Suomen presidentinvaalit 2024

Niin siinä twiitissä luki suunnilleen että Halla-ahon puheenjohtajakauden aikaan persuissa oli Putin-myönteisiä poliitikkoja. No, olihan siellä Ano Turtiaisesta lähtien vaikka ketä. Huhtasaari on vieläkin.

Halla-ahoa ei varmaan kukaan pidä Putinistina, mieshän on ollut Ukraina-fani varmaankin aina.

3 tykkäystä

Tai Mika Niikko, joka lensi ulos ulkoasiainvaliokunnan PJ:n paikalta kuin leppäkeihäs kun päästi suustaan Putinille suotuisia kommentteja juuri Ukrainan sodan kynnyksellä helmikuussa 2022. Onneksi lensi myöhemmin ulos myös eduskunnasta. Kyllä noita PS:ssä on ja on ollut, mutta Halla-aho ei ole yksi heistä kuten varmaan jokainen politiikkaa seuraava tietää.

6 tykkäystä

En jaksa ottaa tähän itse Halla-Ahon keissiin kantaa, mutta surullista, kuinka puhut jatkuvasti vasemmistosta vastapuolena. Ei politiikan tai poliittisten näkemysten perusteella kuuluisi käydä mitään sotaa. Vaikka Kivi on käyttäytynyt mielestäni tyhmästi, niin ei kyseessä ole mistään suuresta vasemmiston sodasta Halla-Ahoa kohtaan. Vielä surullisempaa on se, että politiikkojen lisäksi jopa toimittajat nähdään vihollisina. Maalaat kuvaa, että ikään kuin tässä olisi nyt muka valjastettu kaikki käymään suurta taistelua Halla-Ahoa vastaan.

Tähänhän se Persujen suosio toki mielestäni osittain perustuu. Vastakkainasetteluun. Me vastaan muut. Ikävä kyllä sillä on yhteenkuuluvuuden tunnetta lisäävä voima.

10 tykkäystä

Nimenomaan. Tämän foorumin politiikkaketjut ovat tätä samaa persutematiikkaa pullollaan ja toki siksi monesti niin hykerryttävän hauskoja ennalta-arvattavuudessaan. Mikäli Halla-Aho saa syytteen kunnianloukkauksesta/kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Mikäli Halla-Aho pahoittaa mielensä toisen kirjoituksista, on kyse “väärän tiedon levittämisestä”. Maalitolpat siirtyy ja takit kääntyy niin että suhina käy.

5 tykkäystä

Tämän jankkauksen suht mitättömästä asiasta voisi siirtää toiseen ketjuun, ei tuo mitään lisäarvoa tänne.

Onko Halla-aho mielestäni fasisti? Ei. Onko sen väittäminen rikos? Myös ei. Jokainen koomikko, kukkakauppias tai putkimies voi twiittailla sitä kenelle tahansa haluaa eikä se muuta asiaa. Jokainen väittäköön toista fasistiksi, kommunistiksi tai kukkahattutädiksi vastoin todisteita, jos saa sellaisesta jotain outoa tyydystä elämäänsä. Sitä kutsutaan sananvapaudeksi. Vaikka en sitä itse tekisi, tuen silti muiden mahdollisuutta käyttäytyä typerästi.

3 tykkäystä

Halla-Ahon fasistisuutta, sen %-astetta tai hänen fasistimattomuuttaan voi pohtia lisää täällä:

Olkaa tarkkoja sanassanne, ketjussa on tunnin aikarajoitus.

14 tykkäystä

Ylen vaalikone julkaistu, muutama pöljö kysymys mutta ne voi ohittaa, mukavasti myös ihan osuvia kysymyksiä.

4 tykkäystä

Ihan hyviä pointteja, mutta mielestäni ylikorostat nuorten miesten syrjäytymistä ja huono-osaisuutta. Iso osa ammatillisen koulutuksen saaneista miehistä pärjää taloudellisesti (ja muutenkin) ihan hyvin, ja heillä on yhä vähemmän (jos mitään) yhteistä nykyisen vasemmiston kanssa.

Perinteinen vasemmisto on oikeasti ajautunut melkolailla marginaaliin. Osa äänestänee eläkeläisinä tai AY-hengessä Vasemmistoliittoa tai SDP:tä. Mutta yksityisen sektorin duunareista varmaan suurempi osa Persuja tai Kokoomusta, tai näiden ehdokkaita? Tai tulevissa presidentinvaaleissa kaikkia muita kuin Li Anderssonia tai Pekka Haavistoa? (Ja varmaan taas muutama vasemmiston kannattaja tulee tähän kommentoimaan kuinka presidentinvaali on henkilövaali…)

13 tykkäystä

Uutissuomalaisen gallupin mukaan Stubb (23%) & Haavisto (22%) about tasoissa. Herrojen äänisaalis on pysynyt samana, mutta viimeksi (marraskuu) Stubb 21% ja Haavisto 24%.

Hyvä huomata, että EOS-osasto on jakamassa ääniä 13% osuudellaan, samoin 2% joku muu.

Eipä ole Urpilaisen virallinen ehdokkuus ja varsinainen mukaan tulo nostanut toistaiseksi kannatusta kovin korkeaksi.

Stubb 23%
Haavisto 22%
Halla-aho 11%
Rehn 9%
Andersson 8%
Urpilainen 6%
Aaltola 4%
Harkimo 1%
Essayah 1%
Joku muu 2%
EOS 13%

Valitsijayhdistyksen Mika Aaltolan (sit) kannatus oli nyt neljä prosenttia. Liike Nytin Harry Harkimolle ja kristillisdemokraattien Sari Essayahille mitattiin kummallekin yhden prosentin tuki.

1 tykkäys

Onko Stubbin kannatus tosiaankin romahtanut yli 30 %:sta vain 23 %:iin?

Presidentin vaaleja pidetään vain joka kuudes vuosi, joten eri tutkimuslaitosten kyselyt kohdistunevat samoihin vaaleihin. Kyselyissä on huomioitu sukupuolten, ikäryhmien, asuinpaikkojen jne. osuudet, joten eiköhän eri kyselyjä ole pidettävä vertailukelpoisina.

Miksi iltapäivälehdistö vaikenee Stubbin kannatuksen romahduksesta? :sunglasses:

Tuossa sanottiin, että kannatus on noussut 21%:sta 23%:iin. Eli mistä tuo 30% tuli? Onko Stubbin kannatus ollut Uutissuomalaisen gallupissa joskus 30%? Vai vertaatko johonkin muuhun gallupiin? Eivät ole välttämättä vertailukelpoisia lukuja.

1 tykkäys

Siinäpä se. Kerroin juuri yllä, että kyllä niiden pitäisi olla vertailukelpoisia, jos kaikissa käytettäisiin tilastotieteen hyväksymiä metodeja.

Olisiko foorumilla joku, jolla olisi osaamista verrata eri kyselytutkimuksia ja niiden metodologiaa. Näin paljastuisi, millä tavalla mikäkin tutkimuslaitos huijaa saadakseen maksajalle mieluisan lopputuloksen.

No ei oikeastaan. Varmasti kummassakin käytetään ihan samoja ja oikeaoppisia metodeja ja periaatteita, mutta jos kysymyksenasettelu on erilainen, niin tulokset voivat erota. Jo pelkkä järjestys, jossa ehdokkaat listataan voi aiheuttaa eroja. Tässä en tiedä, miten gallupit erosivat, sillä tuo USU on maksumuurin takana. Jos jollain on pääsy raakadataan, niin saa postata.

Itse en vetaisi eri gallupeja, ellen tietäisi että kysymykset ja niiden esitytapa on identtinen. Ja muut mahdolliset tulosten vakioinnit tai esim. joukko, josta otos otetaan.

1 tykkäys

Sen verran voi suoraan tuota Uutissuomalaisen ja YLE:n gallupin eroista suoraan noteerata, että YLE putsaa nuo EOS - ei osaa sanoa - pois, ts 13% EOS ääniä jakautuu YLE:llä tasan kaikkien kannatukseen. Eli Uutissuomalaisen luvut pitää kertoa (100%/(100%-13%)) = 1,15
→ Stubb 23 → 26,4%
→ Haavisto 22 → 25,3%

YLE - Taloustutkimus - kertoo virhemarginaalin olevan plus miinus 2%. Kysely 27.11. - 7.12.2023
Uutissuomalainen - Tietoykkönen - plus miinus 3,1%. Kysely 5-13.12.2023

Toki joku muukin mystiikka vaikuttanee ajoituksen lisäksi taustalla…
Sattuma?
Jompikumpi kyselijöistä osaa paremmin?

Jonkin verran vaikuttaa pyöristämisetkin, eli välillä jonkun kannatus pyöristyy %-tasolla alas, jonkun alas.

1 tykkäys

Erittäin hyvä huomio. Tuon kun ottaa huomioon, niin ero tuloksissa on jo hyvin pieni eikä niissä ole mitään isompaa ihmeteltävää. Eikä ole mitään kannatuksen “romahdusta”.

“Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi tuhat ihmistä 5.–13. joulukuuta. Kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.”

Esim YLEn ja Hesarin gallupeissa on enemmän vastaajia. Varsinkin YLE:ssä on esitetty paljon taustatietoa.

Esimerkkinä Stubin todellinen kannatus voisi olla välillä 28-29.5% ja molempien galluppien mittaamat kannatukset olisi silti virhemarginaalien sisällä. Ja aina on 5% mahdollisuus että satunnaisuuden takia ei pysytä edes virhemarginaalissa.

Edit: Näistä pitäisi siivota myös kaikkien muiden kun virallisten ehdokkaiden kannatus pois koska vaaleilla nämä ja tyhjät äänet kuitenkin mitätöidään.

Stubbin ihana puhe hölmöille.Never föget.

11 tykkäystä

HS-gallup joulun alta, tämä gallup jättää ääniä EOS- ja en äänestä -puolueille (yht 12%), jotka pois putsaten:
-Stubb 24 → 27,3%
-Haavisto 22 → 25,0%
-Halla-aho: 13 → 14,8%

Ensimmäisen kierroksen osalta Stubbin kannatus vakaa, Haaviston noussut etenkin koska SDP:n äänestäjistä jo entisen 29% sijaan jo 38% kertoo äänestävänsä Haavistoa. Urpilaisen kannatus onkin pudonnut vastaavasti.

Toinen kierros:

ALEXANDER STUBB voittaisi kaikki kuusi vastustajaansa toisella kierroksella.
Tiukinta olisi Pekka Haavistoa vastaan. Stubb saisi 55 prosenttia ja Haavisto 43 prosenttia. Tilanne oli jokseenkin sama marraskuussa.

Kuten ennenkin, Haavisto kerää erityisesti vihervasemmiston äänet, Stubb keskusta-oikeiston.

Toisella kierroksella Haavisto keräisi ääniä sosiaalidemokraateilta, vihreiltä ja vasemmistoliittolaisilta. Stubb puolestaan saisi valtaosan kokoomuslaisten, perussuomalaisten ja keskustalaisten äänistä.

12 tykkäystä

Pyysäri kaivanut pressanvaalikertoimet, vaikuttaa että jos on vakuuttunut muun kuin Stubbin voitosta ja haluaa lyödä vetoa niin kertoimet ovat korkeat.

4 tykkäystä