Spinnova - Suomalainen ihmekuitu

Muistakaa hyvät ihmiset myös Nordic Bioproducts Group, joka kehittää ilmeisesti liuotus & jauhatus sellukuitutekniikkaa tekstiilimarkkinoille. Spinnovanhan tekniikan voi sanoa perustuvan eräänlaiseen “jauhatukseen”. Infinited Fifre Company (Ali Harlin ja muut) mahdollinen Kemi tehdasinvestointihan perustuu liuotukseen ja nimenomaan puuvillalumpun hyödyntämiseen kierrätyksessä. Kilpailuahan riittää - eikä nämä mainitut toki olleet ainoat tekstiilikehittäjät (Metsä groupin projekti, Ruotsissa oma projektinsa. Englanti & Intia oma projektinsa jne.)

4 tykkäystä

Omia ajatuksia strategian uudelleen arvioinnista:

Uusi strategiaprosessi voi olla seurausta

  • asiakkaiden suuresta kiinnostuksesta kierrätysjätteistä tehtyyn kuituun tai
  • ongelmista sellun kuitu tuotannossa tai
    positiivisista kokemuksista kierrätysjäte kuidun valmistuksesta tai
  • korkeasta korkotasosta, joka ei tue omien tehtaiden rakentamista tai
  • tajuamisesta, että positiivista kassavirtaa tarvitaan nopeasti tai
  • uudesta tj:stä
  • kaikista/osasta näistä

Alla ensin otteita tiedotteista ja tämän jälkeen omaa pohdintaa:

Spinnova on päättänyt arvioida nykyistä strategiaansa priorisoidakseen strategiassaan ne osat, jotka tuottavat nopeimmin positiivista kassavirtaa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä ja tuottavat eniten arvoa yhtiön sidosryhmille.

  • Saattaa tarkoittaa teknologialaitteiden myyntiä isoille toimijoille kuten Adidas, joka voi sitten itse rakentaa tehtaat ja tilata laitteet (ja kenties maksaa näistä laitteista valmistumisen mukaan), jolloin ei sido spinnovan pääomaa. Lisäksi Spinnova ottaa kuidun valmistuksesta jonkun lisenssi feen vielä. Näin saataisiin kassavirta nopeasti ylös. Adidas/laitteen tilaaja voi sitten miettiä keneltä kuidun ostaa.
  • Shelby toisti ajatuksen lisenssioinnista positiivisen kassavirran yhteydessä eli tarkastelevat tätä yhtenä vaihtoehtona.

Tulevaisuudessa Spinnova näkee suurta potentiaalia kiertotalouden mukaisten raaka-aineiden, kuten tekstiilijätteen ja maatalousjätteen sekä kierrätetyn SPINNOVA®-kuidun kehittämisessä. Alustavat testit osoittavat, että näiden raaka-aineiden jalostaminen mikrofibrilloiduksi selluloosaksi (MFC) on tehokkaampaa kuin muiden raaka-aineiden jalostaminen, joiden parissa yritys on työskennellyt.

  • Sellun jalostamisen laatu saattanut osoittautua vaikeammaksi kuin luultiin ja siksi fokus muualle. Toki voi olla että asiakaskiinnostuksen takia fokusta on siirretty jätevirtoihin ja jatkossa tarkoitus jalostaa sekä sellusta että jätevirroista kuitua.
  • Shelby sanoi että asiakkailta tullut palautetta että spinnova voi olla maailman johtava kiertotaloustekstiilituottaja ja markkina liikkuu kohti tätä. Business fi tullut 1,9me rahoitus tätä kehitystyötä varten.
  • Poranen sanoi ettei jätetekstiilin hankinta ole kovin vaikeaa tällä hetkellä, joten siitä ei pitäisi olla kovin huolissaan eli tämä ei rajoita tuotantoa

Yhtiön asiakkaat ovat osoittaneet merkittävää kiinnostusta rakentaa laitoksia, jotka muuntavat monia kiertotalouden raaka-aineita SPINNOVA®-kuiduiksi.

  • Asiakkaat kuten Adidas haluaa mieluummin kierrätysvaatteista/jätteestä tehtyjä vaatteita kuin sellusta tehtyjä. Viestinnällisesti parempi.

Uusi jyväskylän tehdas keskittyy t&k toimintaan suzanon kanssa

  • Vaikuttaisi että joku prosessissa ei ole toiminut toivotusti, sillä mielestäni tällaista ei aiemmin ole annettu ymmärtää. Tulosjulkistuksessa sanottiin, että prosessin hienosäätäminen on luonnollista ja kun tarvittava laatu saavutetaan niin sitten aloitetaan kaupallinen tuotanto, mutta aikataulua tähän ei osattu sanoa.

Spinnovalla on jatkossakin optio investoida kaikkiin tuleviin Woodspin- ja Respin-yhteisyritysten tehtaisiin yhteisyrityssopimusten mukaisesti. Yhtiö arvioi osallistumistaan näihin investointeihin perustuen siihen lisäarvoon, jonka se luo Spinnovan osakkeenomistajille verrattuna muihin vaihtoehtoihin sijoittaa Spinnovan pääomaa.

  • Luulen että jatkossa siirrytään vahvemmin lisenssimalliin, jossa spinnova myy koneita ihan hyvällä katteella asiakasyrityksille ja ottaa jokaisesta tuotetusta tai myydystä kuidusta jonkun lisenssimaksun. Tämä malli olisi suhteessa huomattavasti pääoma kevyempi ja kassavirta positiivinen.
  • Jännä nähdä miten agressiivisesti spinnova jatkaa investointejaan woodspin ja respin yrityksiin, sillä nämä polttavat kassaa ja isot tehtaat tulevat maksamaan satoja miljoonia eikä spinnovalla ole tällaisia investointirahoja laittaa, toisin kuin suzanolla ja eccolla. Tässä näkisin, että järkevämpää olisi, että suzano ja ecco hoitaisi suurimman osan investoinneista, tässä sitten neuvottelukysymys laimeneeko tämän seurauksena spinnovan omistusosuudet yhtiöissä ja kuinka paljon.

Asiakasprojekteihin liittyvien sitoumusten täyttämiseksi Woodspinin tehtaalla on vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla käytetty valmistuksessa vaihtoehtoista skandinaavista puupohjaista mikrofibrilloitua selluloosaa (MFC). Ensimmäiset kaupalliset toimitukset vaihtoehtoisesta raaka-aineesta valmistettua kuitua on nyt lähetetty tehtaalta. Spinnovan tekstiilien kehitystyö jatkuu, ja suunnittelemme ensimmäisten Suzanon MFC:stä valmistettujen tuotteiden lanseeraamista, kun raaka-aineen laatutaso on riittävä.

  • Tämä viittaa selkeästi ongelmiin suzanon sellun kanssa. Foorumilla joku mainitsi kuidun pituuseron eukalyptus sellun ja mäntysellun välillä. Tämän takia varmasti tarvitaan t&k toimintaan jyväskylän laitosta joka kuuluu woodspinnille, jossa suzano on omistajana. Fiksua toki optimoida prosessi nyt pienessä mittakaavassa ennen suuren tehtaan investointia.

Loppukommentit:

  • Fokuksen siirtyminen kierrätettyihin materiaaleihin voi hidastaa aikataulua skaalauksessa varsinkin, jos tarvitaan uusi 1000 tonnin testitehdas tätä varten ennen ison tehtaan rakennusta. Toisaalta heillä on ollut olemassa 100 tonnin t&k tehdas, jossa toivottavasti tätä on jo testattu.
  • Mielestäni ihan looginen vaihe tarkastella strategiaa asiakaspalautteen, laatuongelmien, korkotason muutoksen ja uuden tj:n tulon myötä
14 tykkäystä

MFC:tä on valmistettu ja tutkittu vuosikymmeniä ja sillä on kaupallisia tuottajia kotimaassakin. Esim. Microfibrillated cellulose (MFC) - Bio-based materials | Stora Enso
Teknologiana ei ole kovinkaan haastavaa tuottaa MFC:tä sellukuiduista. Tarvitaan vain korkean sakeuden sellusulppua, jauhin (esim. Microfibrillated Cellulose) ja paljon sähköenergiaa. Tietynlainen MFC vaatii myös jauhamisprosessin optimointia, jota VTT on tehnyt vuosikymmeniä.

Eukalyptus-kuitu sopii mäntysellua paremmin MFC:n tuotantoon, koska se jauhaantuu paremmin ja pienemmällä energiamäärällä. Tämä ero on merkittävä isossa mittakaavassa. Se, minkä laatuista MFC:tä saadaan ei asiantuntijoiden mukaan ole kovinkaan kuitu/selluloosa lähderiippuvaista, vaan fibrilleiksi pilkottuna selluloosa on lopulta kuulemma varsin samanlaista.

Spinnovan kuidut tulevat aina olemaan ns. sekotekuitu, josta tuskin isossa mittakaavassa tehdään 100 % tuotteita. Se tulee korvaamaan puuvillaa ja viskoosia, kuten kierrätyskuidusta tehdyt kuidut, lähinnä Infinite Fibersin liotettu kuitu. On vaan hyvä, jos näitä uusia kuituja saadaan markkinoille, niin niiden käyttö lisääntyy ja kuluttajat tottuvat niiden käyttöön. Ja vaatesuunnittelijat, sekä valmistajat, alkavat käyttää niitä. Vaatebisnes, erityisesti muotiala on konservatiivista, eikä kovinkaan ympäristötietoista toistaiseksi.

15 tykkäystä

Spinnova ja Renewcell aloittavat yhteistyön – tärkeä askel kohti muotiteollisuuden kiertotaloutta

Vastuullisia tekstiilikuituja valmistava Spinnova aloittaa yhteistyön ruotsalaisen tekstiilijätettä kierrättävän Renewcellin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on kehittää ja edistää yhteistä ratkaisua tekstiilijätepohjaisen tekstiilikuidun valmistamiseksi kaupallisessa mittakaavassa. Yhteistyön myötä tekstiilijätteestä on ensimmäistä kertaa mahdollista kehrätä uutta tekstiilikuitua ilman haitallisia kemikaaleja. Ensimmäisten kuluttajatuotteiden arvioidaan olevan saatavilla vuoden 2024 loppuun mennessä.

Palkitut kiertotalouden innovaatioyritykset Spinnova ja Renewcell ryhtyvät yhteistyöhön esitelläkseen teknologiakonseptin tekstiilijätteestä valmistetun tekstiilikuidun tuotannon skaalaamiseen. Uusi kuitutuotantokonsepti yhdistää molempien yritysten patentoitua teknologiaa ja edistää kiertotaloutta muoti- ja tekstiiliteollisuudessa.

Kiertotalouden edelläkävijä Renewcell kierrättää patentoidulla prosessillaan selluloosapitoista tekstiilijätettä, kuten puuvillaa ja viskoosia selluloosatuotteeksi nimeltä CIRCULOSE®. Tämä biohajoava raaka-aine valmistetaan sataprosenttisesti kierrätetyistä tekstiileistä ja siitä voidaan luoda kuitua uusiin vaatteisiin. Tähän asti CIRCULOSE®:sta on valmistettu selluloosapohjaisia muuntokuituja (man-made cellulosic fibres, MMCF), kuten viskoosia. Spinnovan edistyksellisen teknologian avulla CIRCULOSE® voidaan muuttaa uudeksi biopohjaiseksi tekstiilikuiduksi ilman haitallisten kemikaalien käyttämistä kuidun kehruuprosessissa. Kumppanuus on merkittävä askel kasvavan tekstiilijäteongelman ratkaisussa ja asettaa uusia standardeja kestävälle tekstiilikuitujen tuotannolle.

Spinnova on tehnyt onnistuneita kokeita kehräämällä CIRCULOSE®-massasta uutta tekstiilikuitua. Ensimmäiset erät SPINNOVA®-kuitua, joka on valmistettu sataprosenttisesti CIRCULOSE®:sta, on tuotettu lankojen ja kankaiden kehittämistä varten. Ensimmäiset prototyypit valmiista vaatteista on valmistettu puuvillan ja CIRCULOSE®-pohjaisen SPINNOVA®-kuidun sekoitteesta.

“Muotiteollisuus tarvitsee uusia ratkaisuja ja yhteistyötä toimitusketjussaan, mikä tekee tästä kumppanuudesta hyvin jännittävän. Tavoitteemme on nopeuttaa muotiteollisuuden siirtymistä kiertotalouteen ja tutkia vaihtoehtoja poistotekstiileistä valmistetun kuidun tuotannon laajentamiseen. Yhteistyön kehittäminen Renewcellin tiimin kanssa on ollut ilo, ja ensimmäiset testit Renewcellin materiaalin ja Spinnovan teknologian yhdistämisestä ovat olleet lupaavia”, sanoo Ben Selby, Spinnovan varatoimitusjohtaja.

“Tekstiiliteollisuus on keskellä massiivista muutosta siirtyessään lineaarisesta liiketoimintamallista kiertotalouteen. Muutos edellyttää uusia kumppanuuksia ja rohkeita, innovatiivisia toimijoita. Spinnovan teknologiasta oppiminen on ollut innostavaa emmekä malta odottaa, että pääsemme julkaisemaan ensimmäisen malliston, jossa on käytetty Spinnovan ainutlaatuisella kehräysteknologialla tuotettua kuitua CIRCULOSE®-materaalista”, jatkaa Patrik Lundström, Renewcellin toimitusjohtaja.

Yritykset arvioivat tällä hetkellä vaihtoehtoja tekstiilistä tekstiiliin -kuitutuotannon laajentamiseen mahdollisten kumppaneiden kanssa ja suunnittelevat ensimmäisen kuluttajamalliston kehittämistä CIRCULOSE®-pohjaisesta SPINNOVA®-kuidusta. Ensimmäisten kuluttajatuotteiden odotetaan saapuvan markkinoille vuoden 2024 lopussa.

Lisätiedot:

Ben Selby, Deputy CEO and CFO of Spinnova, comms@spinnova.com

Shannon Welch, Global Brand Director of Renewcell, shannon.welch@renewcell.com

41 tykkäystä

Erinomaista - lumppumarkkinoille suuntaudutaan puukuidun ohella.

Katsoin joitain hakutuloksia Renewcellistä:

  • noin 10 vuotta sitten perustettu,
  • noin kolmisen miljoonaa euroa liikevaihto ja käyttökate miinus 8 miljoonaa ensimmäiseltä 2023 kvartaalilta - “Renewcell hade en nettoomsättning på 29,7 miljoner kronor och ett ebitda-resultat om minus 80,3 miljoner kronor under första kvartalet 2023”,
  • tehnyt joulukuussa 2022 Lenzingin kanssa laajan toimitussopimuksen,
  • noin 2000 tonnia on kuukausituontantokapasiteetti,
  • Gunnar Henriksson ja professori Mikael Lindström ovat ilmeisesti keksijät ja firman ainakin eräät perustajat,
  • teknolgia pohjautuu puuvillan, viskoosin liuotukseen ja
  • ainakin yksi liuotuskomponenteista valitaan ryhmästä asetoni, etanoli, isopropanoli ja metanoli.
12 tykkäystä

Renewcellistä löytyy myös ketju foorumilta

9 tykkäystä

Spinnovan teknologia esillä uudessa Global Fashion Agendalle tuotetussa sarjassa

Uusi sarja nostaa valokeilaan joukon muotialan innovaatioita, jotka sopivat sekä maapallon kantokykyyn että trenditietoisen tyyliin. Sarjan on tuottanut BBC StoryWorks Commercial Productions.

Spinnovan uraa uurtava teknologia, jolla kehrätään tekstiilikuitua useista eri raaka-aineista ja jätevirroista, esiintyy uudessa Global Fashion Agendalle tuotetussa sarjassa. Fashion Redressed -niminen sarja sisältää 11 jaksoa, joissa kussakin esitellään ainutlaatuinen tarina muotialaa muuttavista edelläkävijöistä. Sarjan keskeinen kysymys on se, miten voimme jatkaa itsemme ilmaisemista muodin avulla vahingoittamatta maapalloa.

Sarja vie katsojan Suomeen, Ranskaan, Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin ja siinä esiintyy Spinnovan lisäksi muun muassa Vestiaire Collective, The Ellen MacArthur Foundation ja Lenzing. Sarja sukeltaa jaksoissa sekä muotoilun että tieteen maailmaan. Spinnovan innovaatiosta kertova jakso syventyy siihen, miten vaatteista saadaan entistä vastuullisempia yhdistämällä uusi tekstiilikuitu modulaariseen muotisuunnitteluun.

“Dokumentin luominen Spinnovan teknologian ja kumppanimme Sofia Ilmosen modulaarisen suunnittelufilosofian yhdistämisestä on ollut palkitseva kokemus. Kaikki sarjassa esiintyvät ratkaisut ovat välttämättömiä kestävämmän muotiteollisuuden rakentamisessa. Spinnovalle on kunnia saada teknologiamme näin arvokkaaseen seuraan”, kertoo Spinnovan brändijohtaja Diana Balanescu.

Fashion Redressed on katsottavissa 19. syyskuuta alkaen osoitteessa www.fashionredressed.com.

Diana Balanescu, Global Brand Director, Spinnova, comms@spinnova.com

Fashion Redressed, www.fashionredressed.com

Spinnova – Vastuullisia tekstiilimateriaaleja, luonnollisesti

Spinnova mullistaa tekstiilien valmistustavan globaalisti. Spinnova on kehittänyt uudenlaisen teknologian tekstiilien valmistamiseen puusta ja jätevirroista kuten nahka-, tekstiili- tai ruokajäte, ilman haitallisia kemikaaleja. Patentoitu SPINNOVA®-kuitu ei tuota lainkaan jäte- tai sivuvirtoja tai mikromuovia, ja sen CO2-päästöt ja vedenkäyttö ovat minimaaliset.

SPINNOVA®-materiaalit ovat nopeasti maatuvia ja kierrätettäviä. Spinnova on sitoutunut käyttämään vain vastuullisia raaka-aineita kuten FSC-sertifioitu puu ja jätevirrat. SPINNOVA®-kuitu tuotetaan ilman haitallisia tai monimutkaisia kemiallisia prosesseja, ja se tuntuu luonnollisilta kuiduilta kuten puuvilla ja pellava. Spinnova on palkittu mm. Fast Company -lehden, ISPO:n, Scandinavian Outdoorin, ANDAMin, Monoclen ja Marie Claire UK:n vastuullisiin innovaatioihin liittyvissä kilpailuissa.

Spinnovan osakkeet (SPINN) noteerataan Nasdaq Helsinki First North -kasvumarkkinapaikalla.

SPINNOVA®-kuidun verkkopalvelu: www.spinnova.com
Spinnova-konsernin verkkopalvelu: www.spinnovagroup.com


Tämän tiedotteen lähetti Spinnova

https://news.cision.com/fi/spinnova/r/spinnovan-teknologia-esilla-uudessa-global-fashion-agendalle-tuotetussa-sarjassa,c3837154


Fashion-Redressed

Fashion Redressed Juha and Sofia


9 tykkäystä

Ja tässä tuon ohjelman Spinnova osuus:

10 tykkäystä

Kysymys teille.

Suurimpien osakeomistajien rekisteriä päivitetään suurinpiirtein kuukausittain. Miksi yritysomistajat eli Suzano S.A, Lenzing AG, ECCO holding A/S ja ADIDAS ventures BV osaketarkistukset ovat varsin vanhoja eli 21.4. 2023, 31.3.2023, 31.12.2021 ja 24.6.2021? Kai nämä ovat vielä omistajina?

Janne Porasen lapset ovat ilmeisesti myyneet omistuksensa pois?

Hmm… tilanteenhan pitäisi olla päivämäärän mukainen, joten ilmeisesti ei ole ollut muutoksia.

Porasen lapset ovat myyneet itsensä ainakin ulos 100 suurimman listasta. Mielenkiintoinen tapa toteuttaa myynti: lahjoittaa lapsille, jotka sitten heti myyvät ulos. Ei ole ainakaan jälkipolvella uskoa nopeasta kurssinoususta, mikä on ollut aivan oikea havainto. Varsinkin kun näin suuret myynnit tässä tilanteessa, kun ei ole taloudellisesti positiivista kerrottavaa, vaikuttavat kurssiin negatiivisesti.

Kyllähän tässä toki monta hälyttävää merkkiä on, sanotaan nyt ainakin niin, että yhtiö ei parhaalla tavalla ole onnistunut tiedottamisessaan.

  1. Aiemman toimitusjohtajan virherekrytointi, aikaa ja resursseja hukattiin.

  2. Äkillinen ilmoitus uudesta strategiasta.

  3. Huomattavasti alle listautumishinnan tapahtuneet Porasen lähipiirin myynnit, jotka saavat aikaan epäilyksen suhmuroinnista, vaikka kaikki ihan lain pykälien mukaan onkin varmasti mennyt.

  4. Jo keväällä yhtiökokouksessa hallituksen puheenjohtaja Poranen mainitsi, että yhtiön analyytikkoseuranta on ollut hallituksen pöydällä, nyt potkittiin taas tölkkiä eteenpäin ilmoittamalla, että ehkä strategiatyön jälkeen on ajankohtaista. Tuskin keväällä oli vielä tietoa tarpeesta uudistaa strategiaa. Tulee tunne, että läpinäkyvyyttä liiketoimintaan ei ole edes halua lisätä.

Tämä kaikki taas näkyy osakekurssissa, jolla voisi kuitenkin kuvitella jotakin väliä olevan yhtiön johdollekin, vaikka lisärahoitustarpeita ei välttämättä tällä hetkellä olekaan, onhan yhtiön kassassa edelleen rahaa yhden euron verran osaketta kohden(korjatkaa, jos muistan väärin). Toki lähes puolet listautumisannissa saaduista varoista on poltettu runsaan kahden vuoden pörssitaipaleen aikana.

Jos itse vaikuttaisin yhtiön johdossa, niin olisi hyvin halukas antamaan haastatteluja tiedotusvälineille. Epävarmuutta pitää mahdollisuuksien mukaan hälventää ja vahvuuksia tuoda esiin.

Toki tunnetut kansainväliset kumppanuudet antavat jonkinlaista selkänojaa sijoitukselle ja vaikka en humanistina Spinnovan teknologiasta paljon ymmärräkään, niin ei kai sen toimivuudesta juuri epäilyksiä ole!?

Oma suurin pelkoni tässä on se, että Spinnovan teknologia päätyy lopulta esimerkiksi Suzanolle pilkkahintaan, ainakin mitä tulee listautumishinnan maksaneisiin. 164 miljoonan markkina-arvon omaava Spinnova taitaa olla sille vain suupala, kun 19% jo omistetaan ennestään. Mielestäni tällaiset skenaariot eivät edes ole ikävä kyllä poissuljettuja nykyisellä arvostuksella. Ilman Suzanon olkapäitä noita tulevaisuuden tehtaita ei tulla rakentamaan. Toki uuden, harkinnassa olevan strategian mukainen teknologiamyynti voi olla yksi ratkaisu.

Disclaimerina vielä, että toki edelleen omistan Spinnovan osakkeita :slight_smile:

Lisäys: Kannattaa koko ajan huomioida myös se, että Spinnovan listautumisannissa laskettiin liikkeelle runsas 13 miljoonaa uutta osaketta, osakkeiden yhteismäärähän on 52 miljoonaa eli 39 miljoonaa on vanhoilla omistajilla, jotka ovat perustajaosakkaita tai osallistuneet jo aiempiin rahoituskierroksiin. Siinä mielessä ei kannata tuohon 7,61 e listautumishintaan millään tavalla ankkuroitua.

21 tykkäystä

Yksi syy tuohon analyyttikkoseurannan puutteeseen kuulemma on, että pitäisi saada materiaalia englanniksi. Yhtiön kotipaikka huomioiden kuitenkin vähän outo linjaus.

1 tykkäys

Tuo väite nyt on käytännöllisesti puutaheinää. Mikäli seuranta ostetaan suomalaiselta yritykseltä tai sellaiselta lafkalta, jolla on suomalaisia analyytikkoja tuo “ongelma” poistuu. Analyysi tilauksessa voitaisiin määritellä raportointi kieleksi (myös) englannin.

Mielipiteitä kumpaa suuntaa Spinnovan kannattaisi tähdätä strategiassa?
-Kuidun tuottajaksi osakkuusyritysten kautta
-Pelkäksi teknologia toimittajaksi?

En usko, että rahat riittää osakkuusyhtiöiden kautta, kun joutuisivat laittaa isoja summia tehtaisiin. Tai sitten tämä polku vie todella pitkään, sillä pitää aina odottaa, että edellinen tehdas on tuottaa kassavirtaa ennen suraavan rakentamista. Tai sit pitää saada neuvoteltua partnerin kanssa, että partner sijoittaa valtaosan rahoista ja spinnova toimittaa teknologian osakkuusyhtiöön, tämähän ei suzanon kanssa onnistunut vaan rahaa laitettiin 50-50. Tämä viimeisin vaihtoehto voisi toimia, jos neuvotteluvoima vain riittää. Uskon kuitenkin, että menevät lisenssimallilla, jolloin saavat nipeasti volyymit ja kassavirran ylös ilman oman rahan suurempaa laittamista.

2 tykkäystä

Uskon ite myös samaten, en vain ole varma onko se pitkällä tähtäimellä hyvä vai huono ratkaisu, lyhyellä tähtäimellä ainakin taitaa olla ainoa järkevä ratkaisu. Toivotaan, että on hyvät miehet myymässä sielä, jotta saadaan hyvät lisenssisopimukset. Oletteko jo alkaneet tankkailemaan vai vieläkö pohjat löytyy syvemmältä?

Kannattaa näissä tekstiilikuituasioissa seurata samalla myös kuinka käy Infinited Fibren tehtaan rahoituksen. Uusi hallitus on - enteileekö, että rahoitus saadaan? Toisaalta joitain huonoja huhuja liikkuu kentällä. Infinited siksi, että on mahdollisesti kuitenkin ovat kaikkein lähimpänä kaupallistamista ja antaa osviittaa myön Spinnovaan.

1 tykkäys

Tietääkö kukaan tarkemmin Infinited Fibren teknologiasta?

Heillä kans on oma patentoitu teknologia ja yritys on lähtöisin samalta ajalta VTT:ltä kuin Spinnovakin.

Mietin lähinnä kuinka samalaisia teknologiat on, ja kumpi on pidemmällä tai käyttävätkö samaa teknologiaa / hyötyykö Spinnova Infinited Firbren menestyksestä?

Hyvä huomio Infinitedin osalta, katsoin, että heidän tehtaan osalle on tehty tytäryhtiö: New subsidiary for Flagship factory - Infinited Fiber
Rekryjen seuraus lienee seuraava, nyt näyttää olevan seuraava paikka auki (24.10 asti, jonka jälkeen linkki ei ehkä toimi, titteli siis Senior Process Engineer, Espoo/Remote work):
Senior Process Engineer, Espoo/Remote work - Infinited Fiber Company - Työpaikat - Duunitori
Siinä ilmoituksessa on myös: “Your focus will be on overseeing the process engineering quality of the Kemi factory — working closely with our process and technology experts.
You will play a vital role in our Kemi flagship factory implementation project, serving as the daily point of contact for our engineering partners and equipment vendors, guiding their work in line with our targets and quality requirements.”

2 tykkäystä

Olen kyllä empiväisellä kannalla tankkauksen suhteen, ja saattaa tästä tulla senttiosakekin kun hetken odottaa. Joka tapauksessa omissa ostoissa oli tähtäin pitkässä, jossain 30-luvulla, mutta kyllä möyrintä nyt pistää jäitä hattuun. Sentimentti mennyt nyt siihen: osta, koita unohtaa ja toivo niin pirkuleesti siinä välissä :rofl:. Pitäisi tulla jokin positiivinen signaali edistymisestä ennen kuin laitan tähän lisää fyffeä.

6 tykkäystä