SSAB - Ruotsin teräsjätti

Aika jännä kun Euroopan terästehdas kiinnostaa - kaippa siellä ei osata sitten erikoisteräksiä tehdä - normaali teräksillä ei yhtiö pysty kilpailemaan kovinkaan vahvasti. ( Venäjä/Kiina/Intia sektori tuo halvempaa - toki ei niin laadukasta ). SSAB on lykännyt omia investointejaan tehtaissaan ja tulevaisuudessa on isoja investointeja tiedossa.(masuunien alas ajot)

2 tykkäystä

Swedbak toteaa että 30 kronor lagom pris (behåll).
Nyt Tukholman A-sarjalainen 26,8 SEK, ja B 24,2 SEK

Sanovat että antia pukkais… ei ihme että markkinalla on noussut hapanta vatsalaukuista ja oksentavat osakkeitaan, ainakin hintakehityksestä päätellen

===

UPPDATERING
Bekräftar samtal med Tata Steel om dess tillgångar i Nederländerna
Efter flera månaders rykten i media har SSAB bekräftat att man befinner sig i diskussioner med Tata Steel angående Tatas IJmuiden-stålverk och tillhörande tillgångar. Diskussionerna med Tata pågår och SSAB betonar att inga beslut har fattats. Vår uppfattning har alltid varit att SSAB inte bör ta en ledande roll i en europeisk stålkonsolidering eftersom riskerna och kostnaderna är för höga, men specifika tillgångar kan vara av intresse. SSAB har en stark balansräkning, men givet storleken på IJmuiden-stålverket skulle storleken på affären troligen innebära att SSAB skulle behöva göra en nyemission. Vi upprepar Behåll med riktkursen 30 SEK.

https://www.swedbank-aktiellt.se/analyser/2020/11/16/ssab.csp

1 tykkäys

Ei logiikka oikein markkinoille aukene, jos ei kyllä itsellekään sen selvempää. Kurssi pakittanut 6-7% parissa pörssipäivässä, toimiala muuten hyvässä nousussa
SSAB toki tulee jossain vaiheessa kaapista ulos komeitten kalvojen kera, niissä monenlaista synergiaa mutta myös integraatiokustannusta

Ei myös ihan heti avaudu minulle, miksi haluaisivat osallistua tuohon työhän, kun katsoo vaikka outokummun viime vuosien antirahojen polttamista.

Omistan kyllä molempia, joista toki SSAB paljon paremmassa kunnossa. Suuriosa peräisin Rautaruukki ajalta ja en suunnittele luopumista. Halvimmat tulleet kyytiin 2016 1,13 hintaan annista ilman merkkareita, mutta SSAB:n huhuttu logikka ei näillä tiedoilla avaudu.

Ei auta kuin odotella vahvistusta, jota markkina jo selkeästi hinnoittelee.

SSAB Americas 3Q2020 oli vajaat 20% SSAB:n myynnistä, ja Special Steels (25% of SSAB) varmaan myös myy USA:ssa

Ristiriitaisen oloista kehitystä jenkeissä.

Plattsin mukaan teräksen saatavuudessa autoteollisuudessa ja kestokulutustuotteille pulaa, kun teräspalvelukeskusten varastot vajaat 2kk joka on kuitenkin aika iso luku. Teräsfirmojen lead timet 9-10 viikkoa kun vuosi sitten noin puolet siitä

Kuitenkin Agmetalminerin mukaan kapasiteetin käyttöaste noussut mutta hikiset 71%, kun vuosi sitten oli 78%. Tuotanto kuitenkin >10% alle viimevuotisen (toissaviikko). Hinnat nousseet 7,5-10% kuukauden takaiseen.

2 tykkäystä

Tämmöisen kuvan vielä twiittasivat…
Tämä HR Coil eli terästuotteista se yksinkertaisin, siksi hyviä prosentteja tiskissä, pohjista +40% (N.Europe, FOB China) sekä US pohjista +70%
En kyllä muista miten hinnat mahtoivat olla vuosi sitten mutta ainakin kuluvan vuoden huiput tiskissä


https://twitter.com/plattsmetals

1 tykkäys

Rautamalmikin kirii ylös joten syystä onkin pistää hinnoittelua ylöspäin ettei tule squeezatuksi omine margiineineen! Osarista näkee riittikö SSAB:lle kantti ja nopeus

2 tykkäystä

Nordea laskee tavoitehintaa 44-> Osta & 41 kruunua (4,04 EUR)
Näkee IJmuiden kaupassa arvoa, jos se tapahtuu halvalla. Mutta myös useita riskejä ja toteaa että olisi luultavasti väärä veto ostaa IJmuiden
Parempi olisi vaan tehdä parantaa, tehdä vihreää terästä ja lisätä Special Steeliä. Eikä merkittävästi lisätä CO2 päästöjä ja saada huonoa tuotemixiä

Onhan tämä nähty, markkinat ovatkin antaneet kurssipenaltia tästä peliliikkeestä, kunnolla miinusta samaan aikaan kun terässektorin kurssit ovat nousseet. Yllättävän kovan tavoitehinnan Nordea kuitenkin jätti, nousuvara vaikka hur mycket!

===
Onsdagen den 25 november 2020 kl. 10:00
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ur ett ekonomiskt perspektiv finns det potential att addera värde för SSAB vid ett förvärv av Ljmuiden om det sker till en mycket låg multipel, men med affären kommer flertalet risker och ett uppköp vore troligen ett felaktigt drag från stålbolaget.
Det skriver Nordea Markets i sitt morgonbrev där banken sänker riktkursen för SSAB till 41 kronor (44) och upprepar köprekommendation, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare på onsdagsmorgonen rapporterat.
De risker som kommer med ett eventuellt förvärv av Ljmuiden är dels en betydande ökning av koldioxidutsläpp men även en sämre produktmix, resonerar Nordea Markets.
“Vi hoppas att företaget kommer att ompröva och i stället fokusera på att omvandla en betydande del av företaget till grönt stål och även öka sin Special Steels-andel”.
Banken fortsätter att se uppsida i SSAB-aktien på grund av den “markant förbättrade” marknaden, varför Nordea Markets behåller köprekommendationen.
SSAB bedriver, tillsammans med det statliga gruvbolaget LKAB och Vattenfall, en satsning som innebär att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål.
Även flera andra aktörer, bland andra Carnegie Fonder som är ägare i stålbolaget, har kritiserat ett eventuellt förvärv av Ljmuiden och då fört ungefär samma resonemang som Nordea.
Strax innan 10-tiden på onsdagen noterades SSAB-aktien 2 procent högre till
27:85 kronor.

https://www.swedbank-aktiellt.se/ovrigt/direkt.csp?id=PQftf6JS&single=y

2 tykkäystä

+14%…+15% korotusta tarjolla HRC asiakkaille helmi-maaliskuulle, asiakkaita kakistuttaa… Mainittu nykyinen 620-630 $/ton näyttäisi olevan linjassa Plattsin käyrästön kanssa pari viestiö sitten

“Mills are now offering HRC at €600 ($715) per ton EXW for February/March delivery, up from previous deals of €520-530 ($620-630), sources said. It’s not clear if any buyers have accepted the latest offers because they are still “swallowing this information,” one of the traders noted.”

Samaa viestiä EU / US, kysyntää vaikuttaisi olevan, varastot ajettu alas ja olemassa olevan kapan ylösajo kestää → pitkä lead time, hintojen nousu

Yleisesti kun on pulaa, kysyntä näyttää nousussa usein markkinoilla liiankin isolta kun kysellään saatavuutta monesta eri paikasta, tilataan tyhjentyneitä varastoja täyteen useasta paikasta, ennustetaan tarpeita varmuuden vuoksi korkealle kuin naftiksi (kun et saa paikkoja), jne.

En kylläkään osaa ottaa kantaa onko teräsmarkkinoilla kuinka paljon tälläisestä nyt kyse mutta varmasti myös jonkin verran. Kapaahan sinänsä on ja kapan käyttöaste EU:ssa alle 2019, mutta ylösajo kestää. Toisaalta jos talous tästä laajemmin piristyy, myös tarve kasvaa.

2 tykkäystä

SSAB (A) poistuu OMXS30-indeksistä vuodenvaihteessa. Tilalle tulee EVO.

3 tykkäystä

SSAB keskustelee neuvonantajien kanssa osakeannista liittyen mahdolliseen Tata Ijmuiden antiin.
Pohjoismaalaisten osakkeenomistajien tyytymättömyys kasvaa, no kurssin valuminenhan sitä kyllä kertoi ja edelliset tiedot että “liian likaista”, “liian tavallista tavaraa”, yms
Tata investoimassa 300 MEUR Ijmuidenin puhtauteen… tai plänäämässä, aika näyttää onko se kuitenkin SSAB…

https://www.swedbank-aktiellt.se/ovrigt/direkt.csp?id=j9XOY7PQ&single=y
https://www.tatasteeleurope.com/ts/corporate/news/tata-steel-unveils-300-million-roadmap-plan-to-enhance-the-environment-at-ijmuiden-plant

1 tykkäys

Kauppalehden uutinen liittyen Tata Steelin omistaman IJmuidenin-tehtaan ostosuunnitelmiin. SSAB:n pääomistajat eivät ole kommentoineet rahoitusjärjestelyjä, mutta ruotsalaislähteiden mukaan yhtiö siis valmistelee osakeantia.

Toivon todella että LKAB ja Industrivärden eivät suostu tuohon antiin. Joo tonnimäärät tuplaantuisi, mutta näen että hybrit projektia ei kannata riskeerata tämän IJmuidenin takia, koska terästeollisuus tunnetusti nielee pääomia. Toinen mikä tuosa puistattaa on tuo intialainen omistus. Aikoinaan kun Tata Steel toimi British Steelissä niin jälki oli niinkin hyvää että koko firmaa ei ole enää olemassa ei siinä saatiinpa yks kilpailija pois markkinoilta jos ei muuta :smiley:

2 tykkäystä

LKAB on äänivallassa SSAB:n suurin omistaja, mutta vain reilut 10% kuten Industrivärden ja Solidium (vähän alle 10%).
LKAB puolestaan on Ruotsin valtion yhtiö, jonka intressi tuntuu olevan fossil-free malmin tuottaminen. Johan tuossa hetki sitten julistivat että 400 Mrd SEK ja koko kaivos on fossil free. Myös SSAB:lla on fossil free ajatus, ja Ijmudenin malmitarpeen tyydyttäminen tätä kautta varmasti kiinnostaa LKAB:ta. Ts oma lehmä ojassa!
Solidium on Suomen valtion yhtiö, ja kyllä ideologian määrästä päätellen tukea voisi tulla ympäristön nimissä.
Industrivärldenin portfoliosta SSAB on 1%, ei siis game changer, mutta kai Industrivärldenin päätöksen teko on kapitalistinen.

Mutta:
-mitä Ijmuden maksaisi, ja tuottaisi?
-miksi fossil free raudasta ei saa extraa, vai saako, ja kuinka paljon?

Paljon on tärkeitä asioita täysin auki, mutta markkina ei liikettä nykytiedoilla kurssikehityksestä päätellen tue. Kun lukuja tiskissä, saas nähä muuttuuko mieli / suunta

Tämähän riippuu ihan loppuasiakkaasta. Jos esim SRV haluaa maksaa enemmän siitä, että rakentavat fossiilivapaalla teräksellä - sitten alihankkijat tilaavat sitä. Jos siitä ei ole mitään mainintaa kyllä se teräs samalla tavalla kilpailutetaan.

Euroopassa ja Jenkeissä kova meno jatkuu, teräskapaa aukeaa hitaammin kuin kysyntää…
Hintojen syytäkin nousta, niin nousee myös rautamalmi ja varmaan romu, yms

==
EU

European steel prices are likely to rise further in the coming months due to various factors restricting material availability coupled with a recovery in demand, according to Assofermet Acciai president Tommaso Sandrini. The European steel market is in a state of panic, with participants perceiving there is insufficient material to satisfy demand. Many are questioning, “are we back in 2008?” Sandrini said

HRC prices have surged more than Eur200/mt in Europe since June, according to S&P Global Platts indexes EXW Ruhr and Italy, with sources reporting severe supply tightness on the spot market as mills offer limited material due to production curbs and scant availability of import material.

US

The index is now at its highest since August 16, 2018, when the price was calculated at $44.47 per cwt

Quotes of the day
“I think HRC is tight and the spot buyers will pay anything. As a result, that’s increasing the cost for the normal buyers,” a steel distributor said.
A consumer source said: “2020 is definitely not a normal year, there is no calm before the holidays this year… Steel mills are not quoting spot tons until they open up their order books, but when they do the tons are gone quickly.”

Hintojen syytä noustakin rautamalmin ja teräsromun nousun johdosta. Mutta tässä markkinatilanteessa taitaa tulla enemmänkin hyvää, ainakin jakelija Klöckner antoi posarin, kertoi hintojen noususta ja että 1Q2021 alkaa olemaan “northern” (usein Saksa yms & pohjoiseen, vrt etelä = oliivivyöhyke) teräsfirmojen puolesta loppuunmyyty, 2Q2020 availability “limited”.
Ei tullut joulupukkia teräsostajille?

US HR Coil spot piikkasi jutun mukaan 12 vuoden ?! huippuihin! Sehän olisi 2020-12 = 2008…
Tässäkö sitä taas ollaan…

2 tykkäystä

…johon Solenoidium ei tule osallistumaan…???

…muuten kuin merkkarinsa ehkäpä sopimuskaupalla Ruotsiin myyden…
:ok_hand:

Pohjois-Amerikan kannalta tärkeässä levymarkkinassakin on vihdoin päästy vauhtiin ja seurataan HR Coil -meininkiä. Pitää kuitenkin muistaa, että spottihinnat ovat eri kuin sopimushinnat. Tosin osassa toimituksia olevat sopimushinnat saattavat olla volyymisidonnaisia, ja joita joudutaan täydentämään spot-ostoilla/ -hinnoilla. Tuottajien kannalta hyvä tilanne sopimushintojenkin päivittämiseen.

Cleveland-Cliffs nostaa levyhintaa 900 USD/t uusille tilauksille. Jutun mukaan 8.12 Arcelor-Mittal - jonka US-toiminnot (pl Calvert) Cleveland-Cliffs siis osti - oli nostanut hintaa tasoon 800 USD/t. 15.12 SSAB oli nostanut hintaa 100 USD/t. Cleveland perustelee kustannuseskalaatiota sekä ko tuotteen “arvon palautusta”. Jakelija kertoo että kysynnän puolesta liikkeet liian kovia, ja että tuottajat vaan haluavat linjata hintaa HR Coil kehitykseen.

SSAB:n tuloshan oli 2Q/3Q2020 ruvella joten syytäkin petrata.

SSAB:n Outlook Q4/2020 vaisumpi mitä ainakin uutisvirran pohjalta voisi päätellä. Joten tulisko SSAB:lta päivitystä tässä lähipäivinä

2 tykkäystä