Suomen presidentinvaalit 2024

Jukka Manninen käynyt ennakkoäänestystä lävitse.

Kuten @Kale-possu yllä toteaa, naiset ovat olleet ahkeria ennakkoäänien antajia, ja peräti 56%, miesten slarvaillessa tai sitten vaalipäivää odottelevat. Naiset antaneet peräti 240.000 ääntä miehiä enemmän. Aiemmassa Ylen kyselyssä naiset sanoivat äänestävänsä 53% Haavisto, 47% Stubb.

Ennakolta äänestetty etenkin Hesa, Uusimaa ja Varsinais-Suomi.

Sunnuntai on sääennusteen mukaan kaunis ja kipakan pakkasen kera koko maassa. Päivälämpötila etelässä -10C, ja jo Oulun korkeudella -17C.
Saapi nähdä mitä tuo tarkoittaa äänestysaktiivisuuden suhteen.

4 tykkäystä

Näin se varmaan menee, säästettäisiin verovaroja eikä tällaista kampanjointia tarvittaisi.

Halla-ahonkin olisi pitänyt luovuttaa siinä vaiheessa kun tuli tilasto inhokista, sehän oli sillä selvä että ei mitään jakoa mestariksi.

Onko tämä muuten ainoa laji jossa niitäkin kutsutaan mestariksi, jotka ei selviä finaali kierroskselle

5 tykkäystä

Maaseudun Tulevaisuuskin julkaisi gallupin,

Kokoomuksen Alexander Stubb saa 54 prosentin ja valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukema Pekka Haavisto 46 prosentin kannatuksen.

1 tykkäys

Poliittisen asiapitoisen huumorin ystäville tarjoaisin keskusteluani Politiikan puskaradion eli siis Ilta-Sanomien politiikan toimittajan kanssa. Enteiltiin Stubbin voittoa.

Alussa hieman muistelua ajasta jolloin kansanedustajat saivat lorvailla yli vuosikymmenenkin sopeutumisrahalla.

2 tykkäystä

Ylen puhelinhaastattelu:

Stubb johtaa valitsijayhdistyksen ehdokasta, vihreiden tukemaa Pekka Haavistoa prosenttiluvuin 54–46.

Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina 31.1.–6.2., eli ennakkoäänestyksen aikana.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 543 henkilöä. Ehdokkaan valitsi 78,5 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Kyselyn virhemarginaali on suurimmillaan noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

2 tykkäystä

Yle jälleen liittää tutkimuksen taustatietoja uutiseensa. Tämän kautta voimme tarkastella minkälaiset ihmiset suosivat ehdokastaan.

Puoluekannatus on selvästi merkittävä asia ehdokkaan valinnan kannalta.
Stubb selvä keskusta-oikeiston suosikki.
Haavisto viher-vasemmiston suosikki

Sukupuoliakselilla Stubb miesten, Haavisto naisten suosikki.
image

Yli 35v ikäryhmissä Stubb kannatetumpi, <24v puolestaan Haavisto
image

Ammattiryhmistä ylemmät toimihenkilöt/asiantuntijat sekä opiskelijat ja työttömät antavat enemmistön Haavistoilla, muut kaikki Stubbille

Koulutusasteessa kaikki Stubbille paitsi Yliopistoaste
image

Tulojen suhteen pienituloiset Haaviston kannalla, keskituloiset tasan ja 4kEUR/kk tasosta eteenpäin Stubb suositumpi,
image

Huushollin tyypistä riippumatta Stubb suositumpi.
image

Stubb on suositumpi kaikilla suur-alueilla, kuntaluokituksessa samoin pl Helsinki

Stubbin kannatus on suurempaa mitä todennäköisemmin käy äänestämässä ja mitä varmempi on ehdokkaastaan. Tosin failin luvuista ilmenee että vain reilut 2% sanoi että luultavasti en, ja 86% aivan varmasti joten porukka porukka yliarvioi aikeitaan.

15 tykkäystä

TV-tentit ovat ohi ja Ylen laadukas gallup vahvistaa aiempien gallupeiden kertomaa ennakkoäänestyksen aikana vallinneesta 54-46-mielialasta. Mikäli juuri näin on ollut ja huomioidaan naisten ennakkointo, Stubb veisi ennakkoäänet noin 53-47. Peli olisi sillä selvä, Haavisto ei voi voittaa varsinaista vaalipäivää 55-45.

Toisen kierroksen kamppailu oli tasokas ja tasainen. Mietin pari viikkoa sitten, että Stubbin muutaman iskulauseen ympärille laadittu ensimmäisen kierroksen strategia ei välttämättä enää samalla tavalla toimi, mutta hän kykeni erinomaisesti uudelleenorientoitumaan. Stubb oli niin ystävällinen ja rakastava Haavistoa kohtaan, että tämän oli hankalaa lähteä kunnon hyökkäyksiin.

Vuodesta 2000 lähtien ensimmäisen ja toisen kierroksen välissä on ollut vain kaksi viikkoa, vielä -94 oli kolme. Nykyinen systeemi on brutaali altavastaajalle, kun ennakkoäänestäminen alkaa miltei heti. Esimerkiksi vuonna 2006 gallupit näyttivät ennakkoäänten mielialoiksi Haloselle 53-47, mikä osui tarkasti, kun jälleen huomioidaan naisten yliedustus. Tuolloin Halonen sai muistaakseni 53,9% ennakkoäänistä. Niinistöllä oli melkoinen hurmos ja selkeän noususuhdanteinen kampanja, ja varsinainen vaalipäivä meni tasan. Lopputulos oli 51,8-48,2 – vielä tuolloin varsinaisena vaalipäivänä äänestäjiä oli enemmän.

Nyt gallupit ovat olleet Stubbille vielä hieman suosiollisemmat kuin Halosella. Ja ennakkoon äänestää paljon suurempi osuus ihmisistä kuin tuolloin. Ja Haaviston noste on ollut laimeampi kuin Niinistöllä. Tämän pohjalta intuitioni sanoo että Stubb on yli 95-prosenttinen voittajasuosikki. Vedonlyöntimarkkinan konsensus on edelleen vain 93-7, joten päädyin lyömään vähän vetoa Stubbin voiton puolesta.

31 tykkäystä

Stubbin ja Haaviston olisi pitänyt kahden kesken sopia, että äänestävät toisiaan. Sitten, kun toisesta tulee pressa, niin toista ei harmittaisi niin paljoa, kun on äänestynyt voittajaa.

6 tykkäystä

En muuta omaa ennustustani. Excel ei erehdy :grinning: Stubb voittaa. Katsotaan kuinka hyvin muutaman viikon takainen ennustukseni toteutuu ja joutuuko nolosti toteanaan, että metsään meni. Stubb voittaa 56-57 % osuudella.

1 tykkäys

Jännäksi menee, toivottavasti äänestysprosentti on korkea notta ei tartte sanoo että taas äänestettiin väärin.

Alkutilanne 52,7 vs 47,3 Stubbin hyväksi. 58,8% äänistä laskettu. Jännäksi menee, vaikka Haaviston pitäisi voittaa vaalipäivän äänet se 55%.

3 tykkäystä

Ei tuossa ole enää mitään jännää. Stubb voitti, homma on jo ihan täysin selvä.

8 tykkäystä

Varmaan puitu aiemmin, mut oliko nyt jotain selkeää syytä, miksi toinen olisi vahvempi vaalipäivänä annetuissa? Olen kuullut, että persut ja vanhempi väestö äänestäisi useammin vaalipäivänä ja Stubbin olettaisi olevan vahvempi tuossa porukassa? Toisaalta maakunnissa taidetaan äänestää enempi ennakkoon ja siellä vähemmän Haavistoa?

Onhan tämä aika poikkeuksellista, että Haavisto voittaa pääkaupungin ja suurimman osan muistakin isoista kaupungeista, mutta Stubb tulee silti todennäköisesti valituksi. Voisi sanoa, että suurten ikäluokkien ja maakuntien presidentti.

2 tykkäystä

Olisi mielenkiintoista jos voisit valottaa muillekin, millä tavalla poikkeuksellista? Miten voittajien äänet jakautuivat esimerkiksi 5 aikaisemmassa presidentinvaalissa suurissa kaupungeissa ja niiden ulkopuolella?

7 tykkäystä

Aika pieniä ne äänierot tuntuu olevan suurissa kaupungeissa suuntaan tai toiseen. Ja ennen kaikkea, kummankaan ehdokkaan puolesta tai vastaan ei ole niin intohimoisia tunteita suurella osalla äänestäjistä kuin monissa aiemmissa presidentinvaaleissa.

Loppujen lopuksi meillä on kaksi melko samankaltaista ehdokasta, joista molemmilla on edellytykset hoitaa presidentin tehtävät kunniallisesti ja ammattitaitoisesti.

23 tykkäystä

Ääntenlaskennan lukujen valossa ja oman tuttavapiirin äänestyskäyttäytymisen perusteella moni persu on jäänyt sohvalle. Pakkotilanteessa jos joku olisi uhannut aseella, he olisivat äänestäneet Stubbia, mutta pakon puuttuessa on jääty sohvalle.

Haavisto on siis lähempänä mitä itse ennakoin ja mitä gallupit ennakoivat.

6 tykkäystä

Stubbille voitto, ennakkoarvioita tiukempi.

Ilmeisesti äänestysprosentti jäi matalaksi, ja aktiivisuuden puute lienee tehnyt vaaleja galluppeja tiukemmaksi.

Aika kylttien vaihdolle.

30 tykkäystä

Haavistolla suurempi kannatus vasemmistolaisten ja naisten keskuudessa, eli ihan odotusten mukainen tulos ajatellen isoja kaupunkeja. Tiukemmaksi meni kuin itse kuvittelin, tai gallupit kertoivat, luultavasti siksi että moni persuista jätti äänestämättä.

Tilinpäätös

Kuusi vuotta sitten presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivänä jännitettiin, meneekö Niinistö historiallisesti heti läpi. Gallupit olivat hieman ristiriitaisia; joissakin Niinistöllä oli käsittämätön yli 60 prosentin kannatus, toisissa hän jäi alle viidenkymmenen. Vaaliviikolla Iltalehden Accuscore — joka oli saanut vuonna 2015 mainetta arvioidessaan hyvin tarkasti eduskuntavaalien tuloksen — ennusti Niinistölle 49% kannatusta.

Klo 20 Niinistö kuikuili ennakkoääniä, ja nähdessään lukeman 64% sanoi: ”Joo.” Se oli siinä.

Aamuyöllä vaalivalvojaisten jatkobaarin meno alkaa jo väsähtää. Kulmapöytään on jäänyt nuokkumaan poliitikkoja bongaamaan saapunut politiikanharrastaja. Olo on turta, vaaleissa ei ollut mitään epäselvyyttä voittajasta siitä lähtien kun Niinistö ilmoitti kevätkesällä jatkohaluistaan. Hän vetää povitaskustaan muistivihon ja kirjoittaa ylälaitaan: 2024?

Niin, mitä Niinistön jälkeen? Kokoomuksesta vahvimmalta nimeltä vaikuttaa tässä vaiheessa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Hävittyään katkerasti puheenjohtajavaalin 2014 hän meni investointipankkiiriksi Niinistön tavoin. Pormestarin paikka sopii jatkoksi, saa olla johtaja näkyvällä paikalla mutta kuitenkin sopivasti sivussa valtakunnanpolitiikasta. Vuonna 2016 ilmestyneen muistelmateoksen ”Puolivallaton Suomi” nimessäkin on aromeja Niinistön legendaarisesta puolivallattoman leskimiehen luonnehdinnasta. Vapaavuoren nuoruuden toilailut nousisivat tietenkin esiin, mutta niistä saisi kasvutarinaa sopivan tunteellisilla puheilla.

Kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Orpo tuskin tulee olemaan kiinnostunut presidenttiehdokkuudesta, vielä vähemmän hyvin epäsuositut ex-puheenjohtajat Katainen ja Stubb, joista Katainen paloi pahasti loppuun pääministerinä ja oli helpottunut päästessään Brysseliin pakoon kesällä 2014. Stubbin kannatus niin omien kuin kansan parissa rapautui vuosina 2014-2016, ja löydettyään kansainvälisen vihreän oksan vuonna 2017 hän pani Suomen poliittiset kuviot lopullisesti pakettiin syksyllä ilmestyneessä kirjassaan ”Alex”.

Demareiden tilanne tulisi olemaan jälleen kuuden vuoden päästä vaikea. Puheenjohtaja Rinne on toivoton tapaus, eikä ex-puheenjohtajilla Heinäluoma ja Urpilainen ole juuri kansansuosiota. Don Eero havitteli ehdokkuutta kuusi vuotta sitten, mutta väistyi Lipposen tieltä. Ehkä hänellä olisi pyrkyä. Kovaa ulkopoliittista kokemusta ei oikein kenelläkään ole, Tuomioja ei tietenkään tule kyseeseen ehdokkaana.

Kepussa Vanhasen toinen yritys oli niin täydellinen floppi, että tuskin hän enää lähtee. Pääministeri Sipilällekään ehdokkuus tuskin maistuu. Olli Rehn oli hyvin kiinnostunut ehdokkuudesta ja pettynyt, kun Sipilä ja Vanhanen junailivat asian kulissien takana Väyrysen esivaalisekoilujen pelossa. Ehkä Rehn yrittää seuraavissa? Ex-puheenjohtajat Kiviniemi ja Aho tuskin tulevat kyseeseen.

Persut herättää nykymuodossaan niin paljon vastustusta, että heillä ei voi olla mahdollisuuksia presidentinvaaleissa. Vihreillä Haaviston tähti on ehkä vähän jo laskussa, jaksaako lähteä vielä kolmannen kerran?

Politiikan harrastaja astuu öiselle kadulle. 2024… tuntuu oudolta suussa. Pääsikö Trump toiselle kaudelle, erosiko EU:sta lisää maita? Saatiinko jotain optimistisuutta ruokkivia ilmastoratkaisuja? Mitä yllättävää tapahtui? Jos nyt pääsisi aikakoneella kuuden vuoden päähän, olisiko kokonaiskuva myönteinen vai kielteinen?

——

Presidenttipeli pyörähti ensimmäisillä vaimeilla kierroksilla käyntiin alkuvuodesta 2021, kun koronan varjossa oli mahdollista uutisoida jo jotain muutakin, ja Yle ja Hesari julkaisivat presidenttikyselyitä. Ykkösenä oli supersuosittu kriisiajan pääministeri Marin, kannoillaan mukavan perinteisesti presidentillistä korkoa Suomen pankin johtajana kasvava Rehn ja ulkoministeri Haavisto. Kaukana perässä tulivat Halla-aho, Vanhanen ja Vapaavuori. Syksyllä Rehn ohitti Marinin. Maaliskuussa 2022 kärkikuusikko oli täsmälleen sama, mutta nyt Rehn ja Haavisto olivat selkeä kärkikaksikko, Marinin alkaessa pudota kyydistä uuden, presidentille huonosti soveltuvan imagon vuoksi. Täysin uutena nimenä kehiin oli ilmestynyt Mika Aaltola, joka oli säväyttänyt A-Studiossa Ukrainan sodan alkupäivinä.

Syksyllä 2022 mannerlaatat järisivät, kun Aaltola nousi top kuuden ulkopuolelta Rehnin ja Haaviston seuraksi kärkikolmikkoon. Aaltola alkoi antaa kryptisiä lausuntoja, joista välittyi suosion kutkuttavan. Marin oli painokkaasti kieltäytynyt ja käytännössä poissa pelistä viimeistään bilekohujen jälkeen. Vapaavuori oli jatkanut toiveikasta rakennustyötään kohti ehdokkuutta pyrkimällä ja pääsemällä Olympiakomitean johtoon, mutta viimeistään silmille räjähtänyt Mika Lehtimäen häirintäskandaali ja ylipäätään heikko johtaminen pudottivat hänet pelistä.

Keväällä 2023 Haavisto nousi selkeään gallupkärkeen ja myös vedonlyöjien ykkössuosiksi, kannoillaan Rehn ja Aaltola. Kaukana perässä tulivat Halla-aho ja Stubb.

Kesäkuussa 2023 Haavisto ja Rehn ilmoittautuivat ehdolle. Kirjoittelin hetken mielijohteesta ketjun avausviestin. Ajattelin, että sekä Haaviston että Rehnin takana on pitkää ja vakaata suosiota presidentiksi. Haavisto olisi vahvasti tyrkyllä vihervasemmiston kärkiehdokkaaksi, Rehn taas vaikutti sopivan vähän kaikille porvaripuolella. Aaltolaan en uskonut, en myöskään Halla-ahoon. Stubb ei ollut missään vaiheessa saanut kummoista suosiota kyselyissä, enkä uskonut hänen lennokkaan persoonansa saavuttavan laajaa suosiota tehtävään, johon moni suhtautuu jähmeän juhlallisesti.

Elokuussa tapahtui jotain hämmästyttävää, kun Stubbin asetuttua ehdolle hän ampaisi välittömästi kakkoseksi Haaviston taakse. Loppu oli hämmentävän yllätyksetön: Stubb lipui hiljalleen Haaviston ohi, eikä kärkikaksikko siitä enää vaihtunut, vaikka Halla-aho käväisi vaaliviikolla vähän kutittelemassa Haaviston kantapäitä.

Stubbin kampanja perustui muutamaan nappiin osuneeseen perusperiaatteeseen, vähän kuin Erkka Westerlundin pelikirja Torinon olympialaisissa vuonna 2006. Viimeinen silaus Stubbin voitolle oli joustava puheenvuorojen syventyminen toisella kierroksella, jossa vaatimukset ovat erilaiset kuin massatenteissä. Sitä tarvittiin, koska Haavisto sai vielä viimeisellä viikolla kentällä hurmosta päälle. Lopputulos on samalla tavalla tiukka kuin Halonen-Aho ja Halonen-Niinistö.

——

Ketjun keskustelu ei ihan kaikilta osin onnistunut, kun ylläpito joutui asettamaan kirjoitusrajoitteita ja varoitustarroja. Ketjun perustajana olen vastuussa siitä, että tällainen foorumin pääteemoihin vain löyhästi jos ollenkaan liittyvä ketju on olemassa. Pahoittelen siis ketjun aiheuttamia ongelmia ja harmaita hiuksia ylläpidolle. 2023 oli kotimaan politiikan teemavuosi kaksine kiinnostavine vaalikamppailuineen. Ajattelin toiveikkaasti, että täällä jos jossain kiinnostava, objektiivinen kotimaan politiikan seuranta ja analysointi voisi onnistua ja siten olla ainakin jossain määrin legitiimi osa foorumia.

Ongelmana on, että keskustelu politiikasta eskaloituu hirveän helposti parista raflaavasta poliittisesta kannanotosta. Eskalaatio ei ole välttämättä kenenkään yksittäisen keskustelijan syy, eikä tässä ketjussa ollut ketään trollia tai foorumiterroristia. Kyseessä on enemmän rakenteellinen ongelma kun aihepiiri saa tunteet kuohumaan niin herkästi, vähän kuin eräässä autoketjussa. On hyvä pitää mielessä, että suurinta osaa lukijoista ei kiinnosta poliittinen väittely jota netti on pullollaan, vaan he haluavat tietää, missä mennään ja millaisia skenaarioita on. Moni ei jaksa päivittäin skrollailla kaikkia uutissivustoja ynnä muita, vaan toivovat löytävänsä täältä pähkinänkuoressa tilannepäivitystä ja pohdintaa. Siinä vaiheessa kun aletaan huudella poteroista fasisti ja kommari -retoriikkaa, suurin osa lukijoista poistuu eikä kukaan oikeasta analysoinnista kiinnostunut halua enää kirjoittaa. Päätepisteenä on samanlainen rutikuiva aro kuin Politiikkanurkkaus on. Sinne asti ei onneksi menty, ja kuitenkin enemmistö ketjun viesteistä oli asiapitoisia.

No, hengissä tästäkin selvittiin, ja kun seuraavat kiinnostavat kotimaiset vaalit ovat yli kolmen vuoden päässä, kotimaan politiikka varmaan aika luontevasti foorumilla vähenee, mikä lienee helpotus useimmille. Ensi viikon alkupuolella lienee aika loppusijoittaa tämä ketju Verpun poliittiseen ydinjäteluolaan, valmistelut ovat jo käynnissä.

——

Vuosi 2030… ei, en pysty alkaa spekuloida ehdokasasetelmia. Liian sumuista ja jotenkin vähäpätöistäkin. Mielessä on enemmän Ukrainan sodan ratkaisu ja sen merkitys Suomen tulevalle asemalle. Stubbin kaudesta tulee hyvin vaikea, raskas ja tietenkin pitkä – väliin mahtuu kahdet USA:n presidentinvaalit! Voi olla että yksi kausi riittää hänelle. Kritiikkiä ja ihan pilkkaakin tulee paljon enemmän kuin Niinistölle, kun media on vähän samanlaisessa krapulassa kuin Ahtisaaren aloittaessa. Myös taloudellisesti tämä on takaisku Stubbeille, kun Suzanne joutuu jättämään huippujuristin uran Koneella, Alexin tienatessa sen hikisen kympin kuussa. Kyllä he olisivat olleet monin tavoin onnellisempia komissaari-skenaariossa, mutta näin tämä nyt meni.

Stubb ei lue tätä ketjua, mutta jos jotain terveisiä olisi mahdollista saada hänelle läpi, mieleeni tulee George H.W. Bushin kuuluisan käsin kirjoitetun kirjeen sanat hänet päihittäneelle Bill Clintonille tammikuussa 1993:

I wish you well. I wish your family well. Your success is now our country’s success. I am rooting hard for you.

Avaan parin vuoden tauon jälkeen pienen pullon samppanjaa ja kohotan maljan maamme kolmannentoista presidentin terveydeksi. Kippis!

61 tykkäystä