Suomi Natossa

Tuossa tapaamista edeltävässä julkisessa puheenvuorossa Turkin edustaja nosti F-16 pyynnön odotetusti esille ja kertoi odottavansa myönteistä päätöstä.

Mielenkiintoisia aikoja. Media yritti kysyä kauppojen hyväksynnästä heti joltain senaattorilta mutta kysymyksiä ei otettu nyt vastaan

Edit

7 tykkäystä

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ei saanut ilmeisesti edistettyä hävittäjäkauppoja. Tässä alla olevassa Hesarin jutussa ei ole maksumuuria ja sen lukee parissa minuutissa.

Tapaamisen jäljiltä ei tuoreeltaan nähty merkkejä edistyksestä. Yhdysvalloissa päättäjien on arveltu haluavan käyttää hävittäjäkauppoja vipuvartena, jolla Turkki saataisiin hyväksymään Suomi ja Ruotsi Naton uusiksi jäsenmaiksi.

8 tykkäystä

Hyvä, että tässä ei anneta kaikkia kortteja Turkille vaan odotetaan konkreettisia toimia ensin heiltä. Näin tämä pitääkin hoitaa, koska jos asiat menisivät liian helposti Turkin näkökulmasta niin he tuskin jättäisivät tilaisuutta käyttämättä lisäkiristyksille.

11 tykkäystä

Reutersin uutisen mukaan Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu kertoi toimittajille Washingtonissa sanoneensa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenille, että Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien ratifiointi Turkissa ei saa olla F-16-kaupan ehto.

3 tykkäystä

Ei tietenkään saisi heidän mielestänsä olla. Ruotsissa ollaan varmaan samalla tavalla yhtä mieltä siitä, että Turkin vaatimukset Ruotsin lainsäädännön muovaamiselle ei saa olla NATO-jäsenyyden ehto. Kun ehtoja aletaan laittamaan pöydälle niin taitaa olla luonnollista, että myös “vastapelurit” alkavat ehtoja laittamaan - ja hyvä niin.

30 tykkäystä

Ei kyllä mene meikäläisen jakeluun miksi ihmeessä meidän pitää nyt tehdä näitä pilakuvia ja muita teatteriesityksiä Erdogania pilkataksemme. Tällä on meille ihan oikeasti haittaa.

On sananvapaus ja se on todella tärkeä osa yhteiskuntamme peruspilareita, mutta tarkoittaakohan se nyt ihan oikeasti tätä että voidaan tällaisessa tilanteessa pilkata juuri turkin johtajaa, joka saattaa jäädyttää meidän hakemuksemme ties vaikka viideksi vuodeksi jos henkilökohtaisesti meille fin swe suuttuu.

Puolustaako sananvapaus meitä sitten 2027, kun olemme edelleen naton ulkopuolella ja putinin panssarivaunut jyräävät nuijamaalta rajan yli?

Joskus olisi kyllä hyvä osata pitää tur*** kiinni, oli sananvapaus tai ei.

36 tykkäystä

Kieltämättä vähän outoa. Sananvapaus on hieno ja tärkeä asia, mutta niin on myös pelisilmä ja maalaisjärki. On asioita, jotka ovat ihan laillisia tehdä, mutta silti ihan helvetin typeriä. Vaikea keksiä, mitä hyvää tuollaisella vittuilulla voi tällä hetkellä saavuttaa. Mutta kukin tavallaan.

10 tykkäystä

Eiköhän tuo herkkänahkaisen Erdoganin provosointi ole keltaisella lehdistölle sen verran hyvää bisnestä ettei se ole loppumassa. Ei ainakaan ennen kuin Erdogan ja kumppanit kasvattavat sen verran paksun nahan, ettei yksittäisen roskajulkaisun pilapiirros enään aiheuta nikotteluita.

2 tykkäystä

Yhdysvaltojen arvovaltaa entistä enemmän pelissä. Jos nato riitautuu näkyvästi niin, noh…

18 tykkäystä

NATO jäsenyys alkaisi olla pikku hiljaa ajankohtainen.

9 tykkäystä

Suomi toimittaa Ukrainalle erittäin suuren 400 miljoonan paketin. Taustalla on myös Ruotsin apu tarvittaessa Suomelle, jotta näin suuri paketti on saatu irti. Tämä korostaa entisestään yhteistä NATO tietä. Erdoganin peleistä saatika sarjakuvista :joy: en huolestuisi.

” Parts of the current Finnish defence materiel package to Ukraine is possible thanks to closer bilateral cooperation between Finland and Sweden; according to the SoI, Finland supplies defence materiel to Ukraine, and Sweden expresses its readiness to support Finland as necessary. The defence forces of Finland and Sweden will review and, if necessary, update their operational plans. ”.

” Their defence administrations have examined the support to Ukraine with necessary defence materiel to make sure that this would not endanger the national defence of the two countries. The joint support to Ukraine is a sign of deep mutual trust and increasingly close defence cooperation between Finland and Sweden.”

”Osa nyt Ukrainaan lähetettävästä Suomen antamasta puolustustarvikeavusta on mahdollista tiivistyvän kahdenvälisen Suomi-Ruotsi yhteistyön ansiosta: Tänään allekirjoitettavan aiejulistuksen mukaan Suomi luovuttaa Ukrainalle materiaalia, ja Ruotsi ilmaisee valmiutensa tukea Suomea tarpeen mukaan. Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat tarkastelevat ja tarvittaessa päivittävät tältä osin operatiivisia suunnitelmiaan.

Puolustushallinnot ovat selvittäneet Ukrainan tukemista sen tarvitsemalla puolustusmateriaalilla siten, ettei materiaalituki vaarantaisi Suomen tai Ruotsin kansallisen puolustuksen toteutusta. Yhteinen tuki Ukrainalle on osoitus Suomen ja Ruotsin syvästä keskinäisestä luottamuksesta ja jatkuvasti tiivistyvästä puolustusyhteistyöstä.

Aiejulistus ei ole oikeudellisesti sitova asiakirja.”

20 tykkäystä

Suomi ja Ruotsi näyttää näillä massiivisilla avunannoilla viestiä Natolle (eikä vähiten edelleen liian aralle Keski-Euroopalle), että ei olla tulossa Natoon tilkkeentäytteeksi vaan suunnannäyttäjiksi. Ohessa Venäjälle viestiä että uhittelemisella ei meikäläisiin vaikuteta enää. Suomettumisen 1945-2022 aikakausi on nyt taaksejäänyttä elämää.

Samaan aikaan (vaikka ei mainittu), niin kyllä tuo 400:n miljoonan asepaketti myös kertoo että Naton apuun luotetaan kulissien takana jo. Ehkä otetaan samalla harkittu riski, ettei Suomeen pahimmassakaan skenaariossa muutamaan vuoteen massiivisella armeijalla Venäjä voi hyökätä.

Kaiken kaikkiaan tuntuu aivan loistavalta peliliikkeeltä ja harkitulta riskiltä juuri tähän maailmantilanteeseen. Suomea sekä Ruotsia maailmankartalle ja Ukrainalle tukea, mikä toki on se tärkein kuitenkin. Perhanasti propseja jokaiselle viralliselle taholle joka on ollut tämän takana.

45 tykkäystä

Tavallaan riski, tavallaan tällä nimenomaan varmistetaan ettei Venäjä hyökkää. Niin kamalalta kuin se tuntuu aina sanoa ääneen, mutta ukrainalaiset uhraavat henkensä jotta meidän turvallisuutemma paranee kun Venäjän armeijaa tuhoutuu jatkuvasti ilman suomalaisia uhreja ja Venäjän kyky jatkaa sotimista heikentyy. Money well spent.

14 tykkäystä

Kyllä ukrainalaisetkin tuolla urheudellaan toivottavasti saavat itsenäisyyden. Jos sota loppuu, siltä on vaikea evätä NATO jäsenyyttä. Sitä myötä Turkin strateginen merkitys vähenee, kun Ukraina on merkittävä sotilasmahti (edellyttäen voitettua sotaa).

9 tykkäystä

Saa nähdä provosoituuko Erdogan tästä ?

Tai nauraa partaansa kun Ruotsi (ja välillä myös Suomi) syöttää jatkuvasti Erdoganin lapaan tavaraa jota se voi käyttää propagandassaan ja vaalikampanjassaan. Niin saa tehdä, mutta tyhmää se on.

4 tykkäystä

En näe, että Erdogan on muualla vahvoilla, kuin Turkin sisäpolitiikassa. Huvittavia nuo lapaan syötöt, kun puhutaan meillä perustavista oikeuksista ja ihmisten luovuttamisesta.

6 tykkäystä

Onhan tämä mielenkiintoinen tilanne, että USA:n NATO-liittolainen Turkki ei saa ostettua edes F-16-koneita, mutta NATO:n ulkopuolinen Suomi on tehnyt jo ennen jäsenhakemuksen jättämistä kaupat F-35-koneista.

Eiköhän tämäkin kerro jotain siitä, missä mennään, vaikka prosessi hiukan takkuaakin.

34 tykkäystä

Sisäpolitiikasta nimenomaan puhuinkin. Ja lapaansyöttö on sellaista provokaatiota, jolla ei ihmisoikeuksia paranneta, vaan ihan puhtaasti vain vittuillaan. Kuten nuken roikottelu tai kornaanin polttaminen. Musta siis toillainen puhdas provoilu on huono tapa kritisoida tällä hetkellä Turkin ongelmia.

6 tykkäystä

Jos Turkilla ei olisi niin hyvä sijainti sodassa Venäjää vastaan ja suuri armeija, niin eiköhän se olisi aikaa sitten potkittu joka paikasta pois.

6 tykkäystä