Taaleri Oyj -ketju

@Kasper_Mellas kävi haastattelemassa TJ Ramsayta ja uutta analyysiakin oli taas tullut:

https://www.inderes.fi/fi/osake-jalleen-oikein-hinnoiteltu

3 tykkäystä

Loistouutinen Taaleri Energian osalta. Lisää hyvää tuotetta putkeen!

1 tykkäys

Toivotaan että kauppahinta oli Taalerin kannalta kohtuullinen. Sitä ei uutisessa mainittu.

1 tykkäys

Jos Taaleri H2 jäi viime viikolla tulosvyöryn alle, niin ohessa vielä tiivistelmä. Itse raportti oli varsin hyvin odotuksien mukainen, vaikka sijoitustuotot painoivatkin raportoidun tuloksen aika rumasti alle odotusten. Osinko oli selkeä pettymys, kun yhtiö kitsasteli yllättävänkin paljon lisäosingon kanssa. Tässä on kuitenkin selkeä hopeareunus ja tuo pääoman säästely saattaa hyvin viitata siihen, että sitä saataisi laitettua töihin yrityskaupoissa. Ainakin itse tulkitsen Ramsayn varsin kryptisen haastattelukommentin tähän suuntaan (Taaleri Q4'22: Operatiivisesti mallikas | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus).

Näkemyksemme osien summasta on pysynyt ennallaan ja myös kurssi on palautunut tuosta perusteettomasta rallista. Osake onkin nykytasolta varsin oikein hinnoiteltu. 2023 Fokus on ennen kaikkea SW3 ylösajossa, sijoitussalkun irtaantumisissa (23 exit-putkessa meidän papereissa isommista kohteista mm. Toriparkki, Texas ja Fintoil). Lisäksi kiinteistöliiketoimintaan pitäisi saada tänä vuonna selkeämpää suuntaa, vaikka markkina tälle onkin kiistatta tosi hankala. Loppuvuodesta saadaan myös strategiapäivitys (nykyinen kausi loppuu '23) :thinking:

Rappari: https://www.inderes.fi/fi/osake-jalleen-oikein-hinnoiteltu

10 tykkäystä

Tuosta Landinfran diilistä, kyse ei käsitykseni mukaan ole mistään suuresta kaupasta. Tärkeintä on, että saadaan hankeputkeen lisää tavaraa, mihin päästään investoimaan SW3 pääomia. Kokonaisuutena SW3 hankeputki vaikuttaa varsin vahvalta ja pääomat pitäisi saada töihin ihan järkevällä aikataululla.

6 tykkäystä

Aurinkotuuli 3 rahaston tavoitekoko on +700 MEUR ja tästä 200 MEUR eli alle kolmannes on tarkoitus saada Aktialta. Hyvä osoitus Taaleri Energian omasta myyntivoimasta, sillä +500 MEUR myynti on todella iso määrä kenelle tahansa kotimaiselle toimijalle.

11 tykkäystä

Voisitko ystävällisesti hiukan avata miten tämä uusi rahasto toimii? :slightly_smiling_face: Aktian sivuilta katsoin että minimisijoitus heidän kautta on 25 k€ ja toimikausi 10v. Onko pääoma siis kiinni 10v?

Pääomalla rakennutetaan uusiutuvaa tuotantokapasiteettia. Tämäkö myydään 10v päästä ja pääomat + saavutetut voitot sähkön myynnistä palautetaan sijoittajille - vai?

Entäs millaisia tuotto-odotuksia rahastolla on? Esim. verrattuna MSCI World Indexiin?

Etukäteen kiittäen! :nerd_face:

3 tykkäystä

Rahaston tuottotavoite (sisäisen korkokannan tuotto, IRR) koko sen toimikaudelta on perusskenaariossa 9–10 % p.a. sijoittajalle kaikkien kulujen ja palkkioiden jälkeen
Rahaston odotetaan palauttavan kassavirtatuottona noin 4 % p.a. vuodesta kolme eteenpäin

En ole tämän ehtoja lukenut, mutta ne taalerin pääomarahastot joissa olen ollut mukana ottaa sijoitussitoumuksen ja sitten tulee pääomakutsuja kun investoivat.

Edit: olihan ne ehdot sähköpostissa

Aktia Aurinkotuuli III Ky :n perustiedot lyhyesti

  • Neljän voitonjakolainaa: Aktia Aurinkotuuli III Rahoittajat, Aktia Aurinkotuuli III Sijoittajat 500, Aktia Aurinkotuuli III Sijoittajat 100 ja Aktia Aurinkotuuli III Omistajat

  • Minimisijoitus: 1 000 000 euroa / 500 000 euroa / 100 000 euroa / 25 000 euroa

  • Merkintäpalkkio: 0,0 % / 0,5 % / 1,0 % / 1,5 %

  • Kokonaishallinnointipalkkio (Rahasto + Kohderahasto): 1,75 % / 2,00 % / 2,30 % / 2,70 %

  • Tuottopalkkio: Rahasto ei peri tuottopalkkiota. Kohderahasto saa tuottopalkkiona 20 % yli etuoikeutetun koron (7,0 % p.a. laskettuna kutsutuille sijoitussitoumuksille) jälkeen palautetuista varoista ns. catch-up-menetelmällä (80 % catch-up)

  • Rahaston toimikausi on 10 vuotta ja sitä on mahdollisuus jatkaa yhteensä enintään kolmella vuodella

  • Rahasto avataan sijoituksille 28.2.2023 ja Rahaston arvioitu ensimmäisen vaiheen myynnin päättyminen on viikko ennen Kohderahaston sulkeutumista, joka on arviolta 30.4.2023

  • Rahasto kutsuu sijoittajilta varoja erissä Kohderahastolta saamiensa pääomakutsujen mukaisesti

6 tykkäystä

Olen itekin ollu monissa Taalerin pääomasijoituksissa mukana ja tälläkin hetkellä muutamassa! Näetkö että tähän kannattaisi lähteä mukaan?? Vai onko aiempaa maltillisemmat tuotto-odotukset? Jos itse lähden niin varmaan 50k max…

Me ollaan oltu kaikissa näissä tuulirahastoissa mukana ja ovat olleet tosi hyviä sijoituksia. Taisi Ensimmäinen olla vielä hyvällä riski tuottosuhteella kun oli valtiokin subventoimassa.

Nyt en oikein osaa sanoa miten nämä tässä korkoympäristössä sopii salkkuun, jossa on jo paljon vaihtoehtoisia ja tuottoja on saatavilla koroistakin.

Enkä ole vielä tutustunut tuohon tarpeeksi hyvin.

2 tykkäystä

Aktia kertoo tuoneensa markkinoille Aurinkotuuli III -rahaston. Vaikka “Aktia tarjoaakin varainhoidon ei-ammattimaisille asiakkaille mahdollisuuden sijoittaa uusiutuvan energian rakentamiseen suurten instituutioiden rinnalla”, uutisessa ei sanallakaan kerrota, miten asiakas voisi rahastoon sijoittaa: Aktia toi markkinoille Aktia Aurinkotuuli III -pääomarahaston

Aktian sivuilla todetaan myös: Esitteet ja tietosivut ovat saatavilla kunkin tuotteen tuotekohtaisilla sivuilla osoitteessa aktia.fi/sijoituskohteet. Eipä sieltäkään löydy Aurinkotuulesta mitään.

Löytyisiköhän osasyy Aktian heikkoon uusmyyntiin siitä, että sijoittamista ei ole tehty ainakaan turhan helpoksi?

6 tykkäystä

Tämä tulee olemaan kyllä loistava tuote, jossa Taaleri Energian vahva ydinosaaminen yhdistyy laadukkaaseen hankeportfolioon. Ymmärrettävästi kohderyhmää rajattu (sijoitusvarallisuus ja minimilittera). Onhan tämä aivan eri tasolla kuin Ålandsbankenin jne pseudotuulirahastojen toiminta, strategia ja osaaminen. Build-Develop-Operate omalla tiimillä ja tarkalla kammalla vedetyllä hankeportfoliolla unohtamatta maailmanluokan kumppaneita (Masdar etc).

P.S. Mitä mahtaa kuulua ÅAB tuulirahastojen suorille ja epäsuorille korkosijoituksille (mm. Balder, SBB bondit ja ÅAB omat korkorahastot) :man_facepalming:

3 tykkäystä

Taalerin bioteollisuuteen keskittyvä rahasto Taaleri Bioteollisuus I sijoittaa suomalaiseen korkean jalostusarvon selluloosapohjaisia materiaaleja valmistavaan Nordic Bioproducts Groupiin. Sijoituksella on tarkoitus vahvistaa Nordic Bioproducts Groupin (NBG) kasvua ja laajentumista.

Sijoitus Nordic Bioproducts Groupiin on Taaleri Bioteollisuus I -rahaston kolmas sijoitus. Rahasto sijoittaa teollisen mittakaavan tuotantolaitoksiin ja yhtiöihin, joilla voidaan nopeuttaa bioteollisuuden tuotannon skaalaamista. Tuotteet voivat olla esimerkiksi bio- ja kierrätyskuituja, luomulannoitteita, funktionaalisia biomateriaaleja ja neitseellisiä tuotteita korvaavia uusiomateriaaleja.

8 tykkäystä

@Sauli_Vilen Miksi vaihdetaan toiseen standardiin ?

Ei siinä ole mitään vaihtoehtoja, uusi standardi astuu voimaan ja kaikkien vakuutusyhtiöiden on noudatettava sitä. Tuo ei ole muuten ollut vakuutusyhtiöille mikään pieni jumppa, kyseessä lienee isoin remppa vakuutusyhtiöiden kirjanpitoon hyvin pitkään aikaan?

1 tykkäys

Kuten @Vara-Paavi tuossa kertoikin, niin uudet kirjanpitostandardit tulevat yhtiöille annettuina eikä näihin siirtyminen ole vapaaehtoista. Seurannastamme myös Sampo joutui vastaavan jumpan tekemään. Meidän käsityksemme mukaan tuo IFRS 17 siirtymä vaati aivan järjettömästi työtä, joten mistään pienestä harjoituksesta ei todellakaan ollut kyse.

Standardilla on muutama olennainen vaikutus Taalerin tuloslaskelmaan, joita koitan tässä hieman avata. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, etteivät standardin laskentaperusteet erityisesti taseen osalta ole meille vielä kovin selkeitä. Koitetaan näitä tarkemmin jatkossa avata, kun lisää ymmärrystä karttuu. Kyseessä on kuitenkin vain kirjanpitotekninen muutos, joten Taalerin liiketoimintaan muutoksella ei ole vaikutusta.

Tuloslaskelman osalta muutokset esitystapaan ja vuoden 2022 lukuhin ovat kuitenkin varsin selkeät. Aiemmin konserni kirjasi Garantian liikevaihtoon vakuutusmaksutuotot sekä sijoitustoiminnan nettotuotot. Jatkossa liikevaihtoon kirjataan myös vakuutuspalvelukulut, jotka sisältävät korvauskulut, liikekulut sekä sopimuksista syntyneet tappiot. Näin ollen konsernin tuloslaskelmalta löytyy uutena liikevaihtorivinä “Vakuutuspalvelutulos”, josta edellä mainitut kulut on jo vähennetty. Vastaavasti nämä kulut poistuvat tuloslaskelman alemmilta riveiltä. Ainoastaan osa henkilöstökuluista (vuonna 2022 559 TEUR) sekä joitain suoria kulua (87 TEUR) jää tuloslaskelmassa liikevaihtorivin alapuolelle. Lopputuloksena raportoitu liikevaihto laskee, mutta liikevoitto pysyy kutakuinkin muuttumattomana (2022 tuloksessa ero vain 24 tuhatta euroa). Vuoden 2022 osalta standardin käyttöönoton vaikutus liikevaihtoon oli yhtiön julkaisemien lukujen perusteella noin -4,3 MEUR. Muiden segmenttien kuin Strategisten sijoitusten (joihin Garantia kuuluu) lukuihin ei vaikutuksia ole.

10 tykkäystä

Sauli ja Kasper ovat tehneet uuden laajan rapsan Taalerista. Laajat raportit ovat kaikkien luettavissa. :slight_smile: :point_down:

Taaleri on edistynyt strategiassaan hyvin viimeisen kahden vuoden aikana. Lähivuosien fokus on edelleen Pääomarahastojen ylösajossa sekä taseen ylikapitalisaation purkamisessa. Pidämme myös hyvin mahdollisena, että yhtiö vauhdittaa Pääomarahastojen kasvua yrityskaupoilla.

image

6 tykkäystä

Henri Elo kirjoitti Taalerista Salkunrakentajan kuukauden osakkeena :point_down:

9 tykkäystä

Lukemisen arvoinen juttu. Mielenkiintoista, että Salkunrakentaja näyttää pitävän Taaleria melko maltillisen riskin osakkeena: “Konsernin riskiasemaa helpottaa se, että 2,5 miljardin euron hallinnoitava varallisuus tuo hallinnointipalkkioiden muodossa vakaata kassavirtaa vuodesta toiseen. Myös Garantian vakuutusmaksutulo on luonteeltaan vakaata ja jatkuvaa.”

Inderesin luokituksessa taas Taaleri on keskimääräistä korkeamman riskin osake. Johtuukohan sijoitustuottojen vaihtelusta?

4 tykkäystä

Oli hyvä kirjoitus. Itselle tulee Taalerista mieleen, että haluaako se olla pääomasijoituksiin keskittyvä yhtiö tietyllä aika selvällä kärjellä vai sen lisäksi holding-yhtiö, jollaisena Garantian näen. Jälkimmäinen tuo tiettyä vakautta eli tasaista tuottoa, mutta näiden kahden eri osan välillä on selkeä dilemma - mikä on Taalerin ydinosaamista ja -liiketoimintaa? Näen Garantian tavallaan omistettavana kiinteistönä jollekin yritykselle, jonka bisnes on jossain muualla. Mutta kiinteistöomistus voi tuoda sekä vuokratuloja että näkyä varallisuutena taseessa. Mielenkiintoinen paperi ja yritys kuitenkin tämä.

5 tykkäystä