Suomi Natossa

Onhan se hieno juhlamitali. On itselle niin merkityksellinen päivä, että tilaukseen meni, vaikka en yleensä noita tilaile

1 tykkäys

Kahdenvälisten puolustusyhteistyösopimuksien seurauksena Pohjoismaihin perustetaan Yhdysvaltojen tukikohta-alueita. Amerikkalaiset joukot ovat läsnä kiertävällä periaatteella tai pysyvästi.

IL:n tietojen mukaan Yhdysvaltain ilmavoimat alkaa käyttää Lapin lennoston infrastruktuuria eli Rovaniemen lentokenttää.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteet kertovat IL:lle, että Suomi on aloittanut diplomaattisen väännön siitä, että suomalaiset sijoitettaisiin Naton uudessa komentorakenteessa Norfolkin päämajan alaisuuteen.

22 tykkäystä

Nyt ei tarvita enää kuin alle 7000 allekirjoitusta. Välittäkää tietoa.

13 tykkäystä

Kuulostan tylsältä, mutta musta diplomatiaan liittyvät asiat ovat sellaisia, että niissä ei kansalla pitäisi olla mitään suoraa vaikutusvaltaa. Siellä on niin paljon pinnan alla olevaa tietoa, että asiasta pitäisi päättää ihan puhtaasti siltä pohjalta, mikä maksimoi Suomen diplomaattisen liikkumavaran ja neuvotteluaseman. Ahvenanmaan konsulaatin sulkeminen voi tulla kyllä ajankohtaiseksi, mutta ehkä vasta kun on diplomaattinen syy sulkea se. Sitten kun se on suljettu, ei sulkemista voi käyttää enää lyömäaseena. Eli en kannata sulkemista kansalaisaloitteen takia.

10 tykkäystä

Olen päinvastaista mieltä. Poliitikoilla ja diplomaateilla on aina Suomen edun lisäksi mielessä myös oma etu. Usein nämä edut ovat olleet ristiriidassa, koska itäinen naapuri pystyy pinnan alla vaikuttamaan poliitikkoihin. Poliitikot päättävät usein oman etunsa ei kansan etua maksimoiden.

Suomen historian suurimpia puolutuspoliittisia virheitä meinasi olla jääminen Naton ulkopuolelle. Ukraina taisteli hienosti ja päästiin kuin koira Venäjästä / veräjästä ja saatiin tämä töppi paikattua. Kansa ei Neukkulan kaatuessa Natoa kannattanut. Mutta jos kaikki olisi ollut avointa Tiitisen listat, lustraatiot ja tarkka uutisointi Baltian maiden miehityksestä, olisi kansa ymmärtänyt tehdä tästä omat johtopäätökset. Media hoiti työnsä myös huonosti. Koko 70, 80 ja 90 luku Neukkulasta maalattiin kuva rauhanvaltiona ja Yhdysvallat oli sotahullu valtio.

Kaiken pitäisi olla mahdollismaan avointa, koska muuten omaa agendaansa ajavat “kaasuputkimiehet” poliitikoissa, virkamiehissä ja toimittajissa tulevat väliin sähläämään ja syöttämään omaa tarinaansa. Kyllä kansa keskimäärin ymmärtää paremmin oman etunsa kuin tämä vaikutuksille altis porukkaa.

Lähetystö kannattaa sulkea hetkenä jolloin 1) Venäjä on mahdollisimman heikko ja 2) Suhteet Venäjään ovat mahdollisimman huonot. Molemmat ehdot täyttyvät nyt joten nopeasti säppi tohon rakennukseen. Parempaa paikka ei välttämättä tule.

15 tykkäystä

Tämä on kyllä mielestäni melkoista kansan yliarviointia. Iso osa kansasta ei osaa nimetä hallituspuolueita. Saati kertoa, mikä on “arvonlisävero”. Jos paljon puutteellisemmin tiedoin pitäisi alkaa sulkea konsulaatteja kansan tehdon mukaisesti, niin Suomi olisi pulassa. Tai sodassa. Diplomatiaan liittyy paljon salassa pidettävää aineistoa ja tietoa, jota kansa ei koskaan voi saada tietoonsa. Siksi myös päätöksenteko on pidettävä jossain muualla vaikka se sinua harmittaisikin.

Sen takia meillä on edustuksellinen demokratia, eikä suoraa demokratiaa, jossa kansa päättäisi asiakysymykset. Musta on LOISTAVAA, että meillä on epäsuora demokratia käytössä. Ja tässäkin asiassa musta on loistavaa, että kansa ei päätä eikä tule koskaan päättämään Ahvenanmaan konsulaatin kohtaloa, vaikka kansalaisaloite käsittelyyn otetaankin.

Konsulaatti suljetaan kun sen on Suomen etujen mukaista, eikä silloin kun kansa äkkipikaisuuksissaan haluaa sen tehdä.

7 tykkäystä

Maarianhaminan konsulaatti on vain ja ainoastaan Suomen maaperällä oleva venäjän vakoilukeskus, sellaisenaan siis (lyhyt-teräinen) puukko Suomen selkänahassa. Se soveltuu siten melko huonosti lyömäaseeksi, ennemmin se kannattaa poistaa ja antaa vanhan haavan parantua. Sen sulkemiseen pätee sama periaate kuin sijoittamisen aloittamiseen, paras päivä on tänään. Se nimenomaan on meidän etujemme mukaista

Enkä ole ikinä kuullut kenenkään edes leikillä väittävän, että ko. konsulaattia tarvitaan niitä tehtäviä varten, mitä esim. Wikipediassa konsulaatille listataan. Sehän on olemassa vain Ahvenanmaan demilitarisoinnin valvomiseksi, muttei tietenkään ole siihen välttämätön väline.
Ahvenanmaan demilitarisointia ei taas välttämättä tarvitse purkaa ja se kannattaisi pitää täysin erillisenä asiana. Sinänsä on erittäin koomista, että voisin ottaa aika isonkin vedon siitä, että nimenomaan tuo konsulaatti rikkoo räikeästi tuota demilitarisointia, ja sieltä löytyy saaren suurimmat sotilasasevarastot. Esim. meri-, ilma ja pst-ohjusta jne. mitä nyt mahtuu “diplomaattikyydillä” takapakseissa viemään.

17 tykkäystä

Tartutaanpa tähän. En väitä että olet väärässä, mutta tiedätkö OIKEASTI mitä naapurimme terroristivaltio Maarianhaminan konsulaatissaan tekee? Tiedätkö ketä siellä on töissä ja missä rooleissa?

Sitten voi tietysti kysyä myös, mitä sellaista vakoiltavaa Maarianhaminassa on, että sinne on pitänyt sijoittaa “vakoilukeskus”. Aluehan oli, ainakin viimeksi kun tarkistin, demilitarisoitu? Eikö vakoilukeskus kannattaisi sijoittaa lähemmäs esim. Pääesikuntaa tai SUPO:n toimitiloja ?

Konsulaatti on oiva tapa pitää jalansija alueella mahdollista myöhempää toimintaa tai tarvetta varten. Sen varjolla voidaan myös luoda diplomaattiliikennettä - jonka varjolla taas voidaan tehdä aika paljon asioita. Sinänsä sitä kyllä kannattanee seurata - ja epäilenpä että niin tehdäänkin. Vakoilun kanssa toiminnalla ei välttämättä ole mitään tekemistä.

Siitä olen kyllä samaa mieltä että tuo joutaisi sulkea. Tosin koska diplomaattisuhteissa kaikki menee tit for tat - periaatteella joten voi olla että kannattaisi jättää tuo pelinappulaksikin terroristivaltion seuraavaa liikettä odottamaan.

Nämä on vain tällaisia siviilin mietteitä ilman sen kummempaa totuuspohjaa, ei kannata ottaa liian vakavasti.

5 tykkäystä

Konsulaatti on Suomelle siis assetti. Eli kun se on suljettu, sitä ei voi enää sulkea. Siksi sen sulun ajoitus pitää harkita tarkkaan. Enkä näe mitään tarvetta kysyä ajankohtaa kansalta, vaan sen päättää ne, jotka tietävät muutakin kuin sen minkä me kaikki tiedämme. Kellekään ei ole sinänsä epäselvää, mikä on tahtotila. Ei siihen tarvita mitään kansanäänestystä tai kansalaisaloitetta.

1 tykkäys

Nojatuolikenraalina sanoisin että nyt on nimenomaan hyvä aika sulkea konsulaatti. USA on vielä pro-Eurooppa ja Venäjän fokus on muualla. Ei ole aina myös järkevää luottaa päättäjiin, kysy vaikka Haloselta tai Tuomiojalta.

14 tykkäystä

Ai niin kuin vaikka Tehtaankadulle? :laughing:
Mutta joo, myönnän käyttäneeni hieman huonoa termiä, enkä tietenkään tiedä mitään. Siksi viittasinkin vedonlyöntiin, näkisin todennäköisyyksien olevan tuollaisen betsin puolella. Ja jos sanotaan kieltämättä hähmäisen vakoilukeskuksen sijaan tiedustelu- ja sabotaasivalmistelukeskus tms. niin löytyykö konsensus? Ja mieti toki hetki miksi River Jointilla lennellään tuolla keskellä mustaa merta jatkuvasti. Ei sitä aina tarvitse nykytekniikalla ihan avaimenrei’istä mennä tirkistelemään jos haluaa vaikka selvitellä mitä laivastot puuhaavat…

Sanoin konsulaation olevan puukko Suomen selkänahassa, sinä näet sen olevan assetti. Ei, en ole samaa mieltä. Mikä muuten on se hyöty, jonka myöhäisemmällä sulkemisen ajoituksella uskot saavutettavan?

1 tykkäys

Se, että Suomi voi päättää vapaasti sen diplomaattisen syyn, jolla konsulaatin sulkee. Se voidaan käyttää siis vastauksena venäjän perseilyyn.

3 tykkäystä

Nyt kuulostat ihan venäläiseltä, jos pidät konsulaattia assettina. Pitäisikö näitä assetteja haalia enemmänkin? Saadaan enemmän näpäytyspaikkoja. Mitä me hyödytään näpäyttämisestä?

1 tykkäys

Se on assetti tilanteessa, jossa venäjä perseilee Suomelle diplomatiassa ja Suomen pitää siihen jotenkin vastata. Olen täysin varma että sellainen tilanne tulee ja silloin on hyvä että Suomi voi mahdollisuusen käyttää.

En tiedä, miksi tästä edes väännetään. Kansa ei koskaan päätä diplomatiasta tai diplomaattisista vastatoimista. Eikä sen kuulu päättää. Tässä tullaan toimimaan kuten kirjoitin eli konsulaattia EI suljeta aloitteen takia.

Lisäksi Ahvenanmaan konsulaatti ei ole mikä tahansa konsulaatti vaan sillä on erityisasema. Ei taida selvitys olla vielä edes valmis koskien sen sulkemisen juridista asemaa. Vai muistanko väärin?

Kyllä demilitarisoinnin valvonta edellyttää pakosta läsnäolon, muutoin sitä ei voi luotettavasti tehdä.
Tuskin siellä isoja varastoja on, mutta keskittyvät kartoittamaan väylät ja Suomen asejärjestelmät koko saariston alueella siten että kun kriisi eskaloituu, niin suorittavat ohjuksilla nopean ensi-iskun tuhoten suomen systeemit ja siirtävät heti muutamassa tunnissa massiivisesti aseistusta ja miehiä saarelle ja saaren asukkaat pantiksi(kilveksi) ettei Suomi voi tehdä vastahyökkäystä.
Sopimus on tehty v. 1940 ja Suomen politiikka on ollut aina että sopimuksista pidetään kiinni vaikka vastapuoli ei pitäisikään ja siitä Suomen valtionjohdon mukaan tiukasti tullaan noudattamaan vastaisuudessakin joten Venäjän ajaminen pois saarelta jää tuulee huuteluksi vaan.

Tietyllä tavalla pienelle maalle on etu että pitää sopimuksistaan kiinni, tätä seikkaa on valtionjohtommekin korostanut, kun paljoa ei muitakaan vahvuuksia ole, eli se on ‘assetti’ Suomelle.

Mielenkiinnosta, olisiko tälle jotain lähdettä vai onko tämä mielipide?

“Assettien” ja pelattavissa olevien korttien suhteen olen sitä mieltä, että kyllä sitä jää vielä keinoja diplomaattisille vastatoimille vaikka Ahvenanmaalta konsulaatti lähteekin.
Ja vielä niistä NL:n tehdyistä sopimuksista ja niiden kanssa toimimisesta, on sitä ennenkin ollut kanttia:

Suomen hallitus ilmoitti 21. syyskuuta 1990, että maan suvereenisuutta rajoittavat vuoden 1947 Pariisin rauhansopimuksen määräykset olivat menettäneet merkityksensä. Presidentti Mauno Koivisto tulkitsi samaan aikaan uudelleen myös sodanjälkeisessä Suomessa kaikkea hallinnutta yya-sopimusta.

2 tykkäystä

Miten voisi valvoa jotain jota ei olisi valvomassa millään tavalla?
Satelliiteilla ei tee mitään aseet voi halutessa naamioidaan täysin ja siellä asuu paljon ihmisiä ja tavaraa rahtia kulkee valtavasti sinne voi kyllä halutessaan aseita viedä samalla salaa määrättömästi.
Ainut keino valvoa on olla paikan päällä katsomassa mitä sinne tuodaan ja mitä siellä on.

Miksi niin ehdotonta. Voihan siellä myös vain käydä. Niinhän esim. ydinsulkusopimusten kanssa paljolti tehdään. Minusta kerta vuoteen olisi riittävästi, kun erityisesti muistetaan, että tuskin kukaan edes mordorissa kehtaa väittää Suomen hautovan hyökkäystä zenäjälle Ahvenanmaan kautta koukaten/lähtöalueena käyttäen :grinning:

1 tykkäys

Ei ole kysymys tästä, Venäjä traumatisoitui kun WW2 koko itä-meren iso laivasto suljettiin Kronstadin(Pietari) satamaan toimintakyvyttömäksi koko sodan ajaksi. Esim kaksi metallista sukellusveneverkkoa Suomenlahden poikki pinnasta pohjaan, väylät miinoitettu kokonaan, sekä ristituli Suomen ja Viron rannikkolinnakkeet ylsi ampuman koko Suomenlahden poikki kaikkia alueelle liikkuvia laivoja. Suomikin mm kokeili ampua tykeillä Suomen rannikolta Viron rannikolle ballistisilla luodeilla ja kartussiylilatauksella, mutta siitä luovuttiin kun tykkien putket kului liikaa ja ammuksen lento kesti yli minuutin.
Sen vuoksi Venäläiset halusivat Hangon tukikohdan. Ilman tukikohtaa lännempänä Venäjä ei voi liikkua Itämerelle vaan jäisi jälleen sumppuun. Siksi Ahvenanmaa on kriittinen ja Venäjä haluaa pitää option sen haltuun ottamisesta avoimena .

Mielestäni venäjän konsulaatilla ei ole mitään virkaa ahvenanmaalla, demilitarisoitu alue, olen osallistunut kansalaisaloitteeseen ja jakanut eteenpäin. Venäjää ei tueta missään muodossa.

Vaikuta sinäkin.

4 tykkäystä