Taaleri sijoituskohteena

Taaleri raportoi vain puolivuosittain, eli seuraava tarkastuspiste on vuodenvaihteessa. Nämä ylös/alaskirjaukset tehdään aina jokaisen tulosraportin yhteydessä (H1’19 kirjattiin pieni positiivinen ylöskirjaus).

2 tykkäystä

Nyt kun alaskirjaus on jo yli 6 miljoonaa (14,2 Meur → 8,0 Meur), mikä on näkemyksenne milloin Taaleri reagoi ilmoittamalla markkinoille alaskirjauksesta vai reagoiko ollenkaan?

Tuo ei välttämättä johda tulosvaroitukseen. Taalerin H2-tulosta ohjaavat tekijät ovat (eivät tärkeysjärjestyksessä):

  1. Varainhoidon operatiivinen kannattavuus (omat toimet + markkinatilanne)
  2. Garantian sijoitussalkku (markkinatilanne ohjaa)
  3. Garantian vakuutustekninen suoritus (yhtiön omissa käsissä lähes täysin)
  4. Texasin tuulihankkeen myynti (tämän pitäisi olla iso)
  5. Kanadan kiinteistöhankkeen myynti (pienehkö)
  6. Varainhoidon tuottosidonnaiset (täysin markkinasta riippuvaisia)
  7. FF-alaskirjaus
  8. Muut mahdolliset yritysjärjestelyt

Yhtiön ohjeistus on tiukka ja FF alaskirjaus tekee sen saavuttamisesta aiempaa vaikeampaa. Saavuttaminen on kuitenkin hyvin mahdollista, etenkin jos Texasin hankkeen myyntivoitto on odotuksia isompi (voi hyvin olla +10mEUR).

3 tykkäystä

Uudet omistaja listat tulivat. Berling Capital jatkaa hidasta vähentämistä nyt 2000 lappua vähennetty. Mutta listalla toinen suuri vähentäjä eli 8 suurin omistaja Petri Lampinen, joka jätti yhtiön tammikuussa. puolimiljoonaa lappua siellä. Samoin suuret vakuutusyhtiö omistajat vähentäneet joitakin tuhansia. Hallintarekkarissa ainoastaan 11,4% osakkeista. Näyttää kovasti ketään ei kiinnosta tilanteelta.

Mikäs teidän näkemys on näistä uusiutuvien/vaihtoehtoisten sijoitusten bisneksistä?

Olen roikkunut pitkän aikaa Brookfieldin ja muutamien sen tytäryhtiöiden mukana, jonka erikoisalaa ovat infra, uusiutuva energia ym. vastaava. Viesti on ainakin BAM:n toimitusjohtahan suulla ollut hyvin selkeä tällaisten pienten toimijoiden osalta. Kilpailu on erittäin kireää pienemmissä hankkeissa ja myytävistä asseteista järjestetään kilpailutuksia, joihin osallistuu lukuisa määrä toimijoita ja hinnat karkaavat pilviin. Kun isketään vähän enemmän dollareita kehiin niin isompiin toimijoihin ollaan yhteydessä ja tuotot ovat paremmat.

Toki osaavalla tiimillä voidaan löytää sopivia kohteita, mutta onko mieltä kuitenkaan ottaa tätä kautta huomattavaa projektiriskiä/kohderiskiä, puhumattakaan suuremmasta poliittisesta riskistä

Kyselin noiden Taalerin rahastojen tuotosta aiemmin ja jotain löysin, vaikka hyvin taitavasti ne on piilotettu. Ei ne tuotot alustavasti kovin hyviltä vaikuttaneet, vaikka rahastoyhtiö on toki omansa saanut takaisin.

Lampinen on myynyt noin 2000 osaketta yli 500 000 kpl salkusta, suuri vähentäjä??

1 tykkäys

Itse tykkään Taalerin bisnesmallista, jossa se “vivuttaa sijoituksia” omalla rahastolla. Eli Taaleri pistää vähän omiaan ja siiten perustaa rahaston, josta saa lisää pääomaa ja hallinnointipalkkioita. Sitten yleensä irtautuu sijoituksesta jollain aika jänteellä. Tämä lyhyesti tarkoittaa vähemmän vierasta pääomaa ja osasta pääomaa saadaan palkkiotuottoja. Taalerilla on siis rahapuroja sieltä ja täältä, vaikka uusitutuvat eivät huippuhyvin tuottaisi. Suuri osa rahastoista on muihin omaisuusluokkiin kuin osakkeisiin, jotka voi kiinnostaa silloin kuin osakkeet eivät vedä. Portfolio on niin sanotusti hyvin hajautettu eri tilanteisiin.

Rahastot on verrattain pieniä ja kokoluokkaa olisi hyvä saada skaalattua ylöspäin, joko jakelulla laajemmin tai parempaa markkinaosuutta. Rahastojen välitys Nordnetin kautta hyvä ponnistus tähän.

1 tykkäys

Korjataan potentiaalinen suuri vähentäjä, omistaa siis puolimiljoona osaketta ja siirtynyt Taalerista muualle. Tuon vähentäminen tuntuu kurssissa Taalerin likviditeteetillä.

Taaleri harkitsee joukkolainan liikkeelle laskua, vahvistaakseen vakavaraisuuttaan yms.

Vähän väkisin tulee nyt mieleen narratiivi että Garantiasta on tosiaan käyty kauppaneuvotteluja talvella, ne ovat kariutuneet, johdon kaupankäyntirajoitukset rauenneet, johto pääsi kaupoille ja nyt varaudutaan jos Garantiaa ei saada myytyä vielä hetkeen.

Fortumia syyteltiin verkkojen myynnistä ja siitä että yleensä kun myydään jotain tuottavaa niin ostettavaakin on katsottu valmiiksi. Mikähän lie Taalerin tapauksessa tilanne? Onko yhtiöllä jo osoite Garantia myynnistä saataville varoille vai pyritäänkö nyt vaan myymään ensin ja katsomaan mitä tilaisuuksia tulee vastaan?

Toinen juttu mitä olen miettinyt ja varmaan jättänyt liian vähälle huomiolle ostaessani Taaleria on ollut se että ainakaan kaikki nuo pääomarahastot eivät ole ihan yksinkertaisia perustaa. Elomaa levitteli joskus haastattelussa käsiään aika leveälle kun kuvaili minkä kokoinen pino lakipapereita pitää käydä läpi tuulipuistoa perustettaessa. Tarvitaan lakimiehiä, insinöörejä yms. Plus uusi tekniikka voi pettää niinkuin kävi siinä geotermisen kankkulan kaivon tapauksessa. Syntyykö Taalerille kilpailuetua asiakassuhteiden tai osaamisen suhteen näissä rahastoissa kun niiden luomiseen kuitenkin satsataan paljon? Vai juostaanko vaan että kestetään paikallaan? Kyllähän nuo alkupään panostuksen osaamiseen ja henkilöihin luulisi skaalautuvan jos projektit lähtevät hyvin liikkeelle. Mutta kaikkea noihin liittyvää riskiä ja kustannusta olisin voinut miettiä enemmän ennenkuin aikanaan aloitin ostot.

1 tykkäys

Nyt saatiin vihdoin se lupaamani podi ulos. Oheisessa podissa käydään Cargotecin IR-johtaja Hanna-Maria Heikkisen kanssa läpi mm. näitä johdon kaupankäyntirajoja ja niiden signaaliarvoja:

2 tykkäystä

Taaleria vaihtunut lähes 20000 lappua tälle päivälle. Monin kertainen vaihto viime päiviin. Syynä lienee Kauppalehden juttu, jossa varoiteltu Taalerista. Suurimmat myyjä Åålannin pojat ja Nordea kappalemäärisesti. Hyvin on pysytellyt kurssi 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Liukuva 200 tällä hetkellä 7,33€. Samoin pompannut aika nopeaan 50 päivän liukuvan yläpuolelle.

2 tykkäystä

https://amwatch.dk/secure/AMNews/Fund_Management/article11676881.ece

Taaleri näköjään lähdössä myös avoimiin kiinteistörahastoihin. Parhaat verrokit varmaan eQ liikekiinteistö ja UB Suomi kiinteistö. Vähän myöhässä tullaan juhliin, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Taalerikin joutunut jo vuosia tarjoamaan kotimaisissa kiinteistöissä asiakkaille ”ei oo”:ta ja nämä pääomat valuneet kilpailijoille. Taalerihan oli ensimmäisiä kotimaisia asuntorahastotoimijoita ja sinänsä heillä on kompetenssia alueella. Markkinalla vaan helpot tuotot on syötä. Kokonaisuutena fiksu avaus :+1:

3 tykkäystä

Artikkeli on maksumuurin takana. Pystytkö avaamaan tätä hieman tarkemmin ?

Kyseessä siis avoin kiinteistörahasto (4x/v auki). Voi sijoittaa laajasti kotimaisiin kiinteistöihin, eli ei tarkkaa segmenttiä (esim. hoiva tai asunnot). Tavoitteena toisin sanoen sijoittaa sinne missä hyvää riski-/tuottosuhdetta tarjolla. Tuottotavoite käsityksemme mukaan jossain 5-8 % tuntumassa.

Taalerille hyvin sopiva tuote, koska yksityisasikkailta helpompi saada rahastoon ns. “avoin shekki”. Instikat ovat yleensä tiukempia tässä ja haluavat sijoittaa tuotteisiin jossa hyvin tarkka sijoitusstrategia tai teema (esim. hoiva tai asunnot).

3 tykkäystä

Hyvä kirjoitus vaihtoehtoisten omaisuusluokkien kasvusta. Teemana relevantti oikeastaan kaikille Helsingin Pörssin finanssipalveluyhtiöille. Altit valuivat valtavirtaan - Mandatum Life

2 tykkäystä

Sissäpiiri/Hermitage jatkaa ostojaan. Taaleri Plc - Managers' Transactions - Oy Hermitage Ab

Vähän nykykurssia korkeammalta 11000 kpl osto,

3 tykkäystä

Jatkanee ostoja vielä jonkin aikaa. Varmaankin tavoittelee 10% rajaa (verovapaus). Kun on noin lähellä, niin melkeimpä arbitraasi nostaa omistus yli tuon rajan.

5 tykkäystä

Mihin viittaat tässä arbitraasilla?

Yli 10%:n omistuksella yhtiön osakekannasta saa osingot verovapaasti. Eli arbitraasina tuossa viitattiin siihen, ettei tarvitse silloin maksaa osingoista veroa.

3 tykkäystä

Joo, kiitos, sen tiedän (aika epäreilua meitä piensijoittajia kohtaan), mutta ymmärsin että Sauli tarkoitti jotain muuta. Ehkä vain tarkoitti, että voittaa joka tapauksessa vaikka maksaisi loppuosasta enemmänkin, koska etu on niin suuri.

1 tykkäys