Lindex Group (Stockmann Group)

Kiitos @Rauli_Juva laajasta raportista. Siinä oli paljon asiaa. Vanhaa ja uuttakin. Voimia meidän kanssa jutteluun. Stockmann herättää tunteita.

Tällei koittanut lueskella, mikä on yleensä velkasaneerauksen tavoite. Se on käsittääkseni yrityksen liiketoiminnan tervehdyttäminen. Sen pariin ei pääse yritykset, joiden liiketoimintaa ei voisi tervehdyttää.

Eikö velkasaneerauksen tavoitteena ole saada velat järjesteltyä ei varsinaisesti hioa liiketoiminta minttiin.

Velkojien kannalta tässä kohtaa olisi Lindexin myyminen ollut helpompi ja nopeampi reitti. Pohjana velkajärjestelyille oli päästä siis veloista. Siksi on ihan perusteltua arvailla, että velkasaneerausohjelman päätyttyä liiketoiminnan kehittäminen jatkuu. Niinkuin aina liike-elämässä. Vierivä kivi ei sammaloidu.

Tavaratalojen sulkemisia ja Lindexin spinnausta ei mielestäni voi poissulkea sillä perusteella, ettei sitä ole vielä tehty velkasaneerauksen aikana. :hugs:

Tavaratalojen myynti hyvään hintaan olisi ollut myös haastavampaa, mikäli muu tavaraliiketoiminta olisi ajettu alas ja myytävät oltaisiin jätetty pärjäilemään yksinään. Volyymikauppaa. Kuka ne olisi ostanut?

Itsellä oli jotenkin mennyt ohi vuokrasopimusten sitominen liikevaihtoon.

Yrityssaneerauksen tuloksena vuokria laskettiin selvästi viime vuoden alusta alkaen, joka on tukenut tavaratalojen positiivista tuloskehitystä. Samalla vuokrasopimukset kuitenkin muuttuivat enemmän liikevaihtosidonnaisiksi, joka tarkoittaa, että myynnin kääntyessä nousuun vuokrat seuraavat osittain perässä ja vähentävät siten myynnin kasvun tuomaa operatiivista tulosvipua.

Kiitos tästä. Aina oppii uutta.

Löysinkin tämän vielä saneerausohjelmasta, mitä siinä sanottiin. Vuokranantajat eivät ilmeisesti halunneet eroon Stokkasta. Lupaa hyviä jatkoneuvotteluita vuokrasoppareille. Jopa minimimaksuista luovuttiin.

Varsinkin Tampereella olisi tehnyt hyvää saada jo aikaisemmin käyttöön, kun ratikka työmaa karkoitti Hämeenkadun asiakkaat aina vuodesta 2018 asti.

No nyt se kulkee taas.

Yhtiössä on ollut kuitenkin monenlaista muutakin liiketoimintaa vuosien varrella kuten Akateeminen kirjakauppa (1930-2015), autokauppa (1955- 2006), päivittäistavarakauppa Sesto (1955-1999) postimyyntiyhtiö Hobby Hall (1985-2016) sekä vaateketju Seppälä (1988-2015). Näitä kaikkia, kenties autokauppa pois lukien, leimaa myyntihetkellä heikko kannattavuus eli ostetut yhtiöt eivät ole ainakaan pidemmän päälle menestyneet osana Stockmannia.

Tuota… Tämä on vähän hassuun sävyyn nostettu esiin… Osoittaa vahvaa asenteellisuutta.

Esimerkiksi Akateemisen kirjakaupan uskon tehneen suuren osan bisneksestään lukiolaisten kirjoilla, lehdillä ja pokkareilla. Lukiolaisten liitto on arvioinut printtikirjojen hinnan olleen lukioaikana 2000€/lukiolainen. Nykyään lukiolaiset saavat kirjat lainaan koululta. Pokkareille on lähivuosina tullut haastajaksi ääni- ja e-kirja. Printtilehdet puolestaan on pitkälti siirtyneet verkkoon. Aika huikeaan aikaan myivät Akateemisen, kun ottaa huomioon, että se on ollut osa konsernia vuodesta 1930 lähtien. Epäilen suuresti, etteikö olisi tuona aikana Akateeminen olisi ollut missään vaiheessa Stockmannille loistava kassavirtakone. Osista, joiden tulevaisuus ei näytä ruusuiselta, pitääkin luopua.

Hyvä, että joku huoli.

Jos luet 2014-2015 osareita, havaitset, että tuolloin ollaan tehty päätös antaa Lindexille mahdollisuus kehittyä aidosti globaaliksi vaatebrändiksi. Seppälä sai mennä. Hyvä niin. Lentävä käsite ”parempaa Seppälää” kertoo hyvin brändin laadusta.

Stockmann pilasi aika pahasti maineensa verkkokaupan yleistettyä 2010-luvulla. Muistan ne Suomipopin Aamulypsyn Jaajo Linnonmaan naureskelut ”Stockka-lisälle”. ”Stockka-lisästä” tuli muutoinkin yleinen vitsin aihe. Stockmannin asiakas oli turhamainen ja hölmö, joka maksoi tonnin telkkarista, jonka olisi voinut ostaa muualta puolet halvemmalla vain sanoakseen ostaneensa sen Stockkalta. Samaa bulkkia siis kaikki kalliimmalla hinnalla. Ihan käsittämätön ajatus aliarvioida pihiä kansaa tällä tavoin.

Stockmann oli hinnoitellut itsensä pihalle.

Ei näin aina ollut.

On myös helppo unohtaa Krimin valtaus 2014 ja EU:n talouspakotteet Venäjälle. Tuolloin pitkään alamäessä kääntynyt tulos kääntyi myös negatuiviseksi. Kokonaan Venäjältä vetäytyminen oli hyvä päätös. Missähän tilanteessa oltaisiin nyt?

Todellisia korkokuluja Stockmannilla ei käytännössä ole, joukkovelkakirjan koron ollessa 0,1 % vuodessa.

Tämä olikin mielessä, mikähän tälle 67milj. joukkovelkakirjalainalle jäi korkoa. Jäi itseltä tarkastamatta, kun tuli vastaan. Näillä korkotasoilla, tuohan on ihan ilmainen. Varsinkin 10% hybridilainaan verrattuna helpottaa kiinteitä kuluja. Joku taisi aikaisemmin ketjussa laskea, että Stockmannilla oli aiemmin lainoja ka 6% korolla.

Veroissa odotamme nähtävän normaalimman tason noin 21 % veroasteen mukaisesti. Kaiken kaikkiaan tämä johtaa 27 MEUR nettotulokseen tai 0.17 euron osakekohtaiseen tulokseen. Mikäli huomioidaan koko kiistanalaisten saneerausvelkojen osakekonversioiden ennustettu diluutiovaikutus, EPS olisi 0,16 euroa. Meidän ennusteissa tämä diluutio tulee vuosien 2023-24 aikana (4-5 miljoonaa uutta osaketta / vuosi) ja siten on täysimääräisesti näkyvissä vuoden 2024 lopun ja 2025 keskimääräisessä osakkeiden määrässä. Raporttimme taulukot näyttävät lähtökohtaisesti vuoden keskimääräistä osakemäärää.

Hyvä nosto rapsasta.
Toki, vaikka korkokuluja ei nyt voida vähentää veroista, eipä niitä kokonaan ole koskaan voinut vähentääkään.

Nousi sieltä muutakin mieleen esimerkiksi kilpailijoista, defensiivisyydestä ja ostosten harkinnan varaisuudesta, joissa mielestäni pitäisi hieman tarkentaa. On ehkä aavistuksen harhaanjohtavasti tuotu esille, ottaen huomioon sen, että suurin osa rapsaa lukevista on miehiä, jotka eivät kuulu kohderyhmään. Tulee hieman väärä kuva liiketoiminnasta. Mutta ehkä niistä joskus myöhemmin.

Tällä foorumilla on käsitelty paljonkin sitä, miten Sauli oli ehdottanut yhtiön ollessa aikaisemmin seurannassa Lindexin listaamisesta Tukholman pörssiin. Nyt oltiin otettu näkemys, ettei listauksella saataisi omistajille merkittävää lisäarvo. Itsellä on jonkinlainen käsitys siitä, mikä tässä voisi olla syynä, että näkökulma on muuttunut.

Haluaisitko sanoa Inderesin näkemyksen itse?

Pahoittelen pitkästä vastauksesta. :hugs: Pitkä oli raporttikin. Todella hyvä. Rohkeaa ottaa näin karhuinen näkemys aktiivisten foorumilaisten yhdestä lempiosakkeesta.

Hyvä, että jaksat vastailla näin lauantaina, vaikka joitain hermostuttaa Lindexin spinnaamisen torjuminen ja tavoitehinta.

Tästä on hyvä aloittaa. :+1:

27 tykkäystä

Mutta ei niiden sulkeminen nytkään ihan kädenkäänteessä/halvalla käy, kun Hesassa on 20v vuokrasopimus ja Baltiassa varmaan samaa luokkaa.

Näihinhän löytyy ihan faktatietoakin osarin slideista.

9 tykkäystä

Kiitos! Ymmärränkö siis Q3 yhteydessä raportoidun cash flow bridgen jotenkin väärin, kun siinä IFRS + VEROT + korot oli yhteensä vain -4meur koko groupin osalta ja sinun mukaan pelkkä vuokrakukujen cash flow vaikutus on jopa 20-30meur negatiivinen? Eikö se ole Q3 pohjalta merkittävästi pienempi?

12 tykkäystä

Stockan haastehan on tämä kausiluonteisuus. Jos katsot saman Q3-esityksen viereistä diaa, niin 12 kk:n rullaava cash flow on -29 miljoonaa.

Tämä kausiluonteisuus on mielestäni myös kuitenkin mahdollisuus mitä tulee Lindexin mahdolliseen spinnaamiseen. Minä en nimittäin ihan osta näitä kaikkia perusteluja, kuinka edes Lindexin osittainen spinnaaminen olisi mahdotonta.

Jos katsoo näitä Stockan lukuja, niin huomaa tosiaankin, että Q3 ja Q4:lla suhteen kassavirta ei ole suuri ongelma. Ongelma ovat kaksi ekaa kvartaalia. Jos kuitenkin Lindex maksaisi osinkoja jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä, niin se nähdäkseni antaisi Stockalle riittävän kassavirran tavaratalojen pyörittämiseen.

Omaa ajatteluani Lindexin spinnaamisen suhteen tämä Raulin kiitettävän kattava analyysi on ehkä siinä suhteessa avittanut, että Lindexin kokonainen spinnaaminen alkaa mielestäni vaikuttaa tavaratalojen nykytilanteessa epärealistiselta (mikäli tavarataloja halutaan pyörittää jatkossakin). Mielestäni kuitenkin Lindexin spinnaaminen ihan kaikissa skenaarioissa olisi mahdollista ainakin siinä tapauksessa, että Stocka jäisi edelleen yhtiönä Lindexin pääomistajaksi. Tosiaan perustuen tähän kassavirran ajoittamiseen noiden osinkojen avulla.

Paras vaihtoehto olisi toki merkittävästi supistaa tavaratalotoimintaa tai ajaa se kokonaan alas, mutta ei sen pyörittäminen silti tosiaan mielestäni estäisi Lindexin osittaista spinnaamista.

Kuten yritin siis tässä kirjoituksessa tuoda ilmi, niin eivät nämä mielestäni ole kuin lähinnä järjestelykysymyksiä jossain määrin. Kyse on siitä, miten varmistetaan riittävän tasainen kassavirta Lindexin spinnaamisen mahdollistamiseksi. Jos ei halua nähdä Lindexin spinnaamisen olevan mahdollista, niin ei se varmasti silloin toki sitä ole.

11 tykkäystä

Nyt kun Stocka on saatu vihdoin ja viimein onnellisesti Inderesin seurantaan, niin täytyy ketjun aktiivina sanoa vielä muutama sananen näin yleisellä ja vähän filosofisemmallakin tasolla ajatuksistani liittyen Stockaan sijoituskohteena.

Olemme kaikki ihmisiä, emmekä voi valitettavasti välttyä siltä, että Stockan historialla on väistämättä alitajuinenkin vaikutus siihen, miten näemme yhtiön. Monen analyytikon, toimittajan, sijoittajan ja ynnä muun suhtautuminen yhtiöön ei ole lähtökohtaisesti kovinkaan positiivinen, vaikka sitä ei aina välttämättä osaa tai halua itselleen myöntää. Onhan Stocka tarjonnut kuitenkin pörssihistoriansa aikana enimmäkseen pettymyksen ja katkeruuden tunteita siihen sijoittaneille ja sitä ammatikseen seuranneille. Samoin ei kaikkien näiden toimittajien ja muiden omat asiakaskokemuksetkaan yhtiöstä ole välttämättä ruokkineet posiitivista näkökantaa.

Itse kun olen hypännyt Stockaan sijoittajana vasta kesällä 21, niin itselläni tämä sijoitustarinan tunneside on lähinnä vain positiivinen, koska toistaiseksi sijoitus on pärjännyt indeksiin nähden ihan mukavasti. Ja jos vaikka joillain vanhoilla sijoittajilla tai analyytikoilla saattaa olla nyky-Stockaan alitajuisesti jo negatiivinen asenne, niin omaa suhtautumistani on varmaan alitajuisesti jo parantanut jotkut lapsuuden muistot Stockasta asiakkaana. Oli kuitenkin sitten oma suhtautuminen Stockaan positiivinen tai negatiivinen, niin ei se kenestäkään tee sen parempaa tai huonompaa sijoittajaa saatika ihmistä.

Haluan ehdottomasti kiittää isosti @Rauli_Juva:a analyysista ja erityisesti ahkerasta lähes 24/7 vastailusta täällä foorumilla. Jos kuitenkin jotain palautetta mietintämyssyyn saa myös antaa, niin itse toivoisin analyytikolta hieman myös optimistisempaa näkökulmaa asioihin. Mielestäni jo tuo analyysin otsikko ”Tavaratalot edelleen murheenkryyni” kuvastaa tietyllä tapaa koko yhtiöön suhtautumista läpi tuon analyysin. Pelkästään tuosta otsikosta värittyy jo yhtiöstä aika negatiivinen kuva sen lisäksi, että se nostaa jalustalle yhtiön liiketoiminnasta sen kaikista vähiten liikevaihtoa sekä arvoa tuovan osan. Miksei otsikossa voitu siis tuoda Lindexiä mitenkään esiin? ”Lindexin arvo pysyy jumissa tavaratalojen takia” tms. Sitähän tuo analyysi kuitenkin sanoo.

Toki analyytikon pitäisi olla aina neutraali, mutta nyt tuntuu jotenkin siltä, että koko yhtiöön on lähdetty suhtautumaan varmaan ihan tahtomattaankin enemmän pessimistisyys edellä. Tai sellainen kuva minulle kaikesta jotenkin välittyy. Voin olla toki hyvin väärässä. Kuitenkin sen lisäksi että etsii syitä, miksi tavarataloja on pakko pyörittää tai Lindexiä ei voi spinnata, niin voisi etsiä enemmän myös syitä miksi niitä ei olisi pakko pyörittää ja miksi Lindex voitaisiin spinnata.

Noh, täytyy sen verran sanoa että vaikka toivoisinkin Raulilta optimistisempaa otetta, niin tavallaan erittäin hyvä, ettei hän ole sitä ottanut. Itse (kuten moni muukin täällä) olen taas sen ottanut, joten on hyvä saada vastapainoa.

Olen sitä mieltä, että tämä yhtiö ei ehkä sovi ollenkaan sen luonteiselle sijoittajalle, joka miettii jatkuvasti haasteita ja vaaroja. Niille joiden suhtautuminen yleisesti sijoittamiseen on taas optimistisempi, tämä voi taas olla mielestäni ehkä mahdollisesti sopiva sijoituskohde. Se mikä on sopiva sijoituskohde, on tietenkin jokaisen oma itsenäisesti harkittava asia. Sijoitusneuvoja en halua, enkä voi antaa niin kuin ei kukaan muukaan täällä.

Itse uskon, että elämässä ja sijoittamisessa optimismi voittaa kuitenkin aina loppupeleissä pessimistisyyden. Ainakin se tuntuu itsestäni paljon paremmalta ja lohdullisemmalta.

Jos Stocka osoittautuu ihan paskaksi sijoituskohteeksi, niin ei minua oikeastaan varmaan hirveästi edes harmita. Meillä oli yhdessä unelma. Ja helvetin hieno sellainen. Se jo itsessään on jotain niin hienoa, mitä en ole sijoittajana koskaan aiemmin kokenut.

19 tykkäystä

Haluan yhtyä näihin kiitoksiin. Erittäin opettavainen tarina tähän asti!

Päätin itse leikkiä hieman Raulin DCF-mallilla näin lauantai-illan ratoksi ja tuoda siihen mukaan niitä foorumin “toiveita” Stockmannin kehityksestä, joita olen laittanut merkille ja testata, mikä niiden vaikutus olisi.

En ole mikään DCF-ekspertti ja otan tämän ikään kuin harjoituksena itselleni. Moni on varmaan kokeneempi, joten myös kritiikki ja palaute on tervetullutta. Niille, jotka eivät ole DCF:ää pyöritelleet, toivottavasti tämä tuo jotain infoa.

En myöskään ota nyt kantaa muihin arvonmääritysmenetelmiin, Lindexin spinnauksiin yms. En ole lukenut myöskään rapsaa vielä kokonaan yksityiskohtaisesti läpi, joten pahoittelut, jos jotain jäi ottamatta huomioon. Yritin kyllä väistellä.

Lähtökohdat

Tässä siis Raulin malli:

Rauli mainitsi raportissa, että DCF:n teko ei ollut helppoa:
image
Tässä minun harjoituksessanikaan ei ehkä oleellisinta ole itse osakkeen DCF-arvo vaan eri parametrien vaikutus siihen.

Lähtö DCF-arvo on siis 2,5€.

Oletukset

Perusoletuksena aistin foorumin sentimenttiä, ja oletan, että Raulin malli on aika karhuinen skenaario.
image
Otetaan esimerkiksi tämä @Aili n huomio:

Yhtiössä on ollut kuitenkin monenlaista muutakin liiketoimintaa vuosien varrella kuten Akateeminen kirjakauppa (1930-2015), autokauppa (1955- 2006), päivittäistavarakauppa Sesto (1955-1999) postimyyntiyhtiö Hobby Hall (1985-2016) sekä vaateketju Seppälä (1988-2015). Näitä kaikkia, kenties autokauppa pois lukien, leimaa myyntihetkellä heikko kannattavuus eli ostetut yhtiöt eivät ole ainakaan pidemmän päälle menestyneet osana Stockmannia.

Tuota… Tämä on vähän hassuun sävyyn nostettu esiin… Osoittaa vahvaa asenteellisuutta.

Etenen kumulatiivisesti lisäämällä kirsikoita kakun päälle. Katsotaan mihin päädytään. Bruttoinvestoinnit, käyttöpääoman muutos, poistot ja WACC pysyvät staattisina. Liikevaihto, liikevoitto, maksetut verot (vero% on 21%, paitsi 2022, mutta niitä arvoja ei muutella kuitenkaan) ja kassavirtamuuttujat ovat dynaamisia.

Foorumin toiveet

1. 2023
Ensimmäiset itkupotkuraivarit saatiin siitä, että miksi 2023 on niin huono. Annetaan armoa ja nostetaan liikevaihdon kasvu -1,9:sta 0%:iin. Ebit% pidetään samana, koska inflaatio ja kulut.

Sivuhuomautuksena, eräs toinen analyytikko arvioi kasvuksi 2023 -0,8%

Uusi DCF-arvo on 2,6€

2. Parempaa kannattavuutta

Tässä vaiheessa unohdetaan inflaatiot yms ja uskotaan, että Stockmann pystyy nakuttamaan 7% kannattavuutta terminaalin kynnykselle. Pidetään kuitenkin tuo 2030 ja terminaalin 8,5% kannattavuus, kerta Raulikin uskoi, että se saavutetaan kunhan tavarataloliiketoimintaa on optimoitu.

Sivuhuomautuksena, eräs toinen analyytikko arvioi kannattavuuden olevan alle 7%.

Uusi DCF-arvo on 2,7€

3. Logistiikkakeskus nostaa liikevaihtoa

Itseasiassa olen yllättynyt, että yhtiö ei ole käsittääkseni ilmoittanut, mikä tulee olemaan logistiikkakeskuksen vaikutus yhtiön lukuihin. Oletetaan aluksi, että se nostaa liikevaihtoa 10% vuonna 2025.

Sivuhuomautuksena, eräs toinen analyytikko ei tee tätä nostoa.

Uusi DCF-arvo on 3,0€

4. Logistiikkakeskus parantaa kannattavuutta

Tällä hetkellä yhtiö sukkuloi kolmen keskuksen välillä, mikä aiheuttanee kitkaa. Ollaan kuitenkin maltillisia, koska nostimme jo kannattavuutta foorumin toiveesta kohdassa 2. Olkoon uusi kannattavuus 8% vuodesta 2025 alkaen. Terminaalin pidän 8,5%:ssä, koska se sisälsi oletuksia jo muutenkin.

Sivuhuomautuksena, eräs toinen analyytikko ei tehnyt muutosta kannattavuuteen uuden logistiikkakeskuksen vuoksi.

Uusi DCF-arvo on 3,2€
(huom. jos terminaalin olisi nostanut 9,5%:iin, DCF-arvo olisi 3,5€)

5. Kait se nyt ees vähän kasvaa

Rauli olettaa pääasiassa tappiollisten tavaratalotoimintojen lopettamisen vuoksi, että liikevaihto ei kasva 2026-2030. Eräs toinen analyytikko ajattelee, että liikevaihto kasvaa tuolloin 1% vuodessa. Tehdään mekin niin.

Uusi DCF-arvo on 3,3€
(Joka on myös erään toisen analyytikon DCF-arvo)

Yhteenveto

Monella varmaan on ollut aika kovat toiveet Stockmannin oikeasta arvosta. Oli mielenkiintoista huomata, miten eri muuttujat vaikuttavat. Toiset tärkeältäkin tuntuvat vaikuttavat vähemmän, kun taas toiset mitättömämmiltä tuntuvat sitten taas enemmän.

Tämä oli vain DCF-tarkastelu ja harjoitus, mutta sillä saatiin 32%:n muutos alkuperäiseen DCF-arvoon ja vielä suurempi tavoitehintaan. Minusta Raulin raporttikin olisi voinut olla vieläkin parempi, jos siihen olisi tuotu myös tätä skenaarioajattelua mukaan. Se olisi antanut sijoittajille enemmän työkaluja arvioida omia päätöksiään ja niiden vaikutuksia. Tosin arvostan, että hän ottaa rohkeasti näkemystä.

Lopuksi

Toistan siis vielä, etten ole mikään DCF-ekspertti ottakaa tämä suolan sekä alsacelaisen valkoviinin kera. Niin minäkin tein! Terveisiä Colmarista!

Ps.
Laitetaas vielä kirsikaksi kakun päälle Saulin ja Ollin viimeisin DCF, niin kaikki huomaa kuinka käyttökelpoinen työkalu tämä DCF käytännössä on! :smiley: Ja ehkä yleensäkin näkemyksen ottaminen.

39 tykkäystä

Nyt kun analyysiin on ehtinyt tutustua vähän paremmin, niin täytyy kyllä todeta, miten ilo on lukea huolella laadittua rapsaa yhtiöstä kaiken sen kuran jälkeen, mitä OP julkaisi.
Ei sinänsä tullut yllätyksenä että tästä syntyi keskustelua ja @Rauli_Juva onkin vielä tehnyt aikamoisen työn täällä keskustelupalstalla rapsan avaamisessa ja muutenkin näkyvästi tehnyt paljon hyvää työtä Inderesillä ollessaan :+1:

Yleensä tulee oltua analyytikkojen kanssa samaa mieltä suuresta kuvasta ja eri mieltä tavoitehinnoista ja suosituksesta, mutta tässä osakkeessa tilanne on kummallisesti päinvastoin. Mielestäni tuo tavoitehinta ja suositus menivät nyt täysin nappiin, mutta odotukset ja näkemys yhtiön tulevaisuudesta edustaa mielestäni hieman jonkinlaista äärikonservatiivista reversion to the mean -ajattelua, joka ei oikein tunnu täysin onnistuvan kaappaamaan näin rajussa transformaatiossa olevan yhtiön tulevaisuudennäkymiä.

Tavaratalot vähittäiskaupan liiketoimintamallina ovat globaalisti kuolemassa ja suomalaisten ostovoiman kasvua tuhoutuu demografisten ongelmien ja julkisen talouden surkean tilan seurauksena pysyvästi. Myyntiin tarvittaisiin volyymiä skaalautuvuuden vuoksi, mutta uusia tavarataloja ei tulla enää ikinä avaamaan. Toisaalta liiketoiminnan supistaminen tappaisi kassavirran lopullisesti korkeiden kiinteiden kulujen vuoksi, vaikka viimeinen samurai Latvanen tekee kaikkensa puristaakseen sitruunasta vielä muutamat mehut irti. Stockmannin osittain onnistunut pivotointi verkkokauppaan peittää alleen tavaratalobisneksen mätänemisen, mutta se kortti on nyt pelattu eikä uusia valkoisia ritareita ole näköpiirissä. Miten näistä lähtökohdista päädytään ennusteissa siihen että tavarataloliiketoiminta lähtee elpymään, vaikka suunnan luulisi olevan lähinnä rajusti alaspäin tulevaisuudessa myynnin volyymien laskiessa?

Lindexillä taas ollaan menossa päinvastaiseen suuntaan, koska digital first strategia korvaa heikomman kannattavuuden myymälät paremmin skaalaavalla korkeamman kannattavuuden verkkomyynnillä. Kivijalkamyymälöistä on markkinoilla rakenteellinen ylitarjonta verkkokaupan pitkälle tulevaisuuteen jatkuvien kasvutrendien myötä, joten yhtiö kaappaa systemaattisesti markkinaosuutta enemmän kivijalkamyyntiin nojaavilta kilpailijoiltaan. Tämä firman tekemä logistiikkainvestointi ei ole mikään peltihalli, vaan verkkokaupan Gigafactory, jonka avulla yhtiö kykenee vastaamaan hintakilpailuun ja kysynnän kasvuun Pohjoismaissa hyvin pitkälle tulevaisuuteen. En oikein purematta niele, että ennusteessa ei mallinneta tämän logistiikkainvestoinnin ja kasvavan verkkokauppamyynnin hyötyjä ja perustellaan että Lindexillä pitäisi olla matalammat kertoimet kuin laadullisesti huomattavasti heikommilla kilpailijoillaan.

On itsestäänselvyys että tavarataloliiketoiminnasta täytyy päästä eroon ja oikeastaan vaihtoehtoja on vain kolme. Joko ajetaan koko bisnes alas (Helvetin kallista!), annetaan Sokokselle myötäjäisrahojen kanssa (Haluavatko he raadon?) tai jaetaan yhtiö kahtia ja listataan Lindex Ruotsiin sekä Suomeen. On pähkähullu ajatus että tavarataloista voi hankkiutua eroon, vain jos ne voidaan kääntää kassavirtapositiivisiksi. Onko Stockmann olemassaolon tarkoitus tuhota omistaja-arvoa pyörittämällä kannattamatonta tavaratalobisnestä seuraavatkin 160 vuotta? Jos katsoo yhtiön historiaa niin tähän johtopäätökseen voisi toki päätyä, mutta nyt selvästikin muutoksen tuulet puhaltavat. Yhtiön joutuminen yrityssaneeraukseen, keskustan kiinteistön myynti ja äänivallan menettäminen oli suomenruotsalaisille säätiöille suuri nöyryytys. Stockmann kävi aivan veitsen terällä ja uutena merkittävänä omistajana on korppikotkarahasto, minkä vuoksi suurimmissa omistajissa on vihdoin palattu ajattelun osalta takaisin Mikä-Mikä-Maasta ihmisten ilmoille.

Latvasen pesti ei tule kestämään ikuisesti, sillä saneerausjohtajista pitää aina päästä eroon kun likainen työ on tehty, koska heidän läsnäolonsa myrkyttää yhtiön ilmapiiriin. Samaan aikaan on mahdottoman helppoa lukea rivien välistä, miten Lindexin ruotsalainen yritysjohto on vihainen Stockmannille, koska heidän kasvumahdollisuutensa ja investointikykynsä on nyt täysin rapautettu emoyhtiön huonon kunnon vuoksi. Jos soitat heille ja kysyt että haluaisivatko he olla osa Stockmann Grouppia vai itsenäinen toimija, niin heiltä saatava vastaus tuskin yllättää. Annelie Forsbergin nimittäminen CFO:ksi on tässä vaiheessa riittävä osoitus Lindexiläisten kasvavasta vallasta Stockmann Groupin sisällä ja kertoo myös omistajien halusta siirtää painopistettä Lindexin suuntaan.

2023 varmaankin lienee aikamoinen välivuosi Stockmannin tarinassa, mutta kyllä 2024 alkaa jo tapahtumaan ja tässä on kaikki elementit kasassa tulevaisuuden isoille tuotoille. Saneerauksen jälkeinen strategiapäivitys tulee olemaan todella mielenkiintoista luettavaa :sunglasses:

86 tykkäystä

Näissä pohdinnoissa tuntuu olevan jotenkin annettuna, että Lindexin nettikauppa tuottaa ja kasvaa maailman tappiin, ja kysymys on vain siitä, että miten tavarataloista päästäisiin eroon. Vaan millä perusteella Lindexin nettikauppa on hyvää liiketoimintaa tästä ikuisuuteen?

Vaatteet ja netti eivät nimittäin ole mitenkään kovin uusia keksintöjä. Pikemminkin ovat suorastaan bulkkia. Jota kuinkin joka ikinen iikka, joka miettii melkein minkä tahansa ydinvoimalaa pienemmän tavaran tai aineettoman oikeuden myymistä lähtee nimenomaan nettikaupasta. Missä on Lindexin vallihauta?

3 tykkäystä

Tavaraa tulee ketjuun niin paljon, että kommentoin vain selvästi mulle esitettyjä kysymyksiä tai kommentteja ja fiiliksen/oleellisuuden mukaan muita. Tägätkää, jos jotain oleellista jää kommentoimatta.

Tässä olikin muuten ainakin @JNivalan kanssa käytyyn eri tavaratalojen kannattavuuskeskusteluun lisäväriä. Eli kaikki tavaratalot olisi tämän mukaan tavaratalotasolla positiivista tulosta tekeviä. Näin ollen yhdenkään tavaratalon sulkeminen ei suoraan leikkaisi tappioita, vaan se saadaan aikaan vasta yhteisiä toimintoja pienentämällä. Tämä korostaa tappioiden leikkaamisen haastetta.

Sävystä voi toki olla oma mielipide, mutta faktaahan nuo oli. Mun mielestä on ihan mielenkiintoista että lähes kaikki konserniin hankitut toiminnot on päätyneet myytäväksi heikon kannattavuuden takia. En ole missään väittänyt että divestoinnit sinällään olisivat olleet vääriä tai että nuo toiminnot ei olisi historiassa tuottanut Stockalle.

Tilannehan oli täysin eri ennen kiinteistöjen myyntiä, tämä on raportissa kerrottu:

Stockmann oli myymässä Lindexiä 2019 -20, mutta kauppaa ei saatu toteutettua ennen koronakriisiä. Sijoittajien on kuitenkin hyvä huomata, että tämän jälkeen Stockmann on myynyt kiinteistönsä ja saneerausohjelman toteutusaikana mitään merkittäviä rakennejärjestelyjä ei voi tehdä. Kiinteistöjen
arvon ja kassavirran tukiessa tavarataloja Lindexin irrottaminen olisi ollut helpompaa, kun taas tässä
tilanteessa se on nähdäksemme mahdollista vasta, kun tavaratalot tekevät riittävän hyvää ja
kestävää positiivista tulosta/kassavirtaa. Meidän ennusteillamme tällaista tilannetta ei ole
näkyvissä ainakaan lähivuosina. Näin ollen näemme, että Lindexin mahdollinen (osittainen)
myynti on realistista vasta pidemmällä horisontilla.

En ole sanonut ettei listauksella saisi lisäarvoa, päinvastoin, sijoittajien kannalta olisi varmasti arvoa luovaa listata heti Lindex, silläkin uhalla että Stockmann menisi sen jälkeen konkurssiin. Sanoin, etten näe sitä mahdollisena/todennäköisenä ja jos/kun tavaratalojen kannattavuus korjaantuu, Lindexin spinnaamisen arvonluonti on pienempi (ei siis nolla). @Sauli_Vilen on kyllä entisen Stocka-analyytikon ja yleistietäjän mandaatilla lukenut raportin etukäteen, eikä ainakaan silloin ollut asiasta eri mieltä :slight_smile:

Mäpä selvittelen firmalta, mitä lukuja tuossa taulukossa on, tuloslaskelmasta tosiaan vuokrat rahoituskuluissa oli vajaa 7 MEUR Q3 eli 25-30 MEUR vuodessa, josta pääosa tavarataloista.

En yrityksistä huolimatta osaa vielä keskustella alitajuntani kanssa, joten sen vaikutuksesta en osaa sanoa. Sen sijaan tietoisella tasolla arvauksesi menee kyllä pieleen. Olin aika optimistinen kun lähdin tähän projektiin, mutta pikkuhiljaa näkemys hiipui. Taisin tästä toimistolla äänenkin sanoa, joten kolleegat voi todistaa :wink: Ei mun mielestä (kaikkia) tavarataloja todellakaan ole pakko pyörittää. Ja osien summan yhteydessä käsittelin Lindexin spinnin mahdollisuutta sen verran kun koin tarpeelliseksi. Sehän on selvä (toivottavasti munkin tekstistä) että Lindexin irrottaminen loisi arvoa ja sille ei mitään operatiivista tai juridista estettä ole saneerauksen jälkeen.

Tämä oli hyvä harjoitus (en tsekannut menikö matikka oikein, mutta järkeviä lukuja ainakin tuli ulos). Satuit päätymään muuten mun osien summa arvoon. Mulla on arvostuksessa jo kertoimilla tehty perusskenaario (josta tavoitehinta tulee), kolme osien summa skenaariota ja kaksi DCF-skenaariota. Omasta mielestäni aika monta, ilmeisesti ei tarpeeksi :slight_smile: Erilaisia skenaarioita voi tehdä loputtomiin, olen vähän eri mieltä siitä kuinka monta niitä kannattaa raporttiin printata. Raportissa on tosiaan kuitenkin tarkoitus ilmaista myös selkeä oma näkemys eikä pelkästään vaihtoehtoja joissa on kaikille sopiva.

No ei kai nyt ihan äärikonservatiivi. Lindexille selvästi historiaa ja kilpailijoita parempaa kannattavuutta ja tavarataloille aika samanlaista tappiota kun nytkin. Näistä toki saa olla eri mieltä ja hyvä että jotain ennustetta pidetään liian positiivisenakin. :slight_smile:

Tästä olen ihan samaa mieltä, että Lindexille ei ole mitään hyötyä olla osa Stockmannia.

Tää on erittäin relevantti kysymys, ainakin alusvaatteissa heillä on hyvä osaaminen, perinne ja valikoima. Brändi tietysti Pohjoismaissa. Kuulen mielelläni Lindexin räjähtävää kasvua odottavien näkemyksiä tästä.

36 tykkäystä

Kysymys on lähtökohtaisesti erikoinen. Ensinnäkin on hyvä tiedostaa tuon markkinan koko (the global fashion industry is valued at $1.7 trillion as of 2022) ja toiseksi voi pohtia millaisia vallihautoja tämän alan tyypillisillä kilpailijoilla on. Lindexin arvoista ja toiminnasta löytää kyllä tietoa kunhan viitsii etsiä.

Onnea myös “tästä ikuisuuteen” hyvän liiketoiminnan etsimiseen. Esitän kuitenkin vastakysymyksenä, että millä perusteella uskot Lindexin liiketoiminnan olevan huonoa liiketoimintaa seuraavan viiden tai kymmenen vuoden aikana? Millaisia toimintaa heikentäviä realistisia ajureita tulee mieleen nykytilanne ja viime vuosien näkymät huomioiden?

4 tykkäystä

Sanoit videohaastiksessa että Stokkan bruttokatteet on kunnossa, ongelma kiinteissä kuluissa.

Mikä estää myymästä Stokkaa jollekkin isommalle toimijalle joka pystyy tuottamaan hallinnon yms paljon tehokkaammin?

5 tykkäystä

Omalla Aku Ankka- matikallani tästä tulee suoraviivaisesti laskien seuraavaa, hyvä toki jos firmalta saa vahvistuksen asiasta:

IFRS = Net Interest, taxes, IFRS - Net Interest - taxes

Jolloin Q3:n lukemista saadaan:
Net Interest, taxes, IFRS = - 4 m€
Net Interest (Rahoitustuotot) = + 0,9m€ (tässä oikaistu ja huomioitu vain rahoitustuotot, koska korollisia velkoja yhtiöllä ei käytännössä ole)
Taxes (Tuloverot ) = + 2,0 m€ (tämä siis positiivinen luku, en ihan ymmärrä miksi mutta tuloveroja tuli tuloslaskelman mukaan Q3:lla “kotiin päin”)

→ IFRS = - 4 m€ - 0,9 m€ - 2,0 m€ = - 6,9 m€

Osuu aika hyvin Raulin kuvaamalle pallokentälle.

2 tykkäystä

Kivijalkakauppa on alkanut elpyä. Muoti- ja urheilukaupan yhdistys kertoo, että varsinkin miesten vaatteiden myynti on kasvanut huimasti.

Negaskenaario: Lindex 350m ja tavaratalot -250m. Ehkäpä yleinen markkinatunnelmakin on näin synkkiin ennusteisiin vaikuttanut…

Boss taitaa olla vain vuokralla Stokkan tiloissa eli mielummin ostakaa joku muu brändi osakkeenomistajan näkökulmasta :slight_smile:

Tapiolasta Sokos joutui tilojen saneerauksen takia lähtemään ja myöhemmin kertoilivat, että mielellään palaisivat sinne takaisin, jos löytyy sopivat tilat. Stokkalta saisi huippusijainnilla. No onhan siitäkin jo jokunen vuosi…Alue on tosin voimakkaasti siitä kehittynyt ja kerrostaloja on jo vieri vieressä… ja maksukykyisiä asiakkaita.

3 tykkäystä

Jep, vaikka osa täällä tavaratalojen totaalista kuolemista noin konseptina manaakin niin kannattaa huomioida että Stockan tavaratalot ovat lähes kaikki todella hyvillä ja halutuilla sijanneilla. Tuo Tapiola on juurikin erinomainen esimerkki. Siellä rakennetaan valtavaa vauhtia ja maksukykyisiä asiakkaita riittää. Mikäli kivijalkakaupat eivät kuole ihan kokonaan, niin on kyllä Stockan ihan oma vika, jos noista ihmismassavirroista ei saada uusia asiakkaita poimittua.

Paljon enemmän huolissaan olisin itse jonkun Tokmannin puolesta, joka pyörittää hiipuvissa maaseutukaupungeissa myymälöitään. Jos en väärin muista, niin Arimatti taisikin täällä joskus heittää vähän kieliposkessa että voisiko Tokmanni ostaa Stockan. Ehkä tällä hetkellä utopistista, mutta mielestäni pidempää aikaväliä tarkasteltaessa ei olisi ollenkaan mahdotonta että tavaratalot siirtyisivät Tokmannin alle. Jos he haluavat kasvaa jatkossakin, niin heidän täytyy kasvaa nimenomaan kasvavissa kaupungeissa.

Noin kaupungistumisen ja väestönkasvun näkökulmasta Stockan pitäisi siis kuulua ehdottomiin voittajiin. Pelkästään noilla tavaratalojen liikepaikoilla saattaa mielestäni olla tulevaisuudessa jotain arvoa, mikä saattaa kiinnostaa esim. S-ryhmää, Tokmannia, Keskoa jne.

6 tykkäystä

Tässä on ollut varsin hyvää viihdettä viikonlopun ajalle seurata Stockmannin keskustelua ilman minkäänlaista positiota yhtiöstä, tai edes minkäänlaisia todellisia ajatuksia position ottamisesta koskaan aikaisemmassa historiassa. Ajattelisin tältä osin omaavani suht neutraalin näkökulman asiaan. Pakko myöntää, että tällainen “erikoistilanne” nyt tietysti kuitenkin vähän ajatuksen tasolla kiinnostaa, joten siltäkin kannalta oikein mielenkiintoista keskustelua ollut, kiitos kaikille!

Keskustelu kiteytyy nähdäkseni kahteen relevanttiin asiaan, siihen tullaanko Lindex spinnaamaan tavalla tai toisella ulos Stockasta saneerauksen jälkeen ja jos niin milloin, ja siihen minkälaista tulosta Lindexille voidaan realistisesti ennustaa tulevaisuudessa (juuri sellaisia ennusteitahan on tietysti aina helppo tehdä mitkä tukevat omaa mielipidettä, joten vahva paino sanalla realistisesti).

Jälkimmäiseen minulla ei ole kompetenssia tuoda lisäarvoa keskusteluun, Lindexin tulos on heilunut niin kovasti viime vuosina etten uskalla lähteä interpoloimaan oikein mitään. Naisten muoti noin niin kuin muutenkaan ei kuulu omaan erikoisalaan, sen toki tiedän että oma vaimo Lindexillä kyllä joskus käy, eli ei se ihan p*ska lafka varmasti ole :slight_smile:

Mitä tulee sitten tuohon Lindexin spinnaamiseen, niin näin “ulkopuolisena” ilman tosiaan mitään siteitä Stockaan ymmärrän oikein hyvin molempien näkökulmien perusteluita, eli sen puolesta että suhteellisen nopeasti alkaa tapahtumaan, mutta myös sen puolesta että ei ala.

Ajatuksena olisi suorastaan koomista ja perverssiä, mutta ei siis toki mahdotonta, jos pian saneerauksen jälkeen Lindex kylmästi spinnattaisiin ulos mikä omissa papereissani tarkoittaisi käytännössä Stockmannin ajamista hiljalleen konkurssiin. Omistaja-arvon luonnin kannaltahan tämä olisi kuitenkin oman ymmärrykseni mukaan no-brainerina paras ratkaisu. Toisin sanoen nämä tahot jotka nyt käyvät pitkiä oikeustaisteluja vuokrasopimusrikkomuksista “saneerauspesän” kanssa, jatkaisivat samaa taisteluaan heti perään konkurssipesän kanssa (inventaarion myynnistä saatavissa varoissa olisi varmaan ihan tarpeeksi jaettavaa jotta tappelua kannattaisi jatkaa). Tuleeko tällaiseen mandaatti hallitukselta, sitä on vaikea sanoa varmasti.

Toisaalta aivan yhtä perverssiä, mutta valitettavasti vähemmän koomista, olisi se jos Stocka aina vain jatkaisi tätä tavarataloliiketoiminnalla omistaja-arvon tuhoamista. Tältä kannalta ehkä olennaisin asia on jo toteutettu osakesarjojen yhdistäminen. Säätiöt voivat olla ajattelematta omistaja-arvoa ja näillä tahoilla on aikaisemmin ollut käytännön äänivalta Stockassa. Nyt tilanne on tältä osin dramaattisesti muuttunut, säätiöiden omistusosuus on niin pieni, että muut omistajat pystyvät kyllä yhtenä rintamana runnomaan läpi isojakin muutoksia jos tähän löytyy tahtoa ja nimenomaan yhteisymmärrystä. Sinällään haluankin kyllä uskoa, että tilanne muuttuu ja Lindex tullaan jollain aikavälillä vapauttamaan kahleista.

Tähän liittyen näkisin kuitenkin Stockan vuokranantajien kannalta katsottuna sellaisen riskienhallintanäkökulman, että heidän kannaltaan riidanalaisia asioita kannattaa jatkaa niin pitkään kuin ikinä vain mahdollista, eli siis pitkittää saneerausmenettelyä, koska se on ainoa tapa varmistaa Stockan (eli Lindexin) olevan maksamassa vuokriaan mahdollisimman pitkään. Tämä riski on relevantti, jos yhdelläkin vuokranantajista on tilanne jossa korvaavaa vuokralaista olisi haastavaa saada Stockan tiloihin samoilla vuokratasoilla, yksikin riidanalainen keissi kun pitää saneerauksen käynnissä. Jotenkin osaan itse pitää tätä riskiä hyvin todennäköisenä, ja tällä asialla voi olla myös merkittävä vaikutus siihen löytyykö tavarataloille ostajaa/haltuunottajaa saneerauksen jälkeen. Jos vuokratasot ovat liian kovia, niin ei Stockan tiloja kukaan muukaan halua haltuun ottaa muuten kuin konkurssipesän kautta.

Itse en osaa siis olla kovinkaan optimistinen, että riidanalaiset asiat saataisiin nopeasti käsiteltyä ja saneeraus siten maaliin. Oma ymmärrykseni on, että käytännössä ihan mikä vain tämänkaltainen yksittäinen oikeusprosessi tässä maassa vie aivan minimissään luokkaa 1,5 vuotta, ja viimeisin riitauttaminen on nyt ymmärtääkseni tehty lokakuun aikana. Sitten kun löytyy vielä erilaisia portaita mihin voidaan aina valitella ja jatkaa prosesseja, niin kyllä tuo sotku sellaiselta näyttää että helposti ollaan vuodessa 2025 ennenkuin saneeraus on ohi. Tämän suhteen voin tietysti olla täysin väärässä, ainahan asioita voidaan sopia nopeastikin, mutta edellä kuvatusti näen ihan aidon riskin siihen, että vuokranantajilla on tässä tilanteessa insentiivi olla nopeuttamatta prosessia tai jopa aktiivisesti venyttää sitä. Kyllä ne vuokranantajatkin ymmärtää mitä Stockan taloudellisesti kannattaisi tehdä jos omistaja-arvoa mietitään, mutta nämä toimet olisivat mahdollisesti vastoin heidän omaa omistaja-arvon maksimointiaan. Tähän kun yhdistää sen, että tuo viimeisin riitautus oli vieläpä Stockasta lähtöisin, eli Stocka ei ole tyytyväinen jo tehtyihin välimiesoikeuden päätöksiin, niin melkoinen umpisolmu tässä voi olla aukaistavaksi.

Summa summarum, uskon Lindexin spinnaukseen, mutta aikaisintaan noin vuonna 2025. Sinne asti on minulle mahdotonta ennustaa mikä Lindexin arvo tuolloin tulee olemaan, ja etenkin kuinka paljon tavaratalot ovat kerenneet tässä välissä rahaa polttamaan ja onko sen seurauksena jouduttu tekemään uusia rahoitussopimuksia jotka estävät Lindexin spinnauksen sellaisenaan (minä en siis osaa uskoa tavaratalojen kääntyvän kassavirtapositiivisiksi, sen verran monta vuotta sitä jo on yritetty jumpata ja kaukana ollaan edelleen). Toisin sanoen vaikka omaisi oikean näkemyksen Lindexin arvosta vuonna 2025, niin vasta tuolla usean vuoden päässä realisoituvan tuoton määrää on silti varsin hankala arvioida. Vaikka voisimme olla täysin varmoja siitä, että Lindexin arvo todellakin pääsee purkautumaan tavaratalojen kahleista, niin mitä tämä ihan käytännössä omistajille tuottona tarkoittaisi? Mikä on siis keissin down-side ja up-side? Paljon on muuttujia, ja itse kun en tosiaan sitä hillotolppaa vielä ensi vuodelle realistisesti näe toteutuvan, niin ei tämän keissi houkuttelevuus vielä itselle varsinaisesti aukene. Tarttee jatkaa asian sulattelua.

21 tykkäystä

-Mitä tämä tarkoittaa konkreettisesti, miten tuo ilmenee rivien välistä tai muutoin?
Lindexin voitot on näytetty melko lailla täysimääräisinä raporteissa eikä ole kikkailtu piiloon konsernilukuihin, eli Lindexin johdon kompetenssi on tullut esille ja tavaratalobisneksen heikkous on myös rehellisesti näytetty. Konserni on laittamassa investointirahaa Lindexiin 100 miljoonaa logistiikkakeskukseen, ja nettikauppaakin uudistettiin.

Verkkokauppa puolella kilpailutilanne voi nopeastikin huonontua jos joku kansainvälinen iso toimija tulee jolla on suorat yhteydet vaatteiden halpatuotantoon valtavilla volyymeillä. Voi olla että Kivijalka on paljon vahvemmilla kilpailussa jos vahvuudet perustuvat eri asioihin kuin verkkokaupassa jossa erottuminen on mahdotonta ja vain ja ainoastaan hinta ratkaisee pidemmällä aikavälillä.

Kivijalkaliikkeet pärjää erittäin hyvin silloin kun sijainti, strategia, kulut, tuotteet on oikein määritelty ja asiakaskanta olemassa. Jos ei ole ei se ole kaupan kivijalan syy, vaan yrityksen epäpätevän johdon.

2 tykkäystä

Stockmann pääsee eroon jäljellä olevista, kokonaisuuden kannalta hyvin pienistä, kiistanalaisista maksuista vaikka huomenna maksamalla ne pois kassavaroillaan, joten pitkittyminen on vain ja ainoastaan Stockmannin intressistä kiinni.

6 tykkäystä

-Asun alueella jossa yliopistokampus ja teknologiakeskus, iso kauppakeskus. Silmiinpistävää on ulkomaalaisten määrän “räjähdys”. Ei tummia nuoria miehiä vaan intialaisia espanjalaisia itä-eurooppalaisia Etelä-amerikkalaisia yms. valtavasti. Kaupoissa asiakkaista vähintään kolmasosa ulkomaalaisia, välillä olen ainut Suomalainen asiakas kymenestä asiakkaasta lähikaupassa.
Ja nuo ulkomaalaiset näyttää nauttivan suuresti hengailusta tuolla kauppakeskuksessa, ainakin noin päällepäin tätä nykyä hyvin kansainvälisessä ilmapiirissä.
Tänä vuonna on Suomessa myönnetty 126 000 ! myönteistä oleskelulupapäätöstä.
Heidän ostovoimasta en tiedä mutta isompien kassien kanssa ne sieltä ulos tulee kuin Suomalaiset, toki uusia asuntojansa sisustavat yms.
Eli on iso potentiaali uusia asiakkaita kivijalkakauppoihin.

2 tykkäystä

En minä usko Lindexin olevan huonoa liiketoimintaa seuraavan viiden tai kymmenen vuoden kuluessa. En toisaalta usko sen olevan hyvääkään. Itse asiassa minulla ei ole minkäänlaista käsitystä, millaista Lindexin liiketoiminta on seuraavan viiden tai kymmenen vuoden kuluessa. Hah, minullahan ei ole sen kummempaa käsitystä Lindexin liiketoiminnasta edes nyt. Ja jos nyt oikein pilkkuja lähdetään viilaamaan, niin minulla ei ole hääppöistä käsitystä muodista ylipäätään.

Kysyn, että mitä vallihautaa Lindexillä on ihan yksinkertaisesti siksi, kun en oikein mitään ilmeistä sellaista itse huomaa. Noin klassisen arvosijoittajan näkökulmasta arvelisin kysymyksen olevan pikemminkin lähtökohtaisesti täysin tavanomainen kuin millään lailla erikoinen. Mutta ihan miten vaan. Jos vaan joku osaa tässä valistaa. Olisi nimittäin siinä mielessä mielenkiintoa aihepiiriin, kun jokunen Stocmannin osake sattuu salkussa olemaan. Että painaako myyntinappia vai eikö painaa.

Suuressa ymmärtämättömyydessäni muoti ylipäätään näyttäytyy jotakuinkin kaoottisena ilmiönä. Vaatealalle tulon kynnys on nähdäkseni suorastaan olemattoman pieni. Kiinasta saa konteittain juuri sellaista rättiä ja lumppua, kun kehtaa piirtää. Ehkä niissä on laatueroja, ehkä ei. Itsellä kun tuo pesukoneenkin käyttö on sellaista, että on tasan yksi pesuohjelma, mihin asentoon nupit aina laitan. Jos vaate ei sitä kestä, niin roskiin menee. Muutoin laatuerot ovat minun silmissä lähinnä sitä, että mahtuuko päälle. Sen verran on kiloja kertynyt vuosien myötä, että nuorison suosimiin liikkeisiin on ihan turha mennä.

Jonkun varaston suomiin logistiikkaetuihin en oikein usko. Kas kun automaagivarastot ovat ihan peruskauraa, joita saa kaupasta, sen kun vaan menee ja ostaa. Eiköhän niitä ole vähän jokaisella yhtään vakavasti otettavalla firmalla. Ja jos ei halua omistaa omaa varastoa, niin noitahan saa myös alihankintana. Jos haluaa ulkoistaa mahdollisimman paljon, niin vaatemallien suunnittelu joltain toimistolta, tuotanto Kiinaan, nettikauppa suosikkinörtiltä ja varastot ja toimitus Postille. Mainoskampanjat tietysti alan toimistoilta. Ei oikein löydy mitään sellaista tuosta yhtälöstä, jossa olisi ikään kuin luonnostaan joku sauma merkittävälle kilpailuedulle. Bulkkia kaikki tyynni.

Niin tosiaan. Brändi. Coca Colalla on hyvä brändi. Ilmeisesti muotivaatteillakin on hyvä brändi. Se vaan, että kun noita julkkiksia on nykyään nurkat täynnä, niin jotenkin olettaisin, että nimellä myyminenkin olisi sellaista puuhaa, että maksetaan vaan jollekin julkimolle riittävä summa rahaa, ja kas, meillä on brändi. Ehkä se on mutkikkaampaa. Ehkä Lindexillä on jotain ainutlaatuista kilpailuetua, jonka takia kaikista maailman vaatekaupoista juuri Lindex pärjää hyvin. Olkaa hyvä, ja valistakaa tietämätöntä.

2 tykkäystä

Niin, tämä on varmaan on ihan totta. Maksamalla vastapuolten älyttömät vaatimukset kokonaisuudessaan prosessi olisi varmaankin mahdollista päättää hyvin nopeasti.

Jostain syystä näin ei kuitenkaan ole tehty, eli nykyisen johdon ja hallituksen mielestä mitä ilmeisimmin nämä kiistanalaiset maksut eivät ole kokonaisuuden kannalta niin merkityksettömiä. Eli ehkäpä toisin sanoen johto/hallitus ei yksinkertaisesti ole halukas/kyvykäs edistämään omistaja-arvon kehitystä tavoilla jotka vaatisivat saneerauksen päättämistä. Ehkä seuraava hallitus on eri mieltä, ehkä ei.

Yksi huomioitava seikka tässä on muuten sekin mitä rakennejärjestelyjä yhtiön hallitus ylipäätään voi saneerauksen jälkeenkään tehdä ilman riskiä siitä, että tulevaisuudessa eteen tulee syyte yhtiön taloudellisen tilanteen tahallisesta heikentämisestä konkurssiin johtavalla tavalla. Ymmärtääkseni nimenomaan emoyhtiö pyörittää Suomen tavaratalobisnestä ja tämä samainen yhtiö omistaa Lindexin, jolloin voitaisiin mennä nopeasti laittomuuksien puolelle jos emoyhtiöstä aletaan spinnaamaan ulos merkittäviä ja arvokkaita omaisuuseriä jättäen jäljelle vain tappiolliset liiketoiminnat ja sen pitkät ja merkittävät vastuut (vuokravelat). Toki tämäkin on vain järjestelykysymys, rahallahan kaikesta selviää, mutta jos konsernirakenne on tosiaan tuollainen niin suoraviivainen Lindexin spinnaus saattaa olla mahdottomuus vaikka omistajilta siihen tahtotila löytyisikin. Tämähän leikkaisi keissin upsidea aika kovastikin, jos siis olettaa että tavaratalot eivät tosiaan voitolliseksi käänny eikä niille löydy ottajaa, molemmat näistä on toki mahdollisia ja voisivat toteutuessaan olla keissin kannalta jackpotteja.

Mutta nyt meni jo kovasti yritysjuridiikan puolelle, missä en todellakaan ole minkäänlainen asiantuntija. Olisiko @Rauli_Juva:lla tästä parempaa tietoa, eli olisiko esimerkiksi edes teoriassa mahdollista/laillista, että Lindex kylmänviileästi spinnattaisiin ulos Stockasta siirtäen sen omistus suoraan Stockan omistajille saneerauksen loppumisen jälkeen, vaikka tavarataloliiketoiminta olisi edelleen tappiollista? Ja kysytään nyt samalla kun kysymään alettiin, että oletko nähnyt/laskenut mitään arvioita miten paljon tavarataloliiketoiminnan kylmä alasajo maksaisi Stockalle, eli olisiko tämä edes teoriassa käytettävissä oleva vaihtoehto saneerauksen loppumisen jälkeen?

Jotenkin olen taipuvainen uskomaan, että nykyisellä äänivaltajaolla kun säätiöt eivät enää asioista päätä yhtiö olisi saneerauksen jälkeen valmis tekemään ihan mitä vain jotta tavaratalojen turskan haju loppuu. Mutta tältä osin tartteisi tietää mikä ihan aikuisten oikeasti on mahdollista ja mikä ei, tämän arvioimiseen ei omat tiedot riitä.

4 tykkäystä