystävällisemmin. Jos käytetään 100% spinnovakuitua niin kangas on karheampaa ja ei olla vielä mietitty että millasia tuotteita sillä kankaalla sit tehtäis.

10 tykkäystä

Eikös kurssi ole noussut tänään 13% ja kuukaudessa 80%, vai luinko graafia väärin? Siinähän on päinvastoin satumaiset voitot ollut mahdollista kääräistä, jos on joulukuun alussa tullut apajille. :smiley:

Itse ostin aikoinaan muutaman hassun osakkeen listautumisannista, enkä ole seuraillut tätä sen paremmin kuin että pulkkamäkeä on ollut. Nyt hämmästyin tätä käppyrää katsoessa, kun muutokset on isoja mutta en mitään uutista keksinyt että mihin tämä voisi liittyä.

EDIT: Tai siis tuon tehdasinvestointiuutisen jälkeen tässä nyt on tainnut tätä liikettä olla.

6 tykkäystä

Yhtiön uusi toimari ei ole ostanut firman osakkeita, kuten ei edellinen vt. toimarikaan ikinä tehnyt. Mitään ulostuloa ei ole tunnut Spinnovasta, joka antaisi faktapohjaa nykyiselle kurssinousulle. Jos ei firman puolelta faktoja kuulu ensi viikollakaan nousun tueksi, riskit ovat järjettömiä.

12 tykkäystä