Osakesijoittaminen

Taikasienifirmat - hypeä vai tulevaisuuuden lääketiedettä?

En ainakaan äkkiseltään löytänyt näille perustettua omaa ketjuaan.

Maailmalla näyttää kiinnostus taikasieniin (psilocybin jne) heränneen lääkekäyttömielessä, eritysesti mielenterveysongelmiin.

Redditin puolella meno näyttää samalta kuin kannabisosakkeissa aikoinaan. Jo pörssissä olevat firmat vetävät älyttömiä päivänousuja, esimerkkinä Champignon Brands (SHRM) kirjoitushetellä +135 % viidessä päivässä. Tänään +25%.

Olisiko ala seuraava tenbaggeri vai joko ollaan myöhässä?

3 tykkäystä

No nyt on suhteellisen mielenkiintoinen ala tämä :crazy_face:

Löytyykö jostain listaa noista pörssissä olevista firmoista?

Psykedeeleillä on todennäköisesti paikkansa tulevaisuudessa psykiatriassa, kenties muuallakin lääketieteessä.

Vaikea nähdä näissä kuitenkaan mitään kannabikseen verrattavissa olevaa pörssipotentiaalia. Hype on toki eri juttu.

Psykedeelien käyttöannokset ovat pieniä, eivätkä nämä esimerkiksi katukaupassa ole mitään rahantekokoneita kun verrataan muihin laittomiin päihteisiin. Käytettävät määrät ovat pieniä, eikä käyttö ole samanlaista kuin vaikka alkoholilla tai kanjaapiksella. Siinä missä asiaansa saddhun vakavuudella vihkiytynyt bongin pörisyttäjä tuhoaa grammakaupalla kukkaa päivässä vuodesta toiseen, ei klassisissa psykedeeleissä vastaava ole tavallista. Toleranssin vuoksi ne eivät vain toimi. Ikävä kyllä näihin on myös vaikea jäädä koukkuun, jolloin rahan tekeminen ihmisten kurjuudella vaikeutuu.

7 tykkäystä

Itsekin kiinnostuin näistä hiukan mahdollisen hypen takia. Tällä hetkellä en kuitenkaan usko hypen olevan riittävää että näistä tulisi tenbaggereita. Lääkekäytössä on erittäin paljon potentiaalia mielenterveysongelmissa ja huumeriippuvuuksien hoidossa. Todellisuus on kuitenkin se, että nämä firmat käyttävät älyttömiä määriä rahaa, mutta liikevaihtoa saattaa tulla ehkä 10 vuoden kuluttua. Etenkin lääkekäytössä näillä firmoilla on kova työ muuttaa maailmaa uudenlaiseksi, eikä se ole ilmaista. Kannabiksen kohdalla tilanne oli eri kun laittomat markkinat olivat jo valloittaneet maailman valmiiksi. Toki kannabiksen lääkekäytössäkin on vielä kasvupotentiaalia valtavasti. Psykedeelien viihdekäyttö taasen on laillistettu/dekriminalisoitu niin harvassa paikassa, että sen laillinen käyttö ei tule kasvamaan lähivuosina juurikaan. Sen lisäksi näitä taikasieniä kasvaa luonnostaankin jokaisessa maailman kolkassa. Hollannissa on muutama firma, jotka kasvattavat taikasieniä myytäväksi smartshopeissa. Vaikka siellä käy vuosittain tolkuttoman paljon turisteja erilaisten nautintojen perässä, oma mutuni sanoo että tämä ei ole mikään miljardibisnes sielläkään.

Edit: Korjasin etteivät kasvata smartshopeissa vaan myytäväksi niissä. Ihan vastaavia yrityksiä siis joilla on isot tuotantolaitokset kuten herkkusienten tai siitakkeiden viljelijöillä.

2 tykkäystä

Tässä uutta tutkimusdataa alaan liittyen. Ehkä tässä jonkinlainen muutos on tulossa, mutta tuskin kovin nopeasti.

Koko jutun voi lukea täältä: