Suomen presidentinvaalit 2024

Luisuu ehkä presidentinvaaleista puoluepolitiikkaan, mutta mikä tässä on Orpon motiivi? Uskooko, että Stubbilla on hyvät mahdollisuudet voittaa vaalit, mutta se vaatii kabinettipeliä? Ts. minun on helppo nähdä Stubbin suostuvan tähän, jos hänelle luvataan kuitenkin palkintovirkaa, niin miksipä ei. Mutta Orpon kannalta hän aiheuttaa eripuraa puolueessa ja lupaa palkintoviran (lisää eripuraa?), jotta mitä? Onko Orpo Stubbille yhden velkaa tai haluaa järjestellä asioita niin, että olisi jatkossa saamassa itse Stubbin puoltamaan jotain palkintovirkaa hänelle?

Vaalissa äänestetään myös toista ehdokasta vastaan. Eiköhän perussuomalaiset, kokoomuksen konservatiivisiipi, kd jne äänestä lähes kaikissa tapauksissa Haavistoa vastaan.

4 tykkäystä

Orpon päätavoite lienee olla pääministeri vähintään seuraavat neljä vuotta. Se vaatii, että hallitus pysyy kasassa ja varapuheenjohtajat Häkkänen ja Valtonen eivät lähde haastamaan Orpoa tulevissa puoluekokouksissa. Stubb sopii hyvin tähän kuvioon. Ulkopoliittisesti kokenut ehdokas joka ei lähde haastamaan Orpoa vaikka saisi nostetta vaalikampanjan aikana.

7 tykkäystä

Hiukan on mielestäni kansalaisten silmään kusemista jos tuolla lailla voidaan luvata joku EU-komissaarin virka palkkioksi jos lähdet häviämään presidentin vaalit,riippumatta puolueesta tai pääministeristä joka näin tekee.En kyllä ole tutkinut millä perusteella noita paikkoja jaellaan,en sinänsä epäile Stubbin pätevyyttä kumpaankaan tehtävään.

3 tykkäystä

Pääministeripuolue nimittää oman maansa komissaarin omasta puolueestaan jokaiselle kaudelle. Ei siinä mitään erikoista ole.

4 tykkäystä

Ajattelen Stubbin tulleen valituksi ennen kaikkea siksi, että hänellä tarjota vastinetta Haavistoa vastaan toisella kierroksella, ja Aaltolaa vastaan ensimmäisellä

Hänellä on Kokoomuksen tiedotteen perusteella kyllä vahvat meriitit presidenttikandiksi, parhaat todennäköisesti ehdokkaista.

-liberaali, kuten Haavisto
-oikeistolainen, kuten Suomi keskimäärin. Plussaa vs Haavisto
-kansainvälinen, kuten Haavisto
-‘tiedemies/ tutkija’. Ei niin paljoa kuin Aaltola mutta riittävästi kansalle. Enemmän kuin Haavisto
-entinen pääministeri. Plussaa hoidetuista vastuista
-entinen ulkoministeri kuten Haavisto
-entinen europarlamentaatikko ja kansanedustaja, plussaa vs Haavisto
-investointipankkiiri, vähän niin kuin kokemusta yksityiseltä sektorilta
-kielitaito, tätä varmaan kyllä kaikilla kandeilla. Äidinkieleltään ruotsinkielinen

Bonuksena toiselle kierrokselle vieläpä tosiaan liberaali metroseksuaali. Ei ehkä pure Halla-ahon kannattajiin, mutta ehkä kampanjan edetessä naisiin sen verran että Haavisto ei ole se one and only -valinta kuten taannoisessa gallupissa

Rajoittuneet änkyrät arvostanevat seksuaalisuuntautuneisuuttaan enemmän kuin Haaviston

Tietenkin kysymysmerkiksi jää;
-koetaanko hänet ärsyttäväksi leveine hymyineen?
-tai liian sliipatuksi huippu-urheilijaksi, liian hyväksi itseään verrattaessa?
-onko riittävän karismaattinen henkilövaaliin?

Stubb on Firenzessä toimivan EU-yliopiston professori. Hän on ollut aiemmin mm. Suomen pääministeri, ulkoministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja, kansanedustaja, europarlamentaarikko ja ulkoministeriön virkamies sekä kokoomuksen puheenjohtaja. Kansainvälisen kokemuksensa ja kielitaitonsa lisäksi Stubbilla on poikkeuksellisen laaja kansainvälinen verkosto. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori (kansainvälisessä politiikka).

“Tasavallan presidentin tehtävä on vastuullinen ja vaativa erityisesti nyt, kun turvallisuuspoliittinen ympäristömme on pysyvästi muuttunut. Arvostan sitä, että kokoomuksesta löytyy valmiutta harkita ehdokkuutta vaativiin tehtäviin”, Orpo sanoo.

4 tykkäystä

Stubbilla on hyvä mahdollisuus voittaa vaalit ja kokemuksensa perusteella aika selvä valinta komissaariksi ellei voita. Enemmän ihmettelen miten Urpilainen saadaan houkuteltua kisaan - mahdollisuudet voittaa käytännössä olemattomat.

5 tykkäystä

Stubbilla on varmaan kovimmat meriitit, kuten Opa yllä listasikin. Myös Haavistolla on kovat meriitit, vaikka näissä vähän häviääkin, mutta on sitten toisaalta ollut enemmän esillä viime aikoina siinä, missä Stubb on poliittisesti viettänyt hiljaiseloa.

Mielenkiintoista ainakin mulle tulee olemaan, että vieläkö näkyy vasta-aaltoa ammattipoliitikoille. Olen ainakin näkevinäni isompaa trendiä, että poliittista vakiintunutta eliittiä vastaan on närää ja protestina on sitten erilaiset ulkopuolelta tulevat haastajat saaneet paljon nostetta. Aaltola on tässä hieman väliinputoaja, että tulee politiikan ulkopuolelta, mutta on muuten olemukseltaan aika poliitikon oloinen, eikä sellainen rempseä ja kaunistelematon “kansan mies”.

2 tykkäystä

Taitavat muuten Stubb ja Urpilainen syödä osittain samasta kuormasta, kuin mitä Haavistokin on syömässä.

Haaviston pääsy kakkoskierrokselle ei ole alkuunkaan varma asia.

2 tykkäystä

Orpolla oli lähinnä huonoja vaihtoehtoja, koska ehdokas-nimityksessä myöhästyttiin, touhussa on kuitenkin oman pallin suojelun maku, Häkkänen hengittää niskaan.

Mutta se riski-skenaario on yhä olemassa, että Stubb jää Aaltolan, Halla-ahon ja jopa Rehnin taakse kannatuksessa, tämä heikentäisi myös Orpon asemaa puolueen sisällä.

Stubin meriittilistaa katsoessa voi pohtia, miksi hän on poliittisena pakolaisena Italiassa?

Näin vuonna 2016:

Omat arvaukset ekasta kierroksesta.

Haavisto 31 %
Aaltola 22 %
Halla-Aho 14 %
Stubb 12 %
Rehn 10 %
Andersson 6 %
Urpilainen 3 %
Väyrynen 1 %
Harkimo 1 %

Haavisto ja Aaltola toiselle kierrokselle. He ovat ainoat joilla on puoluerajat ylittävää karismaa.

1 tykkäys

Tuskin vasemmisto tai vihreät taipuu liberaalioikeistolaisen Stubbin taakse.

Stubb ja Aaltola syövät takuulla toistensa ääniä.

Haavistolla lienee melko vakiintunut äänestäjäkunta, Li Andersson olisi uhka äänien menetykseen. Urpilainen tuskin kerää kuin pienen osan demareista.

Halla-aholla on vakiintunut joukko - joka tuskin ylittää persujen puoluerajaa ja taktikointi saattaa hänet pudottaa toiselta kierrokselta.

Rehn on vaikeassa tilanteessa - hän lähti mukaan varmasti uskoen mahdollisuuksiinsa liberaalikeskustalaisena vastapainona Haavistolle ja ehkä Halla-aholle. Nyt mukana myös Stubb ja Aaltola, vaikeaa tulee olemaan. Lisäksi Väyrynen vie perusmaalaisliittolaisia äänestäjiä.

Tietysti tilanne elää ja voi muuttua.

Porvarileirin ehdokkaiden järjestystä on melko mahdoton tässä arvailla. Taktikointia tullaan näkemään ja ehdokkaat tulevat tekemään virheitä. Veikkaan itse, että kaksi porvaria saa n 20% äänistä kumpikin ja loput jäävät keräilyeriin. Mutta sitä en tässä kohdin uskalla vielä sanoa, ketkä ne kaksi ovat!

Stubbin tiedotustilaisuus ehdokkuudesta käynnissä. Hän puhuu samalla tavalla tietoisen hidastetusti kuin aloittaessaan pääministerinä kesällä -14. Toistaiseksi ainoana äidinkielenään ruotsia puhuvana kovana ehdokkaana hän ovelasti puhuu välillä muutaman sanan ruotsia, kalastellen RKP:n äänestäjiä suoraan taakseen.

Stubbin strategiana vaikuttaa olevan aiempaa vakavampi, pohdiskeleva professori sopivasti päivänpolitiikasta irrallaan. Väittelyissä Stubb on luultavasti kova, supliikia ja tietämystä riittää. Gallupeissa lähtee lähes nollasta liikkeelle. Kuinka paljon draivia lopulta riittää, onko hän ihan tosissaan liikkeellä vai onko tämä velvollisuus jonka hoitamalla varmistaa komissaariuden?

Edit: median kysymyksiin vastatessa nähdään irtonaisempaa Stubbia, kuuluisa hymykin tulee esiin.

13 tykkäystä

Itselleni Kokoomuksen Stubb-valinta oli pienoinen pettymys, sillä pidän Häkkäsen tyylistä ja varsinkin puolustusasia-osaamisesta. Antilla ei oikeastaan ollut tässä kisassa mitään muuta downsidea kuin ikä, joka tässä kohtaa johti valitsematta tulemiseen. Kokoomuksessa on myös hyvin voimakas perinteinen puoluejohdon päätösvalta, ja Orpon tyyliin ei kuulu perinteiden katkominen. Niinpä etukäteen sovitut kabinettipäätökset pitävät. Stubbille lienee luvattu tämä jo aikaa sitten.

Nyt kun Stubb sitten on ehdokkaaksi itsekin asettunut ja ensikommenttinsakin asiasta antanut, lienee paikallaan myöntää, että kyllähän tässä on kisan uusi ykkösehdokas. Kokemus, osaaminen, karisma, esiintymiskyky ja -kokemus, kielitaito, kansainvälinen ote ja sopiva eteenpäinpyrkijyys - kaikki ovat Suomen tasavallan presidentiltä 2020-luvulla edellytettäviä ominaisuuksia.

On myös täysin selvää, että oikeistolaisen ja huippusuositun Niinistön jälkeen katse väkisinkin hakeutuu saman puoluetaustan ehdokkaisiin. Aiempi oma toive-ehdokkaani olisi ollut Mikko Hautala, mutta hänellä on sen verran hyvät ja nykyaikana äärimmäisen tärkeät hommat politiikan ulkopuolella, että saa jatkaa niiden timanttista hoitamista.

Hyvin mielelläni siis näkisin Stubbin NATO-Suomen presidenttinä.

10 tykkäystä

Stubbia vois kyllä harkita äänestävänsä. Huikee kuva.

5 tykkäystä

Rehn tehnyt nuorennusleikkauksen, kravatti mäkeen ja tilalle aurinkolasit.

HS:n keskustelu kokonaisuudessaan:

– Suomalaisuuteen on aina liittynyt tietty vieraanvaraisuus. Täältä on muutettu ja tänne on muutettu. Keskeistä on nyt se, että geopoliittiset riskit yhdistettynä ilmastonmuutokseen tuottavat meille tarpeen hallita Euroopan ja Suomen rajoja, Aaltola sanoi.

Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että Aaltola kelpaisi PS:n äänestäjille.


Stubissa on tiettyä veikarimaisuutta, eria asia sitten onko Suomessa totuttu enemmän kivikasvo-pressaan.

5 tykkäystä

Aaltolan haastattelu:

Monissa asioissa varoo ottamasta jyrkkää kantaa tai kuten hän ilmaisee, ei ota kantaa päiväpolitiikkaan, kun se ei pressalle kuulu. Saa nähdä miten selviää vaalikone-vastauksien osalta.

Jos oltaisiin normaalissa vaalitilanteessa, missä olisi tavanomaiset ideaali-ehdokkaat eri puolueilta, niin siinä tilanteessa Aaltola jäisi 5% kuriositeetiksi. Mutta kun hypätään tähän realitilanteeseen, missä ehdokastilanne on mitä on, niin äänestäjä alkaa hakea vähiten huonoa vaihtoehtoa ja siinä 1vs1 prosessissa Aaltolan osakkeet nousevat.

3 tykkäystä

Mielestäni nyt on mukana harvinaisen hyviä ehdokkaita nimenomaan presidentin virkaan.

Rehn, Stubb, Halla-aho, Urpilainen , Haavisto - ketä parempia ehdokkaita ko.puolueilta olisi tarjolla? Tietysti jos kaipaa Sanna Marinia🤔

Kaikilla on pätevyys hoitaa ulkopolitiikkaa ja kyky edustamiseen sekä seremoniatehtäviin.

Aaltola on taas musta hevonen.

Mieti nyt vaikka USA:n oletettuja virallisia presidenttiehdokkaita😂

Jos verrataan taas 2016 vaaleihin. Urpilainen korvaa Haataisen, Rehn Vanhasen, Halla-aho Huhtasaaren. Haavisto on kuten viimeksikin.

Vai tarkoitatko sitä, että Sauli Niinistö puuttuu? Tämä tietysti totta,mutta kun kaudet on täynnä ja ei me omaa Putinia tarvita, kukaan ei ole korvaamaton. Hyvä presidentti tietty ollut 12v.

10 tykkäystä

Tarkoitin sellaisia, oikeastaan kuvitteellisia ideaali-ehdokkaita. Nythän tilanne on muutenkin monelta suunnalta sekaisin, esim. SDP.n ehdokas on käytännössä Vihreiden Haavisto, kun Urpilainen aloittaa kampanjansa joskus marraskuussa. Ennakkoäänestys alkaa tammikuun 17.päivä…

Kokoomuksen ehdokas on umpi-federalisti, jolla ei ole laajaa oman kentän tukea. Keskustan ehdokas on myös jonkin sortin liberaali-federalisti, siis kauhistus niille Keskustan kovan ytimen maajusseille mitä minä tunnen. Tämä kaikki laittaa liikkelle paljon liikkuvia äänestäjiä.

6 tykkäystä