Springvest - Kasvun ponnahduslauta

Eilen tiedotettiin talousjohtajan lähtevän :point_down:t2: tässä on pitkähkö 6kk siirtymäaika tarvittaessa heinäkuun loppuun asti, eli hyvin on aikaa rekrytä korvaajaa.

Toimitusjohtaja vaihtui viime kesänä ja voisi ajatella, että tässä tuli luonteva hetki myös läheiselle työparille miettiä mitä seuraavaksi haluaa tehdä. Springvest on tiivis organisaatio ja avainhenkilöriskit tavallista koekeammat. Myös jatkuvuuden kannalta on hyvä, että tässä nykyinen CFO ehtii kuitenkin n 6-12kk tehdä töitä uuden toimarin kanssa ennen uuden CFOn aloittamista.

2 tykkäystä

Hyvä startti vuodelle. 12 milj.€ kierros täyteen melko nopeasti.
Tästä merkintä palkkioita 3 % mukaan 360 t€. Lisäksi optio oikeus.

Viime vuonna kerätty noin 37 milj.€

4 tykkäystä

Antti on tehnyt tuoreen yhtiöraportin Springvestistä. :slight_smile:

Jääkylmästä IPO-markkinasta huolimatta Springvestin rahoituskierroksilla on kerätty viimeisen 12 kuukauden aikana vuoden 2021 huipputasoja vastaava määrä rahoitusta. Yhtiön tavoite kasvattaa kierroskokoja näyttää etenevän odotuksiamme nopeammin ja nostimme tuntuvasti aiempia pienempiä kierroksia odottavia ennusteitamme. Edellisen raporttimme jälkeinen kurssinousu (+36 %) on mielestämme jo hinnoitellut tämän kasvuloikan, olettaen exit-aktiviteetin pysyvän odotuksiemme mukaisesti vielä rauhallisena.

https://www.inderes.fi/files/9581590d-c343-424c-8bf3-943f74a84525


EDIT:

Tässä vielä kommentit:

3 tykkäystä

Vastaan tänne yhtiöketjuun, kun menee paremmin jo tänne. @OsakasOssi hyvä kysymys, jota @Putti jo hyvin kommentoi ja minun näkemys on tässä.
Springvestillä on valmiina varsin laaja joukko sijoittajia, jotka he pystyvät kontaktoimaan tehokkaasti. Rohkeasti väitän, että Springvestin listoilta löytyy potentiaalisimmat sijoittaja näille rahoituskierroksille.
Tämä on juuri se mitä Springvest myy rahoitusta kaipaaville ja se mistä yritykset ovat valmiita maksamaan sen noin 5 % yhtiön omistuksesta. Heillä on myös hyvä kokemus siitä mitä sijoittajille voi tarjota ja millä hinnalle. Siitä näyttönä on, että kierrokset saavuttavat minimi tavoiteen säännöllisesti ja täyttyvät ihan hyvällä prosentilla.
Springvestilla on siis hemmetin arvokas sähköpostiosoitelista :wink:

5 tykkäystä

Toimitusjohtaja Aki Soudunsaari oli @Antti_Luiro:n haastattelussa. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:16 Yhteenveto H2:sta
01:38 Markkinan heikkous ei näy luvuissa
04:00 Investoinnit kasvuun
05:12 Ohjeistus
06:06 Muutokset strategiassa ja liiketoiminnassa
07:27 Rahoituspaketit
09:47 Springvestin rooli kasvukumppanina
11:02 IPO-markkina
14:38 Entistä kypsempi portfolio

1 tykkäys

Tässä vielä haastattelun perään päivitettyä raporttia! :point_down:

2 tykkäystä

Laitetaan vielä ketjuun itse yhtiön tilinpäätöstiedote.

https://static1.squarespace.com/static/6064525fa32cb6715958877f/t/65e03690345204294ade7953/1709192849781/Springvest+Tilinpäätöstiedote+2023.pdf

2 tykkäystä

Tiedotteeseen tuli pieni korjaus, tässä linkki korjattuun versioon:

2 tykkäystä

Seuraavassa vähän operatiivista pohdintaa. En tiedä tavoittaako foorumin kautta Akia, mutta jossei tavoita, niin @Antti_Luiro ota ihmeessä aihe Akin kanssa puheeksi ja tule kertomaan tänne mietteet.

Olisiko Springvestillä mahdollisuutta tarjota rahoituskierroksia liukuvaa pre-money valutaatiota, joka määrittyisi sen mukaan, miten hyvin kierros onnistuu?

Mikäli ei ole, niin pystyisittekö tarjoamaan sijoittajille sijoitussitoumus-tyyppistä vaihtoehtoa, jossa tulee ns merkintävaraus, joka muuttuu merkinnäksi, kun kerätty rahamäärä on sijoitusten/varausten osalta tietyllä tasolla? (Sijoittaja voisi päättää tason)

Pohdin ja kysyn näitä siksi, että nykyisin kun Springvest järjestää useimmiten nollasta lähteviä monien miljoonien kokoisia rahoituskierroksia, saattaa syntyä helposti kaksi tilannetta:

  1. Sijoittaja tekee kierroksen alkuvaiheessa sijoituspäätöksen perustuen täyteen menevään kierrokseen. Mikäli kierros sattuu jäämään kauas täydestä ja lähelle minimiä, vaikka pre-money on sama niin sijoituskeissi todennäköisesti aivan toinen kuin täyteen menneellä kierroksella.

  2. Ylemmästä johtuen yhä useampi sijoittaja saattaa jäädä vain tarkkailemaan kierroksen etenemistä, jolloin voi syntyä ns. tiedostamaton ”massa-odotus”, jossa jokainen sijoittaja odottaa muiden odottajien merkintöjä.

Vai oletteko itse keksineet näihin jo jotain?

2 tykkäystä

Sisäpiiritieto: Springvest Oyj:n portfolioon kuuluva Finbiosoft Oy myydään

12.3.2024 19:30:35 EET | Springvest Oyj | Yhtiötiedote

Sisäpiiritieto: Springvest Oyj:n portfolioon kuuluva Finbiosoft Oy myydään

Springvest Oyj:n portfolioon kuuluvan yhtiön Finbiosoft Oy:n (”Finbiosoft”) osakkeenomistajat ja lääketieteen laboratorioiden ja diagnostisten yritysten tiedonhallintaratkaisujen toimittaja BYG4lab (”Ostaja”), ovat 12.3.2024 allekirjoittaneet sopimuksen Finbiosoftin koko osakekannan ostamisesta (”Yrityskauppa”) Growth Buyout -sijoituksia tekevän pääomarahaston Keensight Capitalin tuella.

Springvest on järjestänyt laboratorioiden laatuun erikoistuneelle ohjelmistoyritykselle Finbiosoftille oman pääoman ehtoiset rahoituskierrokset vuosina 2015 sekä 2018, joissa Finbiosoftille on kerätty rahoitusta yhteensä 3,09 miljoonaa euroa.

Yrityskauppa pyritään toteuttamaan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen aikana. Toteutettavalla kaupalla on noin 0,3 miljoonan euron positiivinen nettovaikutus Springvestin taloudelliseen asemaan. Springvestille suoritettava kauppahinta kirjataan Springvestin soveltaman käytännön mukaisesti suoraan Springvestin omaan pääomaan.

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=bf57747f17664e2590bfb33888bdf4529&lang=fi&src=listed

7 tykkäystä

Tässä kommentti :point_down:

Irtautuminen on Springvestille hyvin pieni ja valuaatio osui absoluuttisin luvuin lähelle meidän yhtiölle karkeasti haarukoituun nykyarvoa, joten sillä ei ole käytännössä vaikutusta osien summaan. Exit-aktiviteetin kannalta tämä on tietysti hyvä merkki, vaikka odottelenkin vielä IPO-aktiviteetin piristymistä ja sen mukana laajemman exit-markkinan kääntymistä selvemmin parempaan vireeseen.

4 tykkäystä

Tiedotteen perusteella onkin tulkittavaa, tarkoittaako noin +300k nettovaikutus taloudelliseen asemaan kassavirtana, joka nykyinen tasearvo + 300k vai pelkkä 300k.

1 tykkäys

Samaa pähkäilin :slight_smile: sain vastauksen yhtiöltä että vastaus on tuo jälkimmäinen, eli nettovaikutus vastaa odotettuja myyntituottoja vähennettynä myyntivoittoveroilla, eli tuon 0,3 MEUR:n verran pitäisi tulla kaupasta Springvestin kassaan nettona rahaa. Tämä oli yhtiön ensimmäinen irtautumistiedote pörssissä, nyt on jatkon kannalta selkeämmät sävelet näiden tulkintaan :+1:

4 tykkäystä

Toisaalta emme taida saada yhtiökohtaisiin tasearvoihin prilianttia näkyvyyttä, joka voi periaattessa yhtiön näkemyksen mukaan olla vaikka nolla. :face_with_monocle:

2 tykkäystä

Näimpä. Omistajien kannalta tärkeintä on tietää paljonko irtautumisesta tulee nettona käteistä, eli sikäli tämä tiedotustapa on looginen. Tiedotteen muotoilu vain jätti tähän tällä kertaa tulkinnan varaa.

3 tykkäystä

Mites tuota yhtiökokouksen päätöstä osingoista ja vapaan pääoman jakamisesta nyt tulkitaan? Valtuutus on että ”enintään”, joten eivät kai ne nyt alaa sentään rahoja jakelemaan?

1 tykkäys

Tähän jäikin vastaamatta - eli valtuutus osingonjakoon on yhteensä enintään 0,15 €/osake, mikä voidaan jakaa yhdessä tai useammassa erässä. Käytännössä odottaisin koko tuon summan tulevan jakoon, summa on n. puolet nettokassasta eikä yhtiöllä pääomatarpeita käytännössä juuri ole. Viime vuonna osinko jaettiin elokuun lopussa.

2 tykkäystä

Solar Foodsille toinen kierros lyhyen ajan sisään (edellinen 8 MEUR tehtiin syksyllä) :point_down: näyttää täyttyvän rivakasti, puolivälissä mennään ja pari päivää vasta kierros ollut auki.

Selkeästi yhtiövalinnan onnistumisesta riippuen kysyntää riittää näihin suurempiinkin kierroksiin. Viimeisestä 10:stä toteutuneesta kierroksesta 5 on merkitty maksimirajaan asti, muut ovat ylittäneet minimirajan mutta jääneet n. 20-70 %:iin maksimista.

3 tykkäystä

Todella mielenkiintoista miten huonoihin tuotteisiin joilla on hyvä tarina kanavoituu valtavasti rahaa kun taas hyviin tuotteisiin, joilla on huono tarina ei rahaa kuitenkaan riitä:

Ruokabisnes on huono sektori sijoittajille koska kaikki maailman maat subventoivat sen tuotantoa polkeakseen hintoja ja tuotteet ovat substituutteja keskenään, joten kuluttajilla on varsin rajallinen halu maksaa korkeita hintoja pelkistä raaka-aineista.

6 tykkäystä

Kuka nyt ei haluaisi olla mukana kun tarjolla on ”Ilmasta ruokaa”.

4 tykkäystä